Ulusal marşlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu listede Birleşmiş Milletler üyesi bağımsız devletlerin ulusal marşları sıralanmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından de fakto kabul edilen ülkelerin ulusal marşları da ayrı bir tablo olarak verilmiştir. Ulusal marşlar ülkelerin övgü, bağlılık, vatanseverlik gibi konuları işleyen şarkılarıdır. Çoğu ülke bunları marş ya da ilahi şeklinde oluşturmuşlardır.

BM üyesi ülkelerin ulusal marşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadece Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler bu tabloya dahil edilmiştir.[1] Birleşmiş Milletler'e üye olmayan egemen ülkelerin marşları aşağıda ayrı bir tabloda yer almaktadır.

Ülke Ulusal marş Kabul tarihi Söz yazarı Müzik yazarı Ses Kaynak
 Afganistan Millī Surūd
(Ulusal Marş)
2006 Abdul Bari Jahani Babrak Wassa
Millī Surūd
 
 Arnavutluk Himni i Flamurit (Bayrak Marşı) 1912 Aleksandër Stavre Drenova Ciprian Porumbescu
Himni i Flamurit
[2]
 Cezayir Kassaman
(Sözümüz)
1962 Moufdi Zakaria Muhammed Fevzi [3]
 Andorra El Gran Carlemany
(Büyük Şarlman)
1914 Enric Marfany Bons Juan Benlloch y Vivó
El Gran Carlemany
[4]
 Angola Angola Avante
(İleri Angola)
1975 Manuel Rui Alves Monteiro Rui Alberto Vieira Dias Mingas
Angola Avante
 
 Antigua ve Barbuda Fair Antigua, We Salute Thee 1981 Novelle Hamilton Richards Walter Garnet Picart Chambers
Fair Antigua, We Salute Thee
 
 Arjantin Himno Nacional Argentino (Arjantin Ulusal Marşı) 1813 Vicente López y Planes Blas Parera
Himno Nacional Argentino
 
 Ermenistan Mer Hayrenik (Vatanımız) 1918, 1991 Mikael Nalbandian Barsegh Kanachyan
Mer Hayrenik
 
 Avustralya Advance Australia Fair 1984 Peter Dodds McCormick Peter Dodds McCormick
Advance Australia Fair
 
 Avusturya Land der Berge, Land am Strome 1947 Paula von Preradović Wolfgang Amadeus Mozart/Johann Holzer
Land der Berge, Land am Strome
 
 Azerbaycan Azərbaycan marşı 1992 Ahmed Cevad Üzeyir Hacıbeyov
Azərbaycan Dövlət Himni
 
 Bahamalar March On, Bahamaland 1973 Timothy Gibson Timothy Gibson  
 Bahreyn Bahrainona
(Bizim Bahreyn)
1971 Muhammed Sıtkı Ayyaş bilinmiyor
Our Bahrain
 
 Bangladeş Amar Shonar Bangla (Altın Bengalim) 1972 Rabindranath Tagore Rabindranath Tagore
Amar Shonar Bangla
 
 Barbados Barbados Ulusal Marşı 1966 Irving Burgie C. Van Roland Edwards
In Plenty and In Time of Need
 
 Beyaz Rusya My Belarusy (Biz Belarusluyuz) 1955 Michael Klimovich Nestar Sakalowski
My Belarusy
 
 Belçika The Brabançonne 1830 Jenneval (Louis-Alexandre Dechet) François Van Campenhout
The Brabançonne
 
 Belize Land of the Free 1981 Samuel Alfred Haynes Selwyn Walford Young
Land of the Free
 
 Benin L'Aube Nouvelle (Yeni Bir Gün Şafağı) 1960 Gilbert Jean Dagnon Gilbert Jean Dagnon
L'Aube Nouvelle
 
 Bhutan Druk tsendhen (Şimşek Ejderha Krallığı) 1953 Dasho Gyaldun Thinley Aku Tongmi  
 Bolivya Himno Nacional de Bolivia (Bolivya Ulusal Marşı) 1852 José Ignacio de Sanjinés Leopoldo Benedetto Vincenti
Himno Nacional de Bolivia
 
 Bosna-Hersek Državna himna Bosne i Hercegovine (Bosna Hersek Ulusal Marşı) 1999 Resmi onay bekliyor[5] Dušan Šestić  
 Botsvana Fatshe leno la rona 1966 Kgalemang Tumedisco Motsete Kgalemang Tumedisco Motsete  
 Brezilya Hino Nacional Brasileiro (Brezilya Ulusal Marşı) 1822 Joaquim Osório Duque Estrada Francisco Manuel da Silva
Hino Nacional Brasileiro
 
 Brunei Allah Peliharakan Sultan (Allah Sultanı Korusun) 1951 Pengiran Haji Mohamed Yusuf bin Abdul Rahim Awang Haji Besar bin Sagap
Allah Peliharakan Sultan
 
 Bulgaristan Mila Rodino (Sevgili Anavatan) 1964 Tsvetan Radoslavov Tsvetan Radoslavov
Mila Rodino
 
 Burkina Faso Une Seule Nuit (Bir Tek Gece) 1984 Thomas Sankara Thomas Sankara  
 Myanmar Kaba Ma Kyei (Dünyanın Sonuna Kadar) 1948 Saya Tin Saya Tin
Kaba Ma Kyei
 
 Burundi Burundi Bwacu (Bizim Burundi) 1962 Jean-Baptiste Ntahokaja ve diğerleri Marc Barengayabo  
 Kamboçya Nokor Reach 1941 Samdach Chuon Nat F. Perruchot ve J. Jekyll
Nokoreach
 
 Kamerun O Cameroun, Berceau de nos Ancêtres (O Kamerun, Atalarımızın Beşiği) 1957 René Djam Afame, Samuel Minkio Bamba, ve Moïse Nyatte Nko'o (Fransızca),
Dr Benard Nsokika Fonlon (İngilizce)
René Djam Afame
O Cameroun, Berceau de nos Ancêtres
 
 Kanada O Canada 1980 Adolphe-Basile Routhier (Fransızca);
Robert Stanley Weir (İngilizce)
Calixa Lavallée
O Canada
 
 Yeşil Burun Adaları Cântico da Liberdade (Song of Freedom) 1996 Amílcar Spencer Lopes Adalberto Higino Tavares Silva  
 Orta Afrika Cumhuriyeti La Renaissance (Yeniden Doğuş) 1960 Barthélémy Boganda Herbert Pepper  
 Çad La Tchadienne (Çad Halkı) 1960 Louis Gidrol ve diğerleri Paul Villard  
 Şili Himno Nacional de Chile (Şili Ulusal Marşı) 1828 Eusebio Lillo Ramón Carnicer
Himno Nacional de Chile
 
 Çin Yìyǒngjūn Jìnxíngqǔ (Gönüllüler Marşı) 1949 (geçici)
1982 (resmi)
2004 (anayasal)
Tian Han Nie Er
Yìyǒngjūn Jìnxíngqǔ
 
 Kolombiya Himno Nacional de la República de Colombia (Kolombiya Cumhuriyeti Ulusal Marşı) 1886 Rafael Núñez Oreste Sindici
Himno Nacional de la República de Colombia
 
 Komorlar Udzima wa ya Masiwa (Büyük Adalar Birliği) 1978 Said Hachim Sidi Abderemane Said Hachim Sidi Abderemane ve Kamildine Abdallah  
 Demokratik Kongo Cumhuriyeti Debout Congolais (Kalk Kongolu) 1960, 1997 Joseph Lutumba Simon-Pierre Boka di Mpasi Londi  
 Kongo Cumhuriyeti La Congolaise (Kongolu) 1959, 1991 Jacques Tondra ve Georges Kibanghi Jean Royer ve Joseph Spadilière  
 Kosta Rika Himno Nacional de Costa Rica (Kosta Rika Ulusal Marşı) 1853 José María Zeledón Brenes Manuel María Gutiérrez
Himno Nacional de Costa Rica
 
 Fildişi Sahili L'Abidjanaise (Abidjan Şarkısı) 1960 Mathieu Ekra, Joachim Bony, and Pierre Marie Coty Pierre Marie Coty ve Pierre Michel Pango
L'Abidjanaise
 
 Hırvatistan Lijepa naša domovino (Güzel Anavatanımız) 1972 Antun Mihanović Josip Runjanin
Lijepa naša domovino
 
 Küba El Himno de Bayamo (Bayamo Marşı) 1902 Perucho Figueredo Perucho Figueredo
El Himno de Bayamo
 
 Kıbrıs Cumhuriyeti Imnos is tin Eleftherian (Özgürlük Marşı)[6][7] 1960 Dionýsios Solomós Nikolaos Mantzaros
Ýmnos eis tīn Eleutherían
 
 Çek Cumhuriyeti Kde domov můj? (Evim Nerede?)[8] 1918 Josef Kajetán Tyl František Škroup
Kde domov můj
 
 Danimarka Der er et yndigt land (Bir Güzel Ülke vardır)[9] 1835 Adam Oehlenschläger Hans Ernst Krøyer
Der er et yndigt land
 
 Cibuti Cibuti 1977 Aden Elmi Abdi Robleh
Djibouti
 
 Dominika Isle of Beauty, Isle of Splendour 1978 Wilfred Oscar Morgan Pond Lemuel McPherson Christian  
 Dominik Cumhuriyeti Himno Nacional (Ulusal Marş) 1934 Emilio Prud'Homme Jose Rufino Reyes Siancas
Himno Nacional
 
 Doğu Timor Pátria (Anavatan) 2002 Francisco Borja da Costa Afonso de Araujo
Pátria
 
 Ekvador Salve, Oh Patria (Seni Selamlıyoruz, Anavatanımız) 1948 Juan León Mera Antonio Neumane
Salve, Oh Patria
 
 Mısır Bilady, Bilady, Bilady (Ülkem, Ülkem, Ülkem) 1979 Muhammed Yunus El-Kadi (Mustafa Kamil Paşa'nın bir konuşmasından uyarlanmıştır.) Sayed Darwish
Bilady, Bilady, Bilady
 
 El Salvador Himno Nacional de El Salvador (National Anthem of El Salvador) 1879 Juan José Cañas Juan Aberle
Himno Nacional de El Salvador
 
 Ekvator Ginesi Caminemos pisando las sendas de nuestra inmensa felicidad 1968 Atanasio Ndongo Miyone Ramiro Sánchez Lopes  
 Eritre Ertra, Ertra, Ertra (Eritre, Eritre, Eritre) 1993 Solomon Tsehaye Beraki Isaac Abraham Meharezghi ve Aron Tekle Tesfatsion  
 Estonya Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (Vatanım, Mutluluyum ve Sevinçliyim) 1920 Johann Voldemar Jannsen Fredrik Pacius
Mu isamaa, mu õnn ja rõõm
 
 Etiyopya Wodefit Gesgeshi, Widd Innat Ityopp'ya (İleri Marş, Sevgili Etiyopya) 1992 Dereje Melaku Mengesha Solomon Lulu Mitiku
Wodefit Gesgeshi, Widd Innat Ityopp'ya
 
 Fiji Meda Dau Doka (Tanrı Fiji'yi Korusu) 1970 Michael Francis Alexander Prescott Charles Austin Miles
Meda Dau Doka
 
 Finlandiya Maamme (Our Land) 1867 Johan Ludvig Runeberg Fredrik Pacius
Maamme
 
 Fransa La Marseillaise (The Song of Marseille) 1795 Claude Joseph Rouget de Lisle Claude Joseph Rouget de Lisle
La Marseillaise
 
 Gabon La Concorde (The Concord) 1960 Georges Aleka Damas Georges Aleka Damas  
 Gambiya Gambiya Vatanımız İçin 1965 Virginia Julie Howe Jeremy Frederick Howe  
 Gürcistan Tavisupleba (Özgürlük) 2004 David Magradze Zakaria Paliashvili
Tavisupleda
 
 Almanya Deutschlandlied 1922 August Heinrich Hoffmann von Fallersleben Joseph Haydn
Das Deutschlandlied
 
 Gana God Bless Our Homeland Ghana 1957 Michael Kwame Gbordzoe Philip Gbeho  
 Yunanistan Imnos is tin Eleftherian (Özgürlük Marşı) 1865 Dionýsios Solomós Nikolaos Mantzaros
Ýmnos eis tīn Eleutherían
 
 Grenada Hail Grenada 1974 Irva Merle Baptiste Louis Arnold Masanto
Hail Grenada
 
 Guatemala Himno Nacional de Guatemala (Guatemala Ulusal Marşı) 1896 José Joaquín Palma Rafael Álvarez Ovalle  
 Gine Liberté (Özgürlük) 1958 bilinmiyor Kodofo Moussa  
 Gine Bissau Esta É a Nossa Pátria Bem Amada (Bu Bizim Sevgili ÜlkemiZ) 1974 Amílcar Cabral Xiao He  
 Guyana Dear Land of Guyana, of Rivers and Plains 1966 Archibald Leonard Luker Robert Cyril Gladstone Potter  
 Haiti La Dessalinienne (Dessalines Şarkısı) 1904 Justin Lhérisson Nicolas Geffrard
La Dessalinienne
 
 Honduras Himno Nacional de Honduras (Honduras Ulusal Marşı) 1915 Augusto Constancio Coello Carlos Hartling
Himno Nacional de Honduras
 
 Macaristan Himnusz (İlahi) 1844 Ferenc Kölcsey Ferenc Erkel
Himnusz
 
 İzlanda Lofsöngur (İlahi) 1944 Matthías Jochumsson Sveinbjörn Sveinbjörnsson
Lofsöngur
 
 Hindistan Jana Gana Mana 1950 Rabindranath Tagore Rabindranath Tagore
Jana Gana Mana
 
 Endonezya Indonesia Raya (Büyük Endonezya) 1945 Wage Rudolf Supratman Wage Rudolf Supratman
Indonesia Raya
 
 İran Soroud-e Melli-e Jomhouri-e Eslami-e Iran (İran Ulusal Marşı) 1990 multiple Hassan Riyahi
Soroud-e Melli-e Jomhouri-e Eslami-e Iran
 
 Irak Mawtini (Anavatanım) 2004 İbrahim Tukan Muhammed Flayfel
Mawtini
 
 İrlanda Amhrán na bhFiann (Askerlerin Şarkısı) 1926 Peadar Kearney (İngilizce), Liam Ó Rinn (İrlandaca) Peadar Kearney ve Patrick Heeney
Amhrán na bhFiann
 
 İsrail HaTikvah (Umut) 1948 (de facto)
2004 (de jure)
Naftali Herz Imber Samuel Cohen
HaTikvah
 
 İtalya Il Canto degli Italiani (İtalyanların Şarkısı) 1946 (de facto)
2012 (de jure)
Goffredo Mameli Michele Novaro
Il Canto degli Italiani
 
 Jamaika Jamaika, Ülkemizi Seviyoruz 1962 Hugh Sherlock Robert Lightbourne  
 Japonya Kimigayo (Majestelerinin Hükümdarlığı)[10] 1999 (de jure) Kokin Wakashū'nün geleneksel Waka şiirinden (İlk 905 yılında yayınlanan) Yoshiisa Oku ve Akimori Hayashi; Hiromori Hayashi
Kimi ga Yo
[11]
 Ürdün Al-salam Al-malaki Al-urdoni (Ürdün Kraliyet Marşı) 1946 Abdul Monem Al-Refai Abdul Qader al-Taneer
Al-salam Al-malaki Al-urdoni
 
 Kazakistan Meniñ Qazaqstanım (Benim Kazakistanım) 2006 Jumeken Nazhimedenov (Nursultan Nazarbayev tarafından değişiklikler yapıldı) Şemsi Kaldayakov
Meniñ Qazaqstanım
 
 Kenya Ee Mungu Nguvu Yetu (Oh God of All Creation) 1963 Graham Hyslop, G. W. Senoga-Zake, Thomas Kalume, Peter Kibukosya ve Washington Omondi The Anthem Commission
Ee Mungu Nguvu Yetu
 
 Kiribati Teirake Kaini Kiribati (Ayağa Kalk, Kiribati) 1979 Urium Tamuera Ioteba Urium Tamuera Ioteba  
 Kuzey Kore Aegukka (Vatanseverlik Şarkısı) 1947 Pak Seyŏng Kim Wŏn'gyun  
 Güney Kore Aegukga (Vatanseverlik Şarkısı) 1948 An Chang-ho Ahn Eak-tae
Aegukka
 
 Kuveyt Al-Nasheed Al-Watani (Ulusal Marş) 1978 Ahmad Meshari Al-Adwani Ibrahim Al-Soula  
 Kırgızistan Kyrgyz Respublikasynyn Mamlekettik Gimni (Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Marşı) 1992 Cemil Sadıkov ve Eşmambet Kuluev Nasır Davlesov ve Kalyi Moldobasanov
Kyrgyz Respublikasynyn Mamlekettik Gimni
 
 Laos Pheng Xat Lao (Laos Ulusal Marşı) 1947 Sisana Sisane Thongdy Sounthonevichit
Pheng Xat Lao
 
 Letonya Dievs, svētī Latviju! (Tanrı Letonya'yı Korusun) 1920 Kārlis Baumanis Kārlis Baumanis
Dievs, svētī Latviju!
 
 Lübnan Lübnan Ulusal Marşı 1927 Rashid Nakhle Wadih Sabra  
 Lesoto Lesotho Fatse La Bontata Rona (Lesotho, Atalarımızın Ülkesi) 1966 François Coillard Ferdinand-Samuel Laur  
 Liberya All Hail, Liberia, Hail! 1847 Daniel Bashiel Warner Olmstead Luca
All Hail, Liberia, Hail!
 
 Libya Libya, Libya, Libya 2011 Al Bashir Al Arebi Mohammed Abdel Wahab [[Dosya:|noicon|80px]] [[:File:|Libya, Libya, Libya]]  
 Lihtenştayn Oben am jungen Rhein (Genç Ren üzerinden yukarı) 1963 Jakob Josef Jauch bilinmiyor
Oben am jungen Rhein
 
 Litvanya Tautiška giesmė (Ulusal Şarkı) 1919 Vincas Kudirka Vincas Kudirka
Tautiška giesmė
 
 Lüksemburg Ons Heemecht (Anavatanımız) 1895 Michel Lentz Jean Antoine Zinnen
Ons Hémécht
 
 Makedonya Denes nad Makedonija (Makedonya Üzerinde Bugün) 1992 (de jure) Vlado Maleski Todor Skalovski  
 Madagaskar Ry Tanindrazanay malala ô! (Oh, Sevgili Atalarımızın Ülkesi) 1958 Pasteur Rahajason Norbert Raharisoa  
 Malavi Mulungu dalitsa Malaŵi (Tanrı Malavi'yi Korusun) 1964 Michael-Fredrick Paul Sauka Michael-Fredrick Paul Sauka  
 Malezya Negaraku (Ülkem) 1957 çoklu Perak Devlet Marşı ("Allah Lanjutkan Usia Sultan")
Negaraku
 
 Maldivler Gaumii salaam (Ulusal Selam) 1972 Muhammad Jameel Didi Pandit Wannakuwattawaduge Don Amaradeva
Gaumii salaam
 
 Mali Pour l'Afrique et pour toi, Mali (For Africa and for You, Mali) 1962 Seydou Badian Kouyate Banzumana Sissoko  
 Malta L-Innu Malti (The Maltese Hymn) 1964 Dun Karm Psaila Robert Samut
L-Innu Malti
 
 Marshall Adaları Her zaman Marshall Adaları 1991 Amata Kabua Amata Kabua  
 Moritanya Moritanya Ulusal Marşı 1960 Baba Ould Cheikh Tolia Nikiprowetzky  
 Mauritius Anavatan 1968 Jean Georges Prosper Philippe Gentil (M.B.E. Esq.) [[Dosya:|noicon|80px]] [[:File:|Motherland]]  
 Meksika Himno Nacional Mexicano (Meksika Ulusal Marşı) 1943 Francisco González Bocanegra Jaime Nunó 80px Himno Nacional Mexicano  
 Mikronezya Federal Devletleri Patriots of Micronesia 1991 bilinmiyor geleneksel Alman şarkısı (Ich hab' mich ergeben)
Patriots of Micronesia
 
 Moldova Limba noastră (Dilimiz) 1994 Alexei Mateevici Alexandru Cristea  
 Monako Hymne Monégasque (Monégasque Marşı) 1848 Louis Notari Charles Albrecht
Hymne Monégasque
 
 Moğolistan Mongol ulsiin töriin duulal (Moğolistan Ulusal Marşı) 1950 Tsendiin Damdinsüren Bilegiin Damdinsüren ve Luvsanjyamts Murdorj  
 Karadağ Oj, svijetla majska zoro (O, Mayıs'ın Parlak Şafağı) 2004 halk müziği Žarko Mirković[12]
Oj, svijetla majska zoro
 
 Fas Hymne Chérifien (Fas Marşı) 1956 Ali Squalli Houssaini Léo Morgan [[Dosya:|noicon|80px]] [[:File:|Hymne Chérifien]]  
 Mozambik Pátria Amada (Güzel Vatan) 2002 Salomão J. Manhiça bilinmiyor  
 Namibya Namibia, Land of the Brave 1991 Axali Doëseb Axali Doëseb
Namibia, Land of the Brave
 
 Nauru Nauru Bwiema (Nauru Şarkısı) 1968 Margaret Hendrie Laurence Henry Hicks  
 Nepal Sayaun Thunga Phool Ka (Yüzlerce Çiçek)[13] 2007 Byakul Maila[14] Amber Gurung
Sayaun Thunga Phool Ka
 
 Hollanda Wilhelmus (William) 1568'de yazılı ve kullanıldı. 1932'de kabul edildi bilinmiyor Adrianus Valerius
The Wilhelmus
 
 Yeni Zelanda Yeni Zelanda'yı Tanrı Savunsun 1940 (ulusal ilahi)
1977 (ulusal marş)
Thomas Bracken (İngilizce versiyon)
Thomas H. Smith (Māori versiyon)
John Joseph Woods
God Defend New Zealand
 
 Nikaragua Salve a ti, Nicaragua (Sana için dolu, Nikaragua) 1918 Salomón Ibarra Mayorga Luis A. Delgadillo  
 Nijer La Nigérienne (Nijeryalı) 1961 Maurice Albert Thiriet Robert Jacquet ve Nicolas Abel François Frionnet  
 Nijerya Arise, O Compatriots 1978 John A. Ilechukwu, Eme Etim Akpan, B. A. Ogunnaike, Sotu Omoigui, and P. O. Aderibighe B. E. Odiase başkanlığında Nijerya Polis Bandosu
Arise O compatriots, Nigeria's Call Obey
 
 Norveç Ja, vi elsker dette landet (Evet, Bu Ülke Aşkımız) N/A Bjørnstjerne Bjørnson Rikard Nordraak
Ja, vi elsker dette landet
 
 Umman Nashid as-Salaam as-Sultani (Umman Ulusal Marşı) 1932 Rashid bin Uzayyiz Al Khusaidi James Frederick Mills, Bernard Ebbinghaus tarafından düzenlenme  
 Pakistan Qaumī Tarāna (Ulusal Marş) 1954 Hafeez Jullundhri Ahmed Ghulamali Chagla [[Dosya:|noicon|80px]] [[:File:|Qaumī Tarāna]]  
 Palau Belau rekid (Bizim Palau) 1980 çoklu Ymesei O. Ezekiel  
 Panama Himno Istmeño (Kıstak ilahisi) 1925 Jeronimo de la Ossa Santos Jorge
Himno Istmeño
 
 Papua Yeni Gine O Arise, All You Sons 1975 Tom Shacklady Tom Shacklady  
 Paraguay Paraguayos, República o Muerte (Paraguaylı, Cumhuriyet veya Ölüm) 1933 Francisco Acuña de Figueroa Francisco José Debali
Paraguayos, República o Muerte
 
 Peru Himno Nacional del Perú (Peru Ulusal Marşı) 1821 José de la Torre Ugarte y Alarcón Jose Bernardo Alcedo
Himno Nacional del Perú
 
 Filipinler Lupang Hinirang (Seçilen Ülke) 1898 José Palma Julián Felipe
Lupang Hinirang
 
 Polonya Mazurek Dąbrowskiego 1926 Józef Wybicki bilinmiyor
Mazurek Dąbrowskiego
 
 Portekiz A Portuguesa (Portekizli) 1911 Henrique Lopes de Mendonça Alfredo Keil
A Portuguesa
 
 Katar As Salam al Amiri (Amir Barışı) 1996 Sheikh Mubarak bin Saïf al-Thani Abdul Aziz Nasser Obaidan
As Salam Al Amiri
 
 Romanya Deșteaptă-te, române! 1990 Andrei Mureşanu Anton Pann and Gheorghe Ucenescu
Deşteaptă-te, române!
 
 Rusya Gosudarstvenny Gimn Rossiyskoy Federatsii (Rusya Federasyonu Devlet Marşı) 2000 Sergey Mikhalkov Alexander Vasilyevich Alexandrov  
 Ruanda Rwanda Nziza (Güzel Ruanda) 2002 Faustin Murigo Jean-Bosco Hashakimana  
 Saint Kitts ve Nevis O Land of Beauty! 1983 Kenrick Georges Kenrick Georges
O Land of Beauty!
 
 Saint Lucia Sons and Daughters of Saint Lucia 1979 Charles Jesse Leton Felix Thomas  
 Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent Land so Beautiful 1979 Phyllis Punnett Joel Bertram Miguel  
 Samoa The Banner of Freedom 1962 Sauni Iiga Kuresa Sauni Iiga Kuresa  
 San Marino Inno Nazionale della Repubblica (Cumhuriyet Ulusal Marşı) 1894 Federico Consolo Federico Consolo  
 São Tomé ve Príncipe Independência total (Tam Bağımsızlık) 1975 Alda Neves da Graça do Espírito Santo Manuel dos Santos Barreto de Sousa e Almeida  
 Suudi Arabistan As-Salam Al Malaki (The Royal Salute) 1950 Ibrahim Khafaji Abdul Rahman Al-Khateeb
As-Salam Al Malaki
 
 Senegal Pincez Tous vos Koras, Frappez les Balafons 1960 Léopold Sédar Senghor Herbert Pepper  
 Sırbistan Bože pravde 1882 (de facto)
2006 (de jure)
Jovan Đorđević Davorin Jenko
Bože pravde
 
 Seyşeller Koste Seselwa (Tüm Seyşelliler bir araya) 1996 David François Marc André ve George Charles Robert Payet David François Marc André ve George Charles Robert Payet  
 Sierra Leone High We Exalt Thee, Realm of the Free 1961 Clifford Nelson Fyle John Akar  
 Singapur Majulah Singapura (Onward Singapore) 1965 Zubir Said Zubir Said
Majulah Singapura
 
 Slovakya Nad Tatrou sa blýska (Tatras Üzerinde Yıldırım) 1918 Janko Matúška halk müziği
Nad Tatrou sa blýska
 
 Slovenya Zdravljica (Bir Şeref) 1989 France Prešeren Stanko Premrl [[Dosya:|noicon|80px]] [[:File:|Zdravljica]]  
 Solomon Adaları Tanrı Solomon Adaları'nı Korusun 1978 Panapasa Balekana ve Matila Balekana Panapasa Balekana  
 Somali Qolobaa Calankeed 1940 Abdullahi Qarshe Abdullahi Qarshe
Qolobaa Calankeed
 
 Güney Afrika Güney Afrika Ulusal Marşı 1997 Enoch Sontonga ve C. J. Langenhoven Enoch Sontonga ve Marthinus Lourens de Villiers
National Anthem of South Africa
 
 Güney Sudan South Sudan Oyee! 2011 Juba Universitesi öğrencileri ve öğretmenleri, 2011[15] Juba Universitesi öğrencileri ve öğretmenleri, 2011[15]
South Sudan Oyee!
 
 İspanya La Marcha Real (Kraliyet Marşı) 1770 yok bilinmiyor
La Marcha Real
 
 Sri Lanka Sri Lanka Matha (Anamız Sri Lanka) 1951 Ananda Samarakoon Ananda Samarakoon [[Dosya:|noicon|80px]] [[:File:|Sri Lanka Matha]]  
 Sudan Nahnu Jund Allah Jund Al-watan 1956 Sayyed Ahmed Mohammed Salih Ahmed Murjan  
 Surinam God zij met ons Suriname (Tanrı Biz Surinamlılarla Birlikte) 1959 Cornelis Atses Hoekstra ve Henry de Ziel, Johannes Corstianus de Puy  
 Svaziland Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati 1968 Andrease Enoke Fanyana Simelane David Kenneth Rycroft
Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati Sultan
 
 İsveç Du gamla, Du fria[16] 19. yüzyıl (de facto), asla resmi olarak kabul edilmedi. Richard Dybeck halk müziği
Du gamla, Du fria
 
 İsviçre Schweizerpsalm 1961 (de facto)
1981 (de jure)
Leonhard Widmer (Almanca),
Charles Chatelanat (Fransızca),
Camillo Valsangiacomo (İtalyanca),
ve Flurin Camathias (Romanca)
Alberich Zwyssig
Schweizerpsalm
 
 Suriye Humāt ad-Diyār (Anavatan Muhafızları) 1936 Halil Merdam Bey Muhammed Flayfel ve Ahmed Salim Flayfel  
 Tacikistan Surudi Milli (Ulusal Marş) 1991 Gulnazar Keldi Süleyman Yudakov
Surudi Milli
 
 Tanzanya Mungu ibariki Afrika (Tanrı Afrika'yı Korusun) 1961 ortaklaşa Enoch Sontonga  
 Tayland Phleng Chat (Ulusal Marş) 1939 Luang Saranupraphan Peter Feit
Phleng Chat
 
 Togo Salut à toi, pays de nos aïeux (Sana için dolu, Atalarımızın Ülkesi) 1960 Alex Casimir-Dosseh Alex Casimir-Dosseh  
 Tonga Ko e fasi ʻo e tuʻi ʻo e ʻOtu Tonga (Tonga Adaları Kralı Şarkısı) 1875 Uelingatoni Ngū Tupoumalohi Karl Gustavus Schmitt  
 Trinidad ve Tobago Forged from the Love of Liberty 1962 Patrick Castagne Patrick Castagne  
 Tunus Humat al-Hima (Anavatan Savunucuları) 1987 Mustafa Sadiq Al-Rafi'i ve Aboul-Qacem Echebbi Mohammed Abdelwahab
Humat al-Hima
 
 Türkiye İstiklâl Marşı 1921 Mehmet Akif Ersoy Osman Zeki Üngör
İstiklâl Marşı
 
 Türkmenistan Garaşsyz, Bitarap Türkmenistanyň Döwlet Gimni (Bağımsız, Trafsız, Türkmenistan Devlet Marşı) 2008 ortaklaşa Veli Mukhatov
Türkmenbaşyň guran beýik binasy
 
 Tuvalu Tuvalu mo te Atua (Tuvalu için Yüce) 1978 Afaese Manoa Afaese Manoa  
 Uganda O Uganda, Güzel Ülke 1962 George Wilberforce Kakoma George Wilberforce Kakoma  
 Ukrayna Shche ne vmerla Ukraina 1917 Pavlo Chubynsky Mykhaylo Verbytsky
Shche ne vmerla Ukrainy
 
 Birleşik Arap Emirlikleri Ishy Biladi (Uzun Yaşa Vatanım) 1971 Arif El Şeyh Abdullah El Hasan Saad Abdül Vahab
Ishy Biladi
 
 Birleşik Krallık God Save the Queen 1745 bilinmiyor bilinmiyor
God Save the Queen
 
 ABD The Star-Spangled Banner 1931 Francis Scott Key John Stafford Smith
The Star-Spangled Banner
 
 Uruguay Himno Nacional (Ulusal Marş) 1848 Francisco Acuña de Figueroa Francisco José Debali
Himno Nacional
 
 Özbekistan O`zbekiston Respublikasining Davlat Madhiyasi (Özbekistan Cumhuriyeti Ulusal Marşı) 1991 Abdulla Aripov Mutal Burhanov  
 Vanuatu Yumi, Yumi, Yumi (We, We, We) 1980 François Vincent Ayssav François Vincent Ayssav
Yumi, Yumi, Yumi
 
 Vatikan Marche Pontificale
(Papalık Marşı)
1949 Antonio Allegra Charles Gounod
Marche Pontificale
 
 Venezuela Gloria al Bravo Pueblo (Cesur İnsanlar İçin Zafer) 1881 Vicente Salias Juan José Landaeta
Gloria al Bravo Pueblo
 
 Vietnam Tiến Quân Ca (Yürüyen Şarkı) 1945 Văn Cao Văn Cao
Tiến Quân Ca
 
 Yemen Yemen Ulusal Marşı 1990 Abdullah Abdülvahab Numan Ayoob Tarish
National anthem of Yemen
 
 Zambiya Stand and Sing of Zambia, Proud and Free 1964 ortaklaşa Enoch Sontonga  
 Zimbabve Simudzai Mureza WeZimbabwe 1994 Solomon Mutswairo Fred Changundega  

Diğer ülkelerin ulusal marşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tabloda Birleşmiş Milletler üyesi olmayan de facto ülkelerin marşları yer almaktadır. Buradaki ülkelerin çoğunluğu diğer devletler tarafından ya tanınmamakta ya da çok az ülke tarafından tanınmaktadır.

Ülke Ulusal marş Kabul tarihi Söz yazarı Müzik yazarı Ses
 Abhazya Aiaaira
(Zafer)
1992 Genady Alamiya Valera Çkaduwa
 Çin (Tayvan) San Min Chu I
(Üç Halk İlkesi)
1937 (de facto)
1943 (de jure)
Sun Yat-sen Ch'eng Mao-yün
San Min Chu I
 Kosova Europe[17] 2008 No lyrics Mendi Mengjiqi
Europe
 Dağlık Karabağ Azat u ankakh Artsakh
(Özgür ve Bağımsız Karabağ)
1992 Vardan Hakobyan Armen Nasibyan
Azat u anakh Artsakh
 Kuzey Kıbrıs İstiklâl Marşı 1921 Mehmet Akif Ersoy Zeki Üngör
 Filistin Fida'i
(Ülkem)
1996 Said Al Muzayin Ali İsmail
 Somaliland Samo ku waar 1991 Hasan Şeyh Mümin Hasan Şeyh Mümin
 Güney Osetya Respublikæ Hussar Irystony Paddzahadon Gimn
(Güney Osetya Ulusal Marşı)
1995 Totraz Kokaev Felix Alborov
 Transdinyester My slavim tebia, Pridnestrovie 1992 Boris Parmenov, Vitaly Pishenko, Nicholas Bozhko Boris Alexandrov
 Batı Sahra Yā Banīy As-Saharā
(O Sons of the Sahara)
1979 bilinmiyor bilinmiyor

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "List of Member States". United Nations. http://www.un.org/members/list.shtml. Erişim tarihi: 2011-07-21. 
  2. ^ National Anthems of the World (7th ed.) pp. 12–13
  3. ^ National Anthems of the World (7th ed.) pp. 14–17
  4. ^ National Anthems of the World (7th ed.) pp. 18–21
  5. ^ http://www.balkaninsight.com/en/article/bosnia-anthem-gets-lyrics-after-10-years
  6. ^ Özgürlük Marşı Kıbrıs ve Yunanistan ulusal marşıdır.
  7. ^ Gücünü Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'dan alan Türk ulusal marşı İstiklâl Marşı Kıbrıslı Türk temsilcisi mevcut iken kullanılmıştır. Uygulama 1963' kadar sürdü.
  8. ^ Başlangıçta 1918 yılında Çekoslovakya, 1993 yılında da Slovakya ve Çek Cumhuriyeti de ikinci kez kabul edildi.
  9. ^ Danimarka kraliyet marşı Kong Kristian (Kral Christian).
  10. ^ "Elementary schools face new mandate: Patriotism, 'Kimigayo'". The Japan Times Online (Kyodo News). 2008-03-29. http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nn20080329a3.html. Erişim tarihi: 2011-08-20. 
  11. ^ "国旗及び国歌に関する法律 (法律第百二十七号)" (Japanese). Government of Japan. 1999-08-13. http://law.e-gov.go.jp/htmldata/H11/H11HO127.html. Erişim tarihi: 2011-08-20. 
  12. ^ Datenbank-europa.de
  13. ^ Christine Zuchora-Walske (2008). Nepal in Pictures. Twenty-First Century Books. ss. 69. ISBN 0-8225-8578-2. http://books.google.ca/books?id=SYNV0G7ZGokC&pg=PA69&dq=%22Sayaun+Thunga+Phool+Ka%22&hl=en&ei=VzUrTv-kKKXJsQKJ3dC4Cw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCwQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22Sayaun%20Thunga%20Phool%20Ka%22&f=false. Erişim tarihi: 2011-07-23. 
  14. ^ "Nepali Cabinet Approves New National Anthem". People's Daily. 2007-04-20. http://english.people.com.cn/200704/20/eng20070420_368365.html. Erişim tarihi: 2011-07-23. 
  15. ^ a b Martell, Peter (2011-01-11). "A Song for South Sudan: Writing a New National Anthem". BBC News. http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12164171. Erişim tarihi: 10 July 2011. 
  16. ^ İsveç kraliyet marşı Kungssången.
  17. ^ "Kosovo Approves Anthem with No Lyrics". Balkan Insight. 2008-06-11. 2008-06-12 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080612083247/http://balkaninsight.com/en/main/news/10909/. Erişim tarihi: 2008-06-11. "Most of the parliamentary groups said they listened to all three shortlisted proposals but opted for the composition called ‘Europe’ by Mehdi Mengjiqi, which has no lyrics as it would respect the multi-ethnic nature of Kosovo."