Ulusal marşlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu listede Birleşmiş Milletler üyesi bağımsız devletlerin ulusal marşları sıralanmıştır. Birleşmiş Milletler tarafından de facto kabul edilen ülkelerin ulusal marşları da ayrı bir tablo olarak verilmiştir. Ulusal marşlar ülkelerin övgü, bağlılık, vatanseverlik gibi konuları işleyen şarkılarıdır. Çoğu ülke bunları marş ya da ilahi şeklinde oluşturmuşlardır.

BM üyesi ülkelerin ulusal marşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadece Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler bu tabloya dahil edilmiştir.[1] Birleşmiş Milletler'e üye olmayan egemen ülkelerin marşları aşağıda ayrı bir tabloda yer almaktadır.

Ülke Ulusal marş Kabul tarihi Söz yazarı Müzik yazarı Ses Kaynak
 Afganistan Millī Surūd
(Ulusal Marş)
2006 Abdul Bari Jahani Babrak Wassa Millī Surūd  
 Arnavutluk Himni i Flamurit (Bayrak Marşı) 1912 Aleksandër Stavre Drenova Ciprian Porumbescu Himni i Flamurit [2]
 Cezayir Kassaman
(Sözümüz)
1962 Moufdi Zakaria Muhammed Fevzi "Kassaman" [3]
 Andorra El Gran Carlemany
(Büyük Şarlman)
1914 Enric Marfany Bons Juan Benlloch y Vivó "El Gran Carlemany" [4]
 Angola Angola Avante
(İleri Angola)
1975 Manuel Rui Alves Monteiro Rui Alberto Vieira Dias Mingas
 Antigua ve Barbuda Fair Antigua, We Salute Thee 1981 Novelle Hamilton Richards Walter Garnet Picart Chambers Fair Antigua, We Salute Thee  
 Arjantin Himno Nacional Argentino (Arjantin Ulusal Marşı) 1813 Vicente López y Planes Blas Parera Himno Nacional Argentino  
 Ermenistan Mer Hayrenik (Vatanımız) 1918, 1991 Mikael Nalbandyan Barsegh Kanaçyan Mer Hayrenik  
 Avustralya Advance Australia Fair 1984 Peter Dodds McCormick Peter Dodds McCormick Advance Australia Fair  
 Avusturya Land der Berge, Land am Strome 1947 Paula von Preradović Wolfgang Amadeus Mozart/Johann Holzer Land der Berge, Land am Strome  
 Azerbaycan Azərbaycan marşı 1992 Ahmed Cevad Üzeyir Hacıbeyov Azərbaycan Dövlət Himni  
 Bahamalar March On, Bahamaland 1973 Timothy Gibson Timothy Gibson "March On, Bahamaland"  
 Bahreyn Bahreynuna
(Bizim Bahreyn)
1971 Muhammed Sıtkı Ayyaş bilinmiyor Our Bahrain  
 Bangladeş Amar Shonar Bangla (Altın Bengalim) 1972 Rabindranath Tagore Rabindranath Tagore Amar Shonar Bangla  
 Barbados Barbados Ulusal Marşı 1966 Irving Burgie C. Van Roland Edwards In Plenty and In Time of Need  
 Belarus My Belarusy (Biz Belarusluyuz) 1955 Michael Klimovich Nestar Sakalowski My Belarusy  
 Belçika The Brabançonne 1830 Jenneval (Louis-Alexandre Dechet) François Van Campenhout The Brabançonne  
 Belize Land of the Free 1981 Samuel Alfred Haynes Selwyn Walford Young Land of the Free  
 Benin L'Aube Nouvelle (Yeni Bir Gün Şafağı) 1960 Gilbert Jean Dagnon Gilbert Jean Dagnon L'Aube Nouvelle  
 Bhutan Druk tsendhen (Şimşek Ejderha Krallığı) 1953 Dasho Gyaldun Thinley Aku Tongmi noicon "Druk tsendhen"  
 Bolivya Himno Nacional de Bolivia (Bolivya Ulusal Marşı) 1852 José Ignacio de Sanjinés Leopoldo Benedetto Vincenti Himno Nacional de Bolivia  
 Bosna-Hersek Državna himna Bosne i Hercegovine (Bosna Hersek Ulusal Marşı) 1999 Resmi onay bekliyor[5] Dušan Šestić  
 Botsvana Fatshe leno la rona 1966 Kgalemang Tumedisco Motsete Kgalemang Tumedisco Motsete "Fatshe leno la rona"  
 Brezilya Hino Nacional Brasileiro (Brezilya Ulusal Marşı) 1822 Joaquim Osório Duque Estrada Francisco Manuel da Silva Hino Nacional Brasileiro  
 Brunei Allah Peliharakan Sultan (Allah Sultanı Korusun) 1951 Pengiran Haji Mohamed Yusuf bin Abdul Rahim Awang Haji Besar bin Sagap Allah Peliharakan Sultan  
 Bulgaristan Mila Rodino (Sevgili Anavatan) 1964 Tsvetan Radoslavov Tsvetan Radoslavov Mila Rodino  
 Burkina Faso Une Seule Nuit (Bir Tek Gece) 1984 Thomas Sankara Thomas Sankara "Une Seule Nuit"  
 Myanmar Kaba Ma Kyei (Dünyanın Sonuna Kadar) 1948 Saya Tin Saya Tin Kaba Ma Kyei  
 Burundi Burundi Bwacu (Bizim Burundi) 1962 Jean-Baptiste Ntahokaja ve diğerleri Marc Barengayabo noicon "Burundi Bwacu"  
 Kamboçya Nokor Reach 1941 Samdach Chuon Nat F. Perruchot ve J. Jekyll Nokoreach  
 Kamerun O Cameroun, Berceau de nos Ancêtres (O Kamerun, Atalarımızın Beşiği) 1957 René Djam Afame, Samuel Minkio Bamba, ve Moïse Nyatte Nko'o (Fransızca),
Dr Benard Nsokika Fonlon (İngilizce)
René Djam Afame O Cameroun, Berceau de nos Ancêtres  
 Kanada O Canada 1980 Adolphe-Basile Routhier (Fransızca);
Robert Stanley Weir (İngilizce)
Calixa Lavallée O Canada  
 Yeşil Burun Adaları Cântico da Liberdade (Song of Freedom) 1996 Amílcar Spencer Lopes Adalberto Higino Tavares Silva "Cântico da Liberdade"  
 Orta Afrika Cumhuriyeti La Renaissance (Yeniden Doğuş) 1960 Barthélémy Boganda Herbert Pepper "La Renaissance"  
 Çad La Tchadienne (Çad Halkı) 1960 Louis Gidrol ve diğerleri Paul Villard "La Tchadienne"  
 Şili Himno Nacional de Chile (Şili Ulusal Marşı) 1828 Eusebio Lillo Ramón Carnicer Himno Nacional de Chile  
 Çin Yìyǒngjūn Jìnxíngqǔ (Gönüllüler Marşı) 1949 (geçici)
1982 (resmi)
2004 (anayasal)
Tian Han Nie Er Yìyǒngjūn Jìnxíngqǔ  
 Kolombiya Himno Nacional de la República de Colombia (Kolombiya Cumhuriyeti Ulusal Marşı) 1886 Rafael Núñez Oreste Sindici Himno Nacional de la República de Colombia  
 Komorlar Udzima wa ya Masiwa (Büyük Adalar Birliği) 1978 Said Hachim Sidi Abderemane Said Hachim Sidi Abderemane ve Kamildine Abdallah "Udzima wa ya Masiwa"  
 Kongo DC Debout Congolais (Kalk Kongolu) 1960, 1997 Joseph Lutumba Simon-Pierre Boka di Mpasi Londi noicon "Debout Congolais"  
 Kongo Cumhuriyeti La Congolaise (Kongolu) 1959, 1991 Jacques Tondra ve Georges Kibanghi Jean Royer ve Joseph Spadilière "La Congolaise"  
 Kosta Rika Himno Nacional de Costa Rica (Kosta Rika Ulusal Marşı) 1853 José María Zeledón Brenes Manuel María Gutiérrez Himno Nacional de Costa Rica  
 Fildişi Sahili L'Abidjanaise (Abidjan Şarkısı) 1960 Mathieu Ekra, Joachim Bony, and Pierre Marie Coty Pierre Marie Coty ve Pierre Michel Pango L'Abidjanaise  
 Hırvatistan Lijepa naša domovino (Güzel Anavatanımız) 1972 Antun Mihanović Josip Runjanin Lijepa naša domovino  
 Küba El Himno de Bayamo (Bayamo Marşı) 1902 Perucho Figueredo Perucho Figueredo El Himno de Bayamo  
 Kıbrıs Cumhuriyeti Imnos is tin Eleftherian (Özgürlük Marşı)[6][7] 1960 Dionýsios Solomós Nikolaos Mantzaros Ýmnos eis tīn Eleutherían  
 Çek Cumhuriyeti Kde domov můj? (Evim Nerede?)[8] 1918 Josef Kajetán Tyl František Škroup Kde domov můj  
 Danimarka Der er et yndigt land (Bir Güzel Ülke vardır)[9] 1835 Adam Oehlenschläger Hans Ernst Krøyer Der er et yndigt land  
 Cibuti Cibuti 1977 Aden Elmi Abdi Robleh Djibouti  
 Dominika Isle of Beauty, Isle of Splendour 1978 Wilfred Oscar Morgan Pond Lemuel McPherson Christian "Isle of Beauty, Isle of Splendour"  
 Dominik Cumhuriyeti Himno Nacional (Ulusal Marş) 1934 Emilio Prud'Homme Jose Rufino Reyes Siancas Himno Nacional  
 Doğu Timor Pátria (Anavatan) 2002 Francisco Borja da Costa Afonso de Araujo Pátria  
 Ekvador Salve, Oh Patria (Seni Selamlıyoruz, Anavatanımız) 1948 Juan León Mera Antonio Neumane Salve, Oh Patria  
 Mısır Bilady, Bilady, Bilady (Ülkem, Ülkem, Ülkem) 1979 Muhammed Yunus El-Kadi (Mustafa Kamil Paşa'nın bir konuşmasından uyarlanmıştır.) Sayed Darwish Bilady, Bilady, Bilady  
 El Salvador Himno Nacional de El Salvador (El Salvador Ulusal Marşı) 1879 Juan José Cañas Juan Aberle Himno Nacional de El Salvador  
 Ekvator Ginesi Caminemos pisando las sendas de nuestra inmensa felicidad 1968 Atanasio Ndongo Miyone Ramiro Sánchez Lopes "Caminemos pisando las sendas de nuestra inmensa felicidad"  
 Eritre Ertra, Ertra, Ertra (Eritre, Eritre, Eritre) 1993 Solomon Tsehaye Beraki Isaac Abraham Meharezghi ve Aron Tekle Tesfatsion "Ertra, Ertra, Ertra"  
 Estonya Mu isamaa, mu õnn ja rõõm (Vatanım, Mutluluyum ve Sevinçliyim) 1920 Johann Voldemar Jannsen Fredrik Pacius Mu isamaa, mu õnn ja rõõm  
 Etiyopya Wodefit Gesgeshi, Widd Innat Ityopp'ya (İleri Marş, Sevgili Etiyopya) 1992 Dereje Melaku Mengesha Solomon Lulu Mitiku Wodefit Gesgeshi, Widd Innat Ityopp'ya  
 Fiji Meda Dau Doka (Tanrı Fiji'yi Korusun) 1970 Michael Francis Alexander Prescott Charles Austin Miles Meda Dau Doka  
 Finlandiya Maamme (Our Land) 1867 Johan Ludvig Runeberg Fredrik Pacius Maamme  
 Fransa La Marseillaise (The Song of Marseille) 1795 Claude Joseph Rouget de Lisle Claude Joseph Rouget de Lisle La Marseillaise  
 Gabon La Concorde (The Concord) 1960 Georges Aleka Damas Georges Aleka Damas "La Concorde"  
 Gambiya Gambiya Vatanımız İçin 1965 Virginia Julie Howe Jeremy Frederick Howe "For The Gambia Our Homeland"  
 Gürcistan Tavisupleba (Özgürlük) 2004 David Magradze Zakaria Paliashvili Tavisupleda  
 Almanya Deutschlandlied 1922 August Heinrich Hoffmann von Fallersleben Joseph Haydn Das Deutschlandlied  
 Gana God Bless Our Homeland Ghana 1957 Michael Kwame Gbordzoe Philip Gbeho "God Bless Our Homeland Ghana"  
 Yunanistan Imnos is tin Eleftherian (Özgürlük Marşı) 1865 Dionýsios Solomós Nikolaos Mantzaros Ýmnos eis tīn Eleutherían  
 Grenada Hail Grenada 1974 Irva Merle Baptiste Louis Arnold Masanto Hail Grenada  
 Guatemala Himno Nacional de Guatemala (Guatemala Ulusal Marşı) 1896 José Joaquín Palma Rafael Álvarez Ovalle  
 Gine Liberté (Özgürlük) 1958 bilinmiyor Kodofo Moussa "Liberté"  
 Gine-Bissau Esta É a Nossa Pátria Bem Amada (Bu Bizim Sevgili ÜlkemiZ) 1974 Amílcar Cabral Xiao He "Esta É a Nossa Pátria Bem Amada"  
 Guyana Dear Land of Guyana, of Rivers and Plains 1966 Archibald Leonard Luker Robert Cyril Gladstone Potter "Dear Land of Guyana, of Rivers and Plains"  
 Haiti La Dessalinienne (Dessalines Şarkısı) 1904 Justin Lhérisson Nicolas Geffrard La Dessalinienne  
 Honduras Himno Nacional de Honduras (Honduras Ulusal Marşı) 1915 Augusto Constancio Coello Carlos Hartling Himno Nacional de Honduras  
 Macaristan Himnusz (İlahi) 1844 Ferenc Kölcsey Ferenc Erkel Himnusz  
 İzlanda Lofsöngur (İlahi) 1944 Matthías Jochumsson Sveinbjörn Sveinbjörnsson Lofsöngur  
 Hindistan Jana Gana Mana 1950 Rabindranath Tagore Rabindranath Tagore Jana Gana Mana  
 Endonezya Indonesia Raya (Büyük Endonezya) 1945 Wage Rudolf Supratman Wage Rudolf Supratman Indonesia Raya  
 İran Soroud-e Melli-e Jomhouri-e Eslami-e Iran (İran Ulusal Marşı) 1990 multiple Hassan Riyahi Soroud-e Melli-e Jomhouri-e Eslami-e Iran  
 Irak Mawtini (Anavatanım) 2004 İbrahim Tukan Muhammed Flayfel Mawtini  
 İrlanda Amhrán na bhFiann (Askerlerin Şarkısı) 1926 Peadar Kearney (İngilizce), Liam Ó Rinn (İrlandaca) Peadar Kearney ve Patrick Heeney Amhrán na bhFiann  
 İsrail HaTikvah (Umut) 1948 (de facto)
2004 (de jure)
Naftali Herz Imber Samuel Cohen HaTikvah  
 İtalya Il Canto degli Italiani (İtalyanların Şarkısı) 1946 (de facto)
2012 (de jure)
Goffredo Mameli Michele Novaro Il Canto degli Italiani  
 Jamaika Jamaika, Ülkemizi Seviyoruz 1962 Hugh Sherlock Robert Lightbourne "Jamaica, Land We Love"  
 Japonya Kimigayo (Majestelerinin Hükümdarlığı)[10] 1999 (de jure) Kokin Wakashū'nün geleneksel Waka şiirinden (İlk 905 yılında yayınlanan) Yoshiisa Oku ve Akimori Hayashi; Hiromori Hayashi Kimi ga Yo [11]
 Ürdün Al-salam Al-malaki Al-urdoni (Ürdün Kraliyet Marşı) 1946 Abdul Monem Al-Refai Abdul Qader al-Taneer Al-salam Al-malaki Al-urdoni  
 Kazakistan Meniñ Qazaqstanım (Benim Kazakistanım) 2006 Jumeken Nazhimedenov (Nursultan Nazarbayev tarafından değişiklikler yapıldı) Şemsi Kaldayakov Meniñ Qazaqstanım  
 Kenya Ee Mungu Nguvu Yetu (Oh God of All Creation) 1963 Graham Hyslop, G. W. Senoga-Zake, Thomas Kalume, Peter Kibukosya ve Washington Omondi The Anthem Commission Ee Mungu Nguvu Yetu  
 Kiribati Teirake Kaini Kiribati (Ayağa Kalk, Kiribati) 1979 Urium Tamuera Ioteba Urium Tamuera Ioteba "Teirake Kaini Kiribati"  
 Kuzey Kore Aegukka (Vatanseverlik Şarkısı) 1947 Pak Seyŏng Kim Wŏn'gyun  
 Güney Kore Aegukga (Vatanseverlik Şarkısı) 1948 An Chang-ho Ahn Eak-tae Aegukka  
 Kuveyt En-Naşit el-Vatanî (Ulusal Marş) 1978 Ahmad Meshari Al-Adwani Ibrahim Al-Soula "En-Naşit el-Vatanî"  
 Kırgızistan Kyrgyz Respublikasynyn Mamlekettik Gimni (Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Marşı) 1992 Cemil Sadıkov ve Eşmambet Kuluev Nasır Davlesov ve Kalyi Moldobasanov Kyrgyz Respublikasynyn Mamlekettik Gimni  
 Laos Pheng Xat Lao (Laos Ulusal Marşı) 1947 Sisana Sisane Thongdy Sounthonevichit Pheng Xat Lao  
 Letonya Dievs, svētī Latviju! (Tanrı Letonya'yı Korusun) 1920 Kārlis Baumanis Kārlis Baumanis Dievs, svētī Latviju!  
 Lübnan Lübnan Ulusal Marşı 1927 Raşid Nahle Wadih Sabra "Lübnan Ulusal Marşı"  
 Lesotho Lesotho Fatse La Bontata Rona (Lesotho, Atalarımızın Ülkesi) 1966 François Coillard Ferdinand-Samuel Laur  
 Liberya All Hail, Liberia, Hail! 1847 Daniel Bashiel Warner Olmstead Luca All Hail, Liberia, Hail!  
 Libya Libya, Libya, Libya 2011 El Beşir el Arebi Muhammed Abdül Vahab "Libya, Libya, Libya"  
 Lihtenştayn Oben am jungen Rhein (Genç Ren üzerinden yukarı) 1963 Jakob Josef Jauch bilinmiyor Oben am jungen Rhein  
 Litvanya Tautiška giesmė (Ulusal Şarkı) 1919 Vincas Kudirka Vincas Kudirka Tautiška giesmė  
 Lüksemburg Ons Heemecht (Anavatanımız) 1895 Michel Lentz Jean Antoine Zinnen Ons Hémécht  
 Kuzey Makedonya Denes nad Makedonija (Makedonya Üzerinde Bugün) 1992 (de jure) Vlado Maleski Todor Skalovski  
 Madagaskar Ry Tanindrazanay malala ô! (Oh, Sevgili Atalarımızın Ülkesi) 1958 Pasteur Rahajason Norbert Raharisoa "Ry Tanindrazanay malala ô!"  
 Malavi Mulungu dalitsa Malaŵi (Tanrı Malavi'yi Korusun) 1964 Michael-Fredrick Paul Sauka Michael-Fredrick Paul Sauka "Mulungu dalitsa Malaŵi"  
 Malezya Negaraku (Ülkem) 1957 çoklu Perak Devlet Marşı ("Allah Lanjutkan Usia Sultan") Negaraku  
 Maldivler Gaumii salaam (Ulusal Selam) 1972 Muhammad Jameel Didi Pandit Wannakuwattawaduge Don Amaradeva Gaumii salaam  
 Mali Pour l'Afrique et pour toi, Mali (Afrika İçin ve Senin İçin Mali) 1962 Seydou Badian Kouyate Banzumana Sissoko "Le Mali"  
 Malta L-Innu Malti (The Maltese Hymn) 1964 Dun Karm Psaila Robert Samut L-Innu Malti  
 Marshall Adaları Her zaman Marshall Adaları 1991 Amata Kabua Amata Kabua "Forever Marshall Islands"  
 Moritanya "Bilada-l ubati-l hudati-l kiram"
("Country of the Proud, Guiding Noblemen")
2017 bilinmiyor Rageh Daoud
 Mauritius Anavatan 1968 Jean Georges Prosper Philippe Gentil (M.B.E. Esq.) "Motherland"  
 Meksika Himno Nacional Mexicano (Meksika Ulusal Marşı) 1943 Francisco González Bocanegra Jaime Nunó "Himno Nacional Mexicano"  
 Mikronezya Federal Devletleri Patriots of Micronesia 1991 bilinmiyor geleneksel Alman şarkısı (Ich hab' mich ergeben) Patriots of Micronesia  
 Moldova Limba noastră (Dilimiz) 1994 Alexei Mateevici Alexandru Cristea "Limba noastră"  
 Monako Hymne Monégasque (Monégasque Marşı) 1848 Louis Notari Charles Albrecht Hymne Monégasque  
 Moğolistan Mongol ulsiin töriin duulal (Moğolistan Ulusal Marşı) 1950 Tsendiin Damdinsüren Bilegiin Damdinsüren ve Luvsanjyamts Murdorj "Mongol ulsiin töriin duulal"  
 Karadağ Oj, svijetla majska zoro (O, Mayıs'ın Parlak Şafağı) 2004 halk müziği Žarko Mirković[12] Oj, svijetla majska zoro  
 Fas Hymne Chérifien (Fas Marşı) 1956 Ali Squalli Houssaini Léo Morgan "Hymne Chérifien"  
 Mozambik Pátria Amada (Güzel Vatan) 2002 Salomão J. Manhiça bilinmiyor "Pátria Amada"  
 Namibya Namibia, Land of the Brave 1991 Axali Doëseb Axali Doëseb  
 Nauru Nauru Bwiema (Nauru Şarkısı) 1968 Margaret Hendrie Laurence Henry Hicks  
   Nepal Sayaun Thunga Phool Ka (Yüzlerce Çiçek)[13] 2007 Byakul Maila[14] Amber Gurung  
 Hollanda Wilhelmus (William) 1568'de yazılı ve kullanıldı. 1932'de kabul edildi bilinmiyor Adrianus Valerius The Wilhelmus  
 Yeni Zelanda Yeni Zelanda'yı Tanrı Savunsun 1940 (ulusal ilahi)
1977 (ulusal marş)
Thomas Bracken (İngilizce versiyon)
Thomas H. Smith (Māori versiyon)
John Joseph Woods God Defend New Zealand  
 Nikaragua Salve a ti, Nicaragua (Sana için dolu, Nikaragua) 1918 Salomón Ibarra Mayorga Luis A. Delgadillo "Salve a ti, Nicaragua"  
 Nijer La Nigérienne (Nijeryalı) 1961 Maurice Albert Thiriet Robert Jacquet ve Nicolas Abel François Frionnet noicon "La Nigérienne"  
 Nijerya Arise, O Compatriots 1978 John A. Ilechukwu, Eme Etim Akpan, B. A. Ogunnaike, Sotu Omoigui, and P. O. Aderibighe B. E. Odiase başkanlığında Nijerya Polis Bandosu noicon Arise O compatriots, Nigeria's Call Obey  
 Norveç Ja, vi elsker dette landet (Evet, Bu Ülke Aşkımız) 1864 Bjørnstjerne Bjørnson Rikard Nordraak Ja, vi elsker dette landet  
 Umman Nashid as-Salaam as-Sultani (Umman Ulusal Marşı) 1932 Rashid bin Uzayyiz Al Khusaidi James Frederick Mills, Bernard Ebbinghaus tarafından düzenlenme "Nashid as-Salaam as-Sultani"  
 Pakistan Qaumī Tarāna (Ulusal Marş) 1954 Hafeez Jullundhri Ahmed Ghulamali Chagla  
 Palau Belau rekid (Bizim Palau) 1980 çoklu Ymesei O. Ezekiel "Belau rekid"  
 Panama Himno Istmeño (Kıstak ilahisi) 1925 Jeronimo de la Ossa Santos Jorge Himno Istmeño  
 Papua Yeni Gine O Arise, All You Sons 1975 Tom Shacklady Tom Shacklady  
 Paraguay Paraguayos, República o Muerte (Paraguaylı, Cumhuriyet veya Ölüm) 1933 Francisco Acuña de Figueroa Francisco José Debali Paraguayos, República o Muerte  
 Peru Himno Nacional del Perú (Peru Ulusal Marşı) 1821 José de la Torre Ugarte y Alarcón Jose Bernardo Alcedo Himno Nacional del Perú  
 Filipinler Lupang Hinirang (Seçilen Ülke) 1898 José Palma Julián Felipe Lupang Hinirang  
 Polonya Mazurek Dąbrowskiego 1926 Józef Wybicki bilinmiyor Mazurek Dąbrowskiego  
 Portekiz A Portuguesa (Portekizli) 1911 Henrique Lopes de Mendonça Alfredo Keil A Portuguesa  
 Katar As Salam al Amiri (Amir Barışı) 1996 Sheikh Mubarak bin Saïf al-Thani Abdul Aziz Nasser Obaidan As Salam Al Amiri  
 Romanya Deșteaptă-te, române! 1990 Andrei Mureşanu Anton Pann ve Gheorghe Ucenescu Deşteaptă-te, române!  
 Rusya Gosudarstvenny Gimn Rossiyskoy Federatsii (Rusya Federasyonu Devlet Marşı) 2000 Sergey Mihalkov Alexander Vasilyevich Alexandrov "Gosudarstvenny Gimn Rossiyskoy Federatsii"  
 Ruanda Rwanda Nziza (Güzel Ruanda) 2002 Faustin Murigo Jean-Bosco Hashakimana "Rwanda Nziza"  
 Saint Kitts ve Nevis O Land of Beauty! 1983 Kenrick Georges Kenrick Georges O Land of Beauty!  
 Saint Lucia Sons and Daughters of Saint Lucia 1979 Charles Jesse Leton Felix Thomas "Sons and Daughters of Saint Lucia"  
 Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent Land so Beautiful 1979 Phyllis Punnett Joel Bertram Miguel "Saint Vincent, Land so beautiful"  
 Samoa The Banner of Freedom 1962 Sauni Iiga Kuresa Sauni Iiga Kuresa  
 San Marino Inno Nazionale della Repubblica (Cumhuriyet Ulusal Marşı) 1894 Federico Consolo Federico Consolo "Inno Nazionale della Repubblica"  
 São Tomé ve Príncipe Independência total (Tam Bağımsızlık) 1975 Alda Neves da Graça do Espírito Santo Manuel dos Santos Barreto de Sousa e Almeida "Independência total"  
 Suudi Arabistan As-Salam Al Malaki (The Royal Salute) 1950 Ibrahim Khafaji Abdul Rahman Al-Khateeb As-Salam Al Malaki  
 Senegal Pincez Tous vos Koras, Frappez les Balafons 1960 Léopold Sédar Senghor Herbert Pepper "Pincez Tous vos Koras, Frappez les Balafons"  
 Sırbistan Bože pravde 1882 (de facto)
2006 (de jure)
Jovan Đorđević Davorin Jenko Bože pravde  
 Seyşeller Koste Seselwa (Tüm Seyşelliler bir araya) 1996 David François Marc André ve George Charles Robert Payet David François Marc André ve George Charles Robert Payet "Join together all Seychellois"  
 Sierra Leone High We Exalt Thee, Realm of the Free 1961 Clifford Nelson Fyle John Akar  
 Singapur Majulah Singapura (Onward Singapore) 1965 Zubir Said Zubir Said Majulah Singapura  
 Slovakya Nad Tatrou sa blýska (Tatras Üzerinde Yıldırım) 1918 Janko Matúška halk müziği Nad Tatrou sa blýska  
 Slovenya Zdravljica (Bir Şeref) 1989 France Prešeren Stanko Premrl "Zdravljica"  
 Solomon Adaları Tanrı Solomon Adaları'nı Korusun 1978 Panapasa Balekana ve Matila Balekana Panapasa Balekana noicon "God Save Our Solomon Islands"  
 Somali Qolobaa Calankeed 1940 Abdullahi Qarshe Abdullahi Qarshe Qolobaa Calankeed  
 Güney Afrika Güney Afrika Ulusal Marşı 1997 Enoch Sontonga ve C. J. Langenhoven Enoch Sontonga ve Marthinus Lourens de Villiers National Anthem of South Africa  
 Güney Sudan South Sudan Oyee! 2011 Juba Universitesi öğrencileri ve öğretmenleri, 2011[15] Juba Universitesi öğrencileri ve öğretmenleri, 2011[15] South Sudan Oyee!  
 İspanya La Marcha Real (Kraliyet Marşı) 1770 yok bilinmiyor La Marcha Real  
 Sri Lanka Sri Lanka Matha (Anamız Sri Lanka) 1951 Ananda Samarakoon Ananda Samarakoon "Sri Lanka Matha"  
 Sudan Nahnu Cund Allah Cund el-Vatan 1956 Sayyed Ahmed Mohammed Salih Ahmed Murjan "Nahnu Cund Allah Cund el-Vatan"  
 Surinam God zij met ons Suriname (Tanrı Biz Surinamlılarla Birlikte) 1959 Cornelis Atses Hoekstra ve Henry de Ziel, Johannes Corstianus de Puy "God zij met ons Suriname"  
 Esvatini Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati 1968 Andrease Enoke Fanyana Simelane David Kenneth Rycroft Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati Sultan  
 İsveç Du gamla, Du fria[16] 19. yüzyıl (de facto), asla resmi olarak kabul edilmedi. Richard Dybeck halk müziği Du gamla, Du fria  
  İsviçre Schweizerpsalm 1961 (de facto)
1981 (de jure)
Leonhard Widmer (Almanca),
Charles Chatelanat (Fransızca),
Camillo Valsangiacomo (İtalyanca),
ve Flurin Camathias (Romanca)
Alberich Zwyssig Schweizerpsalm  
 Suriye Humāt ad-Diyār (Anavatan Muhafızları) 1936 Halil Merdam Bey Muhammed Flayfel ve Ahmed Salim Flayfel "Humāt ad-Diyār"  
 Tacikistan Surudi Milli (Ulusal Marş) 1991 Gulnazar Keldi Süleyman Yudakov Surudi Milli  
 Tanzanya Mungu ibariki Afrika (Tanrı Afrika'yı Korusun) 1961 ortaklaşa Enoch Sontonga "Mungu ibariki Afrika"  
 Tayland Phleng Chat (Ulusal Marş) 1939 Luang Saranupraphan Peter Feit Phleng Chat  
 Togo Salut à toi, pays de nos aïeux (Sana için dolu, Atalarımızın Ülkesi) 1960 Alex Casimir-Dosseh Alex Casimir-Dosseh  
 Tonga Ko e fasi ʻo e tuʻi ʻo e ʻOtu Tonga (Tonga Adaları Kralı Şarkısı) 1875 Uelingatoni Ngū Tupoumalohi Karl Gustavus Schmitt noicon "Ko e fasi 'o e tu'i 'o e 'Otu Tonga"  
 Trinidad ve Tobago Forged from the Love of Liberty 1962 Patrick Castagne Patrick Castagne "Forged from the Love of Liberty"  
 Tunus Humat al-Hima (Anavatan Savunucuları) 1987 Mustafa Sadiq Al-Rafi'i ve Aboul-Qacem Echebbi Mohammed Abdelwahab Humat al-Hima  
 Türkiye İstiklâl Marşı 1921 Mehmet Akif Ersoy Osman Zeki Üngör İstiklâl Marşı  
 Türkmenistan Garaşsyz, Bitarap Türkmenistanyň Döwlet Gimni (Bağımsız, Trafsız, Türkmenistan Devlet Marşı) 2008 ortaklaşa Veli Mukhatov Türkmenbaşyň guran beýik binasy  
 Tuvalu Tuvalu mo te Atua (Tuvalu için Yüce) 1978 Afaese Manoa Afaese Manoa  
 Uganda O Uganda, Güzel Ülke 1962 George Wilberforce Kakoma George Wilberforce Kakoma "Oh Uganda, Land of Beauty"  
 Ukrayna Shche ne vmerla Ukraina 1917 Pavlo Chubynsky Mykhaylo Verbytsky Shche ne vmerla Ukrainy  
 Birleşik Arap Emirlikleri Ishy Biladi (Uzun Yaşa Vatanım) 1971 Arif El Şeyh Abdullah El Hasan Saad Abdül Vahab Ishy Biladi  
 Birleşik Krallık God Save the Queen 1745 bilinmiyor bilinmiyor God Save the Queen  
 ABD The Star-Spangled Banner 1931 Francis Scott Key John Stafford Smith The Star-Spangled Banner  
 Uruguay Himno Nacional (Ulusal Marş) 1848 Francisco Acuña de Figueroa Francisco José Debali Himno Nacional  
 Özbekistan O'zbekiston Respublikasining Davlat Madhiyasi (Özbekistan Cumhuriyeti Ulusal Marşı) 1991 Abdulla Aripov Mutal Burhanov "O'zbekiston Respublikasining Davlat Madhiyasi"  
 Vanuatu Yumi, Yumi, Yumi (We, We, We) 1980 François Vincent Ayssav François Vincent Ayssav Yumi, Yumi, Yumi  
 Venezuela Gloria al Bravo Pueblo (Cesur İnsanlar İçin Zafer) 1881 Vicente Salias Juan José Landaeta Gloria al Bravo Pueblo  
 Vietnam Tiến Quân Ca (Yürüyen Şarkı) 1945 Văn Cao Văn Cao noicon Tiến Quân Ca  
 Yemen Yemen Ulusal Marşı 1990 Abdullah Abdülvahab Numan Ayoob Tarish National anthem of Yemen  
 Zambiya Stand and Sing of Zambia, Proud and Free 1964 ortaklaşa Enoch Sontonga "Stand and Sing of Zambia, Proud and Free"  
 Zimbabve Simudzai Mureza WeZimbabwe 1994 Solomon Mutswairo Fred Changundega "Simudzai Mureza WeZimbabwe"  

Diğer ülkelerin ulusal marşları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tabloda Birleşmiş Milletler üyesi olmayan de facto ülkelerin marşları yer almaktadır. Buradaki ülkelerin çoğunluğu diğer devletler tarafından ya tanınmamakta ya da çok az ülke tarafından tanınmaktadır.

Ülke Ulusal marş Kabul tarihi Söz yazarı Müzik yazarı Ses
 Abhazya Aiaaira
(Zafer)
1992 Genady Alamiya Valera Çkaduwa
 Tayvan San Min Chu I
(Üç Halk İlkesi)
1937 (de facto)
1943 (de jure)
Sun Yat-sen Ch'eng Mao-yün San Min Chu I
 Kosova Europe[17] 2008 No lyrics Mendi Mengjiqi Europe
 Dağlık Karabağ Azat u ankakh Artsakh
(Özgür ve Bağımsız Karabağ)
1992 Vardan Hakobyan Armen Nasibyan noicon Azat u anakh Artsakh
 Kuzey Kıbrıs İstiklâl Marşı 1921 Mehmet Akif Ersoy Zeki Üngör
 Filistin Fida'i
(Ülkem)
1996 Said Al Muzayin Ali İsmail
 Somaliland Samo ku waar 1991 Hasan Şeyh Mümin Hasan Şeyh Mümin
 Güney Osetya Respublikæ Hussar Irystony Paddzahadon Gimn
(Güney Osetya Ulusal Marşı)
1995 Totraz Kokaev Felix Alborov
 Transdinyester My slavim tebia, Pridnestrovie 1992 Boris Parmenov, Vitaly Pishenko, Nicholas Bozhko Boris Alexandrov "My slavim tebia"
 Vatikan Marche Pontificale
(Papalık Marşı)
1949 Antonio Allegra Charles Gounod Marche Pontificale
 Batı Sahra Yā Banīy As-Saharā
(O Sons of the Sahara)
1979 bilinmiyor bilinmiyor

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "List of Member States". United Nations. 17 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2011. 
  2. ^ National Anthems of the World (7th ed.) pp. 12–13
  3. ^ National Anthems of the World (7th ed.) pp. 14–17
  4. ^ National Anthems of the World (7th ed.) pp. 18–21
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2013. 
  6. ^ Özgürlük Marşı Kıbrıs ve Yunanistan ulusal marşıdır.
  7. ^ Gücünü Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'dan alan Türk ulusal marşı İstiklâl Marşı Kıbrıslı Türk temsilcisi mevcut iken kullanılmıştır. Uygulama 1963' kadar sürdü.
  8. ^ Başlangıçta 1918 yılında Çekoslovakya, 1993 yılında da Slovakya ve Çek Cumhuriyeti de ikinci kez kabul edildi.
  9. ^ Danimarka kraliyet marşı Kong Kristian (Kral Christian).
  10. ^ "Elementary schools face new mandate: Patriotism, 'Kimigayo'". The Japan Times Online. Kyodo News. 29 Mart 2008. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2011. 
  11. ^ "国旗及び国歌に関する法律 (法律第百二十七号)" (Japonca). Government of Japan. 13 Ağustos 1999. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2011. 
  12. ^ "Datenbank-europa.de". 2 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012. 
  13. ^ Christine Zuchora-Walske (2008). Nepal in Pictures. Twenty-First Century Books. s. 69. ISBN 0-8225-8578-2. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2011. 
  14. ^ "Nepali Cabinet Approves New National Anthem". People's Daily. 20 Nisan 2007. 14 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2011. 
  15. ^ a b Martell, Peter (11 Ocak 2011). "A Song for South Sudan: Writing a New National Anthem". BBC News. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2011. 
  16. ^ İsveç kraliyet marşı Kungssången.
  17. ^ "Kosovo Approves Anthem with No Lyrics". Balkan Insight. 11 Haziran 2008. 12 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2008. Most of the parliamentary groups said they listened to all three shortlisted proposals but opted for the composition called ‘Europe’ by Mehdi Mengjiqi, which has no lyrics as it would respect the multi-ethnic nature of Kosovo.