Dun Karm Psaila

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muhterem Monsenyör

Dun Karm Psaila

Malta Ulusal Şairi
Edward Caruana Dingli fırçasından Dun Karm Psaila
Doğum18 Ekim 1871
Żebbuġ, Malta
Ölüm13 Ekim 1961 (89 yaşında)
Valletta, Malta
MeslekMonsenyör, Şair

Dun Karm, asıl adı Carmelo Psaila (18 Ekim 1871, Zebbuf, Gozo - 13 Ekim 1961, Valletta, Malta), Malta'nın ulusal şairidir. Bazılarınca Malta ozanı ya da Malta'nın Chaucer'ı olarak adlandırılır.[1] Doğa ve yurt sevgisinin yanı sıra dinsel duyarlılığı nedeniyle romantik bir şair sayılmış, öte yandan özellikle çok incelikli sonelerinde ortaya çıkan, geleneksel ölçüye olan düşkünlüğüyle de klasik bir şair olarak tanınmıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yirmi üç yaşında papaz olduktan sonra, piskoposluk hazırlık ve ilahiyat okullarında öğretmenlik yaptı.1921'de kilise yetkililerince görevinden uzaklaştırıldı. Ardından Ulusal Kütüphane'de müdür yardımcısı oldu ve 1936'da bu görevinden emekliye ayrıldı. İngilizce-Maltaca resmi sözlüğünün hazırlanmasına katkıda bulundu. 1945'te Malta Kraliyet Üniversitesi'nde edebiyat dalında doktora derecesi aldı; 1956'da ise kendisine, CBE (Commander of the British Empire) unvanı verildi.

İtalyanca yapıtlarıyla da seçkin bir yazar olarak tanınan Karm, 1912'de aldığı çağrı üzerine Il-Habib gazetesinde Maltaca şiirler yazmaya başladı. Kuşaklar boyunca Maltalı yazarları önemli ölçüde etkiledi ve Maltacanın 1934'te resmi dil olarak kabul edilmesinde de büyük rol oynadı. Ayrıca ülkenin ulusal marşı Innu Malti nin (1923; Malta İlahisi) sözlerini yazdı. Yapıtları İngilizce, Fransızca, Arapça ve Esperanto dillerine çevrildi. İtalyan şair Ugo Foscolo'nun Dei sepoleri (Mezarlara Dair) adlı şiirini de Maltaca çeviren Karm, şiiri, sonuna bir bitiş bölümü ekleyerek yayımladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dun Karm - Britannica Online Encyclopedia". 13 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2012.