God Save the King

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(God Save the Queen sayfasından yönlendirildi)
God Save the King
Türkçe: Tanrı Kralı Korusun

 Birleşik Krallık ve Commonwealth bölgelerin
Ulusal Marşı

Diğer ismiGod Save the Queen (hükümdar kadın olduğunda)
TürkçeTanrı Kraliçeyi Korusun
GüfteBilinmiyor.
BesteBilinmiyor
Ses örneği
noicon

God Save the King veya hükümdar kadın ise God Save the Queen (Tanrı Kralı/Kraliçeyi Korusun), Büyük Britanya'nın ulusal marşı.[1] Dünyanın ilk ulusal marşı kabul edilir. Resmî olarak ulusal marş ilan edilmemiştir ancak geleneksel olarak 1745 yılından beri bu marş ulusal marş olarak kullanılmaktadır. Resmî törenlerde sadece ilk kıta söylenir. Sözler, yerine göre "Tanrı Kralı Korusun" veya "Tanrı Kraliçeyi Korusun" şeklinde değişir. Eskiden kullanılan adı (1952-2022) God Save The Queen'dir (Tanrı Kraliçeyi Korusun).

Birleşik Krallık'a bağlı pek çok ülkenin ulusal marşıdır. Ayrıca Lihtenştayn ulusal marş olarak bu marşı farklı sözlerle kullanır.[2] Öyle ki 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri sırasında İngiltere ve Lihtenştayn takımları karşılaştığında aynı marşı iki defa çalmak gerekmiştir.

Bestesinin kime ait olduğu bilinmemekle birlikte John Bull, Henry Carey, Henry Purcell ve Joseph Haydn'a ait olduğu iddiaları ortaya atılmıştır. Bundan başka Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya'da da kullanmaktadır.

Kıbrıs'ın Britanya sömürgesi olduğu dönemde marşın sözleri resmî olarak Türkçeye çevrilmiş ve bu şekilde okullarda okunmuştur. "God Save the King" ifadesinin "Yaşa Kralımız" şeklinde çevrildiği marş "Yaşa kralımız, yaşa hakanımız, çok çok yaşa!" şeklinde başlamaktaydı.[3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "National Anthem". The official website of The British Monarchy. 2 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2014. 
  2. ^ "United Kingdom – God Save the Queen". NationalAnthems.me. 18 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2011. 
  3. ^ Dedeçay, Servet Sami (2009). Kıbrıslı Türk Kadınının Eğitim Aracılığı Sayesinde Dinsel Mutaassıplıktan Sıyrılıp Çağdaş Hak ve Özgürlük Kurallarını Kabullenişi: Cilt II. Lefkoşa: Lefkoşa Özel Türk Üniversitesi Yayınları. s. 49. 
  4. ^ "Kıbrıslı Türklerde İlköğretim Müzik Eğitimi". Yakın Doğu Üniversitesi. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.