Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara


Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

A[değiştir | kaynağı değiştir]

B[değiştir | kaynağı değiştir]

C[değiştir | kaynağı değiştir]

D[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kurt Daluege - Nazi Almanyası'nda SS-Oberstgruppenführer Generaloberst Polizei ve RSHA subayı.
  • Richard Walther Darré - SS-Obergruppenführer ve önde gelen nasyonal sosyalist "kan ve toprak" (Blut und Boden) ideologlarından biriydi.
  • Rudolf Diels - Alman politikacı.
  • Josef "Sepp" Dietrich - Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı.
  • Otto Dietrich - bir SS-Obergruppenführer, Üçüncü Reich'ın Basın müdürü ve Adolf Hitler'in sırdaşı idi.
  • Oskar Dirlewanger - Alman İmparatorluğu'nun piyade subayı, Nazi döneminde Waffen-SS'nın komutanı (SS-Oberführer).
  • Karl DönitzGroßadmiral, Alman Donanma Komutanı, Büyük Amiral ve II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'nın Cumhurbaşkanı.
  • Richard Drauz - Heilbronn valisi.
  • Anton Drexler - 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

E[değiştir | kaynağı değiştir]

F[değiştir | kaynağı değiştir]

G[değiştir | kaynağı değiştir]

H[değiştir | kaynağı değiştir]

J[değiştir | kaynağı değiştir]

K[değiştir | kaynağı değiştir]

L[değiştir | kaynağı değiştir]

M[değiştir | kaynağı değiştir]

N[değiştir | kaynağı değiştir]

O[değiştir | kaynağı değiştir]

P[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Artur Phleps - SS-Obergruppenführer. He saw action with the 5. SS-Panzergrenadier-Division Wiking, and later was commander of the 7. SS-Freiwilligen-Gebirgs-Division Prinz Eugen and the V SS Mountain Corps. He was killed in September 1944.
  • Paul Pleiger - State adviser and corporate general director.
  • Oswald Pohl - SS-Obergruppenführer. Organized and administrator of the concentration camps.
  • Franz Pfeffer von Salomon - Supreme Leader of the SA from its re-founding in 1925 until his removal in 1930 and Hitler's personal assumption of the title.
  • Erich Priebke - Participant in the Ardeatine massacre in Rome on March 24, 1944.
  • Hans-Adolf Prützmann - Superior SS and Police Leader, and an SS-Obergruppenführer.

R[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Erich RaederGroßadmiral, Commander-in-Chief of the Navy (Kriegsmarine) 1936-1943.
  • Friedrich Rainer - Austrian Nazi politician, Gauleiter and State governor of Salzburg and Carinthia.
  • Sigmund Rascher - SS doctor who carried out experiments on inmates at Dachau concentration camp.
  • Walter Rauff - SS Standartenführer and aide to Reinhard Heydrich. He escaped captivity at the end of the war, subsequently working for the Syrian Intelligence.
  • Hermann Rauschning - Nazi leader in Danzig
  • Walter Reder - SS Sturmbannführer convicted of war crimes in Italy.
  • Wilhelm Rediess - Commanding General of SS forces in occupied Norway from 1940 to 1945
  • Walter von Reichenau - Generalfeldmarschall and committed Nazi; he joined the Party in 1932 in violation of regulations and was one of the few ardent National Socialists among the Army's senior officers.
  • Fritz Reinhardt - State Secretary in the Reich Ministry of Finance 1933 to 1945
  • Adrian von Renteln - Generalkommissar of occupied Lithuania from 1941 to 1944.
  • Joachim von Ribbentrop - Foreign Minister of Nazi Germany from 1938 until 1945. Condemned at Nuremberg and executed 16 October 1946
  • Ernst Röhm - a co-founder of the Sturmabteilung (Storm Battalion) or SA, the Nazi Party militia and later was the SA commander. In 1934, as part of the Night of the Long Knives, he was executed on Hitler's orders as a potential rival.
  • Alfred Rosenberg - Nazi philosopher and Reich Minister for the Eastern Territories, tried at Nuremberg and executed on 16 October 1946
  • Erwin Rösener - SS-Obergruppenführer, Higher SS and Police Leader, Commander SS Upper Division Alpenland (1941 - 1945)
  • Ernst Rudin - Psychiatrist and eugenicist. His work directly influenced the racial policy of Nazi Germany.
  • Bernhard Rust - Minister of Science, Education and National Culture from 1934 to 1945

S[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fritz Sauckel - Gauleiter of Thuringia, General Plenipotentiary for Labour Deployment (1942–45)
  • Hjalmar Schacht - Horace Greeley Hjalmar Schacht (1877-1970) was a German economist, banker and liberal politician, who served as the Currency Commissioner and President of the Reichsbank under the Weimar Republic. He was a fierce critic of his country's post-World War I reparation obligations. Schacht became a supporter of Adolf Hitler and the Nazi Party, and served in Hitler's government as President of the Reichsbank and Minister of Economics. As such, Schacht played a key role in implementing the policies attributed to Hitler. Since he opposed the policy of German re-armament spearheaded by Hitler, Schacht was first sidelined and then forced out of the Third Reich government beginning in December 1937; therefore, he had no role during World War II. Schacht became a fringe member of the German Resistance to Hitler and was imprisoned by the Nazis after the 20 July plot in 1944. Following the war, Schacht was tried at Nuremberg and acquitted.
  • Paul Schäfer - Hitler Youth member and Wehrmacht corporal, subsequently convicted of multiple child sex abuse in Chile.
  • Gustav Adolf Scheel - SS Brigadeführer, Gauleiter and Nazi 'multifunctionary'.
  • Walther Schellenberg - SS-Brigadeführer who rose through the SS as Heydrich's deputy. In March 1942, he became Chief of Amt VI, Ausland-SD, foreign intelligence branch of the SD (which, by then, was a department of the RSHA). Later, following the abolition of the Abwehr in 1944, he became head of all foreign intelligence.
  • Hans Schemm - Gauleiter and member of the Reichstag. Died in a plane crash in 1935.
  • Wilhelm Schepmann - SA Obergruppenführer and Stabschef.
  • Max Scheubner-Richter - senior most Nazi killed during the Beer Hall Putsch, ideologue and mentor to Alfred Rosenberg.
  • Baldur von Schirach - leader of Hitler Youth (1931–40), Gauleiter of Vienna (1940–45).
  • Franz Schlegelberger - Jurist and Reich Minister of Justice 1941-1942
  • Carl Schmitt - Philosopher, jurist, and political theorist.
  • Kurt Schmitt - Economic leader and Reich Economy Minister 1933-1934
  • Paul Schmitthenner - Architect and city planner.
  • Gertrud Scholtz-Klink - Leader of the National Socialist Women's League 1934-1945
  • Julius Schreck - Co-founder of the SA, first commander of the SS. Later Hitler's personal chauffeur.
  • Franz Xaver Schwarz - National Treasurer of the NSDAP 1925-1945 and head of the Reichszeugmeisterei or National Material Control Office. Promoted to SS-Oberstgruppenführer in 1944.
  • Heinrich Schwarz - Commandant of Auschwitz III-Monowitz concentration camp from 1943 to 1945.
  • Siegfried Seidl - Commandant of the Theresienstadt (1941-1943) and Bergen-Belsen (1943-1944) concentration camps.
  • Franz Seldte - Reich Minister for Labour from 1933 to 1945
  • Arthur Seyss-Inquart - Austrian Nazi; upon being appointed Chancellor in 1938 he invited in German troops resulting in his country's annexation. Later deputy to Hans Frank in the General Government of occupied Polonya (1939–40), and Reichskommissar of the Netherlands (1940–44). Convicted of war crimes and hanged by the Nuremberg Tribunal.
  • Gustav Simon - Nazi Gauleiter and Chief of Civil Administration in Luxembourg from 1940 to 1944.
  • Franz Six - Chief of Amt VII, Written Records of the Reichssicherheitshauptamt (RSHA) which dealt with ideological tasks. These included the creation of anti-semitic, anti-masonic propaganda, the sounding of public opinion and monitoring of Nazi indoctrination by the public.
  • Albert Speer - architect for Nazis' offices and residences, Party rallies and State buildings (1932–42), Minister of Armaments and War Production (1942–45).
  • Franz Stangl - Commandant of the Sobibor (1942) and Treblinka (1942-1943) extermination camps.
  • Johannes Stark - German physicist and Physics Nobel Prize laureate who was closely involved with the Deutsche Physik movement under the Nazi regime.
  • Otto Steinbrinck - Industrialist and bureaucrat.
  • Felix Steiner - SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS. He was chosen by Himmler to oversee the creation of, and command the volunteer Waffen-SS Division, 5th SS Panzer Division Wiking.
  • Walter Stennes - the Berlin commandant of the Sturmabteilung (SA), who in the summer of 1930 and again in the spring of 1931 led a revolt against the NSDAP in Berlin as these SA members saw their organization as a revolutionary group, the vanguard of a socialist order that would overthrow the hated Republic. Both revolts were put down and Stennes was expelled from the Nazi Party. He left Germany in 1933 and worked as a military adviser to Chiang Kai-shek.
  • Gregor Strasser
  • Otto Strasser
  • Julius Streicher - founder and editor of anti-semitic Nazi newspaper Der Stürmer (1923-1945), Gauleiter of Franconia (1929–40).
  • Karl Strölin - Lord Mayor of Stuttgart (1933-1945) and Chairman of the 'Deutsches Ausland-Institut' (DAI)
  • Jürgen Stroop - SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS und Polizei. Stroop's most prominent role was the suppression of the Warsaw Ghetto Uprising, an action which cost the lives of over 50,000 people.
  • Wilhelm Stuckart - Jurist, State Secretary and attendee at the Wannsee Conference.
  • Otto von Stülpnagel - Military Commander in France from 1940 to 1942.
  • Friedrich Syrup

T[değiştir | kaynağı değiştir]

W[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Otto Wagener, soldier and economist. Was successively Chief of Staff of the SA, head of the Party Economic Policy Section, and Reich Commissar for the Economy. Subsequently, served at the front, reaching the rank of Generalmajor.
  • Adolf Wagner - Gauleiter of München-Oberbayern and Bavarian Interior Minister
  • Gerhard Wagner - Leader of the Reich Physicians' Chamber from 1935 to 1939.
  • Josef Wagner - Gauleiter of the Gau of Westphalia-South, and as of January 1935 also of the Gau of Silesia. In 1942 he was expelled from the Nazi Party.
  • Robert Heinrich Wagner - Gauleiter of occupied Alsace from 1940 to 1944.
  • Wilhelm Weiß - SA Obergruppenführer and editor-in-chief of the Nazi Party's official newspaper, the Völkischer Beobachter
  • Horst Wessel - Sturmführer in the Berlin SA and author of the Horst-Wessel-Lied ("Die Fahne Hoch"), the Party anthem. Elevated to martyr status by Nazi propaganda after his 1930 murder– by Communists, according to the Nazis, or by a rival pimp, according to their opponents.
  • Max Winkler
  • Christian Wirth - SS-Obersturmführer. He was a senior German police and SS officer during the program to exterminate the Jewish people of occupied Poland during World War II, known as "Operation Reinhard". Wirth was a top aide of Odilo Globocnik, the overall director of "Operation Reinhard" (Aktion Reinhard or Einsatz Reinhard).
  • Hermann Wirth
  • Eduard Wirths - Chief camp physician at Auschwitz concentration camp from 1942 to 1945
  • Karl Wolff - SS-Obergruppenführer and General der Waffen-SS. He became Chief of Personal Staff to the Reichsführer-SS (Heinrich Himmler) and SS Liaison Officer to Hitler until his replacement in 1943. From 1943 to 1945, Wolff was the Supreme SS and Police Leader of the 'Italien' area. By 1945 Wolff was acting military commander of Italy, and in that capacity negotiated the surrender of all the forces in the Southwest Front.
  • Alfred Wünnenberg - SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS und der Polizei. Commander of the SS-Polizei-Division, 1941-1943; Chief of the Ordnungspolizei, 1943–1945 after Kurt Daluege suffered a massive heart attack.

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]