Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla


Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

A[değiştir | kaynağı değiştir]

B[değiştir | kaynağı değiştir]

C[değiştir | kaynağı değiştir]

D[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kurt Daluege - Nazi Almanyası'nda SS-Oberstgruppenführer Generaloberst Polizei ve RSHA subayı.
  • Richard Walther Darré - SS-Obergruppenführer ve önde gelen nasyonal sosyalist "kan ve toprak" (Blut und Boden) ideologlarından biriydi.
  • Rudolf Diels - Alman politikacı.
  • Josef "Sepp" Dietrich - Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı.
  • Otto Dietrich - bir SS-Obergruppenführer, Üçüncü Reich'ın Basın müdürü ve Adolf Hitler'in sırdaşı idi.
  • Oskar Dirlewanger - Alman İmparatorluğu'nun piyade subayı, Nazi döneminde Waffen-SS'nın komutanı (SS-Oberführer).
  • Karl DönitzGroßadmiral, Alman Donanma Komutanı, Büyük Amiral ve II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'nın Cumhurbaşkanı.
  • Richard Drauz - Heilbronn valisi.
  • Anton Drexler - 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

E[değiştir | kaynağı değiştir]

F[değiştir | kaynağı değiştir]

G[değiştir | kaynağı değiştir]

H[değiştir | kaynağı değiştir]

J[değiştir | kaynağı değiştir]

K[değiştir | kaynağı değiştir]

L[değiştir | kaynağı değiştir]

M[değiştir | kaynağı değiştir]

ve daha sonra 12. SS Panzer Bölümü Hitlerjugend tümen komutanı.

N[değiştir | kaynağı değiştir]

O[değiştir | kaynağı değiştir]

P[değiştir | kaynağı değiştir]

R[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Erich RaederGroßadmiral, Donanma Başkomutanı (Kriegsmarine) 1936-1943.
  • Friedrich Rainer - Avusturyalı Nazi siyasetçisi, Gauleiter ve Salzburg valisi ve Carinthia eyalet valisi.
  • Sigmund Rascher - Dachau toplama kampında mahkumlar üzerinde deneyler yapan SS doktoru.
  • Walter Rauff - SS Standartenführer ve Reinhard Heydrich'in yardımcısı. Savaşın sonunda esaretten kaçtı ve ardından Suriye İstihbaratı için çalıştı.
  • Hermann Rauschning - Danzig'de Nazi lideri
  • Walter Reder - SS Sturmbannführer, İtalya'daki savaş suçlarından mahkum edildi.
  • Wilhelm Rediess - 1940’tan 1945’e işgal altındaki Norveç’te SS kuvvetlerinin komutanı
  • Walter von Reichenau - Generalfeldmarschall; 1932'de parti düzenlemelere aykırı olarak katıldı ve ordunun kıdemli subayları arasında az sayıda ateşli Nasyonal Sosyalist'ten biriydi.
  • Fritz Reinhardt - Reich Maliye Bakanlığı Eyalet Sekreteri 1933 - 1945
  • Adrian von Renteln - 1941'den 1944'e kadar Litvanya'nın işgal altındaki Genelkomiseri.
  • Joachim von Ribbentrop - 1938'den 1945'e kadar Nazi Almanyası Dışişleri Bakanıydı. Nürnberg'de yargılandı ve 16 Ekim 1946'da idam edildi.
  • Ernst Röhm - Sturmabteilung (Fırtına Taburu) ya da SA'nın kurucu ortağı, Nazi Partisi milis ve sonrasında SA komutanıydı. 1934'te, Uzun Bıçak Gecesi'nin bir parçası olarak, Hitler'in emriyle potansiyel bir rakip olduğu için idam edildi.
  • Alfred Rosenberg - Nazi filozofu ve Reich Doğu Bölgesi Bakanı, Nürnberg’de yargılandı ve 16 Ekim 1946’da idam edildi.
  • Erwin Rösener - SS - Obergruppenführer, Yüksek SS ve Polis Lideri, SS Üst Tümeni Alpenland Komutanı (1941 - 1945)
  • Ernst Rudin - Psikiyatrist ve öjenist. Eserleri, Nazi Almanyası'nın ırkçı politikasını doğrudan etkiledi.
  • Bernhard Rust - 1934'ten 1945'e kadar Bilim, Eğitim ve Ulusal Kültür Bakanıydı.

S[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fritz Sauckel - Thuringia Gauleiterı, İşgücü Dağıtımı Genel Kurulu üyesi (1942–45)
  • Hjalmar Schacht - Horace Greeley Hjalmar Schacht (1877-1970), Weimar Republic altında Reichsbank Para Birimi Komisyon Üyesi ve Reichsbank Başkanı olarak görev yapan Alman bir ekonomist, bankacı ve liberal politikacıydı. Ülkesinin I. Dünya Savaşı sonrası tazminat yükümlülüklerinin şiddetli bir eleştirmeniydi. Schacht, Adolf Hitler ve Nazi Partisi'nin destekçisi oldu ve Hitler hükümetinde Reichsbank Başkanı ve Ekonomi Bakanı olarak görev yaptı. Dolayısıyla, Schacht, Hitler'e atfedilen politikaların uygulanmasında kilit bir rol oynadı. Hitler'in önderlik ettiği Alman silahlanma politikasına karşı çıktığından, ilk önce kenara çekildi ve ardından Aralık 1937'de başlayan Üçüncü Reich hükümetinden çıkarıldı; bu nedenle, II. Dünya Savaşı sırasında hiçbir rolü yoktu. Schacht, Hitler’e Direniş’in bir üyesiydi ve 1944’te yapılan 20 Temmuz suikasti'nin ardından Naziler tarafından hapsedildi. Savaşın ardından Schacht, Nürnberg’de yargılandı ve beraat etti.
  • Paul Schäfer - Hitler Gençlik üyesi ve Wehrmacht onbaşısı, daha sonra Şili'deki çoklu çocuk cinsel istismarından mahkum edildi.
  • Gustav Adolf Scheel - SS Brigadeführer, Gauleiter ve Nazi.
  • Walther Schellenberg - SS’den Heydrich’in yardımcısı olarak yükselen SS-Brigadeführer. 1942 yılının Mart ayında, SD'nin yabancı istihbarat şubesi olan Amt VI'nın şefi oldu (o zamana kadar RSHA'nın bir bölümü oldu). Daha sonra, 1944’te Abwehr’in kaldırılmasının ardından, tüm yabancı istihbaratların başına geçti.
  • Hans Schemm - Gauleiter ve Reichstag üyesi. 1935'te bir uçak kazasında öldü.
  • Wilhelm Schepmann - SA Obergruppenführer ve Stabschef.
  • Max Scheubner-Richter - en çok Nazi kıdemli Putt Bira Fabrikası sırasında öldürüldü, ideolog ve Alfred Rosenberg’in akıl hocası.
  • Baldur von Schirach - Hitler Gençlik (1931–40), Gauleiter'in lideri (1940–45).
  • Franz Schlegelberger - Hukukçu ve Reich Adalet Bakanı 1941-1942
  • Carl Schmitt - Filozof, hukukçu ve politik teorisyen.
  • Kurt Schmitt - Ekonomik lider ve Reich Ekonomi Bakanı 1933-1934
  • Paul Schmitthenner - Mimar ve şehir plancısı.
  • Gertrud Scholtz-Klink - Ulusal Sosyalist Kadınlar Birliği lideri 1934-1945
  • Julius Schreck - SA'nın kurucu ortağı, SS'nin ilk komutanı. Daha sonra Hitler'in kişisel şoförü.
  • Franz Xaver Schwarz - NSDAP 1925-1945 Ulusal Sayman ve Reichszeugmeisterei veya Ulusal Malzeme Kontrol Ofisi başkanı. 1944’te SS-Oberstgruppenführer’e terfi etti.
  • Heinrich Schwarz - 1943'ten 1945'e kadar Auschwitz III-Monowitz toplama kampının komutanı.
  • Siegfried Seidl - Theresienstadt Komutanı (1941-1943) ve Bergen-Belsen (1943-1944) toplama kampları komutanı.
  • Franz Seldte - 1933’ten 1945’e kadar Reich Çalışma Bakanı.
  • Arthur Seyss-Inquart - Avusturyalı Nazi; 1938’de Şansölye olarak atandıktan sonra, ülkesine Alman birliklerinin işgali için davet edildi. Daha sonra, işgal altındaki Polonya (1939-40) Genel Hükümetin'de Hans Frank ve Hollanda'ya (1940–44) Reichskommissar yardımcılığı yaptı. Savaş suçlarından mahkum ve Nürnberg Mahkemesi tarafından asıldı.
  • Gustav Simon - Nazi Gauleiter ve Lüksemburg’da 1940’tan 1944’e kadar Sivil İdare Şefi.
  • Franz Six - Amt VII Şefi, ideolojik görevlerle uğraşan Reichssicherheitshauptamt (RSHA) 'nın görevlisi. Bunlara, anti-semitik, anti-masonik propaganda yaratılması, kamuoyu kulağına son verilmesi ve Nazi'nin halk tarafından telkin edilmesinin izlenmesi vardı.
  • Albert Speer - Nazilerin ofisleri ve konutları, Parti mitingleri ve Devlet binaları (1932–42), Silahlanma ve Savaş Üretimi Bakanı (1942–45) için mimar.
  • Franz Stangl - Sobibor (1942) ve Treblinka (1942-1943) imha kamplarının komutanı.
  • Johannes Stark - Nazi rejimi altındaki Deutsche Physik hareketi ile yakından ilgili olan Alman fizikçi ve Fizik Nobel Ödülü sahibi.
  • Otto Steinbrinck - Sanayici ve bürokrat.
  • Felix Steiner - SS-Obergruppenführer ve General der Waffen-SS. Himmler tarafından gönüllü Waffen-SS Bölümü'nün oluşturulmasını denetlemek ve komuta etmek için seçildi [5. SS Panzer Bölümü Wiking]].
  • Walter Stennes - 1930 yazında ve 1931 baharında yine 1931 baharında Berlin’deki NSDAP’a karşı bir isyan getirmiş olan Sturmabteilung’un Berlin komutanı , nefret Cumhuriyetini devirecek bir sosyalist düzenin öncüsü. Her iki isyan da durduruldu ve Stennes Nazi Partisi'nden kovuldu. 1933'te Almanya'dan ayrıldı ve Chiang Kai-shek'in askeri danışmanı olarak çalıştı.
  • Gregor Strasser
  • Otto Strasser
  • Julius Streicher -

T[değiştir | kaynağı değiştir]

W[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Otto Wagener, asker ve ekonomist. Ardı ardına SA Genel Sekreteri, Parti Ekonomi Politikaları Bölüm Başkanı ve Reich Ekonomi Komiseri idi. Daha sonra, Tümgeneral rütbesine ulaşarak cephede görev yaptı.
  • Adolf Wagner - München-Oberbayern ve Bavyera İçişleri Bakanı 'Gauleiter' '
  • Gerhard Wagner - 1935'ten 1939'a kadar Reich Hekimleri Odası'nın lideri.
  • Josef Wagner - Westfalia Gau'sunun 'Gauleiteri'- Ocak 1935'ten itibaren Silesia Gau'su. 1942'de Nazi Partisi'nden kovuldu.
  • Christian Wirth - SS-Obersturmführer. Program sırasında II. Dünya Savaşı sırasında işgal altındaki Polonya'daki Yahudi halkını "Reinhard Operasyonu" olarak bilinen Yahudi halkını imha etmek için kıdemli bir Alman polisi ve SS subayıydı. Wirth, "Operasyon Reinhard" (Aktion Reinhard veya Einsatz Reinhard)'ın genel müdürü olan Odilo Globocnik'in bir üst yardımcısıydı.
  • Hermann Wirth
  • Eduard Wirths - 1942'den 1945'e kadar Auschwitz toplama kampında baş kamp doktoru
  • Karl Wolff - SS-Obergruppenführer ve Waffen-SS Generali. Reichsführer-SS Heinrich Himmler'in İrtibat Görevlisi. 1943’teki yerine kadar Hitler’e Genelkurmay Başkanı olarak atandı. 1945'te Wolff, İtalya'nın askeri komutanı olarak hareket ediyordu ve bu kapasitede Güneybatı Cephesi'ndeki tüm güçlerin teslimini müzakere etti.
  • Alfred Wünnenberg - SS-Obergruppenführer ve Waffen-SS General ve Polizei. 4. SS-Polizei-Division Komutanı, 1941-1943; Ordnungspolizei şefi, Kurt Daluege sonrasında 1943–1945 arasında büyük bir kalp krizi geçirdi.

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]