Christian Wirth

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Christian Wirth
LakabıKorkunç Christian (AlmancaChristian der Furchtbar), Vahşi Christian[1]
Doğum24 Kasım 1885(1885-11-24)
Oberbalzheim, Württemberg, Alman İmparatorluğu
Ölüm26 Mayıs 1944 (58 yaşında)
Hrpelje-Kozina, Slovenya SC
Defin yeriAlman Askeri Mezarlığı, Costermano, İtalya
Bağlılığı
Branşı Schutzstaffel
Hizmet yılları1914-1944
RütbesiSS-Sturmbannführer
Birimi SS-Totenkopfverbände

Christian Wirth (24 Kasım 1885 - 26 Mayıs 1944), üst düzey Alman polis ve SS subayı. Reinhard Operasyonu olarak bilinen operasyonda işgal edilen Polonya'daki Yahudilerin katledilmesinde görev yaptı.

Reinhard Operasyonu'ndan sorumlu Odilo Globocnik'in yardımcısıydı. Bu operasyondaki görevi engelli insanların zehirli gazla veya zehirli iğneyle öldürülmesini içeren T-4 operasyonu'nu geliştirmekti.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesinde görev yaptı ve cesareti nedeniyle madalya aldı.

1931'de Nazi Partisi, 1933'te SA, 1937'de SD, 1939'da SS'e katıldı.

T-4 programına atanmadan önce Stuttgart'ta Gestapo'ya bağlı bir birimde polis şefiydi. Bu görevi süresince gaddarlığı ve görevine olan bağlılığıyla ün kazandı. 1939'da SS yüzbaşılığına getirildi ve T-4 programının parçası olarak Grafeneck psikiyatri kliniğine gönderildi. 1939'un sonlarında Almanya'nın kuzeyindeki başka bir birime gönderildi ve burada ilk kez karbon monoksit kullanılarak, gazla öldürme deneyine başladı.

1940'ta Almanya ve Avusturya'da T-4 programının şefi oldu.

1941 Eylül ayında Chelmno'da Yahudi ve Çingenelerin gazla öldürülmesine başladı. 1942 Martında Yahudi ve Çingeneler gaz kamyonları'nda düzenli olarak öldürülüyordu.

Globocnik tarafından Reinhard Operasyonu kapsamındaki 3 toplama kampının ilki olan Belzec'e atandı. Daha önceki görevinde gazla öldürme konusundaki tecrübelerinden dolayı bu işe uygun görülmüştü. 1942'de yine Globocnik tarafından Reinhard kamplarının denetçisi olarak görevlendirildi.

Wirth, Reinhard kamplarının ikincisi olan Sobibor'un inşası sırasında, 25 Yahudi esir-işçinin deneysel olarak gaz verilerek öldürülmesini gerçekleştirdi. Trenle getirilen Yahudilerle konuşan Wirth, onlara buraya geçici olarak getirildiklerini söylerdi ve Yahudiler de ona bu yüzden sevgi gösterilerinde bulunup alkışlardı. Yanında bir kırbaç taşıyan Wirth, bunu hem Yahudiler hem de işini iyi yapmadığını düşündüğü gardiyanlar üstünde kullandı. Reinhard kamplarının üçüncüsü ve en etkilisi olan Treblinka'nın düzenlenmesinde görev yaptı. Kasım 1943'te Sobibor'da çıkan isyanın ardından, SS ve polis birimleri gözetim altındaki 42,000 Yahudiyi öldürdü.

Reinhard Operasyonu'nun (1.7 milyon Yahudi ve binlerce Çingene öldürüldü) ardından İtalya, Trieste'ye, diğer Reinhard görevlileriyle birlikte atandı. Buradaki görevi San Sabbo toplama kampını denetlemek ve işgal altındaki Yugoslavya sınırından gelecek partizanların saldırısına karşı korumaktı.

Partizanlarla çatışmak, eski bir ölüm kampı yöneticisi SS'in atanabileceği en tehlikeli görevlerden biriydi. Mayıs 1944'te bir sokak çatışması sırasında Trieste yakınlarında Yugoslav partizanlar tarafından öldürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Zenter, Christian and Bedürftig, Friedemann (1991). Encyclopedia of the Third Reich (pg. 1053), New York: Macmillan; ISBN 0-02-897502-2