Adolf Wagner (Gauleiter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adolf Wagner

Adolf Wagner'in (1. Ekim 1890, Algringen, Lorraine'de ; 12 Nisan 1944, Bad Reichenhall'da ), Gau Münih-Yukarı Bavyera'da NSDAP Gauleiter, Bavyera Bakanı ve SA Obergruppenführer idi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Wagner Birinci Dünya Savaşı sırasında bir yedek subay olarak, diğer şeylerin yanı sıra bir bölük komutanı ve düzenli bir subaydı . Birkaç kez yaralandı ve çeşitli savaş nişanları aldı.

Bavyera'da Mart 1933'te eyalet komiseri ve geçici içişleri bakanı, Nisan 1933'te geçici içişleri bakanı ve başbakan yardımcısı ve Aralık 1936'da Bavyera eğitim bakanı oldu.

Rudolf Hess'in kadrosunda Wagner, "Reich'ın yeniden inşasından" sorumluydu. Savaşın başında, iki askeri bölgede (Münih ve Nürnberg) Reich Savunma Komiseri olarak atanan tek Gauleiter idi.

1937'den 1944'e kadar resmi ikametgâhı olarak satın aldığı Münih'in Maxvorstadt kentindeki Kaulbach Villasında yaşadı.

Wagner, özellikle gaddar bir Yahudi aleyhtarı olarak sağlam temellere dayanan bir üne sahipti Sorumlu olduğu Yahudi azınlığa yönelik baskı, hem kendi belirlediği normlar hem de merkezi Reich düzenlemelerinin uygulanması açısından Nasyonal Sosyalist koşullar altında olağan olanı aştı. == Ölümü == Wagner uzun yıllar kronik alkolizmin etkilerinden muzdaripti ve durumu, Birinci Dünya Savaşı bacak yaralanması nedeniyle yapılan takip operasyonlarının ardından Kasım 1941'de kötüleşti. Haziran 1942'de felç geçirdi, göreve devam edemedi. Wagner, 12 Nisan 1944'te ikinci bir felç ölümüyle sonuçlanana kadar sözde görevlerinde kaldı ve bu sırada Paul Giesler, kalıcı halefi seçildi. ölümünden sonra Nazi Partisi'nin en yüksek nişanı olan Alman Nişanı ile ödüllendirildi.[1] Birahane Darbesi'nde öldürülenlerin kalıntılarını barındıran Ehrentempel'in (Onur Tapınakları) yakınına gömüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Miller & Schulz 2021, ss. 528; 539.