Klaus Barbie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klaus Barbie
LakabıLyon Kasabı
Doğum25 Ekim 1913
Bad Godesberg, Almanya
Ölüm23 Eylül 1991 (77 yaşında)
Lyon, Fransa (hapishanede)
BağlılığıNazi Almanyası Nazi Almanyası
Hizmet yılları1935-1945
Rütbesi SS-Hauptsturmführer
BirimiSicherheitsdienst
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (1. Sınıf) Demir Haç (2. Sınıf)[1]

Klaus Barbie (25 Ekim 1913 - 25 Eylül 1991), Alman SS subayı, Gestapo üyesi. "Lyon Kasabı" olarak da bilinir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Klaus Barbie Bonn yakınlarındaki Bad Godesberg'de doğdu. Katolik bir ailenin çocuğuydu. Anne ve babası öğretmendi. 1923 yılına kadar babasının öğretmenlik yaptığı okulda eğitim gördü. Daha sonra Trier'de bir okula gitmeye başladı. 1925 yılında tüm ailesi Trier'e taşındı. 1933 yılında erkek kardeşi ve babasını kaybetti. Bu ölümlerin ardından Barbie teoloji ile ilgilenmeye başladı. 1935 yılında SS grubunun bir kolu olan Sicherheitsdienst'e (Güvenlik Servisi) katıldı. Sicherheitsdienst SS'in ve Nazi Partisi'nin haber alma teşkilatıydı. Kısa süre sonra Hollanda'ya atandı. 1942'de Dijon'a aynı yıl Kasım ayında Gestapo komutanı olarak Lyon'a atandı. Alkolik babasının otoritesi yüzünden acımasız bir kimse olmuştur. Ailesinin kendisine yansıttığı sertliği kurbanlarına göstermiştir. Nürnberg'de Gustave M. Gilbert'in yazdığına göre "Jean Moulin'e işkence ederken kendime işkence ediyormuşum gibi hissettim" demiştir.

Savaş suçları[değiştir | kaynağı değiştir]

En bilinen suçu Hotel Terminus katliamıdır. Bu katliamla birlikte Lyon Gestaposunun başı Lyon Kasabı olarak anılmaya başlanmıştır. Mahkûm ve esirlere şahsen işkence yapmıştır, ayrıca 40.000 kişinin ölüm emrini vermiştir. En bilinen işkence vakası Fransız direnişin en önemli isimlerinden Jean Moulin'e yaptığı işkencedir. 1944 Nisanında 44 yahudi çocuğun Izieu'daki bir yetimhaneden Auschwitz toplama kampına nakli emrini vermiştir.

1947 yılında Amerikan Karşı Haber Alma Teşkilatı ajanı olmuştur. 1951 yılında Katolik bir rahip olan Krunoslav Draganović yardımıyla Juan Peron yönetimindeki Arjantin'e kaçmıştır. Daha sonra Klaus Altmann adını alarak Bolivya'dan sığınma talep etmiş ve buraya yerleşmiştir.

Burada kokain şebekelerine girdi, onlarla çalıştı. Güney Amerika’nın narkotik baronlarının trafiğini de idare ediyordu. Bunlardan biri ise kokain kralı Pablo Escobar'dı.

1965 yılında bu kez teklif Batı Almanya Almanya Federal Haber Alma Servisi’den geldi. Şimdi de Almanya adına çalışıyordu. Bolivya’daki politikacılar ve devlet görevlileri ile yakın ilişkileri vardı. Bölgenin en tanınmış antikomünistlerindendi. 1966 ve 1967 yılında Güney Amerika’daki sol hareketlere karşı mücadele verdi. Che Guevara ve Monika Ertl'in öldürülmesi operasyonlarında görev aldığı bilinmektedir.

1971 yılında, Nazi avcısı olan Serge Klarsfeld tarafından teşhis edildi. Yakalanarak Fransa’ya getirilmesi 1983 yılını bulmuştu. 1983'te Bolivya'dan sınır dışı edildi ve Fransa'ya götürülerek yargılandı. Lyon kentinde kurulan özel mahkeme, onu ‘İnsanlığa Karşı Suç İşleme’ gerekçesiyle yargılamaya başladı. Mahkemenin ilk günü sadece işlediği suçlarının okunmasıyla geçti ve ömür boyu hapse mahkûm edildi. Karar açıklanmadan önce son sözü sorulduğunda hiçbir şey söylemedi. 1991'de hapishanede kanserden öldü.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Profile 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., jewishvirtuallibrary.org; accessed 29 September 2015.