Erhard Milch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Erhard Milch
1942'de Milch
Doğum30 Mart 1892
Wilhelmshaven, Hanover
Ölüm25 Ocak 1972 (79 yaşında)
Wuppertal, Düsseldorf
Bağlılığı
Branşı Luftwaffe
Hizmet yılları1911-1945
RütbesiGeneralfeldmarschall
KomutasıLuftwaffe
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Şövalye Demir Haçı Saint Maurice ve Lazarus Nişanı (Büyük Görevli) Finlandiya Beyaz Gül Nişanı (Büyük Haç) İtalya Taç Nişanı (Büyük Görevli)

Erhard Milch (30 Mart 1892 – 25 Ocak 1972), I. Dünya Savaşı'nda savaş pilotu, II. Dünya Savaşı'nda Luftwaffe'nin ilerleyişini denetlemiş Alman Generalfeldmarschalli. II. Dünya Savaşı sırasında uçak üretiminden sorumluydu. 1947'de, ABD askeri mahkemesinde yapılan Milch Davası'nda savaş suçlarından hüküm giydi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı fakat 1954'te serbest bırakıldı.

I. Dünya Savaşı'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Milch, 1910 yılında Alman Ordusuna katıldı. Topçu Teğmen rütbesine yükseldi. Daha sonra Luftstreitkräfte'ye aktarıldı ve bir hava gözlemci olarak eğitildi. I. Dünya savaşının son dönemlerinde bir Yüzbaşı olarak Jagdgruppe 6 komutasına atandı.

Savaşlar arası[değiştir | kaynağı değiştir]

Hermann Göring (sol) ile Erhard Milch (sağ), 1940.

Milch sivil havacılık alanında kariyer için 1920 yılında ordudan istifa etti ve filo arkadaşı Gotthard Sachsenberg ile, Lloyd Luftdienst, bölgesel Alman havayollarının Norddeutscher Lloyd sendikası bayrağı altında Danzig'de küçük bir havayolu kurdu. Baltık Devletleri - Danzig bağlantılı havayolu, sadece Lloyd Ostflug denilebilirdi.

1933 yılında, Milch yeni kurulan Reichsluftfahrtministerium (RLM "Reich Havacılık Bakanlığı") Devlet Bakanı olarak göreve başladı. Bu sıfatla, Luftwaffe'nin kurulmasında etkili oldu. Ernst Udet ise yakında askeri uçakların sözleşmeleri ile ilgili kararların çoğunu alma rağmen silah üretimi için başlangıçta sorumludur.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, artık general rütbesiyle, Norveç seferi sırasında Luftflotte 5'e komuta etti. Fransa'nın yenilgisinden sonra Milch, mareşal (Generalfeldmarschall) rütbesine terfi etti ve Hava Müfettişi oldu. Milch, bu süre içinde uçakların üretiminden yetkili kılındı ve savaş ilerledikçe onun birçok hatası Alman hava üstünlüğünün kaybının anahtarı oldu. 1944 yılında Sovyetler Birliği'nin başarısız işgalinin ardından Luftwaffe'nin komutasının Hermann Goring'den kaldırılması için Adolf Hitler'i ikna etmeye çalışırken Joseph Göbels ve Heinrich Himmler'de onun yanında yer aldı. Savaşın geri kalanında Albert Speer'in altında çalıştı. Speer'in reformları, uçak üretimi de dahil olmak üzere büyük ölçüde Alman askerinin çıkışını arttırmayı başardı ama her şey için artık çok geç olmuştu.

Nürnberg'de Yargılanması ve mahkûmiyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeşi Werner Milch ile görüşürken, Nürnberg

II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın ağır yenilgisinden sonra Almanya'dan kaçmayı denemiş fakat Baltık kıyılarında müttefikler tarafından yakalandı ve tutuklandı. Teslim olurken, mareşal sopasını İngiliz Tuğgeneral Derek Mills-Roberts'a sundu. Tuğgeneral Mills-Roberts ise, Bergen-Belsen toplama kampını özgürleştirirken gördüğü zulümlerden o kadar tiksinti ve öfkeliydi ki, Milch'in tanık olunan korkunç manzaralar hakkındaki düşüncelerini öğrenmek istedi. Milch'in cevabı (İngilizce) sözde - "bu insanlar sizin ve benim gibi insan değiller" şeklindeydi. Bu, Mills-Roberts'ı o kadar çileden çıkardı ki, Mareşal'in sopasını Milch'in kolunun altından aldı ve Milch'i kırılıncaya kadar kafasına vurup acımasızca dövmeye başladı, ardından bir şampanya şişesi kırdı. Ertesi gün, Mills-Roberts, üst düzey bir Alman savaş esirine karşı öfkesini kaybettiği için özür dilemek üzere Mareşal Bernard Montgomery'ye gitti, ancak Montgomery yapmacık olarak kendini koruma amacıyla elleriyle başını örttü ve "Feldmareşal hakkında bir şey olduğunu duydum" diye şaka yaptı. Mills-Roberts'ın kararsızlığı hakkında başka bir şey söylenmedi. Olay, Milch'te birkaç ezik ve kırık bir kafatası bıraktı.[1]

Nürnberg mahkemeleri'nde ikinci derece yargılananlardan biridir. ABD askeri yasası uyarınca yargılanan diğer Nazi savaş suçlularının büyük çoğunluğunun aksine Milch, cezasını çekmesi için hemen Landsberg Hapishanesine gönderilmedi. Bunun yerine Münih yakınlarındaki Rebdorf Hapishanesine yollandı, ancak sonunda Landsberg'e transfer edildi. Köle işçi çalıştırmak ve insan üzerinde deneyden yargılanmış, ömür boyu hapse mahkûm olmuş, 1951'de cezası 15 yıla indirilmiş 1954'te ise şartlı tahliye edilmiştir. Düsseldorf'ta hayatının geri kalanını yaşamış ve burada yaşayan son Luftwaffe mareşali olarak 1972 yılında ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Neillands, Robin; Normann, Roderick de (1993). D-Day 1944 – voices from Normandy. New York: Cold Spring Press. ISBN 1593600127.