İçeriğe atla

Galatasaray (futbol takımı)

Kontrol Edilmiş
Page yarı korumaya alındı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Galatasaray
Tam adGalatasaray Spor Kulübü
Takma adCimbom
Avrupa Fatihi
Kupa Beyi[1][2][3]
Aslan
Sarı-Kırmızılılar
Kısa adGS
Gala (Yabancı basında)[4]
Renkler   Sarı-Kırmızı
Kuruluş20 Ekim 1905 (119 yıl önce) (1905-10-20)
StadyumAli Sami Yen Spor Kompleksi
(Kapasite: 52.280[5])
BaşkanTürkiye Dursun Özbek
Teknik direktörTürkiye Okan Buruk
LigSüper Lig
2023-24Süper Lig, 1. (şampiyon)
Resmî sitegalatasaray.org
Şu anki sezon
Galatasaray SK'nin aktif şubeleri

Atletizm

Basketbol (Erkek)

Basketbol (Kadın)

Binicilik

Briç

e-Spor

Futbol (Erkek)

Futbol (Kadın)

Judo

Kürek (Erkek)

Kürek (Kadın)

Satranç

Sutopu (Erkek)

Sutopu (Kadın)

Tekerlekli Basketbol

Tenis

Voleybol (Erkek)

Voleybol (Kadın)

Yelken

Yüzme (Erkek)

Yüzme (Kadın)

Yüzme (Otizm)
Galatasaray SK'nin kapanan şubeleri

Superleague Formula

Galatasaray (futbol takımı), Galatasaray Spor Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımıdır. Galatasaray Spor Kulübü'ne ait olan Galatasaray Sportif Anonim Şirketi, kulübün futbol takımının sahibidir. Galatasaray Spor Kulübü'nün 1997 yılında şirketleşme sürecine girmesinin ardından kurulmuştur. Hisselerinin %55,03'lük kısmı Galatasaray Spor Kulübü Derneğine aittir, %44,97'lik kısmı Borsa İstanbul'da halka açıktır. Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.[6][7]

1905 yılında Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından, öğrenci oldukları Galatasaray Lisesi'nde kurulan kulübün ilk spor dalıdır. Kuruluş gayesi Türk olmayan takımları yenmek olarak açıklanmıştır.[8]

Galatasaray, Türkiye'de en çok Süper Lig (24), Türkiye Kupası (18) ve Türkiye Süper Kupası (17) şampiyonluğu elde ederek Türkiye'nin en başarılı futbol kulübü olmuştur,[9][10][11] çünkü bu müsabakalar Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA[12][13][14] tarafından belirlenen düzenlemelere uygun olarak tanınan ve muhasebeleştirilen[15] Türkiye'nin en üst düzey profesyonel ligleri ve kupalarıdır.

Galatasaray, Avrupa müsabakalarında en başarılı Türk kulübüdür. Uluslararası alanda Galatasaray, 2000 yılında UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası'nı kazanarak Türkiye'de Avrupa kupası kazanan ilk ve tek Türk takımı olmuştur. Kulüp, 1999-00 sezonunda Süper Lig, Türkiye Kupası ve UEFA Kupası'nı tek bir sezonda kazanarak nadir görülen bir başarıya imza atmıştır. Galatasaray aynı zamanda IFFHS Dünya Sıralamasında ilk sırada yer alan tek Türk kulübüdür.[16] Aynı uluslararası kuruluşa göre Galatasaray, 20. yüzyılın en iyi Türk kulübü ve Avrupa'nın en başarılı 20. kulübüdür.[17] Kulüp, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde beş kez çeyrek finale ve bir kez de yarı finale yükselmesine rağmen bugüne kadar kupayı kazanamadı. Galatasaray, Şampiyon Kulüpler Kupası ve Şampiyonlar Ligine en çok katılan 11,[18] en çok maça çıkan 18,[19] en çok puan toplayan 24. takım konumundadır.[20]

2011 yılından bu yana kulübün stadyumu İstanbul Seyrantepe'deki 53.798 kapasiteli Rams Park'tır. Kulüp daha önce Ali Sami Yen Stadyumu'nun yanı sıra, Beşiktaş ve Fenerbahçe ile Taksim Stadyumu ve İnönü Stadyumu'nda ortak olmak üzere İstanbul'daki diğer statlarda da oynamıştır.

Kulübün diğer İstanbul takımları olan Beşiktaş ve Fenerbahçe ile uzun süredir devam eden bir rekabeti vardır. Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki derbi, merkezlerinin ve stadyumlarının İstanbul Boğazı'nın Avrupa (Galatasaray) ve Asya (Fenerbahçe) yakalarında yer alması nedeniyle Kıtalararası Derbi (İngilizce: Intercontinental Derby) olarak adlandırılmaktadır.

Tarihçe

Ali Sami Yen, kulübün kurucusu

Kuruluş

Fransız Lisesi modelinden etkilenen Galatasaray Lisesi, Eylül 1868'de çok daha modern bir okul haline geldi. Fransızca ana eğitim diliydi ve öğretmenlerin çoğu Avrupalıydı. Öğrenciler arasında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki tüm dini ve etnik toplulukların üyeleri bulunuyordu. Lise, sporu (çoğunlukla jimnastik) yeni bir okul dersi olarak tanıttı ve Mösyö Curel ilk jimnastik öğretmeniydi. 1899 yılında Galatasaray Lisesi'ne ilk kez bir “futbol topu” geldi, ancak öğrenciler topu sadece okulun büyük avlusunda tekmelediler. 1902 yılının sonbaharında Ali Sami Yen, amcası Suphi'yi Moda'da ziyaret etmiş ve ona giderken Moda sahasında futbol oynayan İngilizleri görmüştür. Arkadaşlarına bu yeni spordan bahsetti ve 14 Ekim 1905'te (Rumi takvime göre “1 Teşrinievvel 1321 ‘e [21] tekabül eder; 1917-1918 Osmanlı takvim ayarlama reformlarından önce Rumi takvim ile Miladi takvim arasındaki 13 günlük fark göz ardı edilerek tarihin ’1 Ekim 1905” olarak verilmesi yaygın bir hatadır), öğretmen Mehmet Ata Bey'in Tarih ve Edebiyat dersinde, Edebiyat 5B sınıfının arka sıralarında kulübü kurdular.

Galatasaray Spor Kulübü kurucu listesi, resmiyet kazanma sürecinde değişikliğe uğramıştır. 1905'ten 1919'a kadar Galatasaray Spor Kulübü'ne Başkanlık yapan, mektebin 889 numaralı öğrencisi Ali Sami Yen, elyazısıyla tuttuğu Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü ıhsaiyet Defteri'nin (Sayım-İstatistik Defteri) 181 ve 182. sayfalarında kurucu 13 üyeyi şöyle sıralar;[22]Ali Sami Yen, Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Bekir Sıtkı Bircan, Tahsin Nahit, Reşat Şirvanizade, Hamit Hüsnü Kayacan, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver.

Kulübün adı konusunda bazılarının Gloria'yı (zafer), bazılarının Audace'yi (cesaret) önerdiği tartışmalar yaşandı, ancak adının Galatasaray olmasına karar verildi.[23] Ali Sami Yen, Galatasaray'ın kuruluş amacını;


şeklinde belirtti.

Araştırmacı Cem Atabeyoğlu'na göre Galatasaray adını ilk maçlarından birinden almıştır. O maçta Galatasaray, Rum kulübünü 2-0 yendi ve seyirciler onlara “Galata Sarayı efendileri” (İngilizce: Gentlemen of Galata Palace) adını verdi ve bu olaydan sonra bu adı benimseyerek kulüplerini “Galata Sarayı” olarak adlandırmaya başladılar. 1905 yılında, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, dernekler için herhangi bir kanun bulunmadığından kulüp resmi olarak tescil edilememiş, ancak 1912 tarihli Cemiyetler Kanunu'ndan sonra kulüp yasal olarak tescil edilmiştir.[24]

Süper Lig öncesi (1905-1959)

Temmuz 1909 tarihli Resimli Kitap dergisinde Galatasaray futbol takımı.
Yurt dışına çıkan ilk Türk futbol takımı olan Galatasaray'ın 1911 Eylül'ünde gerçekleştirdiği geziden bir görünüm. (Daçya feribotundayken)
26 Temmuz 1925 tarihli Gol Spor dergisinde Galatasaray futbol takımı.
10 Ağustos 1925 tarihli Gol Spor dergisinde Galatasaray ve Slavya takımları bir arada.
11 Temmuz 1934 tarihli Gol Spor dergisinde Galatasaray futbol takımının geçit resmi.
13 Ekim 1934 tarihli Milliyet gazetesinde Galatasaray futbol takımı.

1905 yılında kurulan Galatasaray, günümüzde varlığını devam ettiren takımlar göz önüne alındığında ilk Türk futbol takımıdır.[25] Bu durumun doğal sonucu ise herhangi bir futbol liginde mücadele eden ilk Türk takımı olma ayrıcalığına sahiptir.[26] Bunda, Galatasaray Lisesi gibi bir kurumun içinden çıkmasının da payı vardır. İlk maçını Kadıköy Faure Okulu ile yaptılar ve bu maçı 2-0 kazandılar.[27] Galatasaray, 1905-1906 sezonunda İstanbul Ligi'ne katılmış, 1907-1908'de ise şampiyonluk sevincini yaşamıştır. Yabancı takımlarla aynı ligde oynayan ve şampiyonluk yaşayan Galatasaray, yeni Türk takımlarının kurulması için de örnek olmuştur. 1911 yılında Macar, Klojvar şehrinin takımıyla deplasmanda yaptığı maçla da ülke dışına çıkarak ilk maç yapan takım yine Galatasaray'dır.

Galatasaray'ın Ğayn ve Sin'den oluşan Arapça harfli arması, 1923. Galatasaray'ın Ğayn ve Sin'den oluşan Arapça harfli arması, 1923.
Galatasaray'ın Ğayn ve Sin'den oluşan Arapça harfli arması, 1923.
Galatasaray'ın G ve S'li arması.

Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakı, yine Ali Sami Yen tarafından kurulmuştur. yıllar sonra Galatasaray Başkanlığı da yapacak olan Yusuf Ziya Öniş'in başkanlığında, 1923 yılında Şehzadebaşı'ndaki Letafet Apartmanı salonunda yapılan toplantıda "Futbol Heyet-i Müttehidesi" adıyla kurulmuştur.

Profesyonellik öncesi dönemde, İstanbul Ligi, Cuma Ligi, Pazar Ligi gibi değişik isimlerle oynanan lig maçlarında Galatasaray, o dönemin diğer takımları Altınordu İdman Yurdu, Moda, Fenerbahçe ve Beşiktaş'la birlikte şampiyonluk mücadelesi yapmış ve defalarca şampiyon olmuştur.

Bu dönemde kazanılan kupalardan biri de 1928 yılındaki Gazi Büstü'dür. Gazi Büstü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk yaşarken adına düzenlenen ilk ve tek kupadır. Taksim Stadı'nda oynanan maçı Fenerbahçe’yi 4-0 yenen Galatasaray kazanmıştır. Bu büst, hâlen Galatasaray Müzesi'nde bulunmaktadır. Yılda bir defaya mahsus olmak üzere, 10 Kasım günleri yapılan anma törenlerinde kullanılmaktadır.[28]

Galatasaray SK üyeleri arasında 1933 yılında yaşanan amatörlük-profesyonellik tartışmasının ardından, daha profesyonel bir kulüpten yana olan grup Galatasaray SK'dan ayrılarak Güneş SK'yı kurdu. Mali ve siyasi güç sayesinde yeni kulüp Galatasaray SK'nın en iyi oyuncularını transfer edebildi ve Galatasaray SK'nın düşüşü başladı. Kulüp 1932 ve 1949 yılları arasında İstanbul Ligi'ni kazanamadı. Galatasaray 1933'te İstanbul Şildi'ni ve 1939'da Milli Küme'yi kazandı.

Kulüp 1948 yılında Pat Molloy ile sözleşme imzaladı ve Galatasaray on sekiz yıl sonra 1948-49 sezonunda İstanbul Futbol Ligi'ni kazandı. 1952 yılında İstanbul Futbol Ligi, profesyonel lig haline geldi. Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 1955-56'da başladı, ancak ulusal çapta ilk Türkiye Ligi 1959'da başladı. İstanbul Profesyonel Ligi'nin Türkiye'nin en güçlü ligi olması nedeniyle 1955-56 sezonunu şampiyonu Galatasaray, 1956-57 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası sezonuna katıldı. Galatasaray, Bükreş'te Dinamo București'ye 3-1 yenildi ancak İstanbul'da 2-1 kazanmayı başardı. Kulüp yarışmadan elenmiş olsa da bu tarihi bir katılım oldu. Galatasaray, bir UEFA müsabakasında oynayan ilk Türk kulübü, bir UEFA müsabakasında gol atan ilk Türk kulübü ve bir UEFA müsabakasında maç kazanan ilk Türk kulübü oldu. 1957 yılında Gündüz Kılıç'ın görevden ayrılmasının ardından George Dick Galatasaray'ın başına geçti ve kulüp 1958 yılında on beşinci ve son İstanbul Futbol Ligi şampiyonluğunu kazandı.

Kulüp 1955 yılında, 1954-55 İzmir Futbol Ligi gol kralı olan 19 yaşındaki Metin Oktay'ı transfer etti ve yeni bir dönem başladı.

1959-1969

21 Şubat 1959 tarihinde sadece İstanbul, Ankara ve İzmir takımlarının katılabildiği Türkiye 1. Futbol Ligi kuruldu. Beyaz ve kırmızı grup şeklinde düzenlenen ve 16 takımın yer aldığı ligde Galatasaray, kırmızı grupta yer aldı. İtalyan teknik direktör Leandro Remondini yönetimindeki Galatasaray, 7 galibiyet ve 6 beraberlik alıp 20 puanla grubunu lider tamamladı.[29] Finalde ise beyaz grubun birincisi Fenerbahçe ile karşılaştı. İki maç şeklinde düzenlenen finalde, ilk maçı Metin Oktay'ın golüyle 1-0 kazanmasına karşın ikinci maçta rakibine Yüksel Gündüz, Mustafa Güven, Naci Erdem ve Şeref Has'ın attığı gollerle 4-0 yenilerek Türkiye 1. Futbol Ligi'nin ilk şampiyonluk unvanını ezeli rakip Fenerbahçe'ye bıraktı. O sezon gol kralı ise 13 gol ile Metin Oktay oldu.

1959-60 sezonunda ligi üçüncü olarak bitiren Galatasaray futbolcularından Metin Oktay 33 gol ile gol kralı oldu. Galatasaray 1960-61 sezonunda 38 maçta 27 galibiyet 6 beraberlik ve 5 mağlubiyet alsa da ligi 1 puan farkla Fenerbahçe'nin arkasında bitirdi. 1961 yılında takımın başına Gündüz Kılıç getirildi. Bu sezonun en önemli gelişmelerinden birisi ise Metin Oktay'ın 10 Temmuz 1961'de, 300.000'i Galatasaray'a ödenen 675.000 Türk lirası karşılığında, 1959 ile 1961 yılları arasında Galatasaray'ı çalıştıran Leandro Remondini'nin teknik direktörlüğünü yaptığı ve o sezon Serie A'ya yükselen İtalya'nın Palermo takımıyla 2 yıllık sözleşme imzaladı. Aylık maaşı ise 250.000 İtalyan lirası (3.750 Türk lirası) olarak belirlendi.[30] Böylece Metin Oktay; Şükrü Gülesin, Bülent Esel, Bülent Eken ve Lefter Küçükandonyadis'ten sonra İtalya'da top koşturan beşinci Türk futbolcu oldu.[31] 1961-62 sezonunda ise 38 maçta 23 galibiyet, 11 beraberlik ve 4 mağlubiyet alan Galatasaray tarihinde ilk Profesyonel lig kupasını müzesine götürdü. Bu kupayı müzeye götüren ilk teknik direktör olma gururu ise Gündüz Kılıç ve yardımcısı Coşkun Özarı oldu. Ayrıca Galatasaray 1956 sezonundan sonra tarihinde ikinci kez Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele etme hakkı kazandı. 1962-63 sezonu öncesinde kadrosunu eski oyuncularından Metin Oktay ile güçlendiren ve 1962-1963 sezonuna kadar Avrupa kupalarında yer alamayan Galatasaray, o sezon yine ilk turda Dinamo București’e rakip olmuştur. Fakat bu kez gülen taraf Galatasaray olacaktır. Galatasaray, 6 sene önce ilk galibiyeti aldığı rakibini bu kez kupada saf dışı bırakarak, ilk kez tur sevincini tadacaktır. 9 Eylül 1962 tarihinde Bükreş’te oynanan maçtan Metin Oktay’ın ağlara gönderdiği golle 1-1 beraberlikle ayrılan Galatasaray, bir hafta sonra İstanbul’daki maçta Kadri Aytaç ve Metin Oktay’ın kaydettiği gollerle 2-1 galip gelmiştir. Galatasaray, o sezon ikinci turda Polonia Bytom takımını 4-1 ve 0-1'lik sonuçlarla eledikten sonra, çeyrek finalde eşleştiği İtalyan devi Milan'a iki maçta da mağlup olarak Şampiyon Kulüpler Kupası’na veda etmiştir.[32] Lig'de ise ilk olarak kırmızı grubu 1. tamamlayan Galatasaray, Şampiyonluk grubunda ise 22 maçta 14 galibiyet 7 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak tekrar şampiyon oldu. Metin Oktay da 38 gol ile gol kralı oldu. 1963-64 sezonunda ise ligi 3. sırada bitiren Galatasaray tarihinde ilk kez UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılma hakkı kazanmıştır. 1963-64 sezonunun 15. haftasında Coşkun Özarı, ikinci kez takımın başına getirilmiştir. Sezonu üçüncü olarak tamamlayan Galatasaray, O sezon ikinci kez düzenlenen ve ilk sezon aldığı Türkiye Kupası'nın tekrar sahibi oldu. Finalde Altay'ı hükmen mağlup eden Galatasaray'ın kazandığı kupa, Özarı'nın kariyerinde tek başına aldığı ilk kupa oldu. 1964-65 sezonuna da Galatasaray'ın baş antrenörü olarak yine Coşkun Özarı başladı. Ligde üç maç, Kupa Galipleri Kupası'nda da Magdeburg karşısında iki maçta Galatasaray'ı yönetti. Ancak Gündüz Kılıç'ın antrenörlüğe geri çağrılmasıyla Galatasaray'dan ayrıldı. Galatasaray, günümüzde oynanmayan UEFA Kupa Galipleri Kupası’nda ise ilk maçına 9 Eylül 1964 tarihinde çıkmıştır. Doğu Almanya temsilcisi Magdeburg ile Almanya’da ve Türkiye’de oynanan maçlar 1-1 eşitlikle sonuçlanınca, üçüncü maç Viyana’da oynanmış ve bu karşılaşma da 1-1 beraberlikle bitmiştir. Üçüncü karşılaşmanın da berabere bitmesinin ardından kura atışı yapılmış ve Galatasaray bir üst tura çıkmıştır.

"Taçsız Kral" lakabıyla anılan Türk futbolcu Metin Oktay, 1958.

1964-65 sezonunda 39 puanla ligi 3. sırada bitiren Galatasaray, bir kez daha UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılma hakkı elde etti. Galatasaray 1. turda Schweizer Cup Şampiyonu Sion ile eşleşmiş, ilk maçı deplasmanda 5-1 kaybetmiş; kendi sahasında 2-1 kazansa da turnuvaya veda etmiştir. 1965-66 sezonunda Gündüz Kılıç yönetimindeki takım, Beşiktaş'ın 6 puan gerisinde ligi tamamlayarak 2. olmuştur. Ancak Galatasaray bir kez daha Türkiye Kupası'nı müzesine götürmüştür. 1966-67 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda ilk turda ÖFB-Cup şampiyonu Rapid Wien ile eşleşen Galatasaray deplasmanda 4-0, kendi sahasında da 5-3 kaybederek elenmiştir. Ligi ise 41 puanla 3. sırada tamamlamıştır. Bu gelişmelerin ardından sezon sonunda Gündüz Kılıç ile yollar ayrılmış yerine ise Bülent Eken getirilmiştir. 1967-68 sezonunda ise Galatasaray, yine ligi 3. sırada bitirmiştir. 1968-69 sezonu öncesinde ise yeniden yapılanmaya giden Galatasaray'da teknik direktörlüğe Yugoslav Toma Kaleperovic getirilmiştir. 1968-69 sezonu başından sonuna kadar Eskişehirspor ve Galatasaray'ın mücadelesiyle geçti. Galatasaray ve Eskişehirspor bu düğümü çözmek için 16 Mart 1969 tarihinde Ali Sami Yen’de karşı karşıya geldi. Maçın ilk dakikaları Eskişehirspor'un ataklarıyla geçerken, Eskişehirspor'un da sezon başında kadrosuna katmak istediği fakat Galatasaray'a transfer olan Varol Ürkmez, ilk yarının 22. ve 25. dakikalarında Eskişehirsporlu Nihat Atacan’ın iki golüne engel olmayınca soyunma odalarına 2-0’la gidildi. İkinci yarıda Atılay Özgür oyuna alındı. Eskişehirspor’un sonunu hazırlayan ilk golü 46. dakikada eski takımına atan Atılay, böylelikle Galatasaray formasıyla da ilk golünü atmış oldu. Metin Oktay, 49. dakikada ise penaltıyı gole çevirince İstanbul’daki maç 2-2 sona erdi. Son haftaya girerken Galatasaray’ın 44 Eskişehirspor’un 43 puanı vardı. Galatasaray ligin son maçında Ankara’da Şekerspor’u 2-1 yenerken, Eskişehirspor Mersin İdman Yurdu’na 2-0 yenilince Galatasaray şampiyon oldu, Metin Oktay 17 gol ile gol kralı oldu ve böylelikle uzun bir aradan sonra Galatasaray Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılma hakkı kazandı. Toma Kaleperoviç’in teknik direktörlüğünü yaptığı bu sezonda Galatasaray üçüncü kez şampiyon oldu. 30 maçta 19 galibiyet, 8 beraberlik ve 3 mağlubiyet alan Galatasaray, 46 puan topladı. Türk futbolunun Taçsız Kral'ı Metin Oktay ise bu şampiyonluk ile jübilesini yaptı.

1969-1979

1969-70 sezonunda Galatasaray ilk turda İrlanda Şampiyonu Waterford United ile eşleşti. İlk maçı kendi sahasında 2-0, ikinci maçında da deplasmanda 3-2 galip gelerek turu geçti. 2. turda rakip Çekoslovakya Şampiyonu Spartak Trnava'ydı. Trnava'daki maçı 1-0 kaybeden Galatasaray BJK İnönü Stadyumu'nda rakibini Ergün Acuner'in golüyle kaybettiği skorla 1-0 yendi ve kurayla çeyrek finale çıktı. Çeyrek finalde Polonya Şampiyonu Legia Warszawa ile eşleşen Cimbom, İnönü'deki maçta 1-1'lik sonuçla sahadan ayrılırken; Varşova'daki maçı 2-0 kaybederek kupaya bu turda veda etti. Ligi ise 30 puanla 8. sırada bitirdi. Sezon sonunda ise Mayıs 1970'te takımın başına Coşkun Özarı getirildi.

1970-71 sezonu öncesinde Yasin Özdenak gibi oyuncular kadroya katıldı. Coşkun Özarı'nın çalıştırdığı Galatasaray, sezon öncesi Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası'nı kazandı. Takımın başına İngiliz Brian Birch'ün getirilmesi ile Coşkun Özarı'nın teknik adamlığı sona erse de teknik danışman olarak takıma hizmet vermeye devam etti. Galatasaray 30 maçta 17 galibiyet, 8 beraberlik ve 5 mağlubiyet aldı. 42 puan toplayan Galatasaray dördüncü kez şampiyon oldu. 1970-71 sezonundaki şampiyonluğu unutulmaz kılan olay ise Fenerbahçelilerin kısa bir süre de olsa kendilerini şampiyon zannetmeleri oldu. Ligin son haftasına girilirken puan durumunda Fenerbahçe'ye karşı 40-38 üstün olan Galatasaray, 6 Haziran 1971 tarihinde Ankara'da PTT ile karşılaşırken, Galatasaray'ın mağlup oynadığı haberinin yayılması üzerine, İstanbul'da Beşiktaş'ı 1-0 yenen Fenerbahçeliler kendilerini şampiyon sandılar. Ancak, Ankara'daki maçın 7-1 Galatasaray'ın lehine sonuçlandığının anlaşılması üzerine Fenerbahçelilerin sevinci yarıda kaldı.[33]

1971-72 sezonu öncesinde Brian Birch yönetimindeki Galatasaray, Sovyetler Birliği Şampiyonu CSKA Moskova ile eşleşmiştir. Galatasaray kendi sahasında rakibiyle 1-1 berabere kalmış; deplasmanda 3-0 kaybederek kupaya ilk turda veda etmiştir. Lig'de ise Brian Birch’ün tek yetkili olarak takımın başında bulunduğu bu sezonda Galatasaray 30 maçta bir önceki sezonda olduğu gibi 17 galibiyet, 8 beraberlik, 5 mağlubiyet aldı ve 42 puan topladı. Bu ligdeki beşinci şampiyonluktu.

1972-73 sezonu öncesinde ise Galatasaray Batı Almanya şampiyonu Bayern Münih ile eşleşti. Galatasaray kendi sahasında rakibiyle 1-1 berabere kalmış; deplasmanda ise 6-0 kaybederek kupaya ilk turda veda etmiştir. Ligde ise bu sezondaki şampiyonluk Galatasaray’ın üst üste kazandığı üçüncü şampiyonluk oldu. Galatasaray 30 maçta 19 galibiyet, 9 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldığı bu sezonda 47 puanla şampiyon oldu. Brian Birch de Türkiye’de üst üste 3 şampiyonluk kazanan ilk teknik adam oldu.

1973-74 sezonu öncesinde ise Adana Demirspor ve Türkiye millî futbol takımının önemli ortasaha oyuncusu Fatih Terim transfer edilmiştir. Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1. turda İspanya şampiyonu Atlético Madrid ile eşleşen Galatasaray rakibiyle iki maçta da 0-0 berabere kalmış; fakat kendi sahasında uzatmalara giden maçta yediği golle 1-0 yenilerek kupaya veda etmiştir. Lig'de ise 35 puan toplayan Galatasaray, ligi 5. sırada bitirdi.

1974-75 sezonun öncesinde Brian Birch'in kulüpten ayrılmasıyla Jack Mansell göreve getirilmiştir. Sezonu 38 puanla 2. sırada bitiren Galatasaray, Başbakanlık Kupası'nı ise müzesine götürmüştür. Ayrıca 2. sırada bitiren Galatasaray, yeni adıyla UEFA Kupası'na tarihinde ilk kez katılma şansı kazanmıştır.

1975-76 sezonunda Jack Mansell ile yollar ayrılmış, Don Howe teknik direktörlüğe getirilmiştir. Don Howe yönetimindeki Galatasaray, ilk maçta deplasmanda 1-0 yenildiği Avusturya temsilcisi Rapid Wien'i İstanbul'da 3-1 yenerek kupada bir üst tura çıkmış oldu. 2. turda Sovyetler Birliği takımı Torpedo Moskva ile eşleşen sarı-kırmızılılar rakibine içeride 4-2, dışarıda da 3-0 yenilerek elenmiş oldu. Ligi ise 3. sırada bitiren Galatasaray, bir sonraki sezon için UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılma hakkı kazanmıştır.

1976-77 sezonu öncesinde ise teknik direktörlüğe Malcolm Allison getirilmiştir. UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda sezonu. 1. turda Svenska Cupen şampiyonu AIK Solna ile eşleşen Cimbom, deplasmanda 2-1 mağlup ettiği rakibiyle İstanbul'da 1-1 berabere kalmasına rağmen bir üst tura yükselmeyi başardı. 2. turda ise rakip Beker van België galibi Anderlecht'ti. Her iki maçı da 5-1'lik skorlarla kaybeden Galatasaray böylece kupaya bu turda veda etmiş oluyordu. Normal sezonu ise 5. bitiren Galatasaray'da sezon sonunda Malcolm Allison ile yollar ayrıldı.

1977-78 sezonu öncesinde kadrosunu Erdoğan Arıca ile güçlendiren Galatasaray, teknik direktörlük görevine ise Lig'in 6.haftasında Fethi Demircan'ı getirdi. 38 puan ile ligi 3. sırada bitiren Galatasaray böylelikle UEFA Kupası'na katılma şansı yakaladı.

1978-79 sezonunda teknik direktörlüğe Coşkun Özarı getirildi. Coşkun Özarı yönetimindeki Galatasaray, UEFA Kupası 1. turunda İngiliz takımı West Bromwich Albion ile eşleşti. Galatasaray rakibine her iki maçta 3-1'lik skorlarla mağlup olarak kupada ilk turda elendi. Lig'de ise Eskişehirspor'un ardından adını duyurmaya başlayan anadolu takımlarından Trabzonspor ile mücadele eden Galatasaray, 1 puanla şampiyonluğu Anadolu temsilcisine kaptırdı. Böylelikle UEFA Kupası'na katılma hakkı kazandı.

1979-1989

25 Ağustos 1979 tarihinde Türkiye 1. Futbol Ligi'ne yabancı futbolcu transfer yasağı getirildi.[34] 1979-80 sezonunda Galatasaray, UEFA Kupası 1. tur maçında Yugoslavya takımı Crvena zvezda ile eşleşti. İlk maçta sahadan 0-0 beraberlikle ayrılan sarı-kırmızılılar deplasmanda rakibine 3-1 boyun eğerek kupadan elendi. İlk 5 haftada alınan başarısız sonuçların ardından Coşkun Özarı ile yollar ayrıldı. Yerine takımın kalecisi Turgay Şeren getirildi. 22 hafta takımın başında kalan Şeren, bitime 3 hafta kala yerini Tamer Kaptan'a bıraktı. Galatasaray bu sezonu 10. sırada bitirerek tarihinin en kötü pozisyonunda ligi bitirmiş oldu.

Galatasaray'ın eski futbolcusu ve teknik direktörü Mustafa Denizli.

1980-81 sezonunda ise teknik direktörlüğe Galatasaray ile 3 sene üst üste Şampiyonluk yaşayan Brian Birch getirildi ve Birch, Süper Kupa'yı müzesine götürdü. Ligde ise 34 puan toplayan Galatasaray, ligi 3. sırada bitirdi.

1981-82 sezonunda yabancı futbolculara yönelik transfer yasağı kaldırıldı.[35] Bu yasağın kalkmasıyla Belçika'nın RFC Lüttich takımından Tarık Hodziç ve Mirza Sejdiç'i kadrosuna katan Galatasaray yerli olarak ise Fenerbahçe'den Raşit Çetiner transfer edilirken Erdoğan Arıca ise Fenerbahçe'ye yollandı. Sezona Birch ile başlayan Galatasaray, Türkiye Kupası'nı müzesine götürse de ligi 32 puanla 11. sırada tamamladı. Ancak Galatasaray UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılma hakkı kazandı.

1982-83 sezonuna Özkan Sümer'i takımın başına getirerek başlayan Galatasaray, 1. turda Finlandiya kupası galibi Kuusysi Lahti ile eşleşti ve İstanbul'daki maçı 2-1 kazandı. Deplasmanda da rakibiyle 1-1 berabere kalan Cimbom turu geçen taraf oluyordu. 2. turda ise Avusturya Wien ile eşleşen Galatasaray, sahasında 4-2 mağlup olmuş; deplasmanda 1-0 galip gelmesine rağmen turu geçemeyerek kupaya veda etmiştir. Ligi ise 44 puanla 3. sırada bitirmiştir.

1983-84 sezonunda Özkan Sümer'in ayrılmasının ardından Tomislav İviç getirilmiştir. Ayrıca Altay'ın en önemli oyuncularından biri olan Mustafa Denizli ile de bir sezonluk sözleşme imzalanmıştır. Galatasaray bu sezonu 44 puanla 3. sırada bitirmiştir. Ayrıca Tarık Hodziç attığı 16 gol ile gol kralı olurken Galatasaray formasıyla sakatlığı nedeniyle sadece 15 maçta forma giyebilen ve 3 gol atan Mustafa Denizli, futbolu bırakmıştır.

Galatasaray'ın futbolcularından Cevad Prekazi.

1984-85 sezonunda teknik direktörlüğe Jupp Derwall getirilmiş yeniden yapılanmaya gidilmiştir. Yusuf Altıntaş, Zoran Simović, Semih Yuvakuran ve Erdal Keser gibi futbolcular transfer edilmiştir. Takımın gol kralı Tarık Hodziç ise Sarıyer'a transfer olmuştur. Galatasaray sezonu 34 puanla 6. sırada bitirirken Türkiye Kupası'nı alarak UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılma hakkı elde etti.

1985-86 sezonu öncesinde kadrosunu Hajduk Split takımından Cevad Prekazi, Erhan Önal ve Arif Kocabıyık gibi oyuncularla güçlendirdi. UEFA Kupa Galipleri Kupası mücadelesi veren Galatasaray, 1. turda Puchar Polski şampiyonu Widzew Lodz ile eşleşti ve rakibini ilk maçta 1-0 mağlup edip deplasmanda ise 2-1 yenilmesine rağmen deplasman golü kuralı sayesinde bir üst tura yükselmiştir. 2. turda ise Batı Almanya kupası galibi Bayer Uerdingen karşısında ise deplasmanda 2-0 mağlup olan sarı-kırmızılılar diğer maçta rakibiyle 1-1 berabere kalarak kupaya bu turda veda etmiş oldu. Lig'de ise 36 maç oynayan Galatasaray, sezon boyunca Beşiktaş ile kıyasıya mücadele etti. Galatasaray averajla ligi ikinci bitirmesine rağmen bir sezonu namağlup bitiren ilk takım unvanını aldı ve bir sonraki sezon UEFA Kupası'na gitmeyi garantiledi. Takım kaptanı Fatih Terim ise sezon sonunda 31 yaşında jübilesini yaptı.

Galatasaray'ın futbolcularından Uğur Tütüneker.

1986-87 sezonu öncesinde Bülent Korkmaz, Suat Kaya, Muhammed Altıntaş ve Uğur Tütüneker gibi futbolcularla güçlendiren Galatasaray'ın, Erdal Keser ile yolları ayrıldı. UEFA Kupası'na katılan Galatasaray kupanın 1. turunda Romanya takımı FC Universitatea Craiova ile eşleşti. Galatasaray deplasmanda 2-0 yenildiği rakibini diğer maçta 2-1 yenmesine rağmen kupaya ilk turdan veda etti. Ancak sezona fırtına gibi başlayan Jupp Derwall yönetimindeki Galatasaray, sezona şampiyonluk parolasıyla giriş yaptı. Sezon boyunca Beşiktaş ile kıyasıya yarışa girdi. İkinci yarıda ise Beşiktaş, 10 maç üst üste galibiyet alarak 1959-60 sezonunda kırdığı 13 maç üst üste galibiyet rekoruna yaklaşmıştı. Ancak Galatasaray'a yenilince lider Beşiktaş ve Galatasaray'ın puanları eşitlendi ancak averaj Beşiktaş lehineydi. Beşiktaş daha sonra puan farkını ikiye çıkarsa da sezonun bitmesine üç hafta kalan 24 Mayıs 1987'de Beşiktaş, Malatyaspor deplasmanında beklenmeyen bir yenilgi aldı ve Galatasaray ile puanlar eşitlendi. Sonraki hafta 31 Mayıs 1987'de Beşiktaş, kendi sahasında Denizlispor'a karşı 1-0 önde giderken, 85. dakikada Denizlispor'lu Erol Tolga frikikten golü atınca, maç 1-1 sona erdi ve Galatasaray'ın galibiyetiyle son haftaya Galatasaray bir puan önde girdi. Son hafta iki takım da maçlarını kazanınca Beşiktaş, şampiyonluğu kaybetti. 14 yıl aradan sonra Jupp Derwall yönetimindeki Galatasaray kupaya uzanan taraf oldu. Kazanılan bu şampiyonluk Galatasaray’ın profesyonel liglerdeki 7. şampiyonluğuydu. Galatasaray 36 maçta 23 galibiyet, 8 beraberlik 5 de mağlubiyet alırken 54 puan toplamıştı. Takımın en golcü futbolcusu ise 13 gol ile Bayern Münih'ten transfer edilen Uğur Tütüneker olmuştu. Ayrıca Galatasaray böylelikle uzun bir aradan sonra bir sonraki sezon için Şampiyon Kulüpler Kupası bileti aldı.

1987-88 sezonunda ise Galatasaray kadrosunu Didier Six ve Samsunspor'un genç yıldızı Tanju Çolak ile güçlendirdi. Ayrıca altyapıdan Tugay Kerimoğlu A takıma alındı. Teknik direktörlüğe ise eski futbolcu Mustafa Denizli getirildi. Jupp Derwall ise takımın menajerliğini yapmaya başladı. Uzun bir aradan sonra Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele eden Galatasaray, 1. turda Hollanda Şampiyonu PSV ile eşleşen Galatasaray 3-0 kaybettiği ilk maçın ardından, İstanbul'da rakibini 2-0 yenmesine rağmen kupaya ilk turda veda etti. Galatasaray ligde ise çok başarılı bir sezon geçirdi ve Mustafa Denizli, ilk sezonunda şampiyonluk yaşadı. 38 maçta 2 mağlubiyet alan Galatasaray, en yakın rakibi Beşiktaş'ın 12 puan önünde 90 puan toplayarak birinci oldu. Ayrıca bu sezonda ilk kez 3 puan sistemi uygulanırken Galatasaray bir kez daha Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılma hakkı elde etti. Samsunspor'dan transfer edilen Tanju Çolak ise 39 gol ile gol kralı oldu.

Galatasaray'ın Neuchâtel Xamax Maçı Kadrosu.

1988-89 sezonu öncesinde Didier Six ve Raşit Çetiner ile yollarını ayıran Galatasaray, o sezonda Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele etti. 1. Turda Avusturya şampiyonu Rapid Wien ile eşleşen Galatasaray, deplasmanda 2-1 kaybettiği maçın rövanşında İstanbul'da rakibini 2-0 yenerek 2. tura çıktı. Bu turda da deplasmandaki ilk maçta deplasmanda 3-0 yenildi. Maçta sahaya atılan yabancı maddeler ve bazı kişilerin sahaya girmesi gibi olaylar yaşandı. Maç sonunda Mustafa Denizli de UEFA'dan bir maç men cezası aldı. Rövanş maçında taktikleri tribünden vermek zorunda kalan Denizli'nin takımı maçı 5-0 kazandı ve adını Çeyrek final'e yazdırdı. Çeyrek final ilk maçında Monaco'yu 1-0'la geçen Galatasaray, cezası nedeniyle Köln'de oynadığı 2. maçta da rakibi ile 1-1 berabere kalarak adını yarı finale yazdırdı. Yarı final'de Galatasaray, Romanya şampiyonu Steaua București'ye 4-0 ve 1-1 skorlarla elenirken Steaua București adını finale yazdırdı. Türkiye Kupası'nda da çeyrek finalde elenen Galatasaray, lig'de ise açık ara farkla 3. oldu ve UEFA Kupası'nda mücadele etme hakkı elde etti.

1989-1999

Galatasaray, 1989-90 sezonu öncesi Mustafa Denizli'den boşalan teknik direktörlük koltuğuna Alman teknik adam Sigfried Held'i getirdi. Alman teknik adam yönetimindeki Galatasaray, UEFA Kupası 1. turunda Crvena zvezda ile eşleşti. Cimbom rakibiyle ilk maçta 1-1 berabere kaldı. Deplasmanda ise 2-0 kaybeden Galatasaray, kupaya ilk turda veda etmiş oldu. Bunun dışında Başbakanlık Kupası'nı müzesine götürdü. Galatasaray bu sezonu 63 puanla 4. sırada bitirdi.

Galatasaray, 1990-91 sezonunda eski teknik direktörü Mustafa Denizli'yi göreve getirdi. Denizli gelmesiyle birlikte U-18 takımından Arif Erdem'i A takıma aldı. İlk sezonunda uzatmalarda MKE Ankaragücü'ne üstünlük sağlayan Denizli ve Galatasaray Türkiye Kupası'nı kazandı. Ligde ise ikinci oldu. Böylelikle UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılma hakkı kazandı. Takımın kalecisi Zoran Simovic ise futbolu bıraktı.

1991-92 sezonunda ise Cevad Prekazi Altay takımına transfer olurken, Tanju Çolak ise ezeli rakip Fenerbahçe'ye transfer oldu. Galatasaray kadrosunu ise Dominic Iorfa, Frank Berghuis, Selçuk Yula ve Hamza Hamzaoğlu ile güçlendirdi. UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda mücadele eden Galatasaray, 1. turda Almanya kupası galibi Stahl Eisenhüttenstadt ile eşleşen sarı-kırmızılı ekip iki maçı da 2-1 ve 3-0 kazanarak bir üst tura yükseldi. 2. turda rakip Çekoslovakya kupası şampiyonu Baník Ostrava'ydı. sahasında rakibine 1-0 yenilen Galatasaray, deplasmanda 2-1 galip gelince deplasman golü kuralı sayesinde çeyrek finalist oldu. Çeyrek finalde yine bir Alman temsilcisi Werder Bremen'in rakibi olan Galatasaray, deplasmanda 2-1 mağlup olmuş, sahasında da sahadan 0-0'lık beraberlikle ayrılınca kupaya bu turda veda etmiş olmuştur. Ancak ligde yine istenilen sonuçları alamayıp, lig üçüncüsü oldular. Yönetim ile anlaşamayan Mustafa Denizli, teknik direktörlüğü bir süreliğine bıraktığını açıkladı.

Galatasaray ve Türk futbol tarihinin en golcü futbolcusu Hakan Şükür.

1992-93 sezonu öncesinde Elvir Bolić, Hakan Şükür, Suat Kaya, Falko Götz, Reinhard Stumpf ve Okan Buruk ile güçlendiren Galatasaray, Iosif Rotariu ve Roman Kosecki gibi futbolcularla ise yolları ayırdı. Teknik direktörlüğe ise Alman teknik adam Karl-Heinz Feldkamp getirildi. Sezon öncesi düzenlenen resmî olmayan Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası'nı kazanarak sezona başladı. Galatasaray Ligde başlangıcı çok iyi yapmasa da ilk yarının sonlarına doğru ligin zirvesini zorlamaya başladı. 12 Aralık 1992'de Beşiktaş'ı 3-1 yendi ve hep rakipleriyle puan farkını 1'e indirip, Beşiktaş'ın 48 maçlık yenilmezlik serisini sonlandı. 25. haftada ise Galatasaray, ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 10 kişi olmasına rağmen 4-1 yenerek, Beşiktaş'ın da Trabzonspor mağlubiyetiyle liderliği kazandı. 27. haftada Galatasaray ve Beşiktaş'ın puanları eşitlenmişti. 28. haftada Galatasaray'ın 5-0'lık Konyaspor galibiyetiyle Galatasaray averajda da öne geçti. Son haftada MKE Ankaragücü karşısında alınan 8-0'lık galibiyetle Galatasaray, 3 senelik Beşiktaş liderliğine son vererek Türkiye şampiyonu oldular. Feldkamp, sezon içindeki üçüncü kupasını ise Bartınspor, Çanakkale Dardanelspor, Trabzonspor ve finalde de yine rakibi Beşiktaş'ı eleyerek kazandı.

1993-94 sezonu öncesi Karl-Heinz Feldkamp sağlık problemleri nedeniyle teknik danışman olarak takımda kalıp yerine yardımcısı Reiner Hollmann takımın başına geçti. Buna rağmen, Kalli'nin takım yönetiminde büyük katkıları oldu. Sezon başında kadro Hakan Ünsal, Kubilay Türkyılmaz ve Ergün Penbe gibi oyuncularla takviye edilmiştir. Hollmann ve ekibi Avrupa’nın 1 numaralı turnuvası olan Şampiyon Kulüpler Kupası, 1992 - 1993'te değişen adıyla UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 1. turda İrlanda temsilcisi Cork City ile eşleşti. İlk maçı 2-1 kazanan Galatasaray, ikinci maçta ise rakibini 1-0'lık skor ile mağlup etti. 2. turda İngiltere şampiyonu Manchester United’la eşleşen Galatasaray, 20 Ekim 1993 günü, Old Trafford’daki ilk maçta, 15 dakikada 2-0 geriye düştü. Ama bir dakika sonra sahneye Arif Erdem çıktı. Orta sahanın ilerisinden gönderdiği sert şutla, dönemin en önemli kalecilerinden Peter Schmeichel’ı mağlup etti ve skoru 2-1’e getirdi. Ardından Kubilay Türkyılmaz’ın 2 golü geldi ve Galatasaray 3-2 öne geçti. Manchester United son dakikalarda bir gol attı ve maç 3-3 bitti. Rövanş ise Galatasaray'ın sert savunmasıyla 0-0 bitti. Böylelikle Galatasaray adını gruplara yazdırdı. Bu maçın dışında Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı da müzesine götürmeyi başarmıştır. Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi grubunda ise Barcelona, Spartak Moscow ve Monaco ile eşleşti. Bu grubu galibiyet alamadan bitiren Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ilk sezonunda grubu sonuncu olarak tamamladı. Reinhard Holmann’ın teknik direktörlüğünü yaptığı bu sezonda Galatasaray, 30 maçta 22 galibiyet, 4 beraberlik ve 4 mağlubiyet aldı. 70 puan topladı. Böylelikle Galatasaray 10. şampiyonluğuna ulaştı.

Galatasaray'ın 1995-96 sezonundaki Ulubatlı Souness lakaplı teknik direktörü Graeme Souness

1994-95 sezonu öncesinde ise Reinhard Saftig'i teknik direktörlüğe getiren Galatasaray, yerli olarak Saffet Sancaklı ve Sedat Balkanlı gibi oyuncuları kadrosuna katarken yabancı olarak ise sadece Norman Mapeza kadroya katıldı. Bunun yanı sıra Falko Götz, Reinhard Stumpf, Yusuf Altıntaş, Roger Ljung gibi futbolcularla yollarını ayıran Galatasaray'da takımın futbolcularından Erdal Keser futbolculuğu bıraktığını açıkladı. Bir önceki sezonu şampiyon bitiren Galatasaray, bir önceki sezon ilk kez katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'ne ön elemelerden katılma hakkı kazandı. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme turunda Lüksemburg Ligi ekiplerinden Avenir Beggen ile eşleşen Galatasaray, ilk maçı deplasmanda 5-1 ile geçerken rövanşta ise kendi evinde Hakan Şükür (3) ve Saffet Sancaklı'nın golleriyle 4-0 mağlup etti ve gruplara katılma hakkı kazandı. Gruplarda Manchester United, Barcelona ve IFK Göteborg ile eşleşen Galatasaray, 6 maçta tek galibiyetini 23 Kasım 1994'te Hakan Şükür ve Arif Erdem'in golleriyle yendiği Barcelona müsabakasında aldı. Grubu 4 puan ile bitiren Galatasaray sonuncu olarak turnuvaya veda etti. Lig'de ise 34 haftalık maratonda 69 puan alarak ligi 3.sırada bitirdi ve UEFA Kupası'na gitmeye hak kazandı. Türkiye Kupası'nda ise Final'de Trabzonspor ile eşleşen Galatasaray, ilk maçta kendi evinde 3-2 mağlup olmuş 2. maçta da 1-0 mağlup olarak kupayı Trabzonspor'a kaptırmıştır.

1995-96 sezonu öncesinde ise teknik direktörlük görevi Graeme Souness'e emanet edildi. Souness'in isteğiyle kadro Aston Villa'nın ünlü forveti Dean Saunders, Mike Marsh ve kaleci Brad Friedel'ın dışında altyapıdan Ceyhun Eriş ile güçlendirildi. Galatasaray UEFA Kupası ön eleme turunda Çek temsilcisi Sparta Praha'a deplasmanda 3-1 mağlup olmuş, kendi sahasında da rakibiyle 1-1 berabere kalarak kupaya bu turda veda etmiştir. Türkiye Kupası'nda Çeyrek final'de Beşiktaş yarı finalde ise Samsunspor'u elemiş ve final'e çıkmıştır. Finalin ilk ayağını Dean Saunders'ın golüyle Fenerbahçe karşısında 1-0 kazanan Cimbom, ikinci ayakta ise Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda ise 34. dakikada Aykut Kocaman'ın golüne engel olamamıştır. Maçta 30 dakikalık uzatmalara gidilirken bitime 4 dakika kala Dean Saunders sahneye çıkmış golü atarak Galatasaray'a tarihindeki 11. Türkiye Kupası'nı getirmiştir. Ayrıca maçın sonunda teknik direktör Graeme Souness stadyumun tam ortasında Galatasaray bayrağı dilmiş ve ezeli rakiplerinin taraftarlarının tepkisini toplamıştır. Souness'e maçtan sonra taraftarlar Ulubatlı Souness lakabını takmışlardır. Lig'de ise 68 puan toplayan Galatasaray, ligi 4. sırada tamamlamış ve bir sonraki sezon UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılma hakkı kazanmıştır.

Galatasaray'ın 1996-97 sezonunda kadrosuna kattığı ve daha sonra Galatasaray tarihinin en golcü yabancı futbolcusu olan Gheorghe Hagi.

1996-97 sezonu öncesinde ise Graeme Souness ile yollar ayrılmış, teknik direktörlüğe ise Galatasaray'ın ve Türkiye millî futbol takımının eski kaptanı Fatih Terim getirilmiştir.[36] Fatih Terim'in gelmesinin ardından Ümit Davala, Vedat İnceefe, Rasim Süksür, Ersan DoğuVolkan Kilimci, Burhanettin Kaymak ve Adrian Knup kadroya dâhil edilmiştir. Bu oyuncuların yanı sıra altyapıdan Alp Küçükvardar ve Emre Belözoğlu A takıma alınmıştır. Galatasaray en önemli transferini ise 31 Temmuz 1996 tarihinde Gheorghe Hagi'yi alarak yapmıştır. Kariyerinde Real Madrid ve Barcelona gibi takımlarda oynamış Karpatların Maradonası lakaplı Hagi, 3.750.000 € bonservisle Galatasaray'a transfer edilmiştir. Hagi'nin transferi tüm dünyada yankı yapmıştır.[37] Bir önceki sezon Türkiye Kupası'nı müzesine götürerek Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele etme hakkı kazanan Galatasaray, 1. turda Moldova kupası galibi Constructorul ile eşleşti. Galatasaray bu takımı iki maçta da 1-0 ve 4-0'lık skorlarla yendi ve adını üst tura yazdırdı. 2. turda ise Coupe de France şampiyonu PSG ile eşleşen Cimbom, Hayrettin Demirbaş'ın ufak hataları nedeniyle ilk maçta kalesinde 2 gol bulda da 4 gol ile cevap verdi. İkinci maçta ise rakibine 4-0 mağlup olan Galatasaray, bu turnuvadan elendi. Devre arasında ise kadro Iulian Filipescu ve Adrian İlie ile güçlendirildi. İlk yarıda olduğu gibi ikinci yarının çoğunda Beşiktaş ile mücadele eden Galatasaray sezon sonunda 34 maçta 25 galibiyet, 7 beraberlik 2 de mağlubiyet aldı. 82 puan toplayan Galatasaray böylece 11. kez şampiyon oldu. Fatih Terim ilk sezonunda şampiyonluk yaşarken, Hakan Şükür ise 27 Ekim 1996 tarihinde Galatasaray'ın 8-1 galibiyetiyle biten Altay deplasman maçının 48. saniyesinde ligdeki 100. golünü atmıştır.[38] Hakan Şükür ayrıca bu sezonda Galatasaray formasıyla 39 maçta 48 gol atmıştır. Ligde attığı 38 golle ligin gol kralı olan Şükür,[39] Metin Oktay'la birlikte, 39 gole sahip Tanju Çolak'tan sonra bir sezonda en fazla gol atan ikinci futbolcu olmuştur.[40] Ligdeki 38 golü ile Avrupa gol krallığı Altın Ayakkabı yarışında üçüncü olan Şükür, daha önce birinci ve üçüncü olan Tanju Çolak'tan sonra ödül alan ikinci Türk futbolcu olmuştur.[41][42] Galatasaray bu sezonda ligi 1. sırada bitirerek bir sonraki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi bileti almıştır.

Galatasaray'ın 1997-98 sezonunda Barcelona'dan kadrosuna kattığı ve daha sonra UEFA Kupası'nda kupayı getiren golü atarak Galatasaray tarihine geçen Gheorghe Popescu.

1997-98 sezonu öncesinde Ionut Lutu, Adnan İlgin, Osman Coşkun ve Mehmet Gönülaçar gibi futbolcuları kadrosuna katan Galatasaray, en önemli transferi ise takımın bir sezon önce kadrosuna kattığı Gheorghe Hagi gibi Rumen olan Gheorghe Popescu oldu. Popescu 29 yaşında 4.500.000 €  bonservis bedeliyle Barcelona'dan transfer edildi. Sezona Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası ile başlayan Galatasaray, ilk maçta 20 Temmuz günü Beşiktaş ile karşılaştı. Beşiktaş'ı Adrian İlie (3), Suat Kaya (2) ve Hakan Ünsal'ın golleriyle 6-0 ile geçerek bu maçı en farklı derbi maçları arasında tarihe geçti. İkinci maçta ise Fenerbahçe ile karşılaşan Galatasaray; Gheorghe Hagi, Ümit Davala, Ergün Penbe ve Hakan Ünsal'ın attığı gollerle 4-2 mağlup etti ve kupanın sahibi oldu. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise Sion'u 2. ön eleme turunda iki maçta da 4-1'lik skorlarla geçen Galatasaray, grup aşamasında ise Borussia Dortmund, Parma ve Sparta Praha ile aynı gruba düşmüştür. Grupta sadece 4 puan alabilen Galatasaray, grubu sonuncu sırada bitirerek elenmiştir. Galatasaray Türkiye Kupası'nda ise yarı final maçında Trabzonspor ile ilk maçta deplasmanda 0-0 berabere kalmış, ikinci maçı ise 4-2 kazanarak final'e çıkmıştır. Galatasaray Final'de ise Beşiktaş ile eşleşmiştir. Müsabakalar, çift maçlı eleme sistemine göre oynanmıştır. İki maçta da 1-1 berabere bittiği için penaltılara kalan ikinci maçta rakibine 4-2 üstünlük sağlayan Beşiktaş 1997-98 Türkiye Kupası şampiyonu olmuştur. Süper Lig'de son 1 hafta kalaya kadar Fenerbahçe ile şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray, sezonun 33. haftasında İstanbulspor'u sahasında 4-1 yenerken Fenerbahçe o hafta berabere kalmış ve Galatasaray puan farkını 4'e çıkararak son haftaya şampiyon olarak girmiştir. 86 gol atarak şampiyon olan takımda Hakan Şükür, Lig'de attığı 32 gol ile tekrar gol kralı olmuştur.[43] Ayrıca Hakan Şükür, sezon sonunda Real Madrid gibi büyük kulüplerden transfer teklifi almış ancak Galatasaray'la 2 yıllık sözleşme imzalamıştır.[44]

Galatasaray'ın 1998-99 sezonunda Atlético Mineiro'dan kadrosuna kattığı Brezilya'nın futbol tarihindeki en iyi kalecisi olarak gösterilen Cláudio Taffarel.

1998-1999 sezonu öncesinde Kaleci mevkii için araştırma içine giren Galatasaray, o dönemler Atlético Mineiro takımında forma giyen Brezilya'nın futbol tarihindeki en iyi kalecisi olarak gösterilen Cláudio Taffarel'i transfer etti. Bu oyuncunun dışında kadrosuna Tolunay Kafkas ve Milan Pecelj gibi futbolcuları katan Galatasaray'da A2 takımından Sağ bek Fatih Akyel ve kaleci Orkun Usak A takıma alındı. Galatasaray o dönemde ise MKE Ankaragücü'nde forma giyen ve Fenerbahçe'nin verdiği yüksek ücrete rağmen yaptığı bir açıklamada "Çocukluğumdan beri hayalini kurduğum takım Galatasaray" diyen Hasan Şaş'ı 5.000.000 € bonservis bedeliyle kadrosuna kattı.[45] Kadrosunu bu oyuncularla güçlendiren Galatasaray, geçen sezon olduğu gibi Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası'nı kazanarak başladı. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise ön eleme turunda İsviçre'nin Grasshopper takımıyla eşleşen Galatasaray, rakibini ilk maçta 2-1 mağlup ederken deplasmanda da rakibini 3-2'lik skor ile geçti. Grup aşamasında ise JuventusRosenborg ve Athletic Bilbao ile aynı gruba düştü ve 8 puan ile grubu 2. sırada tamamladı ve elendi. Galatasaray'ın üçüncü olarak tamamladığı ligin ilk yarısını ise Hakan Şükür Elvir Baljić'le beraber on ikişer golle gol kralı olarak tamamladı. Bu gelişmelerden sonra Galatasaray'ın 2 sezon üst üste gol kralı olan futbolcusu Hakan Şükür devre arasında Juventus'tan transfer teklifi aldı. 10 günden fazla süren transfer görüşmeleri sonucunda Juventus yöneticileriyle anlaşma yapmak için İsviçre'nin Lugano kentine, daha sonra da İtalya'nın Torino kentine gitti. Yapılan bu görüşmelerde de anlaşma sağlayamadı ve Şükür Galatasaray'da kaldı.[46] Galatasaray, sezon bitimine bir hafta kala üst üste üçüncü kez şampiyon olurken, Hakan Şükür ise 19 golle ligi gol kralı olarak tamamladı.

1999-2000

Final maçında, Arsenal karşısına çıkan Galatasaray 11'i.

Fatih Terim yönetimindeki ve Faruk Süren'in başkanlığını yaptığı Galatasaray, 1999-2000 sezonu öncesinde kadrosunu Mehmet Yozgatlı, Ahmet YıldırımEmrah Eren, Capone ve Bruno ile güçlendirdi. Kadrosundan ise Tolunay Kafkas, Ceyhun Eriş, Ufuk Talay ve Orkun Uşak gibi oyuncuları yolladı. Sezona önceki sezonlarda olduğu gibi son kez düzenlenen Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası ile başlayan Galatasaray, ilk maçta kendi evinde Beşiktaş'ı 87. dakikada Hakan Ünsal'ın attığı gol ile geçmiştir. İki gün sonra ise ikinci maçta Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda Fenerbahçe ile maç yapan Galatasaray, Alpay Özalan ve Gheorghe Hagi'nin karşılıklı golleriyle berabere kalmış ve son kez düzenlenen Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası'nı müzesine götürmüştür. Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne kötü başlamış, 14 Eylül 1999 tarihinde Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan ilk grup maçında Hertha Berlin ile 2-2 berabere kalmıştır. 22 Eylül 1999'daki ikinci maçında İtalyan devi Milan'a 2-1'lik skorla yenilerek gruptaki ilk mağlubiyetini almış olan Galatasaray, 29 Eylül 1999'daki üçüncü maçında da Chelsea'ye 1-0 mağlup olmuştur. 19 Ekim 1999'daki dördüncü maçta Chelsea'den tarihi bir fark yiyen Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'nda Chelsea'ye 5-0 mağlup olmuştur. Bu maç sonrası UEFA Şampiyonlar Ligi'nden elenmesi kesinleşen Galatasaray'da tek hedef UEFA Kupası'na katılmak olmuştur. Beşinci maçında Hertha Berlin'i 1-0 yenik duruma düşmesine rağmen 4-1 yenen Galatasaray, son maçta Milan ile karşılaşacaktı. Bu maç iki tarafında gruptaki konumu nedeniyle birçok otorite tarafından en zor maç olarak gösterildi. Ancak Galatasaray Milan'ı son dakikalarda Ümit Davala'nın bulduğu penaltı ile 3-2 geçerek adını UEFA Kupası'na yazdırmış oldu. Süper Lig'de ise ilk yarıyı 42 puan ile 31 puanlı Beşiktaş'ın 11 puan önünde bitirirken, Galatasaray tek mağlubiyetini 1. haftada Desire Mbonabucya'nın golleriyle 2-0 mağlup olduğu Gaziantepspor müsabakasında aldı. Devre arasında Sergen Yalçın ve Márcio Mexerica kadroya katılırken takımın önemli oyuncusu Tugay Kerimoğlu Rangers'a transfer oldu. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi H grubunda üçüncü olarak gitmeye hak kazandığı UEFA Kupası'na 3. turdan girdi. Bu turda, İtalya'nın güçlü ekibi Bologna ile 23 Kasım 1999 tarihindeki ilk maçta Bologna'da karşılaşan Galatasaray, 68. dakikada Giuseppe Signori'nin golüyle 1-0 geriye düştü. Fakat 83. dakikada Ümit Davala'nın ortasına kafayla çıkan Hakan Şükür durumu 1-1 yaparak, İstanbul'da oynanacak ikinci maç için Galatasaray'a avantaj sağladı.[47] 9 Aralık 1999 tarihindeki ikinci maç için avantaj sağlayan Galatasaray, taraftarının da desteğini alarak maça hızlı başladı. Henüz 4. dakikada Hasan Şaş, kaleci Gianluca Pagliuca'nın yanından topu ağlara göndererek 1-0'lık üstünlüğü sağladı. 4 dakika sonra ise Nicola Ventola durumu 1-1 berabere getirdi. 29. dakikada ise Emre Belözoğlu'nun 30 metreden sol ayağı ile ceza sahasına yaptığı ortayı değerlendiren Ümit Davala, Galatasaray'ı bir kez daha öne geçirdi. Kalan dakikada daha atak oynayan Bologna, golü bulamayınca, maç Galatasaray'ın 2-1'lik üstünlüğüyle bitti ve tur atlayan takım Galatasaray oldu.[48] 4. turda ise Galatasaray'ın rakibi Almanya'nın Borussia Dortmund takımı oldu. İlk maçını Westfalenstadion'da, 2 Mart 2000 tarihinde oynayan Galatasaray, gurbetçi taraftarların desteğinden fazlasıyla yararlandı. İlk yarım saatte Galatasaray'ın birçok atağını kaleci Jens Lehmann kurtardı. 32. dakikada ise, Arif Erdem'in pasını iyi değerlendiren Hakan Şükür, Lehmann'ı avlayarak Galatasaray'ı 1-0 öne geçirdi. İlk yarının bitmesine 1 dakika kala, Suat Kaya pasını Gheorghe Hagi'ye doğru verdi. Dortmund savunmasını şaşırtan Hagi, güzel bir vuruşla topu ağlara göndererek Galatasaray'ı 2-0 öne geçirdi. Maçın 90 dakikası 2-0'lık skorla Galatasaray lehine bitti ve çeyrek final için avantaj sağlandı.[49] 9 Mart 2000 tarihinde Ali Sami Yen stadında oynanan rövanş maçı bol pozisyonlu geçti. Taraflar 90 dakika sonucunda birbirine üstünlük sağlayamayınca, Galatasaray çeyrek finale giden takım oldu.[50] Çeyrek finalde Galatasaray'ın rakibi İspanya'nın o zamanki formda ekiplerinden Mallorca olarak belirlendi. 16 Mart 2000 tarihindeki ilk maç, İspanya'nın ünlü sahil kenti Mallorca'da oynandı. İlk maç için daha avantajlı gösterilen Mallorca, evinde çok büyük bir hayal kırıklığına uğradı. 44. dakikada Arif Erdem'in aşırtma golüyle 1-0 öne geçen Galatasaray, ikinci yarıya daha atak başladı. 48. dakikada Emre Belözoğlu'nun aşırtma golüyle 2-0'lık skoru bulan sarı-kırmızılar 58. dakikada yine bir aşırtma vuruşla, Hakan Şükür ile golü buldu. Bu gol, aynı zamanda, Hakan Şükür'ü, Avrupa'da en fazla gol atan Türkler sıralamasında gol kralı yaptı. 65. dakikada ise Okan Buruk, Mallorca kalecisi Leo Franco'yu çalımlayarak skoru 4-0 yaptı. Bu golden itibaren stadı boşaltmaya başlayan Mallorca taraftarları taşkınlıklar yaratmaya da başladı. 79. dakikada ise Kamerunlu oyuncusu Lauren Etame Mayer ile golü bulan RCD Mallorca, skoru 4-1 yaptı. Kalan sürede başka gol olmayınca Galatasaray, 4-1'lik skorla ikinci maç için çok büyük bir avantaj sağladı.[51] 23 Mart 2000 tarihinde oynanan rövanş maçında Ali Sami Yen tribünleri tıklım tıklım dolmuştu. 34. dakikada Capone'nin defansın arkasından sıyrılarak attığı golle Galatasaray 1-0 öne geçti. 46. dakikada ise Hakan Şükür, RCD Mallorcalı defans oyuncularını da ıskaladığı topu altı pas çizgisi üzerinden ağlara gönderdi ve durumu 2-0'a taşıdı. 63. dakikada Alvarez'in sağ taraftan yaptığı ortayı Galatasaray defansı engelleyemeyince, Juan Carlos Valerón sağ ayağıyla plase vuruşla topu ağlara gönderdi. Kalan sürede başka gol olmayınca, Galatasaray toplamda almış olduğu 6-2'lik skorla yarı finale yükseldi.[52] Galatasaray'ın yarı finaldeki rakibi İngilizlerin o zamanki güçlü ekiplerinden Leeds United idi. İlk maç 6 Nisan 2000 tarihinde Ali Sami Yen stadında oynandı. Tribünlerin tamamiyle dolduğu bu maça çok iyi hazırlanan Galatasaraylı futbolcular ve taraftarlar, herkese muhteşem bir akşam yaşattılar. Maça çok hızlı başlayan sarı-kırmızılılar 13. dakikada Arif Erdem'in yaptığı ortaya kafayla yükselen Hakan Şükür ile öne geçip durumu 1-0'a getirdiler. Bu golden sonra morali iyice bozulan Leeds United, ataklarını sürdürdü. Fakat Cláudio Taffarel'in kalesindeki yüksek performansı gole izin vermedi. 44. dakikada ceza alanı içinde oluşan karambolde Capone, topu savunmadan sökerek yerden sert vurdu. Kaleci Martyn'e de çarpan top ağlarla buluştu ve Galatasaray durumu 2-0'a getirdi. İlk yarı bu skorla bitti. İkinci yarı, Leeds United ve Galatasaray'ın yaptıkları ataklar sonuç vermeyince, maç 2-0 Galatasaray'ın üstünlüğüyle bitti. Final maçı için çok büyük bir avantaj yakalayan Galatasaray, Leeds'e moralli gitti. Ancak, İstanbul'daki UEFA Kupası yarı final maçından önce çıkan olayda iki Leeds Unitedlı taraftar bıçaklanarak öldürüldü. Olayların daha fazla tetiklenmemesi nedeniyle, UEFA tarafından Leeds'teki rövanş maçına Galatasaray taraftarı alınmaması kararlaştırıldı.[53] 20 Nisan 2000 tarihinde Elland Road stadında oynanan rövanş maçında, önceki maçta bıçaklanarak öldürülen 2 taraftar için saygı duruşunda bulunuldu. Tüm futbolcular maça kollarına siyah bant takarak çıktılar. Maça daha önceki maçlarda olduğu gibi çok hızlı başlayan Galatasaray, henüz 5.dakikada, Hakan Şükür'ün ceza sahası içinde yere düşürülmesiyle bir penaltı kazandı. Topun başına geçen Gheorghe Hagi kaleci Martyn'i mağlup ederek Galatasaray'ı 1-0 öne geçirdi. 16. dakikada ise korner atışı kullanan Leeds United, Norveçli golcüsü Eirik Bakke'nin kafa golü ile durumu 1-1'e getirdi. 42. dakikada, Hakan Şükür, 5 kişiden sıyrılarak attığı muhteşem golle durumu 2-1 yaptı. İlk yarı bu skorla tamamlandı. İkinci yarıda daha atak olan Leeds United, 67. dakikada yine korner atışından Eirik Bakke'nin kafa golüyle skoru 2-2 yaptı. Kalan sürelerde Emre Belözoğlu ve Harry Kewell peş peşe kırmızı kart görerek oyundan atıldılar. Hakem Lubos Michel'in bitiş düdüğüyle, Galatasaray toplamda 4-2'lik skorla finale yükseldi.[54] Galatasaray ile İngiltere kulübü Arsenal arasında oynanan ve normal süresi 0-0 biten maçı Galatasaray, penaltı vuruşları sonucu 4-1 kazanarak kupanın sahibi oldu. Bu şampiyonlukla beraber ilk kez bir Türkiye futbol kulübü, Avrupa kupasını kazanma başarısını gösterdi. Maç, 38.919 biletli seyirci tarafından izlendi. Süper Lig'de ise bitime iki hafta kala rakibine 6 puan fark atan Galatasaray, 4 sene üst üste şampiyon olan ilk takım oldu. Türkiye Kupası'nda da finale kalan Galatasaray, Çeyrek finalde Trabzonspor'u 2-1, Yarı finalde MKE Ankaragücünü 2-0 yenerek finale yükseldi. Finalde Antalyaspor ile eşleşen Galatasaray, rakibini 5-3 yenerek bu kupayı da müzesine götürdü.

2001-2011

Real Madrid karşısına çıkan Galatasaray 11'i.

2000-01 sezonu öncesinde ise Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim kazandığı kupayla tüm dikkatleri üzerine çekti ve Serie A ekibi Fiorentina takımının yolunu tuttu. Fatih Terim'in yerine ise Mircea Lucescu getirildi. Tolunay Kafkas Denizlispor'un yolunu tutarken, Saffet Akyüz ise Kocaelispor'a transfer oldu. Takımın golcü oyuncularından Arif Erdem ise La Liga ekibi Real Sociedad'ın yolunu tuttu. Galatasaray takımın golcüsü Hakan Şükür'ü ise 6.500.000 € bedel ile Inter takımına yolladı. Bu golcülerin ayrılmasıyla 5.000.000 € bedel ile Samsunspor'dan Serkan Aykut, İstanbulspor'dan stoper Emre Aşık ve 5.500.000 € bedel ile Denizlispor'dan Bülent Akın alınırken takım en büyük transferini ise Porto takımından 17.050.000 € bedel ile Mário Jardel'i alarak yaptı. Ayrıca bu transfer Türk futbol tarihi ve kulüp tarihinin en pahalı transferi olarak tarihe geçti. Galatasaray sezon öncesinde UEFA Süper Kupası müsabakasında Real Madrid ile eşleşti ve normal süresi 1-1 biten maç altın gol kuralı geçerli olmak şartıyla uzatmalara gitti ve Mário Jardel uzatmalarda attığı gol ile takımına kupayı kazandıran isim oldu. O sezon Süper Lig'i ise ikinci bitiren Galatasaray, Türkiye Kupası'na ise erken veda etti.

2001-02 sezonu öncesinde kadrosundan Gheorghe Popescu, Mário Jardel, Ümit Davala, Emrah Eren ve sözleşmesi yenilenmeyince boşta kalan Saffet Akyüz, ligin başlamasından birkaç hafta sonra takımdan ayrıldı. Bu oyuncuların yerine Erhan Namlı, João Batista ve Murat Sözkesen Galatasaray ile sözleşme imzaladı. Şampiyonlar Ligi elemelerinde Arnavutluk ligi ekiplerinden Vllaznia'yı ilk maçı 2-0 biten maçın rövanşında 4-1 mağlup ederek bir sonraki tura yükseldi ve Levski Sofya takımıyla eşleşti. Bu takımıda iki maç sonucunda 4-2 ile geçen Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına katılma hakkı kazandı.[55] Grup kuralarında Nantes, PSV ve Lazio'nun aralarında bulunduğu gruba düşen Galatasaray, grubu 10 puanla 2. sırada tamamlamış 2. Tur gruplarda ise Barcelona, AS Roma ve Liverpool ile aynı gruba düşmüştür. Bu grubu 5 puanla sonuncu bitiren Cim-Bom elenerek turnuvaya veda etmiştir.[55] Mircea Lucescu'nun önerisiyle ara transfer döneminde kadrosunu Klodian Duro, Jersson González ve Radu Niculescu'yu kadrosuna katan Galatasaray, Mbo Mpenza, Pavel Horváth, Robert Špehar, Richard Kingson, Alper Tezcan, Rasim Vardar, Ufuk Talay, Klodian Duro ve Erhan Namlı ile ara transfer döneminde yolları ayırmıştır. Bu oyuncular dışında Faruk Atalay 30 Kasım 2001'de, Hakan Ünsal ise 1 Mart 2002'de takımdan ayrılmıştır. Mircea Lucescu yönetimindeki Galatasaray, bu sezonu 78 puanla Şampiyon tamamlamıştır. Arif Erdem ise 21 gol ile gol kralı olmuştur.

2002-03 sezonunda ise Mircea Lucescu'nun takımdan ayrılmasının ardından Fatih Terim teknik direktörlüğe getirilmiştir. Fatih Terim'in isteğiyle ise Galatasaray, Sergio Almaguer, Christian, Sarr, Felipe, Hakan Ünsal, Ümit Davala, Mehmet Polat, Cihan Haspolatlı, Fábio Pinto, Elvir Baljić, Abel Xavier, Suat Usta, Volkan Arslan, Haim Revivo, Ali Lukunku, Aykut Erçetin ve Klodian Duro'yu kadrosuna katmıştır. Şampiyonlar Ligi'nde ise Barcelona, Lokomotiv Moskva ve Club Brugge ile aynı gruba düşen Galatasaray, 4 puanla grubu son sırada tamamlayarak elenmiştir. Türkiye Kupası'nda Malatyaspor'a Çeyrek finalde elenerek veda eden Galatasaray, Süper Lig'i 77 puanla 2.sırada tamamlamıştır.

Galatasaray formasıyla çıktığı 14 maçta yalnızca 1 gol atan fakat daha sonra FIFA Altın Top ödülü alan Frank Ribéry.

2003-04 sezonu öncesi yeniden bir yapılanmaya giden Galatasaray, ilk olarak Gabriel Tamaș, Abdullah Ercan, Frank de Boer, Hakan Şükür, Ömer Erdoğan, Orhan Ak, César Prates, Ovidiu Petre, Florin BratuMurat Erdoğan, Dániel Tőzsér ve Necati Ateş ile güçlendirmiştir. Suat Kaya, Kerem İnan, Emre Aşık, Xavier, Vedat İnceefe, Revivo, Ümit Davala ve Ali Lukunku ise takımdan ayrılmıştır. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde elemelerde CSKA Sofya takımını eleyen Galatasaray gruplarda ise Juventus, Olimpiakos ve Real Sociedad ile aynı gruba düşmüştür. Bu grubu 3. tamamlayan Galatasaray, turnuvaya veda etmiş ve yoluna UEFA Kupası'nda devam etmiştir. Burada ise Villarreal CF ile eşleşen Galatasaray ilk maçı berabere kalmış, ikinci maçta ise mağlup olarak bu turnuvadan da elenmiştir. Galatasaray 20 Mart 2004 gününde Çaykur Rizespor ile karşılaştı. Bu müsabaka oynanırken Özhan Canaydın 2. kez başkan seçilmiştir. Galatasaray bu maçtan 2-1 mağlup ayrılmış, maçın ardından ise Fatih Terim istifa ettiğini açıklamıştır.[56] Fatih Terim'in yerine ise eski öğrencisi Gheorghe Hagi getirilmiştir.[57] Galatasaray bu sezonu ise 6.sırada tamamlamıştır.

2004-05 sezonunda ise 100. yılını kutlayan Galatasaray kadrosunu Song, Tomas, Conceição ve Alioum Saidou ile güçlendirmiştir. Gheorghe Hagi ayrıca Galatasaray A2 takımından Arda Turan, Uğur Uçar, Zafer Şakar ve Mülayim Erdem'i A Takım'a almıştır. Devre arasında kadrosuna Hasan Kabze ve Hakan Yakın'ı katan Galatasaray yabancı olarak ise genç yıldız adayı olarak gösterilen Franck Ribéry'yi transfer döneminin son gününde 6 ay kiralık ve satın alma opsiyonuyla FC Metz takımından kadrosuna katarak adından söz ettirmiştir.[58] 2004-05 Süper Lig'i 3. sırada bitiren Galatasaray, final karşılaşmasında ise Fenerbahçe ile karşılaşmış ve maçı Frank Ribéry, Necati Ateş ve Hakan Şükür (3)'ün golleriyle 5-1 kazanmıştır. Maçın yıldızı ise 1 gol 1 asist yapan Frank Ribéry olmuştur. Böylelikle 2005 Türkiye Kupası finalinde kupayı alan taraf Galatasaray olmuştur.

Galatasaray'ı çalıştırdığı ilk sezonda şampiyon yapan Erik Gerets.

2005-06 sezonu öncesinde ise Gheorghe Hagi ile yollar ayrılmıştır. Teknik direktör koltuğunun boşalmasının ardından Belçikalı Erik Gerets teknik direktörlüğe getirilmiştir.[59] Gheorghe Hagi sonrasında takımın başına Gerets getirilirken teknik adam Norveç ekibi Tromsö'ye deplasmanda 1-0 yenildikten sonra Ali Sami Yen Stadyumu'nda ise 1-1 berabere kalarak elenmiş ve büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Süper Lig'in son haftasına kadar Fenerbahçe ile kıyasıya mücadele içine giren Galatasaray, ligin son haftasına Fenerbahçe ile 80'er puan ile girdi. Son haftada Galatasaray kendi sahasında Kayserispor'u 3-0 mağlup ederken Fenerbahçe küme düşmeme mücadelesi veren Denizlispor ile Denizli'de karşılaştı. Galatasaray'ın maçı kazanmasının ardından statta localardan televizyondan Fenerbahçe-Denizlispor karşılaşması takibe alındı ve maçın sonuna 16 dakika ilave edilen maç tüm seyirciler tarafından büyük dikkatle izlendi. Fenerbahçe bu maçın sonucunda Denizlispor ile 1-1 berabere kalırken, Denizlispor lig'de kaldı Galatasaray ise 16. Şampiyonluğunu ilan etti.[60] Ayrıca Ligde en golcü üçlü: Necati Ateş (18), Ümit Karan (16), Saşa İliç (12) oldu.

2006-07 sezonu öncesinde ise Mehmet Topal, Marcelo CarruscaOkan Buruk ve Junichi İnamoto kadroya katılmıştır. UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda Çek Cumhuriyeti'nin Mladá Boleslav takımını eleyerek Şampiyonlar Ligi'ne kalan sarı-kırmızılı ekip, Liverpool, PSV ve Bordeaux ile mücadele ettiği (C) Grubu'nda 4 puan toplayıp sonuncu olarak elenmekten kurtulamadı. Sezon başından itibaren istikrarsız bir grafik sergileyen sarı-kırmızılı takım, üç büyük takımın da üst üste puan kayıpları yaşadığı ligde son haftalara kadar iddiasını sürdürmesine karşın eline geçen fırsatları bir türlü değerlendiremedi. Ligi 3. sırada tamamlayan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ne katılabilme hayallerini bir sonraki sezona bıraktı. Mayıs 2007'de ise Erik Gerets ile yollar ayrıldı.[61]

Galatasaray formasıyla 97 maçta 37 gol atan ve Fenerbahçe karşısında şampiyonluğu getiren golü atan Shabani Nonda.

2007-08 sezonu öncesinde ise Erik Gerets'in yerine Karl-Heinz Feldkamp getirildi. Feldkamp'ın getirilmesinin ardından Hakan Balta, Serkan Çalık, Volkan Yaman, Barış Özbek, Cassio Lincoln, Tobias Linderoth, Orkun Usak, Servet Çetin, Ismaël Bouzid ve Shabani Nonda kadroya katılmıştır. Cassio Lincoln transferi için büyük uğraş veren Galatasaray, bu transfere 4.400.000 £ bedel ödedi. Galatasaray UEFA Kupası ön eleme turunda Slaven Koprivnica ve Sion takımlarını elemiştir. Grup aşamasında ise H grubunda Bordeaux, Helsingborg, Panionios ve Austria Wien takımlarıyla mücadele etmiş ve grubu 3. sırada bitirerek Son 32'ye kalmıştır. İlk maçta Bayer 04 Leverkusen'le Ali Sami Yen Stadyumu'nda 0-0 berabere kalan Galatasaray, ikinci maçta ise deplasmanda 5-1 mağlup olarak elenmiştir. Hakan Şükür ve Cassio Lincoln gibi futbolcular Beşiktaş derbisi öncesinde kurallara uymadıkları için tribüne gönderildi ve ceza aldı. Ama o zamanlarda Lincoln sevgisi çoğu taraftarı etkisi altına aldığı için taraftar bu duruma büyük tepki göstermiştir. 22 Mart 2008 tarihinde ise kulüp başkanı Özhan Canaydın hastalığı sebebiyle başkanlığı Adnan Polat'a bırakmıştır. 1 Nisan 2008 tarihinde de Alman teknik adam Karl-Heinz Feldkamp yönetimle anlaşmazlık ve sağlık sorunları nedeniyle takımın başından ayrılmıştır.[62] Geri kalan dönemde ise Feldkamp'ın yardımcısı Cevat Güler takımı yönetmiştir. Bu periyotta içinde Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynanan ve Galatasaray'ın Shabani Nonda'nın golüyle 1-0 kazandığı maçta dahil olmak üzer 6 maçın tamamını kazanmış ve 79 puanla şampiyon olmuştur.[63] Bu sezonun son maçının ardından ise takımın kaptanı ve futbolcusu Hakan Şükür futbola veda etmiştir.[64]

Galatasaray'daki ilk sezonunda gol kralı olan ve 93 lig maçında 48 gol atmayı başararak Galatasaray tarihinin en skorer 2. yabancı futbolcusu olan Milan Baroš

2008-09 sezonu öncesinde birçok ünlü teknik adam ile görüşen Galatasaray, Alman teknik adam Michael Skibbe ile anlaşmıştır.[65] Teknik direktörlük koltuğunu Skibbe'ye emanet eden Galatasaray kadrosuna Morgan De Sanctis, Fernando Meira, Harry Kewell ve Milan Baroš'u katmıştır. Özellikle Liverpool'un ünlü futbolcusu Harry Kewell[66] ve yine Liverpool'da forma giymiş olan ve Olympique Lyonnais'dan 4.840.000 £ bedel ile transfer edilen Milan Baroš'un transfer edilmesi takımdaki beklentileri yükseltti.[67] Sezon öncesinde ise Kayserispor ile 2008 Türkiye Süper Kupası mücadelesinde karşılaşan Galatasaray, rakibini Harry Kewell ve Shabani Nonda'nın golleriyle 2-1 mağlup ederek tarihindeki ilk Süper Kupa'yı müzesine götürmüştür. Galatasaray bu sezonda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne gitmeyi çok istese de Steaua București'ye ön elemede elenmiş ve UEFA Kupası'nda yoluna devam etmiştir. Metalist Harkiv, Olimpiakos, Hertha Berlin ve Benfica ile aynı grupta bulunan Galatasaray bu grubu 2. bitirmiş ve Son 32'ye katılma hakkı kazanmıştır. Süper Lig'in 21. haftasında Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynanan Kocaelispor maçında 5-2 mağlup olan Galatasaray'da Michael Skibbe ile yollar ayrılmıştır.[68] Michael Skibbe'nin yerine ise kulübün eski oyuncularından ve kaptanı Bülent Korkmaz getirilmiştir.[69] Son 32 turunda Bordeaux ile eşleşen Galatasaray ilk maçta deplasman 0-0 berabere kalmıştır. Bu maçın rövanşı ise Bülent Korkmaz'ın ilk resmî maçı olmuştur. Galatasaray bu maçı Sabri Sarıoğlu'nun 90.dakkada 18'in dışından attığı gol ile 4-3 kazanmış ve Son 16 bileti almıştır. Son 16'da ise ilk müsabaka da Almanya'da Marcell Jansen ve Ayhan Akman'ın golleriyle 1-1 berabere kalınırken, Türkiye'de ise Galatasaray birçok oyuncudan yoksun çıktığı maçta Defans mevkiinde Harry Kewell'ı oynatmak zorunda kalmış, bu durumun ardından ise 3-2 mağlup olarak elenmiştir. Galatasaray Süper Lig'i ise 5. sırada bitirmiştir. Sezon sonunda Bülent Korkmaz ile yollar ayrılmıştır.[70]

Hollanda futbolu ve Barcelona'nın ünlü isimlerinden Frank Rijkaard Galatasaray'ı çalıştırırken.

2009-10 sezonu öncesinde Önceki sezonu ligde 5. sırada tamamlayan Galatasaray, sezon başında teknik direktör değişikliğine giderek göreve Bülent Korkmaz'ın yerine eski Barcelona teknik direktörü Frank Rijkaard'ı getirdi.[71] Yeni teknik adamla birlikte sezon başında birçok transfer yaparak kadroda değişikliklere gidildi. Kadrosuna yerli olarak Mustafa Sarp, Gökhan ZanUfuk Ceylan ve Caner Erkin'i katan[72] Galatasaray, yabancı olarak ise Manchester City'nin Brezilyalı yıldızı Elano Blumer,[73] Atlético Madrid'in uzun süre kalesini koruyan Uruguay'lı file bekçisi Leo Franco[74] ve Olympique Lyonnais formasıyla gösterdiği performansla birçok kez Fransa'da yılın futbolcusu seçilen Abdul Kader Keita ile güçlendirdi.[75] Takım, Süper Lig'e deplasmanda aldığı 3-2'lik Gaziantepspor galibiyetiyle başlarken, ilk 6 hafta oynanan tüm maçlardan galip ayrıldı. 7. haftada Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynanan maçta Eskişehirspor'la 1-1 berabere kalarak ilk puan kaybını yaşadı. Ertesi hafta deplasmanda oynanan MKE Ankaragücü maçını da 3-0 kaybetti ve ligdeki ilk mağlubiyetini aldı. Galatasaray devre arasında ise kadrosunu eski Barcelona'lı Giovani dos SantosManchester Cityli Jo ve Avustralya millî takımı kaptanı Lucas Neill ile güçlendirdi. Sezon boyunca inişli-çıkışlı bir grafik sergileyen Galatasaray; aldığı 19 galibiyet, 7 beraberlik, 8 mağlubiyetle ligi 64 puanla 3. sırada bitirdi. Önceki sezonu beşinci sırada tamamlamasından ötürü 2009-10 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanan Galatasaray, turnuvaya 2. ön eleme turundan katıldı. İki maçlı eliminasyon sistemiyle oynanan turları geçerek gruplara kaldı. Grubunu birinci sırada tamamlayıp gruptan çıkmayı başarsa da ikinci turda, İspanyol ekibi Atlético Madrid'le oynadığı maçlar sonunda toplamda 3-2'lik skorla yenilerek kupadan elendi. Türkiye Kupası'na ise direkt gruplardan katılan Galatasaray, grubununu 10 puanla birinci sırada tamamlayarak bir üst tura çıktı. Bu turda eşleştiği Antalyaspor'la iki maç yaptı. Skorun toplamda 4-4 olmasına rağmen Galatasaray, deplasman golü kuralı sebebiyle kupadan elendi.

Galatasaray'ın Manchester City'den transfer ettiği dönemin Brezilya millî futbol takımı oyuncusu Elano.

2010-11 sezonu öncesinde yerli futbolcu transferine yoğunlaşan Galatasaray Serdar Özkan, Mehmet BatdalMusa Çağıran, Çağlar Birinci ve Ali Turan'ı kadrosuna katmıştır. Yabancı olarak Arnavutluk millî futbol takımı ve Marsilya kaptanı Lorik Cana, Monaco'dan Juan Pablo Pino ve Liverpool'un Arjantin'li sol bek oyuncusu Emiliano Insúa ile güçlendirirken en önemli transferini ise VfL Wolfsburg'un oyun kurucusu ve asist rekortmeni Zvjezdan Misimović'i katarak yapmıştır.[76] Bu arada Mehmet Topal, Leo Franco, Emre Güngör, Uğur Uçar, Caner Erkin, Giovani dos Santos, ve sürpriz bir şekilde Abdul Kader Keita ile yollar ayrılmıştır. 3.ön eleme turunda Beograd takımını eleyen Galatasaray, Play-off turunda Karpaty Lviv'e elenerek UEFA Kupası'na veda etmiştir. Lig'deki başarısız sonuçların ardından ise Frank Rijkaard ile yollar ayrılmıştır.[77] Frank Rijkaard'tan boşalan teknik direktörlük koltuğuna ise Gheorghe Hagi getirilmiştir. Gheorghe Hagi gelmesiyle birlikte idmanda sakız çiğneyen ve disiplinsiz davranan Zvjezdan Misimović'i kadro dışı bırakmıştır.[78][79]  Gheorghe Hagi ilk maçına Fenerbahçe karşısında Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda çıkmış Galatasaray bu maçta berabere kalmıştır. Hagi dönemindeki ilk galibiyet ise bir hafta sonra Antalyaspor karşısında alınmıştır. İlk devrede bu maçın ardından inişli-çıkışlı performans sergileyen Galatasaray'da Elano Blumer'de kendi isteğiyle Grêmio takımına transfer olmuştur.[80] 12 Aralık 2010 tarihinde ise Galatasaray Süper Lig tarihinde Ali Sami Yen Stadyumu'na son kez çıkmış fakat Hurşut ve Orhan Şam'ın gollerine karşılık veremeyerek 2-0 mağlup olmuştur.

Galatasaray'ın ezeli rakibi Fenerbahçe'den transfer ettiği ve Ali Sami Yen'daki son gol, TT Arena'da atılan ilk derbi golü ve Galatasaray tarihinin 3000. golünün sahibi Colin Kâzım-Richards.

Devre arasında ise Gheorghe Hagi'nin tavsiyesiyle kadroya Bogdan Stancu, Juan Emmanuel Culio ve Fenerbahçe'de kadro dışı kalan Colin Kâzım-Richards dahil edilmiştir.[81] 11 Ocak 2011'de ise Ali Sami Yen Stadyumu'nun son resmî müsabakası olan Beypazarı Şekerspor maçında Galatasaray 1-0 geriye düşmüş fakat Arda Turan, Servet Çetin ve Kazım Kazım'ın golleriyle 3-1 mağlup etmiştir. Yeni transfer Colin Kâzım-Richards ilk resmî maçında gol atmış ayrıca Ali Sami Yen Stadyumu'nda atılan son golün sahibi olmuştur. Türk Telekom Arena stadyumunun açılışı ise 15 Ocak 2011 günü Ajax ile yapılan maçla yapılmıştır.[82] Süper Lig'in ikinci yarısının 2. maçında Türk Telekom Arena'daki ilk resmî müsabakasına Sivasspor karşısında çıkan Galatasaray, bu maçı Servet Çetin'in golüyle 1-0 kazanmıştır. Bu maçın ardından da inişli-çıkışlı performansına devam eden Galatasaray, 26. haftada Fenerbahçe ile karşılaşmıştır. Türk Telekom Arena'da oynanan ilk derbi karşılaşmasının 14. dakikasında eski takımına gol atan Colin Kâzım-Richards böylelikle bu stadyumda derbilerde gol atan ilk futbolcu oldu.[83] Fakat Galatasaray Semih Şentürk ve Alex de Souza'nın gollerine engel olamadı ve 2-1 mağlup oldu.[84] Bu maçın ardından ise Gheorghe Hagi istifa etti.[85][86] Hagi yerine sezon sonu kadar Fatih Terim döneminde yardımcı antrenörlük yapan Bülent Ünder getirildi.[87] 13 Mayıs 2011'de ise Olağanüstü Genel Kurul'a giden Galatasaray'da başkanlığa Ünal Aysal getirildi. Galatasaray, Süper Lig'de 1979-80 sezonu ile birlikte tarihinin en kötü sezonunu geride bıraktı. Ligde 34 maçta 14 galibiyet, 4 beraberlik ve 16 yenilgi alan sarı-kırmızılılar, tarihlerinin en kötü dönemlerinden birini yaşadı. 46 puanla ligi 8. bitiren Galatasaray, ligde bir sezonu ilk kez eksi averajla tamamlayarak tarihe geçti. Sarı-kırmızılılar, bundan önceki en kötü averajı 1981-82 sezonunda sıfırla (26-26) elde etmişti. Galatasaray, Konyaspor maçında attığı 2 golle sezonu eksi 5 averajla (41-46) tamamladı.[88]

2011-2021

Galatasaray'a 8 lig, 3 Türkiye Kupası, 5 Türkiye Süper Kupası, 1 UEFA Kupası kazandıran teknik direktör Fatih Terim.

2011-12 sezonu öncesinde kulüpteki olağanüstü genel kurul sonrası başkanlığa Ünal Aysal getirilmiştir. Ünal Aysal ise başkanlığa getirilmesinin ardından teknik direktör olarak takımın eski futbolcusu, kaptanı ve teknik direktörü Fatih Terim'i takımın başına getirmiştir. 2011-12 sezonu öncesi yeni bir yapılanmaya giden takımda Johan Elmander, Selçuk İnan, Tomáš Ujfaluši, Emmanuel Eboué, Ceyhun Gülselam, Albert Riera, Sercan Yıldırım, Okan Derici, Engin Baytar, Felipe Melo ve Fernando Muslera gibi oyuncular kadoya dahil olurken, Róbinson Zapata, Emiliano InsúaBarış ÖzbekHarry Kewell, Lucas Neill, Lorik CanaEmmanuel Culio, Mehmet Batdal, Juan Pablo Pino, Bogdan Stancu ve Mustafa Sarp ile yollar ayrılmıştır.[89] En son olarak ise takımın kaptanı Arda TuranLa Liga ekiplerinden Atlético Madrid'e 12.000.000 € bedel ile transfer olmuş ve kulüp tarihinin en yüksek ücret ile satılan oyuncusu olmuştur.

2009-2011 yılları arasında takım kaptanlığını yapan Arda Turan.

Fatih Terim yardımcılığına ise Galatasaray'ın eski oyuncularından Ümit Davala ve Hasan Şaş'ı getirdi. Kaleci antrenörlüğüne ise yine Galatasaray'ın oyuncularından Cláudio Taffarel getirilmiştir.[90] Galatasaray 2011-12 sezonu öncesinde Inter, Liverpool ve Real Madrid gibi takımlar ile hazırlık maçı yapmıştır. Bir önceki sezondaki pozisyonu nedeniyle sadece Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda mücadele eden takım, 2011-12 sezonunun ilk mağlubiyetini ilk haftada İBB karşısında almıştır. Ligin 14.haftasında ise Fenerbahçe'yi Emmanuel Eboué, Johan Elmander ve Felipe Melo'nun golleriyle 3-1 mağlup ederek liderlik koltuğuna oturmuş ve 34. haftaya kadar Süper Lig'i 1. sırada tamamlamıştır. Türkiye Kupası'nda ise 3. Tur'da Adana Demirspor'u 4-1 mağlup eden Galatasaray, 20 Mart 2012 tarihinde 4. Tur maçında Sivasspor ile karşılaşmış ve rakibine yenilerek bu kulvardan elenmiştir. 2011-12 sezonu devre arasında ise kadrosunu Necati Ateş ve Yiğit Gökoğlan gibi futbolcularla güçlendiren Galatasaray'da Ufuk CeylanYekta Kurtuluş, Serkan Kurtuluş, Servet Çetin, Aykut Erçetin ve Çağlar Birinci dışında kaleci Fernando Muslera dahil tüm futbolcular gol atmıştır. 2011-12 sezonu gereği ligin 34.haftası tamamlandıktan sonra Süper Lig'i ilk 4 sırada bitiren takımın puanları ikiye bölünmüştür ve bu puanlar ile altışar maçlık bir periyot geçirilmiştir. Süper Final'in ilk haftasında Beşiktaş'ı BJK İnönü Stadyumu'nda Aydın Yılmaz ve Felipe Melo'nun golleriyle 2-1 mağlup eden Galatasaray, 2. haftada ise maçın hakimi olmasına rağmen kendi sahasında Fenerbahçe'ye 1-2 mağlup olmuştur. 3. haftada Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda Trabzonspor'u Necati Ateş (2), Emmanuel Eboué ve Selçuk İnan'ın golleriyle mağlup etmiştir. 4.hafta ve 5.hafta Trabzonspor ve Beşiktaş ile berabere kalan Galatasaray'ın Fenerbahçe ile puan farkı 1'e inmiştir. Sezonun son maçında ise Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda Fenerbahçe ile 0-0 berabere kalan Galatasaray 18. Süper Lig şampiyonluğuna uzanmıştır.

Wesley Sneijder ve Didier Drogba

2012-13 sezonunda Nordin Amrabat, Dany Nounkeu, Furkan Özçal, Hamit Altıntop, Umut Bulut, Cris gibi oyuncuları kadroya dahil eden Galatasaray, 2011-12 sezonunda kiraladığı Felipe Melo'yu ise bir sene daha kiralama kararı almıştır. Bu oyuncuların dışında ise kadrosuna 2011-12 Süper Lig gol kralı Burak Yılmaz ise 5 milyon € bonservis bedeli karşılığında kadroya katılmıştır.[91][92] Bir önceki sezonun Türkiye Kupası Şampiyonu Fenerbahçe ile 2012 Türkiye Süper Kupası'nda karşılaşmıştır. 12 Ağustos günü Erzurum'da, Kâzım Karabekir Stadyumu'nda oynanan karşılaşmayı Umut (2) ve Selçuk'un golleriyle 3-2 kazanan Galatasaray, 12. kez bu kupayı müzesine götürmüştür.[93] Umut Bulut maçın adamı seçilmiştir.[94] Karşılaşmayı 25.000 civarında izleyici takip etmiştir.[95] Ayrıca bu karşılaşmada, hakem Cüneyt Çakır'a yaptığı fiziksel eylemden dolayı kırmızı kart gören Engin Baytar, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından 11 maç oynamama cezasına çarptırılmıştır. Lig ve kupa karşılaşmalarında geçerli olan bu ceza sonucunda 11 maç oynamayan Engin Baytar, 18 Kasım günü oynanan Kardemir Karabükspor karşılaşmasıyla sahalara dönmüştür.

Galatasaray'ın Trabzonspor'dan transferi 2011-12 ve 2012-13 sezonları gol kralı Burak Yılmaz.

Bir önceki sezonu Şampiyon bitiren Galatasaray, bu unvanla birlikte UEFA Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılma hakkı kazanmış ve Manchester United, CFR Cluj ve SC Braga ile eşleşmiştir. 5 Aralık günü oynanan Braga maçını Burak ve Aydın'ın golleriyle kazanan Galatasaray, grubunu ikinci sırada bitirerek Şampiyonlar Ligi'nde son 16 takım arasına kalmaya hak kazanmıştır. Bu maçta attığı golle Şampiyonlar Ligi'nde 6 gole ulaşan Burak Yılmaz, bir sezonda Şampiyonlar Ligi'nde en fazla gol atan Türk futbolcu olmuştur. Ayrıca Fatih Terim, Galatasaray'ın başında ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkmayı başarmıştır.[96] Türkiye Kupası beşinci tur mücadelesi için PTT 1. Lig ekiplerinden 1461 Trabzon ile 11 Aralık günü karşılaşan Galatasaray, maçı 2-1 kaybederek kupadan elenmiştir. Türk Telekom Arena'da oynanan karşılaşmada, Galatasaray'ın tek golünü Emre Çolak atmıştır.[97] 23 Aralık'ta ise Trabzonspor ile 0-0 berabere kalarak ligin ilk yarısını tamamlayan Galatasaray, topladığı 33 puanla (9 galibiyet, 6 beraberlik ve 2 yenilgi) ilk yarıyı lider tamamlamıştır. Süper Lig'e yaklaşık 1 ay ara verilmiş ve Ocak ayı sonunda müsabakalara devam edilmiştir.[98] 22 Ocak günü ise, Inter takımının Hollandalı yıldız orta saha oyuncusu Wesley Sneijder, 3,5 yıllığına transfer edilmiştir.[99] 28 Ocak günü, Shanghai Shenhua takımının Fildişi Sahilili yıldız golcüsü Didier Drogba, bonservis bedeli ödenmeden 1,5 yıllığına transfer edilmiştir.[100] Bunun dışında Galatasaray (futbol takımı)'nın oyuncusu ve eski gol kralı Milan Baroš ile yollar ayrılmıştır. 9 Nisan günü, Galatasaray Türk Telekom Arena'da Real Madrid'i 3-2 mağlup etmiş fakat ilk maçı Real Madrid 3-0 yendiğinden dolayı Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligine veda etmiştir. Galatasaray'ın devre arasında Inter'den transfer ettiği Hollanda'lı futbolcusu Wesley Sneijder maçın oyuncusu seçilmiştir.[101] Bu maçta forma giyemeyen Burak Yılmaz, 8 golle Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi'nin arkasında kalmıştır. 5 Mayıs günü, Galatasaray Türk Telekom Arena'da Sivasspor ile karşılaştı. Galatasaray bu maçı Selçuk İnan (2) ve Burak Yılmaz (2)'ın golleriyle 4-2 kazandı ve bu maçın ardından en yakın takipçisinin 10 puan önüne geçen Galatasaray 19. şampiyonluğunu ilan etti.[102][103] 2012-13 sezonunu lider tamamlayan Galatasaray, Süper lig'de en çok gol atan (66) ve en az gol yiyen (35) takımı oldu. Süper Lig'i şampiyon tamamlayan Galatasaray'da Burak Yılmaz da gol kralı oldu. Burak ayrıca ligde 14 sezon sonra üst üste iki kez kral olma başarısını gösterdi. Son olarak Hakan Şükür 1996-97, 97-98 ve 98- 99'da üst üste üç sezon gol kralı olmuştu. Ayrıca Burak, Galatasaray ile Fenerbahçe'nin gol kralları sayısını da eşitledi. İki takım da 15'şer kral çıkardı. Galatasaray 11 sezon sonra şampiyonlukla, gol krallığını bir arada yaşadı. 2001-02 sezonunda şampiyon olan Galatasaray'da Arif Erdem 21 golle krallığı İlhan Mansız'la paylaşmıştı.[104]

2013-14 sezonunda teknik direktör Fatih Terim Türkiye millî futbol takımından gelen teklifi kabul etmiş böylelikle hem Galatasaray hem de Türkiye millî futbol takımını çalıştıracağını açıklamıştır. Bir önceki sezonun Süper Lig Şampiyonu kadrosuna Aurélien Chedjou, Bruma ve Erman Kılıç'ı katmış bu oyuncuların dışında bir önceki sezon takımda kiralık olarak forma giyen Umut Bulut ve Felipe Melo'nun bonservisleri alınmıştır. 2012-13 sezonu öncesi olduğu gibi 2013-14 sezonunda da Süper Kupa maçında Fenerbahçe ile karşılaşan Galatasaray, Didier Drogba'nın attığı gol ile Fenerbahçe'yi mağlup etmiş bir kez daha bu kupayı müzesine götürmüştür. Sezon ortasında ise Fatih Terim'in hem Türkiye millî futbol takımı hem de Galatasaray'ı da çalıştırması nedeni ile yollar ayrılarak yerine Roberto Mancini getirilmiştir. 10 Aralık 2013 günü ise UEFA Şampiyonlar Ligi'nde kader maçına çıkan Galatasaray, Juventus maçının 31. dakikasında yoğun kar yağışı nedeniyle bu maçı bir gün sonra oynamak zorunda kalmıştır.[105] 11 Aralık 2013 saat 15.00'e alınan ve 31.dakikadan başlayan maçta Galatasaray, Juventus'u Wesley Sneijder'in 85. dakikada attığı gol ile 1-0 mağlup etmiştir. Galatasaray grubu 7 puan ile ikinci sırada tamamlarken Real Madrid ise 16 puan ile lider tamamlamıştır. Galatasaray böylelikle üst üste 2 sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan çıkma başarısı gösteren ilk Türk takımı oldu.[106]

Ziraat Türkiye Kupası'nda finalde karşılaştığı Eskişehirspor'u Wesley Sneijder'in golüyle 1-0 mağlup ederek Türkiye Kupası'nı 15. kez müzesine götürmüştür.[107] Ayrıca takım Şampiyonlar Ligi ikinci turunda karşılaştığı Chelsea'yle Türk Telekom Arena'da 1-1 berabere kalmış, İngiltere'deki rövanşta ise 2-0 yenilerek Şampiyonlar Ligi'ne ikinci turda veda etmiştir. Türkiye Kupası'nda ise yarı final'de 2-0 geriye düştüğü maçı 5-2 kazanan Galatasaray, Final'de ise Eskişehirspor'u 1-0 yenerek tarihindeki 15. Türkiye Kupası'nı kazanmıştır. 2013-14 sezonunda Süper Lig'i ikinci sırada bitiren Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkı kazanmıştır. Sezonun sona ermesinin ardından teknik direktör Roberto Mancini'yle masaya oturan yönetim, Galatasaray'ın ligi Fenerbahçe'nin 9 puan gerisinde ikinci sırada bitirmesi, Şampiyonlar Ligi’nde Chelsea karşısında ortaya konan kötü futbol, devre arasında yapılan transferlerin takıma hiçbir katı verememesi nedeniyle Mancini'nin sözleşmesini karşılıklı olarak fesh etmiştir.[108][109]

2014-15 sezonu başında takımın başına Cesare Prandelli getirilirken, takımın 12 senelik futbolcusu ve kaptanı Sabri Sarıoğlu  başta olmak üzere Emmanuel Eboué, Yiğit GökoğlanEngin Baytar ve Sercan Yıldırım gibi 10 futbolcu kadro dışı bırakılmıştır. O transfer döneminde kadroya Sinan Gümüş, Kaan Baysal, Goran Pandev, Blerim Dzemaili, Tarık Çamdal, Sinan Bolat (kiralık) ve Olcan Adın kadroya katılırken Ceyhun Gülselam, Izet Hajrovic ve Didier Drogba gibi oyuncularla yollar ayrılmıştır. Goran Pandev kulüp tarihindeki ilk Makedon futbolcu olmuştur. O sezon son La Liga şampiyonu Atlético Madrid ile yapılan hazırlık maçında 0-0 berabere kalınmış, maçın tüm hasılatı Soma'ya bağışlanmıştır. Takım ilk resmî müsabakasına ise 2014 Türkiye Süper Kupası maçında son Lig şampiyonu Fenerbahçe karşısında çıkmış, Fernando Muslera'nın maçın adamı seçildiği maçta penaltılarla rakibine boyun eğmiştir. O sezon ilk Süper Lig maçında ise Bursaspor'u 2-0 yenen Galatasaray, üst üste 3.defa katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Arsenal, Borussia Dortmund ve RSC Anderlecht ile aynı gruba düşmüştür. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grubunu son sırada tamamlayan Galatasaray yeni teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu önderliğinde çıktığı Türkiye Kupası grup ilk maçında Eskişehirspor'u 4-2 yenerek yeni bir başlangıç yaparak lig ve kupada yoluna dolu dizgin devam etmiş ve 2014-15 sezonunda 2 yıl aradan sonra tekrar Süper Lig şampiyonu olmuştur. Takım bu 20. şampiyonluğu ile beraber Türkiye futbol tarihinde 4. yıldızı armasına dahil etme hakkını kazanan ilk resmî takım olma başarısına da sahip olmuştur. Ardından Türkiye Kupası final maçında Bursa Atatürk Stadyumu'nda Bursaspor ile karşılaşan Galatasaray, Burak Yılmaz'ın 3 gol atarak yıldızlaştığı maçta rakibini 3-2 mağlup ederek kupayı bir yıl aradan sonra tekrar kazanmayı başarmış ve sezonu 15 yıl aradan sonra çifte kupa ile tamamlamıştır.

2015-16 sezonu başında Lukas Podolski'yi kadrosuna katan Galatasaray, Süper Kupa'nda ise Türkiye Kupası'nda final de karşılaştığı Bursaspor ile Ankara da Osmanlı Stadyumu'nda karşılaştı ve rakibini Yasin Öztekin'in attığı gol ile 1-0 mağlup ederek 2 yıl aradan sonra kupayı kazanmayı başarmış ve böylelikle 22 yıl aradan sonra bir sezonda 3 kupa kazanma başarısını da egale etmiş olmuştur. 2015-16 sezonuna ligde ilk iki maçta yaşadığı puan kayıpları ile başlayan sarı kırmızılı takım Süper Lig'de ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde aldığı istikrarsız sonuçlar sonucunda 3 kupalı teknik direktör Hamza Hamzaoğlu ile yollarını ayırmış ve kulübün eski hocalarından Mustafa Denizli takımın başına geçirilmiştir. Mustafa Denizli'nin takımın başına geçmesi ile toparlanması beklenen Galatasaray aynı istikrarsızlığı sürdürmüş ve Süper Lig sezonu ortasında liderin gerisinde puan farkı oldukça açılmıştır. UEFA Şampiyonlar Ligi grubunu ise 3. sırada tamamlayan Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi'nde yoluna devam etme hakkı almasına karşılık İtalya'nın Lazio takımı ile kendi sahasında 1-1 berabere kaldığı maçın rövanşında deplasmanda rakibine 3-1 boyun eğerek avrupa macerasına nokta koymuştur. Ligde oluşan puan farkının kapanmasının zorlaşması ve sezon içerisinde UEFA tarafından 1 yıl avrupadan men cezası alınması ile birlikte hedefini Ziraat Türkiye Kupası şampiyonluğu olarak belirleyen Galatasaray, bu iki kulvarın aksine namağlup yoluna devam ederek finalde ezeli rakibi Fenerbahçe ile eşleşmiştir. Türkiye Kupası, finali tarihinde rakibi ile oynadığı 4 finalin de tamamını kazanan Galatasaray, Antalya Stadyumu'nda oynanan finalde Lukas Podolski'nin 31. dakikada attığı gol ile 5. kez bu zafere ulaşmış ve sezonu kupa ile tamamlamıştır. Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu unvanı ile 2016 Türkiye Süper Kupası'nda mücadele etme hakkı kazanan Galatasaray, 2015-16 sezonu şampiyonu Beşiktaş ile eşleşmiş ve normal süresi 0-0 biten maçın uzatmasınında 1-1 bitmesi ile seri penaltı atışlarında kalecisi Muslera'nın da yıldızlaşması ile birlikte penaltı atışlarını 3-0 ile geçmiş ve 15. kez Süper Kupa'yın da sahibi olmuştur.

2016-17 sezonuna önceki sezon iki kupa kazanan ve kulübün alt yapı hocalığını da yapmış Jan Olde Riekerink ile başlayan Galatasaray, ligde ve kupa da istediği sonuçları alamadığı için 15 Şubat 2017'de Hollandalı teknik adamdan boşalan teknik direktörlük koltuğuna Igor Tudor'u getirmiş ve takımı emanet etmiştir. Takım, Igor Tudor önderliğinde ligi averajla 4. sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turuna katılmayı hak kazanmıştır. 2017-18 sezonuna iddialı bir kadro ile giriş yapan takım, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda eşleştiği Östersunds FK'ya elenerek avrupa kupaları tarihindeki en erken vedalarından birine şahit olmuştur. Lig de ise ilk 10 maçta 2 beraberlik 1 mağlubiyet alan takım bundan sonraki haftalarda sadece kendi evinde kazanmaya devam etmiş ve deplasmanlarda mağlup olmuştur. Igor Tudor önderliğinde 16. haftada alınan Yeni Malatyaspor mağlubiyeti sonrası Igor Tudor ile yollar ayrılmış ve kulübün başına 22 Aralık 2017'de 4. kez Fatih Terim getirilmiştir. Fatih Terim önderliğinde ligde ve kupa da yoluna devam eden takım Türkiye Kupası'nda Akhisar Belediyespor'a ilk maçta deplasman da 2-1 kazanmış olmasına karşılık rövanş maçında kendi evinde 2-0 mağlup olarak turnuvaya yarı finalde veda etmiştir. Bundan sonraki süreçte ligde aldığı son 28. hafta 1-0'lık Gençlerbirliği mağlubiyetinden sonra oynadığı tüm maçları kazanan ekip tarihindeki 21. Süper Lig şampiyonluğunu elde etmiştir. 2018-19 sezonuna son şampiyon unvanı ile başlayan ekip 2018 Türkiye Süper Kupası'nda normal süresi 1-1 biten mücadele de rakibi Akhisar Belediyespor'a penaltılar sonucu 5-4 mağlup olarak kupayı kaybetmiştir. UEFA Şampiyonlar Ligi grup mücadelesinde başladığı sezonu tek galibiyet ve beraberlik ile son sırada tamamlayan takım avrupaya erken veda etmiştir. 2018-19 Türkiye Kupası'na ise iddialı başlayan ekip çeyrek finalde Hatayspor'u, yarı finalde ise Yeni Malatyaspor'u geçerek finalde Akhisar Belediyespor ile eşleşmiştir. Takım, önceki sezon yarı finalde Türkiye Kupası'nda bu sezon başı ise Süper Kupa'da boğun eğdiği rakibine karşın bu sefer şanssızlığını kırmış ve finalde rakibini 3-1 mağlup ederek tarihindeki 18. Türkiye Kupası şampiyonluğunu elde etmiştir. Sezondaki kupa şampiyonluğu sonrası ligde oynadığı maçlarda istediği sonuçları elde eden Galatasaray, tarihindeki 22. Süper Lig şampiyonluğunu elde etmiştir. Çifte kupalı şampiyon olarak tamamladığı sezonda 2019 Türkiye Süper Kupası'nda Türkiye Kupası finalisti Akhisar Belediyespor ile oynayan takım 1-0 rakibini mağlup ederek tarihindeki 16. Süper Kupa zaferine ulaşmış ve de 2015 yılından sonra tekrar aynı sezonda mücadele ettiği tüm kulvarlardaki kupaları kazanarak sezonu 3. kez 3 kupa ile tamamlamış olmuştur. 2019-20 Süper Lig ve 2019-20 Türkiye Kupası sezonlarına son şampiyon unvanı ile başlayan ekip UEFA Şampiyonlar Ligi grup mücadelesinde başladığı sezonu iki beraberlik ile son sırada tamamlayarak avrupaya erken veda etmiştir. Ligi 6. sırada tamamlayan takım kupa da ise çeyrek finalde elenerek son yılların aksine oldukça başarısız bir sezon geçirmiştir. 2020-21 sezonunda 21 takımın yer aldığı ligi şampiyon Beşiktaş'ın 1 gol averaj gerisinde 2. sırada bitiren takım, 2020-21 Türkiye Kupası'nda geçtiğimiz sezonda olduğu gibi çeyrek finalde Alanyaspor'a elenerek kupaya veda etmiştir. UEFA Avrupa Ligi'nde ise tek maç usulü oynanan play off mücadelesinde rakibi Rangers'a 2-1 yenilerek Avrupa'ya erken veda etmiştir.

2021-

Yeni sezona yeni başkan Burak Elmas yönetiminde giren sarı kırmızılı takım, 2021-22 sezonunda 20 takımın yer aldığı ligi -2 averaj ile 13. sırada tamamlamış ve lig tarihinde 2010-11 sezonundan sonra 2. kez sezonu eksi averaj ile tamamlamıştır. 2021-22 Türkiye Kupası'nda ise 5. tur da rakibi Denizlispor'a elenerek kupaya erken veda eden takım, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne de 2. turda veda edip yoluna devam ettiği UEFA Avrupa Ligi'nde ise Son 16 turunda rakibi Barcelona'ya elenerek Avrupa'ya da veda etmiştir. Ligde ikinci sezonun başında Fatih Terim ile yolları ayıran yönetim yoluna İspanyol teknik adam Domènec Torrent ile 2 yıllık sözleşme imzalamıştır.[110]

2022-23 sezonu öncesinde göreve yeniden seçilen başkan Dursun Özbek, 21 Haziran 2022 tarihinde Domènec Torrent'in sözleşmesini feshedip teknik direktörlük görevi için Okan Buruk ile 1+1 yıllık sözleşme imzalamıştır.[111] 11 Mart 2023 tarihinde oynanan Galatasaray - Kasımpaşa maçının ardından Galatasaray 14 galibiyet ile Süper Lig tarihinde en uzun süren galibiyet serisi rekorunu kırmıştır. 30 Mayıs 2023'te 36. haftada oynanan maçta Ankaragücü'nü deplasmanda 4-1 mağlup eden Galatasaray, bitimine 2 hafta kala liderliği garantiledi ve tarihinin 23. Süper Lig şampiyonluğunu kazandı. 29 Ağustos 2023 tarihinde oynanan Galatasaray - Molde maçını toplam skorla 5-3 kazanarak 15 yıl sonra ön elemeleri geçip UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına kalan ilk Türk takımı olmuştur.[112] 2022-23 Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile 2022-23 Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe arasında 29 Aralık 2023'te Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Kral Suud Üniversitesi Stadyumu'nda oynanması planlanan ancak olaylar sebebiyle 7 Nisan 2024'e ertelenip Şanlıurfa'da oynanmıştır. Ülkedeki futbolu protesto etmek amacıyla U19 takımıyla maça çıkan Fenerbahçe oyuncuları sahadan çekilince maç tatil edilmiş, TFF'nin kararıyla Fenerbahçe hükmen yenik sayılmış, 50. Süper Kupa'yı kazanan takım hükmen Galatasaray olmuştur. 26 Mayıs 2024'te, 38. haftada oynanan maçta Konyaspor'u deplasmanda 3-1 mağlup eden Galatasaray, tarihinin 24. Süper Lig şampiyonluğunu kazandı. Bu başarı, birçok rekoru beraberinde getirdi. 102 puanla şampiyon olan Galatasaray, Süper Lig tarihinde 100 puanı geçen ilk ve tek takım oldu. Galatasaray, bu sezon lig bitiminde topladığı 102 puanla "bir sezonda en fazla puan toplayan takım" unvanını kazandı. Ayrıca, sezon boyunca elde ettiği 33 galibiyetle "bir sezonda en fazla galibiyet alan takım" rekorunu kırdı. Oynadığı 38 maçta 33 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyet alan Galatasaray, maç başına 2,68 puan ortalamasıyla "en iyi performans" rekorunun da yeni sahibi oldu.

Renkler ve forma

Galatasaray'ın 1905'te tasarlanan ilk forması
Galatasaray'ın 1908'de tasarlanan ve günümüzde de kullanılan sarı kırmızı parçalı forması.

Galatasaray kurulduğu dönem, ilk formaları kırmızı beyaz renkteydi. Yakası kırmızı olan formanın gövdesi ve kolları beyazdı. Ancak Türk bayrağı'nın renklerini taşıyan, Galatasaray'ın seçtiği bu renkler, o dönemdeki baskıcı rejimden dolayı değiştirilmek zorunda kaldı. Kısacası tek sene, yani 1905 ile 1906 arası kırmızı beyaz forma giyildi. 1905 ile 1906 yılları arasında giyilmiş olan bu forma gömlekten yapılmaydı. Yakaları ve çorapları kırmızı renkte idi. Bunun dışında bütünüyle beyaz renkten oluşuyordu. Daha sonra takım 1906 yılında, Yanni Vassiliadis tarafından gösterilen bir katalogdaki formayı beğenip, sarı lacivert renkte, parçalı görünümde olan bir formada karar kıldı. İşte Galatasaray tarihinde çekilmiş olan ilk fotoğrafta futbolcuların üzerindeki forma bu belirlenen 2. renkte, yani nohut sarısı ve kraliyet mavisi renklerindeydi. Ancak 2 sene giyildikten sonra uğursuz geldiği düşüncesiyle renkler değiştirildi. Daha sonraları ezeli rakibi Fenerbahçe'nin sarı-lacivert forma seçiminden dolayı, Galatasaray bir daha bu renkleri kullanmadı. Galatasaray parçalı formasına ise 6 Aralık 1908 tarihinde geçiş yaptı. İlk olarak bu tarihte takım sarı-kırmızı forma giydi. Bu formanın Yakaları kırmızı idi, ancak kimi futbolcularda yakalarının zıt renk olduğuna da rastlanırdı. Yine standartsızlıktan doğan sebeplerle bazı futbolcular o dönem yanlış renk dizilişine sahip, yani formaya göre sol gövdesi sarı olan formalar giymişlerdi. Ancak 1910 yılından itibaren standart oturtulmuş ve uzunca bir süre renk dizilişi korunmuştur.

Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk renkleri kırmızı-beyaz'dır. Türk bayrağı'nın renklerinden esinlenerek seçilen bu renkler, dönemin yönetimi tarafından kuşkuyla karşılanmış ve futbolcular sıkı bir takibe alınmışlardır. Bu nedenle, sarı-siyah renkler gündeme gelmiş ama bunlar da kalıcı olmamış ve Galatasaray, bugünkü renklerine kavuşmuştur. Bu renklerin öyküsünü Ali Sami Yen şu şekilde açıklamaktadır:

Birçok yerleri dolaştıktan sonra, nihayet Bahçekapı'daki Şişman Yanko'nun dükkânına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgâhtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu." Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı Bircan, söz konusu renklerin Gül Baba'nın II. Beyazıd'a verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürer.

Galatasaray 1979-80 sezonundan itibaren formasına sponsor almaya başladı. Günümüzde Galatasaray'ın formalarını Puma üretmektedir.[113]

Sezonlara göre formalar

Galatasaray'ın iç saha formaları geçmişi 1905-2024
  • 2020-21
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2019-20
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2018-19
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2017-18
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2016-17
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2015-16
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2014-15
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2013-14
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2012-13
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2011-12
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2010-11
İç Saha
Deplasman
Yedek
Yedek 2
  • 2009-10
İç Saha
Deplasman
Yedek
Yedek 2
  • 2008-09
İç Saha
Deplasman
Yedek
Yedek 2
  • 2007-08
İç Saha
Deplasman
Yedek
  • 2006-07
İç Saha
Deplasman
Yedek
Yedek 2

Stadyum ve tesisler

Stadyum

Galatasaray, iç saha maçlarını İstanbul Seyrantepe'de bulunan Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde yapmaktadır. 2011 yılından beri bu stadyumda oynayan Galatasaray, 1919 yılına kadar iç saha maçlarını Papazın Çayırı'nda oynadı. 1919 yılında Taksim Stadyumu’nun açılmasıyla futbolun yeni merkezi Taksim Stadyumu oldu. 1939 yılında kentsel dönüşüm projesi kapsamında Taksim Stadı'nın da içinde yer aldığı tarihi Taksim Kışlası yıkılınca stat da ortadan kalkmış oldu. 1930'lu yıllarda Fenerbahçe, Papazın Çayırı olarak bilinen araziyi mülkiyetine alarak Fenerbahçe Stadı hâline getirirken, Beşiktaş da şimdiki Çırağan Oteli'nin yerindeki Şeref Stadı'nda maçlarını oynamaya başladı. Aynı dönemde stat konusunda en büyük problemi Galatasaray yaşamıştır.

Ali Sami Yen Stadyumu (1964 - 2011)

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi, 12.04.2009, Ali Sami Yen Stadyumu

Stadyum sorununun aşılması için ilk adımlar 1930'lu yılların başında atıldı. Mecidiyeköy’deki arazinin Galatasaray'a kazandırılması için ilk girişim 1933 yılında dönemin başkanı Ali Haydar Barşal tarafından yapılmıştı.[114] 1933-1935 yılları arasında devlet yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, kentin dışarısında yer alan o dönemdeki adıyla Mecidiye Köyü’nde, Likör Fabrikası'nın yanında bulunan TEKEL'e ait arazi Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak, 30 yıl süreyle, yıllığı 1 TL'den Galatasaray Spor Kulübü'ne kiralandı ve şimdiki arazi Galatasaray'a yapılması planlanan stat için tahsis edildi. 1936 yılında arazinin hafriyatına başlandı. Dönemin Türk Spor Kurumu Başkanı olan Adnan Menderes'ten bu iş için maddi yardım alındı. Ancak çalışmalar maddi yetersizliklerden dolayı hafriyat aşamasında kalmıştır.[114] 1940 yılında o dönemki Galatasaray başkanı Tevfik Ali Çınar'ın önderliğinde stat konusu yeniden gündeme getirildi. Aynı dönemde arazi 30 yıl müddetle ve yıllığı sembolik olarak 1 liralık bedelle Galatasaray'a kiralandı. Galatasaray bu sahada modern bir stat ve veledrom yapılmasını taahhüt etmişti. Ancak inşaata yeterli maddi imkân olmaması ve savaş yılları olması dolayısıyla başlanamadı. 1943 yılında ihtiyacı görecek türden mütevazı bir stadın inşasına Osman Dardağan'ın başkanlığında başlandı. Savaş yılları olması dolayısıyla stad ancak küçük bir açık tribünün yapılması ve toprak bir zeminle Muslihittin Peykoğlu'nun başkanlığı döneminde 1945 yılında açıldı. Stadın bugünkü cadde tarafında yaklaşık 500 kişilik tek bir tribünü vardı. Galatasaray Ali Sami Yen Stadyumu'ndaki ilk maçını 24 Eylül 1944 tarihinde Süleymaniye'ye karşı oynadı. Ancak o günlerde kent merkezine uzaklığı, ulaşım zorluğu ve çok sert rüzgâr alması gibi nedenlerle burada uzun süreli futbol oynama imkânı olmadı.

1955-1964 yılları arasında BJK İnönü Stadyumu'nda oynayan Galatasaray, 20 Aralık 1964’te olaylı bir şekilde tekrar açılan Ali Sami Yen Stadyumu'na geçti. Aşırı kalabalık nedeniyle tribünlerde çıkan panik sonucu açılışta 1 kişi öldü, 80 kişi de yaralandı. 1964'ten 1970'e kadar bu stadyumda oynayan Galatasaray, 1970 yılında BJK İnönü Stadyumu'nun açılmasıyla bu stada geçti. Ali Sami Yen Stadyumu 70'li yıllarda daha çok antrenmanlar için Galatasaray tarafından kullanıldı. Bu yıllarda stat terk edilmiş bir şekilde bakımsız olarak kaldı. 1981 yılında zemini çimlendirilerek Ali Sami Yen Stadyumu tekrar açıldı.

Atatürk Olimpiyat Stadı (2003 - 2004)

Ali Sami Yen Stadyumu'ndaki yenileme çalışmaları nedeniyle Galatasaray, 2003-04 sezonunda kendi sahasındaki maçlarını Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynadı. Stadyum 76.092 oturma kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük stadyumudur. İstanbul'un Avrupa yakasında İkitelli'de bulunmaktadır. Geliş ve gidişlerin kötü olması nedeniyle kulüp, bu geçici çözüm nedeniyle birçok kulüp tarafından eleştirildi. Galatasaray, 2004-05 sezonunda da iç sahadaki maçlarını Ali Sami Yen Stadyumunda oynadı. Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi iç saha maçlarını 2006-07 sezonunda Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynadı. Galatasaray, 20.000'den fazla koltuklu kendi stadyumunun Olimpiyat Stadı'ndan çok daha küçük olması ve bu nedenle daha fazla destek beklenmesi nedeniyle büyük kapasiteli stadyumu kullanmak istedi. Kulüp ayrıca yüksek bilet satışlarından daha fazla gelir elde etti.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi Rams Park (2011- günümüz)

Ali Samiyen Spor Kompleksi Rams Park

2011 yılına kadar birçok kez rejenerasyon geçiren Ali Sami Yen Stadyumu'ndan ayrılan Galatasaray şu anda oynadığı Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne geçti. Rams Park, 2010-11 sezonunun ikinci yarısından bu yana Galatasaray'ın yeni iç saha stadyumu oldu. Yeni stadyumun inşaatına 14 Aralık 2007'de başlandı ve 15 Ocak 2011'de açılışı yapıldı. Galatasaray, açılış maçında Ajax Amsterdam ile karşılaştı. Ali Sami Yen Spor Kompleksi, 52.280 kişilik seyirci kapasitesine sahip olup, Türkiye'nin 2. büyük futbol stadyumudur.[115]

Stadyum Marşları

1992 yılından bu yana Galatasaray'ın attığı her golden sonra Hermes House Band'in “I Will Survive” şarkısının son bölümü çalınmaktadır. Şarkı İngilizce olmasına rağmen kullanılan bölümde “la la la la” dışında söz bulunmamaktadır. Buna ek olarak, her maçtan önce "Galatasaray İntikam Marşı" çalınmakta ve taraftarlar buna “atkı şovu” adını vermekte, Galatasaraylı taraftarlar atkılarını, pankartlarını ve bayraklarını sergilemekte ve sallamaktadır.

Florya Metin Oktay Tesisleri

Galatasaray, günlük antrenmanlarını İstanbul Florya'da bulunan Metin Oktay Tesisleri'nde yapmaktadır. Galatasaray'ın efsane oyuncusu Metin Oktay'ın 1991 yılındaki kazada hayatını kaybetmesi sonucu tesislere ismi verilmiştir. 80 hektarlık bir alana kurulmuştur. Metin Oktay Tesisleri; Merkez Yönetim Binası, kamp binası, dört adet tam boy futbol sahası, genç takım tesisleri, kapalı spor salonu, Galatasaray Futbol Akademisi, Galatasaray Hastanesi, restoranlar, eğlence alanlarının yanı sıra Galatasaray Basketbol ve Voleybol takımları için yapılmış olan eğitim tesislerinden oluşmaktadır. Futbol sahalarından birine merhum teknik direktör Jupp Derwall'in adı verilmiştir. 2022 yılında Kemerburgaz'da yeni antrenman tesislerin inşaatına başlandı. 19 Mayıs 2023'te tesislerin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Galatasaray Müzesi

Galatasaray Müzesi 1905 yılında Ali Sami Yen tarafından kuruldu. Müzenin yeri 15 Mayıs 1919'a kadar Kalamış'ta idi. Ali Sami Yen, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra tüm kupa, forma, fotoğraf, belge ve madalyalara devletin el koyabileceğinden endişelendi ve bu eşyalar Galatasaray Lisesi'nde muhafaza edildi. Galatasaray Müzesi, Türkiye'de açılan ilk spor müzesidir. Müzede 3.000'e yakın kupanın yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Türkiye'nin ve Avrupa'nın diğer önemli devlet adamlarının fotoğrafları yer alıyor. Ziyaretçiler ayrıca Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma silahlar ve kılıçlar da bulacaklar: Galatasara Lisesi'nden 200'e yakın öğrenci savaşa katılmış ve çok sayıda öğrenci öldürülmüştü. 1 Mart 2018'de Galatasaray İstanbul, Rams Park'ta bulunan ikinci kulüp müzesinin açılışını yaptı. 2.100 m²'lik alanda 768 kupa bulunmaktadır.[116]

Galatasaray Adası

Galatasaray Adası

Galatasaray Adası, İstanbul Boğazın'da bulunan bir adadır. Ada, 1957 yılında dönemin Galatasaray Başkanı Sadık Giz tarafından satın alınmış ve 1968 yılına kadar kulüp üyelerinin ve sutopu takımının kullanımına sunulmuştur. Ada 2002'den 2007'ye kadar yenilenmiştir. Adada üç restoran, bir gece kulübü, bir bar ve olimpik yüzme havuzu vardır. 28 Mayıs 2017'de adadaki yerler belediye tarafından yıkıldı. Mart 2021'de Galatasaray'ın adayı tekrardan kullanması yasal olarak onaylandı. Adanın yenilenmesi Haziran 2022'de başladı. Bir ay sonra yenileme çalışmaları tamamlanarak ada yeniden açıldı.

Taraftarlar

Galatasaray - Fenerbahçe maçı öncesi taraftarların gösterisi.

Galatasaray, İstanbul merkezli bir kulüp olmasına karşın, ülke çapında büyük bir taraftar topluluğuna sahiptir. 2013 Nisan ayında Bilyoner.com'un ülke çapında yaptığı araştırma sonucuna göre Galatasaray, Türkiye'de en çok taraftarı olan ilk 3 kulüpten birisidir.[117] Bunun dışında Galatasaray'ın organize olmuş taraftar grubu da bulunmaktadır. Galatasaray'ın ana taraftar grubu ultrAslan'dır. İsmi Avrupa'da birçok takımın tribünlerine konuşlanmış Ultras ve Galatasaray'ın sembolü Aslan kelimelerinin birleşmesinden gelmektedir. 2001'de kurulmuştur. Kısa sürede büyümüştür. Tüm taraftar grupları gibi zaman zaman yaptıkları gösterilerle gündeme gelirler. Koreografi alanında ses getiren görsel şovlar hazırlamışlardır. Bu grup dışında ise Tek Yumruk ve ForzAslan gibi taraftar grupları bulunsa da ultrAslan kulübün en önemli taraftar oluşumudur.[118] Galatasaray taraftarının destek felsefesini ifade eden sloganı Herkes gider biz kalırız biz Galatasaraylıyız'dır. Galatasaray taraftarı maçlardan önce "Ciao Bella" şarkısının Türkçe uyarlaması olan "Destanlar Yazan" söylemektedir. Bununla birlikte "Re Re Re Ra Ra Ra", "Çıldırın Çıldırın", "Cimbom Galatasaray", "Sensiz Olmaz Galatasaray", "Yönetim Futbolcu Taraftar" ve "Warchant" şarkıları maç öncesi çalınan ve söylenen diğer şarkılardır. Galatasaray'ın gollerinden sonra ise "I Will Survive" adlı şarkı çalmaktadır.

Rekabetler

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında 4 Ocak 1914 tarihinde, Union Club Sahası'nda oynanan ve Fenerbahçe'nin 4-2 kazandığı maçtan bir görüntü.
26 Şubat 2012'de oynanan Galatasaray - Beşiktaş derbisi öncesi yapılan saygı duruşundan bir kare.

İstanbul'un 3 büyük takımı olan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş 100 yılı aşkın süredir rekabet hâlindedir.

Türk futbolunun en büyük derbilerinden olan Galatasaray-Fenerbahçe rekabeti ilk kez 17 Ocak 1909 tarihinde günümüzde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun bulunduğu yerde olan Papazın Çayırı'nda başladı. Bu maçı Galatasaray 2-0 kazandı. Bu maçta ilk gol ise Emin Bülent Serdaroğlu'ndan geldi.[119] Fenerbahçe ise ezeli rakibine karşı ilk üstünlüğünü 4 Ocak 1914 tarihinde yapılan maçta rakibini 4-2 yenerek elde etti.[119] İstanbul'un iki yakasının takımlarını karşı karşıya getiren bu derbi maçı Kıtalararası derbi olarak da bilinmektedir. Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinde en çok gol atan Galatasaraylı futbolcu, oynadığı 44 maçta rakip fileleri 19 kez havalandıran Metin Oktay oldu.[119] Galatasaray'ın rakibine karşı en farklı galibiyeti 12 Şubat 1911 tarihinde oynanan maçı 7-0 kazanması olurken, en farklı mağlubiyeti ise 6 Kasım 2002 tarihinde oynanan maçta rakibine 6-0 yenilmesi oldu.[119]

Diğer bir önemli derbi maçı ise Beşiktaş ile yapılan maçlardır. İki takım ilk kez 22 Ağustos 1924 tarihinde Taksim Stadyumu'nda oynanan İstanbul Futbol Ligi maçında karşı karşıya geldi. Beşiktaş bu maçı 2-0 kazandı.[120] Galatasaray'ın ilk galibiyeti ise 31 Temmuz 1925'te oynanan maçta Beşiktaş'ı 6-2 mağlup etmesi oldu.[120] Galatasaray'ın rakibine karşı en farklı galibiyeti 30 Haziran 1940 tarihinde oynanan Galatasaray'ın Beşiktaş'ı 9-2 yenmesi olurken, en farklı mağlubiyeti ise 18 Mart 1933, 29 Aralık 1940 ve 3 Ağustos 2024 tarihinde oynanan maçlarda rakibine 5-0 yenilmesi oldu. Galatasaray-Beşiktaş derbilerinde en çok gol atan Galatasaraylı futbolcu, 29 maçta rakip fileleri 21 kez havalandıran Gündüz Kılıç oldu.[120]

Galatasaray ayrıca Trabzonspor ile de bir rekabet içerisindedir. İki ekip arasındaki ilk karşılaşma, Trabzonspor'un lige yükseldiği 1974-75 sezonunda gerçekleşti. 29 Aralık 1974 Pazar günü, BJK İnönü Stadyumu'nda başlayan maç, 1-0'lık skorla sona erdi. Bu maçta Galatasaray, Trabzonspor'a karşı tarihindeki ilk galibiyetini elde etti. Galatasaray'ın rakibine karşı en farklı galibiyetleri 26 Mayıs 2001 tarihinde 4-0 ve 21 Ocak 2024 tarihinde 5-1 kazanması olurken, en farklı mağlubiyesi ise 1 Ekim 2018 tarihinde oynanan maçta rakibine 4-0 yenilmesi oldu.[121]

İstatistikler ve rekorlar

Galatasaray, herhangi bir futbol liginde mücadele eden ilk Türk takımıdır.[26] (1906-07) 1905 yılında kurulan Galatasaray, ilk Türk futbol takımıdır. 1903'te kurulan BJK'nin ilk futbol oluşumu Ağustos 1911'de gerçekleşmiştir. Galatasaray ayrıca İstanbul Şampiyonluğu'nu kazanan ilk Türk takımıdır (1908-09). 1911 yılında yurt dışında maç yapan ilk Türk Takımı olan Galatasaray, ayrıca yurt dışında ilk galibiyeti alan takımdır. Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Avrupa'yı temsil eden ilk ve tek Türk Takımı olan Cimbom aynı zamanda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Yarı final oynayan ilk ve tek Türk takımıdır. 1962-63 sezonunda 105 gol atan Galatasaray, Türkiye liglerinde bir sezonda en fazla gol atan takım olmuştur. 1985-86 sezonunda ise hiç mağlubiyet almayan Galatasaray, bir sezonu namağlup bitiren ilk takımdır. 1991-92 sezonunda ise UEFA Şampiyonlar Ligi'ne giden Galatasaray bu turnuvaya katılan ilk takım olmuştur. Ayrıca Avrupa'da Şampiyonlar Ligi'ne en fazla katılan Türk Takımı'dır. 1996-2000 sezonları arası 4 sene aralıksız şampiyon olan Cimbom bu dalda da tektir. Bir sezonda Avrupa kupalarında Fenerbahçe ile en fazla galibiyet alan Türk Takımı olan takım, 29 gol ile bir sezonda Avrupa kupalarında en fazla gol atan Türk Takımı'dır. Avrupa kupalarında en çok tur atlayan tek Türk Takımı olan Galatasaray, Uluslararası maçlarda kendi sahasında art arda en çok galibiyet alan tek Türk Takımı'dır. Türkiye'nin Avrupa'da kupa kazanan ilk ve tek futbol takımı olan Galatasaray, Balkanlar'da da UEFA Kupası'nı kazanan ilk ve tek takımdır. 21 Ağustos 2000'de UEFA Süper Kupası'nda Real Madrid'i eleyen Galatasaray, böylelikle Türkiye'deki ilk ve tek Süper Kupa'yı da müzesine götürmüştür. Aynı sezon devlet üstün hizmet madalyasına layık görülmüş ve bunu alan ilk takım olmuştur. Ayrıca Galatasaray Ağustos 2000'de ise Dünya sıralamasında 1. sıraya yükselen ilk Türk Takımı olmuştur. Profesyonel ligde yerli hocayla 14 kez şampiyon olan Galatasaray, bu dalda da birincidir. 18 kez Türkiye Kupası, 17 kez Süper Kupa ve 24 kez Süper Lig şampiyonu olan Galatasaray, bu kulvarlarda da en çok şampiyon olan takımdır. Ayrıca tarihinde 3 kez aynı sezon 3 kupa alma başarısı gösteren tek takımdır. 40 kez deplasmanda mağlup olmayan Galatasaray aralıksız en fazla yenilmeyen takımdır. Süper Lig tarihinde 602 hafta ile en çok lider olan takımdır. 2023-24 sezonunda üst üste 17 maç kazanarak lig tarihinde üst üste en çok maç kazanan takım olmuştur. Bu sezon Galatasaray, Süper Lig tarihinde 100 puanı geçen ilk ve tek takım oldu. Galatasaray, bu sezon lig bitiminde topladığı 102 puanla "bir sezonda en fazla puan toplayan takım" rekoruna sahip olmuştur. Ayrıca, sezon boyunca elde ettiği 33 galibiyetle "bir sezonda en fazla galibiyet alan takım" rekorunu kırdı. Oynadığı 38 maçta 33 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyet alan Galatasaray, maç başına 2,68 puan ortalamasıyla "en iyi performans" rekorunun da yeni sahibi oldu.

1987-2005 yılları arasında Galatasaray forması giyen Bülent Korkmaz, çıktığı 613 resmî maçla Galatasaray'da en çok forma giyen oyuncu rekorunu elinde bulundurmaktadır.[122] 2011 yılından itibaren Galatasaray forması giyen Fernando Muslera, kulübün tarihinde en çok forma giyen yabancı futbolcudur.[123] 1955-1970 yılları arasında çıktığı 417 maçta 356 gol atan Metin Oktay, Galatasaray formasıyla en çok gol atan oyuncu unvanını elinde bulundurmaktadır.[124] 1995-2001 yılları arasında çıktığı 196 resmî maçta 73 gol atan Gheorghe Hagi, Galatasaray formasıyla en çok gol atan yabancı futbolcudur.[125] Süper Lig tarihinde ise Hakan Şükür çıktığı 393 maçta 228 gol atarak Galatasaray formasıyla Süper Lig'de en çok gol atan oyuncu unvanını elinde bulundurmaktadır.[126] 1925-26 sezonunda Galatasaray'ın Vefa'yı 20-0 yendiği maçta 14 gol atan Mehmet Leblebi Galatasaray formasıyla bir maçta en fazla gol atan futbolcu rekoruna sahip oldu. Hakan Şükür, Türkiye’deki lig kariyerinde Sakaryaspor, Bursaspor ve Galatasaray formasıyla toplam 249 gol atarak, lig tarihindeki en golcü futbolcu unvanını 2007-2008 sezonu başında 240 gollü Tanju Çolak’ın elinden aldı.[127]

Başarılar ve ödüller

Galatasaray, 1959 yılından itibaren düzenlenen Süper Lig'de 24 şampiyonluk kazanmıştır. Bu şampiyonluklarla birlikte formasına 4 yıldız takma hakkına sahip olmuştur. Türkiye Kupası'nda 18 şampiyonluğu, Süper Kupa'nda ise 17 şampiyonluğu bulunmaktadır. Galatasaray, 1908-09 İstanbul Futbol Ligi'ni şampiyon tamamlayarak tarihindeki ilk kupasını kazanmıştır.

Sarı-kırmızılı takım, Avrupa'da ilk kupasına teknik direktörü Fatih Terim yönetiminde 1999-2000 sezonunda ulaştı. Galatasaray, finalde Arsenal'ı saf dışı bırakarak UEFA Kupası'nı müzesine götürdü. Galatasaray, 2000 yılında ise Rumen teknik adam Mircea Lucescu yönetiminde Real Madrid'e üstünlük kurarak UEFA Süper Kupa'yın sahibi oldu. Avrupa kupasını kazanan ilk ve tek Türk kulübü oldular.

Ulusal

Yerel

  • Şampiyon (2): 1941-42, 1942-43
  • Şampiyon (1): 1932-33

Uluslararası

Diğer

  • Barış Kupası
  • Şampiyon (1): 1981

*Türkiye 1. Liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında Beşiktaş Kulübünün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğunu karara bağlamıştır. 1956-1957 ve 1957-1958 yıllarında Galatasaray 2. olduğu için, ikincilik sayısı +2 fazladır.[130]

Avrupa'da Galatasaray

Galatasaray, bugüne kadar UEFA'nın çeşitli organizasyonlarında toplam 316 maça çıkmıştır. Bu maçların 113'ünü kazanırken, 84'ünde berabere kalmış ve 119'unu kaybetmiştir. Toplamda 427 gol atan Galatasaray, kalesinde ise 472 gol görmüştür. Türkiye'nin Avrupa'da en çok maça çıkan, en çok galibiyet alan ve en çok gol atan takımı unvanını elinde bulundurmaktadır.

Galatasaray, Avrupa'da en çok İspanyol ekipleriyle karşılaşmıştır. Toplamda 35 kez bu ekiplerle mücadele etmiş ve bu maçlardan 8'ini kazanmış, 7'sinde berabere kalmış ve 20'sinde mağlup olmuştur. Galatasaray'ın Avrupa kupalarında en fazla karşılaştığı takım ise yine bir İspanyol ekibi olan Barcelona'dır. İspanyol rakiple oynadığı 10 maçta Galatasaray 1 galibiyet, 3 beraberlik ve 6 mağlubiyet almıştır.

Galatasaray'ın Avrupa'da elde ettiği en farklı galibiyet, 6 Ağustos 2009 tarihinde 2009-10 UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turu rövanş maçında İsrail ekibi M. Netanya'ya karşı 6-0 kazandığı maçtır. En ağır mağlubiyetleri ise sırasıyla, 27 Eylül 1972 tarihinde 1972-73 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 1. Tur rövanş maçında Alman ekibi Bayern Münih'e 6-0 ve 6 Kasım 2019 tarihinde 2019-20 UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu 4. Hafta maçında İspanyol ekibi Real Madrid'e 6-0 yenilgisi olarak kaydedilmiştir.

Galatasaray'ın Avrupa kupalarında en golcü oyuncusu, attığı 37 gol ile Hakan Şükür'dür. Bu gollerin 22'si Şampiyonlar Ligi'nde, 11'i UEFA Kupası'nda ve 4'ü UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda kaydetmiştir. Galatasaray'ın Avrupa kupalarında en fazla forma giyen oyuncusu, 101 maçla Bülent Korkmaz'dır. Korkmaz, 1987-2005 yılları arasında toplamda 74 Şampiyonlar Ligi, 17 Avrupa Ligi, 9 Kupa Galipleri Kupası ve 1 UEFA Süper Kupası maçına çıkmıştır.

Galatasaray ile Avrupa kupalarında en fazla maça çıkan teknik direktör, 93 maçla Fatih Terim'dir. Terim, bu 93 maçta elde ettiği 37 galibiyet ile kulüp tarihinde Avrupa'da en çok maç kazanan teknik direktör unvanını taşımaktadır. Ayrıca, Terim, Galatasaray'ı 2000 yılında UEFA Kupası zaferine taşımış ve 2012-13 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale yükselme başarısını göstermiştir.

UEFA Şampiyonlar Ligi

Galatasaray-Leverksuen
2008 yılı, Galatasasaray Alman kulübü Leverkusen ile karşılaşıyor.
Galatasaray-Leeds
2000 yılı, UEFA kupası yarı finali: Leeds United-Galatasaray

Galatasaray, formatı 1993 yılında değişerek UEFA Şampiyonlar Ligi adını alan turnuvaya on yedi defa, eski adıyla Şampiyon Kulüpler Kupasına ise dokuz defa katılmıştır.

Galatasaray bu turnuvanın çeşitli turlarında toplam 189 maça[131] çıkmıştır. Galatasaray, Şampiyon Kulüpler Kupası ve Şampiyonlar Ligine en çok katılan 11[132], en çok maça çıkan 18[133], en çok puan toplayan 24.[134] takım konumundadır.

Galatasaray’ın ilk başarılı sezonu, 1962-63 sezonunda çeyrek finale yükselişidir. İkinci kez katıldığı Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Dinamo București ve Polonia Bytom takımlarını eleyen Galatasaray, çeyrek finalde o sezon şampiyon olan İtalyan Milan tarafından elenir.[135] Ertesi sezon, 1963-64'te yine bu kupaya katılan Galatasaray, FC Zürich ile 3 maç oynar, ama takımlar yenişemezler. Bunun üzerine para atışı yapılır. FC Zürich çeyrek finale çıkar.[136]

1969-70 sezonunda, tekrar Şampiyon Kulüpler kupasına katılmaya hak kazanan Galatasaray ikinci kez çeyrek finale kadar yükselir, ancak Legia Warszawa takımına elenir.[137]

Derece olarak en başarılı yıl ise yarı final oynadığı 1988-89 sezonudur. Rapid Wien'i eleyen[138] takım Neuchâtel Xamax ile eşleşir. İlk maçı 3-0 kaybetmesine rağmen rövanşı 5-0 kazanmayı başarır.[139] Çeyrek finalde güçlü Fransız temsilcisi Monaco'yu da beklenmedik biçimde eleyerek büyük sükse yapar.[140] Yarı finalde ise Hagi'li Steaua București tarafından elenir.[141]

Bu tarihten sonra yeni ismi ve formatı ile UEFA Şampiyonlar Ligi dönemi başlar. UEFA katsayıları uygulanmaya başlanır ve seri başı takımların zayıf takımlarla eşleştiği, sadece güçlü olanların katılabildiği şampiyonlar ligi grupları oluşur. Galatasaray gruplardan çıkmayı 2000 yılına kadar başaramasa da zaman zaman başarılı sonuçlar almıştır. İlk ve en şok edici sonuç belki de 1993-94 sezonunda seri başı Manchester United'ı ön eleme turunda saf dışı etmesidir.[142] 1998'da gruptan çıkmayı averajla kaçırışı,[143] 1999'da ise UEFA Kupası yolunu açan grup üçüncülüğü[144] bu dönemdeki diğer kayda değer sezonlardır.

2000-01, maç ve galibiyet sayısı olarak, Galatasaray’ın Avrupa'daki en başarılı sezonlarından biridir. Ön eleme Turu,[145] 1. Tur grupları,[146] 2. Tur grupları[147] ve çeyrek finalle birlikte Galatasaray birbirinden güçlü sekiz Avrupalı rakiple mücadele etmiş, çeyrek finalde Real Madrid'e elenerek turnuvaya veda etmiştir.[148] Galatasaray 2001-02 sezonunda 1. Tur grubundan çıkmayı başarır.[149] Ancak 2. Tur gruplarında aynı başarıyı gösteremeyerek elenir. Bu tarihten sonra üç defa daha şampiyonlar ligine katılan takım önemli bir başarı gösteremez. Gruplardan çıkamaz veya üçüncü olarak UEFA Kupasına katılır.

2012-13 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak katılma hakkı kazanan Galatasaray, CFR Cluj, SC Bragave Manchester United ile aynı grupta mücadele etmiştir. Grubu 2. olarak tamamlayan Galatasaray, Son 16'da Schalke 04 ile eşleşmiş ilk maçta 1-1 berabere kalmış, Veltins-Arena'da oynanan maçtan ise Hamit Altıntop, Burak Yılmaz ve Umut Bulut'un golleriyle 3-2 galip gelmiştir ve tarihinde ikinci kez adını Şampiyonlar Ligi çeyrek finaline yazdırmıştır. Çeyrek finande Real Madrid ile eşleşen Galatasaray, ilk maçta Santiago Bernabeu'da rakibine 3-0 mağlup olmuştur. Türk Telekom Stadyumu'ndaki rövanş açında ise Eboue, Sneijder ve Drogba ile 3 golü bulan Galatasaray kalesinde 2 gol görmüş ve maçı 3-2 galip kazanmasına rağmen elenmiştir. Bir sonraki sezon ise Juventus ve Real Madrid gibi takımların bulunduğu gruptan 2. olarak çıkarak başarıya imza atmıştır ve UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarından iki sene üst üste çıkan ilk ve tek Türk takımı olma unvanına sahip olmuştur. Bir sonraki turda İngiltere'nin Chelsea takımıyla eşleşmiştir. Kendi sahasında 1-1 berabere kalıp deplasmanda 2-0 mağlup olunca elenen taraf olmuştur. 2015-2016 Sezonunda ise Atletico Madrid, Benfica ve Astana takımlarının bulunduğu gruptan 1 galibiyet 2 beraberlik alıp 3.olarak Avrupa Ligine gitmiştir. 2018-2019 Sezonunda Lokomotif Moskova, Porto, ve Schalke takımlarının bulunduğu gruptan 1 galibiyet 1 beraberlik alıp 3.olarak Avrupa Ligine gitmiştir tek galibiyeti 3-0 biten Lokomotif Moskova maçıdır. 2019-2020 Sezonunda Real Madrid, Paris Saint-Germain ve Club Brugge takımlarının bulunduğu gruptan ise 2 beraberlik 4 mağlubiyet alarak grubu son sırada bitirmiştir.

29 Ağustos 2023 tarihinde oynanan Galatasaray - Molde maçını toplam skorla 5-3 kazanarak 15 yıl sonra ön elemeleri geçip UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarına kalan ilk Türk takımı olmuştur. 2023-24 sezonunda Bayern München, Manchester United ve Kopenhang takımlarının bulunduğu gruptan 1 galibiyet 2 beraberlik alıp 3. olarak Avrupa Ligine gitmiştir.

UEFA Avrupa Ligi

Galatasaray'ın Avrupa Ligi serüveni, özellikle 2000 yılında UEFA Kupası'nı kazanarak doruk noktasına ulaşmıştır. O dönemde turnuva UEFA Kupası olarak biliniyordu ve Galatasaray, finalde İngiliz ekibi Arsenal'ı penaltılarla 4-1 mağlup ederek kupayı kazanan ilk ve tek Türk takımı oldu. Bu başarı, Türk futbolunun Avrupa'daki itibarını artırmış ve Galatasaray'ı uluslararası alanda tanınan bir marka haline getirmiştir. Başarılı milenyum yılı, FIFA'nın FIFA Kulüpler Dünya Kupası'na davet edilmesiyle de sonuçlandı, ancak aynı yıl FIFA'nın pazarlama ortağının iflası gibi faktörlerin birleşimi nedeniyle turnuvanın ikinci sezonu iptal edildi.

2002-03 UEFA Kupası'nda üçüncü turda Villarreal'e karşı oynanan maçlarda elenmişlerdir. 2005-06 sezonunda ise gruplara katılamadan, birinci turda Tromsø takımına elenmeleri camia içinde büyük tepkilere neden olmuştur. 2007-08 sezonunda Bordeaux, Helsingborg, Panionios ve Austria Wien takımlarının bulunduğu gruptan üçüncü olarak çıkan Galatasaray, son 32 turunda Alman ekibi Bayer Leverkusen'e karşı oynadığı maçlarda 1-5'lik skorla elenmiştir. 2008-09 sezonunda Metalist Kharkiv, Olympiakos, Hertha Berlin ve Benfica takımlarının bulunduğu gruptan ikinci olarak çıkan Galatasaray, son 32 turunda Bordeaux takımını 4-3'lük skorla elemiş, ancak son 16 turunda Hamburg takımına 3-4'lük skorla elenmiştir. 2009-10 sezonunda Panathinaikos, Dinamo Bucureşti ve Sturm Graz takımlarının bulunduğu gruptan lider olarak çıkan Galatasaray, son 32 turunda o sezon kupayı kazanacak olan İspanyol ekibi Atletico Madrid'e 3-2'lik skorla elenmiştir.

2010-11 sezonunda Avrupa Ligi play-off turunda Ukrayna ekibi Karpaty Lviv'e 3-3 deplasman golü kuralı sebebiyle elenmiştir. 2015-16 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde grubunu 3. olarak tamamladığı için Galatasaray, Avrupa Ligi son 32 turunda Lazio ekibiyle eşleşmiş ve 2-4'lük skorla elenmiştir. 2017-18 UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda İsveç ekibi Östersund'a 3-1'lik skorla elenmesi, kamuoyunda büyük tepkilere yol açmıştır. 2018-19 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde grubunu 3. olarak tamamladığı için Galatasaray, Avrupa Ligi son 32 turunda Benfica ekibiyle eşleşmiş ve 1-2'lik skorla elenmiştir.

2020-21 sezonunda Avrupa Ligi play-off turunda İskoçya ekibi Rangers'e, UEFA'nın koronavirüs önlemleri kapsamında tek maç usulü oynanan maçta 1-2 yenilerek gruplara kalmadan elenmiştir. 2021-22 sezonunda Lazio, Marseille ve Lokomotiv Moskova takımlarının bulunduğu gruptan lider çıkarak direkt olarak son 16 turuna yükselmiştir. Son 16 turunda Barcelona'ya 1-2 yenilerek elenmiştir. 2023-24 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde grubunu 3. olarak tamamladığı için Galatasaray, Avrupa Ligi son 16 turu play-off karşılaşmasında Çekya ekibi Sparta Praha ile karşılaşmış ve 4-6'lık skorla elenmiştir.

UEFA Süper Kupa

UEFA tarafından her yıl, Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Avrupa ligi şampiyonunun karşılaştığı bir prestij maçı düzenlenmektedir. Kazanan takım UEFA Süper Kupası'nı kazanmaktadır. 2000 yılında da UEFA Kupası şampiyonu Galatasaray ile Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid, 25 Ağustos 2000'de Monako'da karşılaşmış, maçı Mário Jardel'in attığı iki golle Galatasaray 2-1 kazanmıştır.[150] Böylece Galatasaray kulüp müzesine aynı yıl ikinci Avrupa kupasını koymayı başarmıştır.

UEFA sıralaması

5 Mayıs 2024 itibarıyla

5 yıllık sıralama

UEFA Sırası
Kulüp
2019-20 2020-21 2021-22 2022-23 2023-24
Toplam
57 Azerbaycan Karabağ 4.000 3.000 9.000 6.000 11.000 33.000
İspanya Real Betis - - 11.000 16.000 6.000 33.000
59 İskoçya Celtic 10.000 3.000 6.000 6.000 7.000 32.000
60 Türkiye Galatasaray 6.000 2.500 15.000 - 8.000 31.500
61 Slovenya Slovan Bratislava 3.000 1.500 6.000 12.000 8.000 30.500
62 Türkiye İstanbul Başakşehir FK 11.000 6.000 - 12.000 - 29.000

10 yıllık sıralama

UEFA Sırası
Kulüp
2014-15 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19 2019-20 2020-21 2021-22 2022-23 2023-24
Toplam
62 Azerbaycan Karabağ 5.000 3.000 5.000 6.000 3.000 4.000 3.000 9.000 6.000 11.000 55.000
Rusya CSKA Moskova 8.000 7.000 7.000 17.000 9.000 4.000 3.000 - - - 55.000
64 Fransa Stade Rennais - - - - 11.000 3.000 5.000 14.000 11.000 10.000 54.000
Türkiye Galatasaray 5.000 9.000 - 0.50 8.000 6.000 2.500 15.000 - 8.000 54.000
İspanya Valencia - 14.000 - - 23.000 17.000 - - - - 54.000
67 Bulgaristan Ludogorets 7.000 1.000 8.000 7.000 4.000 6.000 3.000 3.000 5.000 9.000 53.000

Tüm zamanların sayısal verileri

Turnuva
Maç Galibiyet Beraberlik Mağlubiyet Atılan gol
Yenilen gol
Şampiyon Kulüper Kupası / UEFA Şampiyonlar Ligi 189 63 46 80 237 297
UEFA Kupası / UEFA Avrupa Ligi 94 37 31 26 146 119
UEFA Süper Kupa 1 1 0 0 2 1
UEFA Kupa Galipleri Kupası 32 12 7 13 42 55
Toplam 316 113 84 119 427 472

Başarıları

Yarı final (1): 1988-1989
Çeyrek final (5): 1962-63, 1969-70, 1993-94, 2000-01, 2012-13
Son 16 (4): 1963-64, 1994-95, 2001-02, 2013-14
Şampiyon (1): 1999-2000
Son 16 (3): 1992-1993, 2008-2009, 2021-22
Çeyrek final (1): 1991-1992
Son 16 (5): 1964-65, 1976-77, 1982-83, 1985-86, 1996-97
Şampiyon (1): 2000

‡ 1993-94 sezonunda Galatasaray grup așamasına kalmıș olup turnuvadaki son 8 takımdan birisi olmuștur, ancak UEFA bunu çeyrek final olarak nitelendirmemektedir.

Enler ve ilkler

  • 1905 yılında kurulan Galatasaray şu anda var olan takımlar arasında kurulan ilk Türk futbol takımıdır (1903'te kurulan Beşiktaş'ın ilk futbol oluşumu Ağustos 1911'de gerçekleşmiştir.)
  • Türkiye Süper Ligi'nde en çok şampiyon olan takım. (24 kez)
  • Türkiye Süper Ligi'nde ilk 3 ve 4 yıldızı takan takım. (2001-02 ve 2014-15)
  • Türkiye Süper Ligi'nde en çok lider olan takım. (602 lig haftası)[151]
  • Türkiye Süper Ligi'nde en çok gol kralı çıkaran takım. (18 kez)
  • Türkiye Süper Ligi'nde en uzun süre kazanan takım. (17 hafta)
  • Türkiye Süper Ligi'nde kendi evinde en uzun süre kazanan takım. (25 hafta)
  • Türkiye Süper Ligi'nde rakip sahada en uzun süre kazanan takım. (13 hafta)
  • Türkiye Süper Ligi'nde rakip sahada en uzun süre yenilmeyen takım. (40 hafta)
  • Türkiye Süper Ligi'nde bir sezonda en fazla gol atan takım. (1962-1963 sezonu, 105 gol)
  • Türkiye Süper Ligi'nde bir sezonda en fazla puan toplayan takım. (2023-24 sezonu, 102 puan)
  • Türkiye Süper Ligi'nde bir sezonda 100 puanı geçen ilk ve tek takım. (2023-24 sezonu, 102 puan)
  • Türkiye Süper Ligi'nde bir sezonda oynadığı 38 maçta 33 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyet alan Galatasaray, maç başına 2,68 puan ortalamasıyla "en iyi performans" gösteren takım. (2023-24 sezonu)
  • Türkiye Süper Ligi'nde bir sezonda en fazla galibiyet alan takım. (2023-24 sezonu, 33 galibiyet) [152]
  • Türkiye Süper Ligi'nde en fazla aralıksız şampiyon olan takım. (4 kez üst üste)
  • Türkiye 1. Ligi'ni namağlup bitiren ilk takım. (1985-86)
  • Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde rakiplerine en çok puan farkı atarak şampiyon olan takım. (1987-88 sezonu, 12 puan fark)
  • Türkiye Süper Ligi'nde yerli hocayla en çok şampiyon olan takım. (14 kez)
  • Türkiye Kupası'nı en fazla kazanan takım. (18 kez)
  • Türkiye Süper Kupası (Cumhurbaşkanlığı Kupası)'nı en fazla kazanan takım. (17 kez)
  • Herhangi bir futbol liginde mücadele eden ilk Türk takımı.[26] (1906-07 İstanbul Futbol Ligi)
  • İstanbul Şampiyonluğu'nu kazanan ilk Türk takımı. (1908-1909)
  • M. Kemal Atatürk yaşarken, adına düzenlenen kupayı alan tek takım. (Gazi Büstü)
  • Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında şampiyon olan takım. (2022-23)
  • UEFA Kupası'nı kazanan ilk ve tek Türk Takımı (17 Mayıs 2000)
  • UEFA Süper Kupası'nı kazanan ilk ve tek Türk Takımı (25 Ağustos 2000)
  • UEFA Kupası'nı hiç yenilgi almadan kazanan ilk ve tek Türk Takımı
  • Balkanlar'da UEFA Kupası'nı kazanan ilk ve tek Takım
  • Dünya sıralamasında 1. sıraya yükselen ilk Türk Takımı. (IFFHS Ağustos 2000 sırlaması)
  • Devlet üstün hizmet madalyası alan ilk Takım. (2000)
  • Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Avrupa'yı temsil eden ilk ve tek Türk Takımı.
  • Şampiyonlar Ligi'ne katılan ilk Türk Takımı (1991-92)
  • Avrupa'da Şampiyon Kulüpler Kupası ve Şampiyonlar Ligi'ne en fazla katılan Türk Takımı (27 kez)[153]
  • Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Yarı final oynayan ilk ve tek Türk takımı (1988-89)
  • Şampiyonlar Ligi'nde en çok çeyrek final oynayan Türk takımı. (6 kez)
  • Avrupa kupalarında 1 sezonda en fazla puan toplayan Takım (17 maç 34 puan)
  • Avrupa kupalarında en çok tur atlayan Türk Takımı
  • Avrupa kupalarında en çok galibiyet ve gol atan Türk Takımı
  • Uluslararası maçlarda kendi sahasında yenilmezlik rekorunu buluduran Türk Takımı (20 kez)
  • Bir sezonda Avrupa kupalarında en fazla galibiyet alan Türk Takımı (Fenerbahçe ile - 9 kez)
  • Bir sezonda Avrupa kupalarında en fazla gol atan Türk Takımı (29 gol)
  • Bir İspanyol takımını deplasmanda yenen ilk Türk Takımı (Real Mallorca - Galatasaray: 1-4)
  • Bir sezonda 2 İtalyan takımını eleyen ilk Türk Takımı (Milan ve Bologna)
  • Bir sezonda 2 İngiliz takımını eleyen ilk Türk Takımı (Leeds United ve Arsenal)
  • Yurt dışında maç yapan ilk Türk Takımı (1911)
  • Yurt dışında galibiyet alan ilk Türk Takımı (1911)

En golcü futbolcular

Uyruğu
Adı
Maç
Gol
Türkiye Metin Oktay 417 356
Türkiye Hakan Şükür 549 292
Türkiye Gündüz Kılıç 200 150
Türkiye Tanju Çolak 157 145
Türkiye Gökmen Özdenak 407 141
Türkiye Arif Erdem 498 138
Türkiye Suat Mamat 287 99
Türkiye Ümit Karan 238 97
Türkiye Cemil Erlertürk 86 95
Türkiye Burak Yılmaz 141 82

En çok forma giyen futbolcular

Uyruğu
Adı
Maç
Dönemi
Türkiye Bülent Korkmaz 613 1987-2005
Türkiye Hakan Şükür 549 1992-2008
Türkiye Cüneyt Tanman 535 1973-1991
Uruguay Muslera 504 2011-2024
Türkiye Arif Erdem 498 1991-2005
Türkiye Sabri Sarıoğlu 475 2002-2017
Türkiye Ergün Penbe 438 1994-2007
Türkiye Fatih Terim 434 1974-1985
Türkiye Tugay Kerimoğlu 418 1987-2000
Türkiye Metin Oktay 417 1955-1970
Türkiye Turgay Şeren 417 1949-1967

Teknik ekip

Görev İsim
Sportif direktör Türkiye Cenk Ergün
Teknik direktör Türkiye Okan Buruk
Yardımcı antrenör Türkiye İrfan Saraloğlu
Yardımcı antrenör İspanya Ismael Garcia Gomez
Yardımcı antrenör Almanya Moritz Volz
Yardımcı antrenör Türkiye Dursun Genç
Kaleci antrenörü Türkiye Can Okuyucu
Kaleci antrenörü Türkiye Fadıl Koşutan
Atletik performans Antrenörü Türkiye Dursun Genç
Atletik performans Antrenörü Türkiye Kaan Arısoy
Atletik performans Antrenörü Türkiye Yusuf Köklü
Atletik performans Antrenörü Türkiye Gürkan Fuat Demir
Maç ve Performans Analisti Türkiye Yılmaz Yüksel
Maç ve Performans Analisti Türkiye Serhat Doğan
Maç ve Performans Analisti Türkiye M. Can Mutlu
İdari menajer Türkiye Uğur Yıldız
Scouting ve performans analizi yöneticisi Türkiye Emre Utkucan
Medya ve İletişim Yöneticisi Türkiye Coşkun Gülbahar
Medya Sorumlusu Türkiye Egehan Şengül
Tercüman Türkiye Ersan Zeren
Tercüman Türkiye Utku Yurtbil
Takım doktoru Türkiye Dr. Yener İnce
Beslenme uzmanı Türkiye Mestan Hüseyin Çilekçi
Fizyoterapist Türkiye Mustafa Korkmaz
Fizyoterapist Türkiye Burak Koca
Fizyoterapist Türkiye Samet Polat
Masör Türkiye Sedat peker
Masör Türkiye Batuhan Erkan
Masör Türkiye Ozan Abaylı
Malzemeci Türkiye H. Çelik
Malzemeci Türkiye Veli Muğlı
Malzemeci Türkiye İlyas Gökçe

Son güncelleme: 15 Ağustos 2022
Kaynak: Galatasaray.org

Oyuncular

Galatasaray'ın günümüzde kadar birçok futbolcusu millî takımda oynama başarısı göstermiştir. Galatasaray'ın ilk yabancı uyruklu futbolcusu ise kurucular arasında yer alan Bulgaristan asıllı Boris Nikolof'dur. Galatasaray'ın Süper Lig'in hayata geçirilmesinden sonraki ilk yabancısı ise Yugoslavya asıllı Vlademir Nikolovski'dir. Galatasaray'ın yabancı futbolcularından Tarık Hocic ise 16 golle ligin ilk yabancı gol kralı olmuş oyuncudur. Galatasaray'da en çok forma giyen futbolcu 613 maçla Bülent Korkmaz olurken, en çok forma giyen yabancı futbolcu 302 maçla Fernando Muslera oldu.

Sporcu Ödülleri Gol Kralları
Milliyet Spor Ödülleri - Türkiye'de Yılın Futbolcusu (12)

Milliyet Spor Ödülleri - Türkiye'de Yılın Antrenörü (13)

Milliyet Spor Ödülleri - Türkiye'de Yılın En Başarılı Yabancı Sporcusu

Milliyet Spor Ödülleri - Türkiye'de Yılın Sporcusu

Süper Lig Gol Kralları (18)

Türkiye Kupası Gol Kralları (8)

Kadro

13 Eylül 2024 itibarıyla

Not: Uyruk bilgisi futbolcuların FIFA uygunluk kurallarınca oynayabileceği millî takımı gösterir. FIFA kuralları haricinde başkaca uyruğa da sahip olabilirler.

Mevki Uyruk Futbolcu
1 KL Uruguay URU Fernando Muslera
4 DF Senegal SEN Ismail Jakobs
5 OS Almanya GER Eyüp Aydın
6 DF Kolombiya COL Davinson Sánchez
7 OS Macaristan HUN Roland Sallai
8 OS Almanya GER Kerem Demirbay
9 FV Arjantin ARG Mauro Icardi
10 OS Belçika BEL Dries Mertens
11 OS Türkiye TUR Yunus Akgün
12 KL Türkiye TUR Batuhan Şen
18 OS Türkiye TUR Berkan Kutlu
19 KL Türkiye TUR Günay Güvenç
20 OS Brezilya BRA Gabriel Sara
22 OS Fas MAR Hakim Ziyech
Mevki Uyruk Futbolcu
23 DF Türkiye TUR Kaan Ayhan
24 DF Danimarka DEN Elias Jelert
25 DF Danimarka DEN Victor Nelsson
30 OS Avusturya AUT Yusuf Demir
34 OS Uruguay URU Lucas Torreira
36 OS Türkiye TUR Gökdeniz Gürpüz
38 KL Türkiye TUR Atakan Ordu
42 DF Türkiye TUR Abdülkerim Bardakcı
44 FV Belçika BEL Michy Batshuayi
45 FV Nijerya NGA Victor Osimhen
53 OS Türkiye TUR Barış Alper Yılmaz
58 DF Türkiye TUR Ali Yeşilyurt
83 OS Türkiye TUR Efe Akman
90 DF Türkiye TUR Metehan Baltacı

Kiralık gönderilenler

Not: Uyruk bilgisi futbolcuların FIFA uygunluk kurallarınca oynayabileceği millî takımı gösterir. FIFA kuralları haricinde başkaca uyruğa da sahip olabilirler.

Mevki Uyruk Futbolcu
KL Türkiye TUR Batuhan Şen (Gaziantep, 30 Haziran 2024'e kadar)
KL Türkiye TUR Berk Balaban (Isparta 32, 30 Haziran 2024'e kadar)
DF Fransa FRA Léo Dubois (İstanbul Başakşehir, 30 Haziran 2024'e kadar)
DF Hollanda NED Patrick van Aanholt (PSV, 30 Haziran 2024'e kadar)
DF Türkiye TUR Emin Bayram (KVC Westerlo, 30 Haziran 2024'e kadar)
DF Danimarka DEN Mathias Ross (NEC, 30 Haziran 2024'e kadar)
DF Türkiye TUR Metehan Baltacı (Eyüpspor, 30 Haziran 2024'e kadar)
DF Türkiye TUR Işık Kaan Arslan (Fethiyespor, 30 Haziran 2024'e kadar)
DF Türkiye TUR Yiğit Demir (Adana 1954, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS İtalya ITA Nicolò Zaniolo (Aston Villa, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS Avusturya AUT Yusuf Demir (Basel, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS Türkiye TUR Yunus Akgün (Leicester City, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS Türkiye TUR Taylan Antalyalı (Samsunspor, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS Romanya ROU Alexandru Cicâldău (Konyaspor, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS Türkiye TUR Baran Aksaka (Şanlıurfaspor, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS Türkiye TUR Sıraçhan Nas (Ümraniyespor, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS Türkiye TUR Caner Doğan (Sarıyer, 30 Haziran 2024'e kadar)
OS Türkiye TUR Emirhan Kayar (Beyoğlu Yeni Çarşı, 30 Haziran 2024'e kadar)
FV Türkiye TUR Eren Aydın (Çorum, 30 Haziran 2024'e kadar)

Takım kaptanları

Rekor transferler

Galatasaray, kulüp tarihindeki en yüksek transfer bedeli olan 18 milyon euroya Norwich City'den Gabriel Saray'ı, 2000-01 sezonunda transfer etmiştir. 2023-24 ara transfer döneminde ise Sacha Boey'i Bayern München takımına 30 milyon euro ve bonuslar karşılığında rekor bedelle satmıştır. Bu transferler ayrıca Türk futbol tarihinin en yüksek satış ve alış rakamlarıdır.

Alış
Sıra İsim Sezon Geldiği takım Bedel
1. Brezilya Gabriel Sara 2024-25 Norwich City 18 mil. €[155]
2. Brezilya Mário Jardel 2000-01 Porto 17.05 mil. €[156]
3. İtalya Nicolò Zaniolo 2022-23 AS Roma 15 mil. €[157]
4. Senegal Mbaye Diagne 2018-19 Kasımpaşa SK 10+3 mil. € (Bonus)[158]
Portekiz Bruma 2013-14 Sporting 10+3 mil. € (Bonus)[159]
Satış
Sıra İsim Sezon Satılan takım Bedel
01. Fransa Sacha Boey 2023-24 Bayern München 30+5 mil. € (Bonus)[160]
02. Senegal Badou Ndiaye 2017-18 Stoke City FC 16 mil. €[161]
03. Portekiz Bruma 2017-18 RB Leipzig 12.5+2.5 mil. € (Bonus)[162]
Brezilya Marcão 2022-23 Sevilla FC 13+2 mil. € (Bonus)[163]
05. Türkiye Arda Turan 2011-12 Atlético Madrid 12+1 mil. €(Bonus)[164]

Altyapı

Galatasaray U19 takımı, Galatasaray Spor Kulübü'nün U19 Süper Ligin'de bulunan futbol takımıdır. İç saha maçlarını Florya Metin Oktay Tesisleri'nde bulunan sahada yapmaktadır. Galatasaray U19 takımı U19 Süper Ligi'nde kazandığı 4 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan U19 takımı olma unvanını elinde bulunduruyor. U19 takımı, 2013-14 sezonunda düzenlenmeye başlayan UEFA Gençlik Ligin'de 6 kez grup aşamasında mücade etmiş fakat gruplardan çıkamamıştır. Takım grup aşamalarında, dört kez üçüncü, iki kez dördüncü olmuştur. Galatasaray U19 takımı, 2018-19 UEFA Gençlik Ligi'nde Porto U19, L. Moscow U19 ve Schalke U19 ile mücadele etti. Üç galibiyet ve bir beraberlikle 10 puan topladılar ve averajla 3. sırada yer aldılar. Bu sonuçla birlikte, üst tura yükselme şansını kıl payı kaçırdılar. Galatasaray U19 takımı için 2018-19 sezonu, UEFA Gençlik Ligi'ndeki en başarılı sezonu olarak kaydedildi.

Galatasaray U21 takımı, Galatasaray Spor Kulübü'nün U21 Ligin'de bulunan futbol takımıdır. İç saha maçlarını Florya Metin Oktay Tesisleri'nde bulunan sahada yapmaktadır. Galatasaray U21 takımının U21 Ligi tarihinde 8 şampiyonluğu bulunmaktadır. 1989 yılında başlatılan U21 Ligi, Türkiye Futbol Federasyonu, 1 Ağustos 2018'de yaptığı toplantıda ligin kuruluş amaçlarına hizmet edememesi ve gelişen dönemde gençler futbolundaki yaş aralığının daha da küçülmesi nedeniyle ligin sonlandırılmasına karar verdi. Lig tarihin en fazla şampiyon olan takımı Galatasaray U21'dir.

Galatasaray Futbol Akademisi'nin 9 yaş ve altından başlamak üzere U19 yaş grubuna kadar altyapı takımları bulunur ve TFF'nin düzenlediği Elit Akademi Liglerinde mücadele etmektedir.

Galatasaray'ın altyapısından yetişen ve Türkiye millî futbol takımında 10 maç ve üzerinde forma giyen futbolcular:

Başkanlar

Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk başkanı, 1905 yılında Ali Sami Yen'dir. Başkanlar, kulübün spor başarılarının yanı sıra, sosyal ve kültürel alandaki faaliyetlerinde de önemli roller oynamışlardır. İşte Galatasaray'ın son dönem başkanları ve görev aldıkları yıllar:

İsim Yıllar
Türkiye Faruk Süren 1996-01
Türkiye Mehmet Cansun 2001-02
Türkiye Özhan Canaydın 2002-08
Türkiye Adnan Polat 2008-11
Türkiye Ünal Aysal 2011-14
Türkiye Duygun Yarsuvat 2014-15
Türkiye Dursun Özbek 2015-18
Türkiye Mustafa Cengiz 2018-21
Türkiye Burak Elmas 2021-22
Türkiye II. Dursun Özbek 2022–

Son sezonlar

Sezonlara göre lig ve kupa müsabakalarının sonuçları
Sezon Lig Ulusal kupa Avrupa Diğer Gol kralı
Kademe Poz. O G B M A Y P Turnuva Sonuç Turnuva Sonuç Turnuva Sonuç Oyuncu Gol
2010-11 Süper Lig 8. 34 14 4 16 41 46 46 Türkiye Kupası ÇF Avrupa Ligi PO Çekya Milan Baroš 11
2011-12 Süper Lig 1. 40 25 11 4 78 30 86 Türkiye Kupası S16 Türkiye Selçuk İnan 13
2012-13 Süper Lig 1. 34 21 8 5 66 35 71 Türkiye Kupası S32 Şampiyonlar Ligi ÇF Süper Kupa Ş Türkiye Burak Yılmaz 32
2013-14 Süper Lig 2. 34 18 11 5 59 32 65 Türkiye Kupası Ş Şampiyonlar Ligi S16 Süper Kupa Ş Türkiye Burak Yılmaz 18
2014-15 Süper Lig 1. 34 24 5 5 60 35 77 Türkiye Kupası Ş Şampiyonlar Ligi GA Süper Kupa F Türkiye Burak Yılmaz 22
2015-16 Süper Lig 6. 34 13 12 9 69 49 51 Türkiye Kupası Ş Şampiyonlar Ligi GA Süper Kupa Ş Almanya Lukas Podolski 17
Avrupa Ligi S32
2016-17 Süper Lig 4. 34 20 4 10 65 40 64 Türkiye Kupası S16 Süper Kupa Ş Almanya Lukas Podolski 17
2017-18 Süper Lig 1. 34 24 3 7 75 33 75 Türkiye Kupası YF Avrupa Ligi 2ÖT Fransa Bafétimbi Gomis 32
2018-19 Süper Lig 1. 34 20 9 5 72 36 69 Türkiye Kupası Ş Şampiyonlar Ligi GA Süper Kupa F Nijerya Henry Onyekuru 16
Avrupa Ligi S32
2019-20 Süper Lig 6. 34 15 11 8 55 37 56 Türkiye Kupası ÇF Şampiyonlar Ligi GA Süper Kupa Ş Kolombiya Radamel Falcao

Türkiye Adem Büyük

11
2020-21 Süper Lig 2. 40 26 6 8 80 36 84 Türkiye Kupası ÇF Avrupa Ligi PO Senegal Mbaye Diagne 11
2021-22 Süper Lig 13. 38 14 10 14 51 53 52 Türkiye Kupası S32 Şampiyonlar Ligi 2ÖT Türkiye Kerem Aktürkoğlu 13
Avrupa Ligi S16
2022-23 Süper Lig 1. 36 28 4 4 83 27 88 Türkiye Kupası ÇF Arjantin Mauro Icardi 23
2023-24 Süper Lig 1. 38 33 3 1 92 25 102 Türkiye Kupası ÇF Şampiyonlar Ligi GA Süper Kupa Ş Arjantin Mauro Icardi 32
Avrupa Ligi 16PO

Kısaltmalar: Ş= Şampiyon, F= Final, YF= Yari final, ÇF= Çeyrek final, S16= Son 16, 16PO= Son 16 Playy-off turu, S32= Son 32, GA= Grup aşaması, PO= Play-off turu, 2ÖT= 2. Ön eleme turu.

Not: Eğik yazılar ve rakamlar sezonun devam ettiğini gösterir. Kalın yazılan futbolcular, o sezonda Süper Lig'de gol kralı olmuşlardır.

Kitaplar

Yıl Yazar Yapıt ISBN
1957 Ruşen Eşref Ünaydın Galatasaray ve Futbol ISBN 9786056430886

Kaynakça

  1. ^ "Kupa Beyi zorlanmadı!". 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  2. ^ "'Kupa Beyi' böyle oldular!". 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  3. ^ "Kupa beyi Galatasaray". 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  4. ^ "Werder-Talent Dinkci im Gala-Fokus – auch Bundesligist ist dran". 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  5. ^ galatasaray.org. "Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu". 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021.  (21 Ekim 2021).
  6. ^ "Hangi şehirde hangi takımın taraftarı daha fazla?". sabah.com.tr. Sabah Gazetesi. 4 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  7. ^ "SON 5 YILIN EN İYİSİ 'FENERBAHÇE'". haber7.com. Haber 7. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  8. ^ "Galatasaray Nasıl Kuruldu - GALATASARAY.ORG". www.galatasaray.org. Erişim tarihi: 31 Ekim 2024. 
  9. ^ "Süper Lig Tarihçe Şampiyonluklar Arşiv Gol Krallığı TFF". www.tff.org. Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  10. ^ "Türkiye Kupası Tarihçe ve Arşiv TFF". www.tff.org. Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  11. ^ "Turkcell Süper Kupa Tarihçesi TFF". www.tff.org. Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  12. ^ UEFA.com. "The official website for European football". UEFA.com (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  13. ^ UEFA.com. "The official website for European football". UEFA.com (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  14. ^ UEFA.com. "The official website for European football". UEFA.com (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  15. ^ "The European Club Footballing Landscape" (PDF). UEFA. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2009. 
  17. ^ "10 Σεπτεμβρίου, 2009". Κουβαδιαριδες Blog (Yunanca). Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  18. ^ UEFA.com. "The official website for European football". UEFA.com (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  19. ^ UEFA.com. "The official website for European football". UEFA.com (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  20. ^ "UEFA Champions League statistics 2022–23 handbook – All-time records 1955–2023" (PDF). UEFA.com. 
  21. ^ "Galatasaray researcher Melih Şabanoğlu". 13 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  22. ^ "İlk nefes II | GAYIN-SİN". web.archive.org. 23 Temmuz 2011. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  23. ^ "History of Galatasaray Spor Kulubu". web.archive.org. 9 Mayıs 2008. 9 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  24. ^ "Galatasaray Nasıl Kuruldu". Galatasaray S.K. galatasaray.org. 6 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  25. ^ "TFF.ORG Türkiye'de Futbolun Doğuşu 1". 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2010. 
  26. ^ a b c Erdoğan Arıpınar (Haziran 1992). Türk Futbol Tarihi (1904-1991). Türkiye Futbol Federasyonu Yayınları. ss. sf. 29. 
  27. ^ "HISTORY - Tag - 05.08.2005 10:25:00". web.archive.org. 10 Nisan 2008. 10 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 
  28. ^ Galatasaray.org 16 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Atatürk'ü Ölümünün 68. Yıldönümünde Andık"
  29. ^ "Şanslar Müsavi Favori Yok!". futbolekonomi.com. futbolekonomi.com. 25 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2013. 
  30. ^ Tanyolaç, Necmi (11 Temmuz 1961). "Metin mukaveleyi imzaladı". Milliyet. 
  31. ^ Görgün, Ege (21 Nisan 2010). "Sırtlarında ecnebilerin forması, yüreklerinde ay-yıldız..." goal.com. 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2012. 
  32. ^ "Cup Winners' Cup 1962-63". rsssf.com. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  33. ^ "İşta Galatasaray'ın tüm şampiyonlukları". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  34. ^ "Yabancı oyuncu sayısı değişmemelidir 1978/1979". haberpolitik.net. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2013. 
  35. ^ "Yerlilerin Süper Lig'i: Bank Asya". aksiyon.com.tr. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2013. 
  36. ^ "G.Saray Yeniden Doğacak". Milliyet Gazetesi. 23 Haziran 1996. s. 30. 
  37. ^ "Ve Hagi G.Saray'da". 7 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2013. 
  38. ^ "Hakan'dan 100. gol". Milliyet Gazetesi. 28 Ekim 1996. s. 32. 
  39. ^ "Ligin Gol Kralları". Türkiye Futbol Federasyonu. 13 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 
  40. ^ Hakan Yaşar (3 Haziran 1997). "Hakan Rekora Doymuyor". Milliyet Gazetesi. s. 28. 
  41. ^ "Bronz Ayakkabı Hakan'ın". Milliyet Gazetesi. 23 Haziran 1997. s. 34. 
  42. ^ "Hakan'ın gecesi". Hürriyet Gazetesi. 2 Şubat 1998. 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 
  43. ^ "Turkcell Süper Lig Arşivi - 1997-1998 Sezonu". Türkiye Futbol Federasyonu. 
  44. ^ Halil Özer (23 Mayıs 1998). "Kral Sarayda Kaldı". Milliyet Gazetesi. s. 34. 
  45. ^ "Hasan Şaş Fenerbahçe'ye çok yaklaşmıştı". 7 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2013. 
  46. ^ Münir Bağrıaçık (15 Ocak 1999). "Juve Rüyası Kötü Bitti". Milliyet Gazetesi. s. 30. 
  47. ^ "Aslan'ın Tur Pençesi". Hürriyet. 24 Kasım 1999. 12 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2010. 
  48. ^ "Spagetti nefisti: 2-1". Hürriyet. 10 Aralık 1999. 28 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2010. 
  49. ^ Borussia Dortmund-Galatasaray 21 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Hurriyet.com.tr
  50. ^ Galatasaray-Borussia Dortmund 2 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Hurriyet.com.tr
  51. ^ Real Mallorca-Galatasaray 22 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Hurriyet.com.tr
  52. ^ Galatasaray-Real Mallorca 22 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Hurriyet.com.tr
  53. ^ Galatasaray-Leeds United 8 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Hurriyet.com.tr
  54. ^ Leeds United-Galatasaray 14 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Hurriyet.com.tr
  55. ^ a b "UEFA European Competitions 2001-02". rsssf.com. 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2013. 
  56. ^ ""Yönetim istifa Fatih Terim sahaya !"". ntvmsnbc.com. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  57. ^ "Hep kazanacağız". sabah.com.tr. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  58. ^ "Galatasaray'da". 15 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  59. ^ "Galatasaray'da Gerets dönemi". ntvmsnbc.com. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  60. ^ "Galatasaray Şampiyon". 12 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  61. ^ "Galatasaray'da Gerets dönemi sona erdi". 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  62. ^ "Feldkamp ayrıldı". 28 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  63. ^ "2007-2008 Sezonu Şampiyonu; Galatasaray". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  64. ^ "Hakan Şükür kararını açıkladı". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  65. ^ "Galatasaray'da Skibbe dönemi". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  66. ^ "Harry Kewell Galatasaray'da". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  67. ^ "Milan Baros Galatasaray'da". 28 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  68. ^ "Skibbe'yle yollar ayrıldı!". 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  69. ^ "Galatasaray'da Bülent Korkmaz dönemi". 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  70. ^ "Bülent Korkmaz dönemi sona erdi". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  71. ^ "Frank Rijkaard Galatasaray'da". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  72. ^ "Caner Erkin Galatasaray'da". 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  73. ^ "Elano Blumer imzaladı". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  74. ^ "Leo Franco ile sözleşme imzalandı". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  75. ^ "Keita sözleşme imzaladı". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  76. ^ "Zvjezdan Misimovic Galatasaray'da". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  77. ^ "Ve Rijkaard ile yollar ayrıldı !". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  78. ^ "HAGİ MİSİMOVİÇ'İN NEDEN KADRO DIŞI BIRAKILDIĞINI AÇIKLADI". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2013. 
  79. ^ "Misimovic kadro dışı kaldı". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  80. ^ Elano Ayrıldı!
  81. ^ "Kazım Kazım Galatasaray'da". 6 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  82. ^ "Türk Telekom Arena açıldı". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2013. 
  83. ^ "Kazım derbide golü attıktan sonra Fener'in yedek kulübesine gidince kıyamet koptu". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  84. ^ Galatasaray: 1 - Fenerbahçe: 2
  85. ^ "Hagi istifa etti". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  86. ^ Galatasaray'da Hagi dönemi sona erdi.
  87. ^ "Yeni Teknik Direktörümüz: Bülent Ünder". 4 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2013. 
  88. ^ "Tarihin en kötü sezonu". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  89. ^ "(Goal.com Özel) Galatasaray'ın transfer karnesi". goal.com. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2013. 
  90. ^ "Taffarel yuvaya döndü!". ligtv.com.tr. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  91. ^ "Burak Yılmaz'ın Trabzonspor'dan transferi konusunda açıklama". 15 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  92. ^ "Burak Yılmaz Galatasaray'da". 16 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  93. ^ "TFF Süper Kupa Galatasaray'ın". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  94. ^ "İşte Süper Kupa'nın süper MVP'si!". 14 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  95. ^ "25 bin seyirci futbola doydu". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  96. ^ "Galatasaray Son 16'da". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  97. ^ "Galatasaray 1 - 2 1461 Trabzon". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  98. ^ "Trabzonspor 0 - 0 Galatasaray". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  99. ^ "Wesley Sneijder Galatasaray'da". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  100. ^ "Didier Drogba Galatasaray'da". 30 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  101. ^ "Maçın adamı Sneijder". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  102. ^ "VE ŞAMPİYON GALATASARAY!". 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  103. ^ "Şampiyon Galatasaray". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  104. ^ "Bu onur Burak'ın". 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  105. ^ "TT Arena'da maç ertelendi!". 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2013. 
  106. ^ "Galatasaray Son 16'da". 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2013. 
  107. ^ "Ziraat Türkiye Kupası'nda şampiyon Galatasaray". tff.org. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2014. 
  108. ^ "Açıklama". galatasaray.org. 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  109. ^ "Mancini dönemi sona erdi". ntvspor.net. 18 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  110. ^ "Galatasaray'a hoş geldin Domènec Torrent!". www.galatasaray.org. 25 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2022. 
  111. ^ fanatik. "SON DAKİKA! Galatasaray, Okan Buruku KAPa bildirdi!". Fanatik. 23 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2022. 
  112. ^ "Galatasaray, 15 yıllık Şampiyonlar Ligi ön eleme hasretini bitirecek". ajansspor.com. 30 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  113. ^ Ekonomim (21 Kasım 2023). "Galatasaray'dan Puma ile 25 milyon euroluk anlaşma". https://www.ekonomim.com/spor/galatasaraydan-puma-ile-25-milyon-euroluk-anlasma-haberi-716854. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2024.  |çalışma= dış bağlantı (yardım)
  114. ^ a b "Ali Sami Yen Stadı tarihi". 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2013. 
  115. ^ "Stat Arama". tff.org. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  116. ^ "Galatasaray Stadyum Müzesi basına tanıtıldı". Galatasaray S.K. galatasaray.org. 26 Şubat 2018. 28 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 
  117. ^ "İşte Türkiye'nin taraftar haritası! En çok taraftarı olan takım hangisi?". aksam.com.tr. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  118. ^ "Taraftar grupları iftarda buluşuyor En çok taraftarı olan takım hangisi?". haberturk.com. 21 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  119. ^ a b c d "Papazın Çayırı"nda başlayan ezeli rekabet 100 yaşında". radikal.com.tr. 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  120. ^ a b c "Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın yaptığı tüm maçlar". tmilliyet.com.tr. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  121. ^ "Mackolik.com - iddaa,canlı maç,iddaa sonuçları,sahadan,tuttur,futbol @ Mackolik.com". Mackolik.com (İngilizce). Erişim tarihi: 16 Ekim 2024. 
  122. ^ Defans, Bülent Korkmaz Bülent KorkmazTürkiye D. Tarihi : D. Yeri : Malatya Boy : 181 cm Kilo : 79 kg Pozisyon : (24 Kasım 1968). "Bülent Korkmaz". Mackolik.com (İngilizce). 6 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  123. ^ Sonu : 30.06.2024, Fernando Muslera Uruguay Galatasaray 1 600 000 EUR Uzun Adı : Nestor Fernando Muslera Micol D. Tarihi :D Yeri : Buenos AiresBoy : 190 cm Kilo : 77 kg Pozisyon : Kaleci Kontrat (16 Haziran 1986). "Fernando Muslera". Mackolik.com (İngilizce). 6 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  124. ^ Forvet, Metin Oktay Metin OktayTürkiye Galatasaray D. Tarihi : D. Yeri : İzmir Boy : 178 cm Pozisyon : (2 Şubat 1936). "Metin Oktay". Mackolik.com (İngilizce). 6 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  125. ^ Ortasaha, Gheorghe Hagi Gheorghe HagiRomanya Galatasaray D. Tarihi : D. Yeri : Sacele Boy : 173 cm Kilo : 62 kg Pozisyon : (5 Şubat 1965). "Gheorghe Hagi". Mackolik.com (İngilizce). 6 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  126. ^ Forvet, Hakan Şükür Türkiye Galatasaray D. Tarihi : D. Yeri : Adapazari Boy : 191 cm Kilo : 81 kg Pozisyon : (1 Eylül 1971). "Hakan Şükür". Mackolik.com (İngilizce). 6 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  127. ^ "Süper Lig'in rekorları!". milliyet.com.tr. 6 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013. 
  128. ^ "UEFA Resmî Sitesi". 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2009. 
  129. ^ "UEFA Resmî Sitesi". 29 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2009. 
  130. ^ "Süper Lig Tarihçe Şampiyonluklar Arşiv Gol Krallığı TFF". www.tff.org. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2022. 
  131. ^ "UEFA.com Galatasaray SK". 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  132. ^ UEFA.com. "All-time Clubs - Most appearances Stats | UEFA Champions League". UEFA.com (İngilizce). 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  133. ^ UEFA.com. "All-time Clubs - Matches played Stats | UEFA Champions League". UEFA.com (İngilizce). 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  134. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  135. ^ "UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1962". 17 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  136. ^ "UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1963". 9 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  137. ^ "UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1969". 31 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  138. ^ UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1988 31 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - 1. Tur
  139. ^ UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1988 26 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - 2. Tur
  140. ^ UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1988 1 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Çeyrek final
  141. ^ UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1988 28 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Yarı final
  142. ^ "UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1993". 10 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  143. ^ "UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1998". 16 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  144. ^ "UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 1999". 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  145. ^ UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 2000 27 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Öneleme
  146. ^ UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 2000 26 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - 1. Tur
  147. ^ UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 2000 5 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - 2. Tur
  148. ^ UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 2000 4 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Çeyrek final
  149. ^ "UEFA.com - Şampiyonlar ligi tarihi: 2001". 19 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  150. ^ Galatasaray, Süper Kupa’nın galibi 21 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Ntv
  151. ^ "Süper Lig tarihinin 'en'leri". www.aa.com.tr. 4 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2022. 
  152. ^ SPORTS, beIN (5 Mayıs 2024). "Galatasaray Fenerbahçe nin puan rekorunu kırdı". beinsports.com.tr. 8 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  153. ^ UEFA.com. "All-time Clubs - Most appearances Stats | UEFA Champions League". UEFA.com (İngilizce). 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  154. ^ "Gol Kralı Mbaye Diagne!". 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 
  155. ^ "Profesyonel Futbolcu Gabriel Davi Gomes Sara Transferi Hakkında". kap.org.tr. 9 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2024. 
  156. ^ "Jardel - Transfer geçmişi". www.transfermarkt.com.tr. 4 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2024. 
  157. ^ "Profesyonel Futbolcu Nicolo Zaniolo'nun Transferi Hakkında". kap.org.tr. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  158. ^ "Mbaye Diagne - Transfer geçmişi". www.transfermarkt.com.tr. 9 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2024. 
  159. ^ "Özel Durum Açıklaması (Güncelleme)". kap.org.tr. 9 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2013. 
  160. ^ "Profesyonel Futbolcumuz Sacha Boey'nin Transferi Hakkında". kap.org.tr. Erişim tarihi: 28 Ocak 2024. 
  161. ^ "Profesyonel Futbolcumuz Papa Alioune Ndiaye'nin Transferi Hakkında". kap.org.tr. Erişim tarihi: 31 Ocak 2018. 
  162. ^ "Armindo Tue Na Bangna (Bruma)'nın Transferi Hakkında". kap.org.tr. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017. 
  163. ^ "Profesyonel Futbolcu Marcos Do Nascimento Teixeira'nın Transferi Hakkında". kap.org.tr. 11 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2022. 
  164. ^ [Arda Turan'ın Club Atletico de Madrid'e transferi "https://www.kap.org.tr/Bildirim/164161"] |url= değerini kontrol edin (yardım). kap.org.tr. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2011.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
Kitap
  • Tuncay, Bülent. Galatasaray Tarihi: Avrupa zaferleriyle, unutulmaz yıldızlarıyla. Yapı Kredi Yayınları, 1696. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2003. ISBN 978-975-08-0427-4
  • Yamak, Oygur. Galatasaray: Futbolda Dünya Markası: Doksan beş yıllık öykü. Sinerji, 2001.
  • Hasol, Doğan. Galatasaray'da düşler/gerçekler. İstanbul: Yapı Yayın, 2004. ISBN 975-8599-44-5
  • Çakır, Ahmet. 90 soruda Galatasaray Spor Kulübü tarihi. Cağaloğlu, İstanbul: Demir Ajans Yayınları, 1995.
  • Tekil, Süleyman. Galatasaray Tarihi, 1905-1985. İstanbul: Galatasaray Spor Kulübü, 1986.
  • Tekil, Süleyman. Galatasaray dünden/bugüne, 1905-1982: tarihi, olaylar, anılar. İstanbul: Arset Matbaacılık Koll. Şti, 1983.
  • İsfendiyar, Fethi. Galatasaray Tarihi. İstanbul: Doğan Kardeş Yayınları, 1952.
  • Tuncay, Bülent. Galatasaray Tarihi: Avrupa zaferleriyle, unutulmaz yıldızlarıyla. Yapı Kredi Yayınları, 1696. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2003. ISBN 978-975-08-0427-4
  • Yamak, Oygur. Galatasaray: Futbolda Dünya Markası: Doksan beş yıllık öykü. Sinerji, 2001.
  • Hasol, Doğan. Galatasaray'da düşler/gerçekler. İstanbul: Yapı Yayın, 2004. ISBN 975-8599-44-5
  • Çakır, Ahmet. 90 soruda Galatasaray Spor Kulübü tarihi. Cağaloğlu, İstanbul: Demir Ajans Yayınları, 1995.
  • Tekil, Süleyman. Galatasaray Tarihi, 1905-1985. İstanbul: Galatasaray Spor Kulübü, 1986.
  • Tekil, Süleyman. Galatasaray dünden/bugüne, 1905-1982: tarihi, olaylar, anılar. İstanbul: Arset Matbaacılık Koll. Şti, 1983.
  • İsfendiyar, Fethi. Galatasaray Tarihi. İstanbul: Doğan Kardeş Yayınları, 1952.
Görsel Medya

Dış bağlantılar