Süper Lig şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
2014-15 sezonu Süper Lig kupası

Süper Lig şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, TFF'nin en üst düzey lig organizasyonu olan Süper Lig'de şampiyonluk kazanan teknik direktörlerin sezonlara göre yapılmış listesidir. 1959'dan bu yana geçen 53 sezonda 33 farklı teknik adam şampiyonluk yaşamıştır. Süper Lig ismiyle 53 sezon oynanmasına rağmen şampiyonluk sayısı sezon sayısından iki fazladır.[Not 1] En çok şampiyon olan isim ise altı şampiyonlukla Fatih Terim'dir.[1]

Mustafa Denizli, üç farklı takımı şampiyonluğa taşımayı başarmış tek direktördür. Denizli, 1987-88 sezonunda Galatasaray'ı, 2000-01 sezonunda Fenerbahçe'yi, 2008-09 sezonunda ise Beşiktaş'ı şampiyon yapmıştır.[2] Bu başarıyı iki farklı takımda yaşayanlar ise Christoph Daum,[3] Tomislav Kaloperović,[3][4] Branko Stanković[3][5] ve Mircea Lucescu'dur.[4][5]

Üst üste en fazla şampiyon olan teknik direktör dört kezle Fatih Terim'dir. 1996-2000 yılları arasında bu başarıyı yaşamıştır.[4] Brian Birch ve Gordon Milne ise üç sezon üst üste şampiyonluk yaşamıştır. Birch 1971-1973 yıllarında Galatasaray'ı, Milne ise 1990-1992 yılları arasında Beşiktaş'ı şampiyon yapmıştır.[4][5] İki sezon üst üste şampiyonluk yaşayan teknik direktörler ise Gündüz Kılıç,[4] Ljubiša Spajić,[5] Didi,[3] Ahmet Suat Özyazıcı,[6] Mircea Lucescu,[4][5] Christoph Daum,[3] Fatih Terim ve Şenol Güneş'tir. Mircea Lucescu bu isimler arasında iki farklı takımla üst üste şampiyonluk yaşayan tek isimdir. 2001-02 sezonunda Galatasaray'ı, 2002-03 sezonunda ise Beşiktaş'ı şampiyonluğa ulaştırmıştır.

Hem futbolcuyken hem teknik direktörken şampiyonluk yaşamayı başaran dört isim bulunmaktadır. Bu isimler Ertuğrul Sağlam, Aykut Kocaman, Hamza Hamzaoğlu ve Şenol Güneş'tir. Ertuğrul Sağlam 1994-95 sezonunda Beşiktaş'ta futbolcuyken, 2009-10 sezonunda Bursaspor'da teknik direktörken şampiyonluk yaşamıştır.[7] Aykut Kocaman, 1988-89 ve 1995-96 sezonlarında Fenerbahçe'de futbolcuyken, 2010-11 sezonunda yine Fenerbahçe'de teknik direktörken şampiyonluk görmüştür.[8] Hamza Hamzaoğlu, 1992-93 ve 1993-94 sezonlarında Galatasaray'da futbolcuyken, 2014-15 sezonunda ise Galatasaray'da teknik direktörken zirvede yer almıştır.[9] Futbolculuğunda Trabzonspor'la altı kez (1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984) zirvede yer alan Şenol Güneş ise 2015-16 ve 2016-17'de Beşiktaş'ın başında şampiyon olmuştur.

Kazanan teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Didi, 1973-74 ve 1974-75 sezonunun kazanan teknik direktörü
Jupp Derwall, 1986-87 sezonunun kazanan teknik direktörü
Mustafa Denizli, 1987-88, 2000-01 ve 2008-09 sezonlarının kazanan teknik direktörü
Carlos Alberto Parreira, 1995-96 sezonunun kazanan teknik direktörü
Christoph Daum, 1994-95, 2003-04 ve 2004-05 sezonlarının kazanan teknik direktörü
Fatih Terim, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-00, 2011-12 ve 2012-13 sezonlarının kazanan teknik direktörü
Mircea Lucescu, 2001-02 ve 2002-03 sezonlarının kazanan teknik direktörü
Zico, 2006-07 sezonunun kazanan teknik direktörü
Ertuğrul Sağlam, 2009-10 sezonunun kazanan teknik direktörü
Şenol Güneş, 2015-16 ve 2016-17 sezonlarını kazanan teknik direktörü
Sezon Kazanan teknik direktörler Kulüp Not
1959 Macaristan Molnár, IgnácIgnác Molnár Fenerbahçe [3]
1959-60 Macaristan Kuttik, AndrásAndrás Kuttik Beşiktaş [5]
1960-61 Macaristan Székely, LászlóLászló Székely Fenerbahçe [3]
1961-62 Türkiye Kılıç, GündüzGündüz Kılıç Galatasaray [4]
1962-63 Türkiye Kılıç, GündüzGündüz Kılıç Galatasaray [4]
1963-64 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Kokotović, MiroslavMiroslav Kokotović Fenerbahçe [3]
1964-65 İngiltere Hold, OscarOscar Hold Fenerbahçe [3]
1965-66 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Spajić, LjubišaLjubiša Spajić Beşiktaş [5]
1966-67 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Spajić, LjubišaLjubiša Spajić Beşiktaş [5]
1967-68 Macaristan Molnár, IgnácIgnác Molnár Fenerbahçe [3]
1968-69 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Kaloperović, TomislavTomislav Kaloperović Galatasaray [4]
1969-70 Romanya Ionescu, TraianTraian Ionescu Fenerbahçe [3]
1970-71 İngiltere Birch, BrianBrian Birch Galatasaray [4]
1971-72 İngiltere Birch, BrianBrian Birch Galatasaray [4]
1972-73 İngiltere Birch, BrianBrian Birch Galatasaray [4]
1973-74 Brezilya Didi Fenerbahçe [3]
1974-75 Brezilya Didi Fenerbahçe [3]
1975-76 Türkiye Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [Not 2] [6]
1976-77 Türkiye Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [6]
1977-78 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Kaloperović, TomislavTomislav Kaloperović Fenerbahçe [3]
1978-79 Türkiye Sümer, ÖzkanÖzkan Sümer Trabzonspor [6]
1979-80 Türkiye Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [6]
1980-81 Türkiye Sümer, ÖzkanÖzkan Sümer Trabzonspor [6]
1981-82 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Milić, ĐorđeĐorđe Milić Beşiktaş [5]
1982-83 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Stanković, BrankoBranko Stanković Fenerbahçe [3]
1983-84 Türkiye Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [6]
1984-85 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Veselinović, TodorTodor Veselinović Fenerbahçe [3]
1985-86 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Stanković, BrankoBranko Stanković Beşiktaş [5]
1986-87 Almanya Derwall, JuppJupp Derwall Galatasaray [4]
1987-88 Türkiye Denizli, MustafaMustafa Denizli Galatasaray [4]
1988-89 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Veselinović, TodorTodor Veselinović Fenerbahçe [3]
1989-90 İngiltere Milne, GordonGordon Milne Beşiktaş [5]
1990-91 İngiltere Milne, GordonGordon Milne Beşiktaş [5]
1991-92 İngiltere Milne, GordonGordon Milne Beşiktaş [5]
1992-93 Almanya Feldkamp, Karl-HeinzKarl-Heinz Feldkamp Galatasaray [4]
1993-94 Almanya Hollmann, ReinerReiner Hollmann Galatasaray [4]
1994-95 Almanya Daum, ChristophChristoph Daum Beşiktaş [3]
1995-96 Brezilya Parreira, Carlos AlbertoCarlos Alberto Parreira Fenerbahçe [3]
1996-97 Türkiye Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
1997-98 Türkiye Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
1998-99 Türkiye Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
1999-00 Türkiye Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
2000-01 Türkiye Denizli, MustafaMustafa Denizli Fenerbahçe [3]
2001-02 Romanya Lucescu, MirceaMircea Lucescu Galatasaray [4]
2002-03 Romanya Lucescu, MirceaMircea Lucescu Beşiktaş [5]
2003-04 Almanya Daum, ChristophChristoph Daum Fenerbahçe [3]
2004-05 Almanya Daum, ChristophChristoph Daum Fenerbahçe [3]
2005-06 Belçika Gerets, EricEric Gerets Galatasaray [4]
2006-07 Brezilya Zico Fenerbahçe [3]
2007-08 Türkiye Güler, CevatCevat Güler Galatasaray [Not 3] [4]
2008-09 Türkiye Denizli, MustafaMustafa Denizli Beşiktaş [Not 4] [5]
2009-10 Türkiye Sağlam, ErtuğrulErtuğrul Sağlam Bursaspor [7]
2010-11 Türkiye Kocaman, AykutAykut Kocaman Fenerbahçe [8]
2011-12 Türkiye Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
2012-13 Türkiye Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
2013-14 Türkiye Yanal, ErsunErsun Yanal Fenerbahçe [10]
2014-15 Türkiye Hamza Hamzaoğlu Galatasaray [11]
2015-16 Türkiye Şenol Güneş Beşiktaş [12]
2016-17 Türkiye Şenol Güneş Beşiktaş [13]

Bireysel performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Toplam Kulüp(ler) Kazandığı sezonlar
1
Türkiye Fatih Terim
6
Galatasaray 1997, 1998, 1999, 2000, 2012, 2013
2
Türkiye Ahmet Suat Özyazıcı
4
Trabzonspor 1976, 1977, 1980, 1984
3 İngiltere Brian Birch 3 Galatasaray 1971, 1972, 1973
İngiltere Gordon Milne Beşiktaş 1990, 1991, 1992
Almanya Christoph Daum Beşiktaş (1), Fenerbahçe (2) 1995, 2004, 2005
Türkiye Mustafa Denizli Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş 1988, 2001, 2009
7 Türkiye Gündüz Kılıç 2 Galatasaray 1962, 1963
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Ljubiša Spajić Beşiktaş 1966, 1967
Macaristan Ignác Molnár Fenerbahçe 1959, 1968
Brezilya Didi Fenerbahçe 1974, 1975
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Tomislav Kaloperović Galatasaray, Fenerbahçe 1969, 1978
Türkiye Özkan Sümer Trabzonspor 1979, 1981
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Branko Stanković Fenerbahçe, Beşiktaş 1983, 1986
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Todor Veselinović Fenerbahçe 1985, 1989
Romanya Mircea Lucescu Galatasaray, Beşiktaş 2002, 2003
Türkiye Şenol Güneş Beşiktaş 2016, 2017
16 Macaristan András Kuttik 1 Beşiktaş 1960
Macaristan László Székely Fenerbahçe 1961
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Miroslav Kokotović Fenerbahçe 1964
İngiltere Oscar Hold Fenerbahçe 1965
Romanya Traian Ionescu Fenerbahçe 1970
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Đorđe Milić Beşiktaş 1982
Almanya Jupp Derwall Galatasaray 1987
Almanya Karl-Heinz Feldkamp Galatasaray 1993
Almanya Reiner Hollmann Galatasaray 1994
Brezilya Carlos Alberto Parreira Fenerbahçe 1996
Belçika Eric Gerets Galatasaray 2006
Brezilya Zico Fenerbahçe 2007
Türkiye Cevat Güler Galatasaray 2008
Türkiye Ertuğrul Sağlam Bursaspor 2010
Türkiye Aykut Kocaman Fenerbahçe 2011
Türkiye Ersun Yanal Fenerbahçe 2014
Türkiye Hamza Hamzaoğlu Galatasaray 2015

Milliyete göre performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Şampiyonluk
sayısı
Teknik direktör
sayısı
Kazanılan sezonlar
1
Türkiye Türkiye
24
11
1962, 1963, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1997,
1998, 1999, 2000, 2001, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012,
2013, 2014, 2015, 2016, 2017
2
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya
10
6
1964, 1966, 1967, 1969, 1978, 1982, 1983, 1985, 1986, 1989
3
İngiltere İngiltere
7
3
1965, 1971, 1972, 1973, 1990, 1991, 1992
4
Almanya Almanya
6
4
1987, 1993, 1994, 1995, 2004, 2005
5 Macaristan Macaristan 4 3 1959, 1960, 1961, 1968
Brezilya Brezilya 1974, 1975, 1996, 2007
7
Romanya Romanya
3
2
1970, 2002, 2003
8
Belçika Belçika
1
1
2006

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Not 1.  * Türkiye 1. liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulu'nun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında, Beşiktaş kulübünün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF yıldız kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır.[14]
Not 2.  * Trabzonspor 1975-76 sezonuna Şükrü Ersoy ile başlamış ancak 13.haftada takımın başına Ahmet Suat Özyazıcı'yı getirmiştir.[15]
Not 3.  * 2007-08 sezonunda Galatasaray'ın başında olan Karl-Heinz Feldkamp 29.hafta öncesi istifa etmiş, kalan altı haftada takımı Cevat Güler ve Feldkamp'ın yardımcıları Burak Dilmen ve Nezih Ali Boloğlu çalıştırmıştır.[15]
Not 4.  * Beşiktaş 2008-09 sezonuna Ertuğrul Sağlam'la başlamış ancak 7.hafta öncesi UEFA Kupası'nda Metalist Harkiv'e elenilmesi sonucu Ertuğrul Sağlam istifa etmiş ondan boşalan teknik direktörlüğe ise Mustafa Denizli getirilmiştir.[15]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rekortmen Terim". milliyet.com. 13 Mayıs 2012. http://spor.milliyet.com.tr/rekortmen-terim/spor/spordetay/09.05.2012/1539732/default.htm. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2011. 
  2. ^ "3 bilinmeyenli denklem!". htspor.com. http://www.htspor.com/besiktas/haber/652416-3-bilinmeyenli-denklem. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w "Fenerbahçe şampiyon olursa, Daum tarihe geçecek". zaman.com.tr. 3 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160703120615/http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=983569. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y "1.Lig Şampiyonları". galatasaray.org. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140219033115/http://www.galatasaray.org:80/kupalar/pages/1ligsampiyonlari.php. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Teknik Direktörlerimiz". bjk.com.tr. 20 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110820140400/http://www.bjk.com.tr:80/tr/haberler.php?xl=tarihce&l=h&h_no=3348. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  6. ^ a b c d e f g "Şenol Güneş'in ilk şampiyonluğu olabilir". sporx.com. 29 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110529015246/http://www.sporx.com:80/futbol/superlig/trabzonspor/senol-gunesin-ilk-sampiyonlugu-olabilirSXHBQ234332SXQ. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  7. ^ a b "Bursaspor şampiyon!". cnnturk.com. 17 Mayıs 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304103817/http://www.cnnturk.com/2010/spor/futbol/05/16/bursaspor.sampiyon/576474.0/index.html. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  8. ^ a b "2.Türk Aykut Kocaman". mackolik.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304223821/http://www.mackolik.com/Haber/116447/2Turk-Aykut-Kocaman. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "kaynak5" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  9. ^ "Hamzaoğlu hem oyuncu hem teknik adam olarak Galatasaray'da ilk şampiyon". www.bugun.com.tr. 26 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150726211540/http://www.bugun.com.tr/spor/hamza-hamzaoglu-tarihe-gecti-haberi/1659832. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  10. ^ "Yanal tarihe geçti". ntvspor.net. 27 Nisan 2014. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140701084128/http://www.ntvspor.net:80/haber/futbol/106442/yanal-tarihe-gecti. Erişim tarihi: 28 Nisan 2014. 
  11. ^ "4 yıldızlı şampiyon!". ntvspor.net. 25 Mayıs 2015. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160125183611/http://www.ntvspor.net/haber/futbol/130900/sampiyon-galatasaray. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  12. ^ "Bu sene o sene! ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ!..". ntvspor.net. 15 Mayıs 2016. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160604061351/http://www.ntvspor.net/haber/futbol/155121/bu-sene-o-sene-sampiyon-besiktas--. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2016. 
  13. ^ "İŞLEM TAMAM! ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ!..". 28 Mayıs 2017. 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170608070957/http://www.ntvspor.net/futbol/islem-tamam-sampiyon-besiktas-592b0d704f10ada6b873d1af. 
  14. ^ "Spor Toto Süper Lig". Ligtv.com.tr. 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160614033018/http://www.ligtv.com.tr/lig/spor-toto-super-lig/tarihce. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  15. ^ a b c "Ligde 35 kez yabancı, 16 kez Türk hoca güldü". hurriyet.com.tr. 4 Ağustos 2009. http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=12208890. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012.