UEFA Süper Kupası maçları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

UEFA Süper Kupası, ilk olarak 1975 yılında oynanmaya başlanan ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonunun karşılaştığı tek maçlık bir kupadır. Kupa karşılaşması 1999 yılına kadar UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonları arasında yapılırken, 1999 yılında UEFA Kupa Galipleri Kupası'nın kaldırılması üzerine UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile yeni adı UEFA Avrupa Ligi olan UEFA Kupası şampiyonu arasında oynanmaya başlamıştır. Bu değişiklik sonrası ilk maç 1999 UEFA Süper Kupası'nda Manchester United ve Lazio arasında oynanmış ve 1-0 sonuçlanmıştır.

Kupa 1998 yılına kadar iki ayaklı olmak üzere tarafların stadyumlarında oynanmakta iken, 1998 yılından itibaren tek ayak üzerinden oynanmaya başlanmıştır. Bu yıldan itibaren bütün maçlar da Monako'daki II. Louis Stadyumu'nda oynanmaya başlamıştır.[1]

Barcelona ile Milan kupayı beşer kez kazanmıştır ve kupayı en çok kazanan takımlardır. Ayrıca 1989 ve 1990 yıllarında üst üste kupayı iki kere kazanarak bu alanda da tek takım olmuştur.[1] Ülke bazında bakıldığında İspanyol takımları kupayı on dört kez kazanarak bu alanda en başarılı ülkedir. Sonuncusu 2019'da düzenlenen organizasyonun son şampiyonu, normal süresi 1-1, uzatma süresi ise 2-2 sona eren maçın penaltı vuruşlarında rakibi Chelsea'yi 5-4'lük skorla mağlup eden Liverpool oldu.

Maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
Uzatmaların sonunda kazandı.
†† Uzatmalarda altın gol ile kazandı.
* UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu.
# UEFA Kupa Galipleri Kupası şampiyonu.
¤ UEFA Kupası/UEFA Avrupa Ligi şampiyonu.
Kalın İki ayaklı maç sonucunda kazandı.
n/a Maç oynanmadı.

İki ayaklı maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ülke Ev sahibi takım Sonuç Deplasman takımı Ülke Stadyum Şehir Notlar
1972 İskoçya İSK Rangers # 1-3 Ajax * Hollanda HOL Ibrox Stadyumu Glasgow, İskoçya [2][a]
Hollanda HOL Ajax * 3-2 Rangers # İskoçya İSK De Meer Stadyumu Amsterdam, Hollanda
Ajax, toplamda 6-3 kazandı *
1973 İtalya İTA Milan # 1-0 Ajax * Hollanda HOL San Siro Milano, İtalya [3]
Hollanda HOL Ajax * 6-0 Milan # İtalya İTA Olimpiyat Stadyumu Amsterdam, Hollanda
Ajax, toplamda 6-1 kazandı *
1974 Maç oynanmadı.
Takımlar: Batı Almanya Bayern München *, Doğu Almanya Magdeburg #.
[b]
1975 Batı Almanya BALM Bayern München * 0-1 Dinamo Kyiv # Sovyetler Birliği SSCB Olimpiyat Stadyumu Münih, Almanya [4]
Sovyetler Birliği SSCB Dinamo Kyiv # 2-0 Bayern München * Batı Almanya BALM Kiev Merkez Stadyumu Kiev, Sovyetler Birliği
Dinamo Kyiv, toplamda 3-0 kazandı #
1976 Batı Almanya BALM Bayern München * 2-1 Anderlecht # Belçika BEL Olimpiyat Stadyumu Münih, Almanya [5]
Belçika BEL Anderlecht # 4-1 Bayern München * Batı Almanya BALM Parc Astride Brüksel, Belçika
Anderlecht, toplamda 5-3 kazandı #
1977 Batı Almanya BALM Hamburg # 1-1 Liverpool * İngiltere İNG Volksparkstadion Hamburg, Almanya [6]
İngiltere İNG Liverpool * 6-0 Hamburg # Batı Almanya BALM Anfield Liverpool, İngiltere
Liverpool, toplamda 7-1 kazandı *
1978 Belçika BEL Anderlecht # 3-1 Liverpool * İngiltere İNG Parc Astride Brüksel, Belçika [5]
İngiltere İNG Liverpool * 2-1 Anderlecht # Belçika BEL Anfield Liverpool, İngiltere
Anderlecht, toplamda 4-3 kazandı #
1979 İngiltere İNG Nottingham Forest * 1-0 Barcelona # İspanya İSP City Ground Nottingham, İngiltere [7]
İspanya İSP Barcelona 1-1 Nottingham Forest * İngiltere İNG Camp Nou Barselona, İspanya
Nottingham Forest, toplamda 2-1 kazandı *
1980 İngiltere İNG Nottingham Forest * 2-1 Valencia # İspanya İSP City Ground Nottingham, İngiltere [8]
İspanya İSP Valencia # 1-0 Nottingham Forest * İngiltere İNG Luís Casanova Valensiya, İspanya
2-2 beraberlikle sonuçlandı, Valencia konuk takım gol sayısı kuralıyla kazandı #
1981 Maç oynanmadı.
Takımlar: İngiltere Liverpool *, Sovyetler Birliği Dinamo Tbilisi #
[c]
1982 İspanya İSP Barcelona # 1-0 Aston Villa * İngiltere İNG Camp Nou Barselona, İspanya [9]
İngiltere İNG Aston Villa *  †3-0 Barcelona İspanya İSP Villa Park Birmingham, İngiltere
Aston Villa, toplamda 3-1 kazandı *
1983 Batı Almanya BALM Hamburg * 0-0 Aberdeen # İskoçya İSK Volsparkstadion Hamburg, Almanya [10]
İskoçya İSK Aberdeen # 2-0 Hamburg * Batı Almanya BALM Pittodrie Stadyumu Aberdeen, İskoçya
Aberdeen, toplamda 2-0 kazandı #
1984 İtalya İTA Juventus # 2-0 Liverpool * İngiltere İNG Comunale Stadyumu Torino, İtalya [11][d]
İngiltere İNG Liverpool * n/a Juventus # İtalya İTA Anfield Liverpool, İngiltere
Juventus, toplamda 2-0 kazandı #
1985 Maç oynanmadı.
Takımlar: İtalya Juventus *, İngiltere Everton #
[e]
Yıl Ülke Şampiyon Sonuç İkinci Ülke Stadyum Şehir Notlar
1986 Romanya ROM Steaua București * 1-0 Dinamo Kyiv # Sovyetler Birliği SSCB II. Louis Stadyumu Monako [12][f]
Yıl Ülke Ev sahibi takım Sonuç Deplasman takımı Ülke Stadyum Şehir Notlar
1987 Hollanda HOL Ajax # 0-1 Porto * Portekiz POR De Meer Stadyumu Amsterdam, Hollanda [13]
Portekiz POR Porto * 1-0 Ajax # Hollanda HOL Estádio das Antas Porto, Portekiz
Porto, toplamda 2-0 kazandı *
1988 Belçika BEL Mechelen # 3-0 PSV * Hollanda HOL Achter de Kazerne Mechelen, Belçika [14]
Hollanda HOL PSV * 1-0 Mechelen # Belçika BEL Philips Stadyumu Eindhoven, Hollanda
Mechelen, toplamda 3-1 kazandı #
1989 İspanya İSP Barcelona # 1-1 Milan * İtalya İTA Camp Nou Barselona, İspanya [15]
İtalya İTA Milan * 1-0 Barcelona # İspanya İSP San Siro Milano, İtalya
Milan, toplamda 2-1 kazandı *
1990 İtalya İTA Sampdoria # 1-1 Milan * İtalya İTA Stadio Luigi Ferraris Cenova, İtalya [15]
İtalya İTA Milan * 2-0 Sampdoria # İtalya İTA San Siro Milano, İtalya
Milan, toplamda 3-1 kazandı *
1991 İngiltere İNG Manchester United # 1-0 Crvena Zvezda * Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti YUG Old Trafford Manchester, İngiltere [16][g]
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti YUG Crvena Zvezda* n/a Manchester United # İngiltere İNG Rajko Mitić Stadyumu Belgrad, Yugoslavya
Manchester United, toplamda 1-0 kazandı #
1992 Almanya ALM Werder Bremen # 1-1 Barcelona * İspanya İSP Weserstadion Bremen, Almanya [17]
İspanya İSP Barcelona * 2-1 Werder Bremen # Almanya ALM Camp Nou Barselona, İspanya
Barcelona, toplamda 3-2 kazandı *
1993 İtalya İTA Parma Calcio 1913 # 0-1 Milan[k] İtalya İTA Stadio Ennio Tardini Parma, İtalya [18][h]
İtalya İTA Milan  †0-2 Parma Calcio 1913 # İtalya İTA San Siro Milano, İtalya
Parma Calcio 1913, toplamda 2-1 kazandı #
1994 İngiltere İNG Arsenal # 0-0 Milan * İtalya İTA Highbury Londra, İngiltere [15]
İtalya İTA Milan * 2-0 Arsenal # İngiltere İNG San Siro Milano, İtalya
Milan, toplamda 2-0 kazandı *
1995 İspanya İSP Real Zaragoza # 1-1 Ajax * Hollanda HOL La Romareda Zaragoza, İspanya [3]
Hollanda HOL Ajax * 4-0 Real Zaragoza # İspanya İSP Olimpiyat Stadyumu Amsterdam, Hollanda
Ajax, toplamda 5-1 kazandı *
1996 Fransa FRA Paris Saint Germain # 1-6 Juventus * İtalya İTA Prensler Parkı Paris, Fransa [11]
İtalya İTA Juventus * 3-1 Paris Saint-Germain # Fransa FRA La Favorita Stadyumu Palermo, İtalya
Juventus, toplamda 9-2 kazandı *
1997 İspanya İSP Barcelona # 2-0 Borussia Dortmund * Almanya ALM Camp Nou Barselona, İspanya [17]
Almanya ALM Borussia Dortmund * 1-1 Barcelona # İspanya İSP Westfalenstadion Dortmund, Almanya
Barcelona, toplamda 3-1 kazandı #

Tek ayaklı maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm maçlar Monako'daki II. Louis Stadyumu'nda oynanmıştır.
2013 Süper Kupa Finali Çek Cumhuriyeti'ndeki Eden Arena Stadı'nda oynanmıştır.
2014 Süper Kupa Finali Galler'deki Cardiff Şehir Stadyumu'nda oynanmıştır.
2015 Süper Kupa Finali Tiflis'teki Boris Paiçadze Dinamo Arena'da oynanmıştır.
2016 Süper Kupa Finali Trondheim'daki Lerkendal Stadyumu'nda oynanmıştır.
2019 Süper Kupa Finali İstanbul'daki Vodafone Park'ta oynanmıştır.
Yıl Ülke Şampiyon Sonuç İkinci Ülke Notlar
1998 İngiltere İngiltere Chelsea # 1-0 Real Madrid * İspanya İspanya [19]
1999 İtalya İtalya Lazio # 1-0 Manchester United * İngiltere İngiltere [20]
2000 Türkiye Türkiye Galatasaray ¤   †2-1 †† Real Madrid * İspanya İspanya [21]
2001 İngiltere İngiltere Liverpool ¤ 3-2 Bayern München * Almanya Almanya [6]
2002 İspanya İspanya Real Madrid * 3-1 Feyenoord ¤ Hollanda Hollanda [22]
2003 İtalya İtalya Milan * 1-0 Porto ¤ Portekiz Portekiz [23]
2004 İspanya İspanya Valencia ¤ 2-1 Porto * Portekiz Portekiz [24]
2005 İngiltere İngiltere Liverpool *  †3-1 ÇSKA Moskva ¤ Rusya Rusya [25]
2006 İspanya İspanya Sevilla ¤ 3-0 Barcelona * İspanya İspanya [26]
2007 İtalya İtalya Milan * 3-1 Sevilla ¤ İspanya İspanya [27]
2008 Rusya Rusya Zenit ¤ 2-1 Manchester United * İngiltere İngiltere [28]
2009 İspanya İspanya Barcelona *  †1-0 Şahtar Donetsk ¤ Ukrayna Ukrayna [29]
2010 İspanya İspanya Atlético Madrid ¤ 2-0 Internazionale * İtalya İtalya [30]
2011 İspanya İspanya Barcelona * 2-0 Porto ¤ Portekiz Portekiz [31]
2012 İspanya İspanya Atlético Madrid ¤ 4-1 Chelsea * İngiltere İngiltere [32]
2013 Almanya Almanya Bayern München * 2-2 (5-4 p) Chelsea ¤ İngiltere İngiltere [33]
2014 İspanya İspanya Real Madrid * 2-0 Sevilla ¤ İspanya İspanya [34]
2015 İspanya İspanya Barcelona * 5-4 Sevilla ¤ İspanya İspanya [35]
2016 İspanya İspanya Real Madrid * 3-2 Sevilla ¤ İspanya İspanya [36]
2017  İspanya Real Madrid * 2-1 Manchester United ¤  İngiltere [37]
2018 İspanya İspanya Atlético Madrid ¤  †4-2 Real Madrid * İspanya İspanya [38]
2019 İngiltere İngiltere Liverpool 2-2 (5-4 p) Chelsea * İngiltere İngiltere [39]

Takımlara göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Şampiyonluk İkincilik Şampiyon olduğu yıllar İkinci olduğu yıllar
Milan 5 2 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 1973, 1993
Barcelona 5 4 1992, 1997, 2009, 2011, 2015 1979, 1982, 1989, 2006
Real Madrid 4 3 2002, 2014, 2016, 2017 1998, 2000, 2018
Liverpool 4 2 1977, 2001, 2005, 2019 1978, 1984
Atlético Madrid 3 0 2010, 2012, 2018 -
Ajax 2[i] 1 (1972)[j], 1973, 1995 1987
Anderlecht 2 0 1976, 1978 -
Valencia 2 0 1980, 2004 -
Juventus 2 0 1984, 1996 -
Sevilla 1 4 2006 2007, 2014, 2015, 2016
Porto 1 3 1987 2003, 2004, 2011
Bayern München 1 3 2013 1975, 1976, 2001
Manchester United 1 3 1991 1999, 2008, 2017
Chelsea 1 3 1998 2012, 2013, 2019
Dinamo Kyiv 1 1 1975 1986
Nottingham Forest 1 1 1979 1980
Aston Villa 1 0 1982 -
Aberdeen 1 0 1983 -
Steaua București 1 0 1986 -
Mechelen 1 0 1988 -
Parma Calcio 1913 1 0 1993 -
Lazio 1 0 1999 -
Galatasaray 1 0 2000 -
Zenit 1 0 2008 -
Hamburg 0 2 - 1977, 1983
PSV 0 1 - 1988
Sampdoria 0 1 - 1990
Crvena Zvezda 0 1 - 1991
Werder Bremen 0 1 - 1992
Arsenal 0 1 - 1994
Real Zaragoza 0 1 - 1995
Paris Saint-Germain 0 1 - 1996
Borussia Dortmund 0 1 - 1997
Feyenoord 0 1 - 2002
ÇSKA Moskva 0 1 - 2005
Şahtar Donetsk 0 1 - 2009
Internazionale 0 1 - 2010

Ülkelere göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Şampiyonluk İkincilik Katılım
 İspanya 15 12 27
 İtalya 9 4 13
 İngiltere 8 10 18
 Belçika 3 0 3
 Almanya 1 7 8
 Hollanda 2[i] 3 5
 Portekiz 1 3 4
 Sovyetler Birliği 1 1 2
 Rusya 1 1 2
 Romanya 1 0 1
 İskoçya 1 0[i] 1
 Türkiye 1 0 1
 Fransa 0 1 1
 Ukrayna 0 1 1
 Yugoslavya 0 1 1
Toplam 44 44 88

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • a Turnuva henüz UEFA tarafından düzenlenmemiş ve resmi olarak tanınmıyor.
  • b Maç, 1974 yılında çeşitli yetersizlikler nedeniyle yapılamamıştır.
  • c 1981 yılındaki maç da Liverpool'un yoğun maç programı yüzünden yapılamamıştır.
  • d İlk maç oynanmış fakat Liverpool'un yoğun maç programı yüzünden ikinci maç yapılamamıştır.
  • e 1985 yılındaki karşılaşma Heysel Faciası sonrasında İngiliz kulüplerine verilen Avrupa kupalarından men cezası yüzünden oynanamamıştır.
  • f 1986'daki Steaua București ve Dinamo Kyiv arasındaki karşılaşma siyasi şartlar göz önünde bulundurularak bir defaya mahsus olmak üzere tarafsız sahada yapılmıştır. Tarafsız saha UEFA tarafından tarafından seçilmiş, II. Louis Stadyumu'nda oynanmıştır.[40]
  • g 1991 yılındaki karşılaşmada ilk maç oynanmış fakat ikinci maç Yugoslavya'daki siyasi şartlar göz önünde bulundurularak oynanmamıştır.
  • h Olympique de Marseille takımının rüşvet skandalı[41] ortaya çıktıktan sonra UEFA Şampiyonlar Ligi ikincisi Milan turnuvaya Olympique de Marseille'in yerine katılmıştır.[18]
  • i Resmi olmayan 1972 karşılaşması dahil değildir.
  • j Resmi olmayan 1972 karşılaşması UEFA tarafından resmi olarak kayda alınmaz.
  • k 1992-93 UEFA Şampiyonlar Ligi'ni Olympique de Marseille şampiyon olarak tamamlamış ancak ortaya çıkan rüşvet skandalı nedeniyle kupadan diskalifiye edilmiş ve Şampiyonlar Ligi'nin o sezonki diğer finalisti Milan kupaya dahil edilmiştir.[42]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Competition format". UEFA. 1 Haziran 2006. 1 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2008. 
  2. ^ "Ajax enjoy early success". UEFA. 1 Mart 2006. 2 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  3. ^ a b "Classic club: Ajax Amsterdam". FIFA. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  4. ^ "Trophies". fcdynamo.com. 3 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  5. ^ a b "History 1908-2005". Anderlecht. 25 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  6. ^ a b "LFC Honours". Liverpool F.C. 26 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2008. 
  7. ^ "Records and Cup Wins". Nottingham Forest. 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  8. ^ "Valencia profit from Felman's fortune". UEFA. 1 Mart 2006. 6 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  9. ^ "Honours". Aston Villa. 23 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  10. ^ "Hamburg spoil Dons party". BBC Sport. 26 Mart 2003. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  11. ^ a b "Classic club: Juventus". FIFA. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  12. ^ "Hagi style stirs Steaua". UEFA. 2 Mart 2006. 9 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  13. ^ "Classic club: FC Porto". FIFA. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  14. ^ "Mechelen miracle continues". UEFA. 1 Mart 2006. 11 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  15. ^ a b c "Classic Club:AC Milan". FIFA. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  16. ^ "Manchester United - UEFA Süper Kupası". manutd.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  17. ^ a b "Honours". Barcelona. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  18. ^ a b "Crippa wins it for Parma". UEFA. 1 Mart 2006. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  19. ^ Townsend, Nick (29 Ağustos 1998). "Poyet's late strike lands Super Cup for Chelsea". The Independent. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  20. ^ "UEFA Süper Kupası; Salas lifts Lazio". nytimes.com. 28 Ağustos 1999. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  21. ^ "Jardel golden goal sinks Real". BBC Sport. 25 Ağustos 2000. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  22. ^ "Real win Super Cup". BBC Sport. 30 Ağustos 2002. 24 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  23. ^ "Milan win Super Cup". BBC Sport. 29 Ağustos 2003. 24 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  24. ^ "Baraja brings joy to Valencia". UEFA. 1 Şubat 2006. 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  25. ^ "[[Uzatma süresi|uz.]]". BBC Sport. 26 Ağustos 2005. 16 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008.  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  26. ^ "Barcelona 0-3 Sevilla". BBC Sport. 25 Ağustos 2006. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  27. ^ "Milan beat Sevilla in Super Cup". BBC Sport. 1 Eylül 2007. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  28. ^ Lyon, Sam (29 Ağustos 2008). "Man Utd 1-2 Zenit St Petersburg". BBC Sport. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2008. 
  29. ^ "Barca seal Super Cup triumph". BBC Sport. 28 Ağustos 2009. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2009. 
  30. ^ "Slick Atlético seal Super Cup success". UEFA. 27 Ağustos 2010. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2010. 
  31. ^ "Barcelona breeze to fourth UEFA Süper Kupası". UEFA. 26 Ağustos 2011. 2 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  32. ^ "2012: Falcao blows Chelsea away". UEFA.com. 30 Ağustos 2012. 8 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2012. 
  33. ^ "2013: Bayern defeat Chelsea on penalties in Super Cup". UEFA.com. 30 Ağustos 2013. 17 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2013. 
  34. ^ "Ronaldo fires Madrid to Super Cup glory". UEFA.com. 12 Ağustos 2014. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014. 
  35. ^ "Süper Kupa finalinde Real Madrid, Sevilla'yı 2-0 mağlup etti". milliyet.com.tr. 12 Ağustos 2015. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  36. ^ "Süper Kupa Real Madrid'in". fotomac.com.tr. 9 Ağustos 2016. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  37. ^ "Süper Kupa, Real Madrid'in". eurosport.com. 8 Ağustos 2017. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  38. ^ "UEFA Süper Kupa Atletico'nun". eurosport.com. 16 Ağustos 2018. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  39. ^ "liverpool-vs-chelsea". uefa.com. 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2019. 
  40. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Uefa86 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  41. ^ Ralston, Gary (13 Mayıs 2008). "Rangers legend Mark Hateley: UEFA Cup victory can make up for 1993 heartache". Trinity Mirror. 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  42. ^ "More Sanctions On Marseille". Manila Standard Today. 29 Eylül 1993. Erişim tarihi: 25 Ekim 2009.