Süper Lig şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Süper Lig
2002-03 sezonu şampiyonluk kupası
Ülke
 Türkiye
Başlangıç
1959
Takım sayısı
18
En başarılı takım(lar)
Galatasaray (20)
Son Şampiyon
Beşiktaş (2015-16)

Süper Lig şampiyonları listesi, Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'in şampiyonlarının sezonlara göre yapılmış listesidir. Zaman içinde Millî Lig (1959 yılından 1963 yılına kadar), 1. Lig (1963 yılından 2001 yılına kadar) gibi isimlerle anılan ligin adı 2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig olmuştur. 1959'daki ilk sezonu grup sistemiyle yapılan lig ikinci sezondan itibaren deplasmanlı iki maç üzerinden oynanmaya başlamıştır.[1] 1994-95 sezonundan itibaren 18 takımla oynanmaktadır.[2] Ligde puan sistemi olarak 1987-88 sezonuna kadar galibiyete iki, beraberliğe bir puan veren sistem uygulanırken bu sezondan itibaren galibiyete üç, beraberliğe bir puan veren üç puanlı sisteme geçilmiştir.[3] Süper Lig'de 1959'dan beri ligde yer alıp hiç küme düşmeyen üç takım Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray iken Trabzonspor ve Akhisar Belediyespor sonradan çıktıkları ligde hiç küme düşmemeyi başardılar.[4]

Süper Lig'de şu ana kadar yalnızca beş takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Bu takımlar Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor'dur. 1959 yılında ilk kez Millî Lig adıyla düzenlenen ligde o sezon Kırmızı ve Beyaz Grup uygulaması yapılmış bu iki grubun birincisi çift maç usulü final maçı oynamış ve iki maç sonunda Galatasaray'a üstünlük sağlayan Fenerbahçe ligin ilk şampiyonu olmuştur. Toplamda ise Galatasaray yirmi, Fenerbahçe on dokuz, Beşiktaş on dört, Trabzonspor altı, Bursaspor ise bir kez şampiyon olmuştur.

Bu güne kadar birinci ve ikinci sırada yer alan takımların ligi aynı puanda bitirdiği dört sezon yaşandı. Bu sezonlardan üçünde şampiyonu gol averajı belirlerken, birinde 2001-02 sezonundan beri uygulanan[5] ikili averaj belirledi.[6]

Süper Lig şampiyonunun aynı sezonda Türkiye Kupası'nı da kazandığı on üç sezon bulunmaktadır. Bu başarıyı Galatasaray altı, Fenerbahçe üç, Beşiktaş ve Trabzonspor ise iki kez yaşamıştır. Üst üste şampiyon olma rekoru ise 1996-2000 yılları arasında dört kez üst üste şampiyon olan Galatasaray'dadır. Ayrıca Galatasaray 1970-1973, Trabzonspor 1978-1981 ve Beşiktaş 1989-1992 yılları arasında üç kez üst üste şampiyon olmuştur. En uzun süre şampiyonluk yaşayamayan takımsa, son olarak 1983-84 sezonunda şampiyon olan Trabzonspor'dur. Beşiktaş 1967-1982 yılları arasında 15 yıl, Galatasaray 1973-1987 yılları arasında 14 yıl, Fenerbahçe ise 1989-1996 yılları arasında 7 yıl şampiyonluk özlemi çekmiştir.

Şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Renkli takımlar o sezon Türkiye Kupası'nda da şampiyon olmuştur.

Milli Lig (1959-1963)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon Puan İkinci Puan Üçüncü Puan Gol kralı[7] Gol kralının takımı[7] Gol sayısı[7] Sistem (puan) Maç
1959[A] Fenerbahçe Galatasaray Türkiye Metin Oktay Galatasaray
11
2
14
1959-60 Beşiktaş[I] (3)
65
Fenerbahçe
60
Galatasaray
58
Türkiye Metin Oktay Galatasaray
33
2
38
1960-61 Fenerbahçe (2)
61
Galatasaray
60
Beşiktaş
55
Türkiye Metin Oktay Galatasaray
36
2
38
1961-62 Galatasaray
57
Fenerbahçe
53
Beşiktaş
48
Türkiye Fikri Elma Ankara Demirspor
21
2
38
1962-63 Galatasaray (2)
35
Beşiktaş
34
Fenerbahçe
26
Türkiye Metin Oktay Galatasaray
38
2
42

1. Lig (1963-2001)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon Puan İkinci Puan Üçüncü Puan Gol kralı[7] Gol kralının takımı[7] Gol sayısı[7] Sistem (puan) Maç
1963-64 Fenerbahçe (3)
53
Beşiktaş
52
Galatasaray
42
Türkiye Güven Önüt Beşiktaş
19
2
34
1964-65 Fenerbahçe (4)
47
Beşiktaş
41
Galatasaray
39
Türkiye Metin Oktay Galatasaray
17
2
30
1965-66 Beşiktaş (4)
48
Galatasaray
42
Gençlerbirliği
38
Türkiye Ertan Adatepe MKE Ankaragücü
20
2
30
1966-67 Beşiktaş (5)
45
Fenerbahçe
43
Galatasaray
41
Türkiye Ertan Adatepe MKE Ankaragücü
18
2
32
1967-68 Fenerbahçe (5)
49
Beşiktaş
42
Galatasaray
36
Türkiye Fevzi Zemzem Göztepe
19
2
32
1968-69 Galatasaray (3)
46
Eskişehirspor
43
Beşiktaş
38
Türkiye Metin Oktay Galatasaray
17
2
30
1969-70 Fenerbahçe (6)
44
Eskişehirspor
37
Altay
36
Türkiye Fethi Heper Eskişehirspor
13
2
30
1970-71 Galatasaray (4)
42
Fenerbahçe
41
Göztepe
37
Türkiye Ogün Altıparmak Fenerbahçe
16
2
30
1971-72 Galatasaray (5)
42
Eskişehirspor
39
Fenerbahçe
39
Türkiye Fethi Heper Eskişehirspor
20
2
30
1972-73 Galatasaray (6)
47
Fenerbahçe
42
Eskişehirspor
36
Türkiye Osman Arpacıoğlu Fenerbahçe
16
2
30
1973-74 Fenerbahçe (7)
43
Beşiktaş
40
Boluspor
39
Türkiye Cemil Turan Fenerbahçe
14
2
30
1974-75 Fenerbahçe (8)
43
Galatasaray
38
Eskişehirspor
35
Türkiye Ömer Kaner Eskişehirspor
14
2
30
1975-76 Trabzonspor
43
Fenerbahçe
40
Galatasaray
37
Türkiye Cemil Turan
Türkiye Ali Osman Renklibay
Fenerbahçe
MKE Ankaragücü
17
2
30
1976-77 Trabzonspor (2)
43
Fenerbahçe
39
Altay
35
Türkiye Necmi Perekli Trabzonspor
18
2
30
1977-78 Fenerbahçe (9)
42
Trabzonspor
41
Galatasaray
38
Türkiye Cemil Turan Fenerbahçe
17
2
30
1978-79 Trabzonspor (3)
42
Galatasaray
41
Fenerbahçe
38
Türkiye Özer Umdu Adanaspor
15
2
30
1979-80 Trabzonspor (4)
39
Fenerbahçe
35
Zonguldakspor
33
Türkiye Mustafa Denizli
Türkiye Bahtiyar Yorulmaz
Altay
Bursaspor
12
2
30
1980-81 Trabzonspor (5)
39
Adanaspor
34
Galatasaray
34
Türkiye Bora Öztürk Adanaspor
15
2
30
1981-82 Beşiktaş (6)
44
Trabzonspor
43
Fenerbahçe
41
Türkiye Selçuk Yula Fenerbahçe
16
2
32
1982-83 Fenerbahçe (10)
49
Trabzonspor
47
Galatasaray
44
Türkiye Selçuk Yula Fenerbahçe
19
2
34
1983-84 Trabzonspor (6)
50
Fenerbahçe
45
Galatasaray
44
Bosna-Hersek Tarık Hoçiç Galatasaray
16
2
34
1984-85 Fenerbahçe[B] (11)
50
Beşiktaş
50
Trabzonspor
42
Türkiye Aykut Yiğit Sakaryaspor
20
2
34
1985-86 Beşiktaş[C] (7)
56
Galatasaray
56
Samsunspor
48
Türkiye Tanju Çolak Samsunspor
33
2
36
1986-87 Galatasaray (7)
54
Beşiktaş
53
Samsunspor
49
Türkiye Tanju Çolak Samsunspor
25
2
36
1987-88 Galatasaray (8)
90
Beşiktaş
78
Malatyaspor
62
Türkiye Tanju Çolak Galatasaray
39
3
38
1988-89 Fenerbahçe (12)
93
Beşiktaş
83
Galatasaray
69
Türkiye Aykut Kocaman Fenerbahçe
29
3
36
1989-90 Beşiktaş (8)
75
Fenerbahçe
70
Trabzonspor
68
Türkiye Feyyaz Uçar Beşiktaş
28
3
34
1990-91 Beşiktaş (9)
69
Galatasaray
64
Trabzonspor
51
Türkiye Tanju Çolak Galatasaray
31
3
30
1991-92 Beşiktaş[D] (10)
76
Fenerbahçe
71
Galatasaray
60
Türkiye Aykut Kocaman Fenerbahçe
25
3
30
1992-93 Galatasaray[E] (9)
66
Beşiktaş
66
Trabzonspor
60
Türkiye Tanju Çolak Fenerbahçe
27
3
30
1993-94 Galatasaray (10)
70
Fenerbahçe
69
Trabzonspor
59
Türkiye Bülent Uygun Fenerbahçe
22
3
30
1994-95 Beşiktaş (11)
79
Trabzonspor
76
Galatasaray
69
Türkiye Aykut Kocaman Fenerbahçe
27
3
34
1995-96 Fenerbahçe (13)
84
Trabzonspor
82
Beşiktaş
69
Gürcistan Şota Arveladze Trabzonspor
25
3
34
1996-97 Galatasaray (11)
82
Beşiktaş
74
Fenerbahçe
73
Türkiye Hakan Şükür Galatasaray
38
3
34
1997-98 Galatasaray (12)
75
Fenerbahçe
71
Trabzonspor
66
Türkiye Hakan Şükür Galatasaray
32
3
34
1998-99 Galatasaray (13)
78
Beşiktaş
77
Fenerbahçe
72
Türkiye Hakan Şükür Galatasaray
19
3
34
1999-00 Galatasaray[F] (14)
79
Beşiktaş
75
Gaziantepspor
62
Türkiye Serkan Aykut Samsunspor
30
3
34
2000-01 Fenerbahçe (14)
76
Galatasaray
73
Gaziantepspor
68
Türkiye Okan Yılmaz Bursaspor
23
3
34

Süper Lig (2001-)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Şampiyon Puan İkinci Puan Üçüncü Puan Gol kralı[7] Gol kralının takımı[7] Gol sayısı[7] Sistem (puan) Maç
2001-02 Galatasaray (15)
78
Fenerbahçe
75
Beşiktaş
62
Türkiye İlhan Mansız
Türkiye Arif Erdem
Beşiktaş
Galatasaray
21
3
34
2002-03 Beşiktaş (12)
85
Galatasaray
77
Gençlerbirliği
66
Türkiye Okan Yılmaz Bursaspor
24
3
34
2003-04 Fenerbahçe (15)
76
Trabzonspor
72
Beşiktaş
62
Türkiye Zafer Biryol Konyaspor
25
3
34
2004-05 Fenerbahçe (16)
80
Trabzonspor
77
Galatasaray
76
Türkiye Fatih Tekke Trabzonspor
31
3
34
2005-06 Galatasaray (16)
83
Fenerbahçe
81
Beşiktaş
54
Türkiye Gökhan Ünal Kayserispor
25
3
34
2006-07 Fenerbahçe (17)
70
Beşiktaş
61
Galatasaray
56
Brezilya Alex de Souza Fenerbahçe
19
3
34
2007-08 Galatasaray (17)
79
Fenerbahçe
73
Beşiktaş
73
Türkiye Semih Şentürk Fenerbahçe
17
3
34
2008-09 Beşiktaş (13)
71
Sivasspor
66
Trabzonspor
65
Çek Cumhuriyeti Milan Baros Galatasaray
20
3
34
2009-10 Bursaspor
75
Fenerbahçe
74
Galatasaray
64
Portekiz Ariza Makukula Kayserispor
21
3
34
2010-11 Fenerbahçe[G] (18)
82
Trabzonspor
82
Bursaspor
61
Brezilya Alex de Souza Fenerbahçe
28
3
34
2011-12 Galatasaray[H] (18)
77
Fenerbahçe
68
Trabzonspor
56
Türkiye Burak Yılmaz Trabzonspor
33
3
34
2012-13 Galatasaray (19)
71
Fenerbahçe
61
Beşiktaş
58
Türkiye Burak Yılmaz Galatasaray
24
3
34
2013-14 Fenerbahçe (19)
74
Galatasaray
65
Beşiktaş
62
Fas Aatif Chahechouhe Sivasspor
17
3
34
2014-15 Galatasaray (20)
77
Fenerbahçe
74
Beşiktaş
69
Brezilya Fernandão Bursaspor
22
3
34
2015-16 Beşiktaş (14)
79
Fenerbahçe
74
Konyaspor
66
Almanya Mario Gomez Beşiktaş
26
3
34

Şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüze kadar beş farklı kulüp Süper Lig şampiyonluğu kazandı. Öte yandan elde edilen her 5 şampiyonluğu temsilen, takım logosunun üzerine bir yıldız konulmaktadır.[8] Bu bağlamda Galatasaray'ın dört, Fenerbahçe'nin üç, Beşiktaş'ın iki, Trabzonspor'un ise bir yıldızı vardır.

Türkiye 1. Ligi'nin başladığı tarih, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulu'nun 9 Mayıs 2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında, Beşiktaş'ın 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında kazandığı Federasyon Kupası şampiyonluğunun Türkiye Ligi şampiyonluğu olarak sayılmasına ve bu şampiyonlukların TFF yıldız kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır.[9]

Kulüp Şampiyonluk Kazanılan yıllar
Galatasaray

Star full.svg Star full.svg Star full.svg Star full.svg

20

1962, 1963, 1969, 1971, 1972, 1973, 1987, 1988, 1993, 1994, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2006, 2008, 2012, 2013, 2015
Fenerbahçe

Star full.svg Star full.svg Star full.svg

19

1959, 1961, 1964, 1965, 1968, 1970, 1974, 1975, 1978, 1983, 1985, 1989, 1996, 2001, 2004, 2005, 2007, 2011, 2014
Beşiktaş

Star full.svg Star full.svg

14
1957[I], 1958[I], 1960, 1966, 1967, 1982, 1986, 1990, 1991, 1992, 1995, 2003, 2009, 2016
Trabzonspor

Star full.svg

6
1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984
Bursaspor


1
2010

Şehirlere göre şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Şampiyonluk Takımlar
İstanbul
53
Galatasaray (20), Fenerbahçe (19), Beşiktaş (14)
Trabzon
6
Trabzonspor
Bursa
1
Bursaspor

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   1959 sezonunda şampiyon Kırmızı ve Beyaz grubun liderlerinin oynadığı çift ayaklı maç sonunda belli olduğundan o sezon üçüncü olan takım yoktur.
B.   Bu sezonda birinci Fenerbahçe ile ikinci Beşiktaş ligi 50 puanla bitirmiştir. Gol averajı + 40 olan Fenerbahçe, gol averajı +30 olan Beşiktaş'ı geçerek şampiyon olmuştur.
C.   Bu sezonda birinci Beşiktaş ile ikinci Galatasaray ligi 56 puanla bitirmiştir. Gol averajı + 44 olan Beşiktaş, gol averajı +37 olan ve ligi yenilgisiz tamamlayan Galatasaray'ı geçerek şampiyon olmuştur.
D.   Beşiktaş bu sezon hiç yenilgi almadan (namağlup) şampiyon olmuştur.
E.   Bu sezonda birinci Galatasaray ile ikinci Beşiktaş ligi 66 puanla bitirmiştir. Gol averajı + 53 olan Galatasaray, gol averajı +45 olan Beşiktaş'ı geçerek şampiyon olmuştur.
F.   Galatasaray bu sezon UEFA Kupası ve Avrupa Süper Kupası'nı da kazanmıştır.
G.   Bu sezonda birinci Fenerbahçe ile ikinci Trabzonspor ligi 82 puanla bitirmiştir. Trabzonspor'a deplasmanda 3-2 yenilmesine rağmen, evinde 2-0 kazanan Fenerbahçe rakibine ikili averajda üstünlük sağladığı için şampiyon olmuştur.
H.   Bu sezonda yeni getirilen Süper Final uygulaması ile normal sezonun tamamlanmasının ardından ilk 4 takım kendi arasında ikişer maç daha yapmış ve normal sezonun ardından bu grubu da birinci bitiren Galatasaray şampiyon olmuştur.
I.   Türkiye 1. liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında, Beşiktaş kulübünün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF Yıldız Kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Spor Toto Süper Ligi Tarihçesi". Türkiye Futbol Federasyonu. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160424110353/http://www.tff.org/default.aspx?pageID=401. Erişim tarihi: 6 Şubat 2012. 
  2. ^ "Spor Toto Süper Lig Arşivi". Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160630174212/http://www.tff.org/Default.aspx?pageId=545. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  3. ^ Sadık Söztutan (7 Mart 2012). "Yılmaz bir savaşçı Alex". turkiyegazetesi.com. http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=527219. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  4. ^ "Dört büyüklerde oynayan tek futbolcu". haber1903.com. 8 Eylül 2011. http://www.haber1903.com/futbol/dort-buyuklerde-oynayan-tek-futbolcu-h3925.html. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  5. ^ "Nefesleri kesen yarışta avantaj Galatasaray’da". zaman.com.tr. 12 Mart 2002. http://arsiv.zaman.com.tr/2002/03/12/spor/h1.htm. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  6. ^ "53. şampiyonu ikili averaj belirledi". hurriyet.com.tr. 23 Mayıs 2011. 22 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130622202013/http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/17850197.asp. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  7. ^ a b c d e f g h i "Ligin Gol Kralları". Türkiye Futbol Federasyonu. 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160630021441/http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=405. Erişim tarihi: 6 Şubat 2012. 
  8. ^ "50 yılda sadece “iki” kez şampiyon değişti". gazetevatan.com. 29 Nisan 2008. http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=175635&Categoryid=5. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012. 
  9. ^ "Spor Toto Süper Lig". Ligtv.com.tr. 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120206133710/http://www.ligtv.com.tr:80/Lig_Tarihce.aspx?l=2. Erişim tarihi: 6 Şubat 2012.