Süper Lig sezonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu madde, ilk sezonu 1959'da gerçekleştirilen Süper Lig'de oynanan sezonların genel bir görünümünü içermektedir.[1]

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Lejant
Hem lig hem ulusal kupa şampiyonu
Sezon Şampiyon Avrupa[A] Düşenler[D] Yükselenler[D] İstatistikler[P] Gol kralı
Şampiyonlar Ligi[B] Avrupa Ligi[C] Maç Gol Gol ort. Oyuncu Gol
1959 Fenerbahçe - - - Kasımpaşa
Şeker Hilâl
Feriköy
Altınordu
114 264 2.32 Oktay, MetinMetin Oktay 11
1959-60 Beşiktaş - - Adalet
Hacettepe
Adana Demirspor
PTT
380 929 2.44 Oktay, MetinMetin Oktay 33
1960-61 Fenerbahçe - - Adana Demirspor Yeşildirek 380 850 2.24 Oktay, MetinMetin Oktay 36
1961-62 Galatasaray - - - Hacettepe
Beyoğluspor
380 857 2.26 Elma, FikriFikri Elma 22
1962-63 Galatasaray - - Karagümrük
Şeker Hilâl
Vefa
Yeşildirek
Hacettepe
Beyoğluspor
352 937 2.66 Oktay, MetinMetin Oktay 38
1963-64 Fenerbahçe - - Karşıyaka[E]
Beyoğluspor
Kasımpaşa
Şekerspor 306 691 2.26 Önüt, GüvenGüven Önüt 19
1964-65 Fenerbahçe - - Altınordu Vefa 240 516 2.15 Oktay, MetinMetin Oktay 17
1965-66 Beşiktaş - - Şekerspor
Beykoz
Altınordu
Eskişehirspor
240 545 2.27 Adatepe, ErtanErtan Adatepe 20
1966-67 Beşiktaş - - İstanbulspor
İzmirspor
Karşıyaka
Mersin İdman Yurdu
Bursaspor
Karşıyaka[F]
272 549 2.02 Adatepe, ErtanErtan Adatepe 18
1967-68 Fenerbahçe - - Ankaragücü
Feriköy
İstanbulspor
İzmirspor
Şekerspor[G]
272 602 2.21 Zemzem, FevziFevzi Zemzem 19
1968-69 Galatasaray - - Şekerspor
İzmirspor
Ankaragücü
Samsunspor
240 471 1.96 Oktay, MetinMetin Oktay 17
1969-70 Fenerbahçe - - Gençlerbirliği
Altınordu
Karşıyaka
Boluspor
240 419 1.75 Heper, FethiFethi Heper 13
1970-71 Galatasaray - Fenerbahçe Ankara Demirspor
PTT
Adanaspor
Giresunspor
240 445 1.85 Altıparmak, OgünOgün Altıparmak 16
1971-72 Galatasaray - Eskişehirspor
Fenerbahçe
İstanbulspor
Karşıyaka
Şekerspor
PTT
240 464 1.93 Heper, FethiFethi Heper 20
1972-73 Galatasaray - Fenerbahçe
Eskişehirspor
Şekerspor
PTT
Kayserispor
Adana Demirspor
240 449 1.87 Arpacıoğlu, OsmanOsman Arpacıoğlu 16
1973-74 Fenerbahçe - Beşiktaş
Boluspor
Mersin İdman Yurdu
Vefa
Zonguldakspor
Trabzonspor
240 405 1.69 Turan, CemilCemil Turan 14
1974-75 Fenerbahçe - Galatasaray
Eskişehirspor
Samsunspor
Kayserispor
Orduspor
Balıkesirspor
240 442 1.84 Kaner, ÖmerÖmer Kaner 14
1975-76 Trabzonspor - Fenerbahçe
Adanaspor
Ankaragücü
Balıkesirspor
Mersin İdman Yurdu
Samsunspor
240 479 2.00 Renklibay, Ali OsmanAli Osman Renklibay 14
1976-77 Trabzonspor - Fenerbahçe
Altay
Göztepe
Giresunspor
Ankaragücü
Diyarbakırspor
240 442 1.84 Perekli, NecmiNecmi Perekli 18
1977-78 Fenerbahçe - Galatasaray
Adanaspor
Ankaragücü
Mersin İdman Yurdu
Kırıkkalespor
Göztepe
240 474 1.98 Turan, CemilCemil Turan 17
1978-79 Trabzonspor - Galatasaray
Orduspor
Boluspor
Samsunspor
Kırıkkalespor
Gaziantepspor
Rizespor
Kayserispor
240 486 2.03 Umdu, ÖzerÖzer Umdu 15
1979-80 Trabzonspor - Fenerbahçe Göztepe
Kayserispor
Diyarbakırspor
Kocaelispor
Mersin İdman Yurdu
Boluspor
240 422 1.76 Yorulmaz, BahtiyarBahtiyar Yorulmaz
Denizli, MustafaMustafa Denizli
12
1980-81 Trabzonspor - Adanaspor Rizespor
Mersin İdman Yurdu
Orduspor
Göztepe
Sakaryaspor
Diyarbakırspor
Ankaragücü[H]
240 466 1.94 Öztürk, BoraBora Öztürk 15
1981-82 Beşiktaş - Trabzonspor Eskişehirspor
Göztepe
Diyarbakırspor
Sarıyer
Antalyaspor
Mersin İdman Yurdu
Samsunspor
272 490 1.80 Yula, SelçukSelçuk Yula 16
1982-83 Fenerbahçe - Trabzonspor Mersin İdman Yurdu
Samsunspor
Gaziantepspor
Altay
Karagümrük
Denizlispor
Gençlerbirliği
Orduspor
306 636 2.08 Yula, SelçukSelçuk Yula 19
1983-84 Trabzonspor - Fenerbahçe Adana Demirspor
Adanaspor
Karagümrük
Eskişehirspor
Altay
Malatyaspor
306 633 2.07 Hodžić, TarikTarik Hodžić 16
1984-85 Fenerbahçe - Beşiktaş Antalyaspor
Boluspor
[I]
Rizespor
Kayserispor
Samsunspor
306 686 2.24 Yiğit, AykutAykut Yiğit 20
1985-86 Beşiktaş - Galatasaray Sakaryaspor
Orduspor
Kayserispor
[J]
Diyarbakırspor
Boluspor
Antalyaspor
342 808 2.36 Çolak, TanjuTanju Çolak 33
1986-87 Galatasaray - Beşiktaş Antalyaspor
Diyarbakırspor
[K]
Adana Demirspor
Karşıyaka
Sakaryaspor
342 776 2.27 Çolak, TanjuTanju Çolak 25
1987-88 Galatasaray - Beşiktaş Denizlispor
Kocaelispor
Zonguldakspor
Gençlerbirliği
Adanaspor
Kahramanmaraşspor
Konyaspor
380 1032 2.72 Çolak, TanjuTanju Çolak 39
1988-89 Fenerbahçe - Galatasaray Eskişehirspor
Rizespor
Kahramanmaraşspor
[L]
Gençlerbirliği
Zeytinburnuspor
324 931 2.87 Kocaman, AykutAykut Kocaman 29
1989-90 Beşiktaş - Fenerbahçe Malatyaspor
Altay
Samsunspor
Adana Demirspor
Sakaryaspor
Bakırköyspor
Aydınspor
Gaziantepspor
[M]
306 819 2.68 Uçar, FeyyazFeyyaz Uçar 28
1990-91 Beşiktaş - Trabzonspor Zeytinburnuspor
Karşıyaka
Adanaspor
Samsunspor
Altay
Adana Demirspor
240 672 2.80 Çolak, TanjuTanju Çolak 31
1991-92 Beşiktaş - Fenerbahçe
Galatasaray
Boluspor
Adana Demirspor
Samsunspor
Kocaelispor
Karşıyaka
Kayserispor
240 677 2.82 Kocaman, AykutAykut Kocaman 25
1992-93 Galatasaray - Trabzonspor
Kocaelispor
Bakırköyspor
Aydınspor
Sarıyer
Samsunspor
Zeytinburnuspor
Kardemir Karabükspor
240 716 2.98 Çolak, TanjuTanju Çolak 27
1993-94 Galatasaray - Fenerbahçe
Trabzonspor
Kardemir Karabükspor
Karşıyaka
Sarıyer
Petrol Ofisi
Denizlispor
Vanspor
Antalyaspor
Adana Demirspor
240 700 2.92 Uygun, BülentBülent Uygun 22
1994-95 Beşiktaş - Galatasaray
Fenerbahçe
Zeytinburnuspor
Petrol Ofisi
Adana Demirspor
Karşıyaka
İstanbulspor
Eskişehirspor
306 945 3.09 Kocaman, AykutAykut Kocaman 27
1995-96 Fenerbahçe - Trabzonspor
Beşiktaş
Kayserispor
Eskişehirspor
Karşıyaka
Çanakkale Dardanelspor
Sarıyer
Zeytinburnuspor
306 873 2.85 Arveladze, ŞotaŞota Arveladze 25
1996-97 Galatasaray Beşiktaş Fenerbahçe
Trabzonspor
Sarıyer
Denizlispor
Zeytinburnuspor
Kardemir Karabükspor
Kayserispor
Şekerspor
306 878 2.87 Şükür, HakanHakan Şükür 38
1997-98 Galatasaray - Fenerbahçe
Trabzonspor
İstanbulspor
Kayserispor
Şekerspor
Vanspor
Erzurumspor
Adanaspor
Sakaryaspor
306 861 2.81 Şükür, HakanHakan Şükür 31
1998-99 Galatasaray Beşiktaş Fenerbahçe Sakaryaspor
Çanakkale Dardanelspor
Kardemir Karabükspor
Vanspor
Denizlispor
Göztepe
306 875 2.86 Şükür, HakanHakan Şükür 19
1999-00 Galatasaray Beşiktaş Gaziantepspor
Antalyaspor
Altay
Göztepe
Vanspor
Yimpaş Yozgatspor
Siirtspor
Çaykur Rizespor
306 878 2.87 Aykut, SerkanSerkan Aykut 30
2000-01 Fenerbahçe Galatasaray Gaziantepspor
Gençlerbirliği
Siirtspor
Erzurumspor
Adanaspor
Göztepe
Diyarbakırspor
Malatyaspor
306 1017 3.32 Yılmaz, OkanOkan Yılmaz 23
2001-02 Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş
Ankaragücü
Denizlispor
Kocaelispor
Çaykur Rizespor
Antalyaspor
Yimpaş Yozgatspor
Altay
Elazığspor
Adanaspor
306 910 2.97 Mansız, İlhanİlhan Mansız
Erdem, ArifArif Erdem
21
2002-03 Beşiktaş Galatasaray Gençlerbirliği
Gaziantepspor
Malatyaspor
Trabzonspor
Altay
Göztepe
Kocaelispor
Konyaspor
Çaykur Rizespor
Akçaabat Sebatspor
306 853 2.79 Yılmaz, OkanOkan Yılmaz 21
2003-04 Fenerbahçe Trabzonspor Beşiktaş
Gençlerbirliği
Bursaspor
Adanaspor
Elazığspor
Sakaryaspor
Kayserispor
Büyükşehir Belediye Ankaraspor
306 908 2.97 Biryol, ZaferZafer Biryol 25
2004-05 Fenerbahçe Trabzonspor Galatasaray
Beşiktaş
Sakaryaspor
İstanbulspor
Akçaabat Sebatspor
Sivasspor
Vestel Manisaspor
Kayseri Erciyesspor
306 901 2.94 Tekke, FatihFatih Tekke 31
2005-06 Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş
Trabzonspor
Malatyaspor
Samsunspor
Diyarbakırspor
Bursaspor
Antalyaspor
Sakaryaspor
306 849 2.77 Ünal, GökhanGökhan Ünal 25
2006-07 Fenerbahçe Beşiktaş Galatasaray
Kayseri Erciyesspor
Antalyaspor
Kayseri Erciyesspor
Sakaryaspor
Gençlerbirliği OFTAŞ
İstanbul Büyükşehir Belediyespor
Kasımpaşa
306 736 2.41 de Souza, AlexsandroAlexsandro de Souza 19
2007-08 Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş
Kayserispor
Vestel Manisaspor
Çaykur Rizespor
Kasımpaşa
Kocaelispor
Antalyaspor
Eskişehirspor
306 784 2.56 Şentürk, SemihSemih Şentürk 17
2008-09 Beşiktaş Sivasspor Trabzonspor
Fenerbahçe
Galatasaray
Konyaspor
Kocaelispor
Hacettepe
Vestel Manisaspor
Diyarbakırspor
Kasımpaşa
306 787 2.57 Baroš, MilanMilan Baroš 20
2009-10 Bursaspor Fenerbahçe Galatasaray
Beşiktaş
Trabzonspor
Diyarbakırspor
Denizlispor
Ankaraspor[O]
Kardemir Karabükspor
Bucaspor
Konyaspor
272 644 2.37 Makukula, ArizaAriza Makukula 21
2010-11 Fenerbahçe Trabzonspor Bursaspor
Gaziantepspor
Beşiktaş
Bucaspor
Konyaspor
Kasımpaşa
Mersin İdman Yurdu
Samsunspor
Orduspor
306 838 2.74 de Souza, AlexsandroAlexsandro de Souza 28
2011-12 Galatasaray Fenerbahçe Trabzonspor
Beşiktaş
Samsunspor
Manisaspor
Ankaragücü
Elazığspor
Akhisar Belediyespor
Kasımpaşa
330 860 2.61 Yılmaz, BurakBurak Yılmaz 33
2012-13 Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş[N]
Bursaspor
Trabzonspor
İstanbul Büyükşehir Belediyespor
Orduspor
Mersin İdman Yurdu
Kayseri Erciyesspor
Çaykur Rizespor
Konyaspor
306 817 2.67 Yılmaz, BurakBurak Yılmaz 24
2013-14 Fenerbahçe Galatasaray
Beşiktaş
Trabzonspor
Kardemir Karabükspor
Bursaspor
Antalyaspor
Elazığspor
Kayserispor
İstanbul Büyükşehir Belediyespor
Balıkesirspor
Mersin İdman Yurdu
306 806 2.63 Chahechouhe, AatifAatif Chahechouhe 17
2014-15 Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş
İstanbul Başakşehir
Trabzonspor
Balıkesirspor
Kardemir Karabükspor
Kayseri Erciyesspor
Kayserispor
Osmanlıspor
Antalyaspor
306 873 2.85 Fernandão 22
2015-16 Beşiktaş Fenerbahçe Konyaspor
İstanbul Başakşehir
Osmanlıspor
Sivasspor
Eskişehirspor
Mersin İdman Yurdu
Adanaspor
Kardemir Karabükspor
Alanyaspor
306 827 2.7 Mario Gómez 26
2016-17 Beşiktaş İstanbul Başakşehir Konyaspor
Fenerbahçe
Galatasaray
Adanaspor
Çaykur Rizespor
Gaziantepspor
Sivasspor
Yeni Malatyaspor
Göztepe
306 829 2.71 Vágner Love 23
2017-18 Galatasaray Fenerbahçe Akhisar Belediyespor
İstanbul Başakşehir
Beşiktaş
Gençlerbirliği
Kardemir Karabükspor
Osmanlıspor
Çaykur Rizespor
MKE Ankaragücü
BB Erzurumspor
306 906 2.96 Bafétimbi Gomis 29
2018-19 Galatasaray İstanbul Başakşehir Beşiktaş
Trabzonspor
Yeni Malatyaspor
Akhisar Belediyespor
Bursaspor
BB Erzurumspor
Denizlispor
Gençlerbirliği
306 821 2.68 Mbaye Diagne 30

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   İlk kez 1962-63 sezonunda düzenlenen Türkiye Kupası'nda şampiyon olan takımlar, 1963-64 sezonuyla birlikte UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılmaya başladı. Kupa şampiyonu olan takımlar ligdeki pozisyonu gereğince Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'na (günümüzdeki adı UEFA Şampiyonlar Ligi) katılmaya hak kazanmışsa, kupada finalist olan takım UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılmaktaydı. Eğer kupa şampiyonu ligdeki pozisyonu gereğince UEFA Kupası'na (günümüzdeki adı UEFA Avrupa Ligi) katılmaya hak kazanmışsa, kupa şampiyonu UEFA Kupa Galipleri Kupası'na katılırken, UEFA Kupası'na katılım hakkı ligde bir sonraki sırayı alan takıma devretmekteydi. 1998-99 sezonuyla birlikte UEFA Kupa Galipleri Kupası kaldırıldı ve Türkiye Kupası şampiyonları UEFA Kupası'na katılmaya başladı. Öte yandan günümüzde varlığını sürdürmeyen UEFA Kupa Galipleri Kupası ile UEFA Intertoto Kupası bu listeye dahil edilmemiştir.
B.   1991-92 sezonuna kadar Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla oynanan turnuva, 1992-93 sezonundan beri UEFA Şampiyonlar Ligi adıyla düzenlenmektedir. 1997-98 sezonuna kadar yalnızca lig şampiyonları katılırken, bu sezon itibarıyla ülkelerin UEFA ülkeler sıralamasındaki konumu esas alınarak, her ligden farklı sayılarda takımlar katılmaya başladı
C.   Eski adı UEFA Kupası olan turnuvanın adı 2009-10 sezonu itibarıyla UEFA Avrupa Ligi olarak değiştirildi.
D.   Bazı ardışık sezonlarda ligde mücadele eden takım sayısı değişiklik gösterdiğinden, düşen ve yükselen takımların sayıları değişiklik göstermektedir. Yükselenler sütununda, bahsi geçen sezon sonunda lige yükselen takımlar listelenmektedir.
E.   Sezon sonunda Beykoz ligden düşse de, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından son haftadaki Kasımpaşa karşılaşmasında şike yaptığı belirtilen Karşıyaka'nın iki puanı silindi ve Beykoz yerine ligden düşürüldü.
F.   1963-64 sezonunda şike yaptığı gerekçesiyle ligden düşürülen Karşıyaka, Danıştay'ın aldığı karar sonrasında 1967-68 sezonunda 1. Lig'e alındı.
G.   Bir önceki sezon Beykoz ile oynadığı ve 1-0 galip devam ettiği maçın çıkan olaylar sebebiyle ertelenmesi ve daha sonradan tekrar oynanarak 1-1 sona eren maçın kendisi lehine sonuçlanması gerektiği konusunda Danıştay'a yaptığı başvurusu kabul edilen Şekerspor, Danıştay'ın aldığı karar doğrultusunda 1967-68 sezonunda lige katılım hakkı kazandı.
H.   1980-81 sezonunun devam ettiği sırada, Türkiye Kupası'nda şampiyonluğa ulaşan takımın 1. Lig'e katılma hakkı veren bir kanun yürürlüğe girdi. O sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan 2. Lig takımlarından Ankaragücü, ligdeki pozisyonundan ötürü 1. Lig'e katılamasa da ilgili kanun gereğince ertesi sezon için 1. Lig'de mücadele etmeye hak kazandı.
I.   Denizlispor'un Orduspor maçında cezalı futbolcu oynattığı gerekçe gösterilerek bu maç Orduspor'un hükmen galibiyetiyle tescil edilmişti. Ancak bu maça yaptığı itirazın Danıştay tarafından kabul edilmesi üzerine Denizlispor ligden düşürülmedi.
J.   Ligdeki pozisyonu gereğince ligden düşmesi gereken Bursaspor, Federasyon Kupası şampiyonluğunu kazanması sayesinde ligden düşürülmedi.
K.   Ligin başlamasının ardından Kocaelispor'un, önceki sezon oynanan Zonguldakspor-Boluspor maçında şike yapıldığı iddiasıyla mahkemeye başvurması sonrasında alınan karar doğrultusunda lige bir süre ara verildi. Sezona 2. Lig'de başlayan Kocaelispor, mahkeme tarafından verilen kararla, ligin ikinci haftasında 1. Lig'e alındı. Aynı maçla ilgili olarak daha sonradan Bursaspor'un yaptığı başvuru da takım lehine sonuçlandı ve sezona 2. Lig'de başlayan Bursaspor da 1. Lig'de kaldı.
L.   20 Ocak 1989 günü Malatyaspor deplasmanına giden Samsunspor otobüsü kaza yaparken, kaza sonucunda takımın üç oyuncusu ile teknik direktörü öldü, iki futbolcusu ise kaza sebebiyle kariyerini sonlandırmak durumunda kaldı. Kazanın ardından lige devam edemeyen ve kalan maçlarından hükmen 3-0 mağlup ayrılan takım, ligi son sırada tamamlasa da federasyon tarafından sağlanan özel statü ile ligde kaldı.
M.   1. Lig'e yükselme hakkı kazanan Bursaspor'ın B takımı, aynı kulübün iki farklı takımının aynı ligde mücadele edememesi gerekçe gösterilerek lige alınmadı.
N.   2012-13 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme hakkı kazanan Fenerbahçe, 2009-10 sezonu hakkında yürütülen şike davası sebebiyle Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kupaya gönderilmedi. Dava sonucunda UEFA tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2013-14 ve 2014-15 sezonlarında UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı kazanan Fenerbahçe ile 2013-14 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etme hakkı kazanan Beşiktaş, ilgili sezonlarda turnuvalardan ihraç edildi.
O.   Ankaraspor, Ankaragücü ile arasında ilişkinin "kamuoyunun ligin dürüstlüğüne ilişkin algısını zedeleyecek nitelikte olması" nedeniyle küme düşürüldü ve tüm maçlarından hükmen 3-0'lık mağlubiyetle ayrılmış olarak kabul edildi.
P.   1988-89 sezonunda kaza nedeniyle 2. devre maçlarını oynayamayan Samsunspor ve 2009-10 sezonunda küme düşürülen Ankaraspor takımlarının almış oldukları 3-0'lık hükmen yenilgiler dikkate alınmamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ tff.org. "Süper Lig Arşivi". 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]