Dinozorlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
İskeletler Tyrannosaurus (sol) ve Apatosaurus AMNH.

Bu listede dinozor cinsleri kapsamlı bir şekilde listelenmiştir. Listede, geçerli olan veya henüz resmi isimlendirmesi yapılmamış 1379 cins ve alt sınıf dinozor ismi yer almıştır. Bazı isimlerin yanına aşağıdaki terminolojide belirtilen açıklamalar eklenmiştir.

Terminoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Adlandırma kuralları ve terminoloji Uluslararası Zoolojik Adlandırma Kodu ( International Code of Zoological Nomenclature; ICZN) kuralları çerçevesinde belirlenir. Kullanılan teknik terimler şunlardır:

  • Genç sinonim, (junior synonyms) : Daha önce yayınlanan isimlendirme ile aynı anlama gelen isim. İki veya daha fazla cins resmen belirlenmiş ve biyolojik tipi daha sonra aynı cins olduğunu gösteriyorsa ilk yayınlanan (kronolojik sırayla) yaşlı sinonimdir ve diğer bütün örnekleri genç sinonimdir (junior synonyms). Senior synonyms (yaşlı sinonim) isimler ICZN aksini belirtmedikçe genellikle öncelikli kullanılırlar (bkz.Tyrannosaurus).
  • Nomen nudum (Latince "çıplak isim"): Yayınlarda yer alan ancak henüz resmi olarak ICZN standartlarına göre yayınlanmamış isimdir. Nomina nuda (çoğulu).
  • Nomen oblitum (Latince "unutulan isim"): Özgün isim teklifi sunumundan sonra elli yıl bilim dünyasında kullanılmamış olan isimdir.
  • Başka şekilde kullanılan isim: Resmi olarak yayınlanan ancak zaten başka bir isimlendirmede kullanılan isimlerdir. Bu ikinci kullanım (tüm sonraki kullanımları gibi) geçersizdir ve adının değiştirilmesi gerekir. Başka şekilde kullanılan isim geçerli jenerik isim değildir.
  • Nomen dubium (Latince "şüpheli isim"): Benzersiz tanısal özellikleri olmayan fosilleri nitelendiren isimdir. Bu son derece öznel ve tartışmalı bir isimlendirme olabilir (bakınız Hadrosaurus) bu yüzden bu listede yer almamıştır.

A[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Adasaurus
Achelousaurus
Acanthopholis
Adamantisaurus
Avaceratops
Ankylosaurus.
Archaeopteryx lithographica
Argentinosaurus
Apatosaurus.jpg
Allosaurus

B[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Brachiosaurus

C[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Carnotaurus
Compsognathus
Corythosaurus

D[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Diplodocus carnegiei
Dilophosaurus
Dicraeosaurus

E[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Eopraptor
Edmontosaurus

F[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

G[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Giganotosaurus
Gallimimus

H[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Heterodontosaurus
Haplocanthosaurus delfsi
HADROSAURUS

I[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

J[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

K[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

L[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

M[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

N[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

O[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Oviraptor
Ornitholestes
Ornithomimus edmontonicus

P[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Pentaceratops
Protoceratops
Psittacmongol

Q[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

R[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

S[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

T[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

U[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

V[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

W[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

X[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız
Artist's restoration of Yunnanosaurus.

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S TU V W X Y ZAyrıca bakınız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Uncited genera names can be attributed to Olshevsky, 2010. Dalianraptor is listed by Olshevsky, but omitted from this list, since it has not been described as a non-avian dinosaur in a published source.

  1. ^ Nesbitt, S.J. (2011). "A small alvarezsaurid from the eastern Gobi Desert offers insight into evolutionary patterns in the Alvarezsauroidea". Journal of Vertebrate Paleontology. 31 (1), s. 144–153. doi:10.1080/02724634.2011.540053.  Bilinmeyen parametre |coauthors= görmezden gelindi (yardım)
  2. ^ Taylor, M. (12 February 2005). Re: Raptor Red and Heyday Of The Giants. Dinosaur Mailing List.
  3. ^ Williams, T. (13 February 2005). Re: Raptor Red and Heyday Of The Giants. Dinosaur Mailing List.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m Lambert, D. (1993). "A to Z of Dinosaurs" In: The Ultimate Dinosaur Book. Dorling Kindersley.
  5. ^ Worth, G. (Ed.). N.d. Chondrosteus. In: The Dinosaur Encyclopedia. Retrieved March 16, 2009. Attributes misspelling to Huene, F. von. 1907–1908. Die Dinosaurier der europaischen Triasformation mit Beriicksichtigung der aussereuropaischen Vorkominnisse. Geol. Paleontol. Abhandl. Suppl. 1, pp. 1–419.
  6. ^ J. I. Ruiz-Omeñaca (2011) Delapparentia turolensis nov. gen et sp., un nuevo dinosaurio iguanodontoideo (Ornithischia: Ornithopoda) en el Cretácico Inferior de Galve. Estudios Geológicos (advance online publication) doi:10.3989/egeol.40276.124 [1]
  7. ^ a b c Rana, A.N. 2006. Country’s first dinosaur fossils. DAWN March 25, 2006.
  8. ^ Cecilia Apaldetti, Ricardo N. Martinez, Oscar A. Alcober and Diego Pol (2011). "A New Basal Sauropodomorph (Dinosauria: Saurischia) from Quebrada del Barro Formation (Marayes-El Carrizal Basin), Northwestern Argentina". PLoS ONE. 6 (11), s. e26964. doi:10.1371/journal.pone.0026964. 
  9. ^ Henderson (2005). "Nano No More: The death of the pygmy tyrant." In: "The origin, systematics, and paleobiology of Tyrannosauridae”, a symposium hosted jointly by Burpee Museum of Natural History and Northern Illinois University.
  10. ^ a b Andrew T. McDonald (2011). "The taxonomy of species assigned to Camptosaurus (Dinosauria: Ornithopoda)" (PDF). Zootaxa. Cilt 2783, s. 52–68. 
  11. ^ Cabreira, Sergio F. (2011). "New stem-sauropodomorph (Dinosauria, Saurischia) from the Triassic of Brazil". Naturwissenschaften. 98 (12), s. 1035–40. doi:10.1007/s00114-011-0858-0.  Bilinmeyen parametre |coauthors= görmezden gelindi (yardım)
  12. ^ Leonardo S. Filippi, José Ignacio Canudo, Leonardo J. Salgado, Alberto C. Garrido, Rodolfo A. Garcia, Ignacio A. Cerda and Alejandro Otero (in press). "A new sauropod titanosaur from the Plottier Formation (Upper Cretaceous) of Patagonia (Argentina)" (PDF). Geologica Acta. 9 (1), s. 1–23. doi:10.1344/105.000000???.  Tarih değerini gözden geçirin: |yıl= (yardım)
  13. ^ Olshevsky, G. (February 9, 2001). Sauropodus. Dinosaur Mailing List.
  14. ^ This is an invalid name applied to what would now be recognized as a theropod, perhaps Megalosaurus, and considered invalid by the ICZN. For additional information, please see George Olshevsky's Dinosaur Genera List,The Theropod Database, or Dinogenera (French). Halstead, L.B.; Sarjeant, W.A.S. (1993). "Scrotum humanum Brookes - the earliest name for a dinosaur?". Modern Geology. Cilt 18, s. 221–224. 
  15. ^ Chiappe, Luis M. (2006). "The Early Evolutionary History of Birds". Journal of the Paleontological Society of Korea. 22 (1), s. 133–151.  Bilinmeyen parametre |coauthors= görmezden gelindi (yardım)
  16. ^ Buffetaut, E. (2008). "Geological Magazine". 145 (5), s. 745–748.  Bilinmeyen parametre |coauthors= görmezden gelindi (yardım)
  17. ^ Hussam Zaher, Diego Pol, Alberto B. Carvalho, Paulo M. Nascimento, Claudio Riccomini, Peter Larson, Rubén Juarez-Valieri, Ricardo Pires-Domingues, Nelson Jorge da Silva Jr., Diógenes de Almeida Campos (2011). Sereno, Paul (Ed.). "A Complete Skull of an Early Cretaceous Sauropod and the Evolution of Advanced Titanosaurians". PLoS ONE. 6 (2), s. e16663. doi:10.1371/journal.pone.0016663. PMC 3034730 $2. PMID 21326881. 
  18. ^ Worth, G. (Ed.). N.d. Tenchisaurus. In: The Dinosaur Encyclopedia. Retrieved March 16, 2009. Attributes misspelling to a Japanese guide to a Chinese dinosaur exhibit, 1981. And also to Glut, 1982.
  19. ^ "Japanese theropod nomen nudum extravaganza" Dinosaur Mailing List.
  20. ^ Rubén D. Juárez Valieri, José A. Haro, Lucas E. Fiorelli and Jorge O. Calvo (2010). "A new hadrosauroid (Dinosauria: Ornithopoda) from the Allen Formation (Late Cretaceous) of Patagonia, Argentina" (PDF). Revista del Museo Argentino de Ciencias Naturales n.s. 11 (2), s. 217–231. 
  21. ^ You Hailu, Li Daqing and Liu Weichang (2011). "A New Hadrosauriform Dinosaur from the Early Cretaceous of Gansu Province, China". Acta Geologica Sinica. 85 (1), s. 51–57. doi:10.1111/j.1755-6724.2011.00377.x. 
  22. ^ Sankar Chatterjee, Wang, T., Pan, S.G., Dong, Z., Wu, X.C., and Paul Upchurch (2010). "A complete skeleton of a basal Sauropod Dinosaur from the early Jurassic of China and the origin of Sauropoda". Geological Society of America Abstracts with Programs. 42 (5), s. 26. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lambert, D. 1993. "A to Z of Dinosaurs" In: The Ultimate Dinosaur Book. Dorling Kindersley, 192 pp. ISBN 0-7513-0047-0
  • Olshevsky, G. 2010. Dinosaur Genera List. 14.03.2012 tarihinde erişilmiştir.
  • Tweet, J. N.d. Thescelosaurus!. 14.03.2012 tarihinde erişilmiştir.
  • Walters, M. & J. Paker 1995. Dictionary of Prehistoric Life. Claremont Books. ISBN 1-85471-648-4.
  • Weishampel, D.B., P. Dodson & H. Osmólska (Eds.) 2004. The Dinosauria, Second Edition. University of California Press, 861 pp. ISBN 0-520-24209-2.
  • Worth, G. (Ed.) N.d. The Dinosaur Encyclopedia. 14.03.2012 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]