Pleziozorlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Pleziozorlar listesi, yerel dilde yazılan terimler de dahil olmak üzere Plesiosauria takımına dahil edilen tüm cinsleri alfabetik bir sıralama ile göstermektedir. Liste yaygın olarak kabul edilen tüm cinsleri, aynı zamanda günümüzde şüpheli ( nomen dubium ), geçersiz ya da resmen yayımlanmış olmayan ( nomen nudum ), mevcutsa herhangi bir cinsin genç versiyonunu ve artık pleziozor takımından çıkarılmış cinsleri de içermektedir.

Kapsam ve terminoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Adlandırma kuralları ve terminoloji Uluslararası Zoolojik Adlandırma Kodu (International Code of Zoological Nomenclature; ICZN) kuralları çerçevesinde belirlenir. Kullanılan teknik terimler şunlardır:

  • Genç sinonim, (junior synonyms) : Daha önce yayınlanan isimlendirme ile aynı anlama gelen isim. İki veya daha fazla cins resmen belirlenmiş ve biyolojik tipi daha sonra aynı cins olduğunu gösteriyorsa ilk yayınlanan (kronolojik sırayla) yaşlı sinonimdir ve diğer bütün örnekleri genç sinonimdir (junior synonyms). Senior synonyms (yaşlı sinonim) isimler ICZN aksini belirtmedikçe genellikle öncelikli kullanılırlar (bkz.Tyrannosaurus).
  • Nomen nudum (Latince "çıplak isim"): Yayınlarda yer alan ancak henüz resmi olarak ICZN standartlarına göre yayınlanmamış isimdir. Nomina nuda (çoğulu).
  • Nomen oblitum (Latince "unutulan isim"): Özgün isim teklifi sunumundan sonra elli yıl bilim dünyasında kullanılmamış olan isimdir.
  • Başka şekilde kullanılan isim: Resmi olarak yayınlanan ancak zaten başka bir isimlendirmede kullanılan isimlerdir. Bu ikinci kullanım (tüm sonraki kullanımları gibi) geçersizdir ve adının değiştirilmesi gerekir. Başka şekilde kullanılan isim geçerli jenerik isim değildir.
  • Nomen dubium (Latince "şüpheli isim"): Benzersiz tanısal özellikleri olmayan fosilleri nitelendiren isimdir. Bu son derece öznel ve tartışmalı bir isimlendirme olabilir (bakınız Hadrosaurus) bu yüzden bu listede yer almamıştır.

Pleziozorlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cins Yazarlar Yıl Durum Devir Konum Notlar

Alexeyisaurus

Sennikov
Arkhangelsky

2010

Geçerlidir.

Trias

Avrupa

Alzadasaurus

Welles

1943

Anarosaurus

Dames

1890

Geçerlidir.

Trias

Apatomerus

Williston

1903

Geçerlidir.

Kretase

Aphrosaurus

Welles

1943

Geçerlidir.

Kretase

Apractocleidus

Smellie

1916

İddialı. Cryptocleidusun olası sinonimidir.

Aptychodon

Reuss

1855

Geçerlidir.

Kretase

Archaeonectrus

Owen

1865

Geçerlidir.

Jura

Aristonectes

Cabrera

1941

Geçerlidir.

Kretase

Chubut , Arjantin

Attenborosaurus

Bakker

1993

Geçerlidir.

Jura

Augustasaurus

Sander
Rieppel
Bucher

1997

Geçerlidir.

Trias

Bathyspondylus

Delair

1982

Geçerlidir.

Jura

Bishanopliosaurus

Dong

1980

Geçerlidir.

Jura

Bobosaurus

Dalla Vecchia

2006

Geçerlidir.

Trias

Borealonectes

Sato
Wu

1980

Geçerlidir.

Jura

Brachauchenius

Williston

1903

Geçerlidir.

Kretase

Branacasaurus


19##

Lapsus calami. Brancasaurusun muhtemel kalem hatası

Brancasaurus

Wegner

1914

Geçerlidir.

Kretase

Brimosaurus

Leidy

1855

Geçerlidir.

Kretase

Callawayasaurus

Carpenter

1999

Geçerlidir.

Kretase

Ceraunosaurus

Thurmond

1968

Genç sinonim

Trinacromerumun genç sinonimi

Charitosaurus

Meyer

1838

Geçerlidir.

Chinchenia

Young

1965

Geçerlidir.

Trias

Cimoliasaurus

Leidy

1851

Geçerlidir.

Kretase

Colymbosaurus

Seeley

1874

Geçerlidir.

Jura

Crymocetus

Cope

1869

Geçerlidir.

Kretase

Cryptocleidus

Seeley

1892

Geçerlidir.

Cryptoclidus

Phillips

1871

Geçerlidir.

Jura

Cymatosaurus

Fritsch

1894

Geçerlidir.

Trias

Dactylosaurus

Gurich

1884

Geçerlidir.

Deirosaurus

Owen

1854

Geçerlidir.

Discosaurus

Leidy

1851

Geçerlidir.

Dolichorhynchops

Williston

1903

Geçerlidir.

Dravidosaurus

Yadagiri
Ayyasami

1979

Geçerlidir.

Edgarosaurus

Druckenmiller

2002

Geçerlidir.

Elasmosaurus

Cope

1868

Geçerlidir.

Eopolycotylus[1]

Albright
Gillette
Titus

2007

Geçerlidir.

Eretmosaurus

Seeley

1874

Geçerlidir.

Eridanosaurus

Balsamo-Crivelli

1864

Geçerlidir.

Eromangasaurus

Kear

2005

Geçerlidir.

Eurycleidus

Andrews

1922

Geçerlidir.

Eurysaurus

Nopcsa

1928

Geçerlidir.

Fresnosaurus

Welles

1943

Geçerlidir.

Futabasaurus

Sato
Hasegawa
Manabe

2006

Geçerlidir.

also a theropod nomen nudum ("Futabasaurus")

Gallardosaurus

Gasparini

2009

Geçerlidir.

Georgia

Otschev

1976

Karışık durum. bir cins yumuşakça ile karıştırılmıştır.

Georgiasaurus

Otschev

1878

Geçerlidir.

Goniosaurus

Meyer

1860

Geçerlidir.

Hauffiosaurus

O'Keefe

2001

Geçerlidir.

Hexatarsostinus

Hawkins

1840

Geçerlidir.

Hydralmosaurus

Welles

1943

Geçerlidir.

Hydrorion

Grobmann

2006

Geçerlidir.

Hydrotherosaurus

Welles

1943

Geçerlidir.

Ischyrodon

von Meyer

1838

Genç sinonim

Liopleurodonun genç sinonimi

Kaiwhekea

Cruickshank
Fordyce

2002

Geçerlidir.

Kimmerosaurus

Brown

1981

Geçerlidir.

Kronosaurus

Longman

1924

Geçerlidir.

Leptocleidus

Andrews

1922

Geçerlidir.

Leurospondylus

Brown

1913

Geçerlidir.

Libonectes

Carpenter

1997

Geçerlidir.

Liopleurodon

Sauvage

1873

Geçerlidir.

Luetkesaurus

Kiprijanoff

1883

Geçerlidir.

Lusonectes

Smith
Araújo
Mateus

2011

Geçerlidir.

Jura

Avrupa

Macroplata

Swinton

1930

Geçerlidir.

Manemergus

Buchy
Metayer
Frey

2005

Geçerlidir.

Maresaurus

Gasparini

1997

Geçerlidir.

Marmornectes

Ketchum
Benson

2011

Geçerlidir.

Jura

Avrupa

Mauisaurus

Hector

1874

Geçerlidir.

Megalneusaurus

Knight

1898

Geçerlidir.

Megalosaurus


19##

Geçerlidir.

Meyerasaurus

Smith
Vincent

2010

Geçerlidir.

Jura

Avrupa

Microcleidus

Watson

1911

Geçerlidir.

Morenosaurus

Welles

1943

Geçerlidir.

Morturneria

Chatterjee
Creisler

1994

Geçerlidir.

Seymour Adası, Antartika Muhtemelen Aristonectesin genç sinonimi

Muraenosaurus

Seeley

1874

Geçerlidir.

'Nichollssaura[2]

Druckenmiller
Russell

2009

Geçerlidir.

Nichollsia

Druckenmiller
Russell

2008

Occitanosaurus

Bardet
Fernandez
Garcia-Ramos
Superbiola
Pinuela
Ruiz-Omenaca
Vincent

2008

Geçerlidir.

Ogmodirus

Williston
Moodie

1917

Geçerlidir.

Orophosaurus

Cope

1851

Geçerlidir.

Opallionectes

Kear

2006

Geçerlidir.

Pachycostasaurus

Cruickshank
Martill

1996

Geçerlidir.

Pahasapasaurus

Schumacher

2007

Geçerlidir.

Palmula[1]

Albright
Gillette
Titus

2007

Geçerlidir.

preoccupied by a Cins of foraminifer, renamed Palmulasaurus

Palmulasaurus

Albright
Gillete
Titus

2007

Geçerlidir.

Pantosaurus

Marsh

1893

Geçerlidir.

Peloneustes

Lydekker

1889

Geçerlidir.

Pentatarsostinius

Hawkins

1840

Sinonim

Plesiosaurusin sinonimi

Peyerus

Stromer

1935

Genç sinonim

Leptocleidusun genç sinonimi

Picrocleidus

Andrews

1909

Genç sinonim

junior synonym of Muraenosaurus

Piptomerus

Cope

1887

Geçerlidir.

Piratosaurus

Leidy

1865

Geçerlidir.

Plesioliopleurodon


19##

Geçerlidir.

Plesiopleurodon

Carpenter

1996

Geçerlidir.

Plesiopterys

O'Keefe

2004

Geçerlidir.

Plesiosaurus

Conybeare

1824

Geçerlidir.

Pliosaurus

Owen

1841

Geçerlidir.

Polycotylus

Cope

1869

Geçerlidir.

Polyptychodon

Owen

1841

Geçerlidir.

Procotylus

Korotneff

1908

Geçerlidir.

Rhomaleosaurus

Seeley

1871

Geçerlidir.

Scanisaurus

Persson

1959

Geçerlidir.

Seeleysaurus

White

1940

Geçerlidir.

Seeleyosaurus

White

1940

Geçerlidir.

Simolestes

Andrews

1909

Geçerlidir.

Sinopliosaurus

Young

1944

Geçerlidir.

Kretase

Spondylosaurus

Fisher

1845

Genç sinonim

Pliosaurusun genç sinonimi

Sulcusuchus

Gasparini
Spalletti

1992

Geçerlidir.

Kretase

Rio Negro ve Chubut Province, , Arjantin

Stereosaurus

Seeley

1869

Geçerlidir.

Sthenarosaurus

Watson

1911

Geçerlidir.

Jura

Stretosaurus

Tarlo

1959

Genç sinonim

Muhtemelen Liopleurodonun gebç sinonimi

Strongylokrotaphus

Novozhilov

1964

Genç sinonim

Pliosaurusun genç sinonimi

Styxosaurus

Welles

1952

Geçerlidir.

Kretase

Taphrosaurus

Cope

1870

Geçerlidir.

Kretase

Tapinosaurus

Rabeck

1925

Geçerlidir.

Tatenectes[3]

Knight

1900

Geçerlidir.

Terminonatator

Sato

2003

Geçerlidir.

Kretase

Thalassiodracon

Storrs
Taylor

1996

Geçerlidir.

Tria-Jura

Thalassiosaurus

Welles

1953

Geçerlidir.

Styxosaurusun genç sinonimi

Thalassomedon

Welles

1943

Geçerlidir.

Kretase

Thalassonomosaurus

Welles

1943

Genç sinonim

Styxosaurusun genç sinonimi

Thaumatosaurus

Meyer

1841

Geçerlidir.

Thililua

Bardet
Suberbiola
Jalil

2003

Geçerlidir.

Kretase

Tremamesacleis

White

1940

Geçerlidir.

Jura

Muhtemelen Muraenosaurusun genç sinonimi

Tricleidus

Andrews

1909

Geçerlidir.

Trinacromerum

Cragin

1888

Geçerlidir.

Kretase

Tuarangisaurus

Wiffen
Moisley

1986

Geçerlidir.

Kretase

Turneria

Chatterjee
Small

1989

Geçerlidir.

bir karınca türü ile karışmıştır.

Umoonasaurus

Kear
Schroeder
Lee

2006

Geçerlidir.

Kretase

Uronautes[4]

Cope

1870

Geçerlidir.

Kretase

Vinialesaurus[5]

Gasparini
Bardet
Vinent
Iturralde

2002

Geçerlidir.

Jura

Westphaliasaurus

Schwermann
Sander

2011

Geçerlidir.

Jura

Avrupa

Woolungasaurus

Persson

1960

Geçerlidir.

Kretase

Yuzhoupliosaurus[6]

Zhang

1985

Geçerlidir.

Jura[6]

Zarafasaura

Vincent
Pereda-Suberbiola
Bouya
Amaghzaz
Meslouh

2011

Geçerlidir.

Kretase

Afrika

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b PLESIOSAURS FROM THE UPPER CRETACEOUS (CENOMANIAN–TURONIAN) TROPIC SHALE OF SOUTHERN UTAH, PART 2: POLYCOTYLIDAE L. Barry Albright Iii, David D. Gillette, and Alan L. Titus, Journal of Vertebrate Paleontology, 2007, 27(1):41-58,(İngilizce)
  2. ^ Druckenmiller, Patrick S.. "The new plesiosaurian Cins Nichollssaura from Alberta, Canada: replacement name for the preoccupied Cins Nichollsia". Journal of Vertebrate Paleontology 29 (1). doi:10.1080/02724634.2009.10010379. (İngilizce)
  3. ^ O'Keefe, F.R. & Aut|Street, H.P. 2009; "Osteology of the Cryptocleidoid Plesiosaur Tatenectes laramiensis, with Comments on the Taxonomic Durum of the Cimoliasauridae" Journal of Vertebrate Paleontology 29(1):48–57,(İngilizce)
  4. ^ E. D. Cope. 1876. On some extinct reptiles and Batrachia from the Judith River and Fox Hills Beds of Montana. Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia 28:340-359,(İngilizce)
  5. ^ Gasparini, Z., Bardet, N., and Iturralde-Vinent, M. (2002). "A new cryptoclidid plesiosaur from the Oxfordian (Late Jurassic) of Cuba". Geobios 35(2): 201-211.(İngilizce)
  6. ^ a b Zhang, Y (1985). A new plesiosaur from Middle Jurassic of Sichuan Basin. Vertebrata PalAsiatica 23: 235-240.(İngilizce)