Citipati

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Citipati
Yaşadığı dönem aralığı: 75-71 myö
Kampaniyen-Senozoyik 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad: Dinosauria
Klad: Saurischia
Klad: Theropoda
Familya: Oviraptoridae
Cins: Citipati
Osborn, 1924
Tip tür
Citipati osmolskae
Clark et al., 2001

Citipati "cenaze ateşi efendisi" anlamına gelir), yaklaşık 75 milyon ila 71 milyon yıl önce, Geç Kretase döneminde Asya'da yaşayan bir oviraptorid dinozor cinsidir . Esas olarak, ilk kalıntıların 1990'larda toplandığı Djadokhta Formasyonundaki Ukhaa Tolgod bölgesinden bilinmektedir. Citipati osmolskae cinsi ve tipi türleri 2001 yılında adlandırılmış ve tanımlanmıştır. Bitişikteki Zamyn Khondt bölgesinden ikinci bir tür de var olabilir. Citipati, çoğu başlangıçta ilgili Oviraptor olarak anılsa da, yumurta yuvalarının üzerinde kuluçka pozisyonlarında bulunan bireyler de dahil olmak üzere çok sayıda iyi korunmuş örnek sayesinde en iyi bilinen oviraptoridlerden biridir. Bu yuvalama örnekleri, kuş olmayan dinozorlar ve kuşlar arasındaki bağı sağlamlaştırmaya yardımcı oldu.

Citipati, en büyük oviraptoridler arasındaydı; 25-29 metre (82-95 ft) civarında olduğu tahmin ediliyor   uzunluğunda ve 75-83 kilogram (165-183 lb) ağırlığında olması   . Kafatası oldukça pnömatize, kısaydı ve premaksilla ve burun kemiklerinden oluşan karakteristik bir tepeye sahipti. Hem üst hem de alt çene dişsizdi ve azgın bir gaga geliştirdi. Kuyruk, büyük rektriksleri desteklediği bilinen bir pygostyle (son kaudal omurun füzyonu) ile sona erdi.

Takson, sağlam, papağan benzeri çenelere sahip, çok kuş benzeri tüylü dinozorlardan oluşan bir grup olan bir oviraptorid olarak sınıflandırılır. Yuvalama örneklerini koruyan oviraptorid türleri arasındadır. Citipati, elongatoolithid yumurtalarını dairesel, höyük şeklindeki bir yuvaya koydu; burada ebeveynler, kolları yuva çevresini kaplayacak şekilde yuvanın üzerine oturarak yumurtaları kuluçkaya yatırdı. Hem kollar hem de kuyruk, muhtemelen hem yavruları hem de yumurtaları hava koşullarından koruyan uzun tüylerle kaplıydı. Çağdaş troodontid Byronosaurus'un iki genç bireyinin kalıntılarının bir yuvada bulunduğu, muhtemelen yetişkin bir Citipati tarafından yavrularını beslemek için avlandığı ve getirildiği göz önüne alındığında, Citipati omnivor bir oviraptorid olabilir. Bu küçük Byronosaurus'un Citipati tarafından yuva asalaklığının bir ürünü olarak yumurtadan çıkmış olması da mümkündür.