İhtiyozorlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

İhtiyozorlar listesi (ichthyosaur), yerel dilde yazılan terimler de dahil olmak üzere Ichthyosauria (ihtiyozorya) takımına ya da Ichthyopterygia üst takımına dahil edilen tüm cinsleri alfabetik bir sıralama ile göstermektedir. Liste yaygın olarak kabul edilen tüm cinsleri, aynı zamanda günümüzde şüpheli ( nomen dubium ), geçersiz ya da resmen yayımlanmış olmayan ( nomen nudum ), mevcutsa herhangi bir cinsin genç ya da daha yaşlı versiyonunu (sinonimini) ve artık ihriyozor takımından çıkarılmış cinsleri de içermektedir.

Kapsam ve terminoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Adlandırma kuralları ve terminoloji Uluslararası Zoolojik Adlandırma Kodu (International Code of Zoological Nomenclature; ICZN) kuralları çerçevesinde belirlenir. Kullanılan teknik terimler şunlardır:

  • Genç sinonim, (junior synonyms) : Daha önce yayınlanan isimlendirme ile aynı anlama gelen isim. İki veya daha fazla cins resmen belirlenmiş ve biyolojik tipi daha sonra aynı cins olduğunu gösteriyorsa ilk yayınlanan (kronolojik sırayla) yaşlı sinonimdir ve diğer bütün örnekleri genç sinonimdir (junior synonyms). Senior synonyms (yaşlı sinonim) isimler ICZN aksini belirtmedikçe genellikle öncelikli kullanılırlar (bkz.Tyrannosaurus).
  • Nomen nudum (Latince "çıplak isim"): Yayınlarda yer alan ancak henüz resmi olarak ICZN standartlarına göre yayınlanmamış isimdir. Nomina nuda (çoğulu).
  • Nomen oblitum (Latince "unutulan isim"): Özgün isim teklifi sunumundan sonra elli yıl bilim dünyasında kullanılmamış olan isimdir.
  • Başka şekilde kullanılan isim: Resmi olarak yayınlanan ancak zaten başka bir isimlendirmede kullanılan isimlerdir. Bu ikinci kullanım (tüm sonraki kullanımları gibi) geçersizdir ve adının değiştirilmesi gerekir. Başka şekilde kullanılan isim geçerli jenerik isim değildir.
  • Nomen dubium (Latince "şüpheli isim"): Benzersiz tanısal özellikleri olmayan fosilleri nitelendiren isimdir. Bu son derece öznel ve tartışmalı bir isimlendirme olabilir (bakınız Hadrosaurus) bu yüzden bu listede yer almamıştır.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

İhtiyozorlar listesi
Cins Yazarlar Yıl Durum Dönem Konum Notes

Actiosaurus

Sauvage

1883

İtiraz edilmiştir.

Avrupa

Aegirosaurus[1]

Bardet
Fernández

2000

Geçerlidir.

Erken Jura Devri.[1]

Avrupa.[1]

Solnhofen kalkerinde yeni bir İhtiyozor türü sanılan 2 metre uzunluğunda[1] ophthalmosaurid[2] bir ophthalmosaurid bulunmuştur. 2000 yılında bilim adamları fosil kalıntılarına istinaden yeni bir tür tanımlamıştır.

Anhuisaurus[3]

Chen

1985

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

1974'te Hou tarafından kertenkele türü Anhuisaurus ile karıştırılmıştır. Genç sinonimi: Chaohusaurus.

Arthropterygius

Maxwell

2010

Geçerlidir.

Erken Jura Devri.

Kuzey Amerika

Athabascasaurus

Druckenmiller
Maxwell

2010

Geçerlidir.

Kretase Devri.

Kuzey Amerika

Barracudasauroides

Maisch

2010

Geçerlidir.

Orta Trias Dönemi.

Asya

Besanosaurus[4]

Dal Sasso
Pinna

1996

Geçerlidir.

Orta Trias Dönemi.[4]

Avrupa.[4]

'Brachypterygius[5][6]

von Huene

1922

Geçerlidir.

Erken Jura Devri.[5]

Avrupa.[7][8]

Platypterygius ve Caypullisaurus ile ilişkili Erken Jura Devri Ophthalmosauridi.[2] Fosiller İngiltere, Avrupa ve Rusya'da bulunmuştur.[7][8]

Californosaurus[5][9]

Kuhn

1934

Geçerlidir.

Erken Trias Dönemi..[5]

Kuzey Amerika.

Californosaurus ayrıca Shastasaurus perrini ve Delphinosaurus perrini olarak da bilinmektedir.

Callawayia[10]

Maische
Matzke

2000

Geçerlidir.

Caypullisaurus[5][6]

Fernández

1997

Geçerlidir.

Erken Jura Devri.[5]

to

Kretase Devri.

Güney Amerika.

Platypterygius ve Brachypterygius ile yakından ilgili ophthalmosaurid.[2]

'Chacaicosaurus[9]

Fernández

1994

Geçerlidir.

Güney Amerika.[8]

A Bajocian genus whose fossils have been found in Argentina.[8] Possibly a stenopterygiid.

Chaohusaurus[3][5]

Young
Dong

1972

Geçerlidir.

Trias Dönemi.[5]

Asya.

Chensaurus[3][5]

Mazin
Suteethorn
Buffetaut
Jaeger
Helmcke-Ingavat

1991

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

genç sinonimi: Chaohusaurus.

Chonespondylus[5]

Leidy

1868

Geçerlidir.

Orta Trias Dönemi.[5]

Contectopalatus[11]

Maische
Matzke

1998

İtiraz edilmiştir.

Orta Trias Dönemi.[11]

Avrupa.[11]

Cymbospondylus[5][10]

Leidy

1868

Geçerlidir.

Trias Dönemi.[5]

to

Orta Trias Dönemi.[5]

Delphinosaurus[5]

Merriam

1905

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

genç sinonimi: Californosaurus.

Eurhinosaurus[5][9]

Abel

1909

Geçerlidir.

Jura Devri.[5]

Avrupa.

İngiltere ve Almanyada yaşamış uzunluğu 6 metreyi aşan bir cinstir.[8]

Eurypterygius

Jaekel

1904

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

genç sinonimi: Ichthyosaurus.

Excalibosaurus

McGowan

1986

Geçerlidir.

Jura Devri.[5]

Grendelius[5]

McGowan

1976

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

genç sinonimi: Brachypterygius.

Grippia[3][5]

Wiman

1930

Geçerlidir.

Trias Dönemi.[5]

Asya.
Greenland.
Japan.
Kuzey Amerika.

Sadece 1-1.5 m uzunluğunda küçük bir İhtiyozordur. Fosilleri Greenland, Çin, Japonya, ve Kanada kıyılarında bulunmuştur.

Guizhouichthyosaurus

Cao
Luo

2000

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

genç sinonimi: Shastasaurus.[12]

Himalayasaurus

Young
Dong

1972

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

genç sinonimi: Shonisaurus.

Hudsonelpidia

McGowan

1995

Geçerlidir.

Erken Trias Dönemi.[5]

'Hupehsuchus[3]

Carroll
Dong

1991

Geçerlidir.

Orta Trias Dönemi.

Asya.

Ichthyosaurus[5][9]

De la Beche
Conybeare

1821

Geçerlidir.

Jura Devri.[5]

Isfjordosaurus

Motani

1999

Geçerlidir.

İhtiyozor / ichthyopterygian değil.

Leptocheirus

Merriam

1903

Geçerlidir. (dubium)

Leptonectes

McGowan

1996

Geçerlidir.

Avrupa.[8]

Bugünki Belçika, İngiltere ve Almanya bölgelerinde yaşamıştır.[8]

Leptopterygius

Huene

1922

Geçerlidir.

Erken Trias Dönemi.[5] to Jura Devri.[5]

Macgowania

Motani

1999

Geçerlidir.

Macropterygius

Huene

1923

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

genç sinonimi: Aegirosaurus.

Maiaspondylus[6]

Maxwell
Caldwell

2006

Geçerlidir.

Kretase Devri.[6]

Kuzey Amerika.[6]

Merriamia[5]

Boulenger

1904

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Toretocnemus.

Metashastasaurus

Nicholls
Manabe

2001

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Callawayia.

'Mikadocephalus[10][13]

Maisch
Matzke

1998

Geçerlidir.

Avrupa.[13]

Mixosaurus[5][10]

Baur

1887

Geçerlidir.

Orta Trias Dönemi.[5]

Mollesaurus

Fernandez

1999

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Ophthalmosaurus.

Myopterygius

von Huene

1922

Syn.

Sinonim - Platypterygius

Nanchangosaurus

Wang

1959

Geçerlidir.

Orta Trias Dönemi.[5]

Nannopterygius

Huene

1922

Geçerlidir.

Erken Jura Devri.[5]

Avrupa.

Fosilleri İngiltere ve Almanya'da bulunmuştur.[8]

Omphalosaurus

Merriam

1906

Geçerlidir.

Trias Dönemi.

Avrupa.

'Ophthalmosaurus[6]

Seeley

1874

Geçerlidir.

Orta Jura Devri.[5]

-

Erken Jura Devri.[5]

Avrupa
[14] Kuzey Amerika
[15] Güney Amerika.[6]

Otschevia

Efimov

1997

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Brachypterygius.

Panjiangsaurus

Chen
Chang

2003

Genç sinonim

(bilinmiyor)

(bilinmiyor)

genç sinonimi: Shastasaurus.[12]

Paraophthalmosaurus

Arkhangelsky

1997

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Ophthalmosaurus.

Parvinatator

Nicholls
Brinkman

1995

Geçerlidir.

İhtiyozor / ichthyopterygian değil.

Pessopteryx

Wiman

1910

Geçerlidir.

Pessosaurus

Wiman

1910

Geçerlidir.

Orta Trias Dönemi.[5]

Phalarodon

Merriam

1910

Geçerlidir.

Orta Trias Dönemi.[5]

Asya.[16]

Phantomosaurus[5]

Maisch
Matzke

2000

Geçerlidir.

Platypterygius

Kuhn

1946

Geçerlidir.

Kretase Devri.[5]

Plutonisaurus

Efimov

1997

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Platypterygius.

Proteosaurus

Home

1819

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Ichthyosaurus.

Protoichthyosaurus

Appleby

1979

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Ichthyosaurus.

Qianichthyosaurus

Li

1999

Geçerlidir.

Sangiorgiosaurus

Brinkmann

1998

Geçerlidir.

Shastasaurus

Merriam

1895

Geçerlidir.

Orta Trias Devri[12] - Erken Trias Dönemi..[5]

Asya.
Avrupa.
Kuzey Amerika.

[[ABD], Kanada, Meksika, Avusturya, İtalya, İsviçre, Almanya, Spitsbergen ve Çin'de fosilleri bulunmuştur.[12]

Shonisaurus

Camp

1976

Geçerlidir.

Erken Trias Dönemi..[5]

?Asya.
Kuzey Amerika.

Şimdiye kadar bulunan en geniş İhtiyozor türüdür. Shonisaurusun ilk fosilleri 1920'de Nevada'da bulunmuştur.

Simbirskia

Otschev
Efimov

1985

Geçerlidir.

Simbirskiasaurus

Otschev
Efimov

1985

Geçerlidir.

Kretase Devri.[5]

Stenopterygius

Jaekel

1904

Geçerlidir.

Jura Devri.[5]

Avrupa.

Maksimum 4 metre uzunluğundaki bu türün İngiltere, Fransa, Almanya ve Lüksemburg bölgesinde yaşadığı düşünülmektedir.[8]

Suevoleviathan

Maisch

1998

Geçerlidir.

Svalbardosaurus

Mazin

1981

Nomen dubium.[3]

Trias Dönemi.[5]

Sveltonectes

Fischer
Masure
Arkhangelsky
Godefroit

2011

Geçerlidir.

Kretase Devri.

Avrupa.

Temnodontosaurus

Lydekker

1889

Geçerlidir.

Jura Devri.[5]

Avrupa.

Uzunluğu 12 metreyi aşan bu tür İngiltere ve Almanyayı kapsayan bir bölgede yaşamıştır. [8]

Thaisaurus

Mazin
Sutetthorn
Buffetaut
Jaeger
Helmcke-Ignavat

1991

Geçerlidir.

İhtiyozor / ichthyopterygian değil.

Toretocnemus

Merriam

1902

Geçerlidir.

Erken Trias Dönemi..[5]

Undorosaurus

Efimov

1997

Genç sinonim (bilinmiyor) (bilinmiyor)

genç sinonimi: Ophthalmosaurus.

Utatsusaurus[3][5]

Shikoma

1978

Geçerlidir.

Trias Dönemi.[5]

İhtiyozor / ichthyopterygian değil.

Wimanius

Maisch
Matzke

1988

Geçerlidir.


Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Bardet N, Fernández M. 2000.“ A new ichthyosaur from the Upper Jurassic lithographic limestones of Bavaria”. Journal of Paleontology 74 (3): 503-511.(İngilizce)
  2. ^ a b c Fernández, M.. "Redescription and phylogenetic position of Caypullisaurus (Ichthyosauria: Ophthalmosauridae)". Journal of Paleontology 81 (2): 368–375. doi:10.1666/0022-3360(2007)81[368:RAPPOC]2.0.CO;2. (İngilizce)
  3. ^ a b c d e f g Haaramo, Mikko (14 July). "Ichthyosauromorpha". Mikko's Phylogeny Archive. http://www.helsinki.fi/~mhaaramo/metazoa/deuterostoma/chordata/reptilia/ichthyosauromorpha/ichthyosauromorpha.html. Erişim tarihi: 23 Mart 2012. (İngilizce)
  4. ^ a b c Dal Sasso, Cristiano ve Giovanni Pinna, 1996. “Besanosaurus leptorhynchus n. gen. n. sp., a new shastasaurid ichthyosaur from the Middle Triassic of Besano” (Lombardy, N. Italy). Paleontologia Lombarda, Nuova serisi, Bölüm IV: 1-23.(İngilizce)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at Sepkoski, Jack. "A compendium of fossil marine animal genera (entry on Reptilia)". Bulletins of American Paleontology 364: p.560. http://strata.geology.wisc.edu/jack/showgenera.php?taxon=663&rank=class. Erişim tarihi: 23 Mart 2012. (İngilizce)
  6. ^ a b c d e f g Haaramo, Mikko (11 March). "Ophthalmosauria". Mikko's Phylogeny Archive. http://www.helsinki.fi/~mhaaramo/metazoa/deuterostoma/chordata/reptilia/ichthyosauromorpha/ophthalmosauria.html. Erişim tarihi: 23 Mart 2012. (İngilizce)
  7. ^ a b Efimov, VM.. "An Ichthyosaur, Otschevia pseudoscythica gen. et sp. nov. from the Upper Jurassic Strata of the Ulyanovsk Region (Volga Region)". Paleontologicheskii Zhurnal 32 (2): 187–191. 
  8. ^ a b c d e f g h i j Maisch, MW; Matzke, AT.. "The Ichthyosauria". Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde Serie B (Geologie und Paläontologie) 298: 1–159. 
  9. ^ a b c d Haaramo, Mikko (11 March). "Euichthyosauria". Mikko's Phylogeny Archive. http://www.helsinki.fi/~mhaaramo/metazoa/deuterostoma/chordata/reptilia/ichthyosauromorpha/euichthyosauria.html. Erişim tarihi: 23 Mart 2012. (İngilizce)
  10. ^ a b c d Haaramo, Mikko (11 March). "Ichthyosauria". Mikko's Phylogeny Archive. http://www.helsinki.fi/~mhaaramo/metazoa/deuterostoma/chordata/reptilia/ichthyosauromorpha/ichthyosauria.html. Erişim tarihi: 23 Mart 2012. (İngilizce)
  11. ^ a b c Maisch & Matzke, A. T. 2000. “The mixosaurid ichthyosaur Contectopalatus from the Middle Triassic of the German Basin.” Lethaia 33: 71-74.(İngilizce)
  12. ^ a b c d Shang Qing-Hua, Li Chun. "On the occurrence of the ichthyosaur Shastasaurus in the Guanling Biota (Late Triassic), Guizhou, China". Vertebrata PalAsiatica 47 (3): 178–193. http://www.ivpp.cas.cn/cbw/gjzdwxb/xbwzxz/200909/P020090917531791680790.pdf. (İngilizce)
  13. ^ a b Maisch, M. W,. and Matzke A. T., 1998, “Mikadocephalus gracilirostris n. gen., n. sp., a new ichthyosaur from the Grenzbitumenzone (Anisian-Ladinian) of Mont San Giorgio (Switzerland): Palaontologische Zeitschrift”, Bölüm 71, syf. 267-289.(İngilizce)
  14. ^ [1]ABC Dino Fact, 23 Mart 2012 Erişim, (İngilizce)
  15. ^ [2] BBC , Ophthalmosaurus, erişim 23 Mart 2012, (İngilizce)
  16. ^ Jiang, D.-Y.; Schmitz, L.; Motani, R.; Hao, W.-C.; Sun, Y.-L.. "The mixosaurid ichthyosaur Phalarodon cf. P. fraasi from the Middle Triassic of Guizhou Province, China". Journal of Paleontology 81 (3): 602–605. doi:10.1666/05092.1. (İngilizce)