Dicraeosaurus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Issasaurus sayfasından yönlendirildi)
Dicraeosaurus
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad: Dinosauria
Klad: Saurischia
Alt takım: Sauropodomorpha
Klad: Sauropoda
Klad: Neosauropoda
Üst familya: Diplodocoidea
Familya: Dicraeosauridae
Alt familya: Dicraeosaurinae
Cins: Dicraeosaurus
Janensch, 1914
Dicraeosaurus'un iskeleti

Dicraeosaurus, yaklaşık 141-195 milyon yıl önce Doğu Afrika'da yaşamış bir dinozordur. 6 metre boyunda ve 13-20 metre uzunluğunda olan Dicraeosaurus bitkilerle beslenirdi.

Dicraeosaurus'un keşfi Tanzanya'da 1907 yılında çok sayıda dinozor kemiğine rastlanmasına dayanır. Nehir ağzında birçok dinozor ölmüştü ve aralarında o zamana kadar bilinmeyen türler de yer alıyordu. Bunlardan biri de Dicraeosaurus idi.[1] Keşfi bu tarihe ulaşsa da, adının verilmesi 1935'te gerçekleşti.

Genel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ormanların derinliklerindeki çatallıkertenkele, bitki ve tohumları yiyerek beslenirdi. Bu uzun boylu dinozorun ince, kırbaca benzeyen bir kuyruğu, uzun ve kalem gibi ön dişleri ve ince uzun bir boynu vardı.

Dicraeosaurusun başı gövdesine göre oldukça küçüktü. Ayrıca gözleri ve burun delikleri de küçük sayılırdı. Bir otobur olarak büyük etobur dinozorlar tarafından saldırıya uğradığı tahmin edilmektedir. Kendisini savunmak için zırhlı bir derisi ve keskin pençeleri yoktu. Ancak kuyruğunu kırbaç olarak kullanabilirdi. Bilim adamları, çatallıkertenkelenin düşmanlarından kaçacak kadar hızlı koşabildiğini düşünmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dicraeosaurus | Natural History Museum". www.nhm.ac.uk (İngilizce). 14 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2022.