Kuzey Amerika dinozorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu, Kuzey Amerika Kıtasında fosilleri ve kalıntıları bulunmuş dinozorların listesidir. Kuzey Amerika'da çok çeşitli dinozorların yaşadığını gösteren zengin dinozor fosil kayıtları mevcuttur. Bu en fazla çeşitliliğin bu kıtada olduğu anlamına gelmemektedir.

Trias Dönemi dinozorlarından Coelophysis, Chindesaurus, Gojirasaurus, ve Tawa Kuzey Amerika'da yaşamıştır. Tawa'nın önemli paleocoğrafya endikasyonları sunan fosilleri Güney Amerika'da da bulunmuştur. Erken Jura Dönemi dinozorlarından Dilophosaurus, Anchisaurus, Ammosaurus, Syntarsus ve thyreophoran Scutellosaurus Kuzey Amerika'da yaşamıştır. Meksika'nın Orta Jura Dönemi yerleşim birimlerinden biri olduğu bilinmesine rağmen, Kuzey Amerika'da bu döneme ait veriler çok azdır. Theropodalara, sauropodalara ve ornithopodalara ait kemik parçaları, ayak izleri, yumurta kabukları ve dişler bulunmuştur, ancak hiçbiri cins tanısı koymak için yeterli seviyede değildir.

Kuzey Amerika'da Geç Jura Dönemi, Orta Jura döneminin tam tersi vasıflara sahiptir. Colorado, Utah, Wyoming, Montana, New Mexico, Oklahoma, Güney Dakota ve Texas dahil birçok ABD eyaletinde, dünyadaki dinozor fosilleri açısından en verimli kaynak olan, Geç Jura Morrison Oluşumu bulunmuştur. Theropodalardan Allosaurus, Saurophaganax, Torvosaurus, Ceratosaurus, Coelurus, Ornitholestes, Tanycolagreus, Stokesosaurus, ve Marshosaurus Morrison'da bulunmuştur. Sauropodalardan Apatosaurus, Diplodocus, Barosaurus, Brachiosaurus, Camarasaurus, ve muhtemelen şimdiye kadar varlığı keşfedilen en büyük dinozor olan Amphicoelias; iki cins stegosaur Stegosaurus ve Hesperosaurus; ornithopodalardan Dryosaurus, Camptosaurus, Drinker, Othnielia, ve Othnielosaurus da Morrison oluşumunda bulunmuştur.

Erken Kretase sırasında, yeni dinozorlar eskilerinin evrimleri şeklindedir. Jura Dönemi'ndeki hallerinden farklı olmayan Sauropodalar bu devirde de mevcutlardır. Kuzey Amerika'da Deinonychus, Utahraptor, Acrocanthosaurus, ve Microvenator gibi Erken Kretase theropodaları yaşamıştır. Sauropodalardan Astrodon, Pleurocoelus, ve Sauroposeidon; Jura dönemine göre daha fazla çeşitlilik gösteren Tenontosaurus, Hypsilophodon, Iguanodon, Protohadros, ve Eolambia gibi ornithopodalar; ayrıca Sauropelta, Gastonia ve therizinosaur Falcarius Erken Kretase devrinde Kuzey Amerika'da yaşamış dinozorlardandır.

Theropodalardan Albertosaurus, Gorgosaurus, Daspletosaurus, Appalachiosaurus, ve Dryptosaurus; dromaeosauridlerden Dromaeosaurus, Saurornitholestes, Atrociraptor, ve Bambiraptor; Ceratopsianlardan Pachyrhinosaurus, Styracosaurus, Centrosaurus Monoclonius, Brachyceratops, Pentaceratops, ve Leptoceratops; hadrosaurlardan, Parasaurolophus, Corythosaurus, Lambeosaurus, Saurolophus, ve Prosaurolophus; titanosaur sauropodalardan Alamosaurus, ceratopsianlardan Triceratops ve Torosaurus; pachycephalosaurlardan Pachycephalosaurus, Stygimoloch, Dracorex, ve Stegoceras; hadrosaurlardan Edmontosaurus ve Anatotitan; tyrannosauridlerden Tyrannosaurus ve Nanotyrannus; troodontid Troodon Geç Kretase döneminde yaşamış Kuzey Amerika'da fosilleri bulunmuş bazı dinozorlardır.

Kuzey Amerika dinozorları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Nomen dubium[1]
Nomen nudum[2]
Kuzey Amerika dinozorları listesi
İsim Dönem Beslenme Şekli[3] Notes
Abydosaurus Kretase Devri otçul
Achelousaurus Kretase Devri otçul
Acristavus Kretase Devri otçul
Acrocanthosaurus Kretase Devri etobur
Agathaumas Kretase Devri otçul Şüpheli
Agujaceratops Kretase Devri otçul
Ahshislepelta Kretase Devri otçul
Alamosaurus Kretase Devri otçul
Alaskacephale Kretase Devri otçul
Albertaceratops Kretase Devri otçul
Albertonykus Kretase Devri etobur/böcekçil
Albertosaurus Kretase Devri etobur
Aletopelta Kretase Devri otçul
Allosaurus Jura Devri etobur
Ammosaurus Jura Devri otçul/hem otobur hem etobur
Amphicoelias Jura Devri otçul
Anasazisaurus Kretase Devri otçul
Anatotitan Kretase Devri otçul
Anchiceratops Kretase Devri otçul
Anchisaurus Jura Devri otçul
Angulomastacator Kretase Devri otçul
Animantarx Kretase Devri otçul
Ankylosaurus Kretase Devri otçul
Antrodemus Jura Devri etobur Muhtemelen Allosaurus ile eş anlamlıdır.
Apatodon (bilinmiyor) (bilinmiyor) Oldukça şüpheli.
Apatosaurus Jura Devri otçul Önceki adı:Brontosaurus
Appalachiosaurus Kretase Devri etobur
Arkansaurus Kretase Devri etobur
Arrhinoceratops Kretase Devri otçul
Astrodon Kretase Devri otçul
Atlantosaurus Jura Devri otçul
Atrociraptor Kretase Devri etobur
Aublysodon Kretase Devri etobur
Avaceratops Kretase Devri otçul
Bambiraptor Kretase Devri etobur
Barosaurus Jura Devri otçul
Beelemodon Jura Devri (bilinmiyor)
Bistahieversor Kretase Devri etobur
Brachiosaurus Jura Devri/Kretase Devri otçul
Brachyceratops Kretase Devri otçul Bugüne kadar sadece yavru fosili bulunmuştur.
Brachylophosaurus Kretase Devri otçul
Brontomerus Kretase Devri otçul
Brontoraptor Jura Devri etobur
Camarasaurus Jura Devri otçul
Camposaurus Triyas Devri etobur Şüpheli
Camptosaurus Jura Devri otçul
Capitalsaurus Kretase Devri etobur
Caseosaurus Triyas Devri etobur
Cedarosaurus Kretase Devri otçul
Cedarpelta Kretase Devri otçul
Cedrorestes Kretase Devri otçul
Centrosaurus Kretase Devri otçul Kentrosaurus ile karıştırılmamalıdır.
Cerasinops Kretase Devri otçul
Ceratops Kretase Devri otçul
Ceratosaurus Jura Devri etobur
Chasmosaurus Kretase Devri otçul
Chindesaurus Triyas Devri etobur
Chirostenotes Kretase Devri etobur
Cionodon Kretase Devri otçul
Claorhynchus Kretase Devri otçul Şüpheli
Claosaurus Kretase Devri otçul
Coahuilaceratops Kretase Devri otçul
Coelophysis Triyas Devri etobur
Coelurus Jura Devri etobur
Colepiocephale Kretase Devri otçul
Comanchesaurus Triyas Devri (bilinmiyor)
Corythosaurus Kretase Devri otçul
Daemonosaurus Triyas Devri etobur
Dakotadon Kretase Devri otçul
Daspletosaurus Kretase Devri etobur
Deinodon Kretase Devri etobur Şüpheli
Deinonychus Kretase Devri etobur
Diabloceratops Kretase Devri otçul
Diclonius Kretase Devri otçul
Dilophosaurus Jura Devri etobur
Diplodocus Jura Devri otçul
Diplotomodon Kretase Devri etobur
Dracorex Kretase Devri otçul J.K. Rowling'in yazdığı Harry Potter serisindeki Hogwarts okulu adını Dracorex Hogwartisa'dan alır.
Drinker Jura Devri otçul
Dromaeosaurus Kretase Devri etobur
Dromiceiomimus Kretase Devri etobur(?)
Dryosaurus Jura Devri otçul
Dryptosaurus Kretase Devri etobur
Dyoplosaurus Kretase Devri otçul
Dysganus Kretase Devri otçul
Dyslocosaurus Jura Devri otçul
Dystrophaeus Jura Devri otçul
Edmarka Jura Devri etobur
Edmontonia Kretase Devri otçul
Edmontosaurus Kretase Devri otçul
Einiosaurus Kretase Devri otçul
Eobrontosaurus Jura Devri otçul
Eolambia Kretase Devri otçul
Eotriceratops Kretase Devri otçul
Epanterias Jura Devri etobur
Epichirostenotes Kretase Devri etobur
Euoplocephalus Kretase Devri otçul
Falcarius Kretase Devri (Tartışmalı) Etoburluktan otoburluğa geçiş yaptığı düşünülmektedir.
Fruitadens Jura Devri hem otobur hem etobur
Gargoyleosaurus Jura Devri otçul
Gastonia Kretase Devri otçul
Geminiraptor Kretase Devri hem otobur hem etobur
Glishades Kretase Devri otçul
Glyptodontopelta Kretase Devri otçul
Gojirasaurus Triyas Devri etobur
Gorgosaurus Kretase Devri etobur
Gravitholus Kretase Devri otçul
Gryposaurus Kretase Devri otçul
Hadrosaurus Kretase Devri otçul
Hagryphus Kretase Devri etobur
Hanssuesia Kretase Devri otçul
Haplocanthosaurus Jura Devri otçul
Hesperonychus Kretase Devri etobur
Hesperosaurus Jura Devri otçul
Hippodraco Kretase Devri otçul
Hoplitosaurus Kretase Devri otçul
Hypacrosaurus Kretase Devri otçul
Hypsibema Kretase Devri otçul
Iguanacolossus Kretase Devri otçul
Jeyawati Kretase Devri otçul
Kayentavenator Jura Devri etobur
Koparion Jura Devri (bilinmiyor)
Kosmoceratops Kretase Devri otçul
Kritosaurus Kretase Devri otçul
Labocania Kretase Devri etobur
Lambeosaurus Kretase Devri otçul
Laosaurus Jura Devri/Kretase Devri otçul
Leptoceratops Kretase Devri otçul
Lophorhothon Kretase Devri otçul
Madsenius Jura Devri etobur
Magulodon Kretase Devri otçul
Maiasaura Kretase Devri otçul
Marshosaurus Jura Devri etobur
Megapnosaurus Jura Devri etobur Önceki adı:Syntarsus
Medusaceratops Kretase Devri otçul
Microcephale Kretase Devri otçul
Microvenator Kretase Devri etobur
Moabosaurus Kretase Devri otçul
Mojoceratops Kretase Devri otçul
Monoclonius Kretase Devri otçul
Montanoceratops Kretase Devri otçul
Mymoorapelta Jura Devri otçul
Naashoibitosaurus Kretase Devri otçul
Nanosaurus Jura Devri otçul (?)
Nanotyrannus Kretase Devri etobur
Nedcolbertia Kretase Devri (bilinmiyor)
Nedoceratops Kretase Devri otçul
Niobrarasaurus Kretase Devri otçul
Nodocephalosaurus Kretase Devri otçul
Nodosaurus Kretase Devri otçul
Nothronychus Kretase Devri otçul
Ojoceratops Kretase Devri otçul
Ojoraptorsaurus Kretase Devri etobur
Orcomimus Kretase Devri etobur
Ornatotholus Kretase Devri otçul
Ornitholestes Jura Devri etobur
Ornithomimus Kretase Devri otçul
Orodromeus Kretase Devri otçul
Oryctodromeus Kretase Devri otçul
Osmakasaurus Kretase Devri otçul
Othnielia Jura Devri otçul
Othnielosaurus Jura Devri otçul/hem otobur hem etobur
Pachycephalosaurus Kretase Devri otçul
Pachyrhinosaurus Kretase Devri otçul
Palaeopteryx Jura Devri (bilinmiyor) Şüpheli
Palaeoscincus Kretase Devri otçul
Paluxysaurus Kretase Devri otçul
Panoplosaurus Kretase Devri otçul
Parasaurolophus Kretase Devri otçul
Parksosaurus Kretase Devri otçul
Paronychodon Kretase Devri etobur
Pawpawsaurus Kretase Devri otçul
Peloroplites Kretase Devri otçul
Pentaceratops Kretase Devri otçul
Planicoxa Kretase Devri otçul
Pleurocoelus Kretase Devri otçul
Podokesaurus Jura Devri etobur
Polyonax Kretase Devri otçul
Prenoceratops Kretase Devri otçul
Priconodon Kretase Devri otçul
Propanoplosaurus Kretase Devri otçul
Prosaurolophus Kretase Devri otçul
Protoavis Kretase Devri (bilinmiyor) Şüpheli
Protohadros Kretase Devri otçul
Pteropelyx Kretase Devri otçul
Richardoestesia Kretase Devri etobur
Rubeosaurus Kretase Devri otçul
Sarahsaurus Jura Devri hem otobur hem etobur
Saurolophus Kretase Devri otçul
Sauropelta Kretase Devri otçul
Saurophaganax Jura Devri etobur
Sauroposeidon Kretase Devri otçul
Saurornitholestes Kretase Devri etobur
Scelidosaurus Jura Devri otçul
Scutellosaurus Jura Devri otçul
Segisaurus Jura Devri etobur
Seitaad Jura Devri hem otobur hem etobur
Silvisaurus Kretase Devri otçul
Sonorasaurus Kretase Devri otçul
Sphaerotholus Kretase Devri otçul
Stegoceras Kretase Devri otçul
Stegopelta Kretase Devri otçul
Stegosaurus Jura Devri otçul
Stokesosaurus Jura Devri etobur
Struthiomimus Kretase Devri otçul/hem otobur hem etobur
Stygimoloch Kretase Devri otçul
Styracosaurus Kretase Devri otçul
Supersaurus Jura Devri otçul
Suuwassea Jura Devri otçul
Talos Kretase Devri etobur/hem otobur hem etobur
Tanycolagreus Jura Devri etobur
Tatankacephalus Kretase Devri otçul
Tatankaceratops Kretase Devri otçul
Tawa Triyas Devri etobur
Tenontosaurus Kretase Devri otçul
Teratophoneus Kretase Devri etobur
Texacephale Kretase Devri otçul
Texasetes Kretase Devri otçul
Theiophytalia Kretase Devri otçul
Thescelosaurus Kretase Devri otçul
Thespesius Kretase Devri otçul
Tichosteus Jura Devri otçul
Titanoceratops Kretase Devri otçul
Torosaurus Kretase Devri otçul
Torvosaurus Jura Devri etobur
Trachodon Kretase Devri otçul Şüpheli
Triceratops Kretase Devri otçul
Troodon Kretase Devri etobur Stenonychosaurus, Polyodontosaurus, ve Pectinodonu içermektedir.
Tyrannosaurus Kretase Devri etobur
Utahceratops Kretase Devri otçul
Utahraptor Kretase Devri etobur
Uteodon Jura Devri otçul
Vagaceratops Creataceous otçul
Velafrons Kretase Devri otçul
Venenosaurus Kretase Devri otçul
Wyomingraptor Jura Devri etobur
Zephyrosaurus Kretase Devri otçul
Zuniceratops Kretase Devri otçul

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yukarıdaki listedeki dinozorların yaşadıklarının düşünüldüğü dönemlerin belirtildiği bir çizelgedir.

MezozoikTrias DönemiJura DevriKretaseZuniceratopsVelafronsUtahraptorTyrannosaurusTriceratopsTorvosaurusTorosaurusThescelosaurusTenontosaurusStyracosaurusStruthiomimusStegosaurusStegocerasScutellosaurusSauroposeidonSaurophaganaxSaurolophusPentaceratopsParasaurolophusPachycephalosaurusOrnithomimusOrnitholestesNiobrarasaurusMontanoceratopsMonocloniusMegapnosaurusLeptoceratopsLambeosaurusKritosaurusHypacrosaurusHaplocanthosaurusGryposaurusGorgosaurusFalcariusEotriceratopsEobrontosaurusEdmontosaurusEdmontoniaDryosaurusDiplodocusDeinonychusCorythosaurusCoelophysisCeratosaurusCentrosaurusCamptosaurusCamarasaurusBrachylophosaurusBrachyceratopsBrachiosaurusBarosaurusApatosaurusAnkylosaurusAnchiceratopsAnatotitanAllosaurusAlbertosaurusAlamosaurusAcrocanthosaurusMezozoikTrias DönemiJura DevriKretase

Kategori kriterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dip notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  •   '''nomen dubium''':(şüpheli tür adayı) Dinozor sınıflandırmasını ifade etmek için kullanılan fosil materyalinin uygun sınıflandırmayı sağlaması için çok eksik olduğu anlamına gelmektedir. Orijinal adın referansı korunur ve daha fazla malzeme kullanılabilir olduğunda sınıflandırma revize edilebilir.[4]
  •   '''nomen nudum''':(Latince "çıplak isim"): Yayınlarda yer alan ancak henüz resmi olarak ICZN standartlarına göre yayınlanmamış isimdir. Bu durumda olan bir takson ileride bir redeskripsiyon yayınıyla genişçe tanıtıldıldığında 'nomen nudum' hali ortadan kalkar. Nomina nuda (çoğulu)[5]
  •   Dinozorların beslenme şekillerini belirlemek bazen oldukça zor olmaktadır ve belirtilen bilgiler "en iyi tahmin" olarak kabul edilmelidir.

İlgili linkler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]