Tugulusaurus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tugulusaurus (Tugulu kertenkelesi demektir) Alvarezsauridea'ya bağlı Coelosaurian bir teropod dinozor cinsidir. Alvarezsauria'nın keşfedilen ilk üyelerinden biridir.

Keşif[değiştir | kaynağı değiştir]

Dinozorun fosilleri ilk olarak 1964'te Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde keşfedildi. 1973'te paleontolog Dong Zhiming tarafından Tugulusaurus faciles ismiye tanımlandı. Tür ismi olan faciles, "kolay hareket eden" anlamına gelir ve hayvanın hassas kemiklerine rağmen hayvanın çevikliğine vurgu yapar.

Holotip IVPP V4025, Lianmuqin Formasyonu'nda bulundu. Bulunan fosiller, dört kısmi kuyruk omuru, sol bacağın büyük çoğunluğu, sağ bacağın bir kısmı, her iki elin de ilk parmakları ve kaburgadan ibaretti. Femur yaklaşık olarak 21,5 mişlimetre (8,5 inç)'lik uzunluğa sahipti. Soldan birinci metakarp oldukça kısaydı. 26 milimetre (1 inç) uzunluğundaydı. Bu kısmi iskelet, bu cinsin tek kalıntısıdır.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Tugulusaurus ilk olarak 1973 yılında Dong tarafından Ornithomimidae'nin bir üyesi olarak sınıflandırıldı. Ancak 2005'te Oliver Rauhut ve Xu Xing, bunun bilinmeyen afinitelere sahip geçerli bir bazal coelosaurian cinsi olduğu sonucuna vardılar. Yeni tanımlanan takson Bannykus ve Xiyunykus'un kladistik analizinde, Xu ve Oliver Tugulusaurus'u Alvarezsauria'nın bir üyesi olarak tanımladı.