Amargasaurus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amargasaurus
Biyolojik sınıflandırma

Amargasaurus (/əˌmɑːrɡəˈsɔːrəs/ ; "La Amarga kertenkele"), şu anda Arjantin olan Erken Kretase döneminden (129.4–122.46 mya ) bir sauropod dinozor cinsidir.[1] Bilinen tek iskelet 1984'te keşfedildi ve Amargasaurus'u çağının en iyi bilinen sauropodlarından biri yapan parçalanmış bir kafatası da dahil olmak üzere neredeyse tamamlandı. Amargasaurus ilk kez 1991'de tanımlandı ve bilinen tek bir tür olan Amargasaurus cazaui'yi içeriyor. Büyük bir hayvandı, ancak bir sauropod için küçüktü ve 9 ila 13 metre (30 ila 43 ft) uzunluğa ulaştı. En belirgin özelliği, boynunda ve sırtında iki paralel sıra halinde uzun dikenlere sahip olmasıydı ve bilinen diğer tüm sauropodlardan daha uzundu. Hayatta, bu dikenler keratinli bir kılıfı destekleyen tek yapılar olarak vücudun dışına çıkmış olabilir. Şimdi daha çok tercih edilen alternatif bir hipotez, bir deri yelkeni destekleyen bir yapı iskelesi oluşturabileceklerini varsayıyor. Gösteri, savaş veya savunma için kullanılmış olabilirler.

Amargasaurus, Erken Kretase'nin Barremian ve geç Aptiyen aşamalarına kadar uzanan La Amarga Formasyonunun tortul kayaçlarında keşfedildi. Bir otobur olarak, rekabeti azaltmak için farklı besin kaynaklarını kullanmış olabilecek en az üç sauropod cinsiyle çevresini paylaştı. Amargasaurus muhtemelen orta yükseklikte beslenir, iç kulağının oryantasyonu ve boyun omurlarının eklemlenmesi ile gösterildiği gibi, bu da burnun yerden 80 santimetre (31 in) yüksekte ve maksimum 27 metre (89 ft) . Sauropoda içinde Amargasaurus, daha kısa boyunlar ve daha küçük vücut boyutları göstermesi bakımından diğer sauropodlardan farklı olan Dicraeosauridae ailesinin bir üyesi olarak sınıflandırılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Paul, Gregory S. (2016). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press. s. 210. ISBN 978-1-78684-190-2. OCLC 985402380.