Adasaurus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adasaurus
 
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad Dinosauria
Klad Saurischia
Klad Theropoda
Familya: Dromaeosauridae
Alt familya: Dromaeosaurinae
Tür: Adasaurus
Barsbold, 1983
Adasaurus mongoliensis
Barsbold, 1983

Adasaurus (Ada kertenkelesi), Geç Kretase devrinde, Orta Asya'da yaşamış etobur bir coelurosaurian dinozor cinsidir. Arka ayaklarının ikinci parmaklarında, orak benzeri pençeleri olan, iki ayaklı bir etoburdu. Yetişkinler yaklaşık 2 m uzunluğundaydılar.

Dinozorun adı, Moğol mitolojisinde bir kötü ruh olan Ada’dan gelir. Adasaurus mongoliensis, bulunduğu yere nispeten verilmiş bir tür ismidir. İsim, 1983 yılında, meşhur Moğol paleontolog Rinchen Barsbold tarafından verilmiştir.

Adasaurus, Dromaeosauridae ailesindendir. Aile içindeki bağları tam olarak anlaşılamasa da, Achillobator ve bazı Kuzey Amerika dinozorlarının bulunduğu, Dromaeosaurinae alt ailesinden gibi görünmektedir. Benzerleri, Velociraptor, Microraptor, Deinonychus ve Buitreraptor'dur. Adasaurus’ un arka ayaklarındaki pençeleri, diğer Dromaeosauria dinozorlarına oranla daha küçüktür.

Adasaurus'un iki fosili de, Moğolistan'ın Bayankhongor Bölgesi'ndeki, Nemegt formasyonunda bulunmuştur ve Ulan Batur'daki Moğolistan Jeoloji Enstitüsü koleksiyonundadırlar.

Nemegt çağı, Moğolistan’daki Geç Kretase tortularının çoğu gibi, kesin bilinmemektedir; ama çoğunlukla, Maastrichian evresinde olduğu düşünülmektedir. Bu durumda, 74-65 milyon yıl öncesine dayandığı sanılıyor. Bu çağdaki diğer dinozorlar; Tarbosaurus, Anserimimus ve Saurolophus''tur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]