Kerberosaurus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kerberosaurus
Yaşadığı dönem aralığı: 67 myö
Maastrihtiyen 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad: Dinosauria
Takım: Ornithischia
Alt takım: Ornithopoda
Familya: Hadrosauridae
Cins: Kerberosaurus
Bolotsky & Godefroit, 2004
Tür: K. manakini
İkili adlandırma
Kerberosaurus manakini
Bolotsky & Godefroit, 2004

Kerberosaurus (anlamı: "Kerberos kertenkelesi"), Rusya'nın Amur Bölgesi, Blagoveshchensk'teki (66 milyon yıl öncesine tarihlenen) geç Maastrihtiyen yaşlı Geç Kretase Tsagayan Formasyonundan kalma bir saurolofin ördek gagalı dinozor cinsidir.[1] Saurolophus ve Prosaurolophus ile ilişkili olduğunu gösteren kafatası kalıntılarını da içeren fosil yatağı malzemesine dayanmaktadır.

Keşif[değiştir | kaynağı değiştir]

1984'te Yuri Bolotsky ve Amur Complex Integrated Research Institute, Blagoveschensk'te büyük bir dinozor fosil yatağı keşfetti. Kalıntıların çoğu Amurosaurus'dandı (bir lambeosaurin hadrosaur), ancak bazıları kaplumbağalardan, timsahlardan, teropodlardan, nodosauridlerden ve yeni bir hadrosaurinden geldi.[2] Hadrosaurin için, kafatası materyali (holotip AENM 1/319, nörokranyum ve ek parçalar) yeni bir cinsin adlandırılmasına izin vermeye yetecek kadar ayırt ediciydi. Kerberosaurus manakini yirmi yıl sonra tanımlanacaktı.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanımlama karakterleri arasında dar ön kısımlar, beyin kabuğunun benzersiz şekli ve burun deliklerini çevreleyen kemik alanı ile bunun dışındaki kemik arasında iyice sınırı belli bir bölünme vardı.[2] Bölük parçalı kafatasının rekonstrüksiyonu önerilmedi. Kladistik analizlerinde yazarlar Kerberosaurus'u Saurolophus ve Prosaurolophus'un kardeş taksonu olarak buldular.[2] Bu dinozorun yaklaşık 8 metre (26 ft) uzunluğunda olduğu tahmin edilmektedir.[3]

Paleobiyocoğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolotsky ve Godefroit (2004) paleobiyocoğrafik çıkarımları ilginç bulmuşlardır. Tanımladıkları ilişki, Kretase'nin sonunda doğu Asya ve Kuzey Amerika arasındaki kara bağlantıları ve fauna değişimi için ek destek sağlar, çünkü diğer iki cins ya sadece Kuzey Amerika'da bilinir ya da oradaki bir türden bilinir. "Saurolof" grubu, Campanian'ın başlarında, yuvaya en yakın gruptan "edmontosaur" grubundan Asya'dan ayrılmak zorunda kalacaktı ve Kerberosaurus'a öncü olacak bir ayrık popülasyonu bırakırken batıya doğru hareket edecek, sonrasında bir noktada Asya'ya geri dönecek ve Saurolophus angustirostris'i üretecekti.[2]

Paleobiyoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir hadrosaurid olarak Kerberosaurus, karmaşık diş dizileriyle ile bitki maddesi tüketen iki ayaklı \ dört ayaklı büyük bir otoburdu.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Recent advances on study of hadrosaurid dinosaurs in Heilongjiang ( Amur) River area between China and Russia" (PDF). China Academic Journal. 2011. 15 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2022. 
  2. ^ a b c d Bolotsky, Yuri L.; Godefroit, Pascal (11 Haziran 2004). "A new hadrosaurine dinosaur from the Late Cretaceous of Far Eastern Russia". Journal of Vertebrate Paleontology (İngilizce). 24 (2): 351-365. doi:10.1671/1110. ISSN 0272-4634. 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2022. 
  3. ^ "Genus List for Holtz (2007) Dinosaurs" (PDF). www.geol.umd.edu/. 2007. 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2022. 
  4. ^ Weishampel, David B.; Forster, Catherine A. (2004). "Hadrosauridae". Weishampel, D.B.; Dodson, P. (Ed.). The Dinosauria. 2nd. Berkeley: University of California Press. ss. 438-463. ISBN 0-520-24209-2.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); Yazar eksik |soyadı2= (yardım); r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)