Alwalkeria

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alwalkeria
Yaşadığı dönem aralığı: 228 myö
Üst triyas 
Holotipin kalıntıları
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad: Dinosauria
Klad: Saurischia
Cins: Alwalkeria
Chatterjee & Creisler, 1994
Tür: A. maleriensis
İkili adlandırma
Alwalkeria maleriensis
(Chatterjee, 1987)
Sinonimler
  • Walkeria Chatterjee, 1987 (önceden farklı bir takson için kullanılan isim)
Alwalkeria boyut karşılaştırması

Alwalkeria ("paleontolog Alick Walker'a atıfta bulunulur"), Geç Triyas'ta Hindistan'ta yaşamış bir bazal saurischian dinozor cinsidir. Küçük, iki ayaklı bir omnivordu.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dinozor, ilk olarak 1987 yılında Sankar Chatterjee tarafından İngiliz paleontolog Alick Walker'ın onuruna Walkeria maleriensis olarak adlandırıldı. Bununla birlikte, orijinal cins adının bir bryozoan tarafından kullanıldığı tespit edildiğinden, Alwalkeria adı 1994 yılında Chatterjee ve Ben Creisler tarafından oluşturuldu. Tür adı, maleriensis, fosillerinin bulunduğu güney Hindistan'daki Maleri Formasyonu'na bir göndermedir.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşam restorasyonu

Bilinen tek örnek olan holotip ISI R306 eksiktir ve üst ve alt çenelerin ön uçlarının parçalarından, omurganın tüm bölümlerinden 28 eksik omurdan, bir femurun çoğundan ve bir astragalustan (ayak bileği kemiği) oluşur. Kısmi kafatası yaklaşık 4 cm uzunluğundadır (1,5 inç). Alwalkeria'nın materyali sınırlı olmasına rağmen, dişlerin aralığı ve şekli Eoraptor'unkine çok benzerdir. Eoraptor'da olduğu gibi, bir boşluk premaksiller dişleri ve üst çenenin maksiller kemiklerini ayırır. İki hayvanın kafatasındaki diğer benzerlikler de onları morfolojik olarak birbirine bağlar.[1] Tahminler, Alwalkeria'nın en iyi 50 cm (1,6 ft) uzunluğunda olduğunu gösteriyor. Gregory S. Paul, 2010 yılında ağırlığını 2 kg ve uzunluğunu 1,5 m olarak tahmin etti.[2][3]

Paleoekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynak ve oluşum[değiştir | kaynağı değiştir]

Alwalkeria'nın bilinen tek örneği, Hindistan, Andhra Pradesh'teki Maleri Formasyonu'ndan Godavari Vadisi bölgesinde ele geçirildi. Kalıntılar, 1974 yılında S. Chatterjee tarafından, yaklaşık 235 ila 228 milyon yıl önce Triyas döneminin Karniyen evresinde biriken kırmızı çamurtaşı içinde toplanmıştır. Örnek, Hindistan'ın Kalküta kentindeki Hindistan İstatistik Enstitüsü koleksiyonunda yer almaktadır.

Fauna ve habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Maleri Formasyonu, eski bir göl veya nehrin yeri olarak yorumlanmıştır. Prosauropodların materyali Jaklapallisaurus ve Nambalia Maleri Formasyonu'nda ve ayrıca ara prosauropod kalıntıları bulunmuştur ve Alwalkeria bu bölgeden adlandırılmış tek etçil dinozor türüdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Langer, M.C. 2004.
  2. ^ Holtz, Thomas R., Jr.; Rey, Luis V. (2007).
  3. ^ Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 126

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Remes, K. and Rauhut, O. W. M. 2005. The oldest Indian dinosaur Alwalkeria maleriensis Chatterjee revised: a chimera including remains of a basal saurischian; p. 218 in Kellner, A. W . A., Henriques, D .D. R. and Rodrigues, T. (eds.), II Congresso Latino-Americano de Paleontologie de Vertebrados. Boletim de Resumos. Museu Nacional, Rio de Janeiro.
  • Chatterjee, S. & Creisler, B.S. 1994. Alwalkeria (Theropoda) and Morturneria (Plesiosauria), new names for preoccupied Walkeria Chatterjee, 1987, and Turneria Chatterjee and Small, 1989. Journal of Vertebrate Paleontology 14(1): 142.
  • Norman, D.B. 1990. Problematic Theropods: Coelurosaurs. In: Weishampel, D.B., Dodson, P. & Osmolska, H. (Eds.). The Dinosauria (1st Edition). Berkeley: University of California Press. Pp. 280–305.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]