Filistin'in vize politikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Filistin'in vize verirken kullandığı damga

Filistin'in vize politikası, bir ziyaretçinin Filistin topraklarına girmek için karşılaması gereken belirli giriş koşullarına atıfta bulunur. İsrail'in vize politikası tarafından getirilen kurallar dışında yabancı uyruklulara uygulanan herhangi bir vize koşulu bulunmamaktadır.

Batı Şeria'ya erişim İsrail Hükümeti tarafından kontrol ediliyor ve Gazze'ye erişim Hamas tarafından kontrol ediliyor. Allenby Köprüsü - Kral Hüseyin sınır kapısından giren ve Batı Şeria ile bağlantılarını sağlayan veya Batı Şeria'ya seyahat etmeyi planlayan ziyaretçilere, yalnızca Batı Şeria'nın Filistin Yönetimi kontrolündeki bölgelerinde seyahate izin veren bir giriş damgası verilebilir.

Erez üzerinden İsrail'e geçerek Gazze'den çıkmak için hem Hamas'tan çıkış izni hem de İsrail'den giriş izni gerekiyor. İsrail, öncelikle tıbbi bakım isteyenlere, ancak aynı zamanda bazı tüccarlara, İsrail'de çalışan kişilere ve yurt dışına giden öğrenci ve sporculara da izin veriyor. 2.500 Gazzeli, Aralık 2019'da Erez kapısından İsrail'e girdi.[1] Refah sınır kapısından Mısır'a çıkış öngörülemez ve Mısır makamlarından önceden izin alınmasını gerektirir Geçiş, ziyaretçilerin Gazze Şeridi'ni terk edemediği uzun süreler boyunca sık sık kapanır.[2]

Filistin kökenli ziyaretçiler, Ürdün'den İsrail ve Batı Şeria'ya sınırı geçerken, buradan ayrılabilmek için bir Filistin Otoritesine ait pasaporta veya seyahat belgesine ihtiyaç duyarlar ve yalnızca Allenby Köprüsü'nden giriş yapabilirler. İsrail pasaportu sahiplerinin Allenby Sınır Kapısı'ndan girmesine izin verilmezken, bunun yerine yalnızca Ürdün Nehir Geçişi ve Yitzhak Rabin Kapısı'nı kullanabilirler.[3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Exits of Palestinians to Israel and the West Bank via Erez Crossing". 20 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 
  2. ^ "Entering and Exiting Jerusalem, the West Bank, and Gaza". 18 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2014. 
  3. ^ "Foreign travel advice The Occupied Palestinian Territories". 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  4. ^ "Israel, the West Bank and the Gaza Strip". 23 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023.