TBMM 21. dönem milletvekilleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

TBMM 21. dönem milletvekilleri listesi, 18 Nisan 1999 - 14 Kasım 2002 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapmış milletvekillerinin listesidir.

Seçim Bölgesi Milletvekili Siyasi Parti
Adana Ali Tekin Demokratik Sol Parti
Arif Sezer
İbrahim Yavuz Bildik
İsmet Vursavuş
Tayyibe Gülek
Adnan Fatin Özdemir Milliyetçi Hareket Partisi
Recai Yıldırım
Ali Halaman
Mehmet Metanet Çulhaoğlu
Ali Gören Fazilet Partisi
Yakup Budak
Mehmet Ali Bilici Anavatan Partisi
Musa Öztürk
Mehmet Halit Dağlı Doğru Yol Partisi
Adıyaman Hasari Güler Milliyetçi Hareket Partisi
Dengir Mir Mehmet Fırat Fazilet Partisi
Mahmut Göksu
Mehmet Özyol
Mahmut Bozkurt Anavatan Partisi
Mahmut Nedim Bilgiç Doğru Yol Partisi
Afyonkarahisar Gaffar Yakın Demokratik Sol Parti
Abdülkadir Akcan Milliyetçi Hareket Partisi
Mehmet Telek
Müjdat Kayayerli
Sait Açba Fazilet Partisi
Halil İbrahim Özsoy Anavatan Partisi
İsmet Attila Doğru Yol Partisi
Ağrı Nidai Seven Milliyetçi Hareket Partisi
Celal Esin Fazilet Partisi
Yaşar Eryılmaz Anavatan Partisi
Musa Konyar Doğru Yol Partisi
Aksaray Kürşat Eser Milliyetçi Hareket Partisi
Sadi Somuncuoğlu
Ramazan Toprak Fazilet Partisi
Murat Akın Doğru Yol Partisi
Amasya Gönül Saray Alphan Demokratik Sol Parti
Adanan Uçaş Milliyetçi Hareket Partisi
Akif Gülle Fazilet Partisi
Ahmet İyimaya Doğru Yol Partisi
Ankara Hikmet Uluğbay Demokratik Sol Parti
Zeki Sezer
Tayfun İçli
Uluç Gürkan
Ayşe Gürocak
Esvet Özdoğu
Aydın Tümen
Melda Bayer
Oğuz Aygün
Abdurrahman Küçük Milliyetçi Hareket Partisi
Ali Işıklar
Hayrettin Özdemir
Koray Aydın
Mehmet Arslan
Sedat Çevik
Şefkat Çetin
Şevket Bülend Yahnici
Cemil Çiçek Fazilet Partisi
Eyyüp Sanay
Mehmet Zeki Çelik
Oya Akgönenç Muğisuddin
Rıza Ulucak
Yıldırım Akbulut Anavatan Partisi
Nejat Arseven
Birkan Erdal
Yücel Seçkiner
Mustafa Cihan Paçacı Doğru Yol Partisi
Saffet Arıkan Bedük
Antalya Ahmet Sancar Sayın Demokratik Sol Parti
Metin Şahin
Mustafa Vural
Nesrin Ünal Milliyetçi Hareket Partisi
Osman Müderrisoğlu
Tunca Toskay
Mehmet Zeki Okudan Fazilet Partisi
Cengiz Aydoğan Anavatan Partisi
İbrahim Gürdal
Kemal Çelik Doğru Yol Partisi
Mehmet Baysarı
Salih Çelen
Ardahan Faruk Demir Demokratik Sol Parti
Saffet Kaya Doğru Yol Partisi
Artvin Ergün Bayrak Demokratik Sol Parti
Hasan Ekinci Doğru Yol Partisi
Aydın Ertuğrul Kumcuoğlu Demokratik Sol Parti
Sema Pişkinsüt
Halit Dikmen
Ali Uzunırmak Milliyetçi Hareket Partisi
Bekir Ongun
Yüksel Yalova Anavatan Partisi
Cengiz Altınkaya
Ali Rıza Gönül Doğru Yol Partisi
Balıkesir Mustafa Güven Karahan Demokratik Sol Parti
Numan Gültekin
Tamer Kanber
Aydın Gökmen Milliyetçi Hareket Partisi
Hüseyin Kalkan
İsmail Özgün Fazilet Partisi
Agah Oktay Güner Anavatan Partisi
İlhan Aytekin Doğru Yol Partisi
İlyas Yılmazyıldız
Bartın Cafer Tufan Yazıcıoğlu Demokratik Sol Parti
Zeki Çakan Anavatan Partisi
Batman Alaattin Sever Aydın Fazilet Partisi
Ataullah Hamidi Anavatan Partisi
Burhan İsen Doğru Yol Partisi
Faris Özdemir
Bayburt Şaban Kardeş Milliyetçi Hareket Partisi
Suat Pamukçu Fazilet Partisi
Bilecik Sebahat Vardar Demokratik Sol Parti
Hüseyin Arabacı Milliyetçi Hareket Partisi
Bingöl Hüsamettin Korkutata Fazilet Partisi
Mahfuz Güler
Necati Yöndar Doğru Yol Partisi
Bitlis İbrahim Halil Oral Milliyetçi Hareket Partisi
Zeki Ergezen Fazilet Partisi
Edip Safder Gaydalı Anavatan Partisi
Yahya Çevik Doğru Yol Partisi
Bolu Mustafa Karslıoğlu Demokratik Sol Parti
Ersoy Özcan Milliyetçi Hareket Partisi
İsmail Alptekin Fazilet Partisi
Avni Akyol[1] Anavatan Partisi
Necmi Hoşver Doğru Yol Partisi
Burdur Hasan Macit Demokratik Sol Parti
Süleyman Coşkuner Milliyetçi Hareket Partisi
Mustafa Örs Doğru Yol Partisi
Bursa Ali Arabacı Demokratik Sol Parti
Fahrettin Gülener
Ali Rahmi Beyreli
Hayati Korkmaz
Orhan Ocak
Recep Önal
Burhan Orhan Milliyetçi Hareket Partisi
Orhan Şen
Ertuğrul Yalçınbayır Fazilet Partisi
Faruk Çelik
Ahmet Sünnetçioğlu
Mehmet Altan Karapaşaoğlu
Kenan Sönmez Anavatan Partisi
Turhan Tayan
Oğuz Tezmen Doğru Yol Partisi
Teoman Özalp
Çanakkale Sadık Kırbaş Demokratik Sol Parti
Sıtkı Turan[2] Milliyetçi Hareket Partisi
Cumhur Ersümer Anavatan Partisi
Nevfel Şahin Doğru Yol Partisi
Çankırı Hakkı Duran Milliyetçi Hareket Partisi
İrfan Keleş
Hüseyin Karagöz Fazilet Partisi
Çorum Abdulhaluk Mehmet Çay Milliyetçi Hareket Partisi
Melek Karaca
Vahit Kayrıcı
Yasin Hatiboğlu Fazilet Partisi
Bekir Aksoy Doğru Yol Partisi
Denizli Hasan Erçelebi Demokratik Sol Parti
Mehmet Kocabatmaz
Ali Keskin Milliyetçi Hareket Partisi
Salih Erbeyin
Beyhan Aslan Anavatan Partisi
Mehmet Gözlükaya Doğru Yol Partisi
Mustafa Kemal Aykurt
Diyarbakır Abdulsamet Turgut Demokratik Sol Parti
Osman Aslan Fazilet Partisi
Ömer Vehbi Hatipoğlu
Sacit Günbey
Seyyit Haşim Haşimi
Abdulbaki Erdoğmuş Anavatan Partisi
Nurettin Dilek
Sebğatullah Seydaoğlu
Salim Ensarioğlu Doğru Yol Partisi
Nurettin Atik
Salih Sümer
Edirne Ali Ahmet Ertürk Demokratik Sol Parti
Mustafa İlimen
Şadan Şimşek
Evren Bulut Anavatan Partisi
Elazığ Mustafa Gül Milliyetçi Hareket Partisi
Ahmet Cemil Tunç Fazilet Partisi
Latif Öztek
Ali Rıza Septioğlu[3] Doğru Yol Partisi
Mehmet Ağar Bağımsız
Erzincan Mihrali Aksu Milliyetçi Hareket Partisi
Tevhit Karakaya Fazilet Partisi
Sebahattin Karakelle Doğru Yol Partisi
Erzurum Cezmi Polat Milliyetçi Hareket Partisi
İsmail Köse
Mücahit Himoğlu
Aslan Polat Fazilet Partisi
Fahrettin Kukaracı
Lütfü Esengün
Ayvaz Gökdemir Doğru Yol Partisi
Zeki Ertugay
Eskişehir Mahmut Erdir Demokratik Sol Parti
Mehmet Mail Büyükerman
Necati Albay
Süleyman Servet Sazak Milliyetçi Hareket Partisi
İbrahim Yaşar Dedelek Anavatan Partisi
Mehmet Sadri Yıldırım Doğru Yol Partisi
Gaziantep Ali Ilıksoy Demokratik Sol Parti
Mustafa Yılmaz
Ali Özdemir Milliyetçi Hareket Partisi
Mehmet Ay
Mehmet Hanifi Tiryaki
Mehmet Bedri İncetahtacı[4] Fazilet Partisi
Nurettin Aktaş
Mustafa Rüştü Taşar Anavatan Partisi
İbrahim Konukoğlu Doğru Yol Partisi
Giresun Hasan Akgün Demokratik Sol Parti
Mustafa Yaman Milliyetçi Hareket Partisi
Turhan Alçelik Fazilet Partisi
Burhan Kara Anavatan Partisi
Rasim Zaimoğlu Doğru Yol Partisi
Gümüşhane Bedri Yaşar Milliyetçi Hareket Partisi
Lütfi Doğan Fazilet Partisi
Hakkâri Evliya Parlak Fazilet Partisi
Mecit Piruzbeyoğlu Anavatan Partisi
Hakki Töre Doğru Yol Partisi
Hatay Ali Günay Demokratik Sol Parti
Namık Kemal Atahan[5]
Mehmet Nuri Tarhan Milliyetçi Hareket Partisi
Mehmet Şandır
Süleyman Turan Çirkin
Mustafa Geçer Fazilet Partisi
Süleyman Metin Kalkan
Hakkı Oğuz Aykut Anavatan Partisi
Levent Mıstıkoğlu
Mehmet Dönen Doğru Yol Partisi
Iğdır Abbas Bozyel Milliyetçi Hareket Partisi
Ali Güner Fazilet Partisi
Isparta Mustafa Zorlu Milliyetçi Hareket Partisi
Osman Gazi Aksoy
Erkan Mumcu Anavatan Partisi
Ramazan Gül Doğru Yol Partisi
İstanbul Bülent Ecevit Demokratik Sol Parti
Ahmet Tan
Hüsamettin Özkan
Masum Türker
Ahmet Güzel
Ahmet Ziya Aktaş
Bahri Sipahi
Bülent Ersin Gök
Cahit Savaş Yazıcı
Erdoğan Toprak
Erol Al
Fadlı Ağaoğlu
Hüseyin Mert
İbrahim Nami Çağan
İsmail Aydınlı[6]
Mehmet Tahir Köse
Mustafa Düz
Nazire Karakuş
Necdet Saruhan
Osman Kılıç
Perihan Yılmaz
Rıdvan Budak
Sulhiye Serbest
Süleyman Yağız
Yücel Erdener
Zafer Güler
Mehmet Gül Milliyetçi Hareket Partisi
Bozkurt Yaşar Öztürk
Mehmet Pak
Nazif Okumuş
Murat Sökmenoğlu
Ahmet Çakar
Esat Öz
Mustafa Verkaya
İsmail Kahraman Fazilet Partisi
Süleyman Arif Emre
Mehmet Ali Şahin
Abdülkadir Aksu
Ali Coşkun
Nevzat Yalçıntaş
Aydın Menderes
İrfan Gündüz
Mehmet Fuat Fırat
Hüseyin Kansu
Azmi Ateş
Mustafa Baş
Mukadder Başeğmez
Nazlı Ilıcak[7]
Osman Yumakoğulları
Bahri Zengin
Sadettin Tantan Anavatan Partisi
Güneş Taner
Ediz Hun
Abdul Ahat Andican
Ali Emre Kocaoğlu
Aydın Ağan Ayaydın
Bülent Akarcalı
İsmail Sühan Özkan
Mehmet Ali İrtemçelik
Mehmet Cavit Kavak
Nesrin Nas
Şadan Tuzcu
Şamil Ayrım
Yılmaz Karakoyunlu
Tansu Çiller Doğru Yol Partisi
Hayri Kozakçıoğlu
Celal Adan
İzmir Şükrü Sina Gürel Demokratik Sol Parti
Güler Aslan
Saffet Başaran
Burhan Bıçakçıoğlu
Burhan Suat Çağlayan
Mehmet Çümen
Salih Dayıoğlu
Hayri Diri
Hasan Metin
Atilla Mutman
Mehmet Özcan
Hakan Tartan
Kemal Vatan
Rahmi Sezgin
Oktay Vural Milliyetçi Hareket Partisi
Yusuf Kırkpınar
Ahmet Kenan Tanrıkulu
Işın Çelebi Anavatan Partisi
Sümer Oral
Işılay Saygın
Rifat Serdaroğlu
Suha Tanık
Yıldırım Ulupınar Doğru Yol Partisi
Hasan Ufuk Söylemez
Kahramanmaraş Edip Özbaş Milliyetçi Hareket Partisi
Nevzat Taner
Mehmet Kaya
Mustafa Kamalak Fazilet Partisi
Avni Doğan
Ali Sezal
Ali Doğan Anavatan Partisi
Mehmet Sağlam Doğru Yol Partisi
Metin Kocabaş
Karabük Erol Karan Demokratik Sol Parti
İlhami Yılmaz Milliyetçi Hareket Partisi
Mustafa Eren Doğru Yol Partisi
Karaman Fikret Ünlü Demokratik Sol Parti
Hasan Çalış Milliyetçi Hareket Partisi
Zeki Ünal Fazilet Partisi
Kars Çetin Bilgir Demokratik Sol Parti
Arslan Aydar Milliyetçi Hareket Partisi
İlhan Aküzüm Anavatan Partisi
Kastamonu Muharrem Hadi Dilekci Demokratik Sol Parti
Mehmet Serdaroğlu Milliyetçi Hareket Partisi
Murat Başesgioğlu Anavatan Partisi
Nurhan Tekinel Doğru Yol Partisi
Kayseri İsmail Cem Demokratik Sol Parti
Sabahattin Çakmakoğlu Milliyetçi Hareket Partisi
Hasan Basri Üstünbaş
Hamdi Baktır
Abdullah Gül Fazilet Partisi
Sadık Yakut
Salih Kapusuz
Sevgi Esen Doğru Yol Partisi
Kırıkkale Osman Durmuş Milliyetçi Hareket Partisi
Kemal Albayrak Fazilet Partisi
Nihat Gökbulut Anavatan Partisi
Hacı Filiz Doğru Yol Partisi
Kırklareli Nural Karagöz Demokratik Sol Parti
Necdet Tekin
Cemal Özbilen Anavatan Partisi
Kırşehir Fikret Tecer Demokratik Sol Parti
Ramazan Mirzaoğlu Milliyetçi Hareket Partisi
Mustafa Haykır Anavatan Partisi
Kilis Mehmet Nacar Milliyetçi Hareket Partisi
Doğan Güreş Doğru Yol Partisi
Kocaeli Ahmet Arkan Demokratik Sol Parti
Halil Çalık
Muhammet Turhan İmamoğlu
Cumali Durmuş Milliyetçi Hareket Partisi
Kemal Köse
Mehmet Batuk Fazilet Partisi
Vecdi Gönül
Osman Pepe
Sefer Ekşi Anavatan Partisi
Meral Akşener Doğru Yol Partisi
Konya Emrehan Halıcı Demokratik Sol Parti
Abdullah Turan Bilge[8]
Ömer İzgi Milliyetçi Hareket Partisi
Hasan Kaya
Faruk Bal
Ali Gebeş
Mustafa Sait Gönen
Hüseyin Arı Fazilet Partisi
Veysel Candan
Remzi Çetin
Teoman Rıza Güneri
Özkan Öksüz
Lütfi Yalman
Mehmet Keçeciler Anavatan Partisi
Mehmet Gölhan Doğru Yol Partisi
Mehmet Ali Yavuz
Kütahya Emin Karaa Demokratik Sol Parti
Kadir Görmez[9] Milliyetçi Hareket Partisi
Seydi Karakuş
Ahmet Derin[10] Fazilet Partisi
Cevdet Akçalı Doğru Yol Partisi
İsmail Karakuyu
Malatya Basri Coşkun Milliyetçi Hareket Partisi
Namık Hakan Durhan
Mehmet Recai Kutan Fazilet Partisi
Oğuzhan Asiltürk
Yaşar Canbay
Miraç Akdoğan Anavatan Partisi
Ahmet Özal Bağımsız
Manisa Hasan Gülay Demokratik Sol Parti
İsmail Bozdağ
Mustafa Cihan Yazar
Ali Serdengeçti Milliyetçi Hareket Partisi
Hüseyin Akgül
Mustafa Enöz
Bülent Arınç Fazilet Partisi
Ekrem Pakdemirli Anavatan Partisi
Necati Çetinkaya Doğru Yol Partisi
Rıza Akçalı
Mardin Mustafa Kemal Tuğmaner Demokratik Sol Parti
Fehim Adak Fazilet Partisi
Ömer Ertaş Anavatan Partisi
Süleyman Çelebi
Metin Musaoğlu Doğru Yol Partisi
Veysi Şahin
Mersin Akif Serin Demokratik Sol Parti
Edip Özgenç
Mustafa İstemihan Talay
Ali Güngör Milliyetçi Hareket Partisi
Cahit Tekelioğlu
Enis Öksüz
Hidayet Kılınç
Yalçın Kaya
Ali Er Anavatan Partisi
Rüştü Kazım Yücelen
Ayfer Yılmaz Doğru Yol Partisi
Turhan Güven
Muğla Fikret Uzunhasan Demokratik Sol Parti
Nazif Topaloğlu
Tunay Dikmen
Metin Ergun Milliyetçi Hareket Partisi
Hasan Özyer Anavatan Partisi
İbrahim Yazıcı Doğru Yol Partisi
Muş Zeki Eker Demokratik Sol Parti
Sabahattin Yıldız Fazilet Partisi
Erkan Kemaloğlu Anavatan Partisi
Mümtaz Yavuz Doğru Yol Partisi
Nevşehir İsmail Çevik Milliyetçi Hareket Partisi
Mükremin Taşkın
Mehmet Elkatmış Fazilet Partisi
Niğde Eyüp Doğanlar Demokratik Sol Parti
Mükerrem Levent Milliyetçi Hareket Partisi
Doğan Baran Doğru Yol Partisi
Ordu Hasan Fehmi Konyalı Demokratik Sol Parti
İhsan Çabuk
Cemal Enginyurt Milliyetçi Hareket Partisi
Eyüp Fatsa Fazilet Partisi
Sefer Koçak Anavatan Partisi
Şükrü Yürür
Yener Yıldırım Doğru Yol Partisi
Osmaniye Devlet Bahçeli Milliyetçi Hareket Partisi
Birol Büyüköztürk
Mehmet Kundakcı
Şükrü Ünal Fazilet Partisi
Rize Mehmet Bekaroğlu Fazilet Partisi
Mesut Yılmaz Anavatan Partisi
Ahmet Kabil
Sakarya Şaban Ramis Savaş Demokratik Sol Parti
Osman Fevzi Zihnioğlu Milliyetçi Hareket Partisi
Cevat Ayhan Fazilet Partisi
Nezir Aydın
Ersin Taranoğlu Anavatan Partisi
Nevzat Ercan Doğru Yol Partisi
Samsun Şenel Kapıcı Demokratik Sol Parti
Tarık Cengiz
Yekta Açıkgöz
Ahmet Aydın Milliyetçi Hareket Partisi
Vedat Çınaroğlu
Ahmet Demircan Fazilet Partisi
Musa Uzunkaya
Erdoğan Sezgin Doğru Yol Partisi
Kemal Kabataş
Mehmet Çakar Anavatan Partisi
Siirt Ahmet Nurettin Aydın Fazilet Partisi
Nizamettin Sevgili[11] Anavatan Partisi
Takiddin Yarayan Doğru Yol Partisi
Sinop Metin Bostancıoğlu Demokratik Sol Parti
Yaşar Topçu Anavatan Partisi
Kadir Bozkurt Doğru Yol Partisi
Sivas Mehmet Cengiz Güleç Demokratik Sol Parti
Mehmet Ceylan Milliyetçi Hareket Partisi
Hüsnü Yusuf Gökalp
Abdüllatif Şener Fazilet Partisi
Musa Demirci
Temel Karamollaoğlu
Şanlıurfa Muzaffer Çakmaklı Milliyetçi Hareket Partisi
Zülfükar İzol Fazilet Partisi
Yahya Akman
Ahmet Karavar
Mustafa Niyazi Yanmaz
Eyyüp Cenap Gülpınar Anavatan Partisi
Mehmet Güneş
Sedat Bucak Doğru Yol Partisi
Necmettin Cevheri
Mehmet Yalçınkaya
Mehmet Fevzi Şıhanlıoğlu[12]
Şırnak Abdullah Veli Seyda Fazilet Partisi
Mehmet Salih Yıldırım Anavatan Partisi
Mehmet Sait Değer Doğru Yol Partisi
Tekirdağ Fevzi Aytekin Demokratik Sol Parti
Bayram Fırat Dayanıklı
Ahmet Zamantılı
Enis Sülün Anavatan Partisi
Nihan İlgün Doğru Yol Partisi
Tokat Hasan Hüseyin Balak Milliyetçi Hareket Partisi
Lütfi Ceylan
Reşat Doğru
Bekir Sobacı[13] Fazilet Partisi
Mehmet Ergün Dağcıoğlu
Ali Şevki Erek Doğru Yol Partisi
Trabzon Hikmet Sami Türk Demokratik Sol Parti
Nail Çelebi Milliyetçi Hareket Partisi
Orhan Bıçakçıoğlu
Şeref Malkoç Fazilet Partisi
Ali Kemal Başaran Anavatan Partisi
Eyüp Aşık
Ali Naci Tuncer Doğru Yol Partisi
Tunceli Kamer Genç Doğru Yol Partisi
Bekir Gündoğan Bağımsız
Uşak Hasan Özgöbek Demokratik Sol Parti
Mehmet Yaşar Ünal
Armağan Yılmaz Milliyetçi Hareket Partisi
Van Ayhan Çevik Milliyetçi Hareket Partisi
Fethullah Erbaş Fazilet Partisi
Maliki Ejder Arvas
Mustafa Bayram
Kamran İnan Anavatan Partisi
Hüseyin Çelik Doğru Yol Partisi
Fetullah Gültepe
Yalova Hasan Suna Demokratik Sol Parti
Yaşar Okuyan Anavatan Partisi
Yozgat Ahmet Erol Ersoy Milliyetçi Hareket Partisi
Mesut Türker
Şuayip Üşenmez
İlyas Arslan Fazilet Partisi
Mehmet Çiçek
Lütfullah Kayalar Anavatan Partisi
Zonguldak Hasan Gemici Demokratik Sol Parti
Ömer Üstünkol
Tahsin Baysık
İsmail Cerrahoğlu Milliyetçi Hareket Partisi
Veysel Atasoy Anavatan Partisi
Ömer Barutçu Doğru Yol Partisi

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dönem içinde 30 Eylül 1999 tarihinde vefat etti
  2. ^ Dönem içinde 12 Aralık 1999 tarihinde vefat etti.
  3. ^ Dönem içinde 3 Eylül 2001 tarihinde vefat etti.
  4. ^ Dönem içinde 21 Kasım 1999 tarihinde vefat etti.
  5. ^ Dönem içinde 10 Kasım 2001 tarihinde vefat etti.
  6. ^ Dönem içinde 30 Nisan 2002 tarihinde vefat etti.
  7. ^ 5 Ocak 2002 tarihinde Anayasa'nın 84. maddesi uyarınca milletvekilliği düşürüldü.
  8. ^ Dönem içinde 29 Ocak 2001 tarihinde vefat etti.
  9. ^ Dönem içinde 7 Eylül 1999 tarihinde vefat etti.
  10. ^ Dönem içinde 26 Temmuz 2002 tarihinde vefat etti.
  11. ^ Dönem içinde 15 Mart 2000 tarihinde vefat etti.
  12. ^ Dönem içinde 30 Ocak 2001 tarihinde vefat etti.
  13. ^ 5 Ocak 2002 tarihinde Anayasa'nın 84. maddesi uyarınca milletvekilliği düşürüldü.