Cumhuriyet Senatosu kontenjan senatörleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Kontenjan Senatörlüğü; 1961 Anayasası sonrası ihdas edilen Cumhuriyet Senatosu'nda Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş 15 üyenin aldığı siyasi sıfattır.

Altı yıl için topluma önemli hizmetlerde bulunmuş, seçkin, üniversite mezunu ve 40 yaşını doldurmuş olan kişiler arasından seçiliyorlardı. Bunlardan en az onu bağımsızlar arasından seçiliyordu. Bu üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olursa, boşalan bir üyeliğe seçilen kimse, yerine seçildiği üyenin süresini tamamlıyordu. Bu senatörler Senato'da grup sahibi oluyor ve aralarından birini başkan seçerek grup halinde çalışıyorlardı. Kontenjan Senatörlerinin nitelikleri ve seçimi 1961 Anayasası'nın 70. 72. ve 73. maddelerinde yer almaktaydı. İki kontenjan senatörü Cevdet Sunay ve Fahri Korutürk cumhurbaşkanı seçildi. Cemal Gürsel 21, İbrahim Şevki Atasagun (vekil) 1, Cevdet Sunay 24, Fahri Korutürk 17, İhsan Sabri Çağlayangil (vekil) 5 kontenjan senatörü atadılar.

Kontenjan senatörleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanı Senatör Görev Süresi
Cemal Gürsel
(26 Ekim 1961 - 2 Şubat 1966)
Enver Akoğlu 26 Ekim 1961 - 23 Haziran 1962
Kâzım Orbay 26 Ekim 1961 - 3 Haziran 1964
Cevat Açıkalın 26 Ekim 1961 - 2 Haziran 1968
Mustafa Amil Artus
Mehmet Esat Çağa 31 Ekim 1961 - 9 Haziran 1964
Hidayet Aydıner
Hasan Kangal 31 Ekim 1961 - 2 Haziran 1968
Enver Kök
Burhanettin Uluç 31 Ekim 1961 - 24 Aralık 1963
Nevzat Fikret Sengel 31 Ekim 1961 - 9 Haziran 1964
Kemal Sahir Kurutluoğlu 31 Ekim 1961 - 5 Haziran 1966
Mehmet Necati Özdeniz
Adil Ünlü 31 Ekim 1961 - 10 Ekim 1971
Ömer Lütfi Ergün 20 Kasım 1961 - 2 Haziran 1968
Ragıp Üner 20 Kasım 1961 - 15 Şubat 1966
Sadi Koçaş[1] 7 Temmuz 1962 - 22 Ekim 1969
Hasan Atakan 22 Ocak 1964 - 5 Haziran 1966
Nadir Nadi Abalıoğlu[1] 9 Haziran 1964 - 30 Haziran 1970
Osman Köksal 9 Haziran 1964 - 10 Ekim 1971
Nimet Zerrin Tüzün
Muzaffer Alankuş 16 Haziran 1964 - 5 Haziran 1966
İbrahim Şevki Atasagun[2]
(2 Şubat 1966 - 28 Mart 1966)
Cevdet Sunay[3] 14 Mart - 28 Mart 1966
Cevdet Sunay
(28 Mart 1966 - 28 Mart 1973)
Ragıp Üner 16 Nisan 1966 - 5 Haziran 1972
Suat Hayri Ürgüplü 7 Haziran 1966 - 5 Haziran 1972
Hidayet Aydıner
Cemal Madanoğlu
İlhan Arsel 10 Haziran 1966[4]
Ömer Lütfi Akadlı 4 Temmuz 1966 - 5 Haziran 1972
Hayri Dener 7 Haziran 1968 - 2 Haziran 1974
Vahap Güvenç
Fahri Korutürk[5] 7 Haziran 1968 - 6 Nisan 1973
Tayfur Sökmen 7 Haziran 1968 - 2 Haziran 1974
Mehmet İzmen 7 Haziran 1968 - 6 Mart 1973[1]
Kasım Gülek 13 Kasım 1969 - 10 Ekim 1971
Feridun Cemal Erkin 5 Haziran 1970 - 10 Ekim 1971
Sait Naci Ergin 14 Ekim 1971 - 14 Ekim 1977
Nihat Erim
Bahriye Üçok
Selahattin Babüroğlu
İsmail Hamit Özer Derbil
Fethi Çelikbaş 3 Temmuz 1972 - 3 Temmuz 1978
Mehmet Cihat Alpan
Sabahattin Özbek
Naim Talu 3 Temmuz 1972 - 7 Temmuz 1976[1]
Halil Tunç 3 Temmuz 1972 - 12 Eylül 1980
Faruk Gürler 6 Mart 1973 - 2 Haziran 1974
Fahri Korutürk
(6 Nisan 1973 - 6 Nisan 1980)
Mehmet İzmen 18 Nisan 1973 - 2 Haziran 1974
Ecvet Güresin 8 Haziran 1974 - 3 Mayıs 1975
Muhsin Batur 8 Haziran 1974 - 8 Haziran 1980
Sadi Irmak
Zeyyat Baykara
Hüsamettin Çelebi
Şerif Tüten 30 Mayıs 1975 - 8 Haziran 1980
Adile Ayda 13 Temmuz 1976 - 3 Temmuz 1978
Hüseyin Nail Kubalı 21 Ekim 1977 - 12 Eylül 1980
Safa Reisoğlu
Kemal Cantürk
Namık Kemal Şentürk
Metin Toker
Adnan Başer Kafaoğlu 25 Temmuz 1978 - 12 Eylül 1980
Nermin Abadan Unat
Fahri Çoker
Hilmi Fırat
İhsan Sabri Çağlayangil[2]
(6 Nisan 1980 - 12 Eylül 1980)
Haluk Bayülken 12 Temmuz 1980 - 12 Eylül 1980
Beyhan Cenkçi
Cevdet Menteş
Semih Sancar
Ferit Melen

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d İstifa etti.
  2. ^ a b Cumhurbaşkanı Vekili olarak
  3. ^ 28 Mart 1966 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı seçildi.
  4. ^ Cumhuriyet Senatosu üyeliğine seçildiyse de katılmadan istifa etti.
  5. ^ 6 Nisan 1973 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı seçildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]