Ali Rıza Septioğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Rıza Septioğlu
Doğum1 Temmuz 1913
Palu, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm27 Eylül 2001 (88 yaşında)
Ankara, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekSiyasetçi

Ali Rıza Septioğlu[1] (1913; Palu, Elazığ - 5 Eylül 2001, Ankara), Türk siyasetçi ve eski Devlet Bakanıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1913 yılının Temmuz ayında Palu'da dünyaya geldi. Babası Şeyh Sadin Septioğlu, annesi Halime hanımdır. İlk ve ortaokulu doğum yeri Palu'da bitirdi.

Siyasi hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Septioğlu siyasete, 1945-1946 yıllarında Palu’da teşkilatlanmaya başlayan Demokrat Parti'de idare heyeti üyesi olarak başladı. 1957 yılında ise Demokrat Parti Palu ilçe başkanı olmuştur. Septioğlu’nun siyasete atıldığı dönemlerde Palu, nüfus bakımından ve toprak arazisi olarak Elâzığ’ın en büyük ilçesidir. Bu sebepten mütevellit devamlı Elazığ siyasetinde belirleyici unsur olmuştur. Ali Septi’nin manevi mirası da eklenince Septioğlu’nun siyasi hayatı devamlı büyüyüp gelişmiş ve bu manevi iklim kendisine büyük avantaj sağlamıştır.1960 ihtilalinde tutuklanmış ve sonra serbest bırakılarak devamlı gözetim altında bulundurulmuştur. Adana'da ticaretle uğraşırken, babasının “memlekete dön ve belediye başkanlığına aday ol!“ demesi üzerine Palu’ya dönerek 17 Kasım 1963 yılında yapılan belediye başkanlığı seçimini bağımsız olarak kazanıp Palu Belediye Başkanı olmuştur. 1964 yılında Adalet Partisi'ne girmiş ve 1968 yılında yapılan belediye başkanlığı seçimini kazanmıştır. 12 Ekim 1969 yılında yapılan milletvekili seçimlerine katılmak amacıyla belediye başkanlığından istifa etmiş ve milletvekili seçimini bağımsız olarak kazanarak milletvekili olmuştur. Ferrokrom tesislerinin Elazığ’a kurulması karşılığında, Elazığ ilinde bağımsız olarak seçilen, Elazığ ve Palu belediye başkanlarıyla birlikte yeniden Adalet Partisi'ne katılmıştır. 1973 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde ikinci sıradan aday gösterilince milletvekili seçilememiştir. 1977 seçimlerinde ise Septioğlu ön seçim istemesine rağmen AP genel merkez bu isteğini kabul etmemiştir. 1977 seçimlerinde yine ikinci sıradan aday gösterilmiş ve yerini beğenmediğinden dolayı istifa ederek yeniden bağımsız milletvekili adayı olarak seçimlere girip milletvekili seçilmiştir. Türk siyasetinin önemli kilometre taşlarından olan ve çokça tartışılan ve 11’ler olayı olarak, aynı zamanda Güneş Motel olarak anılan milletvekili transferleriyle birlikte bakan olmak karşılığında, 5 Ocak 1978 günü kurulan dışarıdan destekli ve bağımsızlardan oluşan Ecevit hükûmetine bakan olmak şartıyla destek vermiştir. Kurulan bu hükûmette 18.06.1979 tarihine kadar devlet bakanı olarak görev yapmış ve bakanlık görevi 18 aya yakın sürmüştür. Sonra hükûmetin gidişatını ve Türkiye’nin içinde bulunduğu şartların düzelemeyeceğini varsayarak bazı arkadaşlarıyla bakanlıktan istifa etmiş ve yeniden bağımsız milletvekili olmuştur. Demirel’in çağrısı üzerine yeniden Adalet Partisine geçmiştir.[2] 12 Eylül ihtilalinden önceki son Demirel hükûmetine evet oyu vermiştir. 19. ve 21. Dönem meclislerini en yaşlı üye sıfatıyla açtı.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Evli ve yedi çocuk babasıydı. Oğlu Faruk Septioğlu XXIII. Dönem Elazığ milletvekili olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TBMM Albümü 3. Cilt (1983-2010)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ağustos 2022. 
  2. ^ "The Journal of Academic Social Science". asosjournal.com. 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023.