Türkiye'deki antik kentler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir İlk iskan dönemi Bulunduğu yer Araştırma sorumlusu
Abonuteikhos MÖ. 2. yüzyıl İnebolu, Kastamonu
Acemhöyük Erken Tunç Çağı
M.Ö 3000
Yeşilova, Aksaray Ankara Üniversitesi
Prof. Dr. Aliye Öztan
Adramytteion Geç Tunç Çağı
M.Ö 1443
Burhaniye, Balıkesir MSGSU
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen
Afrodisias Klasik Dönem
MÖ 5. yüzyıl
Karacasu, Aydın New York Üniversitesi
Prof. R.R.R. Smith
Prof. Christopher Ratte
Aigai Demir Devri
(Arkaik Dönem)
MÖ 6. yüzyıl
Manisa Ege Üniversitesi
Prof. Dr. Ersin Doğer
Aizanoi İlk Tunç Çağı Çavdarhisar, Kütahya German Archaeological Institute
Akalissus Kumluca, Antalya
Alabanda Demir Devri
(Arkaik Dönem)
MÖ 5. yüzyıl
Çine, Aydın
Alacahöyük Alaca, Çorum
Alexandria Troas Bozcaada, Çanakkale
Alinda Orta Tunç Çağı Karpuzlu, Aydın
Alişar Höyüğü Yozgat
Allianoi Erken Tunç Çağı Bergama, İzmir Trakya Üniversitesi
Yrd. Doç. Ahmet Yaraş
Altıntepe Üzümlü, Erzincan
Amorium Erken Tunç Çağı Emirdağ, Afyon Dr. Chris LIGHTFOOT
Amos Klasik Dönem Marmaris, Muğla Muğla Üniversitesi
Prof. Dr. Adnan Diler
Amyzon Koçarlı, Aydın
Anavarza Kozan, Adana
Ani Harabeleri Kars
Antigonia Antakya, Hatay
Antiochia Caesaria Yalvaç, Isparta
Antiochia ad Cragum Gazipaşa, Antalya
Antiochia ad Orontem Antakya, Hatay
Antiochia ad Pyramum Karataş, Adana
Antiochia ad Taurum Gaziantep
Antiphellos Kaş, Antalya
Apameia Kibotos Dinar, Afyonkarahisar
Apollonia Kaş, Antalya
Ariassos Antalya
Arsamosata Elazığ
Arslantepe Höyüğü Malatya
Arykanda Finike, Antalya
Arymaxa Dalaman, Muğla
Assos Ayvacık, Çanakkale
Aspendos Serik, Antalya
Aşıklı Höyük Aksaray
Ataernus Dikili, İzmir

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Beycesultan Çivril, Denizli
Bybassios Marmaris, Muğla

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Cafer Höyük Malatya
Castabus Marmaris, Muğla
Cedrae Sedir Adası, Muğla
Ceramus Muğla
Colybrassus Alanya, Antalya
Coba Höyük Gaziantep
Comona Tufanbeyli, Adana
Corydella Kumluca, Antalya

Ç[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer Araştırma sorumlusu
Çatalhöyük Konya
Çayönü Ergani, Diyarbakır

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer Araştırma sorumlusu
Daskyleion Marmaraereğlisi, Tekirdağ
Dalisandus Mut, Mersin
Dara Artuklu, Mardin
Didyma Didim, Aydın
Domuztepe Osmaniye

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Edessa Şanlıurfa
Efes İzmir, Selçuk
Elaiussa Sebaste Silifke, Mersin
Erymna Antalya
Erine Marmaris, Muğla
Erymna Antalya
Erythrae Çeşme, İzmir
Etenna Manavgat, Antalya
Euthenna Marmaris, Muğla
Euromos Milas, Muğla

F[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Faustinopolis M.Ö. 4. binyıl Ulukışla, Niğde

G[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Gagae Kumluca, Antalya
Gambrion Kınık, İzmir
Germanicia Dulkadiroğlu, Kahramanmaraş
Gordion Polatlı, Ankara
Göbeklitepe Şanlıurfa
Göktepe Bodrum, Muğla
Gözlükule Höyüğü Tarsus, Mersin
Gryneion Aliağa, İzmir

H[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Hacılar Höyük Burdur
Halikarnassos Bodrum, Muğla
Hamaxia Alanya, Antalya
Hasankeyf Hasankeyf, Batman
Harput MÖ 20. yy Elazığ
Harran Harran, Şanlıurfa
Hattuşaş Boğazkale, Çorum
Herakleia Milas, Muğla
Herakleia Pontiki Karadeniz Ereğli, Zonguldak
Hierapolis Denizli
Hydas Marmaris, Muğla
Hydai M.Ö. 3. binyıl Milas, Muğla

I[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Idryos Antalya
Iotape Alanya, Antalya
Istlada Kaş, Antalya

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
İdebessiois Kumluca, Antalya
İsinda Kaş, Antalya
İskila İskilip, Çorum
İasos Milas, Muğla
İrenopolis, İsauria Ermenek, Karaman
İssos Erzin, Hatay
İvriz Halkapınar, Konya

K[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Kadyanda Fethiye, Muğla
Kallimache Fethiye, Muğla
Kalynda Ortaca, Muğla
Kaman Kalehöyük Kaman, Kırşehir
Kandyba Kaş, Antalya
Kanlıdivane Erdemli, Mersin
Kaunos Dalaman, Muğla
Karaduvar Mersin
Karatepe Kadirli, Osmaniye
Kardiya Gelibolu, Çanakkale
Karkamış Karkamış, Gaziantep
Karmylassos Fethiye, Muğla
Kelenderis Aydıncık, Mersin
Kerkenes Yozgat
Kisthene Gömeç, Balıkesir
Kibyra Gölhisar, Burdur
Klazomenai Urla, İzmir
Knidos Datça, Muğla
Komana Pontiki Tokat
Korikos Erdemli, Mersin
Krya Fethiye, Muğla
Kyaenai Kaş, Antalya
Kyllandos Ula, Muğla
Kyme Aliağa, İzmir
Kyzikos Erdek, Balıkesir
Kültepe Kayseri

L[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Labranda MÖ 6. yüzyıl Milas, Muğla
Laertes MS 2. yüzyıl - 3. yüzyıl Alanya, Antalya
Lagina Yatağan, Muğla
Lamus Alanya, Antalya
Lebedos Seferihisar, İzmir
Limantepe Urla, İzmir
Letoon Seydikemer, Muğla
Limyra Finike, Antalya
Lydai Dalaman, Muğla
Lyrnai Fethiye, Muğla

M[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Magarsa Karataş, Adana
Magnesia ad Meandrum Germencik, Aydın
Magnesia ad Sipylum Manisa
Mallus Karataş, Adana
Maşat Höyük Zile, Tokat
Melanippe Kumluca, Antalya
Metropolis Torbalı, İzmir
Mezgitkale Silifke, Mersin
Milet MÖ 4. yüzyıl Didim, Aydın
Miletepolis Mustafakemalpaşa, Bursa
Mira Demre, Antalya
Misis Ceyhan, Adana
Mokissos Aksaray
Myndos Bodrum, Muğla
Myriandos İskenderun, Hatay
Myus Söke, Aydın

N[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer Araştırma sorumlusu
Neapolis, Pisidya Helenistik Dönem Antalya Akdeniz Üniversitesi
Nevzat Çevik
Nephelis Gazipaşa, Antalya
Nerik Vezirköprü, Samsun
Nicomedia İzmit, Kocaeli
Nikopolis Şebinkarahisar, Giresun
Nysa Sultanhisar, Aydın

O[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Oinoanda Muğla
Olympos Kumluca, Antalya

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Panionion Aydın
Patara Kaş, Antalya
Pedesa Bodrum, Muğla
Perge Aksu, Antalya
Pepuza Karahallı, Uşak
Pergamon MÖ 4. yüzyıl Bergama, İzmir
Perinthos Marmaraereğlisi, Tekirdağ
Perperene Bergama, İzmir
Pessinus Sivrihisar, Eskişehir
Phaselis Kemer, Antalya
Phokaia Foça, İzmir
Physkos Marmaris, Muğla
Pınara Fethiye, Muğla
Pompeiopolis Taşköprü, Kastamonu
Priene Söke, Aydın

R[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Rhodiapolis Kumluca, Antalya
Rhosus Arsuz, Hatay

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Sagalassos Ağlasun, Burdur
Samosata Samsat, Adıyaman
Saranda Marmaris, Muğla
Sardis Salihli, Manisa
Sarissa Altınyayla, Sivas
Seleucia Pieria Samandağ, Hatay
Seleukia Lybre Manavgat, Antalya
Selge Manavgat, Antalya
Selinus Gazipaşa, Antalya
Sestos Eceabat, Çanakkale
Side Antik Kenti Side, Antalya
Sillyon Serik, Antalya
Sirkeli Höyüğü Ceyhan, Adana
Smyrna İzmir
Soli Mezitli, Mersin
Stratonikeia, Karya Yatağan, Muğla
Stratonikeia, Lidya Kırkağaç, Manisa
Syedra MS 2. yüzyıl - 12. yüzyıl Alanya, Antalya

Ş[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Şarhöyük Eskişehir

T[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Tavium Yozgat
Teos Fethiye, Muğla
Tell Tayinat Höyüğü MÖ 30. yüzyıl Reyhanlı, Hatay
Telmessos MÖ 30. yüzyıl Fethiye, Muğla
Telmissus Bodrum, Muğla
Termera Bodrum, Muğla
Termessos Antalya
Thiatira Akhisar, Manisa
Tille Höyük Kâhta, Adıyaman
Tlos Fethiye, Muğla
Tralleis Aydın
Tripolis Tirebolu, Giresun
Truva MÖ 6. yüzyıl Çanakkale
Tuşpa Van
Tyana Kemerhisar, Niğde

X[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Uzuncaburç MÖ 8. yüzyıl Silifke, Mersin

X[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Xanthos MÖ 8. yüzyıl Kaş, Antalya

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Yeşilova Höyüğü Bornova, İzmir
Yazılıkaya MÖ 13. yüzyıl Boğazkale, Çorum
Yumuktepe Mersin

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Dönemi Bulunduğu yer
Zeleia ? Gönen, Balıkesir
Zeugma MÖ 3. yüzyıl Nizip, Gaziantep
Zincirli Höyük MÖ 3. yüzyıl İslahiye, Gaziantep
Ziyaret Tepe Höyüğü MÖ 3. yüzyıl Bismil, Diyarbakır

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]