Karyanda

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Karyanda (Yunanca: Καρυάνδα) güneybatı Anadolu'da antik Karya kıyısında bir kentti.[1] Bizanslı Stephanus burayı Myndos ve Kos yakınlarında bir şehir ve liman (λίμην) olarak tanımlıyor.[2] Ancak Stephanus'un metnindeki λιμήν, bir düzeltme veya değişikliktir: el yazmaları λίμνη ('göl') kelimesini kullanır. Strabo, Karyanda'yı Myndos ile Bargilya arasına yerleştirir ve ortak metne göre onu "bir göl ve onunla aynı adı taşıyan bir ada" olarak tanımlar; dolayısıyla bilgilerini Strabon'dan alan Stephanus'un metinleri Strabon'un metinleriyle örtüşmektedir.[3] Pliny sadece Karyanda adasından bir kasabayla bahseder; ancak o pasajda da yalnızca adaları sıralar. Başka bir pasajda Karyanda'nın ana karada bir yer olduğundan bahseder ve Pomponius Mela da aynısını yapar.

Antik çağların en ünlü denizcilerinden ve kaşiflerinden biri olan Caryanda'lı Scylax, Caryanda'nın yerlisiydi. MÖ 6. yüzyılın sonlarında ve 5. yüzyılın başlarında yaşamış ve Pers kralı I. Darius'a hizmet etmiştir.

Başlangıçta Karyanda, Bodrum Yarımadası'nın başşehri olan Dor kenti Halikarnassos'un yaklaşık 19 km kuzeyinde, aynı adı taşıyan bir adada bulunuyordu. Daha sonra yarımadanın kuzey kıyısında, bugün turizm beldesi olan Türkbükü'ndeki Gölköy yakınındaki bir körfeze taşındı. Orada Karyanda Neapolis olarak biliniyordu.

Karyanda, MÖ 5. yüzyılda Atina'nın hakimiyetindeki Delos Birliği'nin bir üyesiydi.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dictionary of Greek and Roman Geography (1854), Caryanda". 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  2. ^ Bizanslı Stefanos. Ethnica. s.v. Καρύανδα. 
  3. ^ Strabo. Geographica. 14.2.20.  Sayfa numaraları Isaac Casaubon'un baskısına aittir.