Oinoanda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oinoanda
Oenoanda
Oinoanda antik kenti
Diğer adıOinoanda
KonumTürkiye Muğla, İncealiler Köyü
BölgeLikya
TürYerleşim
Tarihçe
KurucuI. Antiokhos Soter
KuruluşMÖ 3. yüzyıl
Terk edilişMÖ 84
Devir(ler)Antik Yunan
Kültür(ler)Helenistik dönem, Roma Dönemi
İlgili kişi(ler)Septimus Severus, Caracalla
Buluntu(lar)Sur duvarları, yukarı agora, tapınak, gymnasiume, hamam kompleksi
Şehirde yer alan Roma tiyatrosu

Oenoanda veya Oinoanda, (Hititçe: 𒃾𒅀𒉌𒌓𒉿𒀭𒁕 Wiyanawanda, Antik Yunanca: Οινόανδα); Likya bölgesinde, Ksantos vadisinin kuzeyinde bir antik şehirdir.

Oinoanda Antik Şehri'ne, Muğla, İncealiler Köyünden 45 dakikalık dar bir patika yoldan ulaşılır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin, Hititler döneminde Viyanavanda olarak bilindiği düşünülmektedir.[1] Anlamı Şarap Diyarı'dır.[2]

Oinoanda ismi ilk Wiyanawanda/Winuwanda (Hititçe; wiyana = Şarap) adıyla Hitit çivi yazıtlarında rastlanmıştır. Bu çivi yazıtlarına göre Hititlilerin Ksantos'a karşı yaptıkları bir seferde burasının Lukka ülkesinin bir bölgesi olduğu belirtilmiştir. Fakat şehirde Roma ve Helenistik Dönemden daha eski yerleşimin olduğunu ispatlayacak herhangi bir ize rastlanmamıştır. En eski yerleşimin izleri MÖ 3. yüzyıl sonları ile 2. yüzyılın başlarına dair olanlardır.

Oinoanda MÖ 2. yüzyılda Kibyra, Bubon, Balbura şehirleriye dörtlü ittifak (tetrapolis) kurmuş, bu ittifakta Romalı komutan Lucius Licinius Murena tarafından MÖ 84 yılında sona erdirilmiştir. Bundan sonra Lycia et Pamphylia'da bir şehir olarak adından söz edilmiştir.

Şehrin önemi ve ünü ise Oinoanda'lı Diyojen'den kaynaklanmaktadır. Şehir kalıntıları arasında sıkça rastlanan felsefi içerikli yazıtlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bilsen Şerife Özdemir (2016). Tlos Tanrıları ve Kültleri (Doktora Tezi). Akdeniz Üniversitesi. s. 13. 23 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2022. 
  2. ^ Max Gander (2014). "Tlos, Oinoanda and the Hittite Invasion of the Lukka lands. Some Thoughts on the History of North-Western Lycia in the Late Bronze and Iron Ages". Klio. 96 (2). s. 378. 24 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]