Antifellos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Antiphellos sayfasından yönlendirildi)
Antiphellos
Antiphellos
Antiphellos ören yeri
KonumTürkiye Antalya, Kaş
Bölgeİç Likya
TürYerleşim
ParçasıAntik liman
Tarihçe
KurucuLuviler, (Luwianslar)
KuruluşM.Ö.4.yüzyıl
Devir(ler)Helenistik Dönem
Kültür(ler)Roma, Likya
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Akropol, Tiyatro, Sur duvarları, Kaya Mezarı
DurumRestore
Kamusal erişimAçık

Antiphellos veya Antifellos (Eski Yunanca : Ἀντίφελλος ), Günümüz Kaş yerleşiminde konumlanan, Likya bölgesi antik kentlerinden biridir.[1] Başlarda Phellos'un limanı işlevi gören bir yerleşimdi ancak zamanla gelişerek Phellos'u geride bıraktı.

Kaş'ta buluşmuş olan iki dilli bir yazıttan, Kaş'ın altındaki kentin Antiphellos olduğu kesin olarak anlaşılmıştır. Gaius Plinius Secundus, önceki adının Habessus olduğunu söyler.[2]

Yerleşim[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yerleşimlerin tarihi hakkında elimizde yeterli bilgi olmamakla birlikte, yapılan son araştırmalar, kent yerleşiminin Orta Asya'dan göç eden Luviler- Luwianslar tarafından kurulmuş olduğu sanılmaktadır. M.Ö. IV. yüzyılda Antiphellos çok küçük bir yerleşim yeri olup biraz yukarısında bulunan Phellos'un limanı idi. Ancak Helenistik döneme girilirken Phellos gerilemiş, Antipellos ise gelişerek daha ön plana çıkmıştır. Bu durum Roma döneminde de devam etmiş, şehir bölge ormanlarından elde edilen sedir ağacı ticareti ve süngercilik sayesinde gelişerek Phellos'un limanı durumundan çıkmış ve kendine yeten zengin bir şehir durumuna gelmiştir.

Dansözler Mezarı (M.Ö. IV Yüzyıl) Şehirde akropol olarak nitelenen yükseltinin Meis Adası'na bakan yüzünde muntazam sur kalıntıları görülür. Ancak bu sur kalıntılarının kuzey ve batı yönlerinden günümüze bir şey gelememiştir. Deniz kenarındaki sur kalıntıları da bugün görülebilir. Şehrin batı kısmında kalan Çukurbağ Yarımadası'na giden yolun sağında Antiphellos'un denize bakan tiyatrosu oldukça sağlamdır.

Kaş'ın en önemli anıtı Uzun Çarşı Caddesi üzerinde, halıcı dükkânlarının arasında karşımıza çıkan ve tek bloktan oluşan bir lahiddir. Günümüze sağlam bir şekilde gelebilen lahdin üzerindeki sekiz satırlık Lykia dilindeki yazı okunamadığı için lahdin kime ait olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle de halk ona Kral Lahdi adını yakıştırmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bryce, Trevor (10 Eylül 2009). "The Routledge Handbook of the Peoples and Places of Ancient Western Asia". doi:10.4324/9780203875506. 20 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2022. 
  2. ^ Elder., Pliny, the (1971-1992). Natural history. Harvard University Press. ISBN 0-674-99364-0. OCLC 35669216. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]