Gilmore Girls

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gilmore Girls
FormatDramedi
Başrol
Açılış müziği"Where You Lead", Carole King ve Louise Goffin
BesteciSam Phillips
Ülke ABD
Sezon sayısı7
Bölüm sayısı153
Yapım
Yönetici yapımcı
Yapımcı
MekânBurbank, Kaliforniya
Görüntü yönetmeni
  • Michael A. Price
  • John C. Flinn III
Gösterim süresi41 dk.
Yayın bilgileri
Resim formatı
Yayın tarihi5 Ekim 2000 - 15 Mayıs 2007
Kronoloji
Sonra gelenGilmore Girls: A Year in the Life
Dış bağlantılar

Gilmore Girls, 2000 - 2007 yıllları arasında toplam yedi sezon olarak yayımlanmış olan ABD yapımı televizyon dizisidir. Emmy Ödülü kazanmış, Altın Küre ödüllerine aday olmuş dizinin türü dramdır. Dizi, Amy Sherman-Palladino tarafından yaratılmış ve başrolleri Lauren Graham ve Alexis Bledel tarafından paylaşılmıştır. İlk kez 5 Ekim 2000 tarihinde The WB Television Network kanalında yayımlanan dizi, daha sonra 15 Mayıs 2007 tarihinde The CW Television Network kanalında yayımlanan 7. sezon finaliyle ekranlara veda etmiştir. Dizi, Türkiye'de CNBC-e televizyon kanalı tarafından gösterilmiştir. 2016 yılında Netflix için kısa bir bölüm daha çekilmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayalî Stars Hollow kasabasının seçmece ve hafif kaçık sakinleri eşliğinde arkadaşlık, aile ve hayat üzerine esprili bir yapım olan Gilmore Girls, kasabanın vazgeçilmez karakterleri anne Lorelai ile entelektüel kızı Rory'nin yaşamları üzerine odaklanıyor.

Otuzlarındaki Lorelai Gilmore geçmişinde yaptığı hataları, en yakın arkadaşı olan entelektüel kızı Rory'nin de tekrarlamaması için elinden geleni yapan bir anne. İkisinin de aynı ilgi alanlarına, aynı zekâya, aynı kahve bağımlılığına ve aynı gözlere sahip olduğu düşünülürse aynı tecrübeleri yaşamaları büyük bir olasılık. Rory'nin, Lorelai'dan daha ciddi bir kişiliği olsa da özellikle aşk ilişkilerindeki eğilimleri annesinin kızı olduğunu gösteriyor.

Lorelai, Connecticut'ın başkenti ve eskiden Amerika'nın sigorta merkezi olan Hartford'ın eski zenginlerinden olan Richard ve Emily ile büyüdü, ancak çocukluğundaki aristokratik ortamda kendini boğulmuş hissetti. Lorelai, 16 yaşında Rory'ye hamile kaldıktan sonra, ailesine yabancılaşma duygusu bir nebze daha arttı. Çünkü aristokratik ailesinin ondan beklentisi iyi bir üniversite bitirdikten sonra üniversitede kendisine yakışan bir eş bulmasıydı. Hamilelik sürecinde evdeki baskı ortamından iyice bunalan Lorelai, daha Rory'ye hamileyken evden kaçtı.

Lorelai, Hartford'a 30 dakika mesafedeki bir kasaba olan Stars Hollow'daki bir motel olan Independence Inn'de bir hizmetçi olarak iş ve barınak buldu; motelin sahibi ve işletmecisi olan kadın koruması altında motelde yönetici müdürlüğe yükseldi. Stars Hollow'da kendi yaşamını kuran Lorelai, yıllar geçtikçe kızı Rory ile çok yakın bir ilişki geliştirip, aralarındaki yaş farkının az olması ve Rory'nin yaşına göre daha ciddi bir kız olması sayesinde tipik bir anne-kız ilişkisi yerine iki iyi arkadaş gibi yaşamaya başladılar.

Lorelai, evden kaçtıktan sonra ailesinden manevi veya maddi bir destek almamıştır. Lorelai, kendisi ve kızı için Stars Hallow'da kurmayı başardığı bağımsız yaşamdan epey gurur duysa da, pilot bölümünde Rory'nin Chilton Hazırlık Okuluna kabul edilmesiyle beraber, okulun eğitim ücretlerini karşılayamayacağını anladığı zaman ailesinden yardım istemek zorunda kalır.

Lorelai'ın ailesi Emily ve Richard, Rory'nin eğitim masraflarını karşılamayı düşünmeden kabul eder. Ancak Lorelai'ın annesi Emily bir koşul sunar: Lorelai ve Rory her cuma akşamı Hartford'daki evlerinde akşam yemeğine katıldıkları sürece, Rory'nin eğitim masraflarını karşılamayı kabul ederler. Her hafta cuma günleri olan bu akşam yemeği dizideki temel çatışmayı sağlar: Haftalık akşam yemeklerinde Gilmore ailesi, farklılıkları ve karmaşık geçmişleriyle yüzleşmek zorunda kalır. Emily-Lorelai ve Lorelai-Rory'nin zıt anne-kız ilişkileri, dizinin önemli bir tekrarlayan ögesi ve dizideki kadın ilişkilerinin görüntülendiği bir mercek hâline gelir. Dizinin yaratıcısı Amy Sherman-Palladino, Gilmore Girls'ün hikâyesini şöyle özetler:

(İngilizce)
« I think the theme was always family and connection. I always felt like the underlying thing about Gilmore was that, if you happened to be born into a family that doesn't really understand you, go out and make your own. That's what Lorelai did. She went out and she made her own family. The ironic twist in her life is that then this daughter that she created this half family for, likes the family that she left. It was a cycle of crazy family.[1] »
(Türkçe)
« Bence dizinin teması her zaman aile ve aile fertleri arasında bağlardı. Her zaman Gilmore Girls'ün altında yatan duygunun şu olduğunu hissettim: Eğer sizi gerçekten anlamayan bir aileye doğduysanız, dışarı çıkın ve kendi ailenizi kurun. Lorelai böyle yaptı. Dışarı çıktı ve kendi ailesini kurdu. Lorelai'ın hayatındaki ironi ise, kızının, terk ettiği aileyi sevmesidir. Bu çılgın bir aile döngüsüydü. »

Dizi aynı zamanda her iki kızın da hırsına odaklanıyor: Rory, Harvard Üniversitesine girip gazeteci olmak ve Lorelai, en yakın arkadaşı Sookie St. James ile bir han açmak istemektedir. Kahramanların romantik ilişkileri bir dizinin diğer önemli özelliğidir; dizi boyunca Lorelai, arkadaşı, yerel lokanta sahibi Luke Danes ile karmaşık bir dinamiğe sahipken, aynı zamanda Rory'nin babası Christopher için çözülmemiş duygular besler. Lorelai ayrıca, bir ara nişanlandığı, Rory'nin İngilizce edebiyatı öğretmeni Max Medina ve çocukluğundan beri tanıdığı Jason "Digger" Stiles ile geçici ilişkiler yaşar. Bu ilişkiler arasında Lorelai'ın en yakın arkadaşı Sookie St. James aracılığıyla tanıştığı Alex Lesman, annesi Emily'nin ev sahipliği yaptığı bir toplantıda tanıştığı Peyton Sanders ve Lorelai'ın birlikte yaşadığı daha genç bir adam olarak öne çıkıyor. Rory'nin dizi boyunca yaşadığı romantik yolculuğu, ilk aşklar, flörtler, aşklar ve üniversite randevularının ergenlik dönemindeki deneyimlerine dayanıyor. Rory'nin dizi boyunca üç kararlı erkek arkadaşı varken - yerel yeni çocuk Dean Forrester; gizemli, bilgili kötü çocuk Jess Mariano; ve zengin, karizmatik Logan Huntzberger - ayrıca sevgisi karşılıksız olan erkeklerle kısa, romantik yüklü ilişkileri var: Chilton öğrencisi arkadaş Tristin Dugray ve Rory'nin Yale, Marty'deki tek "erkek-en iyi arkadaşı". Dizi boyunca ana karakterlerden biri olan ve Rory'nin en yakın arkadaşı olan Lane Kim'in aşk hayatı, Lorelai ve Rory'nin yanı sıra takip ediliyor. Çok katı, dindar ve koruyucu bir Koreli göçmen olan Bayan Kim'in kızı olan Lane, rock müziğe ve Amerikan pop kültürünün diğer yönlerine beslediği sevgiyi annesinden gizlemek için mücadele ediyor. Bayan Kim defalarca Lane'e gelecekte doktor olacak Koreli bir koca bulmaya çalışırken, Rory'nin, Chilton sınıf arkadaşlarından Henry Cho, Lane'in gizli grubunun gitaristi Dave Rygalski ve baş vokalisti Zach Van Gerbig ile ilişkileri oluyor.

Stars Hollow'un ilginç kasaba halkı sürekli bir varlıktır. Dizi boyunca ve sezon boyunca devam eden yayların yanı sıra, Gilmore Girls aynı zamanda, her bölümde kasaba festivalleri, Lorelai'ın hanındaki sorunlar veya Rory'nin okul projeleri gibi mini olaylarla doğası gereği epizodiktir.

Bir yazar daha sonra yazı odasına verilen brifingin başlangıçta "Bu şov, anne-kız olmanın yanı sıra en yakın arkadaş olan bir anne ve kızı hakkındadır ve her çatışma ve dinamiğin bu konuda ileri geri hareket etmesi gerektiğini" söyledi. bir puan. "[2]

Başlıca Oyuncular ve Karakterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör Karakter Sezon
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A Year in the Life
Lauren Graham Lorelai Gilmore Ana
Alexis Bledel Rory Gilmore Ana
Melissa McCarthy Sookie St. James Ana Konuk
Keiko Agena Lane Kim Ana Yinelenen
Yanic Truesdale Michel Gerard Ana Yinelenen
Scott Patterson Luke Danes Ana
Kelly Bishop Emily Gilmore Ana
Edward Herrmann Richard Gilmore Ana
Liza Weil Paris Geller Yinelenen Ana Yinelenen
Jared Padalecki Dean Forester Yinelenen Ana Yinelenen Konuk
Milo Ventimiglia Jess Mariano Ana Yinelenen Konuk Yinelenen
Sean Gunn Kirk Gleason Yinelenen Ana Yinelenen
Chris Eigeman Jason Stiles Ana Konuk
Matt Czuchry Logan Huntzberger Yinelenen Ana Yinelenen

Yardımcı Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jackson'ın soyadı dizide Melville olarak başladı ve açıklama yapılmadan sonra Belleville olarak değiştirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; collider isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; nytimesendures isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]