Güney Kore cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Güney Kore cumhurbaşkanları listesi, 1948 yılından beri Güney Kore cumhurbaşkanı olarak görev yapan kişilerin bulunduğu listedir. 1988 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yılla sınırlandırıldı.

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Dönem Görev Süresi Seçim Siyasi Parti
Birinci Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
1 Rhee Syng-Man in 1956.jpg Rhee Syng-man
I Seungman
이승만
李承晩

(1875–1965)
1 24 Temmuz
1948
14 Ağustos
1952
1948 — 91.8% NARRKI [ko] (1948–1951)
Liberal Parti (1951–1960)
2 15 Ağustos
1952
14 Ağustos
1956
1952 — 74.6%
3 15 Ağustos
1956
27 Nisan
1960
1956 — 70.0%
1960 — 97.0%
Bu süre zarfında Başbakan Heo Jeong (허정 / 許政), Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
İkinci Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
2 Yun Bo-seon.jpg Yun Bo-seon
Yun Boseon
윤보선
尹潽善

(1897–1990)
4 12 Ağustos
1960
24 Mart
1962
1960 — 82.2% Demokrat Parti (1960–1962)
Yeni Demokrat Parti (1962)
Ulusal İnşa Yüksek Konseyi Başkanları
Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙

(1917–1979)
24 Mart
1962
17 Aralık
1963
Geçici Cumhurbaşkanı Askeri
Üçüncü Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
3 Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙

(1917–1979)
5 17 Aralık
1963
30 Haziran
1967
1963 — 46.6% Demokrat Cumhuriyetçi Parti
6 1 Temmuz
1967
30 Haziran
1971
1967 — 51.4%
7 1 Temmuz
1971
26 Aralık
1972
1971 — 53.2%
Dördüncü Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
(3) Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙

(1917–1979)
8 27 Aralık
1972
26 Aralık
1978
1972 — 99.9% Demokrat Cumhuriyetçi Parti
9 27 Aralık
1978
26 Ekim
1979
1978 — 99.9%
Bu süre içerisinde Başbakan Choi Kyu-hah (최규하 / 崔圭夏), Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
4 Choi Kyu Hah.png Choi Kyu-hah
Choe Gyuha
최규하
崔圭夏

(1919–2006)
10 6 Aralık
1979
16 Ağustos
1980
1979 — 96.7% Bağımsız
Bu süre içerisinde Başbakan Pak Choong-hoon (박충훈 / 朴忠勋), Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
5 Chun Doo-hwan.png Chun Doo-hwan
Jeon Duhwan
전두환
全斗煥

(1931–)
11 1 Eylül
1980
25 Şubat
1981
1980 — 99.9% Demokrat Adalet Partisi
Beşinci Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
(5) Chun Doo-hwan.png Chun Doo-hwan
Jeon Duhwan
전두환
全斗煥

(1931–)
12 25 Şubat
1981
24 Şubat
1988
1981 — 90.2% Demokrat Adalet Partisi
Altıncı Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
6 Roh Tae-woo - cropped, 1989-Mar-13.jpg Roh Tae-woo
No Taeu
노태우
盧泰愚

(1932–)
13 25 Şubat
1988
24 Şubat
1993
1987 — 36.6%
8,282,738
Demokrat Adalet Partisi
7 Kim Young-sam.png Kim Young-sam
Gim Yeongsam
김영삼
金泳三

(1927–2015)
14 25 Şubat
1993
24 Şubat
1998
1992 — 42.0%
9,977,332
Demokrat Liberal Parti (1993–1995)
Yeni Kore Partisi (1995–1997)
8 Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae-jung
Gim Daejung
김대중
金大中

(1925–2009)
15 25 Şubat
1998
24 Şubat
2003
1997 — 40.3%
10,326,275
Yeni Siyaset için Ulusal Kongre (1998–2000)
Yeni Binyıl Demokrat Parti (2000–2002)
9 Roh Moo-hyun - cropped headshot, 2004-Oct-26.jpg Roh Moo-hyun
No Muhyeon
노무현
盧武鉉

(1946–2009)
16 25 Şubat
2003
12 Mart
2004
2002 — 48.91%
12,014,277
Yeni Binyıl Demokrat Parti (2003)
Bu süre zarfında Başbakan Goh Kun (고건 / 高建), Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
14 Mayıs
2004
24 Şubat
2008
Görevden alma başarısız; yeniden Açık Uri Partisi (Bizim Açık Partisi) (2004–2007)
10 Sebastián Piñera - Lee Myung-bak (cropped).jpg Lee Myung-bak
I Myeongbak
이명박
李明博

(1941–)
17 25 Şubat
2008
24 Şubat
2013
2007 — 48.7%
11,492,389
Büyük Millet Partisi (2008–2012)
Saenuri Parti (Yeni Sınır Partisi) (2012–2013)
11 Park Geun-hye (cropped).jpg Park Geun-hye
Bak Geunhye
박근혜
朴槿惠

(1952–)
18 25 Şubat
2013
10 Mart
2017
2012 — 51.6%
15,773,128
Saenuri (Yeni Cephe) (2013–2017)
Özgür Kore (2017)
9 Aralık 2016 - 10 Mart 2017 tarihleri arasında, Başbakan Hwang Kyo-ahn (황교안 / 黃敎安) Park Geun-hye'nin görev süresini doldurmak için Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
Geçiş dönemi sırasında Başbakan Hwang Kyo-ahn (황교안 / 黃敎安) Geçici Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.
12 Moon Jae-in 2017.jpg Moon Jae-in
Mun Jaein
문재인
文在寅

(1953–)
19 10 Mayıs
2017
Görevde 2017 — 41.1%
13,423,800
Demokratik

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]