Güney Kore cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güney Kore cumhurbaşkanları listesi, 1948 yılından beri Güney Kore cumhurbaşkanı olarak görev yapan kişilerin bulunduğu listedir. 1988 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yılla sınırlandırıldı.

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Dönem Görev Süresi Seçim Siyasi Parti
Birinci Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
1 Rhee Syng-Man in 1948.jpg Rhee Syng-man
I Seungman
이승만
李承晩
(1875–1965)
1 24 Temmuz
1948
14 Ağustos
1952
1948 — 91.8% NARRKI [ko] (1948–1951)
Liberal Parti (1951–1960)
2 15 Ağustos
1952
14 Ağustos
1956
1952 — 74.6%
3 15 Ağustos
1956
27 Nisan
1960
1956 — 70.0%
1960 — 97.0%
Bu süre zarfında Başbakan Heo Jeong (허정 / 許政), Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
İkinci Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
2 Yun Bo-seon.jpg Yun Bo-seon
Yun Boseon
윤보선
尹潽善
(1897–1990)
4 12 Ağustos
1960
24 Mart
1962
1960 — 82.2% Demokrat Parti (1960–1962)
Yeni Demokrat Parti (1962)
Ulusal İnşa Yüksek Konseyi Başkanları
Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙
(1917–1979)
24 Mart
1962
17 Aralık
1963
Geçici Cumhurbaşkanı Askeri
Üçüncü Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
3 Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙
(1917–1979)
5 17 Aralık
1963
30 Haziran
1967
1963 — 46.6% Demokrat Cumhuriyetçi Parti
6 1 Temmuz
1967
30 Haziran
1971
1967 — 51.4%
7 1 Temmuz
1971
26 Aralık
1972
1971 — 53.2%
Dördüncü Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
(3) Park Chung-hee 1963's.png Park Chung-hee
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙
(1917–1979)
8 27 Aralık
1972
26 Aralık
1978
1972 — 99.9% Demokrat Cumhuriyetçi Parti
9 27 Aralık
1978
26 Ekim
1979
1978 — 99.9%
Bu süre içerisinde Başbakan Choi Kyu-hah (최규하 / 崔圭夏), Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
4 Choi Kyu Hah.png Choi Kyu-hah
Choe Gyuha
최규하
崔圭夏
(1919–2006)
10 6 Aralık
1979
16 Ağustos
1980
1979 — 96.7% Bağımsız
Bu süre içerisinde Başbakan Pak Choong-hoon (박충훈 / 朴忠勋), Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
5 Chun Doo-hwan.png Chun Doo-hwan
Jeon Duhwan
전두환
全斗煥
(1931–)
11 1 Eylül
1980
25 Şubat
1981
1980 — 99.9% Demokrat Adalet Partisi
Beşinci Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
(5) Chun Doo-hwan.png Chun Doo-hwan
Jeon Duhwan
전두환
全斗煥
(1931–)
12 25 Şubat
1981
24 Şubat
1988
1981 — 90.2% Demokrat Adalet Partisi
Altıncı Cumhuriyet Cumhurbaşkanları
6 Roh Tae-woo presidential portrait.jpg Roh Tae-woo
No Taeu
노태우
盧泰愚
(1932–)
13 25 Şubat
1988
24 Şubat
1993
1987 — 36.6%
8,282,738
Demokrat Adalet Partisi
7 Kim Young-sam presidential portrait.jpg Kim Young-sam
Gim Yeongsam
김영삼
金泳三
(1927–2015)
14 25 Şubat
1993
24 Şubat
1998
1992 — 42.0%
9,977,332
Demokrat Liberal Parti (1993–1995)
Yeni Kore Partisi (1995–1997)
8 Kim Dae-jung presidential portrait.jpg Kim Dae-jung
Gim Daejung
김대중
金大中
(1925–2009)
15 25 Şubat
1998
24 Şubat
2003
1997 — 40.3%
10,326,275
Yeni Siyaset için Ulusal Kongre (1998–2000)
Yeni Binyıl Demokrat Parti (2000–2002)
9 Roh Moo-hyun presidential portrait.jpg Roh Moo-hyun
No Muhyeon
노무현
盧武鉉
(1946–2009)
16 25 Şubat
2003
12 Mart
2004
2002 — 48.91%
12,014,277
Yeni Binyıl Demokrat Parti (2003)
Bu süre zarfında Başbakan Goh Kun (고건 / 高建), Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
14 Mayıs
2004
24 Şubat
2008
Görevden alma başarısız; yeniden Açık Uri Partisi (Bizim Açık Partisi) (2004–2007)
10 Lee Myung-bak presidential portrait.jpg Lee Myung-bak
I Myeongbak
이명박
李明博
(1941–)
17 25 Şubat
2008
24 Şubat
2013
2007 — 48.7%
11,492,389
Büyük Millet Partisi (2008–2012)
Saenuri Parti (Yeni Sınır Partisi) (2012–2013)
11 Park Geun-hye presidential portrait.png Park Geun-hye
Bak Geunhye
박근혜
朴槿惠
(1952–)
18 25 Şubat
2013
10 Mart
2017
2012 — 51.6%
15,773,128
Saenuri (Yeni Cephe) (2013–2017)
Özgür Kore (2017)
9 Aralık 2016 - 10 Mart 2017 tarihleri arasında, Başbakan Hwang Kyo-ahn (황교안 / 黃敎安) Park Geun-hye'nin görev süresini doldurmak için Geçici Cumhurbaşkanı oldu.
Geçiş dönemi sırasında Başbakan Hwang Kyo-ahn (황교안 / 黃敎安) Geçici Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.
12 Moon Jae-in presidential portrait.jpg Moon Jae-in
Mun Jaein
문재인
文在寅
(1953–)
19 10 Mayıs
2017
Görevde 2017 — 41.1%
13,423,800
Demokratik

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]