Nüfus yoğunluklarına göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Nüfus yoğunluğu.

Nüfus yoğunluklarına göre ülkelerin listesi. Bu liste, bağımsız ülke ya da özerk bölgelerde bir kilometrekarede yaşayan insanların sayısına göre oluşturulmuşur. Tabloda geçen yüzölçümü verileri, göl, baraj ve akarsuları da kapsar. Tablodaki sayılar, toplam nüfusun yüzölçümüne bölünerek elde edildiği için nüfusun gerçek dağılışını yansıtmamaktadır. Bağımsız olmayan ya da uluslararası camiada tanınmamış ülkeler eğik yazıyla gösterilmiştir.


Sıra Ülke / Bölge Nüfus Yüzölçümü (km²) Yoğunluk (km²ye) Notlar
Dünya 6.655.452.799 148.940.000 44,69 [1]
1 Makao Macau (Macau) 538,100 29.2 18,428
2 Monako Monaco 32,671 1.95 16,754 [2]
3 Singapur Singapur 4.588.600 707.1 6,489
4 Hong Kong Hong Kong (Çin) 7,040,885 1,099 6,407
5 Cebelitarık Cebelitarık (BK) 27,921 6 4,654
6 Vatikan Vatikan 821 0.44 1,866 [3]
7 Bahreyn Bahreyn 1,046,814 720 1,454 [4]
8 Malta Malta 401,880 316 1,272
9 Bermuda Bermuda (BK) 64,174 53 1,211
10 Maldivler Maldivler 329,198 298 1,105
11 Bangladeş Bangladeş 150,448,339 143,998 1,045 [5]
12 Birleşik Krallık Kanal Adaları (İngiliz Kraliyet ailesi malı) 149,463 195 766
13 Filistin Devleti Filistin 4,018,332 6,020 667
14 Nauru Nauru 13,635 21 649
15 Çin Cumhuriyeti Tayvan 22,894,384 35,980 636 [3]
16 Barbados Barbados 269,556 430 627
17 Fransa Saint Martin (Fransa) 33,102 53.2 622
18 Mauritius Mauritius 1,244,663 2,040 610
19 Aruba Aruba (Hollanda) 103,484 193 536
20 Fransa Mayotte (Fransa) 186,452 374 499 [6]
21 Güney Kore Güney Kore 49,044,790 99,538 493
22 San Marino San Marino 28,117 61 461
23 Porto Riko Puerto Rico (US) 3,954,584 8,875 446
24 Tuvalu Tuvalu 10,441 26 402
25 Hollanda Hollanda 16,423,431 41,528 395 [7]
26 Fransa Martinique (Fransa) 395,932 1,102 359
27 Komorlar Komor Adaları 797,902 2,235 357
28 Lübnan Lübnan 3,576,818 10,400 344
29 Ruanda Ruanda 9,037,690 26,338 343
30 Marshall Adaları Marşal Adaları 61,963 181 342
31 Belçika Belçika 10,419,050 30,528 341
32 Japonya Japonya 128,084,700 377,873 339
33 Hindistan Hindistan 1,103,371,000 3,287,263 336
34 El Salvador El Salvador 6,880,951 21,041 327
35 Fransa Saint-Barthélemy (Fransa) 6,852 21 326
35 Amerikan Samoası Amerikan Samoası (ABD) 64,869 199 326
37 İsrail İsrail 7,180,000 22,072 325
38 ABD Virjin Adaları ABD Virgin Adaları (US) 111,818 347 322
39 Sri Lanka Sri Lanka 20,742,910 65,610 316
40 Fransa Réunion (Fransa) 785,139 2,510 313
41 Guam Guam (ABD) 169,635 549 309
42 Haiti Haiti 8,527,777 27,750 307
42 Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadines 119,051 388 307
44 Saint Lucia Saint Lucia 160,765 539 298
45 Filipinler Filipinler 83,054,480 300,000 277
46 Burundi Burundi 7,547,515 27,834 271
47 Grenada Grenada 102,924 344 260
48 Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago 1,305,236 5,130 254
48 Vietnam Vietnam 84,238,230 331,689 254
50 Fransa Guadeloupe (Fransa) 405,000 1,628 249 [8]
51 Birleşik Krallık Birleşik Krallık 60,776,238 242,900 246
52 Jamaika Jamaika 2,650,713 10,991 241
53 Almanya Almanya 82,689,210 357,022 232
54 Hollanda Antilleri Hollanda Antilleri (Hollanda) 182,656 800 228
57 Lihtenştayn Liechtenstein 34,521 160 216
58 Pakistan Pakistan 157,935,100 796,095 198
58 İtalya İtalya 58,092,740 301,318 193
59 Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti 9,365,818 48,671 192
60 Kuzey Kore Kuzey Kore 22,487,660 120,538 187
61 Nepal Nepal 27,132,630 147,181 184
62 Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda 81,479 442 184
63 Lüksemburg Lüksemburg 464,904 2,586 180
64 Seyşeller Seyşeller 80,654 455 177
65 İsviçre İsviçre 7,252,331 41,284 176
66 Kuzey Mariana Adaları Kuzey Mariana Adaları (ABD) 80,801 464 174
67 Cayman Adaları Cayman Adaları (UK) 45,017 264 171
68 Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis 42,696 261 164
69 São Tomé ve Príncipe Sao Tome ve Principe 156,523 964 162
70 Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya 110,487 702 157
71 Kuveyt Kuveyt 2,686,873 17,818 151
72 Britanya Virjin Adaları Birleşik Krallık Virgin Adaları 22,016 151 146
73 Andorra Andorra 67,151 468 143
74 Nijerya Nijerya 131,529,700 923,768 142
75 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti 1,323,324,000 9,596,961 138 [9]
76 Tonga Tonga 102,311 747 137 [10]
77 Kiribati Kiribati 99,350 726 137
78 Gambiya Gambiya 1,517,079 11,295 134
79 Anguilla Anguilla (BK) 12,205 91 134
80 Man Adası Man Adası (BK) 76,538 572 134
81 Transdinyester Transdinyester (Moldova) 555,347 4163 133 [11]
82 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 10,219,600 78,866 130
83 Danimarka Danimarka 5,471,590 43,094 127
84 Yeşil Burun Adaları Yeşilburun 506,807 4,033 126
85 Tayland Tayland 64,232,760 513,115 125
86 Polonya Polonya 38,529,560 312,685 123 [10]
87 Moldova Moldova 4,128,047 33,844 122
88 Uganda Uganda 28,816,230 241,038 120
89 Endonezya Endonezya 222,781,500 1,904,569 117
90 Guatemala Guatemala 12,599,060 108,889 116
91 Yeni Zelanda Tokelau (Yeni Zelanda) 1,378 12 115
92 Portekiz Portekiz 10,494,500 91,982 114
93 Avrupa Birliği Avrupa Birliği 494,070,000 4,422,773 112
94 Slovakya Slovakya 5,400,908 49,033 110
95 Fransa Fransa (Yalnızca Avrupa) 60,495,540 551,500 110
96 Arnavutluk Arnavutluk 3,129,678 28,748 109
97 Malavi Malavi 12,883,940 118,484 109
98 Macaristan Macaristan 10,097,730 93,032 109
99 Togo Togo 6,145,004 56,785 108
100 Dominika Dominika 78,940 751 105
101 Suriye Suriye 19,043,380 185,180 103
102 Küba Küba 11,269,400 110,861 102
103 Ermenistan Ermenistan 3,016,312 29,800 101
104 Sırbistan Sırbistan 7,800,000 77,474 100 [3]
105 Avusturya Avusturya 8,189,444 83,858 98
106 Azerbaycan Azerbaycan 8,410,801 86,600 97
107 Slovenya Slovenya 2,066,814 20,256 97
108 Türkiye Türkiye 71,517,100 783,562 93
109 Gana Gana 22,112,810 238,533 93
110 Romanya Romanya 21,711,470 238,391 91
111 Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs 835,307 9,251 90
112 İspanya İspanya 45,200,737 506,030 89
113 Kosta Rika Kosta Rika 4,327,228 51,100 85
114 Yunanistan Yunanistan 11,119,890 131,957 84
115 Hırvatistan Hırvatistan 4,551,338 56,538 81
116 Makedonya Cumhuriyeti Makedonya Cumhuriyeti 2,034,060 25,713 79
117 Kuzey Kıbrıs Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 264,172 3,355 78 [12]
118 Kamboçya Kamboçya 14,071,010 181,035 78
119 Fransa Wallis ve Futuna (Fransa) 15,480 200 77
120 Sierra Leone Sierra Leone 5,525,478 71,740 77
121 Ukrayna Ukrayna 46,480,700 603,700 77
122 Malezya Malezya 27,250,370 329,847 77
123 Bosna-Hersek Bosna-Hersek 3,907,074 51,197 76
124 Cook Adaları Cook Adaları (Yeni Zelanda) 17,954 236 76
125 Benin Benin 8,438,853 112,622 75
126 Myanmar Myanmar 50,519,490 676,578 75
127 Mısır Mısır 74,032,880 1,001,449 74
128 Katar Katar 812,842 11,000 74
129 Fas Fas 31,478,460 446,550 70
130 Etiyopya Etiyopya 77,430,700 1,104,300 70
131 Bulgaristan Bulgaristan 7,725,965 110,912 70
132 Irak Irak 28,807,190 438,317 66
133 Samoa Samoa 184,984 2,831 65
134 Brunei Brunei 373,819 5,765 65
135 Honduras Honduras 7,204,723 112,492 64
136 Gürcistan Gürcistan 4,474,404 69,700 64
137 Fransız Polinezyası Fransız Polinezyası (Fransa) 256,603 4,000 64
138 Ürdün Ürdün 5,702,776 89,342 64
139 Doğu Timor Doğu Timor 947,064 14,874 64
140 Turks ve Caicos Adaları Turks ve Caicos Islands (UK) 26,288 417 63 [10]
141 Tunus Tunus 10,102,470 163,610 62
142 Svaziland Svaziland 1,032,438 17,364 59
143 Özbekistan Özbekistan 26,593,120 447,400 59
144 Senegal Senegal 11,658,170 196,722 59
145 Lesoto Lesotho 1,794,769 30,355 59
146 İrlanda İrlanda 4,147,901 70,273 59
147 Kenya Kenya 34,255,720 580,367 59
148 Fildişi Sahili Fildişi Sahili 18,153,870 322,463 56
149 Meksika Meksika 107,029,400 1,958,201 55
150 Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 4,495,823 83,600 54
151 Ekvador Ekvador 13,542,420 283,561 53
152 Litvanya Litvanya 3,369,600 65,300 52
153 Burkina Faso Burkina Faso 13,227,840 274,000 48
154 Beyaz Rusya Beyaz Rusya 9,755,106 207,600 47
155 Fiji Fiji 847,706 18,274 46
156 Bhutan Bhutan 2,162,546 47,000 46
157 Afganistan Afganistan 29,863,010 652,090 46
158 Tacikistan Tacikistan 6,506,980 143,100 45
159 Karadağ Karadağ 630,548 14,026 45 [3]
160 Montserrat Montserrat (BK) 4,488 102 44
161 Gine Bissau Gine-Bissau 1,586,344 36,125 44
162 Palau Palau 19,949 459 43
163 Panama Panama 3,231,502 75,517 43
164 Nikaragua Nikaragua 5,486,685 130,000 42
165 İran İran 69,515,210 1,648,195 42
166 Tanzanya Tanzanya 38,328,810 945,087 41 [10]
167 Saint Helena Saint Helena (BK) 4,918 122 40
168 Kolombiya Kolombiya 45,600,240 1,138,914 40
169 Yemen Yemen 20,974,660 527,968 40
170 Güney Afrika Güney Afrika Cumhuriyeti 47,431,830 1,221,037 39
171 Gine Gine 9,402,098 245,857 38
172 Eritre Eritre 4,401,357 117,600 37
173 Letonya Letonya 2,306,988 64,600 36
174 Kamerun Kamerun 16,321,860 475,442 34
175 Cibuti Cibuti 793,078 23,200 34
176 Faroe Adaları Faroe Adaları (Danimarka) 47,017 1,399 34
177 Zimbabve Zimbabve 13,009,530 390,757 33
178 Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dağlık Karabağ 145,000 4,400 33 [13]
179 Madagaskar Madagaskar 18,605,920 587,041 32
180 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 301,140,000 9,629,091 31
181 Abhazya Abhazya (Gürcistan) 200,000 7,138 29 [14]
182 Estonya Estonya 1,329,697 45,100 29
183 Liberya Liberya 3,283,267 111,369 29
184 Venezuela Venezuela 26,749,110 912,050 29
185 Kırgızistan Kırgızistan 5,263,794 199,900 26
186 Laos Laos 5,924,145 236,800 25
187 Mozambik Mozambik 19,792,300 801,590 25
188 Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti 57,548,740 2,344,858 25
189 Somaliland Somaliland (Somali) 3,500,000 137,600 25 [15]
190 Fransa Saint-Pierre ve Miquelon (Fransa) 5,769 242 24
191 Bahamalar Bahamalar 323,063 13,878 23
192 Brezilya Brezilya 186,404,900 8,514,877 22
193 Peru Peru 27,968,240 1,285,216 22
194 Şili Şili 16,295,100 756,096 22
195 İsveç İsveç 9,041,262 449,964 20.0
196 Uruguay Uruguay 3,463,197 175,016 19.8
197 Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi 503,519 28,051 18.0
198 Güney Osetya Güney Osetya 70,000 3,900 17.9 [16]
199 Vanuatu Vanuatu 211,367 12,189 17.3
200 Solomon Adaları Solomon Adaları 477,742 28,896 16.5
201 Finlandiya Finlandiya 5,302,060 338,145 15.6
202 Zambiya Zambiya 11,668,460 752,618 15.5
203 Paraguay Paraguay 6,158,259 406,752 15.1
204 Yeni Zelanda Yeni Zelanda 4,028,384 270,534 14.9
205 Sudan Sudan 36,232,950 2,505,813 14.5
206 Arjantin Arjantin 38,747,150 2,780,400 13.9
207 Cezayir Cezayir 32,853,800 2,381,741 13.8
208 Pitcairn Adaları Pitcairn Adaları (BK) 67 5 13.4
209 Somali Somali 8,227,826 637,657 12.9
210 Angola Angola 15,941,390 1,246,700 12.8
211 Fransa Yeni Kaledonya (Fransa) 236,838 18,575 12.8
212 Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine 5,887,138 462,840 12.7
213 Belize Belize 294,835 22,966 12.3
214 Norveç Norveç 4,751,236 385,155 12.3
215 Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti 3,998,904 342,000 11.7
216 Suudi Arabistan Suudi Arabistan 24,573,100 2,149,690 11.4
217 Nijer Nijer 13,956,980 1,267,000 11.0
218 Mali Mali 13,518,420 1,240,192 10.9
219 Türkmenistan Türkmenistan 4,833,266 488,100 9.9
220 Rusya Rusya 143,201,600 17,098,242 8.4
221 Bolivya Bolivya 9,182,015 1,098,581 8.4
222 Umman Umman 2,577,000 309,500 8.3
223 Çad Çad 9,748,931 1,284,000 7.6
224 Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti 4,037,747 622,984 6.5
225 Niue Niue (Yeni Zelanda) 1,625 260 6.2
226 Kazakistan Kazakistan 14,825,110 2,724,900 5.4
227 Gabon Gabon 1,383,841 267,668 5.2
228 Guyana Guyana 751,218 214,969 3.5
229 Libya Libya 5,853,452 1,759,540 3.3
230 Kanada Kanada 33,390,141 9,970,610 3.2
231 Botsvana Botsvana 1,764,926 581,730 3.0
232 Moritanya Moritanya 3,068,742 1,025,520 3.0
233 İzlanda İzlanda 309,672 103,000 3.0
234 Surinam Surinam 449,238 163,820 2.7
235 Avustralya Avustralya 21,050,000 7,682,300 2.6
236 Namibya Namibya 2,031,252 824,292 2.5
237 Fransa Fransız Guyanası (Fransa) 187,056 90,000 2.1
238 Moğolistan Moğolistan 2,646,487 1,564,116 1.7
239 Batı Sahra Batı Sahara 341,421 266,000 1.3
240 Falkland Adaları Falkland Adaları (BK) 3,060 12,173 0.25
241 Grönland Grönland (Danimarka) 56,916 2,175,600 0.026

Source: United Nations World Population Prospects (2004 revision). Data is for 2005.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ World POPClock Projection at 22:13, 8 March 2008 (UTC)
  2. ^ The Monaco government uses a smaller surface area figure resulting in a population density of 18,078 per km².
  3. ^ a b c d Population density calculated using surface area and population figures from [1]
  4. ^ mohammed al a'ali (April 1, 2008), Population surge 'threat to economy', gulf Daily News, http://gulf-daily-news.com/Story.asp?Article=213323&Sn=BNEW&IssueID=31012, erişim tarihi: 2008-04-21 
  5. ^ Latest figure from the World Bank Development Indicators Database is 1,090 per km²
  6. ^ Population density calculated using surface area and population figures from INSEE Mayotte.
  7. ^ Netherlands, cbs.nl, http://www.cbs.nl/en-GB/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/bevolkingsteller.htm?languageswitch=on, erişim tarihi: 2008-04-21 
  8. ^ Figure without the territories of Saint-Martin and Saint-Barthélemy detached from Guadeloupe on February 22, 2007.
  9. ^ http://www.cpirc.org.cn/index.asp (Chinese language)
  10. ^ a b c d The UN figure is not consistent with the figure based on dividing the population by the area. The calculated figure is listed on this table instead.
  11. ^ Population figure based upon the 2004 census, density figure thus calculated.[2]
  12. ^ Population figure based upon the 2006 census, density figure thus calculated.[3]
  13. ^ Population figure 2002 estimate, density figure calculated using this estimate.[4]
  14. ^ Population figure from the 2003 census, surface area based upon the 83% of Abkhazia controlled by the Republic of Abkhazia at the present moment, density figure calculated using these two figures.[5]
  15. ^ Population figure 2005 estimate, density figure calculated using this estimate.[6] [7]
  16. ^ Population figure 2002 estimate, density figure calculated using this estimate.[8]