Nüfuslarına göre şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Dünyanın en çok nüfuslu şehri Şangay.

Dünya'nın en kalabalık şehirleri sıralamasına göre; kent nüfuslarına göre dünyanın en kalabalık kenti Şangay'dır. 2. en kalabalık şehir İstanbul 3.ise Karaçi dir. Ancak Metropol nüfusları dikkate alındığında New York City 19.006.798 kişilik nüfusuyla ilk sırada yer alır. 2008 yılı verilerine göre kentler şu şekilde sıralanmaktadır:

Nüfuslarına göre şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Şehir Nüfus Açıklama Yüz ölçümü (km²) Nüfus yoğunluğu (/km²) Ülke
1 Şangay &0000000017836133.00000017.836.133[1] Core districts[2] &0000000000002605.8000002.605,8 &0000000000006845.0000006.845  Çin
2 İstanbul 14.160.467[3] Metropolitan Municipality &0000000000001831.0000001.831 &0000000000007166.0000007.166  Türkiye
3 Karaçi &0000000012991000.00000012.991.000[1] City District &0000000000003527.0000003.527 &0000000000003683.0000003.683  Pakistan
4 Mumbai &0000000012478447.00000012.478.447[4] Municipal Corporation &0000000000000603.000000603 &0000000000020694.00000020.694  Hindistan
5 Beijing &0000000011716000.00000011.716.000[1] Core districts[5] &0000000000001368.3200001.368,32 &0000000000007400.0000007.400  Çin
6 Moskova &0000000011551930.00000011.551.930[6] Federal City &0000000000001091.0000001.091[7] &0000000000010588.00000010.588  Rusya
7 São Paulo &0000000011316149.00000011.316.149[8] Municipality &0000000000001523.0000001.523 &0000000000007383.0000007.383  Brezilya
8 Tianjin &0000000011090314.00000011.090.314[1] All districts &0000000000007422.0000007.422 &0000000000001494.0000001.494  Çin
9 Guangzhou &0000000011070654.00000011.070.654[1] All districts &0000000000003843.0000003.843 &0000000000002881.0000002.881  Çin
10 Delhi &0000000011007835.00000011.007.835[4] Municipal Corporation &0000000000001397.2900001.397,29 &0000000000007877.9000007.877,9  Hindistan
11 Seul &0000000010575447.00000010.575.447[9] Special City &0000000000000605.250000605,25[10] &0000000000017473.00000017.473  Güney Kore
12 Shenzhen &0000000010357938.00000010.357.938[1] All districts &0000000000001989.0000001.989 &0000000000005201.0000005.201  Çin
13 Cakarta &0000000009588198.0000009.588.198[11] Special capital district &0000000000000662.330000662,33 &0000000000014476.00000014.476  Endonezya
14 Tokyo &0000000008887608.0000008.887.608[12] 23 Special Wards[13] &0000000000000617.180000617,18 &0000000000014400.00000014.400  Japonya
15 Mexico City &0000000008873017.0000008.873.017[14] Federal District &0000000000001485.4900001.485,49[15] &0000000000005973.0000005.973  Meksika
16 Kinshasa &0000000008754000.0000008.754.000[16] City-Province[17] &0000000000002016.0000002.016 &0000000000004342.0000004.342  Demokratik Kongo Cumhuriyeti
17 Bangalore &0000000008425970.0000008.425.970[4] Municipal Corporation &0000000000000709.500000709,5[18] &0000000000011876.00000011.876  Hindistan
18 Dongguan &0000000008220237.0000008.220.237[1] Prefecture-level city &0000000000002465.0000002.465 &0000000000003335.0000003.335  Çin
19 New York City &0000000008175133.0000008.175.133[19] City proper &0000000000000789.400000789,4 &0000000000010356.00000010.356 Amerika Birleşik Devletleri ABD
20 Lagos &0000000007937932.0000007.937.932[20] statistical area &0000000000000999.600000999,6 &0000000000007938.0000007.938  Nijerya
21 Londra &0000000007753600.0000007.753.600[21] Greater London[22] &0000000000001580.0000001.580 &0000000000004863.0000004.863  Birleşik Krallık
22 Lima &0000000007605742.0000007.605.742[23] Province[24] &0000000000002670.4000002.670,4 &0000000000002848.0000002.848  Peru
23 Bogotá &0000000007467804.0000007.467.804[25] Capital district &0000000000001590.0000001.590 &0000000000004697.0000004.697  Kolombiya
24 Tahran &0000000007241000.0000007.241.000[16] City proper &0000000000000760.000000760 &0000000000010359.00000010.359  İran
25 Ho Chi Minh Kenti &0000000007162864.0000007.162.864[26] Province-level municipality &0000000000002095.0100002.095,01 &0000000000003419.0000003.419  Vietnam
26 Hong Kong &0000000007108100.0000007.108.100[27] Special Administrative Region &0000000000001108.0000001.108[28] &0000000000006415.0000006.415  Çin
27 Bangkok &0000000007025000.0000007.025.000[29] Administrative area &0000000000001568.7400001.568,74 &0000000000004478.0000004.478  Tayland
28 Dakka &0000000007000940.0000007.000.940[30] City Corporation &0000000000000360.000000360[31] &0000000000019447.00000019.447  Bangladeş
29 Haydarabad &0000000006809970.0000006.809.970[4] Municipal Corporation &0000000000000621.480000621,48[32] &0000000000010958.00000010.958  Hindistan
30 Kahire &0000000006758581.0000006.758.581[33] Governorate &0000000000000453.000000453 &0000000000017190.00000017.190  Mısır
31 Hanoi &0000000006451909.0000006.451.909[26] Province-level municipality &0000000000003344.7000003.344,7 &0000000000001943.4000001.943,4  Vietnam
32 Wuhan &0000000006434373.0000006.434.373[34]
[kaynak belirtilmeli]
Central districts[35]
[kaynak belirtilmeli]
&0000000000000888.420000888,42[36] &0000000000007242.0000007.242  Çin
33 Rio de Janeiro &0000000006323037.0000006.323.037[37] Municipality &0000000000001182.0000001.182 &0000000000005349.0000005.349  Brezilya
34 Lahor &0000000006318745.0000006.318.745[38] City District &0000000000001772.0000001.772 &0000000000003566.0000003.566  Pakistan
35 Ahmedabad &0000000005570585.0000005.570.585[4] Municipal Corporation &0000000000000204.000000204 &0000000000027307.00000027.307  Hindistan
36 Bağdat &0000000005402486.0000005.402.486[39] City proper &0000000000001134.0000001.134 &0000000000004064.0000004.064  Irak
37 Riyad &0000000005188286.0000005.188.286[40] City proper &0000000000000800.000000800 &0000000000006485.0000006.485  Suudi Arabistan
38 Singapur &0000000005183700.0000005.183.700[41] City State &0000000000000712.400000712,4 &0000000000007276.0000007.276  Singapur
39 Ankara 5.045.083[3] Metropolitan Municipality &0000000000002516.0000002.516 &0000000000001551.0000001.551  Türkiye
40 Santiago &0000000005012973.0000005.012.973[42] Province[43] &0000000000002030.0000002.030 &0000000000002469.0000002.469  Şili
41 Sankt Petersburg &0000000004868520.0000004.868.520[6] City proper &0000000000001399.0000001.399[7] &0000000000003480.0000003.480  Rusya
42 Chennai &0000000004681087.0000004.681.087[4] Municipal Corporation &0000000000000187.000000187 &0000000000025033.00000025.033  Hindistan
43 Chongqing &0000000004513100.0000004.513.100[44]
[kaynak belirtilmeli]
Core districts[35]

[kaynak belirtilmeli]

&0000000000001435.0000001.435 &0000000000003145.0000003.145  Çin
44 Kolkata &0000000004486679.0000004.486.679[4] Municipal Corporation &0000000000000185.000000185 &0000000000024252.00000024.252  Hindistan
45 Surat &0000000004462002.0000004.462.002[4] Municipal Corporation &0000000000000326.515000326,515[45] &0000000000013666.00000013.666  Hindistan
46 Yangon &0000000004350000.0000004.350.000[16] City proper &0000000000000598.750000598,75[46] &0000000000006828.0000006.828  Myanmar
47 İskenderiye &0000000004110015.0000004.110.015[33] Governorate &0000000000002680.0000002.680 &0000000000001611.0000001.611  Mısır
48 Shenyang &0000000004101197.0000004.101.197[47] (2006-12-31) Core districts &0000000000003495.0000003.495 &0000000000001173.0000001.173  Çin
49 New Taipei City &0000000003910086.0000003.910.086[48] Special municipality &0000000000002052.5667002.052,5667[49] &0000000000001905.0000001.905  Çin Cumhuriyeti
50 Johannesburg &0000000003888180.0000003.888.180[50] Metropolitan Municipality &0000000000001644.9600001.644,96 &0000000000002364.0000002.364  Güney Afrika
51 Los Angeles &0000000003792621.0000003.792.621[19] City proper &0000000000001290.0000001.290 &0000000000002940.0000002.940 Amerika Birleşik Devletleri ABD
52 Yokohama &0000000003680267.0000003.680.267[51] City proper &0000000000000437.380000437,38 &0000000000008414.0000008.414  Japonya
53 Abidjan &0000000003660682.0000003.660.682[52] Department/District &0000000000002119.0000002.119 &0000000000001728.0000001.728  Fildişi Sahili
54 Busan &0000000003600381.0000003.600.381[53] Metropolitan City &0000000000000766.120000766,12[53] &0000000000004666.0000004.666  Güney Kore
55 Cape Town &0000000003497097.0000003.497.097[50] Metropolitan Municipality &0000000000002454.7200002.454,72 &0000000000001424.0000001.424  Güney Afrika
56 Durban &0000000003468086.0000003.468.086[50] Metropolitan Municipality &0000000000002291.8900002.291,89 &0000000000001513.0000001.513  Güney Afrika
57 Cidde &0000000003430697.0000003.430.697[40] City proper &0000000000001230.0000001.230 &0000000000002789.0000002.789  Suudi Arabistan
58 Berlin &0000000003424764.0000003.424.764[54] City state &0000000000000892.000000892 &0000000000003842.0000003.842  Almanya
59 Pyongyang &0000000003255388.0000003.255.388[55] Direct-controlled municipality &0000000000003194.0000003.194 &0000000000001019.0000001.019  Kuzey Kore
60 Madrid &0000000003213271.0000003.213.271[56] Municipality &0000000000000698.000000698 &0000000000004604.0000004.604  İspanya
61 Nairobi &0000000003138369.0000003.138.369[57] Province &0000000000000696.000000696 &0000000000004509.0000004.509  Kenya
62 Pune &0000000003115431.0000003.115.431[4] Municipal Corporation &0000000000000450.690000450,69 &0000000000006913.0000006.913  Hindistan
63 Jaipur &0000000003073350.0000003.073.350[4] Municipal Corporation &0000000000000485.000000485 &0000000000006337.0000006.337  Hindistan
64 Kazablanka &0000000003027000.0000003.027.000[58] City proper &0000000000000324.000000324 &0000000000009342.0000009.342  Fas

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g "Cities: largest (without surrounding suburban areas)". Geohive. http://www.geohive.com/earth/cy_notagg.aspx. 
  2. ^ Based on the following districts: Huangpu, Luwan (merged into Huangpu in 2011), Xuhui, Changning, Jing'an, Putuo, Zhabei, Hongkou, Yangpu, Pudong, Baoshan, Minhang, and Jiading, considered "core districts" by Geohive.
  3. ^ a b 2010 register-based census of Turkey, as tabulated by citypopulation.de
  4. ^ a b c d e f g h i j "Provisional Population Totals, Census of India 2011". Census of India. http://www.censusindia.gov.in/2011-prov-results/paper2/data_files/India2/Table_2_PR_Cities_1Lakh_and_Above.pdf. Erişim tarihi: 2011-10-18. 
  5. ^ based on the districts of Dongcheng, Xicheng, Chaoyang, Fengtai, Shijingshan, and Haidian, considered "core districts" by Geohive.
  6. ^ a b Federal State Statistics Service, Russia (xls, in Russian) 2011-01-01 Esimation based on National Census 2010-10-14. Retrieved on 2011-03-30.
  7. ^ a b Ministry of Economic Development of the Russian Federation. Federal Registration, Cadastre&Cartograhy Service. Russia Landuse National Report 2008, p.187-188 (in Russian)
  8. ^ Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; Censo Demografico 2010, resultados, São Paulo (zip) Retrieved on 2010-12-01. Census results for 2010-08-01.
  9. ^ "Seoul Statistics (Population)". Seoul Metropolitan Government. http://stat.seoul.go.kr/Seoul_System5.jsp?stc_cd=418. Erişim tarihi: 24 March 2010. 
  10. ^ "Seoul Statistics (Land Area)". Seoul Metropolitan Government. http://stat.seoul.go.kr/Seoul_System5.jsp?stc_cd=412. Erişim tarihi: 24 March 2010. 
  11. ^ Hasil Sensus Penduduk 2010, Provinsi DKI Jakarta (pdf) 2010 Census result. Retrieved on 2010-11-21.
  12. ^ Official monthly estimated de jure population by the Tokyo Metropolitan Government (in Japanese). Population estimate on 2010-06-01.
  13. ^ Corresponds to the former City of Tokyo merged into the Tokyo Metropolis on July 1, 1943. The whole of 23 wards is now a special local public entity which provides limited public service, and is sometimes statistically treated as the city proper of Tokyo (e.g. Statistical Bureau of Japan, The Population of capital cities and cities of 100 000 or more inhabitants. United Nations Statistics Division).
  14. ^ Instituto Nacional de Estadística y Geografía, México; Censo de Población y Vivienda 2010, Resultados preliminares Preliminary 2010 Census results. Retrieved on 2010-11-26.
  15. ^ Consejo Nacional de Población, México; Delimitación de las zonas metropolitanas de México 2005 Retrieved on 2010-11-26.
  16. ^ a b c UN world Urbanization Prospects estimate for 2010. While the UN list is nominally a list of urban agglomerations, this particular city is listed as using the "city proper" statistical concept in the sources section of the UN report.
  17. ^ Excluding the rural commune of Maluku
  18. ^ "BBMP Delimitation 2009". Government of Karnataka. http://www.bbmpwards.org/bbmporg/Composition_of_BBMP.aspx. Erişim tarihi: 2009-11-09.  [ölü/kırık bağlantı]
  19. ^ a b "Interactive Population Map". US Census Bureau. http://2010.census.gov/2010census/popmap/. Erişim tarihi: 2011-08-03. 
  20. ^ Summing the 16 LGAs making up Metropolitan Lagos (Agege, Ajeromi-Ifelodun, Alimosho, Amuwo-Odofin, Apapa, Eti-Osa, Ifako-Ijaiye, Ikeja, Kosofe, Lagos Island, Lagos Mainland, Mushin, Ojo, Oshodi-Isolo, Shomolu, Surulere) as per:
    Federal Republic of Nigeria Official Gazette (15 May 2007). "Legal Notice on Publication of the Details of the Breakdown of the National and State Provisional Totals 2006 Census" (PDF). July 4, 2007 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20070704042011/http://www.nigerianstat.gov.ng/Connections/Pop2006.pdf. Erişim tarihi: 2007-06-29. 
  21. ^ UK Office of National Statistics -- mid-2007 population estimate for London region
  22. ^ Composed of the City of London and the 32 London boroughs
  23. ^ INEI 2007 Census Results
  24. ^ Composed of 43 independent districts
  25. ^ "Bogotá population" (Spanish). Secretaría Distrital de Planeación. http://www.sdp.gov.co/resources/estadistica/Bogota_en_Cifras_junio_13_V17.xls. Erişim tarihi: 15 June 2011. 
  26. ^ a b "General Statistics Office Of Vietnam". Gso.gov.vn. http://www.gso.gov.vn/default_en.aspx?tabid=462&idmid=2&idmid=2&ItemID=9789. Erişim tarihi: 2010-07-26. 
  27. ^ Census and Statistics Department, Hong Kong; Population and Vital Events Retrieved on 2011-10-18. Estimated population in mid 2011.
  28. ^ "Hong Kong: Broad Land Usage Distribution". Planning Department: The Government of the Hong Kong Special Administration Region. http://www.pland.gov.hk/pland_en/info_serv/statistic/landu.html. Erişim tarihi: 18 October 2011. 
  29. ^ National Statistical Office Thailand, Key Statistics of Thailand 2007; Chapter 1.9, Population Projections (1 July) by Region and Sex (embedded in huge 121MB zipped file!) Retrieved on 2009-08-05. Projected de facto population as of 2009. The registered (de jure) population was 5,695,956 in 2006.
  30. ^ Bangladesh Bureau of Statistics, Statistical Pocket Book, 2008 (pdf-file) 2008 Population Estimate. Retrieved 2009-08-05.
  31. ^ "Dhaka Area". Dhaka City Corporation. http://www.dhakacity.org/Page/About_us/About/Category/2/About_us_info. Erişim tarihi: 6 February 2010. 
  32. ^ "Greater Hyderabad Municipal corporation 2010". GHMC. http://www.ghmc.gov.in/greaterhyd.asp. Erişim tarihi: 12-04-2010. 
  33. ^ a b Central Agency for Public Mobilisation and Statistics, Population and Housing Census 2006, Governorate level, Population distribution by sex (excel-file) For Cairo, figure is an adjusted census result, as Helwan governorate was created on the 17th of April 2008 from a.o. parts of the Cairo governorate.
  34. ^ "武汉市2010年第六次全国人口普查主要数据公报 (Main Data from Wuhan 2010 Census)". Wuhan Statistics Bureau. 10 May 2011. http://www.whtj.gov.cn/Article/ShowArticle.aspx?id=6417. Erişim tarihi: 31 July 2011.  Total population as of 2010-11-01 of the central districts: Jiang'an, Jianghan, Qiaokou, Hanyang, Wuchang, Qingshan, and Hongshan, as defined in Wuhan Statistical Yearbook 2010
  35. ^ a b Refers to fully urban districts, that is districts with a population density of over 1,500 per km².
  36. ^ Wuhan Statistical Yearbook 2010 p. 15
  37. ^ Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; Censo Demografico 2010, resultados, Rio de Janeiro (zip) Retrieved on 2010-12-01. Census results for 2010-08-01.
  38. ^ GeoHive, Pakistan - The Punjab - Administrative units 1998 Census result for Lahore District. Accessed on 2008-09-28. The UN estimated the population of Lahore to be 6,577,000 in 2007. However, that estimate is based on now obsolete administrative boundaries for the Lahore Metropolitan Corporation. The administrative boundaries for Lahore was changed in 2001, when it was transformed from Metropolitan Corporation into a City District. The City District includes the old Metropolitan Corporation as well as the surrounding district. The District of Lahore had a total of 6,318,745 inhabitants in 1998, compared to 5,143,495 for the Metropolitan Corporation. Current, but vague, estimates puts the population of the district at somewhere between 7.5 and 10 millions.
  39. ^ "World: largest cities and towns and statistics of their population". World Gazetteer. http://world-gazetteer.com/wg.php?x=&men=gcis&lng=en&des=wg&srt=npan&col=abcdefghinoq&msz=1500&pt=c&va=&srt=pnan. Erişim tarihi: 30 March 2010. 
  40. ^ a b Central Department of Statistics and Information, Saudi Arabia; Population of cities with at least 5,000 inhabitants, at the 2010 Population Census (pdf, in arabic) Retrieved on 2010-12-13.
  41. ^ Statistics Singapore, Population (Mid-Year Estimates) Retrieved on September 23, 2010. Estimated population on Mid-2010, including Singapore residents plus non-residents. Population of Singapore citizens and residents was 3,642,700 on 2008-06-30.
  42. ^ Instituto Nacional de Estadística, Chile; Proyecciones de población al 30 de Junio 1990-2020, Region Metropolitana de Santiago; Provincias (excel-file) Retrieved on 2009-08-05. Projected population on 2009-06-30.
  43. ^ Composed of 32 independent municipalities
  44. ^ "重庆市2010年第六次全国人口普查主要数据公报 (Main Data from Chongqing 2010 Census)". NetEase. 10 May 2011. http://news.163.com/11/0503/01/733HTAIV00014AED.html. Erişim tarihi: 31 July 2011.  Total population as of 2010-11-01 of the following districts: Yuzhong, Dadukou, Jiangbei, Shapingba, Jiulongpo, and Nan'an
  45. ^ Demographics: Surat Municipal Corporation
  46. ^ Third Regional EST Forum, Presentation of Myanmar. Retrieved 6 June 2009.
  47. ^ City and region database of Statistics Finland
  48. ^ "New Taipei City" (Chinese). Household Registration Service, New Taipei City Government. http://www.ris.ntpc.gov.tw/_file/1392/SG/25351/D.html. Erişim tarihi: 18 October 2011. 
  49. ^ "New Taipei City". New Taipei City Government. http://foreigner.ntpc.gov.tw/web/SG?command=display&pageID=36568&FP=D40000002968000000_5. Erişim tarihi: 18 October 2011. 
  50. ^ a b c Statistics South Africa, Community Survey, 2007, Basic Results Municipalities (pdf-file) Retrieved on 2008-03-23.
  51. ^ Official monthly estimated de jure population by the Kanagawa Prefectural Government (in Japanese). Population estimate on 2010-06-01.
  52. ^ Abidjan District estimate for 2003
  53. ^ a b "Busan: Population and area of Administrative units". Busan Metropolitan City. http://english.busan.go.kr/01_about/03_02.jsp. Erişim tarihi: 12 February 2011. 
  54. ^ "Bevölkerungsstand im Land Berlin". Amt für Statistik Berlin-Brandenburg. http://www.statistik-berlin-brandenburg.de/Publikationen/Otab/2008/ot_a01-01-00_124_200807_be.pdf. Erişim tarihi: 2008-07-31. 
  55. ^ United Nations Statistics Division; Preliminary results of the 2008 Census of Population of the Democratic People’s Republic of Korea conducted on 1-15 October 2008 (pdf-file) Retrieved on 2009-03-01.
  56. ^ INE (2008)
  57. ^ Minister of State for Planning, National Development and Vision 2030; 2009 Population and Housing Census Results (pdf) Retrieved on 2010-12-13.
  58. ^ HCP, Centre d’Etudes et de Recherches Démographiques (CERED) (2009)