Nüfuslarına göre büyük şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Tokyo – Dünyanın en büyük şehri

Bilindiği üzere dünya nüfusu her geçen yıl hızla artmakta ve bu artış da çoğunlukla büyük şehirlerde gerçekleşmektedir. Bu bilginin ışığında dünyadaki en kalabalık büyükşehirlerin yer aldığı bu liste aşağıda verilmiştir. Bu şehirler aslında metropolitan olarak da adlandırılabilirler. Bir şehrin metropolitan sayılabilmesi için şehrin ekonomik, sosyolojik ve refah seviyesi ve daha birçok faktör etkili olabilmektedir.

Nüfuslarına göre büyükşehirler
Dünyadaki en kalabalık metropolleri


Tokyo
New York City
Bombay
São Paulo
Manila
Jakarta
Delhi
Los Angeles
Osaka
Kahire
Şangay
Moskova
İstanbul
Dakka
Londra
Lagos
Tahran
Karaçi
Pekin
Rio de Janeiro
Paris
Düsseldorf, Rhein-Ruhr
Bağdat
Kinhasa-Brazzaville
Chicago
Hartum


Sıra Şehir Nüfus (milyon)
(2009)[1]
Ülke Kıta
1. Tokyo &0000000000000035.00000035-40 Japonya Japonya Asya
2. Mexico City &0000000000000015.00000015-25 Meksika Meksika K. Amerika
3. New York &0000000000000019.00000019-22 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
4. Seul &0000000000000015.00000015-30 Güney Kore Güney Kore Asya
5. Mumbai (Bombay) &0000000000000015.00000015-25 Hindistan Hindistan Asya
6. São Paulo &0000000000000015.00000015-25 Brezilya Brezilya G. Amerika
7. Manila &0000000000000010.00000010-20 Filipinler Filipinler Asya
8. Jakarta &0000000000000015.00000015-25 Endonezya Endonezya Asya
9. Delhi &0000000000000015.00000015-20 Hindistan Hindistan Asya
10. Los Angeles &0000000000000013.00000013-18 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
11. Şangay &0000000000000015.00000015-20 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
12. Kansai (Osaka, Kobe, Kyoto) &0000000000000015.00000015-25 Japonya Japonya Asya
13. Kahire &0000000000000015.00000015-25 Mısır Mısır Afrika
14. Kalküta &0000000000000010.00000010-20 Hindistan Hindistan Asya
15. İstanbul &0000000000000010.00000010-20 Türkiye Türkiye

Avrupa/Asya

16. Moskova &0000000000000010.00000010-20 Rusya Rusya Avrupa
17. Buenos Aires &0000000000000010.00000010-15 Arjantin Arjantin Amerika
18. Dakka &0000000000000010.00000010-20 Bangladeş Bangladeş Asya
19. Londra &0000000000000010.00000010-20 Birleşik Krallık Birleşik Krallık Avrupa
20. Lagos &0000000000000010.00000010-15 Nijerya Nijerya Afrika
21. Tahran &0000000000000010.00000010-20 İran İran Asya
22. Karaçi &0000000000000010.00000010-20 Pakistan Pakistan Asya
23. Pekin &0000000000000010.00000010-20 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
24. Rio de Janeiro &0000000000000010.00000010-15 Brezilya Brezilya G. Amerika
25. Île-de-France (Paris) &0000000000000010.00000010-15 Fransa Fransa Avrupa
26. Rhein-Ruhr &0000000000000010.00000010-15 Almanya Almanya Avrupa
27. Bağdat &0000000000000010.00000010-15 Irak Irak Asya
28. Kinshasa-Brazzaville &0000000000000008.0000008-12 Demokratik Kongo Cumhuriyeti D. Kongo Cum.
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cum.
Afrika
29. Bangkok &0000000000000008.0000008-12 Tayland Tayland Asya
30. Chicago &0000000000000010.00000010 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
31. Hartum &0000000000000008.0000008-12 Sudan Sudan Afrika
32. Hongkong &0000000000000007.0000007-10 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
. Hongkong-Shenzhen &0000000000000015.00000015-25 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
. Shenzhen &0000000000000008.0000008-15 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
33. Nagoya &0000000000000005.0000005-10 Japonya Japonya Asya
34. Taipei &0000000000000005.0000005-10 Çin Cumhuriyeti Çin Cumhuriyeti Asya
35. Washington, D.C.-Baltimore &0000000000000005.0000005-8 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
36. Bogotá &0000000000000007.0000007-10 Kolombiya Kolombiya G. Amerika
37. Lima &0000000000000007.0000007-10 Peru Peru G. Amerika
38. Gauteng (Johannesburg) &0000000000000009.0000009-12 Güney Afrika Güney Afrika Afrika
39. Chongqing &0000000000000007.0000007-32 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
40. San Francisco &0000000000000004.0000004-7 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
41. Kuala Lumpur &0000000000000006.0000006-10 Malezya Malezya Asya
42. Chennai (Madras) &0000000000000007.0000007-10 Hindistan Hindistan Asya
43. Lahore &0000000000000008.0000008-12 Pakistan Pakistan Asya
44. Randstad &0000000000000006.0000006-8 Hollanda Hollanda Avrupa
45. Shenyang &0000000000000007.0000007-10 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
46. Dallas &0000000000000005.0000005-10 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
47. Bandung &0000000000000005.0000005-10 Endonezya Endonezya Asya
48. Cezayir şehri &0000000000000005.0000005-10 Cezayir Cezayir Afrika
49. Bengaluru (Bangalore) &0000000000000005.0000005-10 Hindistan Hindistan Asya
50. Toronto &0000000000000005.0000005-10 Kanada Kanada K. Amerika
51. Tianjin &0000000000000006.0000006-12 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
52. Madrid &0000000000000005.0000005-10 İspanya İspanya Avrupa
53. Hyderabad &0000000000000005.0000005-10 Hindistan Hindistan Asya
54. Philadelphia &0000000000000006.0000006 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
55. Boston &0000000000000005.0000005-8 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
56. Abidjan &0000000000000004.0000004-8 Fildişi Sahili Fildişi Sahili Afrika
57. Singapur-Johor Bahru &0000000000000005.0000005-10 Singapur Singapur
Malezya Malezya
Asya
58. Detroit &0000000000000004.0000004-5 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
59. Guangzhou &0000000000000005.0000005-10 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
60. Houston &0000000000000006.0000006 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
61. Belo Horizonte &0000000000000005.0000005-10 Brezilya Brezilya G. Amerika
62. Atlanta &0000000000000005.0000005-6 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
63. Ahmedabad &0000000000000004.0000004-10 Hindistan Hindistan Asya
64. Ho Şi Min Kenti (Saigon) &0000000000000005.0000005-8 Vietnam Vietnam Asya
65. Pune &0000000000000004.0000004-8 Hindistan Hindistan Asya
66. İbadan &0000000000000004.0000004-8 Nijerya Nijerya Afrika
67. Manchester-Liverpool &0000000000000004.0000004-6 Birleşik Krallık Birleşik Krallık Avrupa
68. Santiago de Chile &0000000000000005.0000005-10 Şili Şili G. Amerika
69. Xi'an &0000000000000005.0000005-10 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
70. Miami &0000000000000005.0000005 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
71. San Diego-Tijuana &0000000000000003.0000003-5 Amerika Birleşik Devletleri ABD
Meksika Meksika
K. Amerika
72. Yangon &0000000000000005.0000005-8 Myanmar Myanmar Asya
73. Barselona &0000000000000004.0000004-6 İspanya İspanya Avrupa
74. Hangzhou &0000000000000004.0000004-8 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
75. Cape Town &0000000000000004.0000004-6 Güney Afrika Güney Afrika Afrika
76. Harbin &0000000000000004.0000004-10 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
77. St. Petersburg &0000000000000004.0000004-6 Rusya Rusya Avrupa
78. Shantou &0000000000000004.0000004-6 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
79. Riyad &0000000000000004.0000004-6 Suudi Arabistan S. Arabistan Asya
80. Wuhan &0000000000000004.0000004-9 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
81. Chengdu &0000000000000004.0000004-11 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
82. Luanda &0000000000000004.0000004-6 Angola Angola Afrika
83. İskenderiye &0000000000000004.0000004-5 Mısır Mısır Afrika
84. Kano &0000000000000003.0000003-6 Nijerya Nijerya Afrika
85. Busan &0000000000000003.0000003-6 Güney Kore Güney Kore Asya
86. Phoenix &0000000000000004.0000004 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
87. Caracas &0000000000000003.0000003-6 Venezuela Venezuela G. Amerika
88. Milano &0000000000000003.0000003-8 İtalya İtalya Avrupa
89. Nanjing &0000000000000003.0000003-6 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
90. Medan &0000000000000003.0000003-6 Endonezya Endonezya Asya
91. Fukuoka-Kitakyūshū &0000000000000003.0000003-5 Japonya Japonya Asya
92. Sidney &0000000000000004.0000004-6 Avustralya Avustralya Avustralya
93. Guadalajara &0000000000000004.0000004-5 Meksika Meksika K. Amerika
94. Nairobi &0000000000000003.0000003-5 Kenya Kenya Afrika
95. Surabaya &0000000000000003.0000003-6 Endonezya Endonezya Asya
96. Basra &0000000000000003.0000003-5 Irak Irak Asya
97. Accra &0000000000000003.0000003-5 Gana Gana Afrika
98. Berlin &0000000000000004.0000004-6 Almanya Almanya Avrupa
99. Porto Alegre &0000000000000003.0000003-5 Brezilya Brezilya G. Amerika
100. Seattle &0000000000000003.0000003-4 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
101. Roma &0000000000000003.0000003-5 İtalya İtalya Avrupa
102. Monterrey &0000000000000003.0000003-5 Meksika Meksika K. Amerika
103. Atina &0000000000000003.0000003-5 Yunanistan Yunanistan Avrupa
104. Napoli &0000000000000003.0000003-5 İtalya İtalya Avrupa
105. Salvador da Bahia &0000000000000003.0000003-5 Brezilya Brezilya G. Amerika
106. Montreal &0000000000000003.0000003-5 Kanada Kanada K. Amerika
107. Recife &0000000000000003.0000003-5 Brezilya Brezilya G. Amerika
108. Ankara &0000000000000004.0000004-5 Türkiye Türkiye Asya
109. Birmingham &0000000000000002.0000002-4 Birleşik Krallık İngiltere Avrupa
110. Bursa &0000000000000002.0000002-4 Türkiye Türkiye Asya
111. Chittagong &0000000000000003.0000003-4 Bangladeş Bangladeş Asya
112. Melbourne &0000000000000003.0000003-5 Avustralya Avustralya Avustralya
113. Kanpur &0000000000000002.0000002-4 Hindistan Hindistan Asya
114. Guatemala &0000000000000002.0000002-4 Guatemala Guatemala K. Amerika
115. Curitiba &0000000000000002.0000002-4 Brezilya Brezilya G. Amerika
116. Fortaleza &0000000000000002.0000002-4 Brezilya Brezilya G. Amerika
117. Santo Domingo &0000000000000002.0000002-4 Dominik Cumhuriyeti Dominik Cum. K. Amerika
118. Durban &0000000000000003.0000003-4 Güney Afrika Güney Afrika Afrika
119. Jinan &0000000000000003.0000003-6 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
120. Rawalpindi &0000000000000003.0000003-4 Pakistan Pakistan Asya
121. Guş Dan (Tel Aviv-Jaffa) &0000000000000002.0000002-4 İsrail İsrail Asya
122. Medellín &0000000000000003.0000003-4 Kolombiya Kolombiya G. Amerika
123. Minneapolis-Saint Paul &0000000000000003.0000003-4 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
124. Kazablanka &0000000000000004.0000004-6 Fas Fas Afrika
125. Hamburg &0000000000000002.0000002-5 Almanya Almanya Avrupa
126. Taşkent &0000000000000003.0000003-4 Özbekistan Özbekistan Asya
127. Addis Ababa &0000000000000003.0000003-4 Etiyopya Etiyopya Afrika
128. Pyongyang &0000000000000003.0000003-5 Kuzey Kore Kuzey Kore Asya
129. Surat &0000000000000002.0000002-4 Hindistan Hindistan Asya
130. Cidde &0000000000000003.0000003-4 Suudi Arabistan S. Arabistan Asya
131. Daegu &0000000000000002.0000002-4 Güney Kore Güney Kore Asya
132. Rhein-Main &0000000000000004.0000004-6 Almanya Almanya Avrupa
133. Harare &0000000000000002.0000002-4 Zimbabve Zimbabve Afrika
134. Jaipur &0000000000000002.0000002-4 Hindistan Hindistan Asya
135. Darüsselam &0000000000000002.0000002-4 Tanzanya Tanzanya Afrika
136. İsfahan &0000000000000002.0000002-4 İran İran Asya
137. Changchun &0000000000000002.0000002-8 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
137. Shijiazhuang &0000000000000002.0000002-10 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
138. Lakhnau &0000000000000002.0000002-4 Hindistan Hindistan Asya
139. Kiev &0000000000000002.0000002-4 Ukrayna Ukrayna Avrupa
140. Cleveland &0000000000000002.0000002-3 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
141. Adana &0000000000000002.0000002-4 Türkiye Türkiye Asya
142. Puebla &0000000000000002.0000002-3 Meksika Meksika K. Amerika
143. Lusaka &0000000000000002.0000002-3 Zambiya Zambiya Afrika
144. Musul &0000000000000002.0000002-3 Irak Irak Asya
145. Faysalabad &0000000000000002.0000002-4 Pakistan Pakistan Asya
146. İzmir &0000000000000002.0000002-4 Türkiye Türkiye Asya
147. Taiyuan &0000000000000002.0000002-4 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
148. Denver &0000000000000003.0000003 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
149. Şam &0000000000000002.0000002-4 Suriye Suriye Asya
150. Tangshan &0000000000000002.0000002-8 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
151. Zibo &0000000000000002.0000002-5 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
152. Kaohsiung &0000000000000002.0000002-4 Çin Cumhuriyeti Çin Cumhuriyeti Asya
153. Hanoi &0000000000000002.0000002-7 Vietnam Vietnam Asya
154. Dalian &0000000000000002.0000002-6 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
155. Cali &0000000000000002.0000002-4 Kolombiya Kolombiya G. Amerika
156. Tampa &0000000000000003.0000003 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
157. St. Louis &0000000000000002.0000002-3 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
158. Patna &0000000000000002.0000002-3 Hindistan Hindistan Asya
159. Portland &0000000000000002.0000002 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
160. Lizbon &0000000000000002.0000002-3 PortekizPortekiz Avrupa
161. Colombo &0000000000000002.0000002-3 Sri Lanka Sri Lanka Asya
162. Sapporo &0000000000000002.0000002-3 Japonya Japonya Asya
163. Havana &0000000000000002.0000002-3 Küba Küba K. Amerika
164. Budapeşte &0000000000000002.0000002-3 Macaristan Macaristan Avrupa
165. Nagpur &0000000000000002.0000002-3 Hindistan Hindistan Asya
166. Yukarı Silesyan
Sanayi Bölgesi
&0000000000000002.0000002-3 Polonya Polonya Avrupa
167. Kuveyt şehri &0000000000000002.0000002-3 Kuveyt Kuveyt Asya
168. Dakar &0000000000000002.0000002-3 Senegal Senegal Afrika
169. Meşhed &0000000000000002.0000002-3 İran İran Asya
170. Maracaibo &0000000000000002.0000002-4 Venezuela Venezuela G. Amerika
171. Brasília &0000000000000002.0000002-4 Brezilya Brezilya G. Amerika
172. Ciudad Juárez-El Paso &0000000000000002.0000002-3 Meksika Meksika
Amerika Birleşik Devletleri ABD
K. Amerika
173. Kunming &0000000000000002.0000002-5 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
174. Belém &0000000000000002.0000002-3 Brezilya Brezilya G. Amerika
175. Qingdao &0000000000000002.0000002-8 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
176. Gujranwala &0000000000000002.0000002-12 Pakistan Pakistan Asya
177. Guiyang &0000000000000002.0000002-4 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
178. Viyana &0000000000000002.0000002-3 Avusturya Avusturya Avrupa
179. Kâbil &0000000000000002.0000002-4 Flag of Afghanistan.svg Afganistan Asya
180. Oresund
(Kopenhag, Malmö)
&0000000000000002.0000002-4 Danimarka Danimarka
İsveç İsveç
Avrupa
181. Dubai &0000000000000002.0000002-3 Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri Asya
182. Pretoria &0000000000000002.0000002-3 Güney Afrika Güney Afrika Afrika
183. Stuttgart &0000000000000002.0000002-5 Almanya Almanya Avrupa
184. Benin şehri &0000000000000002.0000002-3 Nijerya Nijerya Afrika
185. Münih &0000000000000002.0000002-6 Almanya Almanya Avrupa
187. Pittsburgh &0000000000000002.0000002 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
188. Anshan &0000000000000002.0000002-4 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
189. Las Vegas &0000000000000002.0000002 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
190. Vancouver &0000000000000002.0000002-3 Kanada Kanada K. Amerika
191. La Paz &0000000000000001.0000001-3 Bolivya Bolivya G. Amerika
192. Changsha &0000000000000002.0000002-7 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
193. Salt Lake City &0000000000000001.0000001-2 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
194. Varşova &0000000000000002.0000002-4 Polonya Polonya Avrupa
195. Bakü &0000000000000001.0000001-3 Azerbaycan Azerbaycan Asya
196. Taichung &0000000000000001.0000001-3 Çin Cumhuriyeti Çin Cumhuriyeti Asya
197. Guayaquil &0000000000000002.0000002-4 Ekvador Ekvador G. Amerika
198. Aachen
Liege
Maastricht
&0000000000000001.0000001-3 Almanya Almanya
Belçika Belçika
Hollanda Hollanda
Avrupa
199. Wuxi &0000000000000002.0000002-5 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
200. Zhengzhou &0000000000000002.0000002-8 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
201. Bamako &0000000000000001.0000001-3 Mali Mali Afrika
202. Brüksel &0000000000000001.0000001-3 Belçika Belçika Avrupa
203. Nanchang &0000000000000002.0000002-5 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Asya
204. Tegucigalpa &0000000000000001.0000001-3 Honduras Honduras K. Amerika
205. Yaoundé &0000000000000001.0000001-3 Kamerun Kamerun Afrika
206. Palembang &0000000000000001.0000001-3 Endonezya Endonezya Asya
207. Bükreş &0000000000000002.0000002-3 Romanya Romanya Avrupa
208. Goiânia &0000000000000001.0000001-3 Brezilya Brezilya G. Amerika
209. Asunción &0000000000000001.0000001-3 Paraguay Paraguay G. Amerika
210. Orlando &0000000000000002.0000002-3 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
211. Tunis &0000000000000002.0000002-3 Tunus Tunus Afrika
212. Cincinnati &0000000000000002.0000002 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
213. Sacramento &0000000000000002.0000002 Amerika Birleşik Devletleri ABD K. Amerika
214. Maputo &0000000000000001.0000001-3 Mozambik Mozambik Afrika
215. Indore &0000000000000001.0000001-3 Hindistan Hindistan Asya
216. Beyrut &0000000000000002.0000002-3 Lübnan Lübnan Asya
217. Douala &0000000000000001.0000001-3 Kamerun Kamerun Afrika


Afrika kıtasındaki şehirler
Abidjan, Fildişi Sahili
Abidjan, Fildişi Sahili
Accra, Gana
Accra, Gana
Addis Ababa, Etiyopya
Addis Ababa, Etiyopya
Bamako, Mali
Bamako, Mali
Algier, Cezayir
Algier, Cezayir
Benin şehri, Nijerya
Benin şehri, Nijerya
Beyrut, Lübnan
Beyrut, Lübnan
Dakar, Senegal
Dakar, Senegal
Darüsselam, Tanzanya
Darüsselam, Tanzanya
Douala, Kamerun
Douala, Kamerun
Durban, Güney Afrika
Durban, Güney Afrika
Cape Town, Güney Afrika
Cape Town, Güney Afrika
Gauteng (Johannesburg), Güney Afrika
Gauteng (Johannesburg), Güney Afrika
Harare, Zimbabve
Harare, Zimbabve
İbadan, Nijerya
İbadan, Nijerya
Kano, Nijerya
Kano, Nijerya
Luanda, Angola
Luanda, Angola
Lusaka, Zambiya
Lusaka, Zambiya
Maputo, Mozambik
Maputo, Mozambik
Pretoria, Güney Afrika
Pretoria, Güney Afrika
Yaounde, Kamerun
Yaounde, Kamerun
 
Amerika kıtasındaki şehirler - 1
Asunción, Paraguay
Asunción, Paraguay
Atlanta, ABD
Atlanta, ABD
Belem, Brezilya
Belem, Brezilya
Bogotá, Kolombiya
Bogotá, Kolombiya
Boston, ABD
Boston, ABD
Brasilia, Brezilya
Brasilia, Brezilya
Cali, Kolombiya
Cali, Kolombiya
Cinninnati, ABD
Cinninnati, ABD
Ciudad Juárez
Ciudad Juárez
El Paso, ABD
El Paso, ABD
Cleveland, ABD
Cleveland, ABD
Curitiba, Brezilya
Curitiba, Brezilya
Dallas, ABD
Dallas, ABD
Denver, ABD
Denver, ABD
Detroit, ABD
Detroit, ABD
Fortaleza, Brezilya
Fortaleza, Brezilya
Goiânia, Brezilya
Goiânia, Brezilya
Guatemala şehri, Guatemala
Guatemala şehri, Guatemala
Havana, Küba
Havana, Küba
Houston, ABD
Houston, ABD
La Paz, Venezuela
La Paz, Venezuela
Las Vegas, ABD
Las Vegas, ABD
Lima, Peru
Lima, Peru
Maracaibo, Venezuela
Maracaibo, Venezuela
Medellin, Kolombiya
Medellin, Kolombiya
Miami, ABD
Miami, ABD
Minneapolis, ABD
Minneapolis, ABD
St. Paul, ABD
St. Paul, ABD
Monterrey, Meksika
Monterrey, Meksika
 
Amerika kıtasındaki şehirler - 2
Montreal, Kanada
Montreal, Kanada
Orlando, ABD
Orlando, ABD
Philadelphia, ABD
Philadelphia, ABD
Phoenix, ABD
Phoenix, ABD
Pittsburgh, ABD
Pittsburgh, ABD
Portland, ABD
Portland, ABD
Porto Alegre, Brezilya
Porto Alegre, Brezilya
Puebla, Meksika
Puebla, Meksika
Recife, Brezilya
Recife, Brezilya
Sacramento, ABD
Sacramento, ABD
Salt Lake City, ABD
Salt Lake City, ABD
Salvador do Bahia, Brezilya
Salvador do Bahia, Brezilya
San Diego-Tijuana, ABD-Meksika
San Diego-Tijuana, ABD-Meksika
San Fransisco, ABD
San Fransisco, ABD
Santiago, Şili
Santiago, Şili
Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti
Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti
Seattle, ABD
Seattle, ABD
St. Louis, ABD
St. Louis, ABD
Tampa, ABD
Tampa, ABD
Toronto, Kanada
Toronto, Kanada
Vancouver, Kanada
Vancouver, Kanada
Washington D.C.- Cinninnati, ABD
Washington D.C.- Cinninnati, ABD
 
Avrupa kıtasındaki şehirler
Aachen, Almanya
Aachen, Almanya
Maastricht, Hollanda
Maastricht, Hollanda
Atina, Yunanistan
Atina, Yunanistan
Bakü, Azerbaycan
Bakü, Azerbaycan
Barselona, İspanya
Barselona, İspanya
Berlin, Almanya
Berlin, Almanya
Birmingham, İngiltere
Birmingham, İngiltere
Brüksel, Belçika
Brüksel, Belçika
Budapeşte, Macaristan
Budapeşte, Macaristan
Bükreş, Romanya
Bükreş, Romanya
Frankfurt (Rhein-Main)
Frankfurt (Rhein-Main)
Mainz (Rhein-Main)
Mainz (Rhein-Main)
Guş Dan, İsrail
Guş Dan, İsrail
Hamburg, Almanya
Hamburg, Almanya
Kiev, Ukrayna
Kiev, Ukrayna
Liverpool, İngiltere
Liverpool, İngiltere
Lizbon, Portekiz
Lizbon, Portekiz
Madrid, İspanya
Madrid, İspanya
Milano, İtalya
Milano, İtalya
Münih, Almanya
Münih, Almanya
Napoli, İtalya
Napoli, İtalya
Oresund, Danimarka/İsveç
Oresund, Danimarka/İsveç
Randstad, Hollanda
Randstad, Hollanda
Roma, İtalya
Roma, İtalya
Sankt Petersbrough, Rusya
Sankt Petersbrough, Rusya
Stuttgart, Almanya
Stuttgart, Almanya
Varşova, Avusturya
Varşova, Avusturya
Viyana, Avusturya
Viyana, Avusturya
Katowice (Polonya), Yukarı Silesyan Sanayi Bölgesi
Katowice (Polonya), Yukarı Silesyan Sanayi Bölgesi
 
Asya ve Okyanusya kıtalarındaki şehirler - 1
Ahmedabad, Hindistan
Ahmedabad, Hindistan
İzmir, Türkiye
İzmir, Türkiye
Anshan, Çin
Anshan, Çin
Bandung, Endonezya
Bandung, Endonezya
Bengaluru (Bangalore), Hindistan
Bengaluru (Bangalore), Hindistan
Basra, Irak
Basra, Irak
Busan, Güney Kore
Busan, Güney Kore
Changchun, Çin
Changchun, Çin
Chennai (Madras), Hindistan
Chennai (Madras), Hindistan
Chengdu, Çin
Chengdu, Çin
Chittagong, Bangladeş
Chittagong, Bangladeş
Chongqing, Çin
Chongqing, Çin
Cidde, Suudi Arabistan
Cidde, Suudi Arabistan
Colombo, Sri Lanka
Colombo, Sri Lanka
Daegu, Güney Kore
Daegu, Güney Kore
Dalian, Çin
Dalian, Çin
Faysalabad, Pakistan
Faysalabad, Pakistan
Fukuoka, Japonya
Fukuoka, Japonya
Guiyang, Çin
Guiyang, Çin
Halep, Suriye
Halep, Suriye
Hanoi, Vietnam
Hanoi, Vietnam
Harbin, Çin
Harbin, Çin
Hong Kong
Hong Kong
HongKong-Shenzhen
HongKong-Shenzhen
 
Asya ve Okyanusya kıtalarındaki şehirler - 2
Ho Şi Min Kenti, Vietnam
Ho Şi Min Kenti, Vietnam
Hyderabad, Hindistan
Hyderabad, Hindistan
Jaipur, Hindistan
Jaipur, Hindistan
Kanpur, Hindistan
Kanpur, Hindistan
İndore, Hindistan
İndore, Hindistan
İsfahan, İran
İsfahan, İran
Jinan, Çin
Jinan, Çin
Kabil, Afganistan
Kabil, Afganistan
Kaohsiung, Tayvan
Kaohsiung, Tayvan
Kuala Lumpur, Malezya
Kuala Lumpur, Malezya
Kuveyt şehri, Kuveyt
Kuveyt şehri, Kuveyt
Lucknow, Hindistan
Lucknow, Hindistan
Medan, Endonezya
Medan, Endonezya
Meşhed, İran
Meşhed, İran
Musul, Suriye
Musul, Suriye
Nagoya, Japonya
Nagoya, Japonya
Nagpur, Hindistan
Nagpur, Hindistan
Palembang, Endonezya
Palembang, Endonezya
Patna, Hindistan
Patna, Hindistan
Pune, Hindistan
Pune, Hindistan
Pyongyang
Pyongyang
Rawalpindi, Pakistan
Rawalpindi, Pakistan
Sapporo, Japonya
Sapporo, Japonya
Riyad, Suudi Arabistan
Riyad, Suudi Arabistan
Shantou, Çin
Shantou, Çin
 
Asya ve Okyanusya kıtalarındaki şehirler - 3
Shenzhen
Shenzhen
Surabaya, Endonezya
Surabaya, Endonezya
Surat, Hindistan
Surat, Hindistan
Şam, Suriye
Şam, Suriye
Taichung, Çin
Taichung, Çin
Taipei, Tayvan
Taipei, Tayvan
Taiyuan, Çin
Taiyuan, Çin
Taşkent
Taşkent
Vuhan, Çin
Vuhan, Çin
Xi'an
Xi'an
Yangon, Burma (Myanmar)
Yangon, Burma (Myanmar)
Zhengzhou, Çin
Zhengzhou, Çin
Zibo, Çin
Zibo, Çin
Melbourne, Avustralya
Melbourne, Avustralya
Sidney, Avustralya
Sidney, Avustralya
 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanca Vikipedi'deki 19 Şubat 2010 tarihli Liste der größten Metropolregionen der Welt maddesi

  1. ^ World Gazetteer: Ballungsräume der Welt

Diğer demografik listeler

Tarihi listeler

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yukarıda resimleri yer almayan şehirler kıtalarına göre aşağıda yer almaktadır.
Not: Şehirler alfabetik olarak sıralanmıştır.