Ülkelerin yerel isimleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Ülkelerin yerel isimleri listesi ülkelerin kendi dillerinde isimlerinin alfabetik olarak sıralandığı listedir. De facto ve de jure ülkeleri ile bağlı bölgeler ve özel bölgeler de bu listede yer almaktadır.

Konu başlıkları 0–9 · A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V W X Y Z

A[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Afganistan Afġānestān / افغانستان = Afganistan'ın Farsçası (Darice)
  • Afganistan Afġānistān / افغانستان = Afganistan'ın Puştucası
  • Cezayir Al-Jazā'ir / الجزائر = Cezayir'in Arapçası
  • Birleşik Krallık Akrotiri = Akrotiri'nin İngilizcesi
  • Flag of Åland.svg Åland = Åland'ın İsveççesi
  • Suudi Arabistan Al-ʿArabiyyah as-Saʿūdiyyah / المملكة العربية السعودية = Suudi Arabistan'ın Arapçası
  • İskoçya Alba / Albann = İskoçya İskoççası (Kelt)
  • Amerikan Samoası American Samoa = Amerikan Samoa'nın İngilizcesi
  • Andorra Andorra = Andorra'nın Katalancası
  • Angola Angola = Angola'nın Portekizcesi
  • Anguilla Anguilla = Anguilla'nın İngilizcesi
  • Antigua ve Barbuda Antigua and Barbuda = Antigua ve Barbuda'nın İngilizcesi
  • Abhazya Aṗsny / Аҧсны = Abhazya'nın Abhazcası
  • Makao Àomén / 澳門 = Makao'nun Mandarincesi
  • Yeni Zelanda Aotearoa = Yeni Zelanda'nın Maoricesi
  • Somaliland Arḍ aṣ-Ṣūmāl = Somaliland'ın Arapçası
  • Arjantin Argentina = Arjantin'in İspanyolcası
  • Aruba Aruba = Aruba'nın Felemenkçesi
  • Somali As-Sūmāl = Somali'ni Arapçası
  • Saint Helena Ascension Island = Ascension Adası'nın İngilizcesi
  • Avustralya Australia = Avustralya'nın İngilizcesi
  • Avusturya Ausztria = Avusturya'nın Macarcası
  • Haiti Ayiti = Haiti'nin (yerel söz) Haitian Creole veya Taino
  • Azerbaycan Azərbaycan = Azerbaycan'ın Azericesi

B[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bahamalar The Bahamas = Bahamalar'ın İngilizcesi
  • Bahreyn al-Baḥrayn / البحرين = Bahreyn'in Arapçası
  • Bulgaristan Bălgarija / България = Bulgaristan'ın Bulgarcası
  • Bangladeş Banglādeś / বাংলাদেশ = BangladeşBengalcesi
  • Barbados Barbados = Barbados'un İngilizcesi
  • Beyaz Rusya Belarus or Biełaruś / Беларусь = Beyaz Rusya'nın Beyaz Rusçası
  • Beyaz Rusya Belarussiya / Белоруссия =Beyaz Rusya'nın Rusçası
  • Palau Belau = Palau'nun Palaucası
  • Belçika België =Belçika'nın Felemenkçesi
  • Belçika Belgique = Belçika'nın Fransızcası
  • Belçika Belgien = Belçika'nın Almancası
  • Belize Belize = Belize'nin İngilizcesi
  • Benin Bénin = Benin'in Fransızcası
  • Bermuda Bermuda = English for Bermuda'nın İngilizcesi
  • Hindistan Bhārat / भारत = Hindi for Hindistan'ın Hintçesi
  • Hindistan Bhārata / भारत = Sanskrit for Hindistan'ın Sanskritçesi
  • Tibet བོད་ / bod = Tibetan for Tibet'in Tibetçesi
  • Bolivya Bolivia = Spanish for Bolivya'nın İspanyolcası
  • Bosna-Hersek Bosna i Hercegovina = Bosna Hersek'in Boşnakça ve Hırvatçası
  • Bosna-Hersek Bosna i Hercegovina / Босна и Херцеговина = Bosna Hersek'in Sırpçası
  • Botsvana Botswana = Botsvana'nın İngilizce ve Tswana dili
  • Brezilya Brasil = Brezilya'nın Portekizcesi
  • Britanya Virjin Adaları British Virgin Islands = Britanya Virjin Adaları'nın İngilizcesi
  • Brunei Brunei = Bruney'in Malaycası
  • Bolivya Bulibya = Bolivya'nın Keçuvacası
  • Burkina Faso Burkina Faso = Burkina Faso'nun Fransızcası
  • Burundi Burundi = Burundi'nin Fransızcası

C[değiştir | kaynağı değiştir]

D[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çin Cumhuriyeti Dai-wan = Taiwan'nın Tayvancası
  • Danimarka Danmark = Danimarka'nın Dancası
  • Birleşik Krallık Dhekelia = Ağrotur ve Dikelya'nın İngilizcesi
  • Almanya Deutschland = Almanya'nın Almancası
  • Maldivler Divehi Rājje / ގުޖޭއްރާ ޔާއްރިހޫމްޖު = Maldivler'in Divehicesi
  • Cibuti Djibouti = Cibuti'nin Fransızcası
  • Dominika Dominica = Dominika'nın İngilizcesi
  • Bhutan Druk Yul / འབྲུག་ཡུལ = Bhutan'nın Dzongkhası

E[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ekvador Ecuador = Ekvador'un İspanyolcası
  • Estonya Eesti = Estonya'nın Estoncası
  • İrlanda Éire / Éireann = İrlanda'nın İrlandacası
  • Yunanistan Elláda / Ελλάδα = Yunanistan'ın Yunancası
  • Man Adası Ellan Vannin = Man Adası'nın Man dili
  • Filipinler El Filipinas = Filipinler'in Chabacano dili
  • El Salvador El Salvador = El Salvador'un İspanyolcası
  • Eritre Ertra = Tigrinya for Eritre'nin Tigrinya dili
  • İspanya Espainia = İspanya'nın Baskçası
  • İspanya España = İspanya'nın İspanyolca ve Galiçyaca, ayrıca (gayriresmi) Asturyasça ve Aragoncası
  • İspanya Espanha = İspanya'nın Aranca (Oksitanca), Portekizce ve (birleşme) Galiçyacası
  • İspanya Espanya = İspanya'nın Katalancası
  • Svaziland eSwatini = Svaziland'ın Svahilicesi
  • Irak ʿErāq veya Ērāq / ێراق or عێراق = Irak'ın Kürtçesi

F[değiştir | kaynağı değiştir]

G[değiştir | kaynağı değiştir]

H[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Haiti Haïti = Haiti'nin Fransızcası
  • Güney Kore Hanguk / 한국(韓國) veya Daehanminguk / 대한민국(大韓民國) = Kore Cumhuriyeti'nin Korecesi, Güney Kore olarak da bilinir
  • Ermenistan Hayastan / Հայաստան = Ermenistan'ın Ermenicesi
  • Hong Kong Hoeng Gong / 香港 = Hong Kong'un Kantoncası
  • Hong Kong Hong Kong = Hong Kong'un İngilizcesi
  • Honduras Honduras = Honduras'ın İspanyolcası
  • Hırvatistan Horvátország = Croatia'nı Macarcası
  • Hırvatistan Hrvatska = Croatia'ın Hırvatçası
  • Hindistan Hindustan = Hindistan'ın Hintçe/Urducası

I[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ekvador Ikwadur = Ekvador'un Kiçvacası
  • Birleşik Arap Emirlikleri Al-Imārāt Al-Arabiyyah Al-Muttahidah / الإمارات العربيّة المتّحدة = Birleşik Arap Emirlikleri'nin Arapçası
  • Sri Lanka Ilankai / இலங்கை = Sri Lanka'nın Tamilcesi
  • Endonezya Indonesia = Endonezya'nın Endonezce
  • İran Īrān / ایران = İran'ın Farsçası
  • Irak Al-ʿIrāq / العراق = Irak'ın Arapçası
  • Eritre Iritriyā / إرتريا = Eritre'nin Arapçası
  • İzlanda Ísland = İzlanda'nın İzlandacası
  • İsrail Isra'el (Yisrā'el) / ישראל = İsrail'in İbranicesi
  • İsrail Isrā'īl / إسرائيل = İsrail'in Arapçası
  • İtalya Italia = İtalya'nın İtalyancası
  • Etiyopya Ityop'iya / ኢትዮጵያ = Etiyopya'nın Amharcası

J[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jamaika Jamaica = Jamaika'nın İngilizcesi
  • Jersey Jèrri = Jersey'in Jèrriais dili
  • Cibuti Jībūtī / جيبوتي = Cibuti'nin Arapçası
  • Çin Halk Cumhuriyeti Jhongguó veya Chungkuo / 中國 = Çin'in Mandarincesi Tayvan'da da kullanılır (ayrıca Zhōngguo'ya bakınız)
  • Kuzey Kore Joseon / 조선 = Kuzey Kore'nin Kuzey Korecesi (ayrıca Chosŏn'a bakınız)
  • Güney Osetya Južnaja Osetija vea Yuzhnaya Osetiya/ Южная Осетия = Güney Osetya'nın Rusçası
  • Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg} al-Jumhūrīyah al-`Arabīyah as-Saharāwīyah ad-Dīmuqrātīyah /الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية = Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti'nin Arapçası

K[değiştir | kaynağı değiştir]

L[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Laos Lao / ລາວ = Laos'un Laocası
  • Letonya Latvija = Letonya'nın Letoncası
  • Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Lernayin Gharabagh / Լեռնային Ղարաբաղ = Dağlık Karabağ'ın Ermenicesi
  • Lesotho Lesotho = Lesotho'nun İngilizce ve Sotho dili
  • Lüksemburg Lëtzebuerg = Lüksemburg'un Lüksemburgcası
  • Liberya Liberia = Liberya'nın İngilizcesi
  • Libya Lībiyā / ليبيا = Libya'nın Arapçası
  • Lihtenştayn Liechtenstein = Liechtenstein'ın Almancası
  • Litvanya Lietuva = Litvanya'nın Litvancası
  • Lübnan Lubnān / لبنان = Lübnan'ın Arapçası
  • Lüksemburg Luxembourg = Lüksemburg'un Fransızcası
  • Lüksemburg Luxemburg = Lüksemburg'un Almancası

M[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Madagaskar Madagascar = French for Madagaskar'ın Fransızcası
  • Madagaskar Madagasikara = Malagasy for Madagaskar'ın
  • Fas al-Maġrib / المغرب = Arabic for Fas'ın Arapçası
  • Macaristan Magyarország = Hungarian for Macaristan'ın Macarcası
  • Makedonya Cumhuriyeti Makedonija / Македонија = Makedonya'nın Makedoncası
  • Malavi Malawi = Malavi'nin İngilizcesi
  • Malavi Malaŵi = Malavi'nin Chewa dili
  • Malezya Malaysia = Malezya'nın Malayca ve İngilizcesi
  • Mali Mali = Mali'nin Fransızcası
  • Malta Malta =Malta'nın Maltaca ve İngilizcesi
  • Man Adası Man, Isle of = Man Adası'nın İngilizcesi
  • Marshall Adaları Marshall Islands = Marshall Adaları'nın İngilizcesi
  • Mauritius Maurice = Mauritius'in Fransızcası
  • Moritanya Mauritanie = Moritanya'nın Fransızcası
  • Mauritius Mauritius = Mauritius'un İngilizcesi
  • Fransa Mayotte = Mayotte'nin Fransızcası
  • Meksika México = Meksika'nın İspanyolcası
  • Mikronezya Federal Devletleri Federated States of Micronesia = Mikronezya Federal Devletleri'nın İngilizcesi
  • Mısır Mişr / مصر = Arabic for Mısır'ın Arapçası
  • Mozambik Moçambique = Mozambik'in Portekizcesi
  • Moldova Moldova = Moldova'nın Moldovcası
  • Monako Monaco = Monako'nun Fransızcası
  • Moğolistan Mongol Uls / Монгол Улс = Moğolistan'ın Moğolcası
  • Montserrat Montserrat = Montserrat'ın İngilzicesi
  • Moritanya Mūrītāniyā / موريتانيا = Moritanya'nın Arapçası
  • Myanmar Myanma / ဴမန္မာ = Myanmar (Burma)'ın Burmacası
  • Güney Afrika Mzantsi Afrika = Güney Afrika'nın Xhosa dili

N[değiştir | kaynağı değiştir]

O[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Avusturya Österreich = Avusturya'nın Almancası
  • Makao Ou Mun / 澳門 = Makao'nun Kantoncası
  • Özbekistan O'zbekiston / Ўзбекистон = Özbekistan'ın Özbekçesi

P[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pakistan Pākistān / پاکستان = Pakistan'ın Urduca, Sindi, Balochi ve Punjabi dilleri
  • Palau Palau = Palau'nun İngilizcesi
  • Panama Panamá = Spanish for Panama'nın İspanyolcası
  • Papua Yeni Gine Papua Niugini = Tok Pisin for Papua Yeni Gine'nin
  • Paraguay Paraguái = Guarani for Paraguay'ın Guaranicesi
  • Paraguay Paraguay = Spanish for Paraguay'ın İspanyolcası
  • Peru Perú = Spanish for Peru'nun İspanyolcası
  • Filipinler Pilipinas / ᜉᜒᜎᜒᜉᜒᜈᜐ = Filipinler'in Filipino/Tagalog ve Bisaya (Cebuano, Hiligaynon, Waray, Kinaray-a) dilleri
  • Peru Piruw = Peru'nun Keçuvava ve Aymaracası
  • Pitcairn Adaları Pitcairn Islands = Pitcairn Adaları'nın İngilizcesi
  • Pitcairn Adaları Pitkern Ailan = Pitcairn Adaları'nın Pitkerncesi
  • İrlanda Poblacht na hÉireann = İrlanda'nin İrlandacsı
  • Polonya Polska = Polonya'nın Lehçesi
  • Fransız Polinezyası Polynésie Française = Fransız Polinezyası'nın Fransızcası
  • Portekiz Portugal = Portekiz'in Portekizcesi
  • Tayland Prathēt Thai / ประเทศไทย = Tayland'ın Tay dili
  • Transdinyester Pridnestrovye or Pridnestrovje / Приднестровье = Transdinyester'in Rusçası
  • Porto Riko Puerto Rico = Porto Riko'nun İspanyolcası

Q[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Katar Qaṭar / قطر = Katar'ın Arapçası
  • Kazakistan Qazaqstan / Қазақстан = Kazakistan'ın Kazakçası
  • Komorlar Al-Qumur /القمر = Komorlar'ın Arapçası

R[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tayland Raja Anachakra Thai / ราชอาณาจักรไทย = Tayland'ın Tay dili
  • Dominik Cumhuriyeti República Dominicana = Dominik Cumhuriyeti'nin İspanyolcası
  • Orta Afrika Cumhuriyeti République Centrafricaine = Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Fransızcası
  • Romanya România = Romanya'nın Romencesi
  • Romanya Románia = Romanya'nın Macarcası
  • Rusya Rossiya or Rossija / Россия / Rossiyskaya Federatsiya veya Rossijskaja Federacija / Российская Федерация = Rusya veya Rusya Federasyonu'nun Rusçası
  • Ruanda Rwanda = Ruanda'nın Kinyarwanda, İngilizce ve Fransızcası

S[değiştir | kaynağı değiştir]

T[değiştir | kaynağı değiştir]

U[değiştir | kaynağı değiştir]

V[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vanuatu Vanuatu = Vanuatu'nun Bislama, İngilizce ve Fransızcası
  • Venezuela Venezuela = Spanish for Venezuela'nın İspanyolcası
  • Vietnam Việt Nam = Vietnam'ın Vietnamcası
  • Flag of the United States Virgin Islands.svg Virgin Islands = Virjin Adaları'nın İngilizcesi
  • Fiji Viti = Fiji'nin Fiji dili
  • Bolivya Volívia = Bolivya'nın Guaranicesi

W[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dominika Waitikubuli = Dominik'in Kalinago dii
  • Bolivya Wuliwya = Bolivya'nın Aymaracası

X[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hong Kong Xiānggǎng / 香港 = Hong Kong'un Mandorin Çincesi
  • Singapur Xīnjiāpō / 新加坡 = Singapur'un Mandarin Çincesi
  • Güney Osetya Xussar Iryston / Хуссар Ирыстон = Güney Osetya'nın Osetyacası

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yemen Al-Yaman / اليمن = Yemen'in Arapçası
  • İsrail Yisra'el / ישראל =İsrail'in İbranicesi
  • Güney Osetya Yuzhnaya Osetiya veya Južnaja Osetija / Южная Осетия = Güney Osetya'nın Rusçası

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Zambiya Zambia = Zambiya'nın İngilizcesi
  • Zimbabve Zimbabwe = Zimbabve'nin İngilizcesi, Shona ve isiNdebele dili
  • Çin Halk Cumhuriyeti Zhōngguó / 中国 = Çin'in Mandarincesi (ayrıca Jhongguó veya Chungkuo'ya bakınız)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]