Birleşmiş Milletlere üye devletler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Birleşmiş Milletlere üye devletler listesi sayfasından yönlendirildi)
Atla: kullan, ara
Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler ve bu ülkelere bağımlı bölgeler

Birleşmiş Milletlere (BM) üye devletler bu maddede sıralanmaktadır. BM'in şu anda en son katılan Güney Sudan ile birlikte 193 üye devleti olup hepsi de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun üyesidir.

Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 2. bölümünün 4. maddesine göre[1]

  1. Birleşmiş Milletlerde üyelik, geçerli sözleşmeyi kabul edip örgütün karârına göre sözleşme maddelerini yerine getirecek durumda ve getirmeye hazır her barışsever millete açıktır.
  2. Her başvuran ülkenin Birleşmiş Milletlere kabûlü, Genel Kurul'un Güvenlik Konseyince verilmiş tavsiyeye uyarak karar vermesiyle olacaktır.

Prensipte yalnız bağımsız devletler BM üyesi olabilir. Fakat dört üye ülke (Beyaz Rusya, Hindistan, Filipinler ve Ukrayna), üye olduklarında bağımsız değildiler. Bunun dışında Güvenlik Konseyi'nin ve Genel Kurul'un tasdîki gerektiğinden Montevideo Konvansyonu'na göre bağımsız olan bâzı varlıklar, BM tarafından bağımsız ülke sayılmadığı veya bâzı BM üyelerince muhâlefet olduğundan üye değildiler.

Uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları ve devletliği veya bağımsızlığı kesin olarak tanımlanmamış varlıklar, ancak onlara seçme hakkını tanımayıp sâdece Genel Kurul'da konuşma hakkı veren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gözlemcisi olabilirler.

Şimdiki Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]


Üye devlet Katılım târihi Notlar
Afganistan Afganistan 19461119 1946-11-19
Almanya Almanya 19730918 1973-09-18 bakınız Eski üyelikleri: Batı ve Doğu Almanya
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 19451024 1945-10-24
Andorra Andorra 19930728 1993-07-28
Angola Angola 19761201 1976-12-01
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda 19811111 1981-11-11
Arjantin Arjantin 19451024 1945-10-24
Arnavutluk Arnavutluk 19551214 1955-12-14
Avustralya Avustralya 19451101 1945-11-01
Avusturya Avusturya 19551214 1955-12-14
Azerbaycan Azerbaycan 19920302 1992-03-02 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Bahamalar Bahamalar 19730918 1973-09-18
Bahreyn Bahreyn 19710921 1971-09-21
Bangladeş Bangladeş 19740917 1974-09-17
Barbados Barbados 19661209 1966-12-09
Belçika Belçika 19451227 1945-12-27
Belize Belize 19810925 1981-09-25
Benin Benin [2] 19600920 1960-09-20
Beyaz Rusya Beyaz Rusya [3] 19451024 1945-10-24 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 19711209 1971-12-09
Bolivya Bolivya 19451114 1945-11-14
Bosna-Hersek Bosna-Hersek 19920522 1992-05-22 bakınız Eski üyelikleri: Yugoslavya
Botsvana Botsvana 19661017 1966-11-17
Brezilya Brezilya 19451024 1945-10-24
Brunei Brunei 19840921 1984-09-21
Bulgaristan Bulgaristan 19551214 1955-12-14
Burkina Faso Burkina Faso [4] 19600920 1960-09-20
Burundi Burundi 19620918 1962-09-18
Bhutan Butan 19710921 1971-09-21
Birleşik Krallık Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı 19451024 1945-10-24
Cezayir Cezayir 19621008 1962-10-08
Cibuti Cibuti 19770920 1977-09-20
Çad Çad 19600920 1960-09-20
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 19930119 1993-01-19 bakınız Eski üyelikleri: Çekoslovakya
Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti 19451024 1945-10-24 bakınız Seat of China
Danimarka Danimarka 19451024 1945-10-24
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti [5] 19600920 1960-09-20
Doğu Timor Doğu Timor 20020927 2002-09-27
Dominika Dominika 19781218 1978-12-18
Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti 19451024 1945-10-24
Ekvador Ekvador 19451221 1945-12-21
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi 19681112 1968-11-12
El Salvador El Salvador 19451024 1945-10-24
Endonezya Endonezya 19500928 1950-09-28[6]
Eritre Eritre 19930528 1993-05-28
Ermenistan Ermenistan 19920302 1992-03-02 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Estonya Estonya 19910917 1991-09-17 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Etiyopya Etiyopya 19451113 1945-11-13
Fas Fas 19561112 1956-11-12
Fiji Fiji 19701013 1970-10-13
Fildişi Sahili Fildişi Sahili [7] 19600920 1960-09-20
Filipinler Filipinler [8] 19451024 1945-10-24
Finlandiya Finlandiya 19551214 1955-12-14
Fransa Fransa 19451024 1945-10-24
Gabon Gabon 19600920 1960-09-20
Gambiya Gambiya 19650921 1965-09-21
Gana Gana 19570308 1957-03-08
Gine Gine 19581212 1958-12-12
Grenada Grenada 19740917 1974-09-17
Guatemala Guatemala 19451121 1945-11-21
Guyana Guyana 19660920 1966-09-20
Gine-Bissau Gine Bissau 19740917 1974-09-17
Güney Afrika Güney Afrika [9] 19451107 1945-11-07
Güney Kore Güney Kore 19910917 1991-09-17
Güney Sudan Güney Sudan 19910917 2011-07-14
Gürcistan Gürcistan 19920731 1992-07-31 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Haiti Haiti 19451024 1945-10-24
Hırvatistan Hırvatistan 19920522 1992-05-22 bakınız Eski üyelikleri: Yugoslavya
Hindistan Hindistan 19451030 1945-10-30
Hollanda Hollanda 19451210 1945-12-10
Honduras Honduras 19451217 1945-12-17
Irak Irak 19451221 1945-12-21
İran İran [10] 19451024 1945-10-24
İrlanda İrlanda 19551214 1955-12-14
İspanya İspanya 19551214 1955-12-14
İsrail İsrail 19490511 1949-05-11
İsveç İsveç 19461119 1946-11-19
İsviçre İsviçre 20020910 2002-09-10
İtalya İtalya 19551214 1955-12-14
İzlanda İzlanda 19461119 1946-11-19
Jamaika Jamaika 19620918 1962-09-18
Japonya Japonya 19561218 1956-12-18
Kamboçya Kamboçya 19551214 1955-12-14
Kamerun Kamerun [11] 19600920 1960-09-20
Kanada Kanada 19451109 1945-11-09
Karadağ Karadağ 20060628 2006-06-28 bakınız Eski üyelikleri: Yugoslavya
Katar Katar 19710921 1971-09-21
Kazakistan Kazakistan 19920302 1992-03-02 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Kenya Kenya 19631216 1963-12-16
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs 19600920 1960-09-20
Kırgızistan Kırgızistan 19920302 1992-03-02 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Kiribati Kiribati 19990914 1999-09-14
Kolombiya Kolombiya 19451105 1945-11-05
Komorlar Komor 19751112 1975-11-12
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti [12] 19600920 1960-09-20
Kosta Rika Kosta Rika 19451102 1945-11-02
Kuveyt Kuveyt 19630514 1963-05-14
Kuzey Kore Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti 19910917 1991-09-17
Küba Küba 19451024 1945-10-24
Laos Laos [13] 19551214 1955-12-14
Letonya Letonya 19910917 1991-09-17 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Lesotho Lesoto 19661017 1966-10-17
Liberya Liberya 19451102 1945-11-02
Libya Libya [14] 19551214 1955-12-14
Lihtenştayn Lihtenştayn 19900918 1990-09-18
Litvanya Litvanya 19910917 1991-09-17 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Lübnan Lübnan 19451024 1945-10-24
Lüksemburg Lüksemburg 19451024 1945-10-24
Macaristan Macaristan 19551214 1955-12-14
Madagaskar Madagaskar 19600920 1960-09-20
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya [15] 19930408 1993-04-08 bakınız Eski üyelikleri: Yugoslavya
Malavi Malavi 19641201 1964-12-01
Maldivler Maldivler 19650921 1965-09-21
Malezya Malezya [16] 19570917 1957-09-17 bakınız Eski üyelikleri: Malaya Federasyonu
Mali Mali 19600928 1960-09-28
Malta Malta 19641201 1964-12-01
Marshall Adaları Marşal Adaları 19910917 1991-09-17
Mauritius Mauritius 19680424 1968-04-24
Meksika Meksika 19451107 1945-11-07
Mısır Mısır 19451024 1945-10-24 bakınız Eski üyelikleri: United Arab Republic
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya Federal Devletleri 19910917 1991-09-17
Moğolistan Moğolistan 19611027 1961-10-27
Moldova Moldova 19920302 1992-03-02 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Monako Monako 19930528 1993-05-28
Moritanya Moritanya 19611027 1961-10-27
Mozambik Mozambik 19750916 1975-09-16
Myanmar Myanmar [17] 19480419 1948-04-19
Namibya Namibya 19900423 1990-04-23
Nauru Nauru 19990914 1999-09-14
Nepal Nepal 19551214 1955-12-14
Nikaragua Nikaragua 19451024 1945-10-24
Nijer Nijer 19600920 1960-09-20
Nijerya Nijerya 19601007 1960-10-07
Norveç Norveç 19451127 1945-11-27
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti 19600920 1960-09-20
Özbekistan Özbekistan 19920302 1992-03-02 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Pakistan Pakistan 19470930 1947-09-30
Palau Palau 19941215 1994-12-15
Panama Panama 19451113 1945-11-13
Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine 19751010 1975-10-10
Paraguay Paraguay 19451024 1945-10-24
Peru Peru 19451031 1945-10-31
Polonya Polonya 19451024 1945-10-24
Portekiz Portekiz 19551214 1955-12-14
Romanya Romanya 19551214 1955-12-14
Ruanda Ruanda 19620918 1962-09-18
Rusya Rusya 19451024 1945-10-24 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis 19830923 1983-09-23
Saint Lucia Saint Lucia 19790918 1979-09-18
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler 19800916 1980-09-16
Samoa Samoa [18] 19761215 1976-12-15
San Marino San Marino 19920302 1992-03-02
São Tomé ve Príncipe Sao Tome ve Principe 19750916 1975-09-16
Senegal Senegal 19600928 1960-09-28
Seyşeller Seyşel Adaları 19760921 1976-09-21
Sırbistan Sırbistan 20001101 2000-11-01 bakınız Eski üyelikleri: Yugoslavya
Sierra Leone Sierra Leone 19610927 1961-09-27
Singapur Singapur 19650921 1965-09-21
Slovakya Slovakya 19930119 1993-01-19 bakınız Eski üyelikleri: Czechoslovakia
Slovenya Slovenya 19920522 1992-05-22 bakınız Eski üyelikleri: Yugoslavya
Solomon Adaları Solomon Adaları 19780919 1978-09-19
Somali Somali 19600920 1960-09-20
Sri Lanka Sri Lanka [19] 19551214 1955-12-14
Sudan Sudan 19561112 1956-11-12
Surinam Surinam 19751204 1975-12-04
Suriye Suriye [20] 19451024 1945-10-24 bakınız Eski üyelikleri: Birleşik Arap Cumhuriyeti
Suudi Arabistan Suudi Arabistan 19451024 1945-10-24
Svaziland Swaziland 19680924 1968-09-24
Şili Şili 19451024 1945-10-24
Tacikistan Tacikistan 19920302 1992-03-02 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Tanzanya Tanzanya 19611214 1961-12-14 bakınız Eski üyelikleri: Tanganika ve Sansibar
Tayland Tayland [21] 19461216 1946-12-16
Togo Togo 19600920 1960-09-20
Tonga Tonga 19990914 1999-09-14
Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago 19620918 1962-09-18
Tunus Tunus 19561112 1956-11-12
Tuvalu Tuvalu 20000905 2000-09-05
Türkiye Türkiye Cumhuriyeti 19451024 1945-10-24
Türkmenistan Türkmenistan 19920302 1992-03-02 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Uganda Uganda 19621025 1962-10-25
Ukrayna Ukrayna [22] 19451024 1945-10-24 bakınız Eski üyelikleri: SSCB
Umman Umman 19711007 1971-10-07
Uruguay Uruguay 19451218 1945-12-18
Ürdün Ürdün 19551214 1955-12-14
Vanuatu Vanuatu 19810915 1981-09-15
Venezuela Venezuela Bolivarcı Cumhuriyeti [23] 19451115 1945-11-15
Vietnam Vietnam 19770920 1977-09-20
Yemen Yemen 19470930 1947-09-30 bakınız Eski üyelikleri: Kuzey Yemen ve Güney Yemen
Yeni Zelanda Yeni Zelanda 19451024 1945-10-24
Yeşil Burun Adaları Yeşilburun 19750916 1975-09-16
Yunanistan Yunanistan 19451025 1945-10-25
Zambiya Zambiya 19641201 1964-12-01
Zimbabve Zimbabve 19800825 1980-08-25

Eski Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gözlemciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

3 Temmuz 2006 tarihli üye devletlerin listesini Birleşmiş Milletler basın açıklaması, (document).
  1. ^ Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 2. bölümü
  2. ^ Benin 'in ilk kabûlü, adını 1975'te değiştirmeden önce "Dahomey" adıyla oldu.
  3. ^ Belarus 'un ilk kabûlü, 1991'de bağımsızlığını îlân etmeden önce "Byelorusya Rusya Sovyet Sosyalist Cumhûriyeti"'ydi. BM'e adının "Byelorusya"'dan şimdiki adına değiştirdiğini 19 Eylül 1991'de haber verdi.
  4. ^ Burkina Faso in adı, adını 1984'te değiştirmeden önce "Yukarı Volta"'ydı.
  5. ^ Demokratik Kongo Cumhuriyeti ilk kabûlü, adını değiştirmeden önce "Congo (Leopoldville)"'di. Adını 1964'te "Demokratik Kongo Cumhûriyeti"'ne ve 1971'de "Zaire"'ye, daha sonra 17 Mayıs 1997'de tekrar bu isme değiştirdi.
  6. ^ Endonezya, 20 Ocak 1965'te geçici olarak BM'den Malezya'nın Güvenlik Konseyi'ne devamlı olmayan üye olarak alınması üzerine cevap olarak çekildi. "Tekrar Birleşmiş Milletler'le tam işbirliği ve yeniden katılma" isteğini 19 Eylül 1966'da beyân etti ve tekrar katılmaya 28 Eylül 1966'de dâvet edildi.
  7. ^ 1984 sonundan beri "Fildişi Sahili"'nin adı, resmen sâdece Côte d'Ivoire olarak kullanılıyor.
  8. ^ Filipinler 'in adı, adını 1946'da tam bağımsızlığı verilmeden önce "Filipin İngiliz Milletler Topluluğu"'ydu.
  9. ^ Güney Afrika in adı, 1961'de cumhuriyet olmadan önce "Güney Afrika Birliği"'ydi.
  10. ^ Başlangıçta Îran olarak kabul edilmişti.
  11. ^ Kamerun 'un ilk kabûlü, adını 1961'de Güney Kamerunlar'la birleşmeden önce "Cameroun"'du.
  12. ^ Kongo Cumhuriyeti in adı, adını değiştirmeden önce "Kongo (Brazzaville)"'di.
  13. ^ Başlangıçta Laos olarak kabul edilmişti..
  14. ^ Başlangıçta ... olarak kabul edilmişti.Libya.
  15. ^ Adıyla ilgili prôblemler çözülene kadar geçici olarak bütün durumlarda Birleşmiş Milletler içinde "Yugoslavya'nın eski Makedonia Cumhuriyeti" adıyla anılmıştı (bakınız Makedonya adı anlaşmazlığı).
  16. ^ Malezya 'nın ilk kabûlü, "Malaya Federasyonu"'ydu. 16 Eylül 1963 târihinde adı, Singapore, Sabah ve Sarawak federasyona kabul edildikten sonra "Malezya"'ya çevrildi. Singapur, 9 Ağustos 1965'te bağımsız oldu.
  17. ^ Myanmar 'ın adı, adını 1989'da değiştirmeden önce "Burma"'ydı.
  18. ^ Samoa in adı, adını 1997'de değiştirmeden önce "Batı Samoa"'ydı.
  19. ^ Sri Lanka in adı, adını 19 'te değiştirmeden önce "Ceylon"'ydı 1972.
  20. ^ Başlangıçta ... olarak kabul edilmişti.Syria.
  21. ^ Tayland 'ın adı, adını 1949'da değiştirmeden önce "Siyam"'dı.
  22. ^ Ukrayna 'nın adı, 1991'de bağımsızlığını ilan etmeden önce "Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti"'ydi.
  23. ^ Başlangıçta Venezuela olarak kabul edilmişti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]