Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi (bazen "BM büyükelçisi" olarak da adlandırılır)[1] bir ülkenin Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik misyonunun başıdır.

Bunlar arasında en yüksek profilli BM daimi temsilcileri New York'taki genel merkeze atananlardır. Ancak üye devletler Cenevre, Viyana ve Nairobi'deki diğer BM ofislerine de daimi temsilciler atamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülke BM daimi temsilcilerini "BM büyükelçileri" olarak adlandırmaktadır. Daimi temsilci, büyükelçi (veya misyon başkanı veya yüksek komiser) ile eşdeğer diplomatik rütbeye sahip olmasına rağmen, bir devlet başkanına (bir ülkenin büyükelçisi gibi) veya bir hükümet başkanına (bir yüksek komiser gibi) değil, uluslararası bir kuruluşa akredite edilirler.

BM konseyleri temsilcileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı diplomatlar Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi gibi BM konseylerinde temsilci olarak görev yapmaktadırlar.

İyi niyet elçileri[değiştir | kaynağı değiştir]

UNESCO'da daimi temsilciler yerine örgütün diplomatik misyonlarına başkanlık eden daimi delegeler bulunmaktadır. Bununla birlikte, belirli bir tematik alan için UNESCO iyi niyet elçisi olarak hareket eden birçok ünlü gibi UNESCO İyi Niyet Elçileri de vardır. BMMYK'nin de benzer BMMYK İyi Niyet Elçileri vardır.

BM daimi temsilcisi, UNESCO iyi niyet elçisi pozisyonundan ayırt etmek için bazen BM büyükelçisi veya nadiren BM daimi elçisi olarak adlandırılır. Ancak yine de "büyükelçi" terimi daha yaygın olarak başka bir ulusla bazı işleri yürütmek üzere görevlendirilen her bir ulusun hükûmet yetkilisini tanımlamak için kullanılır.[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "History of Ambassadors", United States Mission to the United Nations, March 2011, webpage:USUN-a 29 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..