İntihar oranına göre ülkelerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Dünya Sağlık Örgütü'nce ülkelere göre 2011 intihar etme oranları aşağıdaki gibidir.[1]

Cinsiyete göre ülke başına 100.000 kişi başına düşen yıllık intihar etme oranları






Sırası Ülke Erkek Kadın Toplam Yıl
1 Litvanya Litvanya[2] 54.6 11.6 31.6 2011
2 Güney Kore Güney Kore[3] 41.4 21.0 31.2 2010
3 Guyana Guyana 39.0 13.4 26.4 2006
4 Kazakistan Kazakistan 43.0 9.4 25.6 2008
5 Beyaz Rusya Beyaz Rusya[4][5] 25.3 2010
6 Macaristan Macaristan[6] 37.4 8.5 21.7 2009
7 Japonya Japonya [7] 33.5 14.6 23.8 2011
8 Letonya Letonya 33.8 4.0 17.5 2009
9 Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halk Cumhuriyeti [8] 22.23 2011
10 Slovenya Slovenya 29.3 3.0 17.2 2010
11 Sri Lanka Sri Lanka[9] 21.6 1996
12 Rusya Rusya[10] 21.4 2011
13 Ukrayna Ukrayna 37.8 7.0 21.2 2009
14 Sırbistan-Karadağ Sırbistan Karadağ 28.4 11.1 19.5 2006
15 Estonya Estonya 20.6 7.3 18.1 2008
16 İsviçre İsviçre 15.7 6.5 11.1 2007
17 Hırvatistan Hırvatistan 24.3 6.6 14.7 2009
18 Belçika Belçika 26.5 9.3 17.6 2009
19 Finlandiya Finlandiya[11] 25.7 8.1 16.8 2010
20 Moldova Moldova 30.1 5.6 17.4 2008
21 Fransa Fransa 23.5 7.5 15.0 2009
22 Uruguay Uruguay 26.0 6.3 15.8 2004
23 Güney Afrika Güney Afrika 25.3 5.6 15.4 2005
24 Avusturya Avusturya 20.9 5.7 12.8 2009
25 Polonya Polonya 28.0 3.8 15.4 2010
26 Hong Kong Hong Kong 19.0 10.7 14.6 2009
27 Surinam Surinam 23.9 4.8 14.4 2005
28 Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 22.1 4.1 12.8 2010
29 Yeni Zelanda Yeni Zellanda[12] 20.3 6.5 13.2 2008
30 İsveç İsveç 17.7 7.1 12.3 2009
31 Küba Küba 19.0 5.5 12.3 2008
32 Bulgaristan Bulgaristan 18.8 6.2 12.3 2008
33 Romanya Romanya 21.0 3.5 12.0 2009
34 Norveç Norveç 17.3 6.5 11.9 2009
35 Danimarka Danimarka 17.5 6.4 11.9 2006
36 İrlanda İrlanda 19.0 4.7 11.8 2009
37 Bosna-Hersek Bosna-Hersek 20.3 3.3 11.8 1991
38 Amerika Birleşik Devletleri ABD[13] 19.2 5.0 12.0 2009
39 Kanada Kanada 17.3 5.4 11.3 2004
40 İzlanda İzlanda [14] 17.9 4.5 11.3 2009
41 Şili Şili 18.2 4.2 11.1 2007
42 Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago 17.9 3.8 10.7 2006
43 Hindistan Hindistan 13.0 7.8 10.5 2009
44 Singapur Singapur 12.9 7.7 10.3 2006
45 Slovakya Slovakya [6] 19.8 1.9 10.3 2009
46 Avustralya Avustralya[15] 14.9 4.5 9.7 2009
47 Almanya Almanya[6] 15.6 4.7 9.9 2009
48 Kırgızistan Kırgızistan 14.1 3.6 8.8 2009
49 Türkmenistan Türkmenistan 13.8 3.5 8.6 1998
50 Hollanda Hollanda [6] 12.0 5.0 8.5 2009
51 Makedonya Cumhuriyeti Makedonya[6] 12.6 3.9 8.0 2009
52 El Salvador El Salvador 12.9 3.6 8.0 2008
53 Portekiz Portekiz[6] 13.2 3.4 7.9 2008
54 Zimbabve Zimbabve 10.6 5.2 7.9 1990
55 Lüksemburg Lüksemburg[6] 13.2 2.9 7.8 2008
56 Tayland Tayland 12.0 3.8 7.8 2002
57 Arjantin Arjantin 12.6 3.0 7.7 2008
58 İspanya İspanya 11.9 3.4 7.6 2008
59 Porto Riko Porto Riko 13.2 2.0 7.4 2005
60 Ekvador Ekvator 10.5 3.6 7.1 2009
61 Birleşik Krallık Birleşik Krallık 10.9 3.0 6.9 2009
62 Mauritius Mauritius 11.8 1.9 6.8 2008
63 İran İran[16] 7.6 5.1 6.4 2001
64 İtalya İtalya 10.0 2.8 6.3 2007
65 Kosta Rika Kosta Rika 10.2 1.9 6.1 2009
66 İsrail İsrail [17] 9.9 2.1 5.8 2007
67 Nikaragua Nikaragua 9.0 2.6 5.8 2006
68 Panama Panama 9.0 1.9 5.5 2008
69 Kolombiya Kolombiya 7.9 2.0 4.9 2007
70 Brezilya Brezilya 7.7 2.0 4.8 2008
71 Özbekistan Özbekistan 7.0 2.3 4.7 2005
72 Seyşeller Selşeller 8.9 0.0 4.6 2008
73 Gürcistan Gürcistan 7.1 1.7 4.3 2009
74 Arnavutluk Arnavutluk [18] 4.7 3.3 4.0 2003
75 Meksika Meksika 6.8 1.3 4.0 2008
76 Bahreyn Bahreyn 4.0 3.5 3.8 2006
77 Belize Belize 6.6 0.7 3.7 2008
78 Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadines 5.4 1.9 3.7 2008
79 Türkiye Türkiye [19] 3.62 2011
80 Paraguay Paraguay 5.1 2.0 3.6 2008
81 Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti[6] 5.9 1.3 3.6 2009
82 Guatemala Guatemala 5.6 1.7 3.6 2008
83 Barbados Barbados 7.3 0.0 3.5 2006
84 Yunanistan Yunanistan 6.1 1.0 3.5 2009
85 Malta Malta 5.9 1.0 3.4 2008
86 Venezuela Venezüella 5.3 1.2 3.2 2007
87 Tacikistan Tacikistan 2.9 2.3 2.6 2001
88 Saint Lucia Saint Lucia 4.9 0.0 2.4 2005
89 Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti 3.9 0.7 2.3 2005
90 Filipinler Filipinler 2.5 1.7 2.1 1993
91 Ermenistan Ermenistan 2.8 1.1 1.9 2008
92 Kuveyt Kuveyt 1.9 1.7 1.8 2009
93 Bahamalar Bahamalar 1.9 0.6 1.2 2005
94 Ürdün Ürdün 0.0 0.0 1.1 2009
95 Peru Peru 1.1 0.6 0.9 2000
96 São Tomé ve Príncipe São Tome ve Principe 0.0 1.8 0.9 1987
97 Pakistan Pakistan [20] 3.4 0.5 0.88 2012
98 Azerbaycan Azerbaycan 1.0 0.3 0.6 2007
99 Maldivler Maldivler 0.7 0.0 0.3 2005
100 Jamaika Jamaika 0.3 0.0 0.1 1990
101 Suriye Suriye 0.2 0.0 0.1 1985
102 Mısır Mısır 0.1 0.0 0.1 2009
103 Grenada Grenada 0.0 0.0 0.0 2008
104 Honduras Honduras 0.0 0.0 0.0 1978
105 Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis 0.0 0.0 0.0 1995
106 Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda 0.0 0.0 0.0 1995
107 Haiti Haiti 0.0 0.0 0.0 2003

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide_rates/en/ Suicide rates per 100,000 by country, year and sex (Table)
  2. ^ "Savižudybių statistika;". Valstybinis psichikos sveikatos centras. http://www.vpsc.lt/index.php?option=com_content&view=article&catid=14%3Asaviudybi-statistika&id=49%3Asaviudybi-danis-lietuvoje-1930-40-ir-1986-2008-metais&Itemid=24. Erişim tarihi: 2011-10-01. 
  3. ^ "Suicide main cause of death for those under 40 in S. Korea". Yonhap News. http://english.yonhapnews.co.kr/national/2011/09/08/98/0302000000AEN20110908004600320F.HTML. Erişim tarihi: 2011-11-17. 
  4. ^ "WHO/Europe". Who.int. http://www.euro.who.int/en/where-we-work/member-states/belarus/facts-and-figures. Erişim tarihi: 2011-01-26. 
  5. ^ "Belarus among world leaders in suicide(for 2009);". naviny.by. 2010-09-07. http://naviny.by/rubrics/english/2010/09/07/ic_news_259_351648/. Erişim tarihi: 2011-01-26. 
  6. ^ a b c d e f g h "Death Due To Suicide". Eurostat. European Commission. 2009. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=0&pcode=tps00122&language=en. Erişim tarihi: 2010-01-10. 
  7. ^ "Asahi; LEAD: Suicides top 30,000 for 14th consecutive year in 2011+". Asahi. 2012-01-11. http://ajw.asahi.com/article/behind_news/social_affairs/AJ201201110021. Erişim tarihi: 2012-01-11. 
  8. ^ "China's suicide rate 'among highest in world'". AFP. 2011-09-08. http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5i1FL2q8ZO_Z93-mOqOx5eSYQW36Q?docId=CNG.fe11c1b55d60e484a37a458dccdd1b34.8f1. Erişim tarihi: 2012-01-11. 
  9. ^ Only the combined rate for both genders is available for 1996. Full statistics for both genders were last available for 1991 when the rate was men: 44.6, women: 16.8
  10. ^ "Rosstat". Rosstat. 2012-02-02. http://www.gks.ru/free_doc/2011/demo/edn12-11.htm. Erişim tarihi: 2012-02-02. 
  11. ^ "Causes of death, Statistics Finland" (PDF). 2011-12-16. http://www.stat.fi/til/ksyyt/2010/ksyyt_2010_2011-12-16_en.pdf. 
  12. ^ "New Zealand Government 2008 Social Report" (PDF). http://socialreport.msd.govt.nz/documents/2008/sr08-health.pdf. Erişim tarihi: 2010-09-30. 
  13. ^ "National Vital Statistics Reports, vol. 60.". http://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr60/nvsr60_03.pdf. 
  14. ^ "36 died from own hand". Hagstofa Íslands/Statistical Bureau of Iceland. Morgunblaðið. 2010. http://www.mbl.is/mm/frettir/innlent/2010/09/21/36_fellu_fyrir_eigin_hendi/. Erişim tarihi: 2010-09-21. 
  15. ^ Overview of suicide in Australia. Response Ability. 2009.
  16. ^ "A guide for the adults psychiatric illness care (To the doctors)". Ministry of Health and Medical Education. 2001. ss. 88. http://behdasht.gov.ir//uploads/matn_9745.pdf. Erişim tarihi: 2008.  behdasht.gov.ir
  17. ^ "Microsoft Word - suicides07-1.doc" (PDF). http://www.health.gov.il/Download/pages/suicides07.pdf. Erişim tarihi: 2010-09-30. 
  18. ^ "WHO | Suicide rates per 100,000 by country, year and sex (Table)". Who.int. 2009-12-07. http://www.who.int/mental_health/prevention/suicide_rates/en/index.html. Erişim tarihi: 2010-09-30. 
  19. ^ "TÜİK İntihar İstatistikleri". http://www.tuik.gov.tr. http://www.tuik.gov.tr/Kitap.do?metod=KitapDetay&KT_ID=11&KITAP_ID=23. 
  20. ^ "Suicide trends in rich and poor countries". Daily Times. 2010-09-28. http://www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=2010\09\28\story_28-9-2010_pg3_6. Erişim tarihi: 2011-07-29. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]