Türkiye'deki müzeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi (Evkaf-ı Islamiye Müzesi) ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi (Müze-i Humayun) müzeleri vardı.

Türk Arkeoloji Müzesi (Türk Asar-ı Atikası), Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kuruldu. Görevi toplamak, sıralama yapmak, katalog ve arkeolojik ve etnografik buluntuları korumaktı. Anadolu'nun birçok bölgesinde antik kiliseler, camiler ve kervansaraylar restore edildi ve müzeye dönüştürüldüler. Malzemeleri ve içerisindeki sanat çalışmaları ile Topkapı Sarayı, 1927 yılında halkın ziyaretine açıldı. Aynı yıl İslami Müze "Türk ve İslam Eserleri Müzesi" olarak restore edildi ve Konya'da Mevlana Derviş Loca'sı bir müzeye dönüştürüldü.

1930 yılında tamamlanan Ankara Etnografya Müzesi, cumhuriyet döneminde inşası ilk defa müze olarak dizayn edilen yapıydı. Yeni müzeler Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama ve Edirne'de kuruldu. 1940 yılında Ankara'da Mahmut Paşa Bedesteni içinde kurulmuş olan Hitit Müzesi, restore edildip, yenileştirildikten sonra 1968 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi hâline dönüştürüldü.

2018 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 200 müze, özel idareye sahip 251 müze bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerdeki 3.337.766 iken, özel müzelerdeki eser sayısı 396 bin 467'dir.[1]

Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ücretsiz hizmete sunulan "sanal müze"lerin sayısı 2020 yılı sonunda 33'e ulaşmıştır.[2]

En çok ziyaret edilen müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Müze Şehir Ziyaretçi sayısı (2019) Fotoğraf
1 Ayasofya Camii İstanbul 3.727.361[3] Turkey-3019 - Hagia Sophia (2216460729).jpg
2 Mevlânâ Müzesi Konya 3.464.155[3] Mausoleo Mevlana.jpg
3 Topkapı Sarayı İstanbul 2.364.946[3] Topkapı - 01.jpg
4 Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi Nevşehir 592.727[3] Haci bektaş pir.jpg
5 Cumhuriyet Müzesi Ankara 515.309[3] TBMM6549.jpg
6 İstanbul Arkeoloji Müzesi İstanbul 427.643[3] İstanbul Arkeoloji Müzeleri.JPG
7 Noel Baba Kilisesi Antalya 384.893[3] Ceiling fresco, St. Nicholas Church, Demre.jpg
8 Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep 367.395[3] Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi TÜRKİYE - panoramio (1).jpg
9 Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi Sivas 345.760[3]
10 Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara 327.695[3]
11 Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Müzesi Diyarbakır 305.629[3] Cahit Sıtkı Tarancı Museum (2).jpg
12 Topkapı Sarayı - Harem İstanbul 303.806[3] Cobalt blue Iznik tiles - Harem - Topkapi Palace (8395603791).jpg
13 Tarihî Sinop Cezaevi Sinop 290.700[3] Sinop Tarihi Cezaevi 1.JPG
14 Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi Şanlıurfa 250.865[3]
15 İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi İstanbul 230.233[3] Istanbul Museum of the History of Science and Technology in Islam 9270.jpg
16 Hatay Arkeoloji Müzesi Hatay 221.917[3] Antakya Arkeoloji Muzesi 0154.jpg
17 Akdamar Kilisesi Van 218.137[3] 00 0390 Lake Van, church on Akdamar Island.jpg
18 Pamukkale Arkeoloji Müzesi Denizli 209.689[3]
19 Sümela Manastırı Trabzon 201.474[3] Uzaktan Sümela Manastırı.JPG
20 Kariye Camii İstanbul 200.173[3] Istanbul Kariye museum Naos june 2019 2361.jpg

İllere göre müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Adana[değiştir | kaynağı değiştir]

Adıyaman[değiştir | kaynağı değiştir]

Afyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağrı[değiştir | kaynağı değiştir]

Amasya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi
  2. 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi
  3. Alagöz Karargâh Müzesi
  4. Altınköy Açık Hava Müzesi
  5. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  6. Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi
  7. A.O.Ç Müze ve Sergi Salonu
  8. Ankara Atatürk Evi Müzesi
  9. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
  10. Ankara Etnografya Müzesi
  11. Ankara Roma Hamamı (Roma Hamamı Örenyeri)
  12. Ankara Roma Tiyatrosu
  13. Ankara Şerife Uludağlı Olgunlaşma Enstitüsü
  14. Ankara Üniversitesi Arşiv Müzesi
  15. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Müzesi
  16. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Müzesi
  17. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Müzesi
  18. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi
  19. Ankara Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik-Ebelik Müzesi
  20. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Müzesi
  21. Ankara Üniversitesi Tarihi Müzesi
  22. Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Ferruh Dinçer Veteriner Hekimliği Tarihi Müzesi
  23. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi
  24. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
  25. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
  26. Atatürk Eğitim Müzesi
  27. Augustus Tapınağı
  28. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
  29. Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi
  30. Beypazarı Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy
  31. Cin Ali Müzesi
  32. Cumhuriyet Müzesi
  33. Çamlıdere Doğa ve Hayvan Müzesi
  34. Çamlıdere Kutsal Emanetler Müzesi
  35. Çamlıdere Kültür Evi ve Etnoğrafya Müzesi
  36. Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandi Müzesi
  37. Çamlıdere Tarım Müzesi
  38. Çamlıdere Terazi Müzesi
  39. Çankaya Atatürk Köşkü Müzesi
  40. Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi
  41. Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi
  42. Çubuk Şehir Müzesi
  43. Devlet Mezarlığı
  44. Eğit-Der Eğitim Müzesi
  45. Ekmek Müzesi
  46. Elmadağ Müzesi
  47. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
  48. Feza Gürsey Bilim Merkezi
  49. Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi
  50. Gazi Ü. Mes. Eğ. Fak. Prof. Ülker Muncuk Müzesi
  51. Gazi Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
  52. Gordion Müzesi (Gordion Müzesi ve Tümülüs Örenyeri)
  53. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi (Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı Müzesi)
  54. Hacettepe Sanat Müzesi
  55. Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi
  56. Haritacılık Müzesi
  57. Hava Kuvvetleri Müzesi
  58. Hazine Dairesi Müzesi
  59. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Müzesi
  60. Jandarma Müzesi
  61. Kalecik Karahan Konağı Müzesi
  62. Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi
  63. Kızılcahamam Hocalı Anıt Parkı ve Müzesi
  64. Kurtuluş Savaşı Müzesi
  65. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
  66. Meteoroloji Müzesi
  67. Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
  68. Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi
  69. MİT Casusluk Müzesi
  70. MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
  71. MTA Tabiat Tarihi Müzesi (Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi)
  72. Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi
  73. Müze Evliyagil
  74. ODTÜ Arkeoloji Müzesi
  75. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
  76. ODTÜ Jeoloji Müzesi
  77. ODTÜ Tabiat Tarihi Müzesi
  78. Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)
  79. Pembe Köşk (Çankaya Köşkü)
  80. Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Müzesi
  81. Profesör Doktor Metin Aktaş Zooloji Müzesi
  82. Profesör Doktor Ülker Muncuk Müzesi
  83. PTT Pul Müzesi
  84. Sakarya Zaferi Müzesi
  85. Satıkadın Müzesi
  86. Sebahattin Yıldız Müzesi
  87. Şefik Bursalı Müze Evi
  88. Şereflikoçhisar Kent Müzesi
  89. Şerife Uludağ Kız Olg. Enst. 100. Yıl Müzesi
  90. TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
  91. TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi
  92. TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi
  93. TCMB Para Müzesi
  94. TED Ankara Koleji Okul Müzesi
  95. Topçu ve Füze Okulu Müzesi
  96. Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi
  97. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
  98. Türk Dünyası ve Komşuları Müzesi
  99. Türk Hamam Müzesi
  100. Türk Hava Kurumu Müzesi
  101. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müzesi
  102. Türk Pusat Geleneksel Türk Okçuluğu ve Savaş Aletleri Müzesi
  103. Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi
  104. Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi
  105. Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi
  106. Ulucanlar Cezaevi Müzesi
  107. Ülker Zaim Müzesi
  108. Veteriner Anatomi Müzesi
  109. Ziraat Bankası Müzesi

Antalya[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilecik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bingöl[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitlis[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Burdur[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa[değiştir | kaynağı değiştir]

Çanakkale[değiştir | kaynağı değiştir]

Çankırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çorum[değiştir | kaynağı değiştir]

Denizli[değiştir | kaynağı değiştir]

Diyarbakır[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne[değiştir | kaynağı değiştir]

Elazığ[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzincan[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzurum[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskişehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaziantep[değiştir | kaynağı değiştir]

Giresun[değiştir | kaynağı değiştir]

Gümüşhane[değiştir | kaynağı değiştir]

Hakkâri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hatay[değiştir | kaynağı değiştir]

Isparta[değiştir | kaynağı değiştir]

Mersin[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
  2. Adalar Müzesi
  3. Adam Mickiewicz Müzesi
  4. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
  5. Anadolu Hisarı
  6. Ara Güler Müzesi
  7. Arnavutköy Yerel Tarih Müzesi
  8. Askerî Müze
  9. Aşiyan Müzesi (Tevfik Fikret'in Evi)
  10. Atatürk Müzesi
  11. Aya İrini
  12. Ayasofya
  13. Aynalıkavak Kasrı
  14. Ayşe Ercüment Kalmık Müzesi
  15. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi
  16. Basın Müzesi
  17. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Akaretler Mustafa Kemal Müzesi
  18. Beykoz Kasrı
  19. Beylerbeyi Sarayı
  20. Beşiktaş Müzesi (BJK Müzesi)
  21. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  22. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi
  23. Cumhuriyet Eğitim Müzesi
  24. Çatalca Mübadele Müzesi
  25. Çağlar Boyu Aydınlatma ve Isıtma Koleksiyonları Müzesi
  26. Çikolata Müzesi
  27. Çinili Köşk
  28. Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi
  29. Delta Teknoloji Müzesi
  30. Demokrasi ve Özgürlükler Adası Müze Kompleksi
  31. Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi
  32. Dolmabahçe Saat Müzesi
  33. Dolmabahçe Sarayı
  34. Doğa ve Bilim Müzesi
  35. Doğançay Müzesi
  36. Ekslibris Müzesi
  37. Eski Şark Eserleri Müzesi
  38. Fenerbahçe Müzesi
  39. Fethiye Camii
  40. Fethiye Müzesi
  41. Florence Nightingale Müzesi
  42. Florya Atatürk Deniz Köşkü
  43. Florya Model Uçak Müzesi
  44. Galata Mevlevihanesi Müzesi
  45. Galatasaray Müzesi
  46. Galerist
  47. Gazanfer Ağa Medresesi
  48. Haluk Perk Müzesi
  49. Halı Müzesi (Vakıflar Halı Müzesi)
  50. Hanım Sultanlar Müzesi
  51. Hilye-i Şerif ve Tespih Müzesi
  52. Hisarlar Müzesi (Rumeli Hisarı)
  53. Hisart Canlı Tarih ve Diaroma Müzesi
  54. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
  55. Ihlamur Kasrı
  56. II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi
  57. Intercity Otomobil Müzesi
  58. İllüzyon Müzesi
  59. İstanbul Kadın Müzesi
  60. İTÜ Bilim Merkezi
  61. İnönü Evi Müzesi
  62. İSKİ Su Medeniyetleri Müzesi
  63. İstanbul Arkeoloji Müzeleri
  64. İstanbul Çağdaş Sanat Müzesi
  65. İstanbul Deniz Müzesi
  66. İstanbul Fotoğraf Müzesi
  67. İstanbul Galata Kulesi İç Gişe
  68. İstanbul Grafik Sanatları Müzesi
  69. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Müzesi
  70. İstanbul Havacılık Müzesi
  71. İstanbul Havalimanı Müzesi
  72. İstanbul Lale Vakfı Müzesi
  73. İstanbul Modern Sanatlar Müzesi
  74. İstanbul Modern Sanat Müzesi
  75. İstanbul Oyuncak Müzesi
  76. İstanbul Özel Okçular Tekkesi Müzesi
  77. İstanbul PTT Müzesi
  78. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
  79. İstanbul Su Müzesi
  80. İstanbul Uluslararası UFO Müzesi
  81. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Kültür Tarihi Müzesi
  82. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi
  83. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi
  84. İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi
  85. İstanbul Üniversitesi Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi
  86. İstanbul Üniversitesi Zooloji Müzesi
  87. İstanbul İmrahor Anıtı
  88. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
  89. Kamera Müzesi
  90. Kandilli Deprem Müzesi
  91. Karikatür ve Mizah Müzesi
  92. Kariye Camii
  93. Kartal Belediyesi Masal Müzesi
  94. Kont Szechenyi İtfaiye Müzesi
  95. Kâzım Karabekir Paşa Müzesi
  96. Küçüksu Kasrı
  97. Madame Tussauds Balmumu Müzesi
  98. Maslak Kasrı
  99. Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi
  100. Masumiyet Müzesi
  101. Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi
  102. Mehmet Arsay Otomobil Müzesi
  103. Milli Saraylar Resim Müzesi
  104. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi
  105. Miniatürk (Miniatürk Mini Türkiye Parkı)
  106. Müze Gazhane
  107. Orhan Kemal Müzesi
  108. Osmanlı Bankası Müzesi
  109. PTT Müzesi
  110. Panorama 1453 Tarih Müzesi
  111. Pera Müzesi
  112. Pera Palas Atatürk Müzesi
  113. Rahmi M. Koç Müzesi (Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi)
  114. Rezzan Has Müzesi
  115. Rumeli Hisarı
  116. SALT
  117. Sabri Artam Vakfı Klasik Otomobil Müzesi
  118. Sadberk Hanım Müzesi
  119. Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  120. Sakıp Sabancı Müzesi
  121. Santralistanbul (Santral İstanbul Enerji ve Çağdaş Sanatlar Müzesi)
  122. Saray Koleksiyonları Müzesi
  123. Sağlık Müzesi
  124. Şehir Müzesi
  125. TCDD Sirkeci Garı Demiryolu Müzesi
  126. Tekfur Sarayı (Tekfur Sarayı Çini Müzesi)
  127. Topkapı Sarayı
  128. Türbeler Müzesi
  129. Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi
  130. Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
  131. Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  132. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
  133. Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müzesi
  134. Türkiye İş Bankası Müzesi
  135. TÜRVAK Sinema ve Tiyatro Müzesi (Türker İnanoğlu Vakfı Sinema Tiyatro Müzesi)
  136. Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
  137. Vakıflar Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi
  138. Yahya Kemal Müzesi (Yahya Kemal Beyatlı Kent Müzesi)
  139. Yapı Kredi Müzesi (Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi)
  140. Yedikule Zindanları
  141. Yerebatan Sarnıcı
  142. Yıldız Porselen Fabrikası
  143. Yıldız Sarayı
  144. Zofia Rizi Anı Evi

İzmir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kars[değiştir | kaynağı değiştir]

Kastamonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayseri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırklareli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırşehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocaeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Konya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya[değiştir | kaynağı değiştir]

Malatya[değiştir | kaynağı değiştir]

Manisa[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramanmaraş[değiştir | kaynağı değiştir]

Mardin[değiştir | kaynağı değiştir]

Muğla[değiştir | kaynağı değiştir]

Muş[değiştir | kaynağı değiştir]

Nevşehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Niğde[değiştir | kaynağı değiştir]

Ordu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rize[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya[değiştir | kaynağı değiştir]

Samsun[değiştir | kaynağı değiştir]

Siirt[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinop[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivas[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokat[değiştir | kaynağı değiştir]

Trabzon[değiştir | kaynağı değiştir]

Tunceli[değiştir | kaynağı değiştir]

Şanlıurfa[değiştir | kaynağı değiştir]

Uşak[değiştir | kaynağı değiştir]

Van[değiştir | kaynağı değiştir]

Yozgat[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Yozgat Etnoğrafya Müzesi (Yozgat Müzesi) (Nizamoğlu Konağı)
  2. Yozgat Arkeoloji Müzesi (Karslıoğlu Konağı)

Zonguldak[değiştir | kaynağı değiştir]

Aksaray[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayburt[değiştir | kaynağı değiştir]

Karaman[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırıkkale[değiştir | kaynağı değiştir]

Batman[değiştir | kaynağı değiştir]

Şırnak[değiştir | kaynağı değiştir]

Bartın[değiştir | kaynağı değiştir]

Ardahan[değiştir | kaynağı değiştir]

Iğdır[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalova[değiştir | kaynağı değiştir]

Karabük[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilis[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kilis Müzesi (Tarihi Sabunhane Binası)

Osmaniye[değiştir | kaynağı değiştir]

Düzce[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı yüzde 37 arttı". TRT. 26 Eylül 2019. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 
  2. ^ "Sanal müze sayısı 33'e ulaştı". Dokuz8. 17 Aralık 2020. Erişim tarihi: 27 Ocak 2021. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t "2019 Yılı Müze ve Örenyeri Ziyaretçi İstatistikleri" (PDF). Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı. 2019. 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2020. 
  4. ^ [1] 9 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Müzesi sayfası