Türkiye'deki müzeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi (Evkaf-ı Islamiye Müzesi) ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi (Müze-i Humayun) müzeleri vardı.

Türk Arkaleoloji Müzesi (Türk Asar-ı Atikası), Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kuruldu. Görevi toplamak, sıralama yapmak, katalog ve arkeolojik ve etnoğrafik buluntuları korumaktı. Anadolu'nun birçok bölgesinde antik kiliseler, camiler ve kervansaraylar restore edildi ve müzeye dönüştürüldüler. Malzemeleri ve içerisindeki sanat çalışmaları ile Topkapı Sarayı, 1927 yılında halkın ziyaretine açıldı. Aynı yıl İslami Müze "Türk ve İslam Eserleri Müzesi" olarak restore edildi ve Konya'da Mevlana Derviş Loca'sı bir müzeye dönüştürüldü.

1930 yılında tamamlanan Ankara Etnoğrafya Müzesi, cumhuriyet döneminde inşası ilk defa müze olarak dizayn edilen yapıydı. Yeni müzeler Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama ve Edirne'de kuruldu. 1940 yılında Ankara'da Mahmut Paşa Bedesteni içinde kurulmuş olan Hitit Müzesi, restore edildip, yenileştirildikten sonra 1968 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline dönüştürüldü.

Bugün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 98 müze müdürlüğü [1], 92 özel müze ve 1.204 özel koleksiyon vardır.

En çok ziyaret edilen müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Müze Şehir Ziyaretçi sayısı Resim
1 Ayasofya İstanbul 3,574,043 (2014)[2] Turkey-3019 - Hagia Sophia (2216460729).jpg
2 Topkapı Sarayı İstanbul 3,553,078 (2014)[2] Topkapı - 01.jpg
3 Mevlânâ Müzesi Konya 2,075,056 (2014)[2] Mausoleo Mevlana.jpg
4 Yerebatan Sarnıcı İstanbul 1,833,461 (2012)[3] Basilica Cistern Istanbul.JPG
5 Harem İstanbul 1,068,275 (2014)[2] Cobalt blue Iznik tiles - Harem - Topkapi Palace (8395603791).jpg
6 İstanbul Modern İstanbul 665,776 (2012)[3] İstanbul Modern - Nisan 2013 p3.JPG
7 Noel Baba Kilisesi Antalya 531,970 (2014)[2] Ceiling fresco, St. Nicholas Church, Demre.jpg
8 İstanbul Arkeoloji Müzeleri İstanbul 449,881 (2014)[2] İstanbul Arkeoloji Müzeleri (ana bina, Arkeoloji Müzesi) - Mart 2013.JPG
9 Kariye Müzesi İstanbul 302,815 (2014)[2] Kariye Müzesi.JPG
10 Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara 273,551 (2014)[2] Musem Of Anatolian Civilisations Ankara.JPG
11 Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul 253,469 (2012)[3] Sakip-Sabanci-Museum.jpg
12 Cumhuriyet Müzesi Ankara 247,256 (2014)[2] TBMM6549.jpg
13 Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi Nevşehir 228,552 (2014)[2] Haci bektaş pir.jpg

Adana[4][5][6][değiştir | kaynağı değiştir]

Adıyaman[değiştir | kaynağı değiştir]

Afyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağrı[değiştir | kaynağı değiştir]

Amasya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Alagöz Karargâh Müzesi
  2. Altınköy Açık Hava Müzesi
  3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  4. Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi
  5. Anıtkabir
  6. Ankara Atatürk Evi Müzesi
  7. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
  8. Ankara Etnografya Müzesi
  9. Ankara Roma Hamamı
  10. Ankara Roma Tiyatrosu
  11. Ankara Şerife Uludağlı Olgunlaşma Enstitüsü
  12. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi
  13. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi
  14. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
  15. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
  16. Atatürk Eğitim Müzesi
  17. Atatürk Müzesi ve Kültür Evi
  18. Augustus Tapınağı
  19. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
  20. Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi
  21. Beypazarı Yaşayan Müze
  22. Cumhuriyet Müzesi
  23. Çamlıdere Doğa ve Hayvan Müzesi
  24. Çamlıdere Kutsal Emanetler Müzesi
  25. Çamlıdere Kültür Evi ve Etnoğrafya Müzesi
  26. Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandi Müzesi
  27. Çamlıdere Tarım Müzesi
  28. Çamlıdere Terazi Müzesi
  29. Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi
  30. Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi
  31. Çubuk Şehir Müzesi
  32. Devlet Mezarlığı
  33. Eğit-Der Eğitim Müzesi
  34. Ekmek Müzesi
  35. Elmadağ Müzesi
  36. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
  37. Feza Gürsey Bilim Merkezi
  38. Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi
  39. Gazi Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
  40. Gordion Müzesi
  41. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi
  42. Hacettepe Sanat Müzesi
  43. Haritacılık Müzesi
  44. Hava Kuvvetleri Müzesi
  45. Jandarma Müzesi
  46. Kalecik Karahan Konağı Müzesi
  47. Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi
  48. Kızılcahamam Hocalı Anıt Parkı ve Müzesi
  49. Kurtuluş Savaşı Müzesi
  50. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
  51. Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
  52. Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi
  53. MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
  54. MTA Tabiat Tarihi Müzesi
  55. Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi
  56. ODTÜ Arkeoloji Müzesi
  57. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
  58. ODTÜ Jeoloji Müzesi
  59. Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)
  60. Pembe Köşk (Çankaya Köşkü)
  61. Profesör Doktor Metin Aktaş Zooloji Müzesi
  62. Profesör Doktor Ülker Muncuk Müzesi
  63. PTT Pul Müzesi
  64. Sakarya Zaferi Müzesi
  65. Satıkadın Müzesi
  66. Sebahattin Yıldız Müzesi
  67. Şefik Bursalı Müze Evi
  68. Şereflikoçhisar Kent Müzesi
  69. Tarım Müzesi
  70. TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
  71. TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi
  72. TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi
  73. TCMB Para Müzesi
  74. TED Ankara Koleji Okul Müzesi
  75. Topçu ve Füze Okulu Müzesi
  76. Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi
  77. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
  78. Türk Hamam Müzesi
  79. Türk Hava Kurumu Müzesi
  80. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müzesi
  81. Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi
  82. Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi
  83. Ulucanlar Cezaevi Müzesi
  84. Ülker Zaim Müzesi
  85. Veteriner Anatomi Müzesi
  86. Ziraat Bankası Müzesi
  87. 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Antalya[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilecik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitlis[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Burdur[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa[değiştir | kaynağı değiştir]

Çanakkale[değiştir | kaynağı değiştir]

Çankırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çorum[değiştir | kaynağı değiştir]

Denizli[değiştir | kaynağı değiştir]

Diyarbakır[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne[değiştir | kaynağı değiştir]

Elazığ[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzincan[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzurum[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskişehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaziantep[değiştir | kaynağı değiştir]

Giresun[değiştir | kaynağı değiştir]

Gümüşhane[değiştir | kaynağı değiştir]

Hakkari[değiştir | kaynağı değiştir]

Hatay[değiştir | kaynağı değiştir]

Isparta[değiştir | kaynağı değiştir]

İçel (Mersin)[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
  2. Adalar Müzesi
  3. Adam Mickeiexic Müzesi
  4. Anadolu Hisarı
  5. Askeri Müze
  6. Aşiyan Müzesi (Tevfik Fikret’in Evi)
  7. Ayasofya Müzesi
  8. Aya İrini Müzesi
  9. Aydınlatma ve Isıtma Araçları Müzesi
  10. Aynalıkavak Kasrı
  11. Ayşe ve Ercüment Kalmık Müzesi
  12. Beylerbeyi Sarayı
  13. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  14. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji A.B.D. Bşk. Müzesi
  15. Çırağan Sarayı
  16. Çinili Köşk
  17. Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi
  18. Divan Edebiyatı Müzesi (Galata Mevlevihane Müzesi)
  19. Dimitri Kantemir Evi Müzesi
  20. Doğançay Müzesi
  21. Dolmabahçe Sarayı
  22. Fenerbahçe Müzesi
  23. Fethiye Müzesi
  24. Florence Nightingale Müzesi
  25. Florya Atatürk Köşkü
  26. Galatasaray Müzesi
  27. Haluk Perk Müzesi
  28. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi
  29. H.Rahmi Gürpınar Müzesi
  30. Işık Üniversitesi İstanbul Ekslibris Müzesi
  31. İmrahor Sarayı
  32. İstanbul Arkeoloji Müzeleri
  33. İstanbul Atatürk Müzesi
  34. İstanbul Deniz Müzesi
  35. İstanbul Fotoğraf Müzesi
  36. İstanbul Halı Müzesi
  37. Havacılık Müzesi
  38. İstanbul Modern
  39. İstanbul Oyuncak Müzesi
  40. İstanbul PTT Müzesi
  41. İstanbul Şehir Müzesi
  42. İTÜ Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi
  43. Kariye Müzesi
  44. Karikatür ve Mizah Müzesi
  45. Kazım Karabekir Paşa Müzesi
  46. Kilim ve Düz Yaygılar Müzesi
  47. Kont Seçini İtfaiye Müzesi
  48. Küçüksu Sarayı
  49. Masumiyet Müzesi
  50. Mecma-ı Âsâr-ı Atika Müzesi
  51. Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
  52. Mimar Sinan Ü. Resim ve Heykel Müzesi
  53. Miniatürk
  54. Orhan Kemal Müzesi
  55. Panorama 1453 Tarih Müzesi
  56. Pera Müzesi
  57. Polis Müzesi
  58. Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi
  59. Rumeli Hisarı
  60. Sadberk Hanım Müzesi
  61. Sağlık Müzesi
  62. Sahne Sanatları Müzesi
  63. Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  64. Sakıp Sabancı Müzesi
  65. Selimiye Askeri Ortaokulu Müzesi
  66. Sirkeci Garı TCDD Müzesi
  67. Sisli Bilim Merkezi
  68. Şerifler Yalısı
  69. Tanzimat Müzesi
  70. Tekfur Sarayı
  71. Topkapı Sarayı
  72. Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi
  73. Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
  74. Türkiye Denizcilik İşl. Tarih ve Sanat Merkezi Müzesi
  75. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
  76. Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi
  77. Yedikule Zindanları
  78. Yerebatan Sarnıcı
  79. Yıldız Porselen Fabrikası
  80. Yıldız Sarayı

İzmir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kars[değiştir | kaynağı değiştir]

Kastamonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayseri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırklareli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırşehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocaeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Konya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya[değiştir | kaynağı değiştir]

Malatya[değiştir | kaynağı değiştir]

Manisa[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramanmaraş[değiştir | kaynağı değiştir]

Mardin[değiştir | kaynağı değiştir]

Muğla[değiştir | kaynağı değiştir]

Muş[değiştir | kaynağı değiştir]

Nevşehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Niğde[değiştir | kaynağı değiştir]

Ordu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rize[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya[değiştir | kaynağı değiştir]

Samsun[değiştir | kaynağı değiştir]

Siirt[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinop[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Sinop Cezaevi (Sinop Kalesi)
  2. Sinop Müzesi

Sivas[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokat[değiştir | kaynağı değiştir]

Trabzon[değiştir | kaynağı değiştir]

Şanlıurfa[değiştir | kaynağı değiştir]

Uşak[değiştir | kaynağı değiştir]

Van[değiştir | kaynağı değiştir]

Yozgat[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Yozgat Etnoğrafya Müzesi (Nizamoğlu Konağı)
  2. Yozgat Arkeoloji Müzesi (Karslıoğlu Konağı)

Zonguldak[değiştir | kaynağı değiştir]

Aksaray[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayburt[değiştir | kaynağı değiştir]

Karaman[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırıkkale[değiştir | kaynağı değiştir]

Batman[değiştir | kaynağı değiştir]

Şırnak[değiştir | kaynağı değiştir]

Bartın[değiştir | kaynağı değiştir]

Karabük[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı
  2. ^ a b c d e f g h i j "Müze İstatistikleri". kulturvarliklari.gov.tr. 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  3. ^ a b c "Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzesi". sabah.com.tr. 23 Mayıs 2013. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2015. 
  4. ^ https://www.muze.gov.tr/tr/muzeler
  5. ^ http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44055/adana-muze-mudurlugu.html
  6. ^ http://www.adana.gov.tr/kurumlar/adana.gov.tr/planlama/K%C3%9CLT%C3%9CR%20VE%20TUR%C4%B0ZM.ppt
  7. ^ [1] Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Müzesi sayfası