Türkiye'deki müzeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi (Evkaf-ı Islamiye Müzesi) ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi (Müze-i Humayun) müzeleri vardı.

Türk Arkaleoloji Müzesi (Türk Asar-ı Atikası), Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında kuruldu. Görevi toplamak, sıralama yapmak, katalog ve arkeolojik ve etnoğrafik buluntuları korumaktı. Anadolu'nun birçok bölgesinde antik kiliseler, camiler ve kervansaraylar restore edildi ve müzeye dönüştürüldüler. Malzemeleri ve içerisindeki sanat çalışmaları ile Topkapı Sarayı, 1927 yılında halkın ziyaretine açıldı. Aynı yıl İslami Müze "Türk ve İslam Eserleri Müzesi" olarak restore edildi ve Konya'da Mevlana Derviş Loca'sı bir müzeye dönüştürüldü.

1930 yılında tamamlanan Ankara Etnoğrafya Müzesi, cumhuriyet döneminde inşası ilk defa müze olarak dizayn edilen yapıydı. Yeni müzeler Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama ve Edirne'de kuruldu. 1940 yılında Ankara'da Mahmut Paşa Bedesteni içinde kurulmuş olan Hitit Müzesi, restore edildip, yenileştirildikten sonra 1968 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi hâline dönüştürüldü.

2018 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 200 müze, özel idareye sahip 251 müze bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerdeki 3.337.766 iken, özel müzelerdeki eser sayısı 396 bin 467'dir.[1]

En çok ziyaret edilen müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Müze Şehir Ziyaretçi sayısı (2019) Fotoğraf
1 Ayasofya Müzesi İstanbul 3.727.361[2] Turkey-3019 - Hagia Sophia (2216460729).jpg
2 Mevlânâ Müzesi Konya 3.464.155[2] Mausoleo Mevlana.jpg
3 Topkapı Sarayı İstanbul 2.364.946[2] Topkapı - 01.jpg
4 Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi Nevşehir 592.727[2] Haci bektaş pir.jpg
5 Cumhuriyet Müzesi Ankara 515.309[2] TBMM6549.jpg
6 İstanbul Arkeoloji Müzesi İstanbul 427.643[2] İstanbul Arkeoloji Müzeleri.JPG
7 Noel Baba Kilisesi Antalya 384.893[2] Ceiling fresco, St. Nicholas Church, Demre.jpg
8 Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep 367.395[2] Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi TÜRKİYE - panoramio (1).jpg
9 Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi Sivas 345.760[2]
10 Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara 327.695[2]
11 Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Müzesi Diyarbakır 305.629[2] Cahit Sıtkı Tarancı Museum (2).jpg
12 Topkapı Sarayı - Harem İstanbul 303.806[2] Cobalt blue Iznik tiles - Harem - Topkapi Palace (8395603791).jpg
13 Tarihî Sinop Cezaevi Sinop 290.700[2] Sinop Tarihi Cezaevi 1.JPG
14 Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi Şanlıurfa 250.865[2]
15 İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi İstanbul 230.233[2] Istanbul Museum of the History of Science and Technology in Islam 9270.jpg
16 Hatay Arkeoloji Müzesi Hatay 221.917[2] Antakya Arkeoloji Muzesi 0154.jpg
17 Akdamar Kilisesi Van 218.137[2] 00 0390 Lake Van, church on Akdamar Island.jpg
18 Pamukkale Arkeoloji Müzesi Denizli 209.689[2]
19 Sümela Manastırı Trabzon 201.474[2] Uzaktan Sümela Manastırı.JPG
20 Kariye Camii İstanbul 200.173[2] Istanbul Kariye museum Naos june 2019 2361.jpg

Adana[değiştir | kaynağı değiştir]

Adıyaman[değiştir | kaynağı değiştir]

Afyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağrı[değiştir | kaynağı değiştir]

Amasya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Alagöz Karargâh Müzesi
  2. Altınköy Açık Hava Müzesi
  3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  4. Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi
  5. Ankara Atatürk Evi Müzesi
  6. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
  7. Ankara Etnografya Müzesi
  8. Ankara Roma Hamamı
  9. Ankara Roma Tiyatrosu
  10. Ankara Şerife Uludağlı Olgunlaşma Enstitüsü
  11. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi
  12. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi
  13. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
  14. Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
  15. Atatürk Eğitim Müzesi
  16. Atatürk Müzesi ve Kültür Evi
  17. Augustus Tapınağı
  18. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
  19. Beypazarı Kültür ve Tarih Müzesi
  20. Beypazarı Yaşayan Müze
  21. Cumhuriyet Müzesi
  22. Çamlıdere Doğa ve Hayvan Müzesi
  23. Çamlıdere Kutsal Emanetler Müzesi
  24. Çamlıdere Kültür Evi ve Etnoğrafya Müzesi
  25. Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandi Müzesi
  26. Çamlıdere Tarım Müzesi
  27. Çamlıdere Terazi Müzesi
  28. Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi
  29. Çocuk Esirgeme Kurumu Müzesi
  30. Çubuk Şehir Müzesi
  31. Devlet Mezarlığı
  32. Eğit-Der Eğitim Müzesi
  33. Ekmek Müzesi
  34. Elmadağ Müzesi
  35. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
  36. Feza Gürsey Bilim Merkezi
  37. Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi
  38. Gazi Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi
  39. Gordion Müzesi
  40. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi
  41. Hacettepe Sanat Müzesi
  42. Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi
  43. Haritacılık Müzesi
  44. Hava Kuvvetleri Müzesi
  45. Jandarma Müzesi
  46. Kalecik Karahan Konağı Müzesi
  47. Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi
  48. Kızılcahamam Hocalı Anıt Parkı ve Müzesi
  49. Kurtuluş Savaşı Müzesi
  50. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
  51. Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
  52. Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi
  53. MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
  54. MTA Tabiat Tarihi Müzesi
  55. Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi
  56. ODTÜ Arkeoloji Müzesi
  57. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
  58. ODTÜ Jeoloji Müzesi
  59. Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)
  60. Pembe Köşk (Çankaya Köşkü)
  61. Profesör Doktor Metin Aktaş Zooloji Müzesi
  62. Profesör Doktor Ülker Muncuk Müzesi
  63. PTT Pul Müzesi
  64. Sakarya Zaferi Müzesi
  65. Satıkadın Müzesi
  66. Sebahattin Yıldız Müzesi
  67. Şefik Bursalı Müze Evi
  68. Şereflikoçhisar Kent Müzesi
  69. Tarım Müzesi
  70. TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
  71. TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi
  72. TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi
  73. TCMB Para Müzesi
  74. TED Ankara Koleji Okul Müzesi
  75. Topçu ve Füze Okulu Müzesi
  76. Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi
  77. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
  78. Türk Hamam Müzesi
  79. Türk Hava Kurumu Müzesi
  80. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müzesi
  81. Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi
  82. Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi
  83. Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi
  84. Ulucanlar Cezaevi Müzesi
  85. Ülker Zaim Müzesi
  86. Veteriner Anatomi Müzesi
  87. Ziraat Bankası Müzesi
  88. 75. Yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Antalya[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilecik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitlis[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Burdur[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa[değiştir | kaynağı değiştir]

Çanakkale[değiştir | kaynağı değiştir]

Çankırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çorum[değiştir | kaynağı değiştir]

Denizli[değiştir | kaynağı değiştir]

Diyarbakır[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne[değiştir | kaynağı değiştir]

Elazığ[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzincan[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzurum[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskişehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Gaziantep[değiştir | kaynağı değiştir]

Giresun[değiştir | kaynağı değiştir]

Gümüşhane[değiştir | kaynağı değiştir]

Hakkâri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hatay[değiştir | kaynağı değiştir]

Isparta[değiştir | kaynağı değiştir]

Mersin[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
  2. Adalar Müzesi
  3. Adam Mickiewicz Müzesi
  4. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
  5. Anadolu Hisarı
  6. Ara Güler Müzesi
  7. Askerî Müze
  8. Atatürk Müzesi
  9. Aya İrini
  10. Ayasofya
  11. Aynalıkavak Kasrı
  12. Ayşe Ercüment Kalmık Müzesi
  13. Aşiyan Müzesi
  14. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi
  15. Beykoz Kasrı
  16. Beylerbeyi Sarayı
  17. Beşiktaş Müzesi
  18. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
  19. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi
  20. Cumhuriyet Eğitim Müzesi
  21. Çatalca Mübadele Müzesi
  22. Çağlar Boyu Aydınlatma ve Isıtma Koleksiyonları Müzesi
  23. Çinili Köşk
  24. Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi
  25. Dolmabahçe Saat Müzesi
  26. Dolmabahçe Sarayı‎
  27. Doğa ve Bilim Müzesi
  28. Doğançay Müzesi
  29. Fenerbahçe Müzesi
  30. Fethiye Camii
  31. Florence Nightingale Müzesi
  32. Florya Atatürk Deniz Köşkü
  33. Galata Mevlevihanesi
  34. Galatasaray Müzesi
  35. Galerist
  36. Gazanfer Ağa Medresesi
  37. Haluk Perk Müzesi
  38. Halı Müzesi
  39. Hilye-i Şerife ve Tesbih Müzesi
  40. Hisart Canlı Tarih ve Diaroma Müzesi
  41. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
  42. Ihlamur Kasrı
  43. İTÜ Bilim Merkezi
  44. İnönü Evi Müzesi
  45. İstanbul Arkeoloji Müzeleri
  46. İstanbul Deniz Müzesi
  47. İstanbul Fotoğraf Müzesi
  48. İstanbul Grafik Sanatları Müzesi
  49. İstanbul Havacılık Müzesi
  50. İstanbul Lale Vakfı Müzesi
  51. İstanbul Modern Sanatlar Müzesi
  52. İstanbul Modern
  53. İstanbul Oyuncak Müzesi
  54. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi‎
  55. İstanbul Uluslararası UFO Müzesi
  56. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Kültür Tarihi Müzesi
  57. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi
  58. İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi
  59. İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi
  60. İstanbul Üniversitesi Zooloji Müzesi
  61. İstanbul İmrahor Anıtı
  62. İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi
  63. Kamera Müzesi
  64. Kandilli Deprem Müzesi
  65. Karikatür ve Mizah Müzesi
  66. Kariye Camii
  67. Kont Szechenyi İtfaiye Müzesi
  68. Kâzım Karabekir Paşa Müzesi
  69. Küçüksu Kasrı
  70. Maslak Kasırı
  71. Masumiyet Müzesi
  72. Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi
  73. Mehmet Arsay Otomobil Müzesi
  74. Milli Saraylar Resim Müzesi
  75. Miniatürk‎
  76. Orhan Kemal Müzesi
  77. Osmanlı Bankası Müzesi
  78. PTT Müzesi
  79. Panorama 1453 Tarih Müzesi
  80. Pera Müzesi‎
  81. Rahmi M. Koç Müzesi
  82. Rezzan Has Müzesi
  83. Rumeli Hisarı
  84. SALT
  85. Sabri Artam Vakfı Klasik Otomobil Müzesi
  86. Sadberk Hanım Müzesi
  87. Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  88. Sakıp Sabancı Müzesi
  89. Santralistanbul
  90. Saray Koleksiyonları Müzesi
  91. Sağlık Müzesi
  92. Sirkeci Garı TCDD Müzesi
  93. Şehir Müzesi
  94. Tekfur Sarayı
  95. Topkapı Sarayı
  96. TÜRVAK Sinema ve Tiyatro Müzesi
  97. Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
  98. Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  99. Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi
  100. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
  101. Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müzesi
  102. Türkiye İş Bankası Müzesi
  103. Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
  104. Yahya Kemal Müzesi
  105. Yapı Kredi Yayınları ve Müzesi
  106. Yedikule Zindanları
  107. Yerebatan Sarnıcı
  108. Yıldız Porselen Fabrikası
  109. Yıldız Sarayı
  110. Zofia Rizi Anı Evi

İzmir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kars[değiştir | kaynağı değiştir]

Kastamonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayseri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırklareli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırşehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocaeli[değiştir | kaynağı değiştir]

Konya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kütahya[değiştir | kaynağı değiştir]

Malatya[değiştir | kaynağı değiştir]

Manisa[değiştir | kaynağı değiştir]

Kahramanmaraş[değiştir | kaynağı değiştir]

Mardin[değiştir | kaynağı değiştir]

Muğla[değiştir | kaynağı değiştir]

Muş[değiştir | kaynağı değiştir]

Nevşehir[değiştir | kaynağı değiştir]

Niğde[değiştir | kaynağı değiştir]

Ordu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rize[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya[değiştir | kaynağı değiştir]

Samsun[değiştir | kaynağı değiştir]

Siirt[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinop[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Sinop Cezaevi (Sinop Kalesi)
  2. Sinop Müzesi

Sivas[değiştir | kaynağı değiştir]

Tekirdağ[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokat[değiştir | kaynağı değiştir]

Trabzon[değiştir | kaynağı değiştir]

Şanlıurfa[değiştir | kaynağı değiştir]

Uşak[değiştir | kaynağı değiştir]

Van[değiştir | kaynağı değiştir]

Yozgat[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Yozgat Etnoğrafya Müzesi (Nizamoğlu Konağı)
  2. Yozgat Arkeoloji Müzesi (Karslıoğlu Konağı)

Zonguldak[değiştir | kaynağı değiştir]

Aksaray[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayburt[değiştir | kaynağı değiştir]

Karaman[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırıkkale[değiştir | kaynağı değiştir]

Batman[değiştir | kaynağı değiştir]

Şırnak[değiştir | kaynağı değiştir]

Bartın[değiştir | kaynağı değiştir]

Karabük[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı yüzde 37 arttı". TRT. 26 Eylül 2019. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t "2019 Yılı Müze ve Örenyeri Ziyaretçi İstatistikleri" (PDF). Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı. 2019. Erişim tarihi: 18 Mart 2020. 
  3. ^ [1] 9 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Müzesi sayfası