Trabzon Basın Tarihi Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trabzon Basın Tarihi Müzesi
Açılış11 Ocak 2023 (15 ay önce) (2023-01-11)
Resmî sitetrabzonortahisar.bel.tr
Ortahisar Belediyesi bünyesindeki diğer müzeler

Trabzon Basın Tarihi Müzesi, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ve Ortahisar Belediyesi tarafından, Trabzon Ortahisar’taki tarihi bir binada bulunan müze.

Müze Ortahisar Belediyesi Basın–Yayın ve Halka İlişkiler Müdürlüğüne bağlıdır. Türkiye’nin dördüncü ve ülkede 2023 yılı itibari ile en fazla materyalin bulunduğu bir müzedir.

10 Ocak 2023 yılında hizmete giren müzede 1865 yılından günümüze kadar Trabzon Basın Tarihinin kronolojik sırasına yer verilirken, basın teknolojinin geçirdiği değişiklikler, taşbaskı örnekleri, düz baskı makinesi, prova tezgâhları, eski daktilolar, teleksler, telefotolar, karanlık oda ekipmanları, fotoğraf makinesinin 150 yıllık serüveni sergilenmektedir.

Müzenin bölümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Basımevi bölümünde, Trabzon’da 1865 yılından günümüze kadar hizmet vermiş birçok baskı aleti ve cihazı bulunmaktadır. Frenkendal markasına ait ve günümüzde Almanya ve Rusya’da bulunan 3 baskı makinesinden biri bu müzede sergilenmektedir. Yine 1890 yılında Trabzon’da basılan Meşveret, İstikbal gibi Osmanlı dönemine ait gazeteler ve belgeler burada yer almaktadır. Bölgenin en eski matbaası olan Sonhaber yayıncılığın 100 yılı aşkın kullandığı makineler yine burada sergilenirken aynı zamanda bu matbaa da basılan Hizmet Gazetesi, Çaykara Gazetesi, Yeniyol Gazetesinin 80 yıllık nüshaları bu müzede bulunmaktadır.

“Dizgi ve baskı makineleri” bölümünde 19. yüzyıldan kalma ve kullanılabilir durumda bir cilt presi ile bir kabartma makinesi sergilenir. Ayrıca telefoto cihazlarının ilk örnekleri ve teleks cihazları, 1970’li yıllarda kullanılmaya başlayan dizgi makinesi örneği, tipo baskı için kullanılan aletler, klişe yapmakta kullanılan araç gereçler ile mürettiplerin kullandığı kavalet tezgahları yer alır.

Anı eşyaları bölümünde Trabzon basın hayatında iz bırakmış kimi gazetecilerin anı eşyaları bulunur. Müzede ayrıca İletişim Fakültesi öğrencilerinin yararlana bilecekleri “Basın Kitaplığı” vardır.[1][2][3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ CNN Türk, Televizyon. "Basın Tarihi Müzesi'nde DHA izleri". CNN Türk. Demirören Haber Ajansı. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  2. ^ Başkanlığı, İletişim. "Trabzon Basın Tarihi Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi". İletişim Başkanlığı. İletişim Başkanlığı. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  3. ^ Gazetesi, Haber Türk. "Trabzon Basın Tarihi Müzesi açıldı". İhlas Haber Ajansı. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  4. ^ Gazetes,, Yenişafak. "Trabzon Basın Tarihi Müzesi açıldı". Yeni Şafak. Yeni Şafak. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023.