Vikipedi:Köy çeşmesi/2009/Kasım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

  • Tepen kuş--->Tepen Kuş. Özel isim olduğu için iki kelime de büyük harfle başlamalı...Teşekkürler...Vikipedist 21:36, 2 Kasım 2009 (UTC)
  • Dikkat çektiğiniz için teşekkürler. Yapıldı. --.dsm. 16:40, 3 Kasım 2009 (UTC)

Kukla şüphesi incelemesi[kaynağı değiştir]

Merhaba bir ilgili ama yetkili bu konuyla ilgilenebilir mi? Teşekkürler. --Manco Capac 09:45, 3 Kasım 2009 (UTC)

bazı futbol kulüplerin adını değiştiremiyorum! (Seninbey 16:34, 3 Kasım 2009 (UTC))

  • Hangilerini değiştiremiyorsunuz ve neden değiştirmek istiyorsunuz? --.dsm. 16:38, 3 Kasım 2009 (UTC)

çünkü resmi ve yaygın kullanım olduğu için değiştirmek istiyorum! örnek: denizlispor,antalyaspor,kayserispor (Seninbey 16:41, 3 Kasım 2009 (UTC))

Seninbey'e katılıyorum. şu şablondaki çoğu takımların adı örneğin Bursaspor Kulübü gibi yapılmış. Eğer böyle yapılacaksa Bursa SK olmalı ki bu da pek fazla tercih edilmiyor. O yüzden bu maddelerin adı Bursaspor Kayserispor vs. şeklinde değiştirilmeli....Myrat ileti 18:44, 3 Kasım 2009 (UTC)

  • Burada kulüplerin kendi kullanımlarına bakılmalı esasen. Örneği Bursaspor'un resmî web sitesinde "Bursaspor Kulübü" adı kullanılmış. --.dsm. 18:56, 3 Kasım 2009 (UTC)

Köklü değişiklikler[kaynağı değiştir]

İlginize bölümünde vandalizme dikkat çekmeye çalışmış ve çözüm bulmamız gerektiğini dile getirmiştim. Lakin aktif kullanıcı sayımız o denli az ki, cevap verenlerde bile çözüme inançsızlık olduğuna dair bir izlenim edindim ister istemez.

Şu anki durumu bir daha tasvir etmek isterim:

Halihazırda günde 1000 civarı temiz olmayan (anonim ve yeni kullanıcı katkıları [tabirimi kaba bulabilirsiniz, o tür bir niyetim yok, kontrol edilmesi o ya da bu şekilde gerekli değişiklikler için bir niteleme sadece bu]) değişiklik yapılıyor kabaca. Bunların 100 tanesi falan geri alınıyor (aktif kullanıcıların en yoğun olduğu günde belki 400), 900 tanesi aynen duruyor (evet, abartmıyorum). Muazzam ölçüde bir yıkım gerçekleşiyor ve tüm aktif kullanıcıların son değişikliklerle ilgilenmediğini de hesaba katarsak karşımızdaki toplu tüfekli ordulara karşı kama çekmiş üç beş kişiyle kalıveriyoruz ortalıkta.

Projeyi ayağa kaldıracak adımları atmayı canı gönülden istiyorum, bu yolda birincil önceliği vandalizmin önünü almak olarak belirlemek de doğal bir hareket oldu elbette. Bu yüzden ilginize bölümünde Vandal Fighter kullanımı çağrısında bulunmuştum, lakin son değişiklikleri kontrol eden taş çatlasa 10 aktif kullanıcı varken ve bunların toplamda kontrol süresi 24 saatlik bir günün topu topu 4 saatine tekabül ediyorken, çağrım da anlamsızdı bir bakıma. Bir nevi ikileme düşmüş oldum bu çağrıyla.

Bu nedenle farklı bir önerim olacak ve umut ediyorum ki vandalizmi en azından yarı yarıya düşürecek. Ne mi? Şu:

Anonim kullanıcılar için Fransızca Vikipedi'de uygulanan yöntemle Sayfayı Kaydet tuşunun ilk anda seçilemez olması, bir kez ön izleme yaptıktan sonra görünür hale gelmesi.

Oturumunuzu kapatarak Fr.Wp'de bir değişiklik yapmaya çalışın, hemen göreceksiniz nasıl bir uygulama olduğunu. Sadece anonimleri etkilediği için oturumunuzu kapatmanız gerekecek.

Bu çok büyük bir etki yaratacaktır bana kalırsa. Sayfaları bozan değişiklikleri gerçekleştiren anonimlerin büyük bir çoğunluğu bir nevi test içgüdüsüyle gerçekleştiriyor değişikliklerini, yine büyük bir çoğunluğu da genel olarak acemilik çekiyor. İlk anda sayfayı kaydememesi olumlu değişikliği amaçlamayan bir kullanıcı için harika bir ön tedbir olacaktır. Zaten olumlu değişikliği amaçlayan anonim de önizleme ile değişikliğinin ne sonuç doğuracağını görmek ister.

En azından onay verirseniz bu yöntemi 10-15 gün süreyle deneyelim derim. Sonuca göre devam ederiz ya da etmeyiz.

İtiraz eden olmazsa ve olumlu görüyorsunuz bu uygulamaya hızlıca desteğinizi belirtirseniz hemen bir deneme süresine başlayalım.

Vito Genovese 20:45, 3 Kasım 2009 (UTC)

  • Verimli bir uygulama olacağını düşünüyorum. Daha zor değişiklik = Daha az vandallık. Bu sayede seri vandallıkların da önüne geçilebilir belki. Ancak sadece anonimlere değil, tüm kullanıcılara uygulanması daha iyi olabilir bence. --.dsm. 20:59, 3 Kasım 2009 (UTC)
  • Denenmesi gereken bir fikir, en kısa sürede hayata geçirip ne olacağını görmek lazım...Vikipedist 21:01, 3 Kasım 2009 (UTC)
  • Denemekten zarar gelmez. Umarım işe yarar, hadi bakalım. Estek, köstek, tam destek .--Bora_msj 21:16, 3 Kasım 2009 (UTC)
  • Yeni ve anonim kullanıcıların projeye uyum sağlamasını kolaylaştırıcı bir değişiklik. Destekliyorum. --Superyetkinileti 22:04, 3 Kasım 2009 (UTC)
  • Vikipedi'de daha az vandalizme neden olacak her türlü yeniliği doğru buluyor ve destekliyorum. Az vandalizm, daha az vakit kaybı ve daha çok gelişim demek. --muratsahinileti 06:05, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Vito'ya teşekkürler, bence eğer teknik altyapıyı yapabiliyorsa hemen uygulamayı başlatsın. buna kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum. --Manco Capac 13:30, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Normalde proseduru zorlastirma fikri bana ters bir dusunce ancak bu durumda hak veriyorum. Yukarida bahsedilen oranlar yari yariya dahi olsa, cok buyuk bir is yuku bu, ve yetismek zor oluyor. Burada hesabi yapilan bir olumlu katkiya ne kadar vandalizm dusecek, nasil oran artirilir. En azindan 1 aylik deneme yapmaktan tarafim; sonucuna gore devam edebiliriz. Citrat 13:35, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Denenmesinden yanayım. Ayrıca başka projelerde gördüğüm özet yazma zorunluluğu da olsun. Teşekkürler.--Gökhan 15:08, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Şahsen harika bir öneri olduğu düşüncesindeyim özet zorunluluğunun da. Ben desteklerim. Zararı olmaz, yararı olur.--Vito Genovese 15:17, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Vito Genovese'nin önerdiği sistemi bir iki farklı dilde daha görmüştüm. En azından deneme amaçlı katkıları azaltacağından öneriye destek veriyorum. --Math34 ileti 15:25, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Ben de destekliyorum. --İnfoCan 16:37, 4 Kasım 2009 (UTC)

10 kullanıcı -sağolsun- değişikliği desteklemiş. Yeterli destek sayılır sanıyorum. 1 saat kadar önce değişikliği gerçekleştirdim. Anonim kullanıcılar değişiklik yaptığında çıkan not ve ön izleme notunu da güncelledim. Değişiklik öncesinde çok yoğun vandalizm vardı, madde silmeye yetişilemeyecek ölçüde hem de. Şu an ağırlığı tekrar kayıtlı kullanıcılar almış gözüküyor son değişikliklerde, ki TSİ 8 civarı en çok değişiklik yapılan saatler, biliyorsunuz.

Valla harika oldu bence.

Vito Genovese 18:40, 4 Kasım 2009 (UTC)

  • Geç bir destek ve teşekkür de benden. Gayet iyi olmuş. --yabancım 18:46, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • destekliyorum. --Mskyrider ileti 20:07, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Vandalizmle mücadele adına yapılmış önemli bir adım oldu. Görülen o ki Ip katkılarında epey bir azalma olmuş. Diğer yandan diğer vikilerde vandalizmle mücadele için farklı çalışmalar yapılıyor bunları takip etmek gerekiyormuş. Umarım bir sonraki adımda bu işi kökünden hallederiz. --Fagusmsj 21:33, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Az önce anonim olarak bir deneme yaptım, çok da hoşuma gitti. Yanlız önizleme sayfasındaki uyarı mesajı biraz küçük gibi geldi. İnşallah vandalizme vurulmuş sağlam darbelerden biri de bu özellik olur. Levent abinin dediği gibi bekleyip sonuçları göreceğiz. Eline sağlık Vito.--Bora_msj 21:54, 4 Kasım 2009 (UTC)
Bu CAPTCHA kullanımı da harika bir fikir bence, "xD" ve "Zaaaaaa" ekolü diye adlandırdığım ergen vandalları bıçak gibi keseceği görüşündeyim :) Kesinlikle destekliyorum, lakin genel olarak başkalarının ne düşüneceğini bilemiyorum. Fazla kısıtlayıcı bulunabilir. Ben gerekli olduğu düşüncesindeyim ancak her şekilde.
Lakin bunu uygulayacak olsak bile ilk değişikliğin etkilerinin değerlendirilebilmesi açısından arada bir zaman bırakmak yararlı olacaktır.
Esasen ben Gökhan'ın değişiklik özeti zorunluluğu önerisini ivedi şekilde uygulamaya koymaktan yanayım. Biliyorsunuz, son değişikliklerde bir vandalizm değişikliği gördüğümüz zaman ilk dürtümüz geri almak oluyor, lakin ondan önceki 7-8 değişikliğin de anonim değişiklik olduğunu görüyoruz. Böyle durumlarda son kayıtlı kullanıcı değişikliğinin en güvenli sürüm olduğunu düşünerek o sürüme geri aldığımız çok oluyor, ben de yapıyorum bunu ister istemez. Lakin son zamanlarda aradaki olumlu değişikliği gümbürtüye gitmiş kullanıcıların bu tür hareketlerimizi eleştiren ve buradan projenin amaçsızlığı sonucuna bir şekilde ulaşan yorumlarına denk geldim. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu değişiklik özeti zorunluluğu olacaktır. Böylelikle olumlu değişiklik yapanların değişiklik özetleri bizim için bir ipucu vazifesi görebilecek.
Açıkçası ben de her zaman değişiklik özeti kullanmıyorum, yalan yok. Ancak kullanmamızın inanılmaz yararları var. Yaptığımız her değişikliğin belirtildiği bir geçmiş sayfası bir isim listesine kıyasla inanılmaz ek yararlar getirecektir. Bu nedenle de bu uygulamayı da devreye sokmayı teklif ediyorum.
Vito Genovese 09:20, 5 Kasım 2009 (UTC)

Ön izleme ile ilgili farklı alternatiflerimiz var. Bir denemenizi istiyorum bu nedenle, karar verme konusunda etkisi olacaktır.

//birinci ön izleme betiği tasarısı
document.write('<script type="text/javascript" src="' 
             + 'http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kullanıcı:Vito Genovese/Ön_izleme1.js' 
             + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');

Bu birincisiydi. Şu da ikincisi:

//ikinci ön izleme betiği tasarısı
document.write('<script type="text/javascript" src="' 
             + 'http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kullanıcı:Vito Genovese/Ön_izleme2.js' 
             + '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');

Şimdi bunlardan herhangi birini (aynı anda değil) monobook dosyanıza ekleyin ve bir test edin.

İki numaralı olan betiğin orijinal sürümü (peki niye iki numara? güzel bir soru!). Bir kutu çıkarıyor özet boş bırakıldığında. Özeti bu kutuya yazma imkanı var, o kutuya yazılana onay verilince metin özet satırına taşınıyor, hayır denirse de betik ısrarcı olmuyor ve boş özetle yapılan değişikliğe izin veriyor. Bu da mutlak bir zorunluluk olmaması nedeniyle teklife sıcak bakmayanları da yumuşatacaktır diye umarım.

Bir numaralı olan modifiye betik ise kutu çıkarmıyor, onun yerine boş özetle sayfayı kaydet tuşuna basıldığında özeti turuncu renkte (değişebilir) yanıp yanıp söndürüyor ve duruyor, ikinci kez basılırsa sayfayı kaydet tuşuna, o zaman boş da olsa değişikliği yaptırıyor. Yani bu da mutlak bir zorunluluk durumuna yol açmıyor.

Bir de üçüncü bir alternatifimiz var iki numaralı orijinal betiğin beğenilmesi halinde. O betiğe hızlı menü ekleyerek en çok kullanılan değişiklik özetlerini menüden seçme imkanı verebilir ve hatta bunun sadece kayıtlı kullanıcılar için çıkmasını sağlayarak (kayıtlı kullanıcılara özgülük hususunu direkt görmemiş olsam da yaparım sanıyorum) vandallara listeden rastgele bir özet seçme imkanı vermemiş oluruz. Harika da olmaz mı? Olur bence.

Fikri olan?

Vito Genovese 11:29, 5 Kasım 2009 (UTC)

  • Bence iki numara. Çünkü bir numarada özet kutusunun renginin değişmesi konusunda deneyimli kullanıcılar fark eder unuttuklarını ama yeni kullanıcılar hemen fark edemeyebilir ve kaydoldu sanarak sayfayı kapatabilir. Ayrıca bazen kuklaları ya da vandalları özet kutusuna yazdıklarıyla da ayırt edebiliyoruz ve bu yüzden "çoktan seçmeli" bir özet kutusu seçeneği de (yani üç numara) olmasa daha iyi olabilir. Son olarak şunu söyleyeyim: Yeni uygulamalar süper oldu... --.dsm. 14:44, 5 Kasım 2009 (UTC)
  • CAPTCHA olayını sevmiyorum çünkü yorucu bir iş gibi geliyor tek tek harfleri sayıları girmek. Bana böyle gelen durumun bir çok kullanıcıya da aynı etkiyi oluşturduğunu düşünüyorum. Her ne kadar CAPTCHA sevmesemde vandalları biraz olsun kaçıracağı için Vikipedimizde olmasını destekliyorum.--Bora_msj 15:32, 5 Kasım 2009 (UTC)
Kayıtlı kullanıcılarda yok Bora, sadece anonimler için.--Vito Genovese 15:34, 5 Kasım 2009 (UTC)
Farkettim uyardığın için sağol Vito.--Bora_msj 15:37, 5 Kasım 2009 (UTC)
  • CAPTCHA uygulamasından nefret etsem de, vandal anonimleri caydıracağını umuyor ve düşünüyorum. --.dsm. 15:50, 5 Kasım 2009 (UTC)
  • Konuyu yeni farkettim. Bence Vito'Nun söylediği 3 nolu alternatif çok güzel. Ayrıca Vandalları (anonim) caydırmak için hiç sevmediğim CAPTCHA uygulaması çok iyi olur. Ama düzgün (okunaklı) olması gerek. Örneğin bazı yerlerde o kadar kötü ki hiç okunamıyor. Şu vandalları kökünden koparıp atıcağız bir gün.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 17:20, 5 Kasım 2009 (UTC)
  • CAPTCHA'lar botlara karşı bir önlemdir, metin girenin gerçek bir kişi olduğunu kontrol etmeye yararlar. Vandallar arasında bot olmadığına göre (umarım!) bence bunun bir faydası olmayacaktır. --İnfoCan 19:58, 5 Kasım 2009 (UTC)
Orijinalinde bot önlemi haklısın, lakin artık kapsamı da değişiyor yavaş yavaş. Artık botlar (Vikipedi için değil, genel olarak konuşuyorum) CAPTCHA'ları bile rahatlıkla geçebilecek hale geldi, o yüzden en son Rapidshare'de iki bilinmeyenli denklem soracaklardı utanmasalar, insanın bile okuyamayacağı yeni CAPTCHA türleri kullanıyorlar mecburen.
Portekizce Vikipedi'de kullanılan CAPTCHA tertemiz bir metin üretiyor, oldukça okunaklı. Bu uygulamanın pozitif amaç güden kullanıcı ayrımında oldukça yararı olacaktır bence, orijinalinde ortaya çıkışı bot önlemi için olsa da. Zira maddeyi düzeltme güdüsüne sahip şahıs orada gördüğü kelimeyi girmekten de erinmeyecektir. Vandalizmle mücadelede şamar oğlanına döndüğümüz şu dönemlerde en azından kendimizi toparlamamıza imkan tanıması için nispeten uzun ama belirli bir süre için uygulanması yerinde olur bence. Misal 6 ay, 1 yıl...
Vito Genovese 07:47, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • Captcha iyidir, vandalları caydıracağından eminim. Ancak burada bir başka sorun var. IP'lerin vandalizm işinin zorlaştırılması kullanıcı olmayı arttıracak ve bu durumda da vandalizm yapan kayıtlı kullanıcı sayımız da artacaktır. Dolayısıyla şimdi daha çok IP'leri filtreleyip vandalim ararken ilerde hem onları hem de kayıtlıları kontrol etmek durumda kalacağız. Dolayısıyla bana kalırsa en nihayi çözüm yapılan değişikliklerin onaylandıktan sonra yer alması uygulamasına geçmektir. --Manco Capac 07:20, 6 Kasım 2009 (UTC)
Açıkçası bir kullanıcı adını takip etmenin, sorun yaratıyorsa da gerekli önlemleri almanın anonimlere kıyasla çok daha kolay olacağı inancındayım. Sadece vandalizm için özel olarak hesap yaratacak insan haftada belki bir kez olur şahsi kaanatimce, zira vandalizm anlık zevktir çoğu için, iki-üç paragraf uçurup sayfayı kaydeder ya da bir yere küfür sıkıştırıp kendince eğlenir. Yani kayıtlı olma zahmetine katlanmaz çoğu, ihtimal vermiyorum şahsen.
Bir de Flagged Revisions adlı eklentiye, yani değişikliklerin onaylanmasına dönecek olursak, bu eklentide değişikleri onaylayıp onaylanmayan değişiklikler gözükmeyecek gibi bir durum söz konusu değil ne yazık ki (en azından ben böyle anladım meta'dan incelediğimde, yanılıyorsam düzeltin). Sadece sayfanın onaylanmış bir sürümü oluyor, üzerine anonim olarak 10-15 değişiklik yapmış olsa da okuyucuya sayfanın onaylı sürümününü görüntüleme imkanı sunuluyor. Yani vandalizm yine olduğu yerde duruyor, pek değişen bir şey yok. Alternatif tedbirlere yönelme nedenim de Flagged Revisions'ın sorunumuza çözüm olacağına ikna olmamış olmam oldu (ola!)
Vito Genovese 07:47, 6 Kasım 2009 (UTC)
Doğru anlamışsın ancak biraz eksik, işin aslı hangi sayfanın yani onaylı mı onaysız mı sayfanın default görüneceğini her proje kendisi karar vererek belirliyor. Dolayısıyla IP'li kullanıcı sayfaya ilk geldiğinde onaylanmış son sürümü görüyor. Ancak kayıtlı kullanıcılar ise onaylanmamış değiştirilmiş son halini görüyorlar ki onaylama yaparken bu halini inceleyebilsinler diye. Bu sistemin asıl iyi tarafı ise tüm maddelerin elden geçirilecek olması ki asıl güzel konu da bu zaten. Bu flagged revision eklentisinin en çok da bize köy maddelerinde yardımcı olacağını da ayrıca eklemek isterim. Bence flagged revision uygulamasına geçmekte fayda var.
Yapılan son değişikliklerdeki özet işine gelince. Ayrı bir popup pencerenin açılmasını değil de uyarının çıkmasını ya da renk değişikliği olan alternatifin kullanılmasını tercih ederim. Çünkü popup pencereler her zaman kullanışlı değiller. Bazı browserlarda sorun yaratabilir ya da temkinli internet kullanıcılarının bir çoğunun yaptığı gibi (benim gibi mesela) browserlarının popup pencereler seçenekleri kapalı olabilir. Ya da mobil uygulamalarda sorun yaratabilirler. Dolayısıyla ben değişiklik özeti girilmeli uyarısının popup ile yapılmaması taraftarıyım. Teşekkürler, --Manco Capac 11:53, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • İnternette dolaşırken şöyle bir şeye rastladım. Adamlar vandallıktan nasıl keyif alıyorlarsa artık (bunun gibi çok örnek var). Flagged revision uygulamasına gelince Vikipedi'de olmasının elzem halini aldığını düşünüyorum. Manco Capac'a katılıyorum geçmekte büyük fayda var.--Bora_msj 12:39, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • Captcha fikrine sicak bakmiyorum, en azindan su an icin. Eger "on izleme" vandalizmi istedigimiz kadar azaltip, yararli anonim katkilara oranini dusurmezse o zaman denenebilir. Su asamada eski oranin yeni yontemle nasil nasil degisecegini gorelim derim. Anonim kalmak isteyenlerin isini zorlastirmak istemeyiz. Saygilar. Citrat 21:08, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • Vito'nun tüm önerilerine katılıyorum, anonim vandalizme karşı önlem almamız gerekli. Önerilen yöntemler son derece mantıklı, birazcık DDT vandal sivrisineklere iyi niyetli anonim arılara kıyasla daha çok zarar verecektir. Khutuckmsj 16:42, 7 Kasım 2009 (UTC)
  • Vito'nun ellerine sağlık bu değişiklikler için. Çok ihtiyaç duyulan, acilen önlem alınması gereken bir konuyu gündeme getirdiği için de çok teşekkürler. Bu köklü değişiklikler yapılırken, flagged revision uygulaması da en kısa zamanda vikimize gelir umarım. Vandal saldırılarını sadece kayıtlı kullanıcıların görmesi, diğerlerinin onaylı sürümü görmesi vikimizi çok daha güvenilir kılar. Özellikle sinsi vandallara karşı tek etkili yöntem bu olabilir bence. Bu konuda Manco ve Bora'nın endişelerini ve isteklerine katılıyorum, en kısa zamanda flagged revision uygulamasına geçmek büyük fayda sağlar. Saygılar, iyi vikiler--Merube 89msj 16:37, 8 Kasım 2009 (UTC)
  • Farketmişsinizdir sanırım. Az önce yanlışlıkla oturum açmadan SDD yapmaya çalışıyodum. Tam sayfayı kaydete basıcaktım ki basılamadığını gördüm. Artık önizleme yapılmadan anonimler değişiklik yapamıyor anlaşılan. Bence bu bi kaç vandalı bitirmeye yarar. Ama hala vandalizm meşhur. --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 18:18, 9 Kasım 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • CAPTCHA'nın vandalizmi azaltmakta çok fazla işe yaracağını sanmıyorum; lâkin şu anki vandalizm oranımız öyle yüksek ki az bir oranda bile azaltsa etkisi yine yararlı olur. Bu sebeple eklenmesinde bir zarar görmüyorum. Aynı şey özet kutusu için de geçerli; zaten özet kutusunu kullanmak oldukça önemli, bu şekilde belki angarya olur ama en azından olumlu bir angarya olur. Flagged Revision uygulamasına geçmenin yararlı olacağını düşünüyorum; vandalizmi engellemek adına değil ama vandalizmin sınırlarını, nerede bittiğini nerede başladığını daha rahat gözlemleyebilmek adına yararlı olabilir... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 02:43, 10 Kasım 2009 (UTC)

Sayfa Koruma istegi[kaynağı değiştir]

  • Budizm sayfasinin vandalizme karsi korumaya alinmasi. Tesekkurler.--CenkX 22:42, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • İki günlüğüne yarı koruma altına alındı. Bir dahaki sefere bu tür isteklerinizi Vikipedi:Yarı korumaya aday maddeler yazmalısınız. Teşekkürler. --.dsm. 22:45, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Hizli yardim icin tesekkurler. Bu sayfayi bilmiyordum, bundan sonra dikkat ederim.--CenkX 22:49, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Rica ederim, iyi çalışmalar... --.dsm. 22:51, 4 Kasım 2009 (UTC)
  • Mrb. Aşağıdaki maddelerin birleşmesini veya herhangi birinin silinmesini rica ediyorum.

Driver (video oyunu) - Driver
Günlük - Günce (edebiyat)
Aforizma - Vecize --Rapsar 16:04, 5 Kasım 2009 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Yukarıdakiler yapıldı.--Mskyrider ileti 18:07, 15 Kasım 2009 (UTC)

Arkadaşlar bir İngilizce Wiki deki Adanaya bakın bir de bizdekine bakın!!! Türkçe Wiki madde gelişiminde çok eksik bence :( ----GôkTR001 15:38, 11 Kasım 2009 (UTC)

  • Geliştirmek hepimizin elinde. Bu metinler kendi kendine yazılmıyor sonuçta, gönüllülerin katkıları ve emekleriyle ortaya çıkıyor... --.dsm. 16:02, 11 Kasım 2009 (UTC)
Sevgili Goktr001 Adana maddesinin diğer vikipedilere oranla eksik ya da az olması az gelişmiş ve az bilgi değişikliğine gitmiş, ya da bilgi eklemiş tüm vikipedistlerin katkılarından kaynaklanan bir şey. Ancak ortak çalışma fikrim şu yönde; birlikte, Nantes ve Adana maddelerini geliştirebiliriz, tabi kabul ederseniz. :)) Nebe?viye mesaj 15:16, 22 Kasım 2009 (UTC)

Çift kategori[kaynağı değiştir]

Silinmiştir, teşekkürler... --e.c. 14:49, 12 Kasım 2009 (UTC)

(xxxx (k - m - e) tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.)[kaynağı değiştir]

Bunun (xxxx (k - m - e) tarafından yapılan değişiklik geri alındı.) olması gerekmez mi?

Ne olduğunu herkes biliyor muhakkak; ama insanın gözünü tırmalıyor. Bu imzasız yazı senoleker (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Mediawiki çevirisinde "$1 değişikliği xxx (Talk) tarafından geri alındı." şeklinde kullanılıyor. Uygun derseniz bunu kullanabiliriz. --joseph msj 09:22, 14 Kasım 2009 (UTC)
Ters olmuyor mu ama? Birinde birisi XXX'in değişikliği geri alınıyor, diğerinde XXX birisinin yaptığı değişiklijği geri alıyor. Şu andaki durumunda "alınıyor" olan son kelime "alındı" olsa düzelecek. Orijinalinde "Reverted" zaten. "Reverting" değil.Senoleker 16:08, 16 Kasım 2009 (UTC)

Silme isteği[kaynağı değiştir]

  • Şunu silebilir misiniz?--Rapsar 09:10, 16 Kasım 2009 (UTC)
  • tamamdır. {{sil}} eklemeniz yeterli olacaktır. kolay gelsin. --ki bl 09:13, 16 Kasım 2009 (UTC)

Kategori adları[kaynağı değiştir]

  • Kategori:ABD bilim kurgu filmleri'nin adının ABD yapımı bilim kurgu filmleri olması daha mantıklı değilmi?--Rapsar 16:23, 16 Kasım 2009 (UTC)
  • Öneriniz kulağa daha hoş geliyor. Uygun bir zamanda değiştirilebilir. --.dsm. 23:28, 17 Kasım 2009 (UTC)

Seçkin içerik sorumlusu[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Bildiğiniz gibi seçkin içerik sistemi Ocak 2007'de yürürlüğe girdi. O zaman seçkin içerik sorumluluğu görevinin 1 yıl sürmesini kararlaştırmıştık ve ilk yıl bu angaryayı Metal Militia'ya yıkmıştık. :)

2008'de ise görevi Mach devraldı ve başarısıyla görevi ikinci senesi olan 2009'da da yürütmesine karar verildi.

Lakin Mach bir süredir yoğunluk nedeniyle Vikipedi'yle ilgilenemiyor. En son bana attığı e-postada da bu yoğunluğun süreceğini belirtmiş ve "Bir yapın, edin, beni bırakın, kaçın kendinizi kurtarın" diye ricada bulunmuş. Bu durumda 2009'un da bitmek üzere olduğunu hesaba katarak 2009'un geri kalanında ve 2010 boyunca bu görevi yürütecek bir cengavere ihtiyaç duyuyoruz.

Görevi kusursuz bir şekilde yürüteceğinden emin olduğum birçok arkadaş var, lakin genel olarak ana sayfaya özel bir ilgi duyduğunu hissettiğim ve bu ilgisini günün maddelerinin değişimine düzenli olarak ayırdığı vakit ile gösteren Cat'i bu görev için aday göstermek istiyorum. Kendisi bilindiği üzere çalışmalarıyla herkesin takdirini toplayan bir kullanıcı ve hizmetli. Vikipedi'nin en önemli yanı olarak gördüğüm seçkin içerik sistemini daha iyi bir noktaya taşıayacağına inancım tam.

Cat bu görevi kabul ediyor mu? Topluluk Cat'i göreve uygun buluyor mu?

Sevgiler

Vito Genovese 07:37, 17 Kasım 2009 (UTC)

  • Destek Destek Şablonda koyasım geldi :) Kesinlikle bu iş için uygun bir kullanıcı. Fakat bu işi "o" istiyor mu? --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 07:42, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Demek yanlış biliyordum. Ben Cat'ın seçkin içerik sorumlularından biri olduğunu düşünüyordum :) Takabeg ileti 07:49, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Destek Destek Cat bu iş için biçilmiş kaftan bence de.. hay yaşa Vito ! (umarım Cat de kabul eder). --M.M.ileti 08:17, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Cat'in de vaktinin sınırlı olduğunu sanıyorum, önceki mesajlaşmalarımızda kendisi söylemişti bunu. Bu nedenle ve yakın zamanda şurada birden fazla Sİ sorumlusu bulunmasının daha iyi olacağı yönünde oluşan fikir birliği doğrultusunda, konuyla ilgili bir kullanıcı olan İnfoCan'ı da kendisine sormadan aday gösteriyorum. Kabul eder ve bu işi üstlenirse, birden fazla Sİ sorumlusuyla işler daha rahat yürür. Sorumlularımızdan birinin yoğun olduğu dönemlerde işler aksamaz. Topluluğun bu konudaki görüşleri de yol gösterici olacaktır. --yabancım 12:35, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Cat'ın de vakti sınırlı olabilir. Ancak kendisi böyle bir mesaj attı. Sorumlusu olmaktan ziyade gönüllüsü, bence. Cat da kapatsın. InfoCan da. Kabul ederlerse. Takabeg ileti 13:14, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Online olan ve maddeleri dikkatlice okuyup inceleyen birilerini arıyorsak, ben de kendi adayımı sunayım: Yabancı. Genelde aktif ve seçkin maddelerin oluşmasında oldukça hevesli bir kullanıcı. SM kritilerlerini biliyor, kullanıcılara çoğu zaman da yardım ediyor. Kabul ederse ben de onun SİS olması yönünde onu aday gösteriyorum. --Hedda Gabler 14:01, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Cat, Yabancı ve İnfocan'ın üçü de başarıyla yürütecektir. Hangisi kabul ederse destekliyorum, zamanı kendi aralarında da paylaşabilirler, başarılar diliyorum...Vikipedist 14:05, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Destek Destek Vito yine yaptı yapacağını ve herkesi biraraya toplamayı başardı, bu topluluk kendisine minnettardır. Yukarıda ismi geçen 3 kullanıcı da gerçekten başarılı ve özverili kişilerdir. Hepsi içinde desteğim sonsuzdur. Ne demiş atalarımız Daima Vikipedi .--Bora_msj 15:17, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Destek Destek 3 kullanıcı da güvenilir, bu işin üstünden de başarıyla gelecek arkadaşlar. Birden fazla SİS olması çok gerekli bir uygulamaydı, zira hiçbir kullanıcının yılın 365 günü boyunca aynı derecede aktif olması mümkün değil. Kabul ederlerse tam destek, hep destek :). İyi vikiler--Merube 89msj 17:26, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Kabul Beni öneren ve destek verenlere teşekkür ederim. SM sorumlularından biri olmayı kabul ediyorum. Benden başka bir-iki SM sorumlusu daha olması çok iyi olur, çünkü böylece sistemimiz aksamalara karşı daha dayanıklı olur. Üstelik, çıkar çelişkisi durumlarında (bir SM sorumlusunun oylamada taraf alması durumunda veya onun katkıda bulunduğu bir maddenin oylamasında) tarafsız bir diğer SM sorumlusunun oylamayı kapatması ve kararı vermesi daha uygun olur. --İnfoCan 18:03, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Destekleyenlere teşekkürler. Ancak bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirmek için vakit gerek. Bense vakitsizlikten SMA'larda oy bile kullanamıyorum epeydir. Cat de kabul ederse iki sorumlumuz olacak demektir. İkisinin de aynı dönemde yoğun olması halinde, elimden geleni yaparım. Şu durumda bir adım geride durmayı tercih ediyorum. --yabancım 18:14, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • İyi, bu 3 kullanıcı da gayet uygun. Ben onlara SRA sorumluluklarını kabul ettikleri için teşekkür ediyorum. Ama kendim kendi SRA'larımı kategorize vs ederim. --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 18:20, 17 Kasım 2009 (UTC)
Herkese merhabalar arkadaşlar :) Vikipedi'ye birkaç gündür dayanılmaz bir özlemle girip, ne yapacağımı şaşırmış bir şekilde hareket ederken, kendi mesaj sayfamdaki notu bile ancak görmüşüm, bundan dolayı kendimi tebrik ederim :) Bu, bence burada ne kadar çok yapılması gereken iş olduğunu, hergün ve düzenli şekilde yapılmadıklarında nasılda biriktiklerini, aksadıklarını gösteriyor sanırım... Bu nedenle SİS için 3 adayın olmasını uygun buluyorum. Ben oldukça yoğunum artık evde oturma ve uzun ve kaliteli katkı yapma zamanlarım bitti maalesef... Ancak kısa süreli katkılarda bulunabiliyorum; bu nedenle SRA, SMA ve bunların arşivlenmesi için işbölümü şeklinde bir işleyiş öneriyorum. Daha önce SRAları kapatma ve arşivlemeyle ilgilenmiştim, bunları tek başınıza yaptığınızda, Vikiye başka bir şey yapacak haliniz kalmıyor açıkçası... yani ben burdaysam, madde yazmak da isterim her zaman olduğu gibi :) Önerdiğim işbölümünde önerilen üç hizmetli de belli bir bölümü yapsın, ancak en ufak çelişkilerde birbirinden yardım alsın? Mesela şuan SRA ve SRA ihracında sizlerinde görüşüne ihtiyaç var.

Yazdıkça yazıyorum ben yine, en iyisi susayım :) şuan hasta olarak istirahatdeyim ben aslında :) herkese sevgiler... (bu arada Vito hoşgeldin demişmiydim ben? :) Cat msj 07:19, 18 Kasım 2009 (UTC)

Hoş bulduk ve geçmiş olsun. İyileş bir an evvel, lazımsın sen bize. :)
Vito Genovese 08:31, 18 Kasım 2009 (UTC)

ekran yakalama görüntüsünden eklediğim lisansız görüntüler neden adil kullanıma aykırı öğrenmek istiyorum!!!


  • Kendin lisanssız diyorsunda ondan... Yanılıyorum? ----GôkTR001 13:52, 18 Kasım 2009 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

[1] Bizde böyle bir şey var mı? Otomatik arşivleyici.. ----GôkTR001 19:28, 18 Kasım 2009 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı Sil için işaretlendi.--Reality006 16:43, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • İçerik aktarıldıktan sonra, geçmişinin kaybolmaması için geçmiş birleştir diye işaretlenmesi daha uygun. O şekilde değiştirdim. İyi vikiler,--Merube 89msj 19:08, 20 Kasım 2009 (UTC)
geçmiş birleştirildi. teşekkürler --Mskyrider ileti 19:13, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • Kendimiz yenileyebilirz sanırım böyle bir düşünce var mı? ----GôkTR001 19:27, 21 Kasım 2009 (UTC) (400.Değişikliğim)

Eski ve Yeni SRA'lar[kaynağı değiştir]

Hata yaptım. Eskisini Arşiv1 eklemeden aday gösterdim. Şimdi şunları düzeltilmelidir:

Vikipedi:Seçkin resim adayları/BenFranklin Waterspout 1806.jpg-2 - > Vikipedi:Seçkin resim adayları/BenFranklin Waterspout 1806.jpg Takabeg ileti 20:20, 21 Kasım 2009 (UTC)

Vikipedi:Seçkin resim adayları/Lincoln and Johnsond.jpg-2 -> Vikipedi:Seçkin resim adayları/Lincoln and Johnsond.jpg Takabeg ileti 20:24, 21 Kasım 2009 (UTC)

Vikipedi:Seçkin resim adayları/Seascape after sunset denoised.jpg-2 Vikipedi:Seçkin resim adayları/Seascape after sunset denoised.jpg

Vikipedi:Seçkin resim adayları/Anime Girl.svg-2 -> Vikipedi:Seçkin resim adayları/Anime Girl.svg

Vikipedi:Seçkin resim adayları/Gasshukoku suishi teitoku kōjōgaki (Oral statement by the American Navy admiral).png-2 - > Vikipedi:Seçkin resim adayları/Gasshukoku suishi teitoku kōjōgaki (Oral statement by the American Navy admiral).png

Vikipedi:Seçkin resim adayları/Atomic cloud over Hiroshima.jpg-2 -> Vikipedi:Seçkin resim adayları/Atomic cloud over Hiroshima.jpg Takabeg ileti 20:31, 21 Kasım 2009 (UTC)

vikihaber portal logoları türkçeleştirilmesini istedim, bilim ve teknoloji portlaı logosu türkçeleştirildi. diğer logolar ise beklemede. ama benim söylemek istediğim herkes bir logo tasarlayabilir. ama ben logo tasarlayamıyorum o başka. --DLT (Son Kahraman) 12:26, 22 Kasım 2009 (UTC)

Dikkatiniz için tebrikler, madde işaretlendi. Böyle durumlarda siz de {{çift madde|Madde adını buraya}} yazarak çift maddeleri işaretleyebilirsiniz. Bilahare uygun bir vikipedist maddeleri birleştirecek ve geçmiş birleştir şablonuyla değiştirecektir şablonu. İyi vikiler--Merube 89msj 15:23, 22 Kasım 2009 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

  • İsim değişikliği daha çok doğru addan hatalı ada yönlendirme yapıldığında tercih ediliyor. Bunlar ise çift maddeydi, geçmişleri birleştirildi. Çift maddelerden silinecek olanına {{Geçmiş birleştir|Aaa}} şablonunu eklerseniz, madde ilgili kategoriye eklenecek ve takibi daha kolay olacaktır. Teşekkürler. --yabancım 09:39, 23 Kasım 2009 (UTC)
  • Ben sayfayı taşımaya çalışmıştım olmamıştı yönlendirme sanmıştım meğer çift maddeymiş:)--Reality006 16:21, 23 Kasım 2009 (UTC)
  • Steam (içerik sağlayıcı) >>> Steam olsa daha iyi olur sanırım. --Rapsar 14:38, 23 Kasım 2009 (UTC)
  • Kategori:Butan ve alt kategorilerini "Bhutan" olarak değiştirebilir misiniz? --Rapsar 15:05, 23 Kasım 2009 (UTC)
    • İstek yapıldı Yapıldı--Reality006 16:28, 23 Kasım 2009 (UTC)
  • Bence bu maddenin adının hiçbir mutabakat sağlanmadan değiştirilmesi çok yanlış ve saçma. Önce burada bir fikir belirtilip topluluğun onayı alınmalı...Myrat ileti 23:42, 23 Kasım 2009 (UTC)
  • Orayı görmemişim. Fakat sorun çıkcağını zannetmiyorum. Tartışma sonucu aksi yönde karar çıkar ise eski haline getirilir.--Reality 20:13, 24 Kasım 2009 (UTC)

Çift kategori[kaynağı değiştir]

İstek yapıldı Yapıldı--Reality006 16:25, 23 Kasım 2009 (UTC)

Merhaba Rapsar,
Kategorileri taşımak için içindeki sayfaların kategorilerini değiştirip en son boşalan kategoriye sil şablonu koyman yeterli. Alternatif olarak içeriğin taşınması için etiketleyebilirsin kategoriyi.
Vito Genovese 18:15, 24 Kasım 2009 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

İlginize[kaynağı değiştir]

Wikipedia:Flagged revisions[kaynağı değiştir]

Vandalizmle mücadele için seferberlik çağrısı[kaynağı değiştir]

Ey ahali!

Vikipedi'nin şu an maruz kaldığı vandalizmin boyutları geçmişte hiç görmediğimiz bir seviyede. Bilen bilir, Eylül ayının son günlerinde tekrar aktif oldum ve durum karşısında şok oldum deyim yerindeyse. Normalde son değişikliklerde maddeye zarar verildiğini gördüğümüzde "eski haline getir" diyerek son sürüme dönmemiz sorunu çözerdi, ancak birçok maddede bu mümkün değil, zira madde uzun süredir, hatta bazı durumlarda bir yıldan uzun süredir çöplük halde, vandalizme uğradığı ilk haliyle sergilenmeye devam ediyor.

Vikipedi'nin güvenilirliği her zaman sorgulanıyor, biliyorsunuz. Ödev yapan ilk ve orta dereceli okul öğrencilerini saymazsak, Vikipedi'den, daha doğrusu Türkçe Vikipedi'den edinilecek bilgilere güven duyanların oranı olması gereken seviyede değil kesinlikle. Herkesin değişiklik yapmasına izin veren açık yapımızdan haberi olmayan yorumcuların "Şurasında şöyle bir saçmalık gördüm", "Aa bak ne yazmışlar", "Böyle rezalet olmaz" türünde sayısız yorumunu da görüyorsunuzdur diğer internet platformlarında. Bu nedenle, insanların projeden etkilenip buraya çekilmelerini sağlamak ve projemizin geleceği için olmazsa olmaz şart olan nitelikli kullanıcı sayısının artırılması için ben şahsen birincil önceliği vandalizmle etkili mücadele olarak görüyorum.

Zira bu sorunu çözmedikçe, ne kadar kaliteli içerik üretirsek üretelim, o içeriğe yönelik saldırılar sürecek ve bu saldırılara karşı önlem alamadığımız için saygınlığımız zedelenecek ve hevesi olan potansiyel sahibi birçok kullanıcı adayı da bunu büyük bir hayal kırıklığı olarak görerek aleve dönüşmemiş kıvılcım şeklindeki heveslerini söndürecekler, söndüreceğiz hatta.

Belirttiğim hususlar ışığında, vandalizmle etkili mücadele konusunda bir eylem birliği sağlama amacıyla bu konuyu gündeme getirmek istedim.

Bildiğiniz üzere vandalizmle mücadele için birçok yöntem mevcut. Ancak en etkilisi olarak gördüğüm bir tanesini burada tekrar dile getirerek bir çağrıda bulunmak istiyorum.

Vandal Fighter
Vandalizmin kökünü kırmaya var mısınız?

Vandal Fighter'ı duyan olmuştur, bir-iki kişi de halihazırda kullanıyor gördüğüm kadarıyla. Bağlantıyı takip ederek detaylı bilgi de alabilirsiniz ama ben ana avantajı kısaca dile getireyim. Ne yapıyor bu program? Bağlı olduğunuz süre boyunca yapılan tüm değişiklikleri ekranında listeliyor. Diyelim 123456789 diye bir anonim vandalımız var. Bu vandal A sayfasına zarar verdi, bu değişiklik hemen program ekranına yansıyor, arkasından diyelim ki Metal Militia bunu gördü ve düzeltti. Program her zaman yapılan son değişikliği listeliyor, yani Metal'in değişikliğinden sonra listeden anonim değişiklik siliniyor, Metal'in değişikliği geliyor. Rutin bir uygulama olarak siz Metal'i beyaz listenize alacağınız için böylece giderilmiş bir sorun olarak A sayfası listenizden çıkıyor.

Bu programı kullanarak sunucuya bağlı olduğunuz süre boyunca yapılan her şeyi görebiliyorsunuz. Tek tıkla fark sayfalarına ulaşıyor ve sayfa zarar görmüşse yine tek tıkla geri alabiliyorsunuz.

Daha önce de kullanmışlığım vardı, 21 Ekim tarihinde tekrar kurdum bu programı ve şunu gördüm. Bir günde muazzam sayıda değişiklik yapılıyor ve korkunç bir vandalizm var. Bir günde yapılan tüm değişiklikleri kontrol ederek düzeltmek için (son değişikliklerde görüp düzeltilenler falan hep çıktıktan sonra) 6-7 saat gerekiyor desem ne dersiniz? Ne yazık ki doğru. Böyle kapsamlı bir saldırı var ne yazık ki. Elimden geldiğince temizledim, lakin birkaç gün önce bilgisayar mavi ekran yediğinde 70 küsür sayfa (her sayfada 40'a yakın değişiklik) olan bir liste de tarih olmuş oldu.

Bugüne kadar yapılan tartışmalarda vandalizmle mücadele için belirli bir saat arasında görev alarak nöbet tutacak kişiler belirleme önerileri atılmıştı. Ancak bunun pratikte uygulanabilirliği yoktu. Zira dış dünyada durumların bir rutini yok, insanların Viki'ye ne zaman uğrayabileceklerinin garantisi yok. Bu yüzden Vandal Fighter kullanmaya çağırıyorum hepinizi.

Bilgisayarınızı gün boyu ya da en azından işte/okulda/şurda/burda olduğunuz süre boyunca açık tutma imkanınız mı var? İndirin Vandal Fighter'ı. Çalıştırın mesela ofise geldiğinizde. Misal, bilgisayarınızı dosya indirmek için açık mı bırakıyorsunuz sürekli? Çalıştırın arkada Vandal Fighter'ı. HTML olarak beyaz, gri ve kara listelerinizi içe ve dışa aktarabilir, böylelikle her zaman güvenilir olan ve olmayan kullanıcılara göre filtreleme yapabilirsiniz. Düzenli katılım sağlayan 10 kullanıcı bu programı kullansa sorunu büyük oranda çözmüş oluruz. Günde 2-3 saat açık tutsanız ve 30-40 değişikliği bile kontrol etseniz büyük bir katkıda bulunmuş olursunuz. Zaten yine programı kullanan başka kullanıcılar da olacağı için listeniz faaliyete göre hızlı eriyecek belki, bir düzen oturtursak kontrol edeceğiniz değişiklik sayısı olacak, bu da bunu gözde büyüyen bir iş olmaktan çıkaracak, zevkle yapılacak bu kontroller ve geri almalar.

Flagged Revisions olayını da inceledim bu ara, ancak şu aşamada atılması gereken adımın o olduğunu sanmıyorum. Şu an sinsi vandalizmden ziyade bariz vandalizmle mücadele edemez durumdayız. Onu çözdükten sonra maddelerin revize edilmesi gündeme gelebilir, ancak surlarına bir iki tuğla daha koymanın uğraşını verdiğimiz projemize saldıran orduları önlemek kadar önemli bir iş görmüyorum şu aşamada.

İddia ediyorum ki, bu sistemi oturtursak bu nitelikli kullanıcıların akışını da sağlayacak ve alacağımız diğer önlemlerle birlikte artık ilk 10'a oynayan bir Vikipedi projesi olmak hayal olmaktan çıkacak.

Bu çabaya destek verecek herkese şahsen büyük bir minnettarlık duyacağım.

Sevgiler

Vito Genovese 19:50, 1 Kasım 2009 (UTC)


Bu konuyu açmak için istemeden de olsa en ideal günü seçmişim sanırım. Şuna bir bakın!

Tam bir gün boyunca ana sayfamızdan küfür yayınladık ve bunu hiç kimse fark etmedi. Ben de OTRS sistemine gelen iki farklı e-posta ile haberdar oldum durumdan. Az önce de ana sayfanın tartışmasına yazdı anonim bir kullanıcı, yasal tehditle birlikte hem de. Mecburen engelledim VP:YTY uyarınca.

Kestane kısır, acele answer!

Vito Genovese 20:58, 1 Kasım 2009 (UTC)

  • Vikipedi:Vandalizmle Mücadele Timinin sayfası 5 gün boyunca küfürle kalmıştı, ilgisizlik yeni bir şey değil...Aktif kullanıcı sayısının artmasına çabalamalıyız, ama maalesef vandalizmle uğraşanlara destek bugün olunur, yarın bir yerde "boşuna" bir çaba derler, çabanız görülmez, bırakırsınız ve Vandalizm Timinin sayfası bile günlerce vandalizme uğramış kalır...Vikipedi gönüllülük işidir malum, vandalizmle mücadele ise daha bir özveri ve gayret ister...Vito'nun çağrısının cevap bulacağını ümit ediyorum ama zamanını bu iş harcayanlara herkesin destek olmasını bekliyorum, onbinlerce vandalizm geri alınsa da yine olacaktır ama vaktini buna vermiş olanların hevesinin kırılmamasını rica ederim. Mücadele Timinin sayfasını izleme sayfasına eklemiş aktif kullanıcı olmaması iyi bir işaret değildi, umarım düzelir...Vikipedist 21:13, 1 Kasım 2009 (UTC)
  • Anonim kullanıcıların yaptığı değişikliklerin onay sonrası geçerli olduğu bir sistem hayalim hala devam ediyor (bu hiç gerçekleşmeyecek olsada), elimden geldiği kadar vandallarla uğraşıyorum (sabrımın tüm sınırlarını zorlasalarda). Vandal Fighter 'a gelince bir aralar kullandım epeyde işime yaradı, ancak şuan cep telefonuma ait PcSuite programı bilgisayarımda yüklü olduğundan kullanamıyorum bu vesileyle sorunumu iletmiş olayım.--Bora_msj 21:32, 1 Kasım 2009 (UTC)
Allah Allah? Hata mı veriyor yoksa hiç mi açılmıyor?--Vito Genovese 03:54, 2 Kasım 2009 (UTC)
Hata mesajı vermiyor lakin programda açılmıyor. Adını vereyim (reklam olmasın) Nokia Pc Suite programı, Vandal Fighter .jar dosyası olduğundan çakışıyor ve bilgisayarım açamıyor sanırım, sorunu anlayamadım.--Bora_msj 10:04, 2 Kasım 2009 (UTC)
Hmmm, bunların mantıken birbiri ile bir bağlantısı olamaz. Burada Java problemi var sanıyorum, Java'yı tekrar yüklersen düzelir bence.--Vito Genovese 12:06, 2 Kasım 2009 (UTC)
Geçen yıl sonlarında kullandığım PyWikipedia tabanlı Khutuck Bot'un uzun bir ayarlama süreciyle tam otomatik bir Anti-Vandal bota dönüştürülebileceğini düşünüyorum, ancak hem programlama konusunda QBasic'ten daha yeni dilleri bilmememi hem de şu anda TSK'ya ait olmam sebebiyle bu uyarlamayı henüz yapabileceğimi düşünmüyorum. 24 saat çalışacak bir PyWiki botu uygun bir komutla son değişiklikleri takip ederek içinde sık kullanılan küfürler ve "aaaaaa" "asdadasdadas" vb. vandalizmler bulunan değişiklikleri tespit ederek geri alabilir. Bir ara bu fikri bota uygulayıp çalışır hale getirmiştim, ancak son 3 ayda beynime yüklenen topçulukla ilgili kavramlar bu konuda beynimde sakladığım bilgilerin üzerine kaydedildi. İlgilenenler buraya bir baksınlar. Herkese selamlar, sevgiler. Asker Khutuckmsj 12:25, 2 Kasım 2009 (UTC)
Seni yeniden görmek güzel Khutuckcan. Manco'nun epey bir uğraştığı Anti Vandal Tool da bu tür bir küfür filtrelemesine muktedir, lakin Türkçe karakter sorunu nedeniyle çalışmıyormuş okuduklarımdan öğrendiğim kadarıyla.
Genel olarak programlama bilgisi olan kullanıcıların artması ve bu bilgilerini bu tür çözümler üzerinde yoğunlaştırması enfes sonuçlar doğuracaktır. Döndüğünde bu planları gerçeğe dönüştürmeye vakit bulabilirsen müthiş bir kazanç olacaktır proje için.
Sevgiler ve şimdiden hayırlı tezkereler şimdiden.
Vito Genovese 12:33, 2 Kasım 2009 (UTC)
Hazır elimde G-3 yokken yazayım, PyWiki de Windows Vista altında Türkçe karakter sorunu yaratıyor (diğer versiyonları bilmiyorum). Ancak Pardus altında PyWiki çok iyi çalışıyordu, Antivandal Tool'u da denemek lazım. Khutuckmsj 12:44, 2 Kasım 2009 (UTC)
  • Javayı tekrar yükledim ve sorun çözüldü, teşekkürler. Bu arada sevgili Khutuck gözlerimiz yollarda kaldı. Bi an önce teskereni al da gel hayırlısıyla. Haa unutmadan G-3 le atış yaparken aman dikkat kulaklara fena zarar veriyor meret.--Bora_msj 13:33, 2 Kasım 2009 (UTC)
155'lik bataryayla 30 atış görevi yaptıktan sonra G-3'ün sesi çatapat gibi geliyor :) Khutuckmsj 13:44, 2 Kasım 2009 (UTC)


çok kullanışlı arkadaşlar tavsiye ederim... birde eğer kullanıcıları ak/kara listeye eklemek isterseniz kılavuzda yazdığı gibi uğraşmayın sadece yapılan değişiklikler listesinde isminin üzerine sağ tıklayın... orada seçenekler var... ben en wikideki bütün modları kazayla beyaz listeye aldım (bizim modları alacaktım aslında) onlarda çok fazlaymış şimdi çıkarmak istiyorum... hepsini teker teker silmem gerekiyor sanırım... bir orası sorun =)) ...--Berfu 16:30, 2 Kasım 2009 (UTC)

Kolaylıkla silebilirsin Berfu. Tek yapman gereken listenin başındakini seçmek, sonraki shift tuşu ve aşağı tuşuna basılı tutarak tamamını seçebilir, del tuşuyla hepsini uçurabilirsin.
Botları da gri listeye eklemeyi unutma hatta, o da kolaylık sağlıyor.
Vito Genovese 20:08, 2 Kasım 2009 (UTC)
çok teşekkürler... =)--Berfu 20:46, 2 Kasım 2009 (UTC)
  • Hazır boş vaktim varken azıcık SDD yapayım dedim, gayet süratli bir SDD olmama rağmen tek başıma vandallara yetişmek ciddi bir iş yükü ortaya çıkardı. Yaklaşık 7 aydır ciddi biçimde SDD'lik yapmamıştım, vandalizm kayda değer miktarda artmış. Bol miktarda SDD'ye ihtiyacımız var anlaşılan. Khutuckmsj 20:06, 2 Kasım 2009 (UTC)
bende ilk yılımdan sonra ciddi şekilde SDD yapmamıştım.... elim gidiyordu tabii son değişikliklere... gördüğümü düzeltiyordum... şimdi uzun zamandır ilk kez (hemde programı denemek amacıyla) bir bakayım dedim... arkadaşlar gerçekten Vito Genovese'nin dediği gibi artık sayfanın temiz sürümlerini bile bulmak zor oluyor... ben düzeltme yaparken birkaç kere (daha fazla hatta) sayfanın değişik sürümlerini karşılaştırıyorum.... yani umarım içinden kaçırdığımız olmuyordur... büyük değişiklikler (ekleme-çıkarmalar) zaten göze çarpıyor ama bugün karşılaştığım ufak tefek eklemeler gözümü korkuttu bugün... bu programın en önemli avantajı da o... --Berfu 20:46, 2 Kasım 2009 (UTC)
  • Vandal fighter'dan çok memnunum. Ama yine de yeni SDD'lere ihtiyacımız var. Bu bahaneyle {{Devriyeol}} şablonunu anımsatmak istiyorum. Katkılarına bakıp düzeltme türü değişiklikler yapan anonim kullanıcılara ya da yeni kullanıcılara bu şablonla çağrıda bulunabiliriz.  Levent İleti Katkılar   20:17, 2 Kasım 2009 (UTC)

Çözüm için şurada farklı bir öneri getirdim. VF'den haberi olmayanları haberdar etmiş olduk bu başlıkla da, aktif kullanıcı azlığından kesin çözüm sağlayacak bir öneri olamadı bu.--Vito Genovese 20:47, 3 Kasım 2009 (UTC)

Lehçe ve Yunanca Vikipedilerde değiştir kısmı mavi renkte. Mouse'u değiştir kısmına getirince değiştir kısmı beyaza dönüyor. Benim için hoş görünüyor. Acaba bu nedir? Örnek (Her madde ve dosyada var, kolaylık olması amacıyla buraya yazıyorum:)):Telewizja, Αστυνομία. Yunanca'da Επεξεργασία, Lehçede Edytuj veya Edytuj wersję roboczą yazan yer değiştir anlamına gelmektedir. --FinlandiyalıИлети 15:09, 2 Kasım 2009 (UTC)

Hesap çalınma şüphesi[kaynağı değiştir]

Captain Bradley'nin hesabının çalındığını sanıyorum. Şu nedenden dolayı. İkinci bir değişiklik yapar mı yapmaz mı bilmiyorum, lakin her ihtimale karşı izlenmesi ve emin olunması halinde gerekenin yapılmasını rica ediyorum.

Emin olunması amacıyla küfürlü değişiklik engeli vermedim.

Vito Genovese 20:15, 2 Kasım 2009 (UTC)

  • Şifremi değiştirdim :) Ne yazıkkı bulunmuş :( Şimdiki daha zor şifre :) İnşallah işe yarar. Çok katkı yapamıyorum artık :(. --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 06:04, 3 Kasım 2009 (UTC)

reklamreklamreklamreklamreklamreklamreklamreklamreklam[kaynağı değiştir]

  • Sanırım başlık böyle olunca ilgi çekiyor. Zaten amaç ta o. Neden Vikipedi'nin daha çok tanınması, duyurulması için biraz daha çaba harcamıyoruz? İyi biliyorum ki reklamın kötüsü yoktur. Kaliteli, nitelikli kullanıcı sayısının artması da Vikipedi'nin gelişimi için atılacak adımlardan biridir. Bazı kişilerin artniyetle ansiklopediyi reklam aracı gibi kullanmasına karşı çıkıyoruz ama Vikinin de reklama gereksinimi varolduğunu unutmamalı. Bu konuda geliştirilebilecek öneriler olmalı. Örneğin basından yararlanmak en etkili yollardan biri. Somut öneriler var mı acaba?  Levent İleti Katkılar   20:17, 2 Kasım 2009 (UTC)
Şu Bilim ve Teknik'e bir yazı gönderemedik gitti... Burada bir deneme başlattıydım, gerisi gelmedi. Khutuckmsj 20:46, 2 Kasım 2009 (UTC)
Ben de Vikipedi:Okul projeleri sayfasından ezelden beri ümitliyimdir. Vandalizmi asgari düzeye indirip bazı süreçleri derleyip toparladıktan sonra info-tr adresini kullanarak öğretim üyelerine ulaşmayı ve sınıfları için proje olarak burada belirli bir madde hazırlamalarını önermeyi planlıyorum.
Vito Genovese 20:48, 2 Kasım 2009 (UTC)
  • Khutuck'ın yazısı en güzel reklam olacaktı, tam bir sene olmuş bir gelişme yok, belki diğer kullanıcıların dikkatini çeker ve ucundan bir tutan çıkar...Vikipedist 20:53, 2 Kasım 2009 (UTC)

Olağan Şüpheli[kaynağı değiştir]

Olağan Şüpheli kişisel saldırı nedeniyle engellendikten sonra anonim olarak vandalizme başvurduğu şüphesiyle bir denetçi başvurusuna konu olmuş, sonucun "olası" olarak belirlenmesi nedeniyle de ördek testinden kalarak süresiz olarak engellenmiştir.

Ardından hakkımda VP:Ş sayfasına bir şikayet bıraktı kısa bir süre önce, hizmetli işlemini konu aldığı için tam hizmetli bölümüne taşımıştım ki sayfama küfürlü bir mesaj bıraktı. Ardından Pollyannacılık oynamayı bıraktım, olması gerektiği gibi engeli atlatma amaçlı kullanım nedeniyle kuklacılık engelini verdim ip adresine. Ardından 4-5 farklı adresle geri geldi kısa aralıklarla. Engellerken hizmetlilere e-posta yoluyla ulaşması notunu düştüm, gördü mü bilmiyorum. Mesaj yoluyla diyaloga girmedim, zira bugüne dek bu yolun bu durumlarda sorunu çözdüğünü görmedim bu noktadaki bir kullanıcıyla. En son olarak da ip aralığı bloğu attım.

Diğer hizmetli arkadaşlardan da kullanıcının görülmesi halinde engellenmesini rica ediyorum. Buraya yazdıklarım kendisine de bir açıklama olur sanıyorum. Şu noktada Vikipedi'de değişiklik yapması politikalar uyarınca mümkün değildir, e-posta yoluyla isteğine ulaşabilir, sorularını sorabilir. Lakin takdir edersiniz ki, bu tür bir tavır ve gidişat sergileyen bir kullanıcıdan projeye yarar gelmeyeceği açıktır.

Topluluğa duyurulur.

Vito Genovese 20:44, 2 Kasım 2009 (UTC)


Nine ve dedelerimin mezarlarının üzerinde gerçekleştirmeyi hayal ettiği fantezilerini benimle paylaştığı ebedi şaheser niteliğindeki küfürlü seri e-postaları nedeniyle engeli e-posta atması engellenecek şekilde yeniden düzenlenmiştir. Görüldüğü yerde engellenmesi...

Vito Genovese 13:24, 3 Kasım 2009 (UTC)

Türk devletleri bayrakları[kaynağı değiştir]

  • Commons'ta bazı kullanıcılar eski Türk devletlerinin bayraklarının telif problemlerine sahip olduğu gerekçesiyle silinmesi için bir oylama başlatmış durumdalar. Bu bayraklar pek çok Viki'de yaygın bir biçimde kullanılıyor. İngilizceye hâkim ve telif hakları konusunda bilgili kullanıcılar bu konuda ne düşünüyorlar acaba? --.dsm. 23:50, 2 Kasım 2009 (UTC)

CHP maddeleri[kaynağı değiştir]

Feci şekilde sakıncalı, sen birleştirmezsen ben birleştiriyorum? :)--Vito Genovese 21:18, 3 Kasım 2009 (UTC)
:) Birleştireceğim fakat içerikler iyi birleştirilebilmiş mi? --.dsm. 21:20, 3 Kasım 2009 (UTC)
Hennn, işte onu şu anki göz yorgunluğumla değerlendirmek olmaz. "Pas" diyorum, yarını bekliyorum.--Vito Genovese 21:23, 3 Kasım 2009 (UTC)
Galiba bir sorun yok. Kullanıcı tarihsel sıralamaya göre dizdiğini söylemiş; benim de hatırladığım şey, içeriklerinin birbirinin devamı gibi olduğuydu. Kollarımı sıvayıp girişiyorum geçmiş birleştirmeye??? --.dsm. 21:26, 3 Kasım 2009 (UTC)
Gayet güzel gözüküyor valla, ancak bakabildim. Birleştiriver gitsin!--Vito Genovese 08:59, 5 Kasım 2009 (UTC)
  • Beş maddenin geçmişini bu başlık altında birleştirdim. Ayrıca tartışma sayfaları da vardı, onları da arşivledim. Hepimize geçmiş olsun :) --.dsm. 14:31, 5 Kasım 2009 (UTC)

Kategoriler hakkında[kaynağı değiştir]

  • Kategori:Matematiksel fonksiyonlar
  • Kategori:Fonksiyonlar ve gönderimler
  • Kategori:Fonksiyonlar
  • Kategori:İşlevler
  • Kategori:Aritmetik işlevler
  • Kategori:Özel işlevler

birbirine yakın bu kategorileri buldum,bazı maddeleri taşıdım,

Kategori:Fonksiyonlar ve gönderimler'i Kategori:Matematiksel fonksiyonlar'a yönlendirdim,

Kategori:Matematiksel fonksiyonlar'i Kategori:Fonksiyonlar'ın alt kategorisi olarak ekledim.

Kategori:Özel işlevler'i Kategori:Özel fonksiyonlar'a yönlendirdim.

matematik konusunda veya ingilizce wikipedi konusunda bilgisi iyi olan kişilerin öncelikle fonksiyon kelimelerini ve

fonksiyon kategorilerini değerlendirmesi iyi olacaktır,

isimler kalabilir,kullanımda karmaşa olmaması amacıyla düzenleme gerekebilir,

evrensel dil kabul edildiğinden ingilicede daha çok içerik var,ancak

ingilizce vikipediyle beraber almanca ve fransızca gibi diğer dillerde olsa güzel olur.

saygılar--Coal 17:23, 4 Kasım 2009 (UTC)

Vikiproje:Orta Asya[kaynağı değiştir]

Orta Asya
  • Merhabalar. Vikiproje:Orta Asya projesini açıyorum. Katılmanız önerilir. Yalnız birçok yerde eksiklik var. Düzeltilmesi konusunda yardımcı olabilirsiniz.--FinlandiyalıИлети 19:05, 4 Kasım 2009 (UTC)


izleme listenizi büyütün![kaynağı değiştir]

Son değişiklik devriyeliği yapan yeterince kişi olmadığı için vandalizmlerin hızla geri alınmaması sorunumuz var. Geç olmak hiç olmamaktan iyidir düşüncesiyle bir önerim var. Herkes izleme listesine en az 500 yeni madde eklesin. Bu maddelerin yarısı, ilgi duyduğunuz geniş bir kategoriye ait olsun. Öbür yarısı da yabancısı olduğunuz bir kategoriden maddeler olsun ki sadece popüler konuları kontrol ediyor olmayalım. Böylece, hiç olmazsa mevcut maddelerdeki değişiklikler, anında değilse de, siz Vikipedi'ye girdikçe bir kontrol edilmiş olurlar. --İnfoCan 20:25, 4 Kasım 2009 (UTC)

  • bu fikir mantıklı biraz daha geliştirilebilir,bence bu tür öneriler için özel bir sayfa oluşturulsun,

izleme listesine başlıklara ayrılabiliyor,bunun artırılması lazım bence,hatta kullanıcı özelleştirebilmeli. --Coal 20:59, 4 Kasım 2009 (UTC)

  • infoCan'ın önerisine uyuyor, kalabalık izleme listemi, son değişikliklerde rastladığım birden fazla vandalizme uğrayan ilgili ilgisiz her çeşit maddeyle genişletiyorum. şu vandalızmi önleyelim, herşey çok güzel olacak.. :) --ki bl 08:49, 5 Kasım 2009 (UTC)
  • Yukarda 4 gün önce yazdığımı tekrar edeyim; "Mücadele Timinin sayfasını izleme sayfasına eklemiş aktif kullanıcı olmaması iyi bir işaret değildi, umarım düzelir" Herkes kendince önemli gördüğü sayfaları izlemeye alıyor almasına ama vikipediye ilişkin sayfalar ve en çok vandalizme uğrayan sayfalar -sürekli izleme listesinde görmek bezdiriyor galiba:)- sanırım biraz daha az ekleniyor...İzleme listenizde bir günde 100-150 değişiklikle dolu görseniz bile ilgilenmek fazla vaktinizi almıyor...Çağrıyı destekliyor ve tavsiye ediyorum...Vikipedist 08:57, 5 Kasım 2009 (UTC)

Ön İzleme Uyarısı[kaynağı değiştir]

Sanırım yeni bir şey gelmiş. Önizlemeyi göster'e basınca uyarı çıkıyor. Bu değiştir sayfasında da direk çıksa bence daha yararlı olur.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 16:52, 5 Kasım 2009 (UTC)

Şuradaki tartışmaya yönlendireyim seni, açıklayıcı olacaktır. Tartışmaya katılıp fikirlerini belirtirsen yararlı olacaktır.--Vito Genovese 16:55, 5 Kasım 2009 (UTC)

GÖBL (GFDL) mi kaldı?[kaynağı değiştir]

Temmuz ayında Vakıf Creative Commons BY-SA 3.0 Unported lisansına geçmiş ve artık GÖBL izinlerinin pek bir kıymeti kalmadı.

Lakin gördüğüm kadarıyla şablonlarımız, bilgi sayfalarımız güncellenmemiş. İnsanlardan OTRS'ye halen GÖBL izinleri geliyor.

Bu nedenle ricam, gördüğünüz yerde GÖBL ile lisanslanmış olduğumuza ya da içeriğin GÖBL olması gerektiğine dair ibareleri değiştirmeniz.

Vito Genovese 17:41, 5 Kasım 2009 (UTC)

Seçkin resimlerde önemli problem[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Vikipedi:Seçkin içerik sayfası temelinde bir portal, biliyorsunuz. İlk uyarlama esnasında bu sayfayı metnin sonundaki "farklı içerik görmek için tıklayın" kısmındaki bağlantıya tıklayınca, yani sayfaya purge (Türkçesi'yle önbelleği temizle) komutu verince değişik içerik görüntüleyecek şekilde aktarmıştım. Lakin alt şablonların karışıklığının etkisiyle burada görüntülenecek içeriğin listelendiği alt sayfalar tozlanmış, sonunda Mach da bunu mevcut haftanın seçkin maddesi ve mevcut günün seçkin resmini görüntüleyecek şekilde değiştirmiş haklı olarak.

Gerekli güncellemeleri yaptım ve eski işlevine döndürdüm sayfayı. Lakin o noktada çok önemli diğer bir sorunla karşılaştım. Amacım da o soruna gelmek:

Sayfayı açın ve bol bol "tıklayın" bağlantısına tıklayın lütfen. İlk göreceğiniz şey seçkin resimlerin altyazısız olması olacaktır. Bildiğiniz gibi bu seçkin resim kriterlerinden biri ve ne yazık ki biz bunu ihmal etmişiz. Eğer bununla ilgilenecek birkaç kullanıcı olursa bu açığı hemen kapatabilir, kriterleri layıkıyla sağlayan resimlere kavuşur ve potansiyel bir trol eğlencesinin de önünü almış oluruz.

Kriterler konusundaki bilinç zamanla oluşan ve gelişen bir konu, o yüzden "Neden olmuş?", "Nasıl olmuş?" kısmına takılmamak gerek. Sorunu gördük mü? Gördük. Gelin canlar bir olalım, görmüşken çözüverelim.

Vito Genovese 21:17, 5 Kasım 2009 (UTC)

  • İnşallah çok katılımcılı, güzel bir çalışma olur. Kısa bir süredir ana sayfaya çıkacak SR'lerle ben uğraşıyorum ve şunu söyleyebilirim ki bu altyazı meselesini gerçekten ihmal etmişiz. Ama altyazı yazmak da pek kolay bir şey değil, çünkü resmin alt yazısı yoksa ilgi çekici kısa notlar aktarmak için biraz araştırma yapmak gerekiyor. Bu arada geçen pazar günü altyazısı uzun bir SR'yi gizle-göster'li bir altyazıyla ana sayfaya çıkardım. Önümüzdeki pazar için de böyle bir ayarlama yaptım. Sizce nasıl olmuş ve uzun/ayrıntılı altyazılar için uygulanması daha sade ve güzel olabilir mi? --.dsm. 21:34, 5 Kasım 2009 (UTC)
  • Hazır yeri gelmişken, Mach'a attığım mesajlara bir baksana, yorumunu merak ediyorum.--Vito Genovese 21:36, 5 Kasım 2009 (UTC)

Wikipedia:For børn og unge[kaynağı değiştir]

Danca Vikipedi'de gezinirkene da:Wikipedia:For børn og unge diye bir şeye rastladım. Nedir acaba?--FinlandiyalıИлети 16:35, 7 Kasım 2009 (UTC)

[2]--Vito Genovese 16:41, 7 Kasım 2009 (UTC)
Bende şöyle çevirisini vereyim .--Bora_msj 16:47, 7 Kasım 2009 (UTC)

Hizmetliler için süreç takibi ve dosya bakım şablonları[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Ortamı iyiden iyiye şantiyeye çevirdiğim için bir açıklama gereği duyuyorum bir iki gündür yaptığım düzenlemelerle ilgili.

İlk olarak hizmetliler için süreç takibi konusuna değineyim. KAT:SS|Silinecek sayfalar kategorisinde hizmetlilerin ilgilenmesi gereken sayfalara dikkat çeken ve (7 günlük bekleme süresi olan dosyalarda olduğu gibi) silinme vakti gelen dosya/kategorilerle ilgili uyarıda bulunan bir sistem göreceksiniz kategoride. Motive edici / takibi kolaylaştırıcı / bilgilendirici bir sistem olduğunu düşünüyorum, işe yarayacağı umudundayım. Kullanıcı sayfalarında kullanım için de {{Hizmetli kutusu}} diye bir şablon yaptım ama tasarımı değiştirilebilir, şimdilik iş görsün diye bir araya getirdim.

Dosyalarla ilgili olarak ise Kategori:Dosya bakım şablonları'nda bir standart oluşturduğumu sanıyorum. Dörder şablon var gördüğünüz üzere.

  1. x dosya: Subst ile kullanılan ve "-tarih" şablonunu günün tarihi ile birlikte ekleyen şablon.
  2. x dosya-mesaj: Kullanıcıya atılacak bilgi mesajı şablonu. Orijinal sistemde olduğu üzere kodun tamamı dosyadaki etiket üzerinde veriliyor.
  3. x dosya-tarih: Dosya sayfalarının esas şablonu. Birinci şablon subst ile kullanıldığında bunu sayfaya ekliyor.
  4. x dosya-kategori: İlgili konudaki gün sayfalarının içeriğini veren ve subst ile kullanılan bir şablon türü.

Önümüzdeki günlerde resim ve medya şeklindeki sayfaları dosya adına çevirmeye yönelik çalışmalara devam edeceğim, lakin şimdilik bu yoğunlukla ilgili bilgi vermek istedim.

Kolay gelsin

Vito Genovese 18:47, 7 Kasım 2009 (UTC)

Maddesi olmadığı halde seçkin resimler[kaynağı değiştir]

Yukarıda seçkin resimdeki sorunlardan bahsedildi. Ancak altyazı ile kalmıyor. Maddesi olmadığı halde seçilenler var. Bir kısım Vikipedi tartışma:Seçkin resim adayları#Maddesi olmadığı halde SR seçilen resimler listesi sayfasına aktarıldı. İlgilenirseniz iyi olarak. Sadece maddesinin olup olmamasına bakıldı ve maddesi açılsa bile teknik olarak seçkin resim kriterlerini sağlamayan resimler de vardır. Bunun dışında sonradan maddesi açıldığı takdirde listede yer almamaktadır. Ve belki de yanlış iç bağlantı verildiği için uygun maddesi görünmüyor olabilir. İncelendikten sorna Vikipedi:Seçkin resimlikten ihraç adayları sayfasına aktarılacaktır. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 23:48, 7 Kasım 2009 (UTC)

Resimlerimizin amacı maddeye değer katmak ancak resmi açıklayıcı önemli maddeler olmaksızın bu pek de mümkün değil. Umarım kısa sürede bu maddeler açılır da sorun böyle çözülür. Taka'ya da dikkati için teşekkürler. Saygılar--Merube 89msj 22:20, 8 Kasım 2009 (UTC)

Silinmeye aday maddeler[kaynağı değiştir]

  • Silinmeye aday maddeler arasında iki ay önceden kalmış ve oylaması hâlâ kapatılmamış olanlar var. Eylül ayından kalan ve Ekim ayından kalanların silinip/silinmemesi yönünde oylanılması ve sonuçlandırılmasıyla ilgilenilmesi iyi olabilir. Teşekkürler. --.dsm. 00:07, 8 Kasım 2009 (UTC)
  • Eylül ayından 7 madde kalmış. Ekim ayından ise 5 madde kalmış. Bu sayı fazla değil, birkaç hizmetli birgünde bitirebilir. Kolay gelsin... --Kerem 233 (Mesaj | Katkılar) 15:43, 8 Kasım 2009 (UTC)
  • Murat arkadaşımız çok önemli bir noktaya değinmiş. Oylamaların kapatılabilmesi için öncelikle ortak bir kanaat oluşmalı, bu halleriyle ne yazık ki topluluk pek ilgi göstermemiş ve neticeye varılamamış. Keşke sadece olay hizmetlilerimizde bitecek kadar kolay ve çabuk bir süreç olsaydı ama ne yazık ki esas sorun tartışmadaki yetersizlik. En azından bir ikisini değerlendirse aktif vikipedistlerimiz, o zaman hızlıca sonuçlandırabiliriz bu SAM'ları. Böyle önemli ve öncelikli bir konuyu dikkatimize sunduğu için de Murat arkadaşımıza çok teşekkürler. İyi vikiler--Merube 89msj 22:14, 8 Kasım 2009 (UTC)

Merhabalar Vikipedistler. Bugün şöyle bir araştırma yaptım. VP:KMA sayfasındaki baştan 3 oylamada oy yok. Gaziantep maddesi 19 Ekim'de aday olmuş yaklaşık 20 gündür sadece bir destek ve bir yorum var. Takımyıldız maddesi 30 Ekim'de aday olmuş (aday olduğu günü saymazsak), 10 gündür hiçbir destek, karşı, yorum gibi bir oy yok. Büyük Balık maddesininde durumu Takımyıldız maddesi ile aynı durumda. Benim aday gösterdiğim maddede orada diye lütfen başka bir şekilde düşünmeyiniz. SMA'larda herhangi bir eksiklik yok. SRA'lar galiba çok fazla arttığı için kimse oy vermek istemiyor (üşeniyor). KMA ve SRA'lar ile ilgilenelim lütfen. --Kerem 233 (Mesaj | Katkılar) 15:41, 8 Kasım 2009 (UTC)

O kadar çok adaylık var ki, hepsine oy vermek en azından 1 saat alır. Çoğu vikipedist de o zamanı vandallara ya da maddelere harcadığı için oylamaların ilgi görmemesi normal. Ancak, aktif kullanıcı sayısını (bir ara azdı, sonra hizmetliler döndü ama şu an bir fikrim yok) da göz önünde bulundurmak gerek...--вяí¢αи76ileti 22:30, 8 Kasım 2009 (UTC)
Bakacağız. Ancak SBR'nin de dediği gibi kolay iş değil. Metin ve kaynak incelemek, kriterlerine göre karar vermek için 1 saat yetmiyor. Önceden sürekli takip ettiğimiz maddeler olsa hemen oy verebiliriz ama değilse en az 1 hafta lazım (benim için). VP:SRA incelemek daha kolaydır :)) İyi çalışmalar. Takabeg ileti 23:27, 8 Kasım 2009 (UTC)

Kontrol edilen sayfalar[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Devriyelik fonksiyonu geldiğinden bu yana neredeyse sadece yeni maddeler kontrol edilmekte. Diğer sayfalarda da benzer şekilde -her ne kadar çok daha az olsa da- vandallık, isimlerdirme hataları, eksiklikler vs. olabiliyor. O nedenle lütfen sadece madde değil, diğer isim alanlarındaki yeni sayfaları da kontrol edelim. İyi vikiler, saygılar --Merube 89msj 16:31, 8 Kasım 2009 (UTC)

  • Gün geçtikçe daha garip vandallıklarla karşılaşıyoruz ve devriyelik sistemi de vandallıkların erkenden yakalanabileceği noktalardan biri. Bu konuyu dile getirdiği için Merube 89'a çok teşekkürler. Bu işle ilgilenecek arkadaşlar için ufak bir kolaylık;
Yeni açılan kategoriler,
Yeni açılan şablonlar,
Yeni açılan tartışmalar. --.dsm. 22:38, 8 Kasım 2009 (UTC)

Biyo maddelerindeki bayraklar ve logolar[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bir kullanıcı özet kısımında bayraklara gerek olmadığını düşünüyorum. yazarak Alparslan Türkeş maddesinden bayrak kaldırdı. Ben de mantıklı olduğunu düşündüm. Heryerde ülke bayrakları ve siyasi parti logoları gerekmiyor bence de. O yüzden diğer maddeler için de aynı düzenleme uygulamaya çalıştım. Ancak bayraklara gerek olmadığını düşünüyorum. diyerek bayrakları kaldıran kullanıcı sırası Atatürk maddesine geldiğinde CHP logosunu ısrarla eklemeye çalıştı. Bunun mantığı nedir ? Hiç anlayamadım. Her maddeye aynı mesafe ile ve tek standart ile yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Her maddeden bayraklar ve logoları kaldırılacak mı ? Yoksa her maddede bayraklar ve logolar kalacak mı ? Görüşlerinizi alayım. 02:39, 9 Kasım 2009 (UTC) Bu imzasız yazı Takabeg (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Birde "Bilgi kutuları" eninde sonunda şablondur. Şablonlarda adil kullanım dosyalar kullanılabilir miyiz ? Yani şablonlarda CHP logosu gibi parti logoların kullanılması mümkün mü ? Vikipedi:Adil kullanım politikası adil kullanım 9 no'lu kriterin kapsamına girmiyor mu? Takabeg ileti 02:46, 9 Kasım 2009 (UTC)


  • Sayın Takabeg, öncelikle Vikipedi'nin kişisel saldırı yasaktır ve iyi niyetlilik ilkelerini özümsemeniz gerektiği kanaatindeyim.
    1- Benim yaptığım, sıkça vandallığa uğrayan bir bölümü gerek olmadığı hatta ekstra vandallığa yol açtığı için çıkarmaktı. O an türlü vandallıklarla mücadele içinde olduğumdan dolayı, özeti kısaca öyle yazdım. Doğrudur yanlıştır tartışılır ama bunun Vikipedi topluluğunca tartışılmadan tüm maddelerde makine gibi uygulanmasına karşıyım.
    Biz makine değiliz. Önce bir tartışalım, fikir birliğine varırsak zaten hep beraber uygularız.
    2- Atatürk maddesindeki logoya gelince; siz önce o maddeden Türk bayraklarını çıkarttınız, ardından logoyu "bayraklara gerek olmadığını düşünüyorum" diyerek çıkarttınız. Ben de o değişikliğinizi "O bayrak değil logo" diyerek geri aldım. Ardından "logoya gerek olmadığını düşünüyorum" diyerek logoyu tekrar çıkarttınız. Ben de bu konuyu Köy Çeşmesi'ne taşımanızı ve önce Vikipedi topluluğunun karar vermesi gerektiğini vurguladım.
    Kısacası, ben taraflı bir değişiklik yapmadım, kişisel kanaatle yapılan bir değişikliği geri aldım. Haa denirse ki "sen de benzer bir gerekçe yazdın"; maddeye kilit koyan yok, değişikliğimi doğru bulmayan geri alabilir.
    3- Logonun şablonda kullanımı konusunda ise; adil kullanım politikasına baktığınızda, adil kullanım dosyalarının madde alan adı dışında kullanılmaması gerektiğini göreceksiniz. Burada ise madde alan adında kullanılıyor. Yani bahsettiğiniz türden bir sorun yok. Maddeye önemli ölçüde katkıda bulunmadığı için adil kullanım kriterlerini sağlamıyor ve o yerde kullanılmaması gerek. Fakat logonun "logoya gerek olmadığını düşünüyorum" diyerek değil de, "Adil kullanıma uymayan resim çıkarıldı." diyerek çıkarılması gerekir.
    Logoyu maddeden adil kullanıma uymadığı için, doğru gerekçeyle çıkarttım.
    Gerginlik çıkarmaya lüzum yoktur; neticede hepimiz buraya gönüllü olarak katkıda bulunuyoruz. Şimdilik söylemek istediklerim bu kadar. Sevgi ve saygılarımla... --.dsm. 03:27, 9 Kasım 2009 (UTC)

Lütfen VP:İNOV ihlal etmeyin ve konulara odaklayın. Burda yapmamız gereken olup biteni anlamak ve sorunları çözmektir. Takabeg ileti 03:58, 9 Kasım 2009 (UTC)
  • Bize bundan lazım sanırım. İyivikiler... [ho? ni!] 07:26, 9 Kasım 2009 (UTC)
  • Vikipedi:Biçem el kitabı (ikon) sayfasında İngilizce Vikipediden çevirerek yönerge teklifi hazırlamaya başladım. Konu ile ilgili görüşlerini belirtecek olanları tartışma sayfasına davet ediyorum. --Mskyrider ileti 07:52, 9 Kasım 2009 (UTC)

Baylar bayanlar, kaydıraktan kayanlar, Stay cool while the editing gets hot diye boşuna dememiş atalarımız, hatta bakın şöyle bir de yönlendirmede bulunmuşlar, eşe dosta tavsiye edelim, ettirelim, hatta üşenmeyelim, Türkçeleştirelim.

Vikipedi'nin meyilli bünyeleri sinirden tepindirecek süreçleri olduğunu en iyi bilenlerdensiniz, kalan sınırlı sayıda nitelikli kullanıcılar arasındasınız, bu tür konuları birbirinizi Wikilove'a boğarak da çözmeye muktedirsiniz. Tabii, yanlış anlaşılmasın, şahsen ben suçlu görmüyorum, aramıyorum, suçlu da yok zaten. Sadece toparlanıp, taze kan olacak yeni kullanıcıları buraya çekip, projeyi ayağa kaldırmamız gereken bir zamanda ufak konulardan kırgınlıklar doğmasını talihsiz buluyorum, biraz taraftar ağzı olacak belki ama, tek yürek tek bilek olmamız gereken şu zamanlarda özellikle. Projeye zarar verme amacı taşıyan ya da projeye vereceği zararı umursamayanlar haricindekileri de haddinden fazla önemsiyor, değer veriyorum.

De haydin! "Çalışmağğğhhh, çalışmağğğğhhh, çalışmağğğhhh" diye boşuna dememiş Sakıp ağa! Daha çok işimiz var!

Vito Genovese 18:37, 9 Kasım 2009 (UTC)

  • Ah şu çizimin Türkçesi olsaydı böyle olmayacaktı işte :) --.dsm. 19:12, 9 Kasım 2009 (UTC)
VP:GL o zaman!!!! --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 19:14, 9 Kasım 2009 (UTC)

Ölü bağlantılar[kaynağı değiştir]

Selam. SM olacak kalitede hazırlanmış eski bir maddenin hayati kaynaklarını oluşturan bağlantıların çoğunun bulunduğu sitenin (Euro 2008 maddesindeki haberleri veren uefa.com adlı sitenin alt sitesi olarak kurulan site) internet ortamından kaldırılması o bilgileri geçersiz kılmakta. Almanca Vikipedi'de o kadar yüksek sayıda SM görüyorum ve bunların birçoğu ya dipnotsuz ya da 8-10 dipnotlu (tabii en sonunda kaynaklar sıralanmış) Bu yüzden belki de birçok maddeyi gelecekte SM'likten çıkarmak durumunda kalabileceğiz. WebCite Archive'den bunu engelleyebiliyoruz (Köy Çeşmesi'nden gördüğüme göre)... Ancak, acaba ölü link olan bağlantıları geçmişe dönüp saklayamayacağımıza göre, geçmişteki sürümlerinin doğru olduğunu kabul edemez miyiz? Sonuçta geçmişte seçilirken en azından 1-2 kişi de olsa bunları kontrol eden oluyor... Belki bundan sonra SM'lerimizi kaybetmemek için bunu yapacağız ama, geçmişteki madde bağlantılarını yabana atmak maddelerin gereken değeri alamadığını göstermektedir...--вяí¢αи76ileti 14:27, 9 Kasım 2009 (UTC)

  • İnfoCan'ın linkleri yaşatma konusunda bir site önerisini görmüştüm bir hafta kadar önce. Belki o bir çare olabilir. --.dsm. 17:07, 9 Kasım 2009 (UTC)
Ölü bağlantıların çeşitli nedenleri var. Bir olasıkla sadece Web sitesinin içindeki adresi değişebiliyor. Google'dan "site:uefa.com <aradığım metin>" diye arayıp sayfanın yeni adresini belki bulabilirsiniz. İkinci bir olasılıkla, site kapanmış olsa dahi aynı bilgi başka sitelerde var olabilir, gene Google'dan bir aramayı deneyebilirsiniz. Üçüncü bir olasılıkla aradığınız sayfa İnternet Archive'da [3] veya WebCite'da [4] arşivlenmiş olabilir, oralara bir bakınız. Eğer bu olasılıkların hiç biri aradığınız sayfayı geri getirmezse, gene de aynı bilgiyi veren bir başka site olabilir, onu aramayı deneyin. Ancak, bulduğunuz sitenin bir Wikipedi kopyası olmamasına dikkat edin. Bu tür siteleri kullanırsak Vikipedi'yi referans vermiş oluruz ki bu doğrulanabilirlik ilkesini ihlal etmek olur. Vikipedi güvenilir bir kaynak değildir; onun okuyucuları güvenilir kaynaklara yönelttiğini söyleyebiliriz, o kadar.
En son yazdıklarımla yukarıdaki sorunuzun cevabını da vermiş oluyorum. Eskiden kontrol edilmişti diye bu bilgileri doğru kabul edemeyiz (belki iyi kontrol edilmemişlerdi; belki o bilgiler baştan yanlıştı). Vikipedi'deki bilginin her an için kontrol edilebilir olması gerek.
Ayrıca unutmayın ki, bilginin tek kaynağı İnternet değil. Kütüphanelere veya aboneliği olan Web sitelerine erişimi olan kişilerden sizin için bir bilginin doğruluğunu araştırmalarını veya o bilginin kaynakçasını bulmasını rica edebilirsiniz. Bunun için Vikipedi:Bilge sayfası, Köy Çeşmesi veya ilgili bir Vikiproje'nin yardım sayfasından yararlanabilirsiniz. İng. Wiki'de özellikle bu amaç için en:Wikipedia:WikiProject Resource Exchange sayfası açılmış, belki burada da benzeri bir sayfa açmamız yararlı olur. --İnfoCan 17:44, 9 Kasım 2009 (UTC)

Vikipedi:Çeviri grubu[kaynağı değiştir]

  • Bu dosyaya acaba şunları da eklesek olur mu? Bence güzel olur diye düşünüyorum.
  • Polonya Mówisz po polsku
  • İtalya Farla parla l'italiano
  • Hollanda Spreekt u Nederlands
  • İspanya Habla usted español
  • Portekiz Você fala Português
  • Çin 你会讲葡萄牙语
  • Norveç Snakker du norsk
  • Finlandiya Puhutko suomea
  • Katalonya Parla català
  • Ukrayna Ви розмовляєте українською
  • Macaristan Beszél magyarul
  • Çekya Mluvíte česky
  • Romanya Vorbiţi româneşte
  • Şablon:Ülke veri Esperanto Vi parolas Esperanton
  • Güney Kore 당신이 한국 말로 해
  • Endonezya Apakah anda berbicara Bahasa Indonesia
  • Sırbistan Да ли говорите српски

--FinlandiyalıИлети 16:10, 9 Kasım 2009 (UTC)

Olası telif ihlali[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Google aramasıyla direkt bizden eski bir sürüme rastlamadığımız, ancak yazılı bir kaynaktan alındığına dair derin şüpheler olan birçok madde, vaktiyle telif şüphesi nedeniyle işaretlenmiş.

Misal şuna bir bakın lütfen. Daha önceden bir yerlerde yayımlanmış metinler olması oldukça yüksek bir ihtimal, lakin direkt kanıt var mı? Yok!

Bu durumda ne adım atılmasının yerinde olacağına dair kim ne düşünüyor öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

Vito Genovese 07:02, 10 Kasım 2009 (UTC)

Vito'nun verdiği örnek, telif ihlalinin en sinsi örneklerinden birisi kanımca. Çünkü teorik olarak, bir insanın bu kadar maddeyi dakikalar içinde peşpeşe "yazma" olasılığı sıfıra yakın. Belli ki, bir yerlerden kopyalanıp, farklı ekranlarda açık Vikipedi sayfalarına yapıştırılarak maddeler oluşturulmuş. Vikipedi'nin telif hakları konusunda çok katı, taviz vermeyen, risk almayan bir politika izlediğini eskiler gayet iyi biliyor, bilmeyen yeniler de zamanla öğreniyorlar. Bu tür derin telif şüpheleri içeren maddelerin derhal silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Saygılar, --M.M.ileti 07:26, 10 Kasım 2009 (UTC)
  • Silinsin. Ancak geçen gün yapılan toptan silinme işlemlerinde telifsiz kısımlar da olduğu halde komple silinen maddeler de vardı. Öyle olmasın.
  • Bu tür olası telif ihlali farkettiğimizde Vikipedi:Telif sorunları sayfasına ekleyelim. İyi çalışmalar.

Takabeg ileti 07:48, 10 Kasım 2009 (UTC)

  • Ben bir süredir bunlarla ilgileniyorum. bu şekilde bir iki kullnıcının tüm katkılarını kotrol edip bir çok silme yaptım. bence olası büyük bir şüphe kanıt gerektirmeden silmeye yeter ve bu tip maddeler derhal silinmelidir. Ayırca telifli içerikle telifsiz içeriği birbirinde ayıurmak bazen çok zor olduğu için ne yazık ki telifsiz içerik de kurunun yanında yanabiliyor bazen. Ancka bu telifli içeriği barındırmaktansa göze alınabilecek bir kayıp bence. Tabiki bariz ayrılabilenler ayrılmalı orası ayrı... Şu anda iki bu tip kullnıcıyı daha belirledim onların katkılarına da bir fırsat bulduğumda bakacağım. kolay gelsin, --Manco Capac 09:49, 10 Kasım 2009 (UTC)

Sanırım hangi kullanıcıları kastettiğini anladım :) Neyse, muğlaklığa son vermek adına VP:HS'de bir değişiklik önerisinde bulunuyorum, bir inceleyip fikrinizi belirtirseniz enfes olur.

Sevgiler

Vito Genovese 12:17, 10 Kasım 2009 (UTC)

Telif ihlali prosedürü 1 yıldır işlemez hale gelmiş, önek araması yaparak ne zaman aktif ne zaman pasif bakınca oldukça şaşırttı beni bu durum. Şu mevcutları temizleyelim, sonrasında da geçici olarak süreci askıya alalım derim. Kategoriye eklenirse, silinecek sayfaların yeni sistemiyle görebiliyor ve bilgilenmiş oluyoruz zaten.

Proje biraz canlanınca tekrar sistemi devreye sokarız. Şimdi boş altsayfalar yaratıp duracağız, başka bir şey olmayacak.

Vito Genovese 23:14, 10 Kasım 2009 (UTC)

Hatta bağlantıyı da vereyim: Buyrun buradan yakın!
Vito Genovese 16:44, 10 Kasım 2009 (UTC)

Vikipedi:Vikipedi proje kontrolü[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Vikipedi proje kontrolü'ne olan ilginin azaldığını üzülerek görmekteyim. Halbuki bu proje vandalizmle savaşımızda çok büyük yardımları dokunuyor. Umarım projeye ilgi artar.--Reality006 21:31, 10 Kasım 2009 (UTC)
  • Çeviri sayfası 2-3 aydır güncellenmiyor. Güncellense çevireceğim ama güncellenmiyor. İyi vikiler...--Tahribat133619 17:28, 11 Kasım 2009 (UTC)
  • Şu sürümü sanırım bugüne ait.--Reality006 19:52, 11 Kasım 2009 (UTC)
  • Yok 2-3 aydır error_091'de kalmış durumda. Superyetkin'in bağlantısında 099 da var ama buraya geçirilsin çevireceğim. Tahribat133619 18:09, 12 Kasım 2009 (UTC)

Anonim hoşgeldin şablonu[kaynağı değiştir]

  • Bu şablonun: {{Anonim Hoşgeldin}} önemini tartışmıyorum ancak anımsatmak istiyorum; (katkılarına göz gezdirdikten sonra) düzgün değişiklik ya da düzeltme yapan ve kayıtlı olmayan kullanıcılara yollanmalı. Yeni ve tutarlı kullanıcı kazanmakta oldukça yararlı bir şablon. Onunla kazanılan arkadaş sayısının istatistiği olsaydı, tümümüz gerektikçe kullanırdık. Biraz deneyelim mi?  Levent İleti Katkılar   22:01, 10 Kasım 2009 (UTC)
Diğer kullanıcılar ne düşünür bilmem de ben bu hoşgeldin şablonlarını oldum olası çok -gereksiz derecede- uzun bulmuşumdur.
  • Bir kere hazır bir şablon olduğu için -resimli, çerçeveli- sıradan forumlardaki gibi otomatik bir karşılama mesajı gibi algılanıyor olmalı -ilk kayıt olduğumda benim için öyleydi-. Okunmaya değer bulunmuyor olabilir.
  • Öyle olmadığını düşünelim; okumaya kalksa da bir yerden sonra insanı sıkıyor bu resmî, ölçülü dil.
Kayıt için bir davet verip, kayıt olmanın yararlar şunlardır diye ayrıca bir bağlanıtı vermek dikkati ve ilgiyi dağıtmamak adına olumlu sonuçlar getirir diye düşünüyorum. --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 14:54, 11 Kasım 2009 (UTC)
Bence de gerçekten gerekli kullanıcılara bu şablon gönderilmelidir. Ama genellikle başka forumlarda ki gibi otamatik mesaj diyip okumuyorlardır. Bir de Danbury'nın dediği gibi dil çok resmî. İnsanların benim yaptığım gibi pek okuyası gelmediğine eminim. (Yani bana ilk atıldığında hiç okumadım) --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 17:00, 11 Kasım 2009 (UTC)
  • Kaçımız okumuştur ki? O hazır şablonları otomatik sanıp okumadığım için ben ilk geldiğimde teliften engel yemiştim mesela. Son dönemde şablonlara standart getirilince özellikle çok aşırı robotik oldu. Kısa, öz, yumuşak, tatlı dilli bir karşılama şablonu yapılmalı fikrimce. Seçim afişi gibi, piyasaya yeni çıkan bir ürünün tanıtımı gibi etkili olmalı. az sözle tüm derdimizi anlatmamız lazım bizim. --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 17:10, 11 Kasım 2009 (UTC)

Stam'ın otomatik şablon algısı tespiti çok yerinde bence. Hazır bir mesaj olduğu Vikipedi'yi tanımayan biri tarafından bile kolaylıkla anlaşılabilen bu tür mesajların işlevi beni de düşündürüyor. Kısa madde girilmemesine yönelik uyarımız bile tir tir titretecek cinsten, nasıl korkmasın insanlar :)

Onun yerine (sadece belki solunda küçük bir resim olan) düz bir metin kullansak, kullandırsak, teşvik etsek? Hatta otomatik olmadığı izlenimi verse fazlasıyla. Kullanıcıya direkt soru sorsa ve cevap vermeye, yani değişiklik yapmaya teşvik etse. Aklıma şöyle örnek cümleler geliyor, fazlasıyla ham olsa da:

  • Herhangi bir konuda yardıma ihtiyacın var mı?
  • Özellikle ilgili olduğun konular var mı?
  • Hoş geldin, merak ettiğin bir şey olursa sormaktan çekinme.
  • Bak şurda şöyle bir şey var, ilgini çeker mi?

Çok çiğ oldu tabii böyle ama kastettiğimi anlamışsınızdır. Bir de Vikipedi:Cesur ol sloganının üzerinde durulması çok yararlı olur bence, zira ben ilk kayıt olduğum gün Viki kodlarına bön bön bakıp kara kara düşündüğümü hatırlıyorum. Anonimler için kesinlikle değil ama kayıtlılar için "Yaz, boz, her bir şeyleri geri almak mümkün, korkma" gibisinden bir mesaj vermek ve teşvik etmek çok yararlı olur bence.

Vito Genovese 10:14, 12 Kasım 2009 (UTC)

  • Şablonu ben yapmışım gibi görünüyor ama şablon olmadan önce bu fikir yanlış hatırlamıyorsam sevgili Levent'ten çıkmıştı. Buradan anonim kullanıcıları düşündüğü için ona bir kez daha teşekkür ediyorum. --.dsm. 10:19, 12 Kasım 2009 (UTC)
    • İddia 1 Mustafa Kemal Atatürk mason doktorlar tarafından zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilmektedir. kaynağı mynet olduğu için mi sorun oluyor. herkes atatürkün ölümü üzerine yapılan tartışmalar. mynet neden kaynak gösrerilemiyor onuda anlamıyorum. --DLT (Son Kahraman) 12:52, 11 Kasım 2009 (UTC)
Merhaba,
İçerik tartışmalarını maddenin tartışma sayfalarında sürdürmemiz gerekiyor. Tartışmaya katılım gösterilmesinin istenmesi halinde Şablon:Kullanıcı VH'ye bir ekleme yapılabilir, böylelikle kullanıcıların dikkati çekilmiş olur.
Vito Genovese 13:10, 11 Kasım 2009 (UTC)

Kapanmayan oylamalar[kaynağı değiştir]

Silinecek şablonlar[kaynağı değiştir]

Silinmesine karar verilen şablonlara sil etiketi koymadan önce kullanıldığı maddelerden çıkartmayı unutmayalım. Aksi takdirde bu maddeler silenecek sayfalar kategorilerine ekleniyor. Haliyle dikkat edilmediğinden silinebiliyorlar. Teşekkürler... --Fagusmsj 07:54, 12 Kasım 2009 (UTC)

SR sayıları[kaynağı değiştir]

[5] Sayfasında hali hazırda 853 resim bulunuyor diyor. Ama 2-3 gün önce de öyleydi ve 1 gün önce bir sürü adaylık sonuçlandı vs. Bunlar nasıl yapılacak ? Biliyorum yorucu bir iş. Eğer olmucaksa da kaldırılsın.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 18:02, 12 Kasım 2009 (UTC)

İntervikilere ne oldu???[kaynağı değiştir]

İntervikilere ne oldu böyle? Birbirine girmiş! --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 18:37, 12 Kasım 2009 (UTC)

  • Şu an düzelmiş. Bütün vikilerde oldu sanırsam. Biraz önce İngilizce Vikipedi'de de aynı problem vardı.--muratsahinileti 19:16, 12 Kasım 2009 (UTC)
  • Nedense Vikipedide commonsa yüklü bir fotoğrafa girdiğimde Bu dosya Wikimedia Commons'da yüklüdür. Dosyanın açıklaması aşağıdadır. yazan şablondaki commonsa olan bağlantılar kırmızı renkte. Yani bağlantılara giremiyorum. Bu sorun neyden kaynaklanmakta. --FinlandiyalıИлети 18:40, 12 Kasım 2009 (UTC)
  • Yalnız şablonu Almanca'daki gibi olursa çok daha güzel olacak.--FinlandiyalıИлети 18:47, 12 Kasım 2009 (UTC)

Şablon Geliştirme[kaynağı değiştir]

Şablonların geliştirilmesi hakkında bir portal ya da ortak sayfa bulamadığım için buraya yazıyorum, kusura bakmayın.

Sıra Kutusu adlı şablonun geliştirilmesine katkıda bulunmak istedim. Bir incelerseniz sevinirim, eğer bir sorun yoksa değiştireceğim. İyi vikiler... --qMasTer (Katkı-İleti) 17:38, 9 Kasım 2009 (UTC)

Merhabalar,

Bugünü betiklerle uğraşarak geçirdim ve üşenip bir türlü tamamlayamadığım Gezinti Pencereleri ile bir anda karar verip giriştiğim HotCat'i tamamladım. Şu an iki betik de kullanıma hazır durumda.

Peki ne yapıyor bu betikler?

Gezinti Pencereleri

Gezinti pencereleri, yıllardır kullandığımız Lupin'in Navigation Popups'ından başka bir şey değil. Ancak artık detaylı bir kılavuzu ve Türkçe kullanma imkanımız var. Henüz tanışma fırsatı bulamadığım, lakin buradan emekleri için teşekkürü borç bildiğim Srhat'ın bir kısmını çevirdiği yerelleştirme dosyasının tamamını çevirdim, artık (neredeyse) tamamen Türkçe.

Neredeyse diyorum, zira devede kulak bir iki ufak sorunu var, çevrilmesine rağmen İngilizce kalmış bir iki menü öğesi görebilirsiniz. Onun dışında çeviriler bağlamdan kopuk olarak yapıldığı için kullandığınız anda çok alakasız bir Türkçe karşılık gelebilir önünüze (ki bu her zaman kullandığımız işlevlerde kırk yılda bir olur, belki gelişmiş fonksiyonlarda, o da belki). Onlar da en kısa sürede çözülecektir, çözülür.

İlgili sayfadan da görebileceğiniz üzere sayısız değişkeni ve büyük oranda özelleştirme imkanı sunan bir betik bu. Kılavuz sayfasının da işe yaracağını sanıyor, umuyorum.

HotCat

İkinci betiğimizin adı ise HotCat. Bu betik kategori işleri için kullanılıyor. Kurulumu gerçekleştirir gerçekleştirmez sayfaların altında + ve - sembolleri göreceksiniz. Bu sembollere tıklayarak hızla kategori ekleyebilir, hatta Vikipedi'de var olan kategorileri size önereceği için verimliliğin suyunu çıkarabilirsiniz. Bu gibi otomasyon sağlayan betiklerin uyarlanması üzerinde çalışmaya ağırlık vereceğim önümüzdeki günlerde. Böylelikle Vikipedi deneyiminin daha bir eşsiz olmasını sağlayabileceğimize inanıyorum.

Nasıl kuracağız?

Bu betikleri kurmanın en pratik yolu Tercihler menüsünde Küçük araçlar sekmesine tıklamak ve oradan bu betikleri seçmek. Sorunsuz şekilde yüklenecektir.

Alternatif olarak monobook.js dosyanıza betiklerin kılavuz sayfalarında göreceğiniz kodları ekleyebilirsiniz.

Gezinti Pencereleri ile ilgili bir not düşmem gerekiyor. Malum, uzun süredir kullanılan ve kullanıcıların kendi özel değişiklik özetlerini tanımladığı bir betik bu. O yüzden bu ayarların korunması konusunda endişe duyan kullanıcılar olabilir.

Yapılacak şey çok basit:

Monobook.js eklemesi yapıyorsanız şu kodu silin:

document.write('<script type="text/javascript" src="' 
+ 'http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User:Lupin/popups.js' 
+ '&action=raw&ctype=text/javascript&dontcountme=s"></script>');

Noktalı virgülden sonrasını silmediğinizden emin olun, zira altındakiler sizin şahsi ayarlarınız. Bu ayarlar da şu şekilde oluyor, kolay tanımanız açısından burada yer vereyim:

popupQueriedRevertSummary="[[Kullanıcı:$3|$3]] tarafından değiştirilmiş $2 tarihli sürüm geri getirildi."
popupQueriedRevertToPreviousSummary="[[Kullanıcı:$3|$3]] tarafından değiştirilmiş $2 tarihli sürüm geri getirildi."
popupOnEditSelection=true;
imagePopupsForImages=true;

İster tercihlerim sayfasından ekleyin, ister monobook.js'ye ekleyin; bu size özel ayarlar aynen kalacak, sistem iki yöntemden hangisini seçerseniz seçin bu ayarlarınızı görecek ve yine uygulamaya devam edecek.

Karışık gelebilir, dert etmeyin, bana hemen bir mesaj uçurun, gerisinin tasasına düşmeyin!

Son olarak bir de rica: Varsayılan değişiklik özetlerinde var gerçi ama, özel olarak tanımladığınız değişiklik özetlerinde (yukarıdaki popupQueriedRevertSummary ve popupQueriedRevertToPreviousSummary misal) de VP:GP bağlantısına yer verirseniz, yeni kullanıcılar da bu imkan konusunda bilgilenme, faydalanma ve belki de projeye daha kolay ısınma şansı bulacaklardır. Yararı olur sanıyorum.

Projeyi daha ileriye götürmesi dileğiyle

Vito Genovese 00:36, 14 Kasım 2009 (UTC)


Üçüncü bir betik eklendi. İsmi Pratik Menü.

Daha önceki bir betiğin tüm işlerini yaptığı ve diğer betik üst sekmelerde fazla yer kapladığı için bu gece eski betiği kullananların monobook'larında güncelleme yapıp bu betiği ekleyeceğim. Tüm ayarlara betiğin sayfasından ulaşabilir, kafanıza göre konfigüre edebilirsiniz.

Zannımca en güzel özelliği (isteğe bağlı olarak) yukarıdaki aşırı yer kaplayan (adını değiştir, geçmiş, izle, vs.) standart sekmeleri tek bir yerde toplaması ve akıllı menüleri. Tabii kenar çubuğuna kısayol ekleme olanağını da unutmamak lazım. Hizmetliler için silinecek sayfalar bağlantısı çok işe yarar, benim yarayacak şahsen.

Yeni bir betikte görüşmek üzere, esen kalın :)

Vito Genovese 18:05, 14 Kasım 2009 (UTC)

Yabancı kaynaklar[kaynağı değiştir]

Bu sayfada gördüğüm Yabancı Kaynaklar başlığı, açıkçası beni oldukça rahatsız etti. Bu kaynaklar yabancı ise yerlileri nedir. Vikipedi'nin yerli diye kabul ettiği bir ülke var mıdır? Acaba burada yabancı ile kastedilen yabancı dilden kaynaklar mı yoksa yabancı ülkelerden kaynaklar mı? Buna uygun bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünmekteyim.--Veritasileti 09:58, 14 Kasım 2009 (UTC)

Yönerge teklifi için tartışmaya davet[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Biçem el kitabı (ikon) yönerge teklifini, İngilizce Vikipediden çevirerek ve içindeki örneklerin bir kısmını uyarlayarak hazırlamaya çalıştım. Yönergenin gelişmesi ve teklifin kabulü için vikipedi kullanıcılarının görüşlerini tartışma sayfasında belirtmeleri geniş bir fikir birliği oluşturabilmek için çok önemlidir. Görüşlerini belirtmesi için tüm vikipedi kullanıcılarını tartışma sayfasına davet ediyorum. Teşekkürler. --Mskyrider ileti 10:50, 14 Kasım 2009 (UTC)

KD'lik hakkında yönerge[kaynağı değiştir]

KD'lik hakkında bir yönerge teklifi için fikirleriniz bekleniyor...--вяí¢αи76ileti 12:01, 15 Kasım 2009 (UTC)

İstanbul maddesi kaliteli madde adayıdır. Burada oylaması devam etmektedir. Madde büyük olduğu için herkesi bu maddeyle ilgilenmeye ve oylamaya davet ediyorum. Maddede eksiklikler nelerdir? Gereksiz ayrıntı çok mudur? Başlıklar fazla mı uzatılmış? Lütfen oylamaya ilgi gösterin. --Mızrakmsj 10:29, 16 Kasım 2009 (UTC)

Durum belirten şablon..[kaynağı değiştir]

  • Bir ara kullanıcı Hedda Gabler'le uzun süre tırmaladığımız ve sonuç alamadığımız durum belirteci, Vito'nun çabalarıyla artık devrede. Dileyen arkadaşlar kullanıcı sayfalarına {{/Durum}} şablonunu ekleyerek, gerektiğinde üst sekmelerde yer alan +,- ya da x tıklayıp, çevrimiçi olup olmadığını belirtebilir.  Levent İleti Katkılar   19:33, 16 Kasım 2009 (UTC)

Monobook'unuza da aşağıdaki kodu eklemeniz lazım tabii. Yoksa o dört işlemi yukarıya şablonla taşıyacak sistemi bulanı ben sırtımda taşırım burdan Haliç'e.

// Durum bilgileri
importScript("Kullanıcı:Vito_Genovese/Durum.js")

Vito Genovese 21:27, 16 Kasım 2009 (UTC)

Saldırı yapıyorlarmış[kaynağı değiştir]

Haberiniz var mı bilmiyorum ama ben daha yeni rastladım anti-tr.wikipedia adlı bu siteye.
Planlı ve organize olarak Vikipedi'ye saldırıyorlarmış akılları sıra.
Allah ıslah etsin diyorum kendilerine.
Bora_msj 02:41, 17 Kasım 2009 (UTC)

  • amin.. --ki bl 08:53, 17 Kasım 2009 (UTC)

Evet, herkesin bildiği gibi çok SRA oluyor ve bu yüzden SRA'lar az oy alıyor. Çok önemli resimlerin ve kusuru bulunmasa bile başarısız oluyor. Bence burda resimlere avans tanılmalı ya da SRA sayfasında 35'den fazla resim olmasın.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 07:13, 17 Kasım 2009 (UTC)

  • 35 bile çok Bence bir seferde 20'den fazla resim olmamalı. Bu konu gerçekten o sayfayı boğuyor. Daha önce Takabeg ile biraz konuştuk bunu ama sanırım o bağlı bulunduğu otomatik SRA ekleme programını kapatma düğmesini bulamadı. :)) --Manco Capac 09:06, 17 Kasım 2009 (UTC)

Hız konusunda anlıyorum. Ama demin Captain'ın 50 diye yazdığını gördüm :)) Ben de en uygun olanı arıyorum. Henüz tespit edemedim. Commons'da ilgisi daha yoğun olduğu halde 10 günlük süresi var. Burda ise 7 günlük ... Burda aday sayısı 70 olunca oylamalar durgun hale geliyor. Fakat Commons'daki gibi düzenli bir şekilde kapanmadığı da bir gerçek. Eğer düzenli işlemler yapılırsa ne olacak ? Yoksa toplam aday sayısı, bir kullanıcının gösterebilecek aday sayısına sınır getirilmeli midir ? Bunları inceliyorum. Hangi konularda kullanıcıların dikkatlerini çekilir ? Kullanıcıların oylama eğlimler, kriterlere göre değerlendirip değerlendirmemeleri v.s. araştırıyorum. Kullanıcıları suçlamak için değil SRA (ve diğer oylamalar da) düzene sokmak için. Takabeg ileti 14:35, 17 Kasım 2009 (UTC)

  • Evet, 50 yazmıştım. Sonra çok diye 35'e indirdim :). Yaa bence eğer böyle sınır meselesi olmassa, en azından SRA yetkilileri, gerçekten kriterleri sağlıyor ise SR seçsin.--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 16:40, 17 Kasım 2009 (UTC)

Şablon:Türkiye etiketli iller haritası[kaynağı değiştir]

Şablon:Türkiye etiketli iller haritası'nda bir sıkıntı olabilir mi?

firefox 3.5 kullanıyorum; türkiye sayfasını daha ilk açışımda, o şablona ait harita üzerinde gözükmesi gereken il adları sayfanın en tepesinde izleniyodu.

kuki temizliği, ön bellek boşaltma gibi şeyler denedim ama olmadı.

şablon ya da türkiye tartışma sayfalarına yazarsam dikkatten kaçabilir diyerek buraya yazdım.

--Doruk Salancıileti 08:46, 17 Kasım 2009 (UTC)

  • Bende de firefox sürüm 3.5.5 var ama orada bir sorun yok. --Manco Capac 09:09, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Hallettim. --İnfoCan 18:36, 17 Kasım 2009 (UTC)

Kötü görünüm[kaynağı değiştir]

Düzensizlikten kastınız nedir? Neleri uygunsuz buluyorsunuz?--Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 14:29, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Şablonlar arası boşluktan bahsediyorduk sanırım. Ben hallettim. Şimdi bir bakar mısınız lütfen? Uyarı için teşekkürler, --Manco Capac 14:47, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Süper olmuş! Acaba her maddede düzelmişmidir? Bir de nasıl yaptığınızı söyler misiniz? Bu arada teşekkür ederim...--Rapsar 15:45, 17 Kasım 2009 (UTC)
  • Rica ederim.. Ne sihirdir ne keramet el çabukluğu marifet... :)) --Manco Capac 08:32, 18 Kasım 2009 (UTC)

Taslak yardımcısı[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Yine iyi iş göreceğine inandığım bir betikle karşınızdayım :)

Vikipedi:Araçlar/Taslak yardımcısı bilgi sayfası, lakin henüz kendisiyle ilgili detaylı bir bilgi sayfası hazırlayamıyorum, zira Vikiproje:taslak sınıflandırma altsayfalarının düzenlenmesi gerekiyor, yapılacak düzenleme sonrasında bilgi sayfasını hazırlayacağım.

Betik temel olarak sadece madde sayfalarında aktif oluyor ve sayfanın tepesinde "taslak" yazan bir sekme çıkarıyor. Bu sekmeye bastığınız zaman karşınıza VikiProje'nin altsayfaları çıkıyor. Bu altsayfalardan herhangi birine bastığınız zaman da altsayfada listelenmiş şablonları görebiliyorsunuz. Bunların hepsi bulunduğunuz sayfadan hiç çıkmadan oluyor.

Taslak şablonlarından herhangi birine basarsanız şablon maddeye ekleniyor ve otomatik olarak sayfa kaydediliyor. Değişiklik özeti şusu busu da ona göre ayarlanıyor. Oldukça pratik bir araç.

Topluluğa çağrım, taslak şablonları için ana kategorilerimize kesin olarak belirlenmesi ve buna göre altsayfa düzenlemesinin yapılması yönünde. Ana kategorilerimizi (yani altsayfalarımızı) sabitledikten sonra betikte de gerekli değişiklikleri yapacağım, sonra altsayfalara yeni taslak şablonlarının eklenip çıkarılmasında sorun olmayacak, rahat rahat yeni taslak şablonları ekleyebileceğiz.

Betiğin kurulumuyla ilgili bilgi VP:TY sayfasından alabilirsiniz.

Vito Genovese 17:05, 17 Kasım 2009 (UTC)


Mevcut altsayfaları da şuradan görebilirsiniz.

Vito Genovese 17:08, 17 Kasım 2009 (UTC)


Sağol Vito. Ben de ilgili bir noktaya dikkat çekeyim. Taslak şablonlarının daha homojen olması ve bakımlarını kolaylaştırmak için {{mtkutusu}} ("madde taslak kutusu"ndan kısaltma) şablonunu İng. Wiki'den çevirdim. Kullanımının bir örneği için {{Mikrobiyoloji-taslak}}'a bakabilirsiniz. Yalnız {{mtkutusu}}'nun kılavuzunun çevirisini yapmaya vaktim olmadı. Tüm şablonlarımızın {{mtkutusu}} ile yeniden düzenlenmesi bence tutarlı bir görünümü korumak açısından yararlı olacaktır. --İnfoCan 17:21, 17 Kasım 2009 (UTC)

// Taslak yardımcısı - [[VP:TY]]
importScript('Kullanıcı:Vito_Genovese/Taslak_yardımcısı.js')

Bunlar için Vito'ya teşekkürler. --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 18:44, 17 Kasım 2009 (UTC)

  • taslak yardımcısı araçlarda gözüküyor mu yoksa görünmüyor mu? ben ekleyip sayfanın önbelleğini de temizledim ama... --Tahribat133619 20:53, 17 Kasım 2009 (UTC)
Mesajla cevap vereyim.--Vito Genovese 20:54, 17 Kasım 2009 (UTC)

Köy maddeleri[kaynağı değiştir]

  • Bildiğiniz üzere bu köy maddeleri hergün onlarca belki de yüzlerce kere saldırıya uğramakta. Bunun için bir çözün yolu var mıdır? Bence kayıtlı olmayan kullanıcıların bu maddeleri değiştirmeleri engellenmesi gerekmektedir.--Rapsar 10:58, 18 Kasım 2009 (UTC)
    • Evet, defalarca burada tartışılan bu konuya çözüm bulduk. Şu sayfadan görebileceğin üzere bir "Köy Projesi" başlattık. Tabii oldukça yavaş ilerliyor ancak, yaptığımızın köy maddelerinin vandallanma oranını oldukça düşürdüğünü görebiliyoruz... Tabii katılıma her zaman açıktır, onu da belirteyim...--вяí¢αи76ileti 13:08, 18 Kasım 2009 (UTC)

Wikipedia:Bar[kaynağı değiştir]

Seçkin resim adaylarında sayı sınrlaması?[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba, bugün sabah olası gelişmelere göre buraya yazmayı planladığım bir önerinin, az yukarıda Captain B.nin ve mesaj sayfamda sevgili İnfocan'ın önerisiyle, vaktinin aslında gelmiş ve geçmiş olduğunu gördüm. SRA maddelerin sayfasına ilgi gösterilmemesinin çok uzun bir liste olmasından ve bir gün içerisinde çok sayıda resim önerilmesinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden SR adaylığı için önerme sınırı getirilmesi oldukça mantıklı. Yani bir günde en fazla 3 SRA önerilmesiyle, kullanıcıların ve hizmetlilerin SRA önermekle vakit kaybetmeleri önlenmiş, daha az SRA olduğu için daha ince elenmiş resimlerin seçileceğini ve de bunlara bağlı birçok eylemin daha kolay yapılacağına inanmaktayım. Örneğin Takabeg'in birkaç gündür değinmeye çalıştığı üzere, resim altyazılarının da detaylandırılması ve en azından "kullanıldığı maddeyle ilgili olan" mavi bağlantılar içermesinin de önü açılmış olacaktır. Bu konuyu burada çözüme kavuşturabiliriz sanırım, eğer olmazsa oylama açarız? Ben şimdiden "destek" diyorum. Fikirler? Cat msj 18:06, 18 Kasım 2009 (UTC)

Peki sınırlama özgür viki'ye yakışacak mı? Ya da gelin şöyle diyelim. Günlük 3 resim kotasını sık sık Takabeg gibi aktif vikipedistler doldurursa diğer ilgililer ne yapacak. Elindeki resmi aday göstermek için maaş kuyruğu gibi sıra mı bekleyecek? Ama sizler de haklısınız. Onca resim birikince topluluk hangibirine yetişeceğini bilemiyor. Boşa koysanız dolmaz, doluya koysanız almaz... --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 18:49, 18 Kasım 2009 (UTC)
Yaa zamanı aşırı uzatılacak, ya da Seçkin R. görevlileri Kriterleri karşılıyanlara torpil tanıcak, ya da , herkes (bir kişiye) günde maksimuım 3 SRA düşebilir. Yani ben bir günde 3, Takabeg 1 günde 3 gibi. Sizce ??--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 18:54, 18 Kasım 2009 (UTC)
  • Çok aday gösteren yokki 1 olsun. SR günüm geldiğimde öyle bir şiddetle patlarım ki, Güneş Sistemi'nin bulunduğu Galaksi bile yok olur :)--Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 18:59, 18 Kasım 2009 (UTC)
  • Konusu geldiğinde hep bu örneği veriyorum: 2008'in Şubat ayında 155 resim oylamış ve 139 resmi seçkin resim yapmıştık. Hepsine de çok ilgi vardı. Şu anda aktif kullanıcı sayımız yeterli değil ve mevcut kullanıcılar da doğal olarak vandallıklara/diğer işlere yoğunlaşmış durumdalar. Mevcut dönüşümü sürdürebilmek için ayda en az 30 seçkin resim bize yeterli. Sağlıklı bir oylama süreci için eğer gerekli ise kullanıcı başına belli bir sınır konulabilir, ancak genel bir sınıra karşıyım. --.dsm. 19:26, 18 Kasım 2009 (UTC)
Günlük kotaya girme yarışları olmasın diye kullanıcı başına haftada 7 aday resim sınırına ne dersiniz? --İnfoCan 20:02, 18 Kasım 2009 (UTC)
Evet kullanıcı başına sınırlama koymak da aynı şekilde düzenleme getirecektir. Haftada kullanıcı başına 7 aday sınırı ister kullanıcı aynı gün önersin ister hergün bir tane, herkesin istediğini sağlayacaktır sanırım. Teşekkürler. Cat msj 23:16, 18 Kasım 2009 (UTC)

Daha kesin şekilde ifade edelim:

"herhangi 7 günlük bir zaman dilimi içinde bir kullanıcı en fazla 7 tane SR adayı gösterebilir."

--İnfoCan 00:03, 19 Kasım 2009 (UTC)

  • Güzel bir öneri, en azından süreci sağlıklı hâle getirebilir. Ancak, kotasını doldurmuş ama aday göstermek için yanıp tutuşan kullanıcılar, kendilerine yakın buldukları kullanıcılara "Şu resmi aday gösterir misin?" diyerek kuralı delebilir. Ardından adayın gerekçesini ve hatta altyazısını kendi yazabilir. Burada şu soru geliyor akla: Kim ne için yapmak istesin bunu ya da bunun ne zararı var? Ama bir kural koyuyorsak, bunun da bir yaptırımı olmalı. --.dsm. 00:24, 19 Kasım 2009 (UTC)

Bir kişinin aday gösterebileceği sayıya sınır koymak pek işlevsel gelmedi bana, teorik olarak en azından uygunsuz. Aday göstermek temelinde sınırlanması gereken bir hareket olmamalı. Kaldı ki Takabeg'i tutsak sistem düzene girecek zaten :)

Zaten seçkin içerik sorumlularının gerekli durumlarda (ilgisizlik de yeterli bir durum) oylamayı uzatma yetkileri var, ama yine de adaylık süresinin uzatılması bence aday gösterilebilecek resim sayısına sınır konmasından çok daha sağlıklı olacaktır. Zaten bir noktadan sonra durma noktasına gelecek resim adaylıkları, ister istemez düzene girecek, şu an sadece VP:Sİ'nin en kolay sürdürülebilir yönü olduğu için bir abanma durumu söz konusu.

Vito Genovese 01:02, 19 Kasım 2009 (UTC)


  • En uygun olan aday sayısı ve hızı inceliyorum. Henüz tam olarak tespit edemedim. Ancak bazı şeyleri anlayabildim. En büyük sorun kapatma işinin düzgün bir şekilde işlenmemiş olmasıdır. Bazı adayların maddesi bile yok. Altyazısı zayıf v.s. kriterleri sağlamadan aday gösterildiğini gördüm. Aynı dönemde maddelere göre aynı mesafe ile yaklaşmadıklarını gördüm. Açıkça söylemem gerekirse bazı resmin SR kriterlerine göre değil kişisel tercihlerine göre, yani subjektif değil objektif değerlendiridiğini gördüm. Kişi başına düşen aday sayısına sınırlama getirilmesini de bir option olarak düşündüm. Bazı Vikilerde bu uygulama var. Fakat benim dışında sıkça aday gösteren yoktur herhalde. İleride ne olacağını bilemiyoruz da. Sadece birkaç kullanıcı yüzünden sınırlamanın getirilmesinin uygun olmadığını düşünüyorum. Zaten günde maddesi bulup altyazısını geliştirerek (çünkü iyi araştırma lazım) üç tane aday göstermek o kadar kolay iş değildir. Zaten maddesiz göstermezse, zayıf altyazı ile gösteremezse SRA şişmeyecektir. Birde bu SRA'nın bir picture contest olmadığını ve maddeleri zenginleştirmek için varolduğunu unutmamak lazım.

İşte önerim:

  1. Herşeyden önce SRA düzenli bir şekilde işlenecek (diğer Seçkin içerikler de). Bir SRA'da yeterli oy sayısı olduğu halde iki ay bekletilirken başka bir SRA için tam 7 günde kapatmak gibi dengesizlik olmayacak artık.
  2. Adaylık süresi en az 10 güne çıkacak. Daha yoğun ilgileriyle işlenen Commons'daki oylama süresi 10 günlüktür (ve Commons'da 5 gün hiçbir oy alamazsa otomatikman oylama kapanır).
  3. Ek süre de somut olarak belli bir rakam (gün) belirtilecek.
  4. Maddesiz SRA gösterilmeyecek. Gösterildiğinde otomatikman itpal edilecek.
  5. Yetersiz altyazı ile SRA gösterilmeyecek. Bazı aday için altyazısı kısa olduğu halde destek oy kullanan ama diğer adaylar için kısa ve yetersiz olduğu gerekçesiyle oy vermemiş olanları tespit ettim. Aynı kriterler uygulanmalıdır.
  6. Destek ve karşı oyların gerekçelendirilmesine özen göstermek. Ancak ne yazık ki Commons'da da pek uygulanmıyor. Yine de SRA için çok faydalı olacaktır.Takabeg ileti 04:27, 19 Kasım 2009 (UTC)


Eğer bunları uyguladığımız halde SRA şişmeye devam ederse o zaman kişi başına düşen aday sayısına sınırlama getirmeyi de düşünebiliriz. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 02:05, 19 Kasım 2009 (UTC)

Bunun dışında piksel barajını Commons seviyesine yükseltmek de faydalı olacaktır. Commons'da

Resolution - Images (save animations, videos, and SVGs) of lower resolution than 2 million pixels are typically rejected unless there are 'strong mitigating reasons'. Note that a 1600 x 1200 image has 1.92 Mpx, just less than the 2 million level. Takabeg ileti 03:35, 19 Kasım 2009 (UTC)

Resimlerin büyük bir çoğunluğunn dikdörtgen olduğunu göz önünde tutarsak, illa 2 milyon olsun demiyorum, bu şeklin daha mantıklı ve adil uygulama olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak aday sayısına sınrlama getirilmeden önce yapabilecek çok şey vardır. Takabeg ileti 04:00, 19 Kasım 2009 (UTC)

  • Aslında Takabeg'in yukarıda maddeli halde söyledikleri güzel olmuş. Evet bence de kriterler daha katı olmalıdır ve SR sorumluları da daha düzenli arşivlemelidir. Benim daha önce aday gösterdiğim bir resim ortalama 2 ay boyunca SRAydı. --Captain BradleyMesaj Sayfamİyi Vikilemeler. 05:10, 19 Kasım 2009 (UTC)
  • Takabeg'in önerilerinin 1, 6 ve kısmen 5.si dışında hiçbirine katılmıyorum. Adaylık süresinin uzatılmasına gerek yok, 1 hafta yeterli bir süredir. İstina bir ek süreyi doğru bulmuyorum. Altyazı meselesi ana sayfaya çıkarırken önemli bir şey, ama adaylık süresinde de düzeltilebilir. Resimlerin maddesinin olması zorunlu değildir, maddeye değer katması yeterlidir. Çözünürlük barajının yükseltilmesini de yanlış görüyorum; çünkü burası Vikipedi, Commons değil. --.dsm. 11:52, 19 Kasım 2009 (UTC)
  • Bu tartışmanın Vikipedi tartışma:Seçkin resim adayları sayfasına taşınmasını oradan devam etmesini öneriyorum, özellikle Takabeg'in önerilerinin değerlendirmesine oradan devam ederek (bir görüş birliğine vararak) Seçkin resim nedir? ve SR adaylığı sayfalarında değişikliğe gidebiliriz...Vikipedist 19:28, 19 Kasım 2009 (UTC)
  • Belli bir kota olması düşüncesine genel olarak sıcak bakmıyorum, uygulamayı sürdürmede doğabilecek sorunların yanında viki ruhuna da aykırı. Süreler uzatılabilir ama, zaten eğer yeterli oy yoksa ek süre tanınıyor, yani pratikte o kadar da çok değişiklik yapmayacaktır. Yine de topluluk uzatılsın derse onaylarım, fazla sürenin zararından çok yararı olacaktır. Otomatikman oylama iptali konusunda ise (piksel hariç çünkü o adaylık sürecinde değiştirilemez, ki zaten o otomatik iptal nedeni); resimlerin adaylık sürecinde gelişime açık olmaları, zaten süreç boyunca dile getirilip büyük ihtimalle eksiklikleri kapatılacağı için, otomatik iptalin olası birçok SR'mizi gözü kapalı reddetmemize neden olacağı endişesini taşıyorum. Hem zaten adaylık sürecinin mantığına da ters, süreç boyunca bu eksiklikleri kapatabilmek için süre tanınmalı. Şöyle bir sorun da var altyazı kısalığı ve maddesizlik gibi kriterler çok daha derinleştirilmeli, aksi taktirde fazlasıyla kişisel değişkenlere açık yani subjektifler. Maddesizlik mesela X kişisi eklendiği maddeye pek değer katmadığını esas bilmem ne maddesine eklenmesi gerektiğini düşünürken, Y kişisi bunun tam tersini, Z kişisi ise her iki maddeye de değer katmadığını iddia edebilir. Şu anda aktif kullanıcılarımızın SRA'lara vakit bulamayışı ve/veya ilgisizliği ve adayların fazlalığı gibi nedenlerle yığılma olmasını, sadece aday sayısına da bağlamamak lazım. Gerçi ben de tüm adayları inceleyecek zamanı ve gücü bulamıyorum, ama yine de ilgili kullanıcılarımızın sayısı artsa şu anki sayı bir sorun teşkil etmeyebilirdi. Dönüşümü sürdürmek için gerekli olacak rakam aylara göre bile değişecektir, o yüzden hadi kota koyduk bir rakam belirlerken neye göre ne zamana göre karar vereceğiz. Son olarak şu altyazı konusunda çok daha dikkatli olunması gerektiği görüşüne katılıyorum, zira burası temelinde ansiklopedi olma amacını taşıyan bir yer, Murat arkadaşımızın da değindiği gibi commons değil, o yüzden altyazıların yeterliliği fevkalade önemli. O yüzden Taka arkadaşımızın SR'lerimizin 8 nolu kriteri olan altyazı konusuna hassasiyetini sonuna kadar destekliyorum. Ooo yazdıkça yazdım yazdım, en iyisi burada bir nokta koyayım artık. Son olarak evet burası SRA tartışma sayfasına taşınabilir bence de, güzel bir öneri. İyi vikiler, saygılar--Merube 89msj 21:56, 19 Kasım 2009 (UTC)

Merhabalar. Bazı noktalara değinmek istiyorum:
Sevgili Captain en son olarak "SR sorumlularının daha düzenli arşivlenmelisi gerektiğini ve aday gösterdiği bir resmin 2 ay boyunca SRA olduğunu" yazmış; öncelikle seçkin içerik sorumlusu değişimi ve yeniden belirlenmesi gibi çalışmalara yakın zamanda sonuçlandı ve iki ve bir yedek hizmetlinin bu işleri üstlenmesine karar verildi ( en azından durum şuan bu şekilde). Bundan sonra her SR adaylığı süresi bitiminde kapanacaktır.
Süre meselesine gelince, eğer önerilen aday sayısı, Vito'nun dediği gibi "VP:Sİ'nin en kolay sürdürülebilir yönü olduğu için bir abanma durumu" şeklinde devam ederse, yani hergün 10 küsür SRA önerilmekteyse; oylama süresinin uzatılmasına kesinlikle karşıyım. Ancak SRA eski günlerindeki gibi sakin devam edecekse, her kullanıcı takıntılı hale gelmeden istediği zamanlarda SRA önerecekse, oylama süresi az giren kullanıcların da görüşlerini almak adına, 10 güne çıkarılabilir. Ancak, öneri sayfasının kabarmaması için yine günlere homojen şekilde dağılmış öneri yapmak gerekmekte.
Öneri sınırlamasına gelince; sanırım Takabeg, bu konuya ilgi çekmek için böyle bir uygulamaya girmişti. Ancak artık makul düzeyde öneri yaptığını görüyorum. İleri de yine böyle bir durum yaşanırsa, öneren kullanıcıya uyarı mesajı atarak bu durumun yine bazı sınırlar çerçevesinde kalmasının sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Önemli olan günlere eşit dağılmış, alt yazısı tatmin edici düzeyde olan, kaliteli resimler önermek Bundan başka, resim önerenlerin altyazıları konusunda gerekli ilgiyi de göstermeleri en mantıklı alt yazı çözme yöntemi olacaktır, bunun için diğer bazı kullanıcılardan da yardım isteyerek sorunu sona gelmeden, temelden halletmiş oluruz. Ayrıca Takabeg'in dediği gibi oyların gerekçelendirilmesi de bu konuda daha özgül olmayı sağlayacaktır. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde sınırlama getirilmesine gerek kalmadı sanırım.
Çözünürlük konusunda ise değişiklik yapılmasına gerek görmüyorum, eğer başka yeni öneriler varsa tartışma sayfasında tartışılabilir. Herkese teşekkürler, iyi çalışmalar. Cat msj 08:36, 21 Kasım 2009 (UTC)

Merhaba,

Tarihte bugün sistemi ile ilgili bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.

Tarihte bugün altsayfalarında 10 olay, 5 doğum ve 5 ölüm listelenmiş olması gerekiyor, ancak gördüğüm kadarıyla çoğu zaman doğum ve ölümler 5'i aşıyor, olaylar da 10'a ulaşmıyor.

Bu konuda gören kişinin gören yerde eksik tamamlamasa bile fazlalığı (en az ünlü kimse artık aralarından) çıkarmasını rica ediyorum.

Kolay gelsin

Vito Genovese 01:41, 19 Kasım 2009 (UTC)

10 + 5 + 5. Roger. Fazla domestic olmasın değil mi ? Takabeg ileti 04:19, 19 Kasım 2009 (UTC)
VP:MİLLİ önemli elbette, Safranbolu'nun belediye başkanına yer vermek gerekmez doğal olarak, lakin okuyucularımızın ilgisini çekecek kişiler olması da önemli olduğu ve okurlarımız ağırlıklı olarak Türkleri tanıyacağı için belirli seviyede şanı şöhreti olan kişilere ucunu kaçırmayacak şekilde yer vermek şık olur diye düşünüyorum ve bu bitmek bilmeyen cümleye son verirken Malatya'daki amcamın oğluna, Kayseri'deki dayımın kızına ve Şereflikoçhisar'daki bacanağıma selamlarımı gönderiyor, onlar için Kibariye'den "Annem" şarkısını istiyorum.
Vito Genovese 06:13, 19 Kasım 2009 (UTC)

Paylaşmak..[kaynağı değiştir]

  • Bir dost benimle paylaşmış: nostalji, ben de Viki-dostlarımla paylaşmak istedim, (ciddiyeti dağıtma suçunu kabul ediyorum-yoksa "annem" şarkısına mı ithaf etseydim?)  Levent İleti Katkılar   23:08, 19 Kasım 2009 (UTC)

Sırpça Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • En büyük 29. Vikipedi olan Sırpça Vikipedi bugün 100.000 maddeyi aştı. Sırpça Vikipedi, bu sene Endonezce, Korece, Arapça ve Vietnamca'dan sonra 5. 100.000'i aşan Vikipedi. Sene sonuna kadar İbranice ve Litvanyaca Vikipediler, 2010'da da Farsça, Bulgarca ve Slovence Vikipedilerde 100.000 maddeyi geçebilirler.--FinlandiyalıИлети 13:23, 20 Kasım 2009 (UTC)
Kesin Huelva'nın belediyelerini koymuşlardır sayı fazla gözüksün diye. 78.162.12.103 14:34, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • Youtube açıldı mı:) DNS yazmadan doğrudan Youtube girdi de. Açıldıysa maddesini güncellemek gerekecek.--Reality006 16:47, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • hayır açılmamış. bence youtube jackser miydi neydi bilmiyorum o yüklüdür. bende açılmadı. --Tahribat133619 17:55, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • İlginç. Bilgisayar daha yeni formatlandı. Hiçbir program yok dns ayarı yok jacker yok fakat açılıyor.--Reality006 21:41, 20 Kasım 2009 (UTC)

Alanının bir numarası olan bir başka betikle daha karşınızdayım efendiler. Lakin bu sefer Opera ve Internet Explorer kullanıcılarının işine yaramayacak, zira sadece Firefox, Safari ve Chrome'da çalışıyor.

Peki ne işe yarıyor? Bilgi sayfasını şu geç saatin verdiği yorgunluktan dolayı çeviremedim, birkaç gün daha da çeviremeyeceğim muhtemelen, lakin en basitinden şunu söyleyebilirim:

Değişiklik ekranını bildiğiniz Microsoft Word'e çeviriyor. Hatta Word'de hazırladığınız kalın, italik ve altyazılı metinleri kopyala yapıştır ile wikEd'e teslim ederseniz o metni viki koduna bile rahatlıkla dönüştürebiliyor.

Değişiklik yaptığımız kutunun boyutunu kafanıza göre ayarlamanıza izin veriyor, öntanımlı değişiklik özetleri sunuyor, "bul ve değiştir" yapıyor, sık yapılan hataları düzeltiyor, viki kodlarını farklı renkte gösteriyor, yorgunluk nedeniyle kapanmak için izin isteyip duran beynimin hatırlayamadığı daha bir yığın iş yapıyor.

Nasıl kuruyoruz? En temizi gidiyoruz Tercihlerim'e. Küçük araçlar sekmesini açıyoruz, orada kutucuğuna tıklayarak kaydediyoruz. Ama Monobook'ta ısrarcıysanız şu kodu ekliyoruz:

// wikEd - [[VP:WI]]
importScript('Kullanıcı:Vito_Genovese/wikEd.js')

Oturumu kapatın hemen sağında bulunan sembolü ya da değişiklik ekranındaki en sağda duran kutunun en alt soldaki düğmesini tıklayarak betiği kaldırmadan da devre dışı bırakmamız mümkün, istersek hemen tekrar açabiliyoruz böylelikle.

İşe yaraması dileğiyle...

Vito Genovese 21:53, 20 Kasım 2009 (UTC)

  • İlk deneme sürüşünü yapma şansına sahip olarak "süper" bulduğumu, bu bahaneyle yaklaşık bir yıllık opera ile olan ilişkimi sonlandırarak firefox'a geri döndüğümü belirtir, Vito'ya tekrar teşekkür ederim.  Levent İleti Katkılar   21:57, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • Ben de şu anda denemiş bulunmaktayım gayet güzel bir program.. Teşekkürler Vito... :)...Myrat ileti 22:01, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • Vito hız kesmeden çalışıyor, bravo kendisine. Firefox sevdalısı olduğum için hemen test ettim ve çok hoşuma gitti.--Bora_msj 22:36, 20 Kasım 2009 (UTC)
  • öte yandan sayfanın çevirisine başladım (aslında daha bir cümleyi çevirdim.). bir iki güne bitireceğim. Tahribat133619 13:45, 21 Kasım 2009 (UTC)
  • Kazakça, Vietnamca, İtalyanca, Lehçe ve Fransızca Vikipedilerde ana sayfa, maddeler ve portallar hariç sayfanın rengi farklı renklerde. Örneğin Lehçe Vikipedi'de kullanıcı, proje ve yardım sayfaları turkuvaz, tartışma sayfaları açık kırmızı ve şablonlar sayfası gri renkte. Aynı şekilde Kazakça Vikipedide de kategori sayfaları açık kırmızı renkte. Birde Lehçe ve Yunanca Vikipedilerde değiştir kısmı mavi renkte. Mouse'u değiştir kısmına getirince değiştir kısmı beyaza dönmekte. Benim için bunlar çok hoş görünmekte. Türkçe Vikipedide de böyle bir şey olsunu mu? Ne düşünüyorsunuz?--FinlandiyalıИлети 19:26, 21 Kasım 2009 (UTC)
  • Bence ana sayfa ve maddeler beyaz, kategoriler, şablonlar ve portallar İtalyanca'daki gibi gri, yardım sayfaları, proje sayfaları ve kullanıcı sayfaları İtalyanca'daki turkuvaz, tartışma sayfaları ve mesajlar İtalyanca'daki gibi açık kırmızı ve özel sayfalar ve arayüz metinleri de Kazakça'daki gibi pembe-kırmızı karışımı olsa daha iyi olur diyorum :). Birde Flagged revision da olmalıdır.--FinlandiyalıИлети 15:42, 23 Kasım 2009 (UTC)
Belki bilgisayarınız ya da tarayıcınız nedeniyle net görülmüyordur ama madde sayfaları ile vikipedi sayfaları arasında zaten hafif bir renk farklılığı var. Değiştir sekmesini renklendirince vandalizm neden patlar? Çünkü o sekmeyi insanların gözüne gözüne sokmuş oluruz. --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 15:52, 23 Kasım 2009 (UTC)
  • Renk farkını bende görebiliyorum ama dediğim gibi sayfalar renklendirilse daha hoş görünür. Ayrıca belki o kullanıcı yararlı bir katkıda yapabilir :). Neyse vandal sorunu çözüldükten sonra değiştir sekmesini renklendirmek daha akıllıca.--FinlandiyalıИлети 16:45, 23 Kasım 2009 (UTC)
  • Yazmayı unutmuşum :), birde dosya sayfalarıda gri olmalı.--FinlandiyalıИлети 18:22, 24 Kasım 2009 (UTC)

Yeni şekil?[kaynağı değiştir]

Burada yazıların ortada olması pek iyi olmadı sanki, ne dersiniz? --Kemal K. 20:08, 21 Kasım 2009 (UTC)

Düzeltilecektir, gözden kaçmıştır diye düşünüyorum. --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 20:09, 21 Kasım 2009 (UTC)
Gözünüzden de hiç bir şey kaçmıyor, düzelttim, kızmanıza gerek yoktu :) --e.c. 20:23, 21 Kasım 2009 (UTC)
  • Yeni tasarım eskisinden iyi fakat İtalyanca'dan örnek alarak yapılsa daha iyi olur diyorum. İtalyanca'daki köy çeşmesi (Gerçi İtalyanca'sında bar diyorlar ama neyse :)) tasarımı Felemenkçe ve Sırpça Vikipedi'lerin ana sayfasına benzemekte. Bizdede İtalyanca Vikipedi'nin ana sayfası örnek alınabilir. --FinlandiyalıИлети 06:51, 22 Kasım 2009 (UTC)
İtalyanlar köy çeşmelerini Anasayfa tasarımlarına uydurmuşlar. Şu yeni tasarıma bakınca bizimki de bizim ana sayfaya uyumlu. Güzel olmuş, yalın olmuş. İlkin, "bölümler" şablonunun rengini beğenmemiştim şimdi o da harika görünüyor. Yapanların ellerine sağlık :) --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 09:26, 22 Kasım 2009 (UTC)
  • Hmm, kartal bakışı :) Kızmak mı, eskisinden iyi oldu, ellerinize sağlık :) --Kemal K. 15:56, 22 Kasım 2009 (UTC)

vikihaber portal logoları türkçeleştirilmesini istedim, bilim ve teknoloji portlaı logosu türkçeleştirildi. diğer logolar ise beklemede. ama benim söylemek istediğim herkes bir logo tasarlayabilir. ama ben logo tasarlayamıyorum o başka. --DLT (Son Kahraman) 12:25, 22 Kasım 2009 (UTC)

  • Doğru bunların Türkçeleştirilmeleri gerekiyor. Ayrıca bende resimlerde değişiklik yapmasını bilmiyorum :(.--FinlandiyalıИлети 12:56, 22 Kasım 2009 (UTC)

Şablon:Camii hakkında[kaynağı değiştir]

Bknz: Şablon:Camii. Gereksiz olduğunu düşündüğüm bir şablon! Fikri ya da bilgisi olan benimle mutlaka paylaşsın ama bu şablon'un silinmesi tarafındayım. Sonuçta Şablon:Yapılar adında tüm yapıları ve mimariyi içine alan bir şablon zaten var :/ Nebe?viye mesaj 14:42, 22 Kasım 2009 (UTC)

Bilgi kutusu değil mi acaba ? Mesela Sultan Ahmet Camii maddesinde. Takabeg ileti 14:47, 22 Kasım 2009 (UTC)

Haa evet ).</ şablon sözümü alıp bilgi kutusu diyorum. :) İşte bu bilgi kutusunun pek anlamı olmasa gerek sonuçta camiilerde, kliselerde olduğu gibi birer yapıdır. Ve bundan dolayı yapı sınıflandırmasında yapılar bilgi kutusu bknz:Şablon:Yapılar varken camii bilgi kutusuna gerek var mı acaba? Nebe?viye mesaj 15:03, 22 Kasım 2009 (UTC)
Bu şablonun kesinlikle silinmesi taraftarıyım. Sonuçta bu camiler için yapı şablonu kullanılabilirken 50 tane bilgi kutusu şablonu açıp da kalabalık yapmak çok anlamsız bence. --Veritasileti 14:54, 24 Kasım 2009 (UTC)

Arşiv Şablonu[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar ortak kullanım olabileceğini düşündüğüm bir şablon yaptım. EN wikipedi'den alıntı olarak yaptım. Lütfen gelişimine yardım edin arkadaşlar, mesaj arşiv kullanıcı sayısı arttıkça daha da önem kzanıyor. Kullandığım şablonlar: Şablon:Arşiv, Şablon:Arşiv_uzunluğu, Şablon:Arşiv-deneme ve Şablon:Resim-1 Şimdiden teşekkürler.... Yardım konusu yazıldı: Yardım:Arşiv Sayfası Oluşturma Bu da ilk örneği: Kullanıcı_mesaj:Goktr001 ----GôkTR001 19:48, 23 Kasım 2009 (UTC)

Şehir ve il adlandırmalarında karmaşa, kaos!!!![kaynağı değiştir]

Vikipedicek çok elim, çok vahim bir hata içinde olduğumuzu düşünüyorum. Kim yapmış, nasıl yapmış, neye dayanarak yapmış bilmiyorum ama Türkiye'deki şehirler için konuşuyorum, bütün il merkezleri neredeyse parantezlendirilmiş. Yani Iğdır (merkez), Trabzon (merkez) gibi.... Bunda sorun nedir... Bunu açıklayalım...

Vikipedi'de olması gereken parantezli madde adlarının asgari düzeyde kullanılmasıdır, mutabık mıyız? İtirazı olan olduğunu sanmıyorum. Bakınız, Ankara, Gaziantep, İzmir, Antalya, Bursa gibi maddelerde hem il, hem il merkezi aynı adlıdır ama öncelik şehir adına verilir. İngilizce viki dâhil hangi viki'ye giderseniz gidin bu uygulamayı görürsünüz. Zaten mantıklı olanı da budur. Sözgelimi, Iğdır maddesinin boşta durup Iğdır (anlam ayrımı) sayfasına yönlendirme vermesi yazıktır günahtır.

Bu parantezlendirmeler sanıyorum ki "ilçe (virgül) il" uygulamasına uydurmak için yapılmış. Yani örneğin Beşikdüzü, Trabzon adlandırmasına uysun diye, kalkıp Trabzon'a ne yamasam diye düşünmüşler ve (merkez) diye bir parantez takıştırıvermişler. Ama ne yanlış!

Doğrusu şudur ki Trabzon çok önemli, büyük bir şehirdir ve bir ile adını verecek kadar değerlidir. Burada aslolan il değil, il merkezi olan bu şehirdir. Şehir maddelerinin adları -çok elzem durumlar dışında- parantezle kullanılmamalıdır. Yoksa koskoca Paris'e Paris, Île-de-France falan dememiz gerekir... ya da çok uzaklara gitmeyelim, İstanbul'a, İstanbul (merkez)...

Yani ey ahali diyeceğim odur ki bu yanlış bir bir düzeltilmelidir. İtirazı olan var mıdır. Hak veren var mıdır. Haydi dökelim incilerimizi!--Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 22:08, 23 Kasım 2009 (UTC)


  • Danbury sonuna kadar haklı. Bu yanlıştan tez dönülmesi lazım. Kısaca şehir merkezlerinin adları böyle, iller de böyle olmalıdır...Myrat ileti 23:35, 23 Kasım 2009 (UTC)

  • Bu konunun iki boyutu var. Birinci boyutu daha önce Köy Çeşmesi'nde uzun uzun yazıldı [6][7][8][9]. Kısaca özetlemem gerekirse, şehir ile ilçenin farklı kavramlar olması nedeniyle farklı maddeleri olması gerektiği fikri oluşmuştu. Yani bir Iğdır şehir maddesi açılabilmeli bir de Iğdır merkez ilçesi maddesi. Aslında o zamandan beri konu hakkında biraz daha bilgilendiğim için bu mantığın hâlâ tartışmalı olduğunu düşünüyorum. Merkez ilçelerin sınırları ile onların belediye sınırları bildiğim kadarıyla aynı oluyor. Dolayısıyla belli bir şehir hakkındaki bir maddenin "İdare" altbaşlığında hem şehrin belediyesinden hem de merkez ilçe özelliğinden bahsedilebilir. Eğer ilçe hakkında yazacak yeterli malzeme varsa bir de "daha çok bilgi için bakınız..." eklenebilir. Konunun ikinci boyutu ise, Danbury/Stambouliote'un belirttiği gibi, Vikipedi'nin adlandırma kuralları ile ilgili. Aynı ada sahip birden fazla konu olabilir ama eğer bir ad yaygın olarak belli bir kavramı çağrıştırıyorsa bir anlam ayrımı yapılmadan karşınıza o kavram hakkındaki maddenin çıkması gerekir, o madde başlığının hemen altında da diğer kavramlar için bir anlam ayrımı sayfasına bağlantı verilir (Iğdır böyle olmalıdır). Aksi halde ise karşınıza doğrudan anlam ayrımı sayfası çıkmalıdır (Bor buna bir örnek olabilir). --İnfoCan 09:41, 24 Kasım 2009 (UTC)
Türkiye'de hiç bir belediye adı merkez ilçe olma durumuna atıf yapmaz. (belki büyükşehir belediyeleri hariç) Çanakkale Belediyesi vardır Çanakkale Merkez Belediyesi diye bir şey yoktur, uydurmadır. Merkez olmayan bir Çanakkale yoktur ki? Çanakkale şehri vardır, bir de bu önemli kentin adını verdiği bir il vardır. Çanakkale'nin ilçeleri vardır onlar da Çanakkale ili ile bağlantılıdır. Bunun dışında Eskişehir (şehir), Çanakkale merkez, Iğdır (merkez) ve Gaziantep olmak üzere 4 çeşit adlandırma var. Acilen bu yanlıştan dönülmeli, bunlar İngilizce vikipedi'de işleyen kural ışığında bir bir düzeltilmelidir. Teşekkürler. --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 10:00, 24 Kasım 2009 (UTC)

  • Öncelikle Kullanıcı:Mızrak'ın da düşüncesine göre merkez ilçesi sayfaları açılmayacak. Çünkü merkez ilçelerinin idari yapılanması bile yoktur. Sadece ilin diğer ilçelerinden ayrılmak için öyle gösterilir. Diğer taraftan illerin ilçeleri ile ilçenin merkezindeki şehiri ayırmak durumundayız. Çünkü ilçe, merkezi yönetimin bir parçasıdır ve doğal yerleşme olan kasaba veya şehir ile aynı sayfada bulunması kesinlikle yanlıştır. Vikipedi'deki ilk kullanıcılar bu düzeni böyle kurmuşlar, diğer vikilere de böyle geçmiş. Halbuki mesela Almanya'nın idari birimleri aynen benim ortaya attığım projeye göre düzenlenmiş.
  • İl-ilçe-şehir konusunda daha önce fikir birliğine varmıştır. Ayrıca İnfoCan'ın söylediğine cevap olarak, ilçe ile belediyenin sınırları aynı değildir. Belki bazı yerlerde aynı olabilir ama mesela Balıkesir merkez ilçesi 1.454 km²'dir, fakat belediyenin sınırları 6200 hektar yani 62 km². Bizim burada yaptığımız ayrım il-belediye cinsinden olmamalı. Yapacağımız ayrım il-şehir cinsinden olmalı. Şimdi açılacak sayfalar için birer adlandırma kuralı oluştursak çok iyi olur. Çünkü adlandırma gerçekten sorunlu.
  1. Şehirler ve kasabalar: İngilizce ve Almanca Vikipediler, Almanya'nın şehirlerini sadece isimleri ile yazmış. Örneğin; Ravensburg, Waiblingen, Zwiefalten vs. Fakat bir şehirden iki tane var ise parantez içinde eyalet adı belirtilmiş. Örneğin Lauf (Baden), Lorch (Württemberg) vs. Amma aynı eyalet içinde aynı isimli iki şehir olabiliyor. Mesela Sasbach (Ortenau) ve Sasbach am Kaiserstuhl. Görüldüğü gibi Ortenau, yani ilçe ismi eklenmiş. Türkiye'de aynı isimli kasaba bulunduran yerler vardır. Bence en iyisi, eğer şehir tek ise İstanbul gibi, tek yazılması. Eğer ilçe merkezi ise Edremit, Balıkesir ve Edremit, Van şeklinde yazılması. Fakat aynı isimli kasaba ve köy olabilir. Bu durumda da XXX (köy), YYY (kasaba) şeklinde ayırmamız doğru olur. Köyden birkaç tane varsa yine bağlı olduğu ilçe adını yazlım.--Gökçє Yörük mesaj 15:38, 24 Kasım 2009 (UTC)

Destek Destek --Doruk Salancıileti 16:05, 24 Kasım 2009 (UTC) : "destek" için uygun yer burası değil belki ama bir şehrin merkez ilçe olarak ayrıca belirtilmemesi gerektiği fikrine katılıyorum. "il merkezi = şehrin kendisi" olarak belirlense ve herhangi bir vurgu almasa, ilin kendisi ise mesela "ankara ili" diye bırakılsa, bana kalırsa da en sadesi ve anlaşılanı olur.

  • öte yandan, konuyla ilgili olarak bağlantıları verilmiş bütün tartışmaları okuyamadım ama eğer madde başlıklarında gerektiğinde parantezle açıklama yapmak genel bir standart ise, ilçe adlarının "ilçe, il" formatıyla değil de "ilçe (il)" formatıyla yazılması daha uygun değil mi?
  • hatta, adı tek olan ve herhangi bir başka ilde aynı adlı başka bir ilçenin bulunmadığı durumlarda, o "falanca" ilçeye ait maddeyi yalın bir şekilde "falanca" diye belirtmek, aynı ad bir başka ilin ilçesi değil de herhangi bir başka anlama (mesela, bor) denk geldiğinde de maddeyi "bor (ilçe)" diye adlandırmak daha uygun değil mi?
Daha önceki tartışmalar da bazı kullanıcıların belediye sınırlarıyla ilçe sınırlarının aynı olmadığı konusunda görüşler ortaya attığını gördüm. Büyükşehirlerin metropolitan ilçeleri dışında -Beşiktaş, Kadıköy, Çankaya gibi- zaten hiç biri aynı değildir ki. Belediye sınırı dediğiniz alan belediyenin hizmet götürmekle yükümlü olduğu alandır. Yani 62 km2 lik balıkesir belediyesi sınırları balıkesir şehridir evet ama bu 1454 km2lik Balıkesir (merkez) ilçesinden farklı bir idari yapılanma değildir. 62km2lik bu alanı çevreleyen yeşil alanlar (ille de yeşil olmayabiliyor tabii coğrafyaya göre :D) mücavir alan olarak adlandırılır. yani komşu. gerekirse bu alanlar şehirlere, belediye sınırlarına katılır. Almanya örneğine gelince de, Almanya'nın idari yapılanması bizimkinden çok farklı olduğu için biz şimdilik türkiye üzerinden gitsek tartışma daha yararlı olacak diye düşünüyorum. --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 16:10, 24 Kasım 2009 (UTC)
  • Maalesef, mücavir alan da 290 km². Öbürü 62 km². 1.454 km² yine olmuyor. Yani şehir ile ilçe bir arada tutulamaz. Zaten şehir yerel yönetim. Diğeri merkezi yönetim. Buna ne diyorsunuz?--Gökçє Yörük mesaj 16:14, 24 Kasım 2009 (UTC)
  • Mücavir alan işini hiç hesaba katmasak bile, bir ilçe ile ilçe merkezini ayrı tutup madde yazmak kafadan uydurma olur. olmayan bir şey çıkartmak olur. eski köy'e yeni âdet getirmek olur. karmaşanın alâsını getirir. Gelin bunu karıştırıp tartışmayı tıkamayalım. sadece vikipedi'deki türkiye şehir adlarına nasıl bir standart getireceğiz onu düşünelim. --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 17:00, 24 Kasım 2009 (UTC)
  • Kafadan uydurma olur diyorsunuz da dayanağınız nedir? Şuan vikideki durum viki icadı. Tekrar söylüyorum artık söylemekten dilimde tüy bitti Yerel yönetim ile merkezi yönetim bir arada tutulamaz. Zaten karar verilmişti. Bu konuyu uzatmayalım. Zaten bu konuyu ben açmadım. Açanlara karşılık yazdım.--Gökçє Yörük mesaj 14:55, 25 Kasım 2009 (UTC)
    • Bu konu acilen çözümlenmeli gerçekten. Bir iki gündür Hotan konusu ile uğraşıyorum. google da Hotan yazdığım zaman türkçe vikipedi sıralamada bile yok. Ancak Hotan şehir yazarsam ilk sırada geliyor. Geçmişte teknik mazaretlerle yetersiz uzgörülülükle başlanılmış olan hatadan dönülmesi yararlı olacaktır. Mevcut durum gerçekten işlevsel değil... 1-Benzer isimler anlam ayrımı olmalı 2- Benzeri olmayan yerleşim isimleri ise coğrafi adlandırmalara uygun olarak resmi ismi kullanılmalıdır. 3-Benzer isimlerden en yaygın olarak bilinende resmi isim olmalı diğer isimler bu ismin yer aldığı sayfanın başlangıcında anlam ayrım yönlendirmesi ile diğer benzeşlere yönlendirmelidir. 4- Vikipedi icadı olan ilçe ve il veya ilçe ve köy isimlerinin bir arada madde adı olarak yazılma mantığından vazgeçilmeli. (Burada sorun çıkaracak tek konu toplamı 150 - 200 arası köy ismi olup bunların bazılarından ülke genelinde 100 kadar köy ismi vardır ve anlam ayrımı gerektirecektir.) Zaten madde içinde yönetsel bilgiler verilirken varsa bağlı olduğu bir yer belirtilmektedir.--78.180.84.124 16:24, 27 Kasım 2009 (UTC)

Son Değişiklikler Lütfen Bakın Artık![kaynağı değiştir]

Arkadaşlar şu son değişikliklerde dinamik IP li kişilerin yaptığı katkılara bakın ve kaç tanesi yararlı söyleyin. var olan maddeler yokolmakta ve çoğu farkedilmiyor. Bir dur demek gerekmiyor mu? Örnekler


8 ???? ----GôkTR001 18:28, 24 Kasım 2009 (UTC)

Türkiye yerleşim birimleri adlandırma kuralları önerisi[kaynağı değiştir]

  • Köy çeşmesinde değişik zamanlarda tartışılan Türkiye'nin yerleşim birimlerinin adlandırılması konusunda yukarıdaki tartışmayı ve şurada bulunan öneriyi gördükten sonra bir adlandırma kuralları önerisi hazırladım. Bu kuralların nasıl olacağına dair Vikipedi:Adlandırma kuralları (Türkiye yerleşim birimleri)'nin tartışma sayfasından tartışmaya devam edebiliriz. --Mskyrider ileti 18:32, 24 Kasım 2009 (UTC)
  • Merkezi idare ve yerel idareyi birbirinden ayırarak gayet doğru bir adlandırma önerisi hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık. Olur diyorum.--Gökçє Yörük mesaj 15:03, 25 Kasım 2009 (UTC)

Mskyrider'ın iç bağlantı verdiği yerleri şimdi keşfedip okudum. İlk olarak Gökçe Yörük türk idare sistemi hakkında kısmi bilgiye sahip ama iyi niyetli çünkü sorunu çözmek için kafa yormuş. Ancak eksik bilgi sahibi. İdare sistemine belediyeleri katarak çözüm üretmek isterseniz kafanız çok karışır ve işin içinden çıkamazsınız. Asıl olan belediyeler değil merkezi idaredir, çözümü merkezi idari yapısı üzerinden ancak doğru ve sağlıklı çözmek mümkündür. Belediyeler işlevsel olabilirler ama idari yapıda teferruat durumundadırlar. Çünkü türk idari yapısı merkezden ve yerinden yönetim gibi sıradan insanların anlayamayacağı bir karmaşıklığa sahiptir. Madde isimlerinizi kısaca şuna göre düzenlemeniz gerekir; vali nerede, kaymakam nerede, köy muhtarı nerede? Bu sıralamayı doğru ve yerinde yaptığınız zaman kafanıza takılan belediye olma durumu kendiliğinden çözümlenir. (Belediye merkezi idarenin yerelde uzantısı değil ama onun yani merkezi idarenin (içişleri bakanlığı) denetimi altındadır.)--78.180.84.124 16:51, 27 Kasım 2009 (UTC)

Vikipedi haber olmuş... ama....[kaynağı değiştir]

Merhaba, Vikipedi ile ilgili bir haber çıkmış bilginize sunmak istedim. Hatta ana sayfaya bir bile koymuşlar... Hem de kocaman... --Manco Capac 07:51, 26 Kasım 2009 (UTC)

  • Herkese merhaba, Haberi okudum. Turkce Vikipedi icin de soz konusu mu bahsedilen? Etkin degilim, o yuzden soruyorum. Iyi calismalar, --Bahar (yine ben!) 08:07, 26 Kasım 2009 (UTC)
türkçe de ingilizce de almanca da söz konusu. Tahribat133619 08:09, 26 Kasım 2009 (UTC)
Kaynağı şurada. Haberi yazarın okuduğundan hiçbir şey anlamadığını saniyeler içinde görüyorsunuz zaten. "Geçenlerde Almanca Viki'den bir makale kaldırıldı" ve "Neden belirtilmeden makaleler siliniyor" demek hagatten de bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmakla açıklanabilecek iki enfes cümle üretimi. "Kaynak göster" diye etiketleyesim var seni Hürriyet efendi? Ben de "Vikihaber'in önlenemez yükselişinden korktular, tir tir titriyorlar" diyorum hadi, ipe dizmek bedava ne de olsa.
Vesselam, kaale alınacak şeyler değil bunlar. Ana sayfada yer vermeleri ise ilginç olmuş.
Vito Genovese 08:45, 26 Kasım 2009 (UTC)
  • daha başlıktan yaklaşım belli.. bir devin çöküşü.. vay vay.. okuduklarını anlamıyorlar, okuyucularının da okuduğunu anlamayacağını varsayıyorlar. çöküş diye başlık atıp altına da "Örneğin Wikipedia'ya yeni katılanların girdileri bugünlerde çok daha sık silinmeye başladığı ve artık makale sayısı artan bir hızla değil sabit bir hızla arttığı söyleniyor. Buna karşın ziyaretçilerin sayısı yine belirgin derecede artmaya devam ediyor." diye yazıyorlar. böyle çöküşe can kurban. daha çok silinme, daha çok katılımın sonuçlarından biridir. doğuştan taraflı ana akım medyaya selam, tarafsız ütopyanın taşlarını yerleştirmeye devam. --ki bl 09:21, 26 Kasım 2009 (UTC)
  • Kaynak haberi okudum ve harbiden o haberden nasıl böyle bir haber yorumlayıp da çıkardı anlamadım. Ancak haberi yapan bizim vandallardan biri ise yazdığı haberin bir anlamı oluyor. Garip... --Manco Capac 10:45, 26 Kasım 2009 (UTC)
Herkesi söz konusu haberin altındaki okuyucu yorumlarını okumaya ve üzerinde düşünmeye davet ediyorum.Yorumların % 90'ı vikipedinin güvenilir olmadığından,yöneticilerden,ve girdikleri maddelerin hemen tartışılmadan silinmesinden şikayet eden yorumlar ise ya gerçekten dedikleri doğru ya da vikipedi kendini ifade edemiyor.Kafamızı kuma gömmeyelim;o yorumları yapanları aman işte aptallar nolcak diye geçmeyelim de bu konuyu iyidien iyiye düşünelim bi bakalım. Bu imzasız yazı 85.110.235.170 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • hımm, davetiniz üzre biraz düşündüm, azıcık bakındım. yorumlarda elvis presley ve los angeles sayfalarındaki 'çok vahim hatalardan' sözedilmiş. her iki maddeyi vandallayan da tıpkı sizin gibi 85.110.. lu bir ıp numarası. bak sen şu tesadüfe diyorum, hiç şaşırmıyorum, ama trol meselelerini pek bilmeyen vikidaşlar için not düşüyorum. --ki bl 13:26, 27 Kasım 2009 (UTC)
  • bence haber vikipediye darbe vurnak istiyor. kısa zamanda büyüyen bu deve bazıları karşı galiba bu haberlere inanmayın--DLT (Son Kahraman) 13:33, 26 Kasım 2009 (UTC)

Merhaba,
Commons'ta özellikle eski fotoğraflar ve çizimler konusunda muhteşem işler yapan ve SR'lerimizin de önemli bir bölümünü borçlu olduğumuz Durova, kendi blogunda SR'lerin Vikipedi gelişimine katkısından bahsetmiş ve İrlandaca vikinin gelişimi için, Türkçe vikinin SR uygulamasının örnek olabileceğini söylemiş. İlgilenenler yazıyı şurada okuyabilirler: [10]. Bu vesileyle, SR'lerle ilgilenen tüm kullanıcılarımıza da teşekkürler. İyivikiler... [ho? ni!] 08:31, 26 Kasım 2009 (UTC)

Durova iyidir. Takabeg ileti 10:59, 26 Kasım 2009 (UTC)
Gurur duydum, SR'cilerimize şükranlarımı sunarım. Darısı diğer seçkin programlarımızın başına.--Merube 89msj 20:10, 26 Kasım 2009 (UTC)

İyi bayramlar ve tatiller[kaynağı değiştir]

Müslümanların bayramını, diğerlerinin de (inanmayan, müslüman olmayan) tatillerini kutlarım, tatil olmayan yerlerdekilerinin de yarınlarının bugünden daha mutlu olmasını dilerim. Nasıl yeterince TBA'lı oldu mu? Saygılar sevgiler. --Manco Capac 10:56, 26 Kasım 2009 (UTC)

  • sana da iyi bayramlar ve tabiki herkese --DLT (Son Kahraman) 13:30, 26 Kasım 2009 (UTC)
  • Herkese hayırlı bayramlar.--Aycanileti 19:08, 26 Kasım 2009 (UTC)
  • Herkesin bayramını kutluyorum. Hayırlı bayramlar ve tatiller...Myrat ileti 06:23, 27 Kasım 2009 (UTC)
  • Herkesin Kurban Bayramı Kutlu olsun!! (Kerem diyeceğimin aynısını benden önce demiş) --Captain BradleyMesaj SayfamSaygı/Sevgilerimle herkese iyi Vikilemeler 08:18, 27 Kasım 2009 (UTC)
  • Bayramınız kutlu olsun! -Tembelejderha 09:19, 27 Kasım 2009 (UTC)
  • Bayramınız kutlu ve mutlu olsun! --Kemal K. 09:29, 27 Kasım 2009 (UTC)
  • Herkesin bayramını kutlarım... Toplu kutlamak daha iyi, 2007'de her aktif vikipediste mesaj yollamak saatlerimi almıştı--вяí¢αи76ileti 09:49, 27 Kasım 2009 (UTC)
  • Gecikmişte olsa benden de herkese selamlar ve iyi bayramlar.--Bora_msj 08:47, 28 Kasım 2009 (UTC)

son zamanlarda ırc'ye kimse girmiyor, iyice tenha olmuş. giren olsa da konuşan olmuyor. gerçi ingilizce vikipedi'de çok daha giren oluyor ama orda da konuşan yok. ne olacak bı ırc'nin hali? saygılar. Tahribat133619 11:28, 26 Kasım 2009 (UTC)

  • Ayrıca İngilizce ve Almanca Vikipedilerde de büyük bir grev varmış.:D Wall Street Journal yazmış, burada. Eğer Türkçe Vikipedi'ye de atlarsa bu ayaklanma kötü olur.--Gökçє Yörük mesaj 12:56, 26 Kasım 2009 (UTC)
  • mesajlaşarak konuşmak yerine daha kısa sürede iletişim sağlanabiliyor ırc ile. tabi kullanıcılar istedikleri gibi iletişim kurabilirler, ona karışmam. Tahribat133619 14:49, 26 Kasım 2009 (UTC)
  • ırc kanalı bana göre karmaşık sohbet etmek için başka yollar aranmalı. facebook önerime herhalde kimse sıcak bakmaz--DLT (Son Kahraman) 17:42, 28 Kasım 2009 (UTC)

VP:SAS - 2009 Kasım[kaynağı değiştir]

Az önce 2 adaylık hariç tüm 2009 Kasım SAS adaylarına oy verdim. Hepsinde verilen yorumları okudum. Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Kayıt/2009 Kasım sayfasında Avrupa Kırım Tatar Kültür Merkezi ve TSK rütbeleri maddelerinin adaylıkları hariç hepsinin durumu (bence) belli. İki-üç hizmetli çabucak bitirebilir. Benim düşüncem bu siz ne dersiniz? --Kerem 233 (Mesaj | Katkılar) 14:20, 26 Kasım 2009 (UTC)

Vikipedi ile ilgili haberler çok mantıksız Bir vandalın yaptığı hata habere sebep oluyor --***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 14:46, 26 Kasım 2009 (UTC)

  • Zamanında burada da gündeme gelmişti bu haber. Bu gereksiz haberden sonra sayfa yaklaşık bir hafta vandalizme maruz kalmıştı...Myrat ileti 15:03, 26 Kasım 2009 (UTC)

Ana Sayfa'da Seçkin Maddeler, gene[kaynağı değiştir]

Seçkin Maddelerimizin yeterince hızlı üretilmediğinden dolayı [11] yakında Ana Sayfa'ya çıkacak SM kalmayacağına dair ağustos ayında burada yazışılmıştı [12]. O vakit önerilen alternatiflerden biri Seçkin Maddeler ile Kaliteli Maddeleri dönüşümlü olarak çıkarmaktı. Bu karışıma ayrıca Seçkin Listeleri de katmak şeklinde bir diğer öneri de olmuştu. O zamanlar önerilmeyen bir alternatif daha aklıma geldiği için tartışmayı bir kere daha açmak istiyorum. Hem belki o zamanlarda burada bulunmayan yeni kullanıcıların da görüşünü almış oluruz. Alternatif önerim, iki haftada bir en eski Seçkin Maddelerden birini tekrar kullanmak. Bunun avantajı seviyenin yüksek tutulması olur; çoğu Vikipedi okuyucusunun bundan birbuçuk yıl önce çıkan bir maddeyi tekrar görmekten rahatsızlık duymayacağını, hatta bu durumu farketmeyeceğini düşünüyorum. Ne dersiniz? --İnfoCan 19:24, 26 Kasım 2009 (UTC)


Ağustos ayındaki tartışmayı kaçırmışım. Fırsat bu fırsat burada çözüvereyim dilimi.

Seçkin maddelerin ikinci bir kez haftanın seçkin maddesi olması fikrini pek benimseyemeyeceğimi söyleyerek başlayayım. Birincisi bu işlem her şeyden önce seçkin içerik sistemini sekteye uğratır, bildiğiniz gibi VP:Sİ sayfasında rastgele görüntüleme gibi çok güzel özellikleri olan, bugün İnfoCan'ın köy çeşmesinde belirttiği gibi övgü alan bir seçkin içerik sistemimiz var. Haftanın seçkin maddeliği oldukça ciddi bir pozisyon benim gözümde ve yeni seçkinlerin gelmesi sorununu çözmeyi, seçkinlerin yerini kalitelilerle doldurmak ile çözemeyeceğimizi, hatta bunun standartlarımızı aşağıya çekmek olduğuna inanıyorum. Biliyorsunuz, şu an geriye gideceğimiz bir dönemde değiliz, artık ileriye gitme vaktidir.

Kaliteli madde konusunda zaten kafam kurcalanıyor epeydir, normalde İngilizce Vikipedi'de seçkindeki gibi bir kaliteli madde seçme süreci yoktur. Biri aday gösterir, başka biri gelir "İyi, şartları sağlıyor gibi, aferin" der, sonra aday gösteren kendisi maddeyi kalite madde statüsüne çıkarır, sonrasında da maddede bizdeki gibi sembolü olmaz kaliteli maddenin, tartışma sayfasına not düşülür sadece. Kaliteli madde statüsü tavsiye edilen niteliğindedir daha çok. Eğer ortada bir seçkin madde üretim sıkıntımız varsa, bu sıkıntıya eğilmek yerine kaliteli madde diye aynı prosedürün izlendiği (yani oylama yapılan) ikinci bir süreç oluşturmak sağlıklı gelmiyor bana (KM sürecinin SM'de sıkıntı var diye üretilmediğini biliyorum elbette), madde sayımızı artırmak için yüzlerce taslak madde açmak gibi geliyor hatta.

Ha, "Wikipedia İngilizce'den ibaret değil, Almanca'da var bu sistem" diyebilirsiniz, doğrudur, var. Lakin bizim oturmuş bir içerik derecelendirme (A sınıfı B sınıfı olayları) sistemimiz bile yokken, seçkinle kaliteli arasındaki ayrımı nasıl yapıyoruz, ki destek oylarını maddeye hızlı bir şekilde göz gezdirerek, yani maddeyi okumadan atan kullanıcılarımız varken. Temel kriteri kaynakça bölümündeki bağlantı sayısı olan, bu yeterlilik sağlandığı anda desteğini veren arkadaşlarımız var, henüz bu noktaları çözebilmiş değiliz.

Bu nedenle kaliteli ve seçkin arasındaki ayrımın belirginleştirilmesini, eğer kalitelinin mevcut seçkinvari seçim ve belirleme süreci devam edecekse, iki sürecin birleştirilmesini öneriyorum şahsen.

Seçkin madde üretim sıkıntısına tekrar geleceğim, ancak ana sayfa konusuna dönecek olursak, şu an bildiğiniz gibi 1 haftalık seçkin madde, 2 de günlük günün maddesi olmak üzere 3 madde sergiliyoruz ana sayfamızda. Bunlar dışında seçkin resim ve tarihte bugün bölümlerimiz var, geriye kalan kardeş projeler gibi kutular sabit zaten, onları saymıyorum.

En büyük Vikipedi projelerine bakacak olursanız, (sanıyorum 2 tane kullanan Fransızca haricinde) hepsinin ana sayfalarında tek bir madde kullandığını göreceksiniz. Bunlar 500 bin maddeyi devirmiş vikiler, biz 100k+ sınıfındayız, lakin 3 tane kullanıyoruz, nice daha da ilgi çekici olabilecek alternatifimiz varken.

Seçkin içerik sistemini de tarihte bugün sistemini de Ocak 2007'de uyarlamıştım. İlk seneyi pek verimli kullanamadık, ancak sonradan toparladık. 3. senemizi devirmek üzereyiz, çok iyi bir aşama kaydettik, SR sistemimiz övgü bile almış, çok güzel gelişmeler bunlar. Ancak artık mevcut söküğü yamayla kapatılacak zamanda değil, seri üretime geçeceğimiz, fabrikadan satış mağazası açacağımız zamanlardayız. Yani hata varsa, eksik varsa, gedik varsa, yenisini, daha iyisini, daha güzelini üretmek durumundayız.

Yeni seçkin madde üretmekte sıkıntı çekiyorsak, yerine koyulabilecek alternatifleri değil, neden sıkıntı çektiğimizi masaya yatırmalıyız. Bir süreç sekteye uğramışsa, bir süreç akıcılığını kaybetmiş ve artık angaryaya dönüşmeye başlamışsa, o sürece akıcılık kazandıracak tedbirleri almak gerekir.

Şöyle bir soruyla devam edeyim. Okuyucusunuz, Vikipedi'nin oluşumuyla herhangi bir ilginiz yok, buraya herhangi bir internet sitesine nasıl giriyorsanız öyle girdiniz. Ya ana sayfadan başlarsınız siteye ya da arama motorunda arattığınız konuya ilişkin maddeden. Sonra da ikinci tıklamanız ana sayfa bağlantısına olacaktır.

Şu an ana sayfayı açın bakın, ne görüyorsunuz, 3 tane madde, bir tane resim, bir de her takvim yaprağının vazgeçilmezi olan tarihte bugün. Peki bizim bu sayfayı tutmakta, bulundurmakta, güncellemekteki amacımız nedir? İnsanları bilgilendirmek birinci amacımızsa, etkileyip kazanmak da ikinci amacımız. Buna itiraz eden olmaz sanıyorum.

Okuyucu açısından baktığımızda, orada 1 madde görmekle 3 madde, hatta 5 madde görmek arasında kesinlikle hiçbir fark olmadığına inanıyorum. Maddeyi insanların önüne sunuyorsak, bu madde sunumuyla kullanıcıya o konu ile ilgili olarak öğrenebileceği hemen hemen her şeyi vereceğimiz iddiasında olmalıyız ve net söylüyorum, bunu sadece seçkin maddeyle yapabiliriz. Kaliteli maddeleri ve günün maddeleri adıyla anılan diğer maddeleri ana sayfada bulundurmamalıyız. Bu maddeler kötü mü? Hayır, elbette değil. Çok başarılı işler hepsi, büyük emeklerin ürünü. Lakin seçkin olabilmişler mi? Olamamışlar, o zaman baş köşemizde olmamalılar, olamamalılar.

Açıkçası seçkin maddenin bile ana sayfada kullanacağımız "Bunları biliyor muydunuz?" ya da "Güncel olaylar" sayfaları kadar kullanıcıda merak uyandırma etkisine sahip olacağını düşünmüyorum. Bu süreçleri oluşturabilir, çok ilgi çekici olan bu konulara ilgi gösterecek kullanıcıları rahatlıkla bulabiliriz. 130 binin üzerinde maddemiz var, elbette hafta altsayfalarına koyacak 4-5 tane ilgi çekici detay bulabiliriz, güncel olay zaten bizlik değil, sıkıntısı yok, Vikihaber'deki arkadaşlar da canavar gibi çalışıyor, hemen koordinasyon sağlayarak ana sayfadan okuyucuları maddeye alır, oradan da isterlerse Vikihaber'e alırız. Olaya sadece Vikipedi ekseninde bakmamak gerekiyor. Vikihaber'in de büyük bir potansiyeli var ve paralel olarak gelişme sağlanabilir.

Onun dışında elbette ki büyükler ne yapıyorsa aynısını yapmak zorunda değiliz, Türkçe Vikipedi'nin promosyonu için çalışmalara başlamayı tasarlıyorum, bunlarla ilgili küçük bir iki kutu da koyabilir, insanlara genel olarak bu uğraşa katkıda bulunmaları mesajı verebiliriz. Başka fikirler de üretebiliriz. Bu gece vakti çok parlak fikirler çıkmıyor şahsen benden :)

Seçkin madde üretim sıkıntımıza dönecek olursak, genel ilgisizliğimizin konusu bile her tartışmanın sabit cümlesi, herkesin bildiği bir problem yaşanan bu aktif kullanıcı azlığı. Bunun etkileri tüm tartışmalarda olduğu gibi seçkin içerik oylamalarında da kendini gösteriyor.

Biliyorsunuz, tekrar aktif olduğumdan bu yana Vikipedi'nin gelişimine ivme kazandıracak düzenlemeler üzerinde çalışıyorum. Ancak yapılacak iş çok fazla olduğundan (bir koruma süreci bile 4 tam gün sürmüşken hele) bazı işler, işlemler vakit alıyor. İçerik üretiminin Vikipedi'nin gelişimi için en temel konulardan biri olduğuna kesinlikle inanıyorum, yani daha fazla içerik daha fazla yeni kullanıcı demek, bunun bilincindeyim. Bu nedenle projelerim arasında seçkin içerik üretimine bireysel olarak katkıda bulunmak da vardı zaten. Madem böyle bir sıkıntı var ve bu sıkıntının ana sayfanın işleyişini, yani en önemli sürecimizi sekteye uğratması söz konusu, bu durumda bu işi öne alacağım elbette. Şahsen ben, şahsen, bizzat, kendim, Vikipedi'de her ay seçilen yeni seçkin madde sayısının 5'in altına düşmeyeceğinin taahhütünü veriyorum. Yani diğer bir deyişle, 2010 boyunca seçilecek yeni seçkin madde sayısının 60'ın üzerinde olacağının garantisini veriyorum topluluğa. Gerekirse ayda 5 taneyi kendim çevireceğim/yazacağım, ancak yine de bu seviyenin düşmesine, Vikipedi'nin geriye gitmesine izin vermeyeceğim. Yanlış anlaşılmasın, Vikipedi'nin bireylere bağımlı olmaması, olamayacağı konusundaki görüşleri destekleyenlerdenim, bu nedenle "Yaparım ederim"cilerden olmamaya hep özen göstermişimdir, bu iddiada olanların ciddiye alınmamasına da hak veririm, lakin bana iyi kötü bir güveni olan kullanıcılardan ricam, ana sayfanın kalitesini ve saygınlığını düşürecek bir geri adım atmak yerine, ileriye gideceğimiz bir çözüm üzerinde durmalarıdır.

Tekrar ana sayfaya dönecek olursak; seçkin listelerin de adı geçiyordu ana sayfa için, ancak listelerin pek ana sayfa kumaşından olduğunu düşünmüyorum, ne yalan söyliyim. Liste, ister istemez hantallık ihtiva eden, kullanıcının ilgisini çok uzun süre çekemeyecek bir içerik türü. Bu nedenle listelerin sergilenmesini VP:Sİ sayfasına bırakma taraftarıyım.

Ben ana sayfada tek bir haftanın seçkin maddesi bulunmasını, günün maddelerinin kaldırılmasını, bunları biliyor muydunuz kutusu eklenmesini, tarihte bugünün korunmasını, resmin en.wp'deki gibi alta tam genişlikte olacak şekilde taşınmasını, güncel olaylar seçeneğinin değerlendirilip toplulukça tartışılmasını ve önümüzdeki 6 ay içerisinde portalların gelişimi adına somut adımlar atabilirsek bunların da ana sayfaya eklenmesini savunuyor, destekliyor, öneriyorum. Bildiğiniz gibi ana sayfa da VP:Sİ sayfası da yapı olarak portal, bu gibi okuyucunun ilgisini çekecek ikinci en önemli içerik türü de portallar kanımca. Portallarla uğraşan değerli arkadaşlarımız var, biraz cila ile "ayın portalı" da oluşturabiliriz seçkin portal seçerek, portal listesi de verebiliriz. Liste vermek için on tane iyi kötü portal gerekeceği için ayın portalı ideal olacaktır şahsen. Seçkin portallığa çok yakın portallarımız var şu an, otomasyonu sağlamaları adına desteğe ihtiyaç duyuyorlarsa da elimden geleni yapmaya hazırım şahsen.

İşleyiş ve süreçler hakkında düzeltilebileceğini düşündüğüm konularla ilgili eleştirilerimi paylaştım bu yazımda, eleştirilerimin asla kişilere yönelik olmadığının tekrar altını çizmem gerekiyor. Belirttiğim hususları projeye yararları açısından değerlendirmenizi rica ediyor, seçkinliğe halel getirmeyecek bir çözüm üzerinde fikir birliğine varılmasını umuyorum.

Sevgilerim ve özgür içeriğin gelişimine yönelik adım atan herkese duyduğum şükranlarımla

Vito Genovese 21:15, 26 Kasım 2009 (UTC)

  • Ana sayfaya ve SM üretimi meselesine kafa yormuş olmam dolayısıyla, son gelişmeleri çok yakından takip edemediysem de katkıda bulunmak istedim tartışmaya. İnfoCan'ın önerisi, ileride cidden sıkıntıya düşersek değerlendirilmeli bence. Şu anda çıkmış SMleri tekrarlamak için erken bence, yeni ana sayfa düzenine Haziran 2008'de heçtiğimiz düşünülecek olursa. Kaliteyi düşürmemek adına makul bir öneri olsa da, Vito'nun söylediklerine, özellikle de "standartlarımızı aşağıya çekmek" konusundaki itirazına katılıyorum. Öte yandan SM üretimi sürekliliği (Vito vurgulamış olsa da bir kez daha altı çizilmeli) bireylere değil, topluluğa bağlı olmalı. Bazı alanlarda SM üretimimiz çok düşük ya da hiç yok. Konuları çeşitlendirmek ve ana sayfayı renklendirmek gerek. Bu noktada "Bunları biliyor muydunuz?" meselesine çok sıcak bakmadığımı söylemeliyim. Açıkçası "Tarihte bugün" sayfaları da hiç içime sinmiyor, büyük bir emek ve özveriyle hazırlanmış olsa da. Çünkü fazla Türk ve Türkiye merkezli. Amacım hazırlayanları eleştirmek değil, toplulukta bazı şeyler oturmamışsa, bunun o sayfalara da yansıması kaçınılmaz. Ancak hal böyleyken, yalnızca Türkleri ya da Türkiye'yi ilgilendiren ve dünyaya hiçbir şey söylemeyen gelişmelerin ana sayfaya çıkartılması, TBA'dan milim taviz verilmemesi gerektiğini düşünen beni rahatsız ediyor. (Okuyucularımızın çoğu T.C. vatandaşı olabilir, aksini iddia edecek değilim. Ancak bu ansiklopediyi okuyucuların milliyeti belirlememeli.) Dolayısıyla hazırlanacak bir "Bunları biliyor muydunuz?" bölümünün de aynı sorunları taşıyacağından kaygılıyım. Toparlarsam, "Bunları biliyor muydunuz?" için bence topluluk yeterince olgunlaşmış ve TBA'yı sindirmiş değil. SM üretim hızımız artar ve yeterli düzeye ulaşırsa eskileri çıkartmaya gerek kalmaz. Ancak Vito gibi söz de veremiyorum. Ana sayfayı renklendirmek kesinlikle amaçlarımız arasında olmalı, ancak politika ihlallerine ilişkin kaygılarımız hep ilk sırada yer almalı. Son söz olarak, SM projeleri için kapısı çaldığımda katılsın katılmasın, konuya olumlu yaklaşan tüm kullanıcılara teşekkür ederim. Umarım projelerinizin devamı gelir. --yabancım 12:26, 27 Kasım 2009 (UTC)
  • SM üretiminde sıkıntılar olduğunu kabul etmekle birlikte problemin sadece SM üretiminde olduğunu düşünmüyorum: Şu anda genel bir madde üretimi sıkıntısı var. Aktif kullanıcı sayısı az ve aktif kullanıcıların büyük çoğunluğu da vandallarla mücadeleye ya da çeşitli konularda çıkan tartışmalar konusuna eğiliyor/eğilmek zorunda kalıyor. Her maddenin seçkin olması gerekmiyor üstelik 100.000'i geçen madde sayısına bakıldığında günün maddesi olabilecek kalitede çalışmalara nadir rastlanmasının da büyük bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bazen okumak ve öğrenmek için yeni açılan maddelere bakıyorum ve böyle durumlarda gerçekten dişe dokunur çok az maddeye rastlıyorum. Taslak şeklinde açılan maddelere bir itirazım yok ama eğer gün içerisinde yeni açılan maddelere bakarsanız çoğunluğunun taslak şeklinde açıldığını görebilirsiniz. Bu da Viki'nin bir diğer gizli büyük problemi. SR, SM ve KM projelerinin/çalışmalarının da bu taslak yoğunluğunu arttırdığını gözlemliyorum. Oysa, örneğin bir SM'ye sadece madde olarak değil maddeler bazında yaklaşırsak belki de ana sayfa ile ilgili problemin büyük bir kısmı çözümlenmiş olacak. Herhangi bir SM çalışmasında ortalama 20-30 arasında yeni madde oluşturulması gerekiyor. Bunlardan 15 tanesini taslak değil de "Günün Maddesi" olacak seviyede ve kalitede oluştursak daha iyi olmaz mı? Ya da bir SR teklifimiz varsa o SR'nin geçtiği maddeleri gerçekten adam etmeyi ve düzgün hale getirmeyi hedeflesek SR'nin de seçkinliğine seçkinlik katılmaz mı? SM çalışması çok zor ve uzun bir süreç olabiliyor. SM'lerin arttırılması ile ilgili projeleri destekliyorum. Ama bu işe girişecek vakti olmayan kullanıcılar da kendilerine SM hedefi değil de okunabilir, eli yüzü düzgün madde oluşturma hedefi verse hoş olmaz mı? Bu tarz bir maddenin çevrilmesi ya da hazırlanması 2-3 saatlik bir zaman gerektiriyor. Aktif kullanıcıların harcayacakları zamana göre "Haftada bir (iki, üç...) GM olabilecek seviyede madde hazırlayacağım ya da taslağı adam edeceğim" dese bu sırada da SM, SR, SL üzerine çalışanlar yan maddelerde biraz daha özenli olsalar sıkıntılar geçmişte kalacaktır. Ben, en azından şu satırları okuyan herkesin haftada 2 saatlerini böyle bir madde hazırlamaya da verebileceğine inanıyorum. Tartışmalar ve vandallar hep olacaktır. Arada ilgiyi maddelere yöneltmek, insana aslında neden burada olduğunu hatırlatması açısından çok güzel bir nefes alma aracı. Güzelonlu (mesaj) 23:50, 27 Kasım 2009 (UTC)
  • Güzelonlu'unun işaret ettiği sorunun bir çözümü aslında Vito'nun önerilerinden birinde yatıyor. İng. Wiki'deki "bunları biliyor muydunuz?" (Did you know?) köşesinin temel fonksiyonu, yeni maddeler üretilmesini teşvik etmek. "Bunları biliyor muydunuz?"a konacak bir bilginizin seçilmesi için son beş gün içinde ya yeni yaratılmış, ya da büyüklüğü en az 5 kat büyütülmüş bir maddeniz olması gerekiyor. Ayrıca, maddenin nesir kısmı (yani tablolar, referanslar, bilgi kutusu filan hariç) en az 1500 harften oluşmalı ve belirtilen "biliyor muydunuz?" bilgisinin kaynakçası maddede belirtilmiş olmalı. Biz de tam bu özellikte maddeler istemiyor muyuz? İşin koordinasyonunun çoğu hizmetli olmayan gönüllülerce yürütülebiliyor. Eğer birkaç kişi bunun sorumluluğunu paylaşmayı kabul ederse bunu uygulayalım derim ben.--İnfoCan 20:20, 28 Kasım 2009 (UTC)
  • Seçkin maddeler konusuna gelince, henüz kullanılmamış şu anda 16 seçkin maddemiz var [13], birkaç gün sonra kapatılacak Ekim+Kasım ayı adaylıklarından da 4 kadar yeni aday çıkacak gibi görünüyor; bunlar ocaktan itibaren kullanılmaya başlanacak (aralık ayının programı hazır). Yani halen yaklaşık 20 haftalık bir depomuz var. Bu depodaki madde sayısı 10'a düşerse yukarıda belirttiğim alternatifi (iki haftada bir en eski SM'lerden birini tekrar kullanmayı) uygulamaya başlamak istiyorum, eğer o zamana kadar başka bir çözüm önerilmemişse. (10 sayısını seçmemin nedeni, bir sonraki ayın programını yaparken konularda belli bir çeşitlilik sunabilmek için tamponda esneklik bırakmaktır.) Yani, eğer yeni SM üretme hızımız şimdiye kadarki gibi ortalama ayda 2 seviyesinde giderse, yaklaşık 5 ay sonra en eski SM'leri tekrar kullanma noktasına geleceğiz demektir. Kısacası, SM üretim sorununa çözüm bulmak için ocaktan itibaren yaklaşık 5 aylık bir süremiz (yaklaşık Mayıs 2010 sonuna kadar) var. Bu plan topluluk için makul mudur? --İnfoCan 20:20, 28 Kasım 2009 (UTC)

"Biliyor muydunuz?" olayına sıcak bakmana sevindim İnfoCan. SM konusunda da senin önerini tam anlamıyla bir acil durum çözümü olarak görmemiz gerektiği inancındayım. 10 madde kalmış olması 2,5 aylık yedeğimiz olması anlamına geliyor ki, bu acil durum çözümüne başvurulmayacak kadar uzun bir süre. Dediğim gibi seçkinlikten feragata kesinlikle karşı olsam da, eğer gerçek anlamda bir acil durum söz konusu olursa elbette bu tür bir adım atmamız gerekecek (ancak bunun olmasına izin vermeyeceğim, tekrar belirtmiş olayım). Bu yüzden eğer acil durum planına başvurulacak zamanın adını koyuyorsak ben 4 madde kalmış olmasını kriter olarak belirlemekten yanayım, zira 4 tane seçkin maddemiz kaldığında bu yöntemi uygulamamız, eğer senin önerdiğin gibi iki haftada bir eskilerden bir SM'yi çıkaracaksak ana sayfaya, 8 haftalık süre verir bize. Yani önerdiğin acil durum planı kalan içeriğin bize sağladığı süreyi ikiye katlıyor bir anlamda. 1 ayımız kaldığında bu sürenin 2 aya çıkarılması yeterli bir acil durum önlemi olacaktır bana kalırsa. Çeşitlilik endişeleriyle 10 sayısını seçtiğinden bahsetmişsin, belirttiğim gibi ben konu ayrımı gütmeden SM çevireceğim, bu nedenle her türlü madde isteğini memnuniyetle karşılarım açıkçası. Eksik olduğumuz bir alan görüyorsanız bana bildirmenizi rica ediyorum, bu çağrım tüm topluluğa elbette.

Bu vesileyle sevgili Güzenonlu'nun yazdıklarına da cevap vereyim. Söylediklerine katılıyorum, hatta bu vesiyleyle SM alanında gösterdiğin olağanüstü çalışmaların için sana yürekten teşekkür ediyor, minnet duyuyorum. Yan maddeler konusundaki endişende haklısın kesinlikle, ancak (en azından ben) sistemin işleyişinin tehlikeye girmesi nedeniyle bir destek hareketi olarak girişeceğim bu işte çok büyük ihtimalle yan maddelerde çok umut vaat edici bir performans ortaya koyamayacağım ve aşağı yukarı 10 cümleden öteye gidemeyeceğim. Aslına bakılırsa yeni maddeler sürüsüne bereket, ancak çok azı hızlı silme kriterlerinden kendini kurtarabiliyor, kurtaranlar içinde de taslak madde kriterlerini kıl payı sağlayarak Vikipedi'de kalmayı başaran maddelerin hatırı sayılır bir oranı var. Yani bir bakıma bir seçkin maddemiz olması için yanında (atıyorum) 20 tane taslak madde girilmesini kabul edilebilir bir feragat olarak görme eğilimindeyim. Genel olarak aktif kullanıcıları parmakla sayabilecek hale geldiğimiz bugünlerde "1, 0'dan iyidir" diye düşünüyorum ister istemez.

Bir gün arkama yaslanıp seçkin maddeleri senin gibi kendim üretebileceğim günlerin hayaliyle yaşıyorum :(

Vito Genovese 21:02, 28 Kasım 2009 (UTC)

  • Doğru, Bunları Biliyor Musunuz? bölümünün olmaması çok kötü :(. Bu bölüm 10.000'den daha az Vikipedilerde bile var. Bunları Biliyor Musunuz'un yanı sıra Vikihaber de olsa çok iyi olur çünkü Türkçe Vikihaber açıldı. Oradan seçilmiş başlıklardan diğer vikipedilerdeki gibi ana sayfaya ekleyebiliriz :). Bu sayede niteliğimiz daha fazla olur.--FinlandiyalıИлети 07:56, 29 Kasım 2009 (UTC)
  • Birde SR'lere video görüntüleride dahil olmalıdır.--FinlandiyalıИлети 12:33, 29 Kasım 2009 (UTC)

Oturdum üşenmeden okudum hepsini. Ben de katılıyorum söylenenlerin bir bölümüne. Çok vahim bir madde üretimi darboğazındayız bence de -seçkin ya da değil-. Seçkin içerik sistemimize de ilginin çok azalmış olduğunu görüyorum. SR, SM, ve SL adayları ilgisizlikten kan ağlıyor. Ben açıkçası eski SM'lerin yeniden anasayfaya çıkartacak kadar büyük bir sıkıntı içinde olduğumuzu düşünmüyorum yine de. Olsak bile çevirilerle "zoraki" sm'ler yaratabileceğimizi düşünüyorum. allah göstermesin tabii o günleri.

Anasayfada 2+1 madde düzeni konusunun iç yüzüne değinmiş vito. tam anlamıyla okuyucuyu doyuran bir sm çıkartmak varken anasayfaya, okuyucuya ekmeğini yemeğin buğusuna tut demek oluyor günün maddeleri. tam anlamıyla doygunluk vermeksizin.... Ayrıca ben de, bunları biliyor musunuz gibi bir yeni bölümün Vikipedi'ye yepyeni, taptaze bir soluk getireceğine inanıyorum. İngilizce vikipedi'deki gibi karmaşık bir sisteme gerek de yok bence. bir vikiproje ile yürütülür. yeni maddelerin yanı sıra, eski maddeler taranarak, ya da var olan maddelere yeni cümleler ekleyerek de bunları biliyor musunuz yürütülebilir.

Güncel olaylar bölümü oluşturmak konusunda ise çekincilerim var henüz. aktif kullanıcı sayısı yeterli midir? güncellenme sıklığı sağlıklı yürütülebilecek midir. Tarihte bugün bölümünde bile Türkiye ağırlığı bunca hissedilebilirken haber bölümünü kotarabilir miyiz biz? hadi diyelim ki gözümüzü karartıp yaptık, az sayıda aktif kullanıcının ilgisini de buna gömersek madde ve sd devriyeliği işi uzun vadede aksamayacak mıdır. haber bölümünü riskli görüyorum. hemen hemen her haber için bir anamadde açmak zorunda kalıncak. ya da bu haberlerin bağlantı verdiği maddeler ne alemde bunu biliyor muyuz? çok tehlikli. açılması yönünde bir eğilim varsa toplulukta gelin deneme sürecine sokalım kendimizi.

Tarihte bugünün ise takvim yapraği havasından kurtarılması gerekiyor bence. İngilizce viki'deki tasarımı beğeniyle takip ediyorum ben. Herhangi bir kimsenin ölüm ve özellikle doğumunun beni ve pekçok kimseyi hiç mi hiç ilgilendirmediğini iddia ediyorum. suikastlar sıradışı ölümler kayıtsız kalınamayacak ölümler hariç tabii.. ABD'li aktör Cary Grant'ın bıgün öldüğünü öğrendiniz de ne oldu? Bunların yerine ingilce viki'de olduğu gibi yalnızca önemli olayların kullanılması bilgi verme misyonumuza katkıda bulunacaktır.

Özellikle Viki'nin karalanmaya çalışıldığı, kötü izleniminin arttığı şu günlerde... Dün gece habertük'te yayınlanan tarihin arka odası adlı programda Murat Bardakçı verdi veriştirdi Vikiye. yanlış çeviri yüzünden ya da vandalizm yüzünden cezayir doğumlu ünlüye cezayirli dendiği için maddede, demediğini komadı. İnteret ve genel kültürle içlidışlı bir kitleye hitap eden böyle bir programda bunları duymak üzdü beni. Birtakım insanların kafasında da işte böyle bir imajımız var. Anasayfa bizim vitrinimiz ve onu olabildiğince iyi kullanmalıyız. Tarihte bugünün korunup bunları biliyor musunuz eklenmesi ilgiyi artırır. denemeye değer. önce bir aday oluşturma sürecine falan girilir.....

Ayrıca şu konuda bir öneri getirmek istiyorum. Vito'nun dediği gibi Seçkin Portallar oluşturup bir SP listesi vermek yerine sol sütunda bir bağlantı ve haftanın SR'sinin ve SM'sinin altındaki ufak yazıya ek olarak küçük bir bölümle/kutucukla Seçkin içeriğin SR, SM, SL, SP olarak anasayfada pazarlanması gerek diye düşünüyorum. olmadı anasayfanın en altındaki tıklamalı kutuya bir ek sekme bile koyulabilir.

Şu an kendi bilgisayarımda olmadığım için buları söylemekle yetiniyorum. Tartışmanın gidişatına göre yeni fikirler sunacağım :D Teşekkürler. --Stambouliote ileti 17:19, 29 Kasım 2009 (UTC)

  • Ana sayfanın düzeni nasıl olursa olsun hepimiz bir madde sıkıntısı içinde olunduğunda hemfikiriz. Ana sayfada günün maddeleri de kalsa Bunları biliyor musunuz diye bir bölüm de eklense bu kısımların asıl önemli kısımları onları besleyecek maddelerin olmasıdır. "Bunları biliyor musunuz?" gibi bir kısmın olmasını ben ya da başka kullanıcılar tarafından yürekten istenebilir ama yürekten istemek maalesef ki yetmiyor. Böyle bir kısmın altını doldurmak için çalışma/proje başlatıldığında bu projelerde aktif olarak çalışacak ve büyük zaman harcayacak gönüllülere ihtiyaç var. Türkçe Viki'den daha az maddeye sahip vikilerde bu kısmın bulunmasını çok önemli bir kriter olarak görmüyorum. İçeriksiz bir yenilik yapmaktansa yapılmamasını tercih ederim (Yapılmasın demiyorum fakat "yapılacak" denirse taşın altına elini sokacak kullanıcıların olması gerektiğini ve bu işe başlamadan önce uzun süre bölümü ayakta tutacak içerik yaratılmasının önşart olduğunu söylüyorum). Bu arada Yabancı'nın değindiği yerelleşme problemine de dikkat etmek de büyük fayda var. Okunduğunda insana fikir veren, derli toplu ve bir/iki paragraftan öteye gidebilen Viki maddelerine ihtiyaç var. Daha önce belirttiğim gibi özellikle de başka projeler üzerinde çalışmayan her kullanıcı biraz vaktini ayırarak bu tarz maddeler oluşturabilir ve Vikipedi'yi zenginleştirebilir. Bu işin illa bir projeyle yapılması gerektiği gibi bir düşüncem yok ama bu sonucu ortaya çıkartacak projeleri desteklerim. Öte yandan Vito Genovese SM işinde kolaylıklar dilerim, isteğini ve çabanı gönülden destekliyorum. Şu anda birkaç haftalık çalışmalarla SM olabilecek beş altı maddeyi hemen sayabilecek olduğumdan SM probleminin de bir grup kullanıcının ilgisiyle çözülebileceğine dair inancım var, umarım yanılmıyorumdur (örneğin Hamlet'i seçkin görmeyi çok isterim). Güzelonlu (mesaj) 21:59, 29 Kasım 2009 (UTC)

İlgilenen arkadaşların ve SDD'lerin dikkatine[kaynağı değiştir]

Yönetmenlik[kaynağı değiştir]

Seçkin Portallar[kaynağı değiştir]

Seçkin portal adaylarımız olduğu halde, ne yazık ki, halen topluluk tarafından kabul görmüş kriterlerimiz yok. Vikipedi:Seçkin portal nedir? sayfasını çok önceleri taslak olarak hazırlamıştım, ardından Kullanıcı:Mızrak tarafından köy çeşmesine de taşınmıştı bu konu ama ilgi görmemişti. Şimdi aktif vikipedist sayımızın nispeten daha fazla olduğu bugünlerde konuyu tekrar köy çeşmesine taşıma ihtiyacı duydum. Vikipedi:Seçkin portal nedir? sayfasını tartışarak son haline getirmemizin aciliyet arz eden önemli bir konu olduğuna dair inancımı da belirtmek isterim. Saygılar--Merube 89msj 15:02, 11 Ekim 2009 (UTC)

  • Türkçe Vikipedi'de çok fazla portalın olmayışından dolayı, şu an belirtilen kriterlerin yeterli olduğunu düşünüyorum. Zaten belirtilen hususlar da temel ölçütleri belirlemektedir. Belki seçkin portallarımız olunca portallara ilgi de artar-kim bilir. - Hedda Gabler 15:29, 11 Ekim 2009 (UTC)
  • Hazırlanan seçkin portal kriterleri İng. viki'nin kriterleriyle asıl olarak aynı. Kriterler bu haliyle ing. viki'de kabul görmüştür ve hâlâ kullanılmaktadır. Kriterlerin bizim de kullanmamız için yeterli olduğunu düşünüyorum.-- Serhan+tr 18:07, 11 Ekim 2009 (UTC)
  • Belirtilen kriterler kalmalıdır. Ayrıca yeterli seçkin portalımızda olduğunda Rusça ve Hollandaca Vikipedilerdeki gibi ana sayfa ayın seçkin portalı diye bir kutucuk oluşturup ana sayfaya yerleştirebiliriz. Ayrıca ayın seçkin portalı kutucuğuna ana portalları ve onun da altına portal listesi de eklenebilir.--FinlandiyalımEsAj 11:08, 13 Ekim 2009 (UTC)
  • Bence de kriterler kalmalı, ve artık portalları seçkin hale getirmeliyiz.Ayrıca Finlandiyalı haklı seçkin madde ve resim gibi portalı da koyabiliriz.Ben elimden geldiğince Tıp,Askeriye,Osmanlı ve İslam portallarını güncellemeye çalışıyorum.Alt portallar da gelişmeli Örneğin Tarih Portalını Akhilleus (hiç görünmüyor) kurdu.Osmanlı da alt portalı ancak Daha da gelişmesi lazım.Örneğin, Finlandiyalı'nın hazırladığı SSCB Portalı çok güzel,en kısa sürede aday olup projesi kurulursa seçkin portal olabilir ve Tarihle ilgili alt portal olur.Ayrıca şu anlarda aday olan Atatürk Portalı da güzel.Yani şuanki 38 portaldan 4 veya 5'1 seçkin portal düzeyinde,ayrıca seçkin portalımız olursa portallara ilgide artar.Örneğin ben kayıt olduktan ancak 1.5 ay sonra farkettim Portalları.Neden? Anasayfada yok.Şeçkin portallar dışında Portallar da anasayfaya konmalı--***Osmanlı98***İyi vikilemeler***| 10:03, 31 Ekim 2009 (UTC)

Seçkin içerik sistemini zamanında Vikipedi'ye uyarlarken portalın da dahil olduğu birkaç alt dalı kasıtlı olarak uyarlamanın dışında bırakmıştım. Neden? Çünkü o zamanlar (Ocak 2007) portal anlamında Vikipedi'nin hali içler acısıydı. Ne yazık ki şu anda da durumda değişiklik yok. Hevesli birkaç kullanıcımız var, bunlardan bazıları da benim üzerimde yorum yapanlar. Ancak şu çok açık. Ne kadar hevesli de olunsa portallar tek kişinin çabasıyla dönmüyor. Şimdi bir portalı uğraşıp seçkin hale getirse bile herhangi bir kullanıcı, sonrasında o kullanıcının aktif olamadığı bir dönemde ister istemez portal belki de hızlı silinebilecek hale gelebiliyor.

Bu nedenle aktif bir portal faaliyetine sahip bir proje olabilmemiz için öncelikle başka çözümler üreterek nitelikli kullanıcı sayımızı artırmamız lazım. Hatta bu sayıyı Vikipedi tarihinde şu ana kadar ulaşamadığımız bir sayıya çekmemiz lazım. Zira proje 5 senedir aktif, seçkin içerik sistemi 3. senesini tamamlamak üzere, lakin portalların olması gereken seviyeyi yakalaması için en az bir 2 sene öngörüyorum ben, o da Vikipedi geneline yayılan ve nitelikli kullanıcı sayısını artıracak bazı adımları atarsak.

Bu arada portalın aktifliğini açmak istiyorum biraz. Vikipedi:Seçkin içerik sayfası temelinde bir portaldır mesela. Bu sayfa gibi işleyecek, düzenli olarak maddeleri, resimleri, listeleri değişiklik gösterecek ve ziyaretçilere farklı ziyaretlerde farklı içerik sunacak portallar asıl olması gerekenler.

Aslında şu an tek bir seçkin portalımız bile olmadığı ve portalın seçkinliğini sürdürmemiz çok çok çok zor olduğu için, en azından bu seviyeyi yakalayana dek portalların seçkin içerik sisteminde gizli hale getirilmesini öneriyorum. Çıkarılmasını değil, gizli hale getirilmesini, yani kodun gizlenmesini.

Sonuçta burayı ziyaret edenlere en üst düzey işlerimizi sunduğumuz bir sayfadan söz ediyoruz ve stoklarımızda bulunmayan bir ürün için vitrinde boş duracak bir yeri sabit tutma fikrine ısınabilmiş değilim.

Onun dışında kriterler açısından bir sorun görmüyorum. İngilizce'den çevrilmiş anladığım kadarıyla, tüm sistem öyle oluştu zaten. O açıdan bir sorun yok. Lakin yukarıda belirttiğim diğer hususlar itibariyle kendimizi biraz makyajlamamız gerektiği inancındayım.

Bu konuda kim ne düşünüyor?

Vito Genovese 10:25, 31 Ekim 2009 (UTC)

  • Doğru portallara sahip çıkmak gerekiyor. Birde Vikipedi:Portal/Kılavuz sayfasının açılması gerekiyor. Ve yeni açılan portalları Vikipedi:Portal listesi'ne ve Vikipedi:Portal/Dizin'e de koymalıyız. Vikipedi:Portal listesi sayfasının da düzenlenmesi gerekiyor. Vikipedi:Portal listesinin adının Portal:Ana Sayfa olarak değiştirilmesi gerek. Diğer Vikipedilerde de böyle. Bu bir portal değil ama portalların gösterildiği yer olabilir. Birde Vikiproje:Portal'ı açmak gerek.-FinlandiyalıИлети 14:15, 7 Kasım 2009 (UTC)
Portalların sürekliliğini sağlamak büyük bir sıkıntı gerçekten de. Açıkçası ben bu nedenle portalların anasayfada görüntülenmesine sıcak bakmıyorum. Sadece seçkin portallar sayfasında sergilenmesini en temizi, en azından şimdilik. Seçkin içerik sayfasından çıkarma konusunda ise temelde Vito'ya katılıyorum. Tek fark şu anda SP adaylarımız var, aslında kriter sayfası olmadan çook önceleri olan adaylar dahi var. O nedenle viki okuyucularının yorum yapabilmeleri için sayfayı farketmeleri gerektiğinden, gizli koda almayı adaylar sonuçlanıncaya kadar ertelemeliyiz bence. Eğer olumsuz sonuçlanırsa gizli koda alınması fikrine katılıyorum, sonuçta 0 adet seçkin portalımız vardır diyecek bir sayfayı lanse etmek, tabirimi mazur görün ama, biraz saçma. Kriterler konusunda Türkçe vikiye göre makyajlamamız gereken yerler var mıdır? Mütabık mıyız kriterler hususunda acaba? İyi vikiler--Merube 89msj 17:36, 25 Kasım 2009 (UTC)

Futbol, Basketbol ve Voleybol gibi Türkiye'de popüler olan spor dallarının kulüplerinin KD'liği[kaynağı değiştir]

Belki basketbol ve volybol konusunda pek bir sorun yaşamasak da, futbol hakkında bir yönetmelik kararı verirken bu sporları da kapsamalıyız diye düşündüm. Pazariçi Köprülüspor gibi profesyonel liglerde (Süper Lig, 1., 2., 3. Ligler ve eskilerden 1959 öncesi İstanbul, Ankara ve İzmir ligleri gibi) mücadele etmemiş futbol kulüplerinin Vikipedi'de yer almasının KD olmadığını düşündüğümden Ağustos ayında aday gösterdiğim Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Kocaalispor sayfasında görüldüğü gibi, bu tip maddelerin silinmesi yönünde karar verilmiştir. Ancak, yine de profesyonel liglerde mücadele etmemiş Ardahanspor'u ısrarla Vikipedi'de yazmaya çalışan biri ve Pazariçi Köprülüspor'un kalması gerektiğini söyleyen kullanıcılarla anlaşmazlıklar çıkabilmektedir. Burada Kayda Değerlik yönergelerine bunların da eklenmesini talep ediyorum. Gelecekte çıkabilecek anlaşmazlıklar için eski SAM oylamasının yeterli olmayabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle Vikipedi'nin artık böyle bir yönergeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.--вяí¢αи76ileti 11:59, 15 Kasım 2009 (UTC)

Bu konuda yönergede bir muğlaklık görmüyorum şahsen. Profesyonel olmamışsa kulüp direkt M6'dan silinir, hatta Pazariçi Köprülüspor'u bu tartışmadan önce görseydim direkt silerdim.--Vito Genovese 12:19, 15 Kasım 2009 (UTC)
Futbolla pek aram yok. Yine her maddeye aynı kriterler uygulanması gerektiği için bu da silinsin. Yönetmenlik somut oldukça o kadar iyidir. Bence profesyonel liglerde .... mücadele etmemiş cümlesi de eklenirse iyi olacaktır. Takabeg ileti 12:28, 15 Kasım 2009 (UTC)
Eğer Vikipedi:Silinmeye aday maddeler/Kocaalispor oylaması yeterliyse sorun yok, ancak yeterli değilse o cümleyi Vikipedi:Kayda değerlik (organizasyonlar ve şirketler) sayfasına ekleyebilir miyiz acaba?--вяí¢αи76ileti 13:34, 15 Kasım 2009 (UTC)
  • Ben de futbolla, hatta diğer spor dallarıyla da çok ilgili değilim, ama her okulun ansiklopedik olamayacağı gibi, her takımın, kulübün de ansiklopedik olamayacağı kanısındayım. Yönergeler açık ve net.  Levent İleti Katkılar   17:33, 15 Kasım 2009 (UTC)
Eklenmekte fayda var ve zarar yoktur. Öyle ise eklensin. Takabeg ileti 05:35, 16 Kasım 2009 (UTC)
  • Kayda değerlik (organizasyonlar ve şirketler) yönergesinin sportif amaçlı olmayan ticari ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için yeterli olsada spor kulüpleri için tam açıklayıcı olduğunu düşünmüyorum. Vikipedi'de başta maddeler arasında sportif ligler, kulüpler, turnuvalar ve yönetim organizasyonları bulunuyor. Şirketler açısında KD niteliği nettir, fakat spor takımları açısından bazen kullanıcılara soru işaretleri bırakıyor. Maddelerin değerlendirmesinin daha doğru yapılabilmesi ve daha kapsamlı bir KD niteliği açısından Kayda değerlik (spor kuruluşları) ya da başka bir isimde yönerge hazırlamamız doğru olabilir.
  • Kulüplerde öncelikli olarak profesyonellik aranması fikrinde katılıyorum. Her amatör ve bölgesel takım KD değildir, fakat hakkında yayınlanmış bağımsız ikincil ve üçüncül içerikler varsa ayrıca en üst ulusal liglerinde mücadele etmişse (San Marino, Andorra gibi bazı küçük ülkelerde üst lig kulüpleri amatör fakat uluslararası alanda karşılaşmalara çıkıyor.) kayda değerdir diye düşünüyorum. --muratsahinileti 17:48, 16 Kasım 2009 (UTC)
  • Profesyonellik, yani kâr amacı gütmek, neden kayda değerliğin belirleyicisi olsun? Profesyonel olup kayda değer olmayan takımlar olamaz mı (neyse parası, üç-beş söyleyin, ben de 11 kişiye maaş bağlayacağım, adı da İnfoCan-spor olacak!)? Amatör olup kayda değer olan takım olamaz mı? Bence kayda değerliğin en temel belirleyicisi hakkında bağımsız, güvenilir yayın organları tarafından yazılmış olmak olmalı. --İnfoCan 20:52, 16 Kasım 2009 (UTC)