Vikipedi:Yeni kullanıcılara destek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi, özgür ansiklopedi, bugüne kadar gönüllü kullanıcıların katkılarıyla tek sayılı ve kısır maddeli halinden yüzbinlerce editten geçerek şimdiki haline gelmiştir. Her yeni kullanıcı, potansiyel profesyonel bir editördür. Wiki yazılımı buna olanak tanımaktadır.

Eski ve az da olsa deneyimli kullanıcıların, yeni kayıt olmuş kullanıcılara bilgileri dahilinde her tür yardım ve bilgiyi sağlaması, moral takviyesi, yol göstermeleri, gerektiğinde kendilerinden daha eski/deneyimli kullanıcılara ya da hizmetlilere yönlendirmeleri, gerek viki ruhuna uygunluk (özgürce paylaşılan bilginin çoğalacağı), gerekse yeni kullanıcının kazanılması yolunda atılabilecek önemli bir adımdır.

Bu noktada anonim kullanıcı katkılarını da göz ardı etmemek gerekmektedir. Yanı sıra yeni gelenlere çekinmemeleri gerektiğini özellikle belirttikten sonra, (merdiven altındaki bir çay ocağından tutun, düzenli bir askeri tugaya kadar her yerde olduğu gibi), Vikipedi'nin de belirli kuralları olduğunu yeri geldiğinde anımsatmakla başlamak, {{Gezinti}}, {{Devriyeol}} ya da varsa farklı {{Anonim Hoşgeldin}} vb. şablonları kullanmak, daha da iyisi, o kullanıcının katkılarını ya da sorularını irdeledikten sonra, ona zaman ayırıp yardımcı olmaya çalışmak izlenebilecek doğru ve gerekli bir yoldur. Unutmamalı; her yeni kullanıcı, ilerde potansiyel iyi bir editör, hizmetli, bürokrat vb.. olabilir, onlarca, yüzlerce madde ekleyebilir. Kazanılan her yeni vikipedist, geçmişinde yaşadığı gibi birçok vikipedist kazanarak Türkçe özgür ansiklopedinin katlanarak büyüyen gelişimi için büyük katkılar sağlıyor demektir.

Bu konuda atılabilecek adımlar; ileti, oylama gibi yerlerde imza kullanımından başlayarak, "Yeni kullanıcıları ısırmayınız sayfasında da belirtildiği gibi;

  1. Diyaloglarda keskin ifadelerden kaçınmak (berbat, aptal, gerizekalı, kötü, vs. gibi kelimeler ve ünlem işaretleri).
  2. Yeni gelenin yaklaşımı ve üslubu karşısında ağırdan almak,
  3. Yanıtlarda ölçülü olmak,
  4. Herhangi bir durum veya şart altında, başkalarının yaptıklarını ya da yapmadıklarını sıcakkanlılıkla kabullenmek,
  5. Farklılıkları hoşgörmek ve uzlaşmacı tutum sergileyerek sabrınızın sınırlarını zorlamak,
  6. Sorunların çözümünde aktif rol almaya istekli olmak vb..

konularındaki hassaslığınızı sergileyip, şablon kullanımları, dil çevirileri gibi elinizden geldiğince her konuda yeni kullanıcılara destek olabilirsiniz.