Vikipedi:Köy çeşmesi/2009/Temmuz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstekler[kaynağı değiştir]

Kaliteli Resimler[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de de bir Kaliteli Rasimler sayfası olmasını öneririm. Aynı Wikimedia Commons'daki gibi. Kaliteli Resimler başka hiç bir Vikipedi'de yok. Yani bu Kaliteli Resimler'i ilk Türkçe Vikipedi'nin başlatmasını önerdiğim anlamına geliyor. Kaliteli Rasimler, Seçkin Resimler'e benzeyecek ancak sadece kuralları ve kriterleri farklı olacak. Öncelikle resmin Kaliteli rasim olabilmesi için SR olmaması, en az 1000 piksel genişliğinde olması, göze güzel görünmesi, grenli olmaması ve telif ile alakalı hiç bir sorunu olmaması gerekiyor. Bu şartlar hareketli resimler ve animasyonlarda önemin yitirir. Bunların dışında aşağıda listelenen üç kriterden en az birini sağlaması gerekiyor.

  • Resimlerin çok farklı bir özelliği bulunmalı. Anı iyi yakalamak, ışık veya renk kompozisyonunun çok iyi olması ve/veya eşsiz bir bakış açısndan çekilmiş olması gibi.
  • Resimler konusunu çok iyi anlatmalı. Açıklamak gerekirse, resimdeki canlı, yer, nesne ya da binanın nasıl göründüğü resimden hemen anlaşılabilmeli
  • Resmin yaratılabilmesi için çok emek veya özel ekipman olması gereklidir. Resmin haraketli resim, animasyon veya mikroskobik resim olması gerklidir. Bu imzasız yazı Kaan 123 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Hayır, ben böyle bir şeye karşıyım, kusura bakmayın. Bence resimler sadece ya seçkin olmalı ya da olmamalı. Diğer bir birime hiç gerek görmüyorum. Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 16:36, 1 Temmuz 2009 (UTC)
Bence böyle bir birime gerek yok. Sayfalar için Seçkin ve kaliteli gibi birimler olması oldukça yararlı ancak resimler için böyle bir şeye gerek olduğunu düşünmüyorum. --Veritasileti 16:40, 27 Temmuz 2009 (UTC)

İsim düzeltme[kaynağı değiştir]

I. İsmâil -> I. İsmail Takabeg ileti 19:34, 1 Temmuz 2009 (UTC)

Marshal Adaları -> Marshall Adaları Takabeg ileti 19:53, 1 Temmuz 2009 (UTC)

  • İstek yapıldı Yapıldı --ki bl 09:28, 2 Temmuz 2009 (UTC)

Bölüm ayrımı[kaynağı değiştir]

Aysel Gürel şarkılarının Aysel Gürel şarkıları adı altında ayrılmasını önermiştim. Birisi bu başlığı oluşturmuş bile. Bu tabloyu ilgili sayfaya geçmişiyle beraber ekleyebilir miyiz? --joseph msj 18:00, 2 Temmuz 2009 (UTC)

  • İlk istek üzerinden altı ay geçtiği, köy çeşmesi isteği üzerinden bir hafta geçtiği ve ilgili sayfanın düzenlenmesi gerektiği için sayfayı kopyala-yapıştır ile taşıdım. --joseph msj 12:24, 11 Temmuz 2009 (UTC)

Kulüp İsteği[kaynağı değiştir]

Değerli vikipedistler, hizmetliler!Benim ricam şu ki; vikipedi'de bir grup kurmak istiyorum.Bu grubun adı da vikigençlik olsun istiyorum.Uygun kurallar koyacağım, vikipedi yararına olan Genç Vikipedistlerin dayanışmasıyla, vikipedi'ye yarar sağlanmasını istiyorum(sakın bu topluluk projesiyle karıştırılmasın)Böylece, vikipedi hakkında daha çok yarar sağlayacağımıza inanıyoruz.Böylece, bu sitede tarafsız ve doğru gruplar oluşarak, vikipedi daha hızlı gelişebilir.Bunu sizlerden rica ediyorum...cevabınızı bekliyorum...---memo44- 13:06, 6 Temmuz 2009 (UTC)

İsim Değişikliği[kaynağı değiştir]

Showtime ismi hem kanal hemde Buffy'nin bir bölümü için kullanılabiliyor. Anlam ayrımı sayfası açtım ama Buffy'nin bölüm isminin Showtime (Buffy) olarak değişmesi gerekiyor----Coollandİletişim 08:41, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Yani Showtime (anlam ayrım) --> ShowtimePınar [m] 10:30, 31 Temmuz 2009 (UTC)

Merhaba turkiye cumhuriyeti armasini tum ulkelerin vikipedi sayfalarina eklenmesini rica ediyorum westrontilion §§§§

  • neden? --ki bl 13:13, 8 Temmuz 2009 (UTC)
Türkiye Cumhuriyeti'nin bildiğim kadarıyla resmî bir devlet arması bulunmuyor. --Veritasileti 16:41, 27 Temmuz 2009 (UTC)

Fransa Portalı[kaynağı değiştir]

Oylamanın kapatılması gerekiyor. Teşekkürler----Coollandİletişim 10:14, 10 Temmuz 2009 (UTC)

Seçkin Portallar[kaynağı değiştir]

Merhaba, Kullanıcı:Coolland arkadaşımızın Kullanıcı:Yabancı'ya attığı portallar ile ilgili mesajdan sonra, herkesin görebileceği bir yerde buna değinme ihtiyacı hissettim. vikipedi:Seçkin portal nedir? gibi sayfalar oluşturulmadan seçkin portal adayları yapılmış zamanında. Uzun zaman önce seçkin portal nedir? başta olmak üzere olması gereken sayfaları yaratmıştım, ancak topluluk oluruna sunmadan önce seçkin içerik sorumlumuz Kullanıcı:Mach'in görüşlerini almayı arzuluyordum. Bu nedenle uzun süredir o sayfalar var olduğu halde topluluk onayına sunmadım, Mach de uzun süredir vikitatilde olduğundan bu süre uzadı. Seçkin portal adaylarının, seçkin portalın ne olduğu konusunda görüş birliğine varılmadan kapatılması mümkün olamayacağından öyle duruyorlar. Ayrıca portal teklifleri konusunda Vikipedi tartışma:Portal/Teklifler sayfasında bir görüş dile getirmiştim, şimdiye kadar kimse görüş belirtmedi. Onu da buraya taşıyayım, portal tekliflerinin sonlandırılması ile ilgili bir düzen yok. Sanıyorum vikipedistlerimizin çoğu bu konudan habersiz, o nedenle köy çeşmesinde bu konudan bahsetme ihtiyacı olduğunu gördüm. Mach'in ne zaman döneceğini bilemediğimizden isterseniz direkt seçkin portal nedir? kriterlerini tartışmaya da açabiliriz. Saygılar, iyi vikiler--Merube 89msj 18:38, 10 Temmuz 2009 (UTC)

  • İlgilendiğiniz için teşekkür ederim----Coollandİletişim 20:07, 10 Temmuz 2009 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

İstek yapıldı Yapıldı--Gökhan 00:59, 13 Temmuz 2009 (UTC)

Sakıncalı içerik için uyarı[kaynağı değiştir]

Bilmiyorum böyle bir çalışma var mı ama mesela "Holokost" gibi sakıncalı içerik barındıran sayfalar için bir uyarı sayfası devreye konulsa faydası olabilir.

OTOMOTİV İLE İLGİLİ BİR AYARI ARAMIŞTIM AMA BULAMADIM...[kaynağı değiştir]

OTOMOTİVDE AĞIR TİCARİ ARAÇLARDA YAPILAN TAKOGRAF AYARININ NASIL YAPILDIĞI HAKKINDA BİRŞEY BULAMADIM.YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM...

İngilizce Wikipedia'daki Selçuklu Devleti Sayfası[kaynağı değiştir]

İngilizce Wikipedia'da Selçuklu Devleti [değiştir]Arkadaşlar, lütfen İngilizce Wikipedia'daki yazıyı düzenleyelim. İranlılar, propagandalarını orada da devam ettirmekte, yüzde yüz Türk Devleti olan Selçuklular'ı Türk-Pers kökenli bir devlet, "Persleşmiş" bir devlet olarak göstermekteler. Her ne kadar kaynak gösterip buna karşı çıksam da bir türlü yazıyı değiştirtemedim, değiştirtemediğim gibi bir de düzenleme hakkım kaldırıldı. Yardımlarınızı bekliyorum.

  • Merhabalar,
  • Burası Türk Vikipedisi değil ve İngilizce Vikipedi'deki maddelere bizim doğrudan karışmamız, gidip belirli bir değişikliği ısrarla yapmamız canlı kuklacılıktan öteye gitmez. Nasıl İngilizce Vikipedi'dekiler gelip bizim maddelerimiz için bu tip başlıklar açmıyorlarsa bizim de bunu yapmamız doğru olmaz. Bununla birlikte elbette konuya ilgisi ve bilgisi olan, İngilizcesi iyi arkadaşlarımızın ilgilenmesi uygun olabilir - ellerindeki kaynakları paylaşabilirler.
  • Bu sebeple bir dahaki sefere bu konularla ilgisi ve bilgisi olduğunu bildiğiniz, İngilizce Vikipedi'nin de aktif üyesi olan arkadaşlara doğrudan mesaj atmayı deneyin - Köy Çeşmesi'ne bu tip mesajların bırakılması hoş karşılanmamaktadır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 16:27, 23 Temmuz 2009 (UTC)
Adamlar, millî bakış açılarına göre madde yazıyorlar. Doğru olan da bu.
Bizimkilerse Vikipedi ilkelerini yanlış yorumlamak sûretiyle isim ve içeriklerinde -tâbiri câizse- buzdolabı gibi davranıyorlar.
--Muallim Fatih Erdemİrtibât 06:58, 12 Haziran 2012 (UTC)

Stara Zagora (şehir) -> Stara Zagora Takabeg ileti 03:29, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Başlık Eski Zağra olmalı. Türkçesi Eski Zağra. --78.180.26.80 07:29, 16 Temmuz 2009 (UTC)


  • Herhangi bir sayfanın tartışma sayfası o sayfanın niçin silindiğine dair ipucu sayılabilecek içerik barındırıyorsa korunur. Bu sebeple tartışma sayfası silinmemiştir; aynı şey silinen maddeler vs. için de geçerlidir. Bununla ilgili bir not VP:HS sayfasında da bulunmaktadır. Sayfanın kendisinin niçin silindiği içinse silme notlarına göz atabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 16:30, 23 Temmuz 2009 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Diego Lopez -> Diego López --вяí¢αи76ileti 16:49, 26 Temmuz 2009 (UTC)

  • Tamamdır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 20:10, 27 Temmuz 2009 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Ali Dündar'ın sayfasında ölüm tarihi 2030 yazıyor.Lütfen düzenleyin.

Seçkin Portal[kaynağı değiştir]

Seçkin portal adaylıkları ne kadar sürüyor?oylamalar sanırım kapatılmamış----Coollandİletişim 12:39, 1 Temmuz 2009 (UTC)

Supernatural[kaynağı değiştir]

Supernatural bölümleri listesi için yardımlarınızı bekliyorum. 82 bölümü kendi başıma yazmam çok uzun sürecek yoksa----Coollandİletişim 13:36, 1 Temmuz 2009 (UTC)

Yunanca özel adların yazımı[kaynağı değiştir]

Evrytania isminde bir maddemiz var. Maddenin adı İngilizce'ye göre yazılmış, TDK'nın kuralı ise şöyle diyor: "Yunanca adlar yazılırken Yunan harflerinin ses değerlerini karşılayan Türk harfleri kullanılır: Homeros, Herodotos, Euripides, Pindaros, Solon, Sokrates, Aristoteles, Platon, Venizelos, Karamanlis, Papandreu, Onasis. Ancak Herodotos, Sokrates, Aristoteles, Platon, Pythagoras, Eukleides adları dilimizde yaygın olarak Herodot, Sokrat, Aristo, Eflatun, Pisagor, Öklid biçimlerinde yerleşmiştir." Demek ki Evrytania ismini Evritanya olarak değiştirmeliyiz. Yunanca dili Latin harflerini kullanmadığına göre bu kural bütün Yunanca özel isimler için geçerlidir. Bir örnek daha verelim: Thesprotia. Maddenin Türkçe'ye uygun olarak Sesprotya şeklinde yazılması gerekir. Çünkü bizde peltek se yok. İngilizler peltek se'yi seslendirebildikleri için, dillerinde de TH ile ifade ettikleri için Yunanca kelimeyi THESPROTIA şeklinde uyarlamışlar? Önerdiğim tutumun, Türkçe'de gelenekselleşmiş bir karşılığı bulunmayan bütün Yunanca kökenli özel isimlere uygulanmasını savunuyorum (Şu anda Vikipedi'de bu yanlışın bir sürü örneği var). Aynı durum bütün Persçe, Arapça, Ermenice ve Gürcüce özel isimler için de geçerli. Mesela Artsah'ın Ermenice orijinaline bakın: Արցախ (Ա =a)+(ր =r)+(ց =s)+(ա =a)+(խ =h) --> ARSAH--Tuleytula 13:19, 3 Temmuz 2009 (UTC)

Evrytania'yı Evritanya, Thesprotia'yı Sesprotya, Kastoria'yı Kesriye yaptım. TDK'nın "Yunanca özel isimlerin yazılışı" kurallarına uygun.--Tuleytula 12:36, 4 Temmuz 2009 (UTC)
Size katılıyorum. Gelenekselleşenlerin dışındakiler böyle olmalı.--Gökçє Yörük mesaj 14:19, 4 Temmuz 2009 (UTC)
Diğer dillerde olduğu gibi (örneğin Rusça, Çince), TDK bazı çelişkili örnekleri gösteriyor ve belli kuralları göstermiyor. Örnekler dışında belli olmayanlar için önce Türkçede yazılan bilimsel araştırmalara bakılmalıdır, bence. Akademik ortamda ne yaygın ise onu tercih ediyorum. Takabeg ileti 09:49, 5 Temmuz 2009 (UTC)
Birde Ukraynaca konusunu nasıl halledebiliriz? Takabeg ileti 09:51, 5 Temmuz 2009 (UTC)
Yabancı Özel Adların Yazılışı. Buyurun. Takabeg ileti 09:58, 5 Temmuz 2009 (UTC)

Evrytanya - Evritanya konusuna gelince Evritanya google'da sadece 6 hit! Bence Viki icadıdır. Takabeg ileti 10:07, 5 Temmuz 2009 (UTC)

Birde Sesprotya nedir ??? Hayatımda ilk defa gördüm:)) Az kalsın tam Viki icadı olacaktı. Takabeg ileti 10:30, 5 Temmuz 2009 (UTC)
Googleda az bulunması diğer sitelerin Türkçeyi ne kadar kötü kullandıklarını gösteriyor bence Tuleytulaya katılıyorum, Bu konuda özellikle Rusça sözcüklerde düzeltmeler yapmaya çalışıyorum. Yunan alfabesini de okuyabiliyorum ama yanlış bir şey yapmaktan korktuğum için Yunanca adlara pek dokunmuyorum. --Veritas ileti 10:55, 5 Temmuz 2009 (UTC)
Ayrıca konuyu gündeme getirdiği için Tuleytula'ya çok teşekkür ediyorum. --Veritas ileti 10:55, 5 Temmuz 2009 (UTC)
Rica ederim Veritas, maalesef hiç iyileşmeyen bir yaramız olduğu için hep gündeme geliyor. Takabeg'in dediği gibi, TDK'nın kural eksikliği var. Pek önemsenmeyeceğini bile bile TDK'ya yazıyorum bu konuyla ilgilenmeleri için (Temel ilke şu olmalıydı "Türkçe'yi anadil olarak konuşanlar sözkonusu ismin yazılışını okuyabiliyor mu?" Okuyamıyorsa veya zorlanıyorsa bu işte bir sakatlık var demektir. Biz yabancı alfabelerle ilgileniyoruz da okuyabiliyoruz, yoksa biz de okuyamayacağız. Herkesçe bariz bir durum. Sesprotya'yı yazarken Takabeg'in karşı çıkacağından adım gibi emindim Değişiklik savaşı yapmak faydasız, ama haklı olduğumu düşünüyorum, böyle yetim bir meselede Google'a ne kadar güvenilebilir ki? (Yani çok kişi aynı yanlışı yapınca Vikipedi bunu "veri" olarak mı kabul ediyor? Maalesef öyle galiba, şu uyarlama konusunda bilimsel bir kıstasımız yok gibi) Türkiye'de tam bir karmaşa var bu konuda. Herneyse, nasıl olsa bu konu tekrar tekrar gündeme gelecektir...İyi çalışmalar.--Tuleytula 11:39, 5 Temmuz 2009 (UTC)
Vikipedi hiç kimsenin kullanmadığı yeni terimi ve yeni yazımı icat edecek bir yer değiildir. Sesprotya sadece googleda değil piyasada da yoktur. Tabi ki Viki icatlarınıza karşı çıktım ve karşı çıkmaya devam edeceğim. Aslı mesele icat değildi ama siz Roma İmparatorluğu'nun eyaletini anlatan Achaea maddesinin başlığını Osmanlıda böyle idi şöyle idi diye yersiz gerekçesiyle değiştirdiniz:) Yapmayaın yaaa. Maddelere göre ve kaynaklara göre uygun adlar vardır. Takabeg ileti 12:16, 5 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Elbette TDK kurallarına dikkat edeceğiz; fakat diğer arkadaşların da belirtmiş olduğu gibi bu hususta TDK kendi içinde tutarsız kurallara sahip. Google taramaları yaygınlığın göstergesi olabilecekleri gibi uzman kullanımının da göstergesidirler. Diyelim belirli bir tıp teriminin bir formu salt TDK ve birkaç forumda çıkıyorsa, oysa bir başka formu sayısız Türkçe tıp jurnalinde, üniversite sitelerindeki makalelerde çıkıyorsa önemli olan ikincinin ne dediğidir. Yaygın bir yanlışı doğru olarak kabul edemeyiz, ama ortada iki doğru varsa yaygın olanı tercih ederiz - daha da önemlisi doğruluk konusunda kaygımız var hangi kaynakların hangisini tercih ettiğini gözlemleyerek doğru olana varırız.
  • Vikipedi'ye TDK'nin ilgili kuraları uygulanırken unutulan çok önemli bir temel taş var: doğrulanabilirlik. Sesprotya doğrulanabilir mi? Önemli olan soru bu. Yanlış anlaşılmasın: daha önce hiç Türkçe metinde geçmemiş Yunanca isimlerle karşılaşabiliriz, doğrulanabilir olması zor olan - ama en azından yaptığımız transliterasyona kaynak gösterebilmeliyiz. Türkçede birebir karşılığı olmayan seslerin kulağa en yakın gelene uyarlanması değildir transliterasyon.
  • Sonuçta TDK'nin bu kuralından yola çıkarak VP:ÖAY ve VP:D ihlâllerinin yaratılmasına izin vermemiz mümkün değil. Ama elbette takip etmeye çalışmalıyız. Bizim buraya yazdığımız her şey taşa yazılmış gibi oluyor, çok değil birkaç saat içerisinde nette sayısız siteye yayılıyor. Bu sebeple verdiğimiz kararlar çok önemli. Bu sebeple doğrulanabilir olmayan, özgün araştırma olma ihtimali taşıyan önerilerin salt TDK'nin belirli bir kuralından türemiş olması yetmez, yetemez. İlgili akademik alanda ne kullanılır, uzmanlar hangi yazımı tercih ederler? Önemli olan bunlardır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 14:25, 5 Temmuz 2009 (UTC)

kesinlikle destekliyorum. bu sorun özellikle antik şehir isimlerinde de var. --Ollios 17:12, 15 Temmuz 2009 (UTC)

İlgilenenlere[kaynağı değiştir]

Şu sayfada bir tartışma var. Konuyla ilgilenenlere duyurulur. --Superyetkinileti 10:25, 5 Temmuz 2009 (UTC)

Yeniden merhaba. Bu konuda görüş belirtmek isteyen biri yok mu? Teşekkürler. --Superyetkinileti 11:38, 10 Temmuz 2009 (UTC)

Hürriyet gazetesinde Vikipedi[kaynağı değiştir]

  • Yazar Cengiz Semercioğlu bir yazısında [1] bizden sözetmiş. Kendisine e-posta yazdım, bakalım faydası olacak mı?  Levent İleti Katkılar   14:56, 5 Temmuz 2009 (UTC)
  • Wikipedia kullanırken dikkat edin. demiş. Hem bunları rakip sanatçıların fan club üyelerinin yaptığını nereden biliyor acaba? --Kemal K.ileti 15:05, 5 Temmuz 2009 (UTC)
  • Rakip sanatçıların hayranları değil, sıradan vandalların işi bunlar... aslında sinsi vandalizm yapan bazı vandallar uzun süredir filmografi ve diskografilere saldırıyorlar; ben her yakaladığımda geri çeviriyorum. Filmografi ve diskografilerdeki isimleri çok benzerleriyle (bazen eşanlamlı sözcüklerle örneğin) değiştiriyor veya tarihleri tahrip ediyorlar. Buna hepimiz dikkat etsek iyi olur. Tabii, vandalizmin köşe yazılarına konu olacak kadar ciddiye alınması cidden üzücü; yani o listeyi gören herkes vandalizm olmuş olduğunu anlar, Vikipedi'de vandalizmin arada sırada olabilecğei de bilinen bir gerçek... sanırım köşe yazarlarına, Türkiye'de köşelerine taşıyacak zerre kadar önemli sorun kalmadığı için, Vikipedi'deki basit vandalizmlerle uğraşmak düşüyor ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 19:07, 5 Temmuz 2009 (UTC)
  • Son cümlen konuyu çok iyi açıklamış. Nedense ülkede insanların büyük bir kısmı Vikipedi'ye karşı önyargılı...--вяí¢αи76ileti 08:15, 6 Temmuz 2009 (UTC)
  • Bence tuzdan çember yapalım Viki'ye,ruhlar geçemiyor belki vandallar da geçemez----Coollandİletişim 10:59, 8 Temmuz 2009 (UTC)

"peer review"[kaynağı değiştir]

Son aylarda çeşitli yeni Vikiprojeler oluştu: Vikiproje:Tıp, Vikiproje:Arap Yarımadası, Vikiproje:Sanat, Vikiproje:Televizyon dizileri, Vikiproje:Tarih, Vikipedi:Vikiproje Moleküler ve Hücresel Biyoloji, vs. Bu projelerin amacı belli bir konuyla ilgili editörlerin koordine çalışmalarını sağlamak, ayrıca, madde önceliklerini ve standartlarını belirlemek. Bu bağlamda yapılması amaçlanan şeylerden biri de, bir madde üzerinde çok çalışmış birisinin o konuyla ilgili başka yazarlardan görüş isteyebileceği bir mekanizma kurmak.

Aslında bu mekanizma mutlaka bir Vikiproje kapsamında olmak zorunda değil; konu Vikipedi'nin tamamını da ilgilendiriyor. Herhangi biri, herhangi bir madde hakkında ilgilenebilecek kişilerden görüş isteyebilmeli. Halen Seçkin Madde adaylığına getirilen çoğu madde yeterince hazırlanmadan geliyor, hatta hatırlıyorum, geçmişte bazı yazarlar üzerinde uğraştıkları bir madde iyileştirebilmek amacıyla SM adaylığına gittiklerini dahi belirtmişlerdi. Görüş almak için adaylıktan ayrı bir mekanizma olmalı.

Burada tartışılması gereken bir konu, bu görüş alma mekanizmasının nasıl adlandırılabileceği. İng. Wiki'de buna "peer review" deniyor. Aslında "peer review", akademik ortamlarda bir uzman tarafından yapılmış bir çalışmanın, o kişiye uzmanlık seviyesi olarak denk kişilerce incelenmesi için kullanılan bir terim (bkz. akran denetimi). Öte yandan, Vikipedi'de yapılması düşünülen uygulama akran denetiminden biraz farklı işliyor: görüş belirten kişiler temelde yazara yardımcı olmak amacıyla bunu yapıyorlar. Ama tabii bu görüşler topluluğa da açık oluyor, eninde sonunda madde SM adaylığı için topluluk önüne çıktığında, bu yapılan önerilere uyulup uyulmadığı göz önüne alınıyor. Akademik yayınlarda akran denetimi bir zorunluluktur, Vikipedi'de tasarladığımız şekliyle ise bu keyfe keder bir yardımseverlik oluyor. Bu nedenlerle İngilizce Wiki'de kullanılan "peer review" teriminin, orada yerleşmiş olmasına rağmen kelimenin özgün anlamını tam karşıladığından emin değilim, karşılasa dahi bunun Türkçeye aynen çevirisi ("akran denetimi") olması şart değil. Kullanıcı:Merube 89 ile bu konudaki yazışmalarımızda kendisi "genel madde eşdenetimi" veya "madde incelemesi" gibi öneriler getirdi. Köy Çeşmesi topluluğunun bu konudaki görüşünü almayı arzu ediyoruz. --İnfoCan 16:18, 5 Temmuz 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Madde incelemesi demek sorun olur zira örneğin seçkin madde incelemesi vs. ile karıştırılabilir. Bunun ötesinde açıkçası ben çekimserim; her türlü isme olurum var. Akran denetimi olarak da kalabilir bence hem genel madde eşdenetiminden daha kısa hem de akılda daha kolay kalabilecek, hâli hazırda da kullanılan bir terim... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 19:00, 5 Temmuz 2009 (UTC)
  • 24 dildeki vikipedilerde uygulanıyormuş bu "peer review" olayı. Şu anda kullanılmakta olan "akran denetimi" ifadesini kullanmaya devam etmekte bir sakınca görmüyorum. "Vikipedi:Akran denetimi" diye bir madde açılıp, sistem uygulamaya konulabilir. --Kemal K.ileti 19:20, 5 Temmuz 2009 (UTC)
  • Bu arada, ilgili tartışmanın gelişimini şu sayfada, henüz çalışma halindeki durumunu ise şu sayfada okuyabilirsiniz. İyi vikiler--Merube 89msj 19:47, 5 Temmuz 2009 (UTC)
  • Peer rewiew yerine "Akran denetimi" olacak şekilde sayfalar düzenlendi. Adaylık prosedürleri de eklendi. Sayfanın son halini şu sayfada görebilirsiniz. İyi vikiler, saygılar--Merube 89msj 03:14, 9 Temmuz 2009 (UTC)
  • Bence bu özellik zorunluluk haline getirilirse iyi olur. SM, KM ya da SL adaylarının adaylığının kabul edilmesinin şartlarından biri "akran denetimi"nden geçmesi halinden zamanla bu uygulamaya alışırız ve böylece ilgisiz maddeler adaylığa sunulmaz hem zaman tasarrufu sağlar hem kullanıcıya maddedeki eksiklikleri göstermesi açısından iyi bir geribildirim olur. Fakat bu yöntemin çalışacağı şablon da yok bizde sadece bazı proje şablonlarında mevcut. Bu özelliği aslında biz KMA, SMA, SLA şablonlarına eklemeliyiz. Çok iyi ve kullanışlı olan bu uygulamanın bir an önce hayata geçmesi gerek. Şu an ki seçkin ve kalite madde adaylarının bir kısmı gereksiz yere aday gösterilmiş durumda. - Hedda Gabler 21:18, 9 Temmuz 2009 (UTC)
    • Sistem oturursa Seçkin ve Kaliteli içerik için zorunlu hâle belki getirilebilir ama henüz çok erken... aslında seçkin ve kaliteli içerik için akran denetimi/eş denetimden önce hazırlık sayfaları var, maddelerin incelenip önerilerin getirildiği... ve yanılmıyorsam bu sayfalar bizde mevcut da; ama ben kullananı görmedim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 22:29, 9 Temmuz 2009 (UTC)

Eksik maddeler[kaynağı değiştir]

Meta'da List of Wikipedias by sample of articles/Absent Articles diye bir sayfa var, ve orada Her Vikipedi'de bulunması gereken maddeler listesinde bulunan fakat Wikipedia'nın birçok sürümünde henüz eksik olan maddeleri gösteriyor. Türkçe içinse şu anda 19 madde eksik(miş). Bunların bazıları aslında interwikisizlikten dolayı "eksik" olarak çıkıyor, fakat bazıları gerçekten eksiktir. Listeye göre eksik olanlar şunlardır:

Ben zaten "Digestion" (Bağışıklık)'ı az önce hallettim (sadece interwiki sorunuydu), ama bunların hepsi giderilirse çok güzel olur. Neyse, herkese iyi çalışmalar diliyorum. Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 17:58, 5 Temmuz 2009 (UTC)

en:Digestion = sindirim. en:Digestive sytem = sindirim sistemi. Sindirim sistemi maddesi çokhücreli organizmalarda sindirim ile ilgili olmalıdır, sindirim maddesi ise daha genel olarak tüm canlılarda besinlerin parçalanması konusunu ele almalıdır. --İnfoCan 18:37, 5 Temmuz 2009 (UTC)
  • Bizdeki hat sanatı maddesi salt İslam hattını ele aldığı için interwikileri bu yöndeymiş - bu sebeple kaligrafi yani hat sanatı yok gibi gözüküyor (yok da bir nevî)... ben ilgili adlandırma düzenlemesini yaptım, kaligrafi/hat sanatı maddesini de başlattım. Bu maddelerin hepsi cidden önemli maddeler, eklersek iyi olur. Bu arada İnfoCan'ın dediği doğru - sindirim ile sindirim sistemi farklı şeyler; birisi bir süreç (process) diğeri ise bu süreci olanaklı kılan yapı (anatomy). Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 18:57, 5 Temmuz 2009 (UTC)

Umarım doğru yere yazıyorumdur.

Vikipedi'deki son değişiklikleri izliyorum. Özellikle spor ve köy maddelerinde yüksek derecede bir vandalizm görmekteyim. Bu maddeleri düzeltmek için harcanan zaman çok fazla gibi. Bu tür maddelerin, kayıtlı olmayan kullanıcılar tarafından düzenlenmesi engellense (ağır vandalizme uğraması beklenmeden), acaba bu yoğun tahribatın bir nebze de olsa önüne geçilemez mi?

İyi çalışmalar -- TCPmesaj 00:53, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Merhaba. Düşüncelerinize katılmakla birlikte adı geçen maddelerin yarı koruma altına alınmasının VP:İNOV yönergesi nedeniyle kabul görmeyeceğini düşünüyorum. Sizin de belirttiğiniz gibi köy maddelerinin durumu içler acısı. Bunlara üzerinde yararlı değişiklik yapılmayan maddeleri de eklediğimizde sorunun ne denli büyük olduğunu görebiliyoruz. Umarım anonim kullanıcıları da incitmeyecek bir ara formül bulunabilir. --Superyetkinileti 11:26, 7 Temmuz 2009 (UTC)
Öneri mevcut koruma kurallarımıza aykırı. Bkz: Vikipedi:Yarı-koruma politikası#Yarı-korumanın kullanılmayacağı durumlar altındaki son madde. Öte yandan vikinin özüne de aykırı. Bkz: VP:5TT 3 numara. İyivikiler... [ho? ni!] 16:48, 7 Temmuz 2009 (UTC)

Bu konu daha önce de gündeme gelmişti. Bu konuda en iyi çözüm vandalizm paternlerini tanıyan ve değişiklikleri otomatik olarak geri alan robotları geliştirmek ve yenilerini eklemek. Bu konuda malesef sadece programcı arkadaşların çözebileceği bir durum. Diğer bir çözüm de bol bol madde izlemek :) İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 21:37, 7 Temmuz 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Belirli tipteki maddelerin sürekli olarak yarı korumaya alınması, Homonihilis de belirttiği gibi, uygunsuz. Bununla birlikte asıl sorun salt bu maddelerdeki vandalizm oranının yüksek olması değil; Vikipedi'deki vandalla savaşan kullanıcı sayısının az olması. Aktif kullanıcı sayımız hiç de kötü sayılmaz; fakat kullanıcıların büyük bir kısmı Vikipedi'ye ayırdıkları vakitlerinde son değişikliklere göz atmıyorlar... vandalların hızına yetişemememizin asıl sebebi bu. Bir diğer sorun da sağlıklı bir portal, vikiproje sisteminin henüz kurulamamış olması... benzer konularda madde giren çok Vikipedist var; fakat sistematik bir biçimde birlikte çalışma çok az. Bunun konuyla ilgisi ne diyeceksiniz; eğer sağlam bir futbol portalı veya süper lig vikiprojesi olsa eklenen sorunlu maddelerin veya vandalizmlerin birçoğu hemen tespit edilip düzeltilebilir, geri alınabilir... yani belirli madde tiplerini sürekli olan gözetleyen, belirli madde tipleriyle ilgilenen kullanıcı grupları olsa bazı madde tiplerinde vandalizmin daha fazla olması çok fazla sorun yaratmaz. Fakat ne yazık ki bunu henüz başaramadık; hevesle açılan portallar birkaç ay (veya bazen gün) içerisinde unutuluyor ve ölmeye bırakılıyor... eğer sağlam ve etkin bir yerleşim yerleri vikiprojesi olsaydı, belirli süreler için yerleşim taslaklarını kitleyebilir bu kitlendikleri süre zarfında bu taslakların temizlenmesini ilgili vikiproje üstlenebilirdi (nitekim daha önce bunu teklif eden arkadaşlar oldu) - fakat bu tip bir Vikiproje olmayınca yapılabilecek şey az.
  • Sonuçta şu an için çok büyük bir sorun değil ama kullanıcıların son değişikliklere ilgisizliği bu şekilde devam ederse ileride cidden sorun olabilir... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 00:08, 8 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhaba, ben daha önce Yabancı'nın Seçkin madde oluşturma çağrısında da aynı şeyi yazmıştım. yukarıda da belirtilmiş. Ilgi alanlarında birleşen kişilerin timler halinde ilgi duydukları sayfalarda düzenleme yapmaları en iyisi olur. Oysa bizde daha çok herkes iki üç cümlelik albüm taslakları girmeyi daha uygun buluyor. Köy maddelerinde şöyle bir uygulama yapılabilir:değiştir sekmesine basıldıktan sonra değiştirilen metnin hemen üstünde çok fazla bilgi içermeyen (malûm pek okuma heveslisi değiliz) iki üç cümlelik uyarı notu çıkabilir. Bu uyarı notu belki bu vandalizm olayının azalmasına yardımcı olabilir. -Hedda Gabler 15:56, 8 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhaba, bu köy maddeleri ile ilgili her tartışmada her soruda hemen hemen aynı şeyler söyleniyor maalesef...Bu maddeleri düzeltmeye gönüllü olmuş değerli vikipedistlerle "dalga geçmeye" varan diyaloglar gördüm...Köy maddelerini değiştiren anonimlere uyarı mesajları atmanın onları vandal yaptığını ve tüm köy maddelerinin silinmesi gerektiğini uzun uzun anlatanları da gördüm...Kendi haline bırakalım, zaman gelir kendi kendine düzelir de denmişti...Kullanıcıların hevesini kırıyorsunuz dediğimde de tartışmayı başka yerlere taşımışlardı...Maddeler içler acısı ama "düzeltelim" diyenlerin de hevesi kırılınca vikipedinin daha da içler acısı kalmış yerlerini görüp bir daha üzülüyoruz...Vikipedist 21:06, 8 Temmuz 2009 (UTC)
  • Ben düzeltirim... ama hepsine biri tek başına yetişimez aslında her vikipedist, günde bir köy maddesi düzenlese sorun büyük ölçüde çözülür... Böylece daha az üzülürüz--вяí¢αи76ileti 09:05, 11 Temmuz 2009 (UTC)

Adlandırma kuralı-İl, ilçe, şehir[kaynağı değiştir]

  • Arkadaşlar şurada bir tartışma var. Önceden buradaydı arşivlenmesi gerektiği için oraya taşındı. Arkadaşlar sizden rica ediyorum bilseniz de bilmeseniz de lütfen yorum yapın. Çünkü bu konu ile ilgili bilgiye gerek yok. Yukarıda belirttiğim bağlantıda gayet anlaşılır şekilde ayrıntıları ile anlattım. Bir de yorumları tam olarak okumadan yorum yapmamanızı rica ediyorum. Çünkü orada her şeyi açıkladım ve aynı konuların tekrar önüme gelmesini istemiyorum. Herkese şimdiden teşekkürler. Vikipedimiz için çok önemli olacak bu adlandırma kuralına herkesi bekliyorum...--Gökçє Yörük mesaj 18:03, 7 Temmuz 2009 (UTC)
  • Sonlanmayan tartışmaların arşivlenmemesi gerekmez mi?--Oğuzhan 00:48, 8 Temmuz 2009 (UTC)
Öyle ama bitmeden kaldırıldı işte:)))--Gökçє Yörük mesaj 17:00, 8 Temmuz 2009 (UTC)
Bu konuya çekimser yaklaşma nedenim Vikipedi'deki madde sayısını kalitesiz bir artışa sürükleyeceğini düşünmemdi. Ayrıca birbirine yakın konuların birbirine yakın maddelerde açıklanabileceğini düşünüyordum. Ancak başta Gökçe Yörük, kullanıcıların bu konudaki sözleri ikna edici geldi. --Veritas ileti 15:20, 9 Temmuz 2009 (UTC)

İlgilenenlere[kaynağı değiştir]

  • Şu sayfada anonim IP'nin oy kullanma hakkı var mıdır?--Reality006 10:39, 8 Temmuz 2009 (UTC)
  • Meta'da yeni dil sürümü kararları oylamaya göre alınmıyor. Yazdığınız sayfa, daha çok tartışma amacı taşıyor. --joseph msj 17:50, 8 Temmuz 2009 (UTC)

Call of Duty 4: Modern Warfare bu aralar kaliteli madde adayıdır. Maddenin eksiklerini belirlemek ve düzeltmek için yardımınızı bekliyoruz. Video oyunu portalı eğer açılırsa ve bu madde seçilirse ilk kaliteli maddesi olacak, aynı şekilde oyun ile ilgili maddelerin de ilk kalitelisi olacak.----Coollandİletişim 17:18, 8 Temmuz 2009 (UTC)


ÇOK ÖNEMLİ!!!HERKES OKUSUN!!![kaynağı değiştir]

Değerli vikipedistler, ben bu sitede Son Değişiklikler Devriyesiyim.Ve yapılan son değişikliklerde, spor takımları, ilçeler, şehirler, bölgeler ve ünlü sporcular hakkında çok fazla madde yazılıyor.Dakikada en az 5 tane maddenin yazıldığını söyleyebilirim.Ve bu maddelerin çoğunda, yazım yanlışı, vandallık vs. bulunuyor.Bu nedenle çok uğraşıyoruz ve çok yoruluyoruz.Bu nedenle, "Son Değişiklik Devriyesi" takımımıza daha çok üyeye ihtiyaç var.Böylece zorlanmayız ve dayanışmayla, işler kolaylaşır.AYRICA;BU MADDELERİ YAZANLAR, GENELLİKLE IP NUMARASI BIRAKIYORLAR.YANİ ÜYE DEĞİLLER.BUNLARINDA ÜYE OLMASINI RİCA EDİYORUM.BÖYLECE ONLARLA DAHA KOLAY İLETİŞİM SAĞLAYABİLİRİZ...teşekkürler...---memo44- 17:37, 8 Temmuz 2009 (UTC)

  • Merhaba memo, yeni bir kullanıcı olarak vikiye hoşgeldiniz. Daha önce özel mesajınızda da belirtmiştim ama yukarıdaki mesajınızı da farkedince burada da bazı noktalara dikkat çekmek istedim. Özel mesajlaşmalarınız ve son olarak bu mesajınız sonucunda vikipediyi tam olarak tanımadığınızı düşünüyorum. Öncelikle her vikipedist aynı zamanda SDD'dir zaten, yani ilgili SDD şablonunu kullanıcı sayfasında bulunmaması onun da SDD olmadığı anlamına gelmemektedir. Yani apayrı bir takım söz konusu değil, ayrı bir ünvan gibi de algılamamanızı rica ederim. Bu nedenle özel mesajınızda da belirttiğim üzere vikipediyi biraz daha tanımaya vakit ayırmanızı öneririm. Kuralları tam bilmeden başka kullanıcılara uyarı vs. yollamak gereksiz yere şevklerinin kırılmasına yol açabilir. Bu arada yazılarınızda noktalardan sonra bir boşluk bırakırsanız okunuşu daha kolay yazılar yazmış olursunuz. Anlayış göstereceğinizi umuyorum. Bu sözlerimi kötü algılamamanızı rica ederim, lütfen şevkiniz kırılmasın. Hepimiz acemilik evresinden geçtik hata yaparak deneyerek öğrendik. Hala da eksikliklerimiz vardır belki de. Bu nedenle vikipedi sayfalarını incelemeye vakit ayırmanızı rica ederken anlayış göstereceğinizi düşünüyorum. İyi vikiler, nice vikiyıllara--Merube 89msj 21:50, 8 Temmuz 2009 (UTC)

İç bağlantıda son nokta[kaynağı değiştir]

Artık, futbolcuların forma rakamlarına bile iç bağlantı verildiğini görüp vikide bu kadarı da olur mu? diyorum--LINKIи PKileti 17:08, 12 Temmuz 2009 (UTC)

  • Haklısınız bu iç bağlantı olayını fazla abartmamak lazım. Konuyla ilgili ben de geçen ay bir görüş bildirmiştim...Myrat ileti 17:28, 12 Temmuz 2009 (UTC)

Türkiye Buluşması[kaynağı değiştir]

Tüm Vikipedi dostlarına Vikiproje:Vikipedi Türkiye Buluşması sayfasını anımsatmak isterim. Buluşmayı bu yıl gerçekleştiremesek bile görüşleriniz önümüzdeki yıllar için yapılacak çalışmalara öncülük edecektir. Teşekkürler. --Superyetkinileti 15:47, 13 Temmuz 2009 (UTC)

Grafikten anlamam ama çok karışık duruyor. Nereye oy atacağımı kestiremedim--LINKIи PKileti 12:52, 14 Temmuz 2009 (UTC)
Aşağıdaki şablonu sayfanın en altına kopyalayarak oy kullanabilirsiniz.
|-
| <!-- Oyunuz İstanbul'a ise imzanızı buraya atın !-->
| <!-- Oyunuz Ankara'ya ise imzanızı buraya atın !-->
| <!-- . . . !-->
|
|
--Superyetkinileti 13:27, 14 Temmuz 2009 (UTC)
  • Anonim kullanıcılar katılabilir mi? --88.253.144.213 13:10, 14 Temmuz 2009 (UTC)
  • Projenin nihai amacı Vikipedi topluluğunun sınırlarını genişletmek. Katılmanıza bir engel yok ancak kayıtlı kullanıcıların sahip olduğu ek özelliklerden yararlanmak amacıyla yeni bir hesap oluşturmak isteyebilirsiniz. Teşekkürler. --Superyetkinileti 13:30, 14 Temmuz 2009 (UTC)

Transfer şablonu.[kaynağı değiştir]

Merhabalar vikipedistler. Özellikle yaz aylarında artan transfer değişiklikleri için {{Transfer}} uyarı şablonu yapılmıştır. İlginize...--C. Jones msj 20:00, 14 Temmuz 2009 (UTC)

Kaptan, vallah çok makbule geçti...--LINKIи PKileti 06:58, 15 Temmuz 2009 (UTC)

Patrollerin dikkatine[kaynağı değiştir]

Patrol fonksiyonunu kullanmaya başlayan vikipedistlerin dikkatine!! Sil etiketi koyduğunuz maddelerde "Kontrol edilmiş olarak işaretle" tuşuna basarsanız, bu madde yeni maddeler sayfasında sarı gözükmez. Ancak, bu fonksiyonu kullanan vikipedistlerin gerekli işaretleme işlemini yapmadıklarını görüyorum. Lütfen etiketlediğiniz maddeleri bu tuşa basarak işaretleyin ki, zaman kaybı yaşamayalım ve patrol fonksiyonu da amacına ulaşsın. Sanırım işaretleme tuşu, maddeye yalnızca YM sayfasından girdiğinizde çıkıyor. Kullanıcıyı uyardıktan sonra, lütfen YM sayfasına dönün ve maddeye girerek maddeyi işaretleyin. Böylece maddeler etiketlendiği hâlde yeni maddeler sarı görünmesin, hiçbirimiz zaman kaybı yaşamayalım. Teşekkürler. --Kemal K.ileti 12:05, 15 Temmuz 2009 (UTC)

  • Katılıyorum, ancak lütfen kontrolü dikkatli şekilde yapalım. Evet, patrol bizi zaman kaybından kurtaracak ve kural ihlalleriyle mücadeleye yardımcı olacak. Ama patrol fonksiyonuna sahip kullanıcıların bunu kullanırken çok özen göstermeleri gerekiyor. Özellikle telif kontrolü büyük önem taşıyor. Artık iç bağlantıları tam, göze düzgün görünen telifli maddelerle de karşılaşıyor olduğumuzdan, bu maddelerin kontrol edilmiş olarak işaretlenmesi riski bulunmakta. Bu yüzden en azından maddeden bir kaç cümlenin google taramasından geçirilmesi, işaretlenmeden önce mutlaka yapılması gereken bir işlem. Herkese kolay gelsin. --Yabancımsj 13:15, 15 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhabalar. Ben de bir not düşeyim: Patrol özelliğini kullanan kullanıcıların herhangi bir sorunu olmayan, Vikipedi'de kalmasında sakınca bulunmayan maddeleri de kontrol ettikten sonra "Kontrol edilmiş olarak işaretle" sekmesine tıklamaları rica olunur. Yani 'bu maddede sorun yok' diye tıklamadan geçmeyelim. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 13:16, 17 Temmuz 2009 (UTC)

Seçimler...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Meta şu sıralar oldukça hareketli: 2009 Mütevelli Heyeti Seçimi için hazırlıklar son hız devam ediyor. Ne yazık ki Meta'daki etkinliklere Türkçe Vikipedi'den katılım her daim az oluyor; çok az bağışta bulunuyoruz, çok az çeviri yapıyoruz - bırakın bunları çok az oy kullanıyoruz (oysa bu ne zaman ne de para alan bir şey). Açıkçası ben Meta'da sağlam bir Türkçe konuşan topluluğun görülmesinin önemli olduğunu düşünüyorum; onlarca Türkçe Viki projesi varken, sözlükten ansiklopediye, etkinliğimizin bu kadar az olması cidden kabullenilemez.
  • "Ben bu gidişata dur demek isterim", "biz de buradayız demek isterim" diyen varsa Meta'daki bu sayfada Türkçe dahil tüm dillerde yapılması gerekilen çevirileri içeren bir tablo var. Şu anda Türkçe tüm çeviri oranı %15'te... çevirilerin bir kısmı çok kısa uyarı mesajları yani çok zaman alacak şeyler değiller. Salt %15'te kalmamız cidden kötü; bu sebeple buraya böyle bir not düşmek istedim... en azından uyarı mesajlarını çevirmek isteyen olursa cidden güzel olur. Bir kısım çeviriyi ben tamamladım, kendim devam da edeceğim ama yardıma hayır demem ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 02:02, 16 Temmuz 2009 (UTC)
    • Çevirmiştim önceden anladığım kısımları (%11'lik bir kısımdı sanırım) ama daha sonra anlamadığım bisürü yer çıktı. Yazmayı düşünmüştüm ama sonra çevirirler nası olsa diye yazmamıştım köy çeşmesine ama çevrilmemiş demekki----Coollandİletişim 07:21, 16 Temmuz 2009 (UTC)
    • Öneriyi destekliyor ve çalışmalara başlıyorum. --Superyetkinileti 08:21, 16 Temmuz 2009 (UTC)
  • Türkçeye çevrileceklerde bir "missing", bir de tam bitirilmemiş çeviri var. %19'luk kısım çevrilmiş durumda. Benden de tam destek. Tahribat 133619 08:17, 17 Temmuz 2009 (UTC)
  • Şu an %38 diyor ama bir tek adayların yer aldığı sayfayı çevirmek kaldı. Ben sayfanın küçük bir kısmını çevirdim, fırsat buldukça kalan kısmını da çevirmeye devam edeceğim. Hmd92 13:18, 19 Temmuz 2009 (UTC)

Yeni kullanıcılar[kaynağı değiştir]

Sayfadan ekran görüntüsü.

Yeni kullanıcılar sayfasında ilginç bir şeyle karşılaştım. Anlamını bilen var mı??: --Kemal K.ileti 07:45, 16 Temmuz 2009 (UTC)

  • Eğer küfürlü veya saldırı içeren bir kullanıcı adıysa, kullanıcının kaydı siliniyor..--C. Jones msj 09:00, 16 Temmuz 2009 (UTC)

Milliyetin bugünkü bir haberinde wikipedianın haritaları kullanılmış. Ama kaynaksız.

[2]

--193.140.180.223 07:12, 17 Temmuz 2009 (UTC)

  • Bu şablon hangi amaca hizmet ediyor? --Kemal K.ileti 14:51, 17 Temmuz 2009 (UTC)
Görünümüyle anlaşılamıyor galiba. Sorulara cevap vermeyen kullanıcılar için yaptım.--Gökçє Yörük mesaj 15:09, 17 Temmuz 2009 (UTC)
Ah elbette, isteyen kullanıcılar kullanacaktır. --Kemal K.ileti 15:23, 17 Temmuz 2009 (UTC)
Yani.--Gökçє Yörük mesaj 15:28, 17 Temmuz 2009 (UTC)
  • Ben de anlamamıştım ne amaçla kullanılacağını. Ellerinize sağlık. Ancak pek nazik değil bu resim bana göre. Yine de kullanmak isteyenler olabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 15:30, 17 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Azerice Vikipedi'deki dosyanın sayfasında kaynak olarak hangi poster resminin kullanıldığı belirtilmemiş... bu sorunlu zira o poster hâlâ telif hakkı altında olabilir... Sonuçta özgün kaynak bulunamadığı takdirde her şeyden önce kaynaksız kabul edilir; çünkü Azerice Vikipedi'deki kendisi türetilmiş bir eser özgün kaynak/eser değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 23:32, 17 Temmuz 2009 (UTC)


Bu 1920'de Dmitri Orlov (takma adı: Моор / Moor) tarafında çizilen "Ты записался добровольцем?" adlı Rusya Devrimi posterlerindendir. Google Görseller aramasında bayağı çıkıyor. Şimdi telif durumunu inceliyorum. Ukrayna'daki sitede varsa %100 KM olur ama Rusya Federasyonu'nun ise telif durumu belirsiz yani kesinleştirmek zor (daha doğrusu ben 2000 yasasını anlayamadım:))). ABD'de 1 Ocak 1923'ten önce yayımlandıysa yine KM. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 00:14, 18 Temmuz 2009 (UTC)

- Senden haber bekliyorum!
    • Merhaba. Bu durumu belirsiz poster yerine şu sağdaki resmi kullanmaya ne dersiniz. Üzerinde biraz düşünerek çok hoş bir kompozisyon yaratılabilir. Üstelik kamu malı.--Abuk SABUK♫ ♫ 23:59, 17 Temmuz 2009 (UTC)
Bu da kullanılabilir. Tercih meselesi. Takabeg ileti 00:20, 18 Temmuz 2009 (UTC)
  • Poster şu şablondaki ikinci kriteri sağlıyorsa (sanırım diğerlerini sağlamıyor) yine kalabilir... 1923'den önce basılmış olsa bile ABD yapımı olmadığından o kural geçersiz olur; ek telif etiketi gerekir... Hangi Sovyet ülkesinde basıldığı da normalde önemli ama sanırım bunun şu anki telif mirasçısı Rusya? İllâ poster isteniyorsa Commons'da lisansı uygun birçok güzel Sovyet posteri de var benzer tematik ve görsel unsurlara sahip olan... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 00:27, 18 Temmuz 2009 (UTC)

(Anladığım kadarıyla) Rusya Federasyonu'nun yasasına göre, Moor 1946'da öldüğü için kendisinin eserleri Şablon:PD-Russia-2008'nın kapsam dışında kalıyor. Takabeg ileti 00:42, 18 Temmuz 2009 (UTC)

Daha önce Şablon:PD-Soviet vardı ama artık geçersiz. Takabeg ileti 00:48, 18 Temmuz 2009 (UTC)
Evet nazik olmayabilir. Ayrıca sonuç nedir? Gidici mi resim:)--Gökçє Yörük mesaj 12:07, 18 Temmuz 2009 (UTC)
Çeviri Grubu için de bunu yaptım.--Gökçє Yörük mesaj 14:18, 18 Temmuz 2009 (UTC)
İlginç olmuş. İnternet sitelerindeki reklamları andırıyor. --Kemal K.ileti 14:20, 18 Temmuz 2009 (UTC)
İngilizce Viki'den yaptım.--Gökçє Yörük mesaj 10:17, 19 Temmuz 2009 (UTC)

w:en:Template:PD-Ukraine Commons'ta da sıkça görüyorum ve eski SSCB'e ait eserler bu şablonuyla (Ukrayna ile alakalı olsun olmasın) yükleniyor. Bu şablonun ne zaman hangi şartlar altında kullanılabileceğini tam olarak anlamış değilim. Takabeg ileti 06:48, 19 Temmuz 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • PD-Ukraine eski SSCB'de bugünkü Ukrayna olarak tanımlanabilecek sınırlar içerisinde üretilmiş ürünler için geçerli bir şablon. Eski SSCB'nin tek mirasçısı Rusya değil; diğer eski sovyet ülkeleri de mirasçı konumunda ve her biri kendi alanları içerisinde üretilmiş ürünler için farklı kriterler koymuşlar... yani SSCB zamanında bugünkü Ukrayna sınırları içerisinde basılmış ürünlerin telifinde söz sahibi olan bugünkü Ukrayna ve çeşitli kriterler belirtmiş, oysa SSCB zamanında bugünkü Rusya sınırları içerisinde basılmış ürünlerin telifinde söz sahibi olan Rusya ve o da ayrı kriterler belirtmiş... herhangi bir SSCB ürünü için değil sadece Ukrayna'nın hak sahibi olduklarında ilgili şablon geçerli. Ama tabii o şablonun da yanlış kullanıldığı oluyor...
  • Bu arada sonuç: o ilk poster oldukça şaibeli, büyük ihtimalle telif hakkı hâlâ saklı yerine benzeri başka bir poster kullanılmalı. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 16:30, 19 Temmuz 2009 (UTC)
  • Gerçeğe bakarsak Commons'a yüklenen eski SSCB eserlerinde bugünkü sınırları farketmeksizin PD-Ukraina'nın kullanıldığı görünüyor. PD-Russia-2008 ile çelişiyor. Cidden Ukrayna ile alakasız bir sürü dosyalara PD-Ukraina eklidir. Aslında bu Commons'un sorunudur bence. Türkçe Vikiye yüklenen PD-Soviet etiketli dosyalarda gösterilen kaynak varsa uygun olan yeni etiketleri seçilebilir ama kaynaksız olanların çoğu (KM olduğu kesin olanlar hariç) silinecektir, sanırım. Takabeg ileti 16:40, 19 Temmuz 2009 (UTC)

Seçkin portal kriterleri[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Tüm vikipedistlerin dikkatine. Lütfen şuraya bakınız. Kolay gelsin.

--Mızrakmsj 04:31, 20 Temmuz 2009 (UTC)

Eğer wikipedia'daki seçkin maddeler kitap olarak basılsaydı şöyle görünecekmiş. --Eldarion 12:23, 20 Temmuz 2009 (UTC)

  • Ne yazık ki bunlar İngilizce vikinin SM'leridir Üzgün. Ama yine de çok enteresan. Eğer tr.wiki'nin SM'leri böyle basılsa kitap ne kadar büyük olur acaba. Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 12:28, 20 Temmuz 2009 (UTC)
İngilizce Vikipedi'yi kastettiğim için wikipedia diye belirtmiştim zaten. --Eldarion 12:30, 20 Temmuz 2009 (UTC)
Biliyorum . O kitabı basmak için kaç tane ağaç öldürülmüş acaba Göz kırpma... Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 12:32, 20 Temmuz 2009 (UTC)
  • okunması oldukça zor olurdu böyle bir kitabın, kullanım açısından. (ps: ağaçlar, kitaplar için kesilmeyecekse ne için kesilecek ki başka.) -Hedda Gabler 12:46, 20 Temmuz 2009 (UTC)
    • Türkçe Vikipedi'nin de o günlere geldiğini görmek umuduyla.. (Kitaplar için geri dönüşümlü kağıtlar kullanılabilir.)  Levent İleti Katkılar   17:41, 20 Temmuz 2009 (UTC)
  • 5000 sayfa... Çok kullanışsız, eğer seri üretimle piyasaya sürülecek olsaydı, birkaç cilt halinde basılırdı herhalde. --Kemal K.ileti 17:35, 20 Temmuz 2009 (UTC)
  • Amma da kullanışsız olur.--Captain BradleyMesaj Sayfam 04:27, 21 Temmuz 2009 (UTC)
  • Diğer yorumların devamı olarak, sanal ansiklopedinin güzelliği diyelim. Sonra da hiç fırsatı kaçırmayıp lafı yine bizim SM'lere getireyim. Şuradan 2008'de seçilenler ile 2009'da seçilenler sayıca karşılaştırıldığında mesele daha iyi anlaşılabilir. Özetle yakında ana sayfaya çıkaracak SM sıkıntısı çekmeye başlayabiliriz. Farklı konularda SMler çıkarılması ana sayfayı güzelleştirecektir. Vakit ayırıp ilgileneceklere şimdiden teşekkürler. --Yabancımsj 11:53, 21 Temmuz 2009 (UTC)
  • Thierry Henry, Harezmşahlar, Karahanlılar ve Gazneliler hakkında çalışma yürütüyorum. Yakın zamanda büyük ihtimal SM olacaklar...--вяí¢αи76ileti 17:20, 22 Temmuz 2009 (UTC)
Şimdiden eline sağlık. Ama Azeriler maddesi ne olacak ?? Takabeg ileti 19:15, 22 Temmuz 2009 (UTC)
Konu dağılmasın da kesinlikle onunla da ilgileneceğim...--вяí¢αи76ileti 05:58, 23 Temmuz 2009 (UTC)

Mütevelli Heyeti Seçimleri Duyurusu[kaynağı değiştir]

  • Hizmetlilerimizin dikkatine: Meta'daki duyurunun Türkçe sayfası yeterli derecede çevirilmiş olmasına rağmen duyuru kutucuğundaki Aday olun. linki İngilizce sayfaya verilmiş. -- fcn (m) 16:24, 21 Temmuz 2009 (UTC)

bu dillerin aynı olduğunu sanıyordum. çünkü interwiki bağlantıları aynı yere çıkıyor. bu konu hakkında bilgisi olan birine başvurulup düzeltilmesine Kıdemli+ 11:49, 22 Temmuz 2009 (UTC)

Felemenkçe = Hollandaca + Valonca + diğerler. Interwikilerin düzenlenmesi gerekiyor bence. Bi bakiim. Takabeg ileti 12:26, 22 Temmuz 2009 (UTC)
değiştirmişsiniz, ama vikipedi anasayfasındaki hollandaca vikipedi bağlantısı flemenkçeye vikipediye gidiyor. düzeltilmesi gerek Kıdemli+ 13:32, 23 Temmuz 2009 (UTC)

Kullanılmayan Adil Kullanım Dosyaları[kaynağı değiştir]

  • Şu sayfadaki bazı dosyalar adil kullanım çerçevesinde yüklenmiş fakat kullanılmıyor. Bu tür dosyalar silinmeli midir?--Reality006 19:24, 22 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhabalar. Vikipedi:Hızlı silme#Resim/Medya politikasının beşinci maddesi gereğince kullanılmayan adil kullanım resimleri {{kullanılmıyor}} şablonuyla işaretlenir, yedi gün içinde uygun maddeye eklenmezse silinir. Örneğin; Dosya:Lay Lay Lom.jpg adil kullanım resmi, Lay Lay Lom sayfasında kullanılmayıp da bir kullanıcı sayfasında, bir şablonda vs. kullanılıyorsa VP:AKP gereği ilgilsiz sayfalardan çıkarılıp yine {{kullanılmıyor}} şablonuyla işaretlenmelidir. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 10:55, 23 Temmuz 2009 (UTC)

Patrol kelimesi üzerine[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar. Patrol fonksiyonunu bir süredir kullanıyoruz. Bence gayet yararlı. Umarım kullananlar da artar. Patrol ve patroller kelimelerine; ilk defa gören, duyan, okuyan kullanıcılara bir fikir vermesi ve anlaşılması için uygun Türkçe karşılıklar bulunması gerekir diye düşünüyorum. Devriye kelimesi olabilir denmişti. Ancak son değişiklikler devriyesi kelime grubu zaten patrol fonksiyonundan önce kullanılıyordu. Görüşlerinizi bildirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 11:23, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Patrolled anlamında kontrol edilmiş gibi bir çeviri kullanmıştık arayüzde yanılmıyorsam şu anda bu fonksiyonu olan arkadaşlarda fonksiyonun bağlantısı kontrol edilmiş olarak işaretle diye gözüküyor... buradan ve görevin özünden yola çıkarak kontrolör ismi bana uygun geliyor ama nedense içimde kabul görmeyeceğine dair bir his var ^_^ Kontrolcü veya gözetmen olabilir sanırım... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 16:37, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • Patrol işlemiyle yapılan tam denetleme değil, bir nevi devriye/gözetleme... Devriye kavramını zaten kullanıyoruz, onun yerine gözetmen kelimesi daha uygun olur. Kontrolcü ve kontrolör de denetçi ile eş anlamlı. Zaten denetçi diye bir kavramımız var ve kafa karıştırmaya lüzum yok. En uygun olan kavram gözetmendir. --88.253.135.65 17:36, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhabalar herkese. İlk önce Noumenon isim bulma konusundaki görüşlerine cevap vermek isterim. Gözetmen olmaz. Çünkü oversight özelliği var. İlerde bu grup açılırsa ona sim bulmak daha zor olur. Kontrolör :) Kontrolcününde pek uygun olduğunu düşünmüyorum. Biz en iyisi eskiye gidelim. "Zaptiye" nasıl? Zapt etmekten geliyor ve patrollerde bir maddeyi duruma göre zapt ediyor. Bence bunu bir düşünün. İyi çalışmalar..--C. Jones msj 17:42, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • Fonksiyonuna bakılırsa "kontrolör" isminin kullanılması bence uygun olacaktır.--Gökhan 18:35, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • Levent abi neden tüylerini diken diken etti? Zaptiye, polis teşkilatının eski ismidir. Ama kötü bir nedeni varsa söylede espri kategorisine koyalım :)--C. Jones msj 18:40, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • Kullanıcıya kazandırdığı fonksiyona uygun bir isim olmalı. Patroller tarafından maddeleri "Kontrol edilmiş olarak işaretle"me işlemi yapıldığı için, patrollerin yeni ismi de kontrolcü ya da kontrolör olabilir. Denetçilerle karışabileceği düşünülürse madde kontrolcüsü ya da madde kontrolörü denilebilir. --Kemal K.ileti 19:15, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • "Madde kontrolcüsü" uzun olduğundan tercih etmem, Bürokrat ve hizmetli gibi tek kelimelik olmalı... Bu yüzden "Kontrolcü" veya "Kontrolör" isimlerine katılıyorum. En azından kulağa "patrol"den daha anlamlı geliyor...--вяí¢αи76ileti 19:21, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • "Kontrolör" diyince aklıma jonglör geldi :) Kelimenin kökü illa yabancı dilde olacak diyorsanız kontrolcü diyelim. Ama patrolun karşılığı kontrol değil, gözetleme/devriye. --88.253.153.16 20:39, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • "Kontrolör" iyi değil bence. Türkçe ek olan -cı, cü- daha iyi olacaktır. "Zaptiye" de hoşmuş. Tüylerim diken diken olmadı. Gayet iyi.--Gökçє Yörük mesaj 21:32, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • İçinde Türkçe de olan ya da çok daha yaygın, kullanılırlığı yüksek onlarca alternatif bulunabilecekken zaptiye gibi arapça bir sözcük tercih edilemez. Oldu olacak denetçi yerine murakıp, deneme yerine tecrübe içerik yerine de muhteva kullanmayı önerelim yeri gelmişken?  Levent İleti Katkılar   04:50, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • Arkadaşlar, birebir tercümesi olması gerekli midir? (koruyup) kollayan, el atan, başa çıkan, imdada yetişen vs. neden olmasın diye düşündüm şimdi. İyi çalışmalar, --Bahar (yine ben!) 21:39, 23 Temmuz 2009 (UTC)
  • Zaptiye polis anlamına geliyor bence karşılamıyor, fransızca veya arapça kökenli olması sorun teşkil edecekse vikipedide toptan isim değişikliğine gitmemiz gerekecek, kontrol edilmiş olarak işaretle dediğimize göre ortaya iki kelime çıkıyor denetleme ve kontrol, denetçi terimi zaten kullanılıyor; kontrolör bencede durumu en iyi anlatan bir terim... --Karduelismsj 10:38, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • Kontrolör olabilir de zaptiye biraz geri kalmış deilmiAydınlık umutlar 10:43, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • kontrolör kelimesi oldukça uydurma geliyor kulağa madem Türkçeleştiriliyor Türkçe olmayan kelime ve eklerle mi kelime Türkçeleştiriliyor. Bence Noumenon tarafından söylenen "gözetmen" en iyisi. Hem daha Türkçe. (öyle Türkçeci değilimdir ama kontrolör de pek kulak tırmalayıcı.)--Hedda Gabler 10:49, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • Merhabalar. Bence gözetmen veya kontrolcü olabilir. Köntrolör kulağa ve göze hiç hitap etmiyor. Zaptiye kelimesiyse patrollerin görevine uygun değil. Çünkü patrollerin bir şeyi zapt etmeleri söz konusu değil. Captain Jones, "Gözetmen olmaz. Çünkü oversight özelliği var. İlerde bu grup açılırsa ona isim bulmak daha zor olur." demiş. Ama gözetmenlerin engelleme yetkileri olduğu için zapt etmekten bahsedilebilir. Yani patrol özelliğini kullananlar için gözetmen, oversight özelliğini kullananlar için zaptiye kelimeleri daha uygun olur bence. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 11:46, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • Sadece patrolde değil bundan başka türkçeleştirmeyi bekleyen bir kaç kullanıcı grubu da var. Kullanıcı grupları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
  • Botlar
  • Hizmetliler
  • Denetçiler
  • Bürokratlar
  • Stewards
  • İçe aktarıcılar
  • Vikilerarası içe aktarıcılar
  • Gözetmenler
  • Patroller
  • Confirmed

--Karduelismsj 11:50, 24 Temmuz 2009 (UTC)

  • Öncelikle açık ve kesin bir şekilde şunu belirtmek isterim: Türkçede kullanılan, Türkçe sözcüklerde geçen her türlü ismi seçebiliriz; "bunun kökeni falanca dilden gelmedir" zerre kadar önem taşımamaktadır. İsim Türkçede kullanılan ve/veya Türkçe sözcüklerde geçen bir sözcük olduğu sürece sorun yoktur.
  • Gözetmen çevirisi sanırım Oversight için kullanılmış bile arayüz çevirilerinde - bu yüzden bu sözcük patrol için artık bir seçenek değil.
  • Steward için aslında kâhya çevirisi vardı - fakat tüm arayüz metinlerine konmadı; sanırım bu karşılığı bir tek benim gibi antika kullanıcılar hatırlıyor/(ara sıra) kullanıyor... bununla birlikte bu çeviriyi steward için ilgili sayfalara geçirerek ölümsüzleştirebiliriz ^_^
  • Confirmed (zaman zaman auto-confirmed) kullanıcı grubu için (bu birkaç günlük kullanıcı adı sahibi kullanıcıları vs. kapsayan bir grup, dosya yükleme hakları vs. ile ilgili) onaylanmış (kullanıcı) diyebiliriz.
  • Patrol için bence hâlâ en uygun çeviri kontrolör - bu sözcüğü bugün anlamayacak kimse yok. Özgün patrol sözcüğünün devriye anlamına daha yakın olduğunun farkındayım ama aynı anlamı korumadan ziyade ilgili görevi tanımlayabilecek bir anlamı vurgulamak önemli... bu noktada bence kontrolör pekalâ ilgili görevi tanımlayabiliyor. Zaptiye önerisine uygun bakmıyorum çünkü yanlış anlaşılabilir diye korkuyorum - insanlar otoriter gelebilecek veya zihinlerinde otoriter buldukları isimlere olumsuz ve önyargılı yaklaşabiliyorlar, bu tip bir şeyin olmasını istemeyiz (bunun örneğini yönetici isimlendirmesinde yaşamıştık, geri döndürene kadar yıllar geçti). Bununla birlikte, kontrolör seçeneğinin dışına çıkarsak, bence devriye sözcüğünü de kullanabiliriz; Son Değişiklikler Devriyeleri gönüllü bir grup - zaten birisi patrol fonksiyonunu alıyorsa, son değişiklikler devriyeliği yapıyor demektir... bu durumda ona da devriye denmesinden daha doğal ne olabilir? Son Değişiklikler Devriyeliği yapan arkadaşlar zaten bu fonksiyona ihtiyaç duyacaklardır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 18:48, 25 Temmuz 2009 (UTC)
    • Kontrolör hem kulağa hoş gelmeyen bir kelime hem de bozulmuş bir Türkçe'nin ürünü. Tam anlamıyla Türkilizce. Devriye daha uygun.--Gökçє Yörük mesaj 21:58, 25 Temmuz 2009 (UTC)
  • Kontrolör' Türkçeleşmiş ve kullanılan bir sözcük. Tüm önemli sözlüklerde yer alıyor. Türkilizce değil kesinlikle. Olsa olsa Türkınsızca olabilir :) Bence uygundur.--Abuk SABUK♫ ♫ 23:51, 25 Temmuz 2009 (UTC)
  • Kontrolcü ve kontrolör olabilir. Aklıma bir de Uzman Devriye geldi, kavramın devamlılığı açısından ve kontrolör kelimesine alternatif olarak.--temaileti 00:18, 26 Temmuz 2009 (UTC)
  • Nou'nun dediği antika kullanıcılardan biri olarak yapılan steward=kahya muhabbetini hatırlıyorum ama nedense bu değişiklik ya unutuldu ya da bir takım kaygılar vardı orasını hatırlamıyorum. Eğer patrol dışında bu iki çeviriye itiraz yoksa değişikliği yapmak istiyorum. Patrol konusunda ortak bir karara varılamadığına göre oylamaya gitmekten başka çare kalmadı... --Karduelismsj 14:01, 26 Temmuz 2009 (UTC)
  • Kontrolör kelimesinin kullanılmasına daha önce de belirtilen sebeplerden ötürü soğuk bakıyorum. Tema'nın dediği gibi devriye kavramının devamı açısından ve İngilizce Vikipedi'deki "patrol" kelimesinin tam karşılığı olarak madde devriyesi denebilir. Kontrol-Denetleme kavramının yerine Madde Devriyeliği çok daha uygun. --88.253.158.86 09:28, 27 Temmuz 2009 (UTC)
  • 'kahya' şapkasızken başka anlama geliyor. [3] bu yüzden politika sayfalarında şapkalarını ihmal etmeyelim kâhyaların.. --ki bl 13:45, 28 Temmuz 2009 (UTC)
  • Sanırım artık tüm makul önerileri birleştirip oylama açmak gerekiyor...--вяí¢αи76ileti 20:49, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Vikipedi:Çeviri grubu[kaynağı değiştir]

Tercüme gönüllüleri bölümündeki kişilerin çoğu vikipediyi bırakmış. oradaki listenin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kıdemli+ 13:27, 23 Temmuz 2009 (UTC)

Kesinlikle. Buraya kayıt yapanların bir kısmı sadece üye olup adını o listeye eklemiş ve bir daha vikide hiç görünmemiş. --Veritasileti 11:44, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • Çok iyi işlemiyor bu çeviri grubu. Keşke daha aktiv olabilse. --88.253.134.233 13:08, 24 Temmuz 2009 (UTC)
  • Artık herkes çeviriyi bıraktı. Eski günlerdeki katılım artık yok. Tahribat 133619 21:17, 27 Temmuz 2009 (UTC)

Geçen günlerde Atv'de yayınlanan "kral ve ben" programının jeneriğine dikkat ettimde bizim Irak Savaşı ve Afganistan Savaşı maddelerindeki resimler kulanılmış ve çok hoşuma gitti. Daha önce yazılı basında yer almıştık ama bu ilk oldu sanırım.--Kadirmesaj sayfam 10:00, 24 Temmuz 2009 (UTC)

Merhabalar, bu sayfada bir tartışma var. Bu tartışmaya göz atıp, yorumlarınızı belirtir misiniz? --Kemal K.ileti 13:57, 24 Temmuz 2009 (UTC)

  • Sizi VP:SRA'daki oylamalara davet ediyorum. Bir kaç resim varki zamanı normale göre dolmuş fakat 1 oy bile almamış.--Captain BradleyMesaj Sayfam 05:09, 26 Temmuz 2009 (UTC)

Silinmeye Aday Maddeler[kaynağı değiştir]

Lütfen Silinmeye Aday Maddelerin oylamalarına katılalım.--Kadirmesaj sayfam 10:56, 27 Temmuz 2009 (UTC)

Kayda değer olmayan okul maddeleri[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de VP:OKUL'a uymkayan birçok madde mevcut ve yenileri yapılmakta. Artık büyük bir sorun teşkil ettiğini düşünüyorum. Hepsini kontrol etsek en azından KD olmayan 20-25 hatta daha fazla okul maddesi çıkar. Hepsini SAM'da sildirmek uzun zaman alır. Acaba Hızlı silme şablonu mu koysak? ya da KD şüphesi şablonları koyup zman içerisinde silinmesini mi beklemeliyiz. Yorumlarınızı bekliyorum...--вяí¢αи76ileti 20:56, 27 Temmuz 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • VP:OKUL'a tartışmasız bir şekilde uymayan maddeler zaten VP:HS Maddeler#6 gereğince hızlı sil ile silinebilirler. Bu maddelere hızlı sil şablonu koymanız gerekçe olarak da kayda değerliği göstermeniz yeterli olacaktır. Bu maddelerin bu kadar artmasının sebebi ilk girildiklerinde nedense kimsenin bunların kayda değer olmadığına dikkat etmemesi... aslında genel olarak SDD'ler ne yazık ki kayda değerliğe pek dikkat etmiyor. Bu hepimize genel bir not olsun diyorum: son değişiklikleri kontrol ederken kayda değer değilse bir madde, ne kadar güzel formata sahip olursa olsun sil koyalım... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 23:48, 27 Temmuz 2009 (UTC)

Normal değişiklik sayısını gösteren yer yerine şöyle kullanılabilirrmi? Çok daha güzel ve grafikli.--Captain BradleyMesaj Sayfam 05:53, 28 Temmuz 2009 (UTC)

İyi fikir. destekliyorum --Azel Sevan 07:19, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Ben de destekliyorum, zira aşırıya kaçmamış ve gayet sade bir biçimde istatistikleri ortaya koymuş...--вяí¢αи76ileti 07:57, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Bence de çok iyi bir istatistik grafiği var. Ben de destekliyorum. Tahribat 133619 08:52, 28 Temmuz 2009 (UTC)
Normal yerden kastınız bu sayfa mı? Öyleyse tüm istatistiklerin bu sayfada görüntülenmesi teknik sorunlara yol açabilir. İlk 500 kullanıcı yerine daha az sayıdaki kullanıcı sayısına ait istatistiklerin gösterilmesi ise tartışma yaratacaktır. --Superyetkinileti 09:18, 28 Temmuz 2009 (UTC)
[4] hayır bu:--Captain BradleyMesaj Sayfam 09:38, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Dünya vatandaşı hepimizi sollamış, bu değişiklerin çoğu kategorilendirme olduğu için bu sayıya ulaşması kolay olmuş. Bence önemli olan çok değişiklik değil nitelikli değişiklik yapmak. Benim açımdan 24. sırada olmak iyi sayılır. --Karduelismsj 09:44, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Yani yeri değil ama şu yazılana söylemeden edemedim, Dünya vatandaşı'nın değişikliklerine kolayca ulaştığını ve nitelikli olmadığını söylemek için herhalde vikipediye dün/bugün giren bir kullanıcı olmak gerek...Dünya vatandaşının değişiklikleri vikipediyi ansiklopediye çeviren en önemli değişikliklerdir, biraz daha ilgi ve saygıyı hak ediyor...Sıralama yarışması yapmıyoruz...Nitelikli bir madde yazarsınız, bir kullanıcı gelir kategorize eder, düzeltir, bir diğeri gelir sağını solunu düzeltir...Belli bir alanda sürekli değişiklikler yapmanız o konuda uzman olduğunuzu veya önemli değişiklikler yaptığınızı kanıtlamaz veya ortaya koymaz. Hele de bir hizmetlinin istatistiği sıradan bir kullanıcı ile değil, hizmetliler için olan sysop istatistikleri ile değerlendirilmelidir. Diğer vikipedistlere arada sırada bu istatistiklere de göz atmalarını öneririm...Hiç bir kullanıcının katkılarınızı göz ardı etmemenizi hele de Dünya vatandaşı gibi az Türkçe bilmesine rağmen vikipediye eşsiz katkılar yapan bir kullanıcıyı rencide etmemenizi rica ediyorum. Bunlar yaklaştırmaz, uzaklaştırır...Vikipedist 13:58, 28 Temmuz 2009 (UTC)
  • "nicelik değil nitelik" peşinde olma fikrinin kesinlikle arkasındayım. bu yüzden maddeleri kırpıp kırpıp yeni madde açmanın filan hep karşısında oldum. ammaaa, hele de isim vererek yok kolay ulaşıldı, yok zor katkı filan gibi yorumlar yapmanın, en hafif deyimiyle gereksiz olduğunu düşünüyorum. zaten herkes kendi açısından doğru ve iyi olan biçimde katkı yapmaya çalışıyordur eminim. --ki bl 14:06, 28 Temmuz 2009 (UTC)
  • Bana göre Vikipedi'ye yapılan her katkının önemi çok. Ayırıca bu liste son derece gereksiz. Yarışmıyoruz sonuçta. Evet, nicelik değil nitelik diyoruz. Böyle desek de başkalarının katkılarına laf etmeye kesinlikle hakkımız yok. Zaten nicelik değil nitelik sözünü kullanıcılarımızın katkıları için değil, maddelerimiz için kullanıyoruz. Farkındayız, değil mi?  Brk ileti 14:33, 28 Temmuz 2009 (UTC)
  • Sayın vikipedistler, bu konunun açılış amacı; birçok vikipedistin kullanıcı sayfalarında kullandığı değişiklik şablonuna bunun gibi bir değişiklik katmaktı. Ancak; görüyorum ki, tartışmanın seyri değişmiş ve neredeyse her deneyimli kullanıcının savunduğu Nitelik-Nicelik meselesinin "Nitelik" kısmına gelmiş. Bu şablonun getireceği konuya göre yüzdeli farklı ve hoş bir bakış açısıdır. Lütfen bunun hakkındaki yorumlarınızı belirtin ki, şablonun yenilenmesi hakkında fikir birliğine varalım. Ayrıca ben de Vikipedi:Değişiklik sayılarına göre Vikipedistler listesine karşıyım. Ancak bunun bu konuyla bir ilgisi yok. İsteyen arkadaşlar bu konuyu başka bir alt başlıkta açabilir.--вяí¢αи76ileti 18:15, 28 Temmuz 2009 (UTC)
    • İlle de bir liste olacaksa istatiksel değeri daha yüksek olan Almanca vikipedideki liste örnek alınabilir...Vikipedist 08:18, 29 Temmuz 2009 (UTC)
  • Vikipedist kardeşim benim canımı sıkmak gayreti içerisindeysen evet bunu başardın. Ben kimsenin katkılarını küçümsemiyorum. Hatta Dünya vatandaşıyla birlikte çalıştığım dönemlerde oldu. Kimseylede yarış içerisinde değilim. 100.000 rakımına ulaşmak o kadar kolay değil. Niteklikten yanayım sözünüde Dünya vatandaşlı için söylemiyorum genel anlamda kullanıcılar bir takım haklara sahip olmak için (oy vermek, hizmetli olabilmek v.s) olmadık değişiklikler yapıyor. --Karduelismsj 08:54, 29 Temmuz 2009 (UTC)
  • Sözlerimi çarpıtıp olayı büyüttüğünüz farkındamısınız. Benim yazıma cevap vermenizde sizinde 100.000 üzerinde katkı yapanlardan biri olmanız sebep oldu. Aslında üzerinize alındız. Kimsenin avukatlığını yapmak size düşmez işinize bakın. Dünya vatandaşı benim sevdiğim ve katkılarına değer verdiğim kullanıcılardandır. Yazımda belirttiğim nitelikli değişiklik kısmı genel düşüncemdir ayrı tutulmalıdır. Dünya vatandaşlının 100.000 üzerindeki katkısının kategorilerden olmasında bir küçümseme, alay alma ve art niyet varsa vikipediyi bırakıp giderim bu kadar açık konuşuyorum ve çok kızgınım. --Karduelismsj 11:30, 29 Temmuz 2009 (UTC)
    • Suçluyorsunuz...Neden? Herhangi bir şeyi büyütmeye çalışmıyorum. Dünya vatandaşı ile benzer katkılarımız mevcut elbette..Bir hizmetliye yakıştıramıyorum bu mesajınızdaki tavrınızı...Her dem soğukkanlılığa ve iyi niyet olduğunu varsaymaya vurgu yapmak en başta hizmetlilerin görevidir. Hatırlatıyorum...Ne avukatlığa ne de art niyetle yanlış anlamaya çalışıyorum, bunlar sizin yorumlarınız...Bendeniz işime bakıyorum, asıl siz işinize bakın, herşeyden önce onu bunu yıpratmaya çalışmayın, sizden ne bekleniyorsa onu yapmalısınız, sizin tabirinizle üzerine alınan benden daha fazla siz olmuşsunuz, vikipedi gönüllülük işidir unutmayın...Sizi herhangi bir şeyle suçlamadım, o yazıda açıkça bellidir, kendi yazdığınız yazıda ise ne yazdığınız orada duruyor, yoruma açık değil, Dünya vatandaşı "kolay ulaşmış", 24. sıra sizin için iyiymiş...Bu düşüncelerinize cevap vermek köy çeşmesinde olmamalıydı, zaten "yeri değil" demiştim, ama bu mesajlaşmayı köy çeşmesine ekliyorum, üslubunuzu herkes görmeli...Çok kızgınsanız bu benden değil, kendinizden...Vikipedist 20:18, 29 Temmuz 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Arkadaşlar bunda bu kadar hararetlenecek bir durum yok, cümleten sakin olalım ^_^ Kullanıcı sayfalarında değişiklik sayılarına dair bilgi vermek isteyen arkadaşlar elbette isterlerse bahsi geçen sayacı kullanabilirler; arzu ederlerse bir başkasını kullanırlar. Bunun ötesinde, Vikipedi bazında, zaten önemli olan ne değişiklik sayınızdır ne başka bir şey... İlgili liste sayfaları tamamen istatistiksel, yani herhangi bir amaç veya karşılaştırma içermiyor. Konu cidden almış başını yürümüş; hiç doğru değil, nâzik değil, iyi niyetli değil. Özellikle doğrudan bireylere dair/karşı konuşmamız hiç uygun olmuyor. Deneyimli Vikipedistler olarak böyle basit konularda böyle uslûp ortaya koymamız hoş olmaz...
  • Bu tip istatistik konulara belki de bu yüzden çok önem vermemek gerekiyor; isteyen istediği sayaç şablonunu kullanabilir, üretebilir... bu istatistiklerin gerçekten bir anlamı yok ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 15:12, 29 Temmuz 2009 (UTC)
  • Ama en üstte verdiğim linkleri kullanıcı kutulularına koymak için konuyu açmıştım. Ne hala gelmiş. Nou'ya katılıyorum. Peki konunun asıl amacına katılan varmı? Kullanıcı kutularını değiştiriyimmi?--Captain BradleyMesaj Sayfam 15:19, 29 Temmuz 2009 (UTC)
Kullanıcı kutularını değiştirmek yerine yeni bir kullanıcı kullanıcı kutusu da üretebilirsiniz ^_^ Aynı şekilde fakat bu sayacı kullanan ve farklı adlı? Böylece isteyen istediği sayacı kullanır? Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 15:25, 29 Temmuz 2009 (UTC)
  • Tamam. O zaman üretime başlıyım :) Ben kesinlikle yenisini kullanacağım :) --Captain BradleyMesaj Sayfam 16:07, 29 Temmuz 2009 (UTC)

2009 Wikimedia Mütevelli Heyeti Seçimleri[kaynağı değiştir]

Oy verme işlemi resmen başlamıştır. Oyunuzu 10 Ağustos 2009 tarihine dek kullanabilirsiniz.

Oy kullanarak sağlıklı bir seçim ortamının oluşmasına yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler. 18 adayın yarıştığı bu seçimin tüm Wikimedia ailesi için iyilikler getirmesi dileğiyle. --Superyetkinileti 17:00, 28 Temmuz 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Arkadaşlar oy kullanmamız çok önemli. Mütevelli Heyeti konu Viki projeleri oldu mu en önemli kurum; lütfen oy kullanabilen tüm arkadaşlar adaylar sayfasını gözden geçirip oy kullansınlar. Adaylar sayfasını ve onca oylama metnini boşa mı çevirdik ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 15:14, 29 Temmuz 2009 (UTC)
  • Ben oy atmayı denedim. Ama bana sen güvenli kullanıcılar listesinde değilsin diyor ve oy verditmiyor.--Captain BradleyMesaj Sayfam 15:21, 29 Temmuz 2009 (UTC)
  • Captain Bradley, sanırım 1 Haziran öncesinde 600 değişikliğiniz bulunmadığı için oy kullanamıyorsunuz (şurada, üçüncü madde). benzer şekilde ben de dördüncü maddeden ötürü kullanamıyorum maalesef :) -- fcn (m) 23:03, 29 Temmuz 2009 (UTC)

il haritaları[kaynağı değiştir]

Bu görev için gif resminin uygun olmadığını düşünüyorum. --Veritasileti 15:03, 29 Temmuz 2009 (UTC)
  • İlk olarak diğerinden daha estetik durduğu kesin. Tebrikler. Ancak şablonun adı hem Bilgi kutusu Türkiye ili hem de Yönetim başlığında ülke kısmı var. Bu biraz saçma. Aklıma şu anda gelmiyor ama oraya da mantıklı bir şey konulabilir. Bir de : kaldırılsa iyi olur. Kolay gelsin. İyi çalışmalar....Myrat ileti 22:23, 29 Temmuz 2009 (UTC)
Tabi bilgi kutusunun adında il var ama sayfaya bakan bir kullanıcı zaten bilgi kutusunun adını göremeyecek. O şifreler Vikipedistler için. Sadece kendi açımızdan düşünmeyelim. Yani Türkçe Viki'deyiz diye Türkiye ismi olmamalı dememeliyiz. Bunları bilmeyen yabancılar da var. Örneğin Türkçe öğrenmiş bir İngiliz.--Gökçє Yörük mesaj 08:43, 30 Temmuz 2009 (UTC)
O şehirler için yapılmış. Ayrıca diğer Vikilerde de her ülkenin yönetim birimlerine özel çeşitli şablonlar var.--Gökçє Yörük mesaj 19:32, 6 Ağustos 2009 (UTC)
O bilgi kutusu kentler, iller, ilçeler, köyler gibi tüm yerleşim birimleri için. Ayrıca diğer vikiler standardizasyondan uzaksa bu bize yol gösterici olamaz. --Veritasileti 09:22, 18 Ağustos 2009 (UTC)

BU sayfaya oylarınızı beklerim.--Captain BradleyMesaj Sayfam 06:23, 30 Temmuz 2009 (UTC)