Vikipedi:Seçkin madde adayları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi'deki seçkin içerik adaylarını sembolize eden bir köşesi eksik yıldız
Vikipedi'deki seçkin içerik adaylarını sembolize eden bir köşesi eksik yıldız

Bu sayfada, Vikipedi'deki maddelerden hangilerinin seçkin madde statüsünü alacağı kararlaştırılır. Seçkin maddeler, kullanıcılar tarafından Vikipedi'nin en iyileri olarak belirlenen maddelerdir. Bu maddeler, birtakım kriterler ışığında bu sayfada değerlendirilirler. Eğer bu konuda şüpheniz veya maddeyi aday göstermeden önce daha da geliştirebilmek için görüş almaya ihtiyacınız varsa madde incelemesi için başvurabilirsiniz.

Maddeleri aday gösteren kullanıcılardan, itiraz edilen noktalarda düzeltmeye gidilmesi konusunda çaba göstermeleri beklenir. Eğer aday gösterdiğiniz madde üzerinde siz de çalışmışsanız, adaylık gerekçesinde bunu da belirtin. Lütfen değerlendirme yapan kullanıcılara karşı nazik olun ve kullanıcıların hevesini kırmayın.

Bir maddenin seçkin madde statüsüne geçebilmesi için, kriterleri sağlayıp sağlamadığına bakılmalı ve fikir birliği sağlanarak karar verilmelidir. Fikir birliği, maddeyi aday gösteren ve gözden geçiren kullanıcılar arasında sağlanır ve seçkin içerik sorumluları tarafından doğrulanır. Adaylık tartışmaları iki ay sürer ve bu iki ayın sonunda seçkin içerik sorumluları tarafından üzerinde çalışılabilir bulunmuş eleştirilere yönelik bir çaba sergilenmemiş veya herhangi bir konuda fikir birliğine ulaşılamamışsa, sorumlu tarafından adaylık bir ay daha uzatılabilir. Bu sürenin sonunda adaylığın olumlu sonuçlanması yönünde bir fikir birliği oluşmamışsa, adaylık olumsuz sonuçlandırılarak arşivlenir.

Sayfayı yenilemek için önbelleğinizi boşaltın

Aday gösterme

  1. Bir maddeyi aday göstermeden önce, maddenin seçkin madde kriterlerinin tamamını karşıladığından emin olun. Halihazırda açık bir madde incelemesi tartışması varsa, bunun sonlanmasını bekleyin.
  2. Aday gösterilen maddenin tartışma sayfasının en üstüne {{SMA}} şablonunu yerleştirin. Madde daha önce de aday olmuşsa, {{SMA|2}} (ya da kaçıncı kez aday gösteriliyorsa o sayı) şablonunu kullanın.
  3. Yerleştirdiğiniz şablondaki "adaylık sayfasında" bağlantısına tıklayın ve açılan sayfada aday gösterme gerekçenizi yazın.
  4. {{Vikipedi:Seçkin madde adayları/Aday gösterilen maddenin adı}} metnini kopyalayın ve şu anda bulunduğunuz sayfanın üzerindeki    değiştir    sekmesine tıklayarak kopyaladığınız metni aday listesinin en üstüne yapıştırın. "Aday gösterilen maddenin adı" yerine maddenin adını yazın.

Adayların değerlendirilmesi

  • Adaylıkta görüş belirtmeden önce lütfen aday gösterilen maddeyi tamamen okuyun ve kriterlere uygun olup olmadığını inceleyin.
  • Adaylıkla ilgili yorum yapmak için madde adaylık bölümünün sağındaki "değiştir" bağlantısına tıklayın (tüm sayfayı değiştirebileceğiniz sayfanın üstündeki "değiştir" sekmesine tıklamayın). Tüm kullanıcılar, adaylıklarda görüşlerini belirtebilirler.
  • Adaylığı destekliyorsanız, {{destek}} (veya aynı anlama gelecek bir seçenek) yazarak ve seçkin madde kriterlerini karşıladığını da ifade ederek gerekçenizi ekleyin. Eğer maddeye önemli ölçüde katkıda bulunmuşsanız bunu da belirtin.
  • Adaylığa karşı çıkıyorsanız {{karşı}} (veya aynı anlama gelecek bir seçenek) yazarak ve seçkin madde kriterlerindeki hangi kriterleri karşılamadığını da ifade ederek gerekçenizi ekleyin. Tüm itirazların üzerinde çalışılabilecek spesifik bir gerekçesi olmak zorundadır. Eğer bu şart sağlanmıyorsa, seçkin içerik sorumluları bu itirazı göz ardı edebilir. Biçem ve dil bilgisi referanslarının her zaman aynı fikirde olmayacağını unutmayın. Eğer katkıda bulunan kullanıcı standart bir referans çalışmasındaki veya diğer otorite kabul edilen kaynaklardaki (Örnek: Türk Dil Kurumu) belirli bir biçemi destekleyen bir sayfayı referans olarak gösteriyorsa, bunu kabul edin.
  • Adaylıkta destek ya da karşı olmadan görüş ve önerilerinizi belirtmek isterseniz {{yorum}} (veya aynı anlama gelecek bir seçenek) yazarak bunları belirtebilirsiniz.
  • Maddeyi inceleyip seçkin madde statüsüne geçmesine itiraz eden kullanıcılardan, birkaç gün sonra maddeyi tekrar kontrol ederek, itirazlarının üzerinde çalışıp çalışılmadığını kontrol etmeleri beklenir. İtirazınızı geri alırken yazdıklarınızı silmek yerine üzerini çizin (<s>...</s> şeklinde). Maddenin seçkin madde statüsüne geçmesi için çaba sarf edenler, inceleyenlerin bu düzenlemeyi kendi kendilerine yapmalarına izin vermelidirler. Eğer itiraz edilen noktanın düzeltildiğine inanıyorsanız, eleştiriyi getiren kullanıcının yazdıklarının üzerini çizmek yerine, sadece eleştirilen noktaların düzeltildiğini belirtin.

Seçkin madde adayları, topluluk bir karara varıncaya kadar bu sayfada listelenir. Daha sonra seçkin madde seçilen veya seçilemeyen adaylar listeden çıkartılır ve arşivlenir. Adaylık sayfasında devam eden bir tartışma varsa adaylık sonuçlandırılmaz.

Sonuçların arşivlenmesi

  1. Adaylık alt sayfasını, değişiklik özetinde adaylığı arşivlediğinizi belirterek bu sayfadan çıkartın ve arşive ekleyin.
  2. {{Seçkin madde adaylığı arşivi}} şablonunun yanı sıra, adaylık başarılı sonuçlanmışsa {{yeni seçkin sayfalar}} şablonu ve Vikipedi:Seçkin madde kayıtları sayfasını da güncelleyin.
  3. Maddenin tartışma sayfasındaki {{SMA}} şablonunu, adaylığın sonucuna göre madde geçmişi şablonu kullanarak güncelleyin.
  4. Adaylık başarılı sonuçlanmışsa maddeye {{Seçkin madde}} şablonunu ekleyin.
  5. Adaylık başarılı sonuçlanmışsa maddeyi, Vikipedi:Seçkin maddeler sayfasındaki uygun başlığa ekleyin.

Tetrakloroetilen[kaynağı değiştir]

Tartışma; 58 gün 19 saat 15 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 88 gün 19 saat 15 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Bu maddeyi başta KMA olarak sunduktan sonra daha çok geliştirdim ve SM olmasının daha uygun olduğunu düşündüm. Şu anki hâliyle diğer dillerdeki Vikilerden daha kapsamlı ve kaynağı çok. Özel olarak maddedeki söz konusu kimyasalın tarihi araştırdım. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 01.47, 26 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

If Day[kaynağı değiştir]

Tartışma; 55 gün 3 saat 16 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 85 gün 3 saat 16 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

İngilizce Vikipedi'deki If Day sayfasından çevirdim. Olabildiğince motomot çeviri olmamasına özen gösterdim fakat gözümden birkaç şey kaçmış olabilir. Var ise sizlerin eleştirisi ile düzeltip seçkin madde olabileceğini düşünüyorum. Âfâkî💬 09.48, 22 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Elinize sağlık, kriterleri karşılıyor.--Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 20.28, 23 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Güzel olmuş, elinize sağlık ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 01.59, 26 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Küçük orman ötleğeni[kaynağı değiştir]

Tartışma; 42 gün 7 saat 57 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 72 gün 7 saat 57 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Son yaptığım düzenleme ve geliştirmeyle beraber maddenin halihazırda seçkin durumda olan İngilizce sayfasını içerik ve düzen konusunda yakaladığını düşünüyorum Bu yüzden maddeyi seçkin madde olması için aday gösteriyorum. Tereqeme (mesaj) 14.29, 9 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek @Tereqeme, yaptığınız değişiklikler için ellerinize sağlık. Maddede kırmızılar giderilirse ve kaynaklarda düzenlenebilirse tam olacak. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 21.29, 9 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek. Kaynakları düzelttim ben. Güzel madde. --kızıl mesaj 21.39, 9 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yardım için teşekkürler ben de kırmızılıkları giderdim. Tereqeme (mesaj) 22.16, 13 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Stendhal[kaynağı değiştir]

Tartışma; 37 gün 18 saat 28 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 67 gün 18 saat 28 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Bu maddeyi seçkin madde adayı olarak sunmamın sebepleri arasında, maddenin anlaşılır ve akıcı bir dille yazılması, konuyla ilgili detaylı bilgiler barındırması, güvenilir kaynaklara dayandırılarak doğrulanabilir bilgilerle zenginleştirilmesi, nesnel bir perspektif sunması ve Vikipedi'nin belirlediği biçim standartlarına uygun olarak düzenlenmiş olması bulunmaktadır. Fatih Demirci (mesaj) 01.00, 5 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum @Fatih Demirci, öncelikle madde için ellerinize sağlık. Ancak kaynakça gibi bazı noktalarda eksiklikler göze çarpıyor. Birde maddede kristalleştirme, uslup ve Stendhal sendromundan da daha fazla bahsedilmeli. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 12.47, 5 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum @Fatih Demirci, Beşiktaşlı48'in de dediği gibi kaynakçası eksik ve pek iyi değil. Maddeye kötü diyemem ama SM olması için çok iyi de diyemem. Tavsiyem, maddede biraz daha çalışın ve KM için aday gösterin :) Mors et Vita (mesaj) 11.12, 7 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Oregon Üniversitesi[kaynağı değiştir]

Tartışma; 37 gün 18 saat 27 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 67 gün 18 saat 27 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddenin akıcı ve anlaşılır bir dilde yazılmış olması, konu hakkında kapsamlı bilgiler içermesi, güvenilir kaynaklardan alınan doğrulanabilir bilgilerle desteklenmesi, tarafsız bir bakış açısına sahip olması ve Vikipedi'nin biçem standartlarına uygun olarak hazırlanmış olması nedenleriyle bu maddeyi seçkin madde adayı olarak gösteriyorum. Fatih Demirci (mesaj) 00.59, 5 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum @Fatih Demirci, öncelikle madde için ellerinize sağlık. Ancak içeriği SM bile olmayan İngilizce vikisine kıyasla eksik kalıyor. Bu nedenle içeriğinin daha da geliştirilmesi gerek. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 12.44, 5 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Karşı Karşı Yazının niteliği açısından değerlendirme yapmadım çünkü SM kriterlerini, kapsam ve araştırma derinliği açılarından karşılamadığı görülebiliyor. Bu adaylıkların başarısız sonuçlanmasının kullanıcıların şevkini kırdığına daha önce şahit oldum, bu açıdan aday göstermeden önce kriterleri tek tek kontrol ederek ilerlemekte fayda var Fatih Demirci. Maddenin olabileceği nokta olduğu noktadan çok ilerde. İyi vikiler. ----anerka'ya söyleyin 09.02, 18 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Japonya[kaynağı değiştir]

Tartışma; 31 gün 10 saat 54 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 61 gün 10 saat 54 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddeyi halihazırda SM olan İngilizcesinden çevirerek ve birkaç önemli ekleme yaparak detaylı bir şekilde geliştirdim. Ayrıca kırmızı bağlantılar da açılarak maviye dönüştürüldü. Bu yıl Japonya ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yılı olmasından dolayı adaylığı ayrıca bir önem taşımakta. Madde İngilizcenin diğer birkaç vikide de SM veya KM statüsünde. İngilizcesine kıyasla biraz daha ayrıntı taşıdığından SM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Yine de düzeltilmesi veya eksik kalan kısımlar varsa belirtebilirsiniz, onları da düzeltmeye çalışırım. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 17.26, 29 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum @Beşiktaşlı48 elinize sağlık, çok güzel olmuş, ama Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH), 2021 yılına ait, yani güncel değil. Güncellenirse daha iyi olur. Leo? 11.10, 30 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
@Lionel Cristiano, İstek yapıldı Yapıldı. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 12.14, 30 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek açıkçası ben bir sorun görmüyorum ve destekliyorum. Hayırlı olması dileğiyle. Kurmanbek💬 18.54, 30 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Son hâliyle kapsamlı ve iyi görünüyor. Emeği geçenlerin ellerine sağlık.--Huuntaileti 17.38, 31 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destekliyorum. Leo? 18.16, 8 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Biraz görsel düzenleme yaptım. Ben de destekliyorum. Mors et Vita (mesaj) 09.55, 12 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Harika olmuş. Gayet kapsamlı. Eline sağlık. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 11.49, 22 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Kerem Aktürkoğlu[kaynağı değiştir]

Tartışma; 30 gün 22 saat 1 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 60 gün 22 saat 1 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Aylar önce ilk adaylığı görüş yoksunluğu sebebiyle fikir birliğine varılamadan kapatılmıştı. Hem o adaylığa gelen geri bildirimi hem de o günden bu güne olan değişiklikleri maddeye entegre ettim ve SM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Efe Önem (mesaj) 04.33, 29 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum Ellerinize sağlık Efe Önem, tebrikler. Madde kesinlikle bence SM standartlarında ama birkaç tavsiyem olacak. "2023-24: Şampiyonlar Ligi" başlığında sanki ufak eksiklikler var; zira gözüme ilk çarpan şey, Galatasaray 3-3 Manchester United maçında önemli bir gol atmıştı ancak onunla ilgili bir bilgi yok. O başlığa dikkat etmenizi önereceğim. "Millî takım kariyeri"nde de işte ilk maçı, ilk golü gibi verilerin tarihlerine de yer versek iyi olacak sanki. Yani bu önemli olaylar ne zaman oldu bilgisi önemli bence. Bu sadece millî takım kariyeri için değil, diğer başlıklarda da geçerli. "Kişisel yaşamı" başlığını da ufak genişletebilirsiniz. Örneğin Kerem'le yapılan kısa veya uzun röportajlar var, oradaki fikirlerini veya verdiği bilgileri ekstra ekleyebiliriz. Bu arada dinî inancından da bahsetmek yerinde olacaktır; çünkü malum, toplumda ve medyada biraz popüler. Tekrardan emeğinize sağlık. Mors et Vita (mesaj) 08.47, 30 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Öncelikle değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Belirttiğiniz konuları elimde geldiğince geliştirmeye çalıştım, ilave yorumlarınız varsa dinlemekten mutluluk duyarım. Efe Önem (mesaj) 10.45, 30 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Maddeyi titizlikle inceledim ve ufak düzeltmeler yaptım. "Millî takım kariyeri"nde "A millî takım formasıyla toplam 26 maça çıkıp 5 gol ve 2 asist katkısı verdi." cümlesi var ama bilgi kutusunda 28 maç yazıyor. Sürekli değişecek o. Acaba ilgili cümlede maç sayısını yazmayıp sadece gol ve asist mi yazsanız? Mors et Vita (mesaj) 22.48, 30 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Yeniden emekleriniz için teşekkürler. Tavsiyeniz oldukça olumlu, maç sayısını madde düzyazısından kaldırdım. Efe Önem (mesaj) 10.52, 1 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek İlk desteği veriyorum. Madde kesinlikle SM formatına uygun ve şu an çok iyi ama siz yine de aklınıza gelen başka önemli şeyler varsa lütfen ekleyin. Mors et Vita (mesaj) 09.45, 2 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Elinize sağlık, maddenin SM formatına uygun olduğunu düşünüyorum. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 12.28, 3 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destekliyorum. Leo? 13.37, 17 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Eren Bülbül[kaynağı değiştir]

Tartışma; 21 gün 8 saat 46 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 51 gün 8 saat 46 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Daha fazla ekleyecek birşey bulamadım, ufak tefek yazım hatalarını düzelttim. SM için uygun olduğunu düşünüyorum. Leo? 15.18, 19 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum Maddede Eren Bülbül'ün erken yaşamı hakkında bilgi yok, ayrıca ölümüne diğer siyasi partilerin tepkileri de eklenmeli. Onların da halledilebilirse SM olabilir. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 20.38, 19 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek @Kolhisli bilgileri eklemiş, şuan da SM için uygun olduğunu düşünüyorum. Leo? 11.13, 30 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Ölümüne yönelik siyasi partilerin tepkileri de eklenmeli. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 12.32, 3 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Merhaba Lionel Cristiano, madde iyi ama Beşiktaşlı48'in de dediği gibi ölümüne siyaset (ve varsa siyaset dışı) camialardan gelen tepkiler de biraz eklenmeli. Bunları ekleyebilecek misiniz? Mors et Vita (mesaj) 13.35, 7 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum "Hatırası" kısmı bana biraz karışık gibi geldi @Lionel Cristiano ve @Beşiktaşlı48. Müsait bir zamanda o genel başlığı düzenlemeyi düşünüyorum. Mors et Vita (mesaj) 18.04, 18 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Artık kriterleri karşıladığını düşünüyorum, maddeye katkı verenlerin ellerine sağlık.--Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 12.37, 17 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Google'da çeşitli arama kombinasyonlarıyla bulduğum Eren Bülbül'ü konu alan neredeyse tüm kaynakları ve içeriği maddeye ekledim. Hatırası bölümünde gruplandırmalar yaptıktan sonra olayları kronolojik olarak sıraladım ama yine de elden geçirilmesi lazım. Ekstra gruplandırmalar, paragraf düzenlemeleri gerekebilir. Madde derinliği olarak maddenin yeterli seviyeye geldiğini düşünüyorum. Kolhisli mesaj 18.14, 18 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destekliyor musunuz peki @Kolhisli? Mors et Vita (mesaj) 10.41, 19 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Dediğim düzenlemeler yapılırsa evet. Kolhisli mesaj 10.48, 19 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek "Hatırası" kısmını elimden geldiğince düzenledim. Şu an maddenin uygun olduğunu düşünüyorum. Uğraşan herkese teşekkürler. Mors et Vita (mesaj) 11.26, 19 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Maddenin kriterleri karşıladığını düşünüyorum. Kolhisli mesaj 06.53, 22 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum "MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, 6 Nisan 2022 tarihinde, Mersin'deki bir parka Eren Bülbül'ün adının verilmesini içeren önergenin CHP ve HDP'li belediye meclisi üyelerinin oylarıyla reddedilmesine ithafen şu açıklamada bulundu: "Mustafa Kemal'in askerleriyiz sloganlarıyla yola çıkanlar, Mustafa Kemal'in kurduğu cumhuriyet yaşasın diye çocuk yaşında şehadete koşan Eren Bülbül'ün değil ihanetin adını kendilerine kalkan yapmışlardır"."
Şu kısmı kim eklemiş tam bakamadım ama, kendi kişisel görüşüme göre tarafsızlığı tartışılır bir kısım. Açıklamayı yazmak yerine "tepki gösterdi" tarzında bir şeyler yazsak daha iyi olabilir. Kaldı ki açıklamayı yapan kişi de pek tanıdık biri değil. Ne dersiniz @Beşiktaşlı48, @Kolhisli, @Lionel Cristiano? Mors et Vita (mesaj) 13.30, 22 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
İstek yapıldı Yapıldı Kolhisli mesaj 16.18, 22 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Karşı Karşı Ölümü ve adının verildiği şeyler dışında, hayatı hakkında kayda değer hiçbir şey yok. Sadece ölümü ile tanınan kişilerin maddeleri SM olmamalı bence. Madde özetle öldürülmesi, tepkiler ve adının verildiği şeylerden ibaret, hayatına çok az değinilmiş. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 11.57, 24 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
@ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ Şenay Aybüke Yalçın maddesinin SM seçilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Eren Bülbül maddesine göre daha mı kapsamlı? Kolhisli mesaj 12.03, 24 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Bu sayfa SMA olarak sunulduğu 19 Mart 2024 günü 13 kB boyutundaymış. Şu 1 ay ve birkaç günlük süreçte madde neredeyse 174 kB boyuta geldi, yani ilk sunulanın neredeyse12 katı eklenmiş. Çok iyi hatırlıyorum, bir maddenin SM olması için kararlı bir sürümü olmalı. Birkaç bin baytlık düzenleme bile büyük değişiklik kabul ediliyorken, ilk sunulandan 12 kat daha büyümesi..? Kendimden örnek vereyim; benim SMA'ya sunduğum bir madde adaylığa ilk sunulduğu sürümünden 5 ay sonra adaylık hâlâ devam ederken %60 daha büyük olduğu için kararlı versiyonu olmadığından reddedildi. Burada söz konusu olan değişikliğin büyüklüğü %1220 gibi. Eğer 1 ay içinde böyle bir artış söz konusuysa, devamının da gelmesi olasıdır. O zaman bu maddenin "kararlı" sürümü ne zaman belirlenecek, belirlendiği zamanki boyutu ne kadar olacak? Böyle kapsamlı bir araştırmaya emeğim sonsuz ama sizce de kararlı sürümün belirlenmesi için adaylığın "dondurulması" daha iyi olmaz mıydı? Büyük değişikler, maddenin SM olması için "kararlı sürüm" kriterini eliyor. İyi günler. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 20.23, 26 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Bir maddenin SM olması için kararlı bir sürümü olmalı ama bu SM adaylıkları için geçerli değil. Kararlı sürümde en önemli olan şey değişiklik savaşlarının olmamasıdır. Bu maddede öyle bir durum yok. Önemli bilgilerin de hepsi eklenmiş. "Burada söz konusu olan değişikliğin büyüklüğü %1220 gibi. Eğer 1 ay içinde böyle bir artış söz konusuysa, devamının da gelmesi olasıdır." bence değil. Siz veya herhangi biri 27 Nisan 2024 tarihine kadar yayımlanmış kaynakları kullanarak maddede bulunmayan ansiklopedik 3 farklı ansiklopedik bilgi eklerseniz seçkin madde adaylığına bizzat kendim olumsuz oy vereceğim. Eren Bülbül'ün annesini konu alan kaynaklar, mezar ziyaretleri ve medyada konu olmamış/kritik kişilerden gelmeyen anmaları hariç tutuyorum. Bu arada sizin adaylığınızın reddedilme sebebi %60'lık artıştan ziyade olumsuz oy veren kullanıcıların istediği düzenlemeleri yapmamanız olabilir. Kolhisli mesaj 06.20, 27 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Kloroform[kaynağı değiştir]

Tartışma; 20 gün 7 saat 33 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 50 gün 7 saat 33 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Bu maddeyi geçen yıl bu zamanlarda aday olarak sunmuştum, birçok nedenden ötürü (eksiklik vb) reddedilmişti. Ondan sonrasında çokça araştırma yapıp bulabildiğim bilgileri kaynakları ile ekledim. Maddenin șu anda Türkçe Vikipedi'deki en kapsamlı kimya (ve toksisite) konulu maddesi olduğunu düşünmekteyim. Toplamda 160'ı aşkın kaynak bulunmakta ve kimyasalın Tarihçesi detaylı bir şekilde anlatıldı. (Bunu yazdığım esnada birkaç kırmızı bağlantı kaldı, en kısa zamanda onlara da sayfa açacağım) Tüm kırmızı bağlantılar halledildi. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 16.28, 18 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Ellerinize sağlık, oldukça ayrıntılı ve doyurucu bir madde olmuş. SM kriterlerini karşılıyor. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 21.03, 19 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Kloroforma seçkin madde olmak yakışır. --kızıl mesaj 21.10, 19 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Çok iyi olmuş. Mors et Vita (mesaj) 07.59, 21 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek İlk adaylıkta da maddeye gerek düzenleme gerek oy olarak destek vermiştim. Şu an maddenin geldiği noktayı görünce dumura uğradım. Concrete'nin ellerine sağlık cidden bu denli teferruatlı bir kimya maddesi var mı bilmiyorum. Umarım maddelerine aynen böyle devam eder Vikipedi'deki kimya alanı ıslah olur. ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 21.20, 24 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destekliyorum. Leo? 13.41, 17 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
J. Y. Simpson'un kloroformu anlattığı 1847 yazısının çevirisini VikiKitap'a ekliyorum, bitince sayfanın altında bağlantı vereceğim. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 22.10, 24 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Futbolcu[kaynağı değiştir]

Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 28 gün 6 saat 57 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Futbol maddesi seçkin madde. Futbolu oynayan kişi de Futbolcu olduğu için seçkin madde adayı gösteriyorum. Lionel Cristiano? 13.29, 25 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

 SİS notu: @Lionel Cristiano, aday gösterme gerekçeniz uygun değil, lütfen seçkin madde kriterlerini ve maddeyi inceleyerek eğer maddenin şartları sağladığını düşünürseniz aday gösteriniz. --LostMyMind (mesaj) 17.47, 25 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Selamlar @LostMyMind, Vikipedi:Seçkin madde kriterleri incelemiştim zaten, Aday gösterme gerekçesini öylesine yazmıştım. Lionel Cristiano? 18.17, 25 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Karşı Karşı Madde şu anki hali ile hiçbir şekilde SM olmaya uygun değil. Öne sürdüğünüz gerekçe yeterli değil. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 21.07, 25 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Karşı Karşı Tam kapsamlı durmuyor. Karşılaştıkları sağlık sorunları, futbolcu çeşitleri, seçilim kriterleri gibi eklenebilecek/detaylandırılabilecek kısımlar mevcut. ᕓikiolog ♥෴ 11.57, 17 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Karşı Karşı Sayfada birçok eksiklik var. Futbolun tarihi yanında futbolcuların tarihi (örn. Kim ilk "futbolcu" olarak bilinmis, geçmişteki saha kıyafetleri vb), kadın futbolcular hakkında birkaç bilgi, sahadaki pozisyonları gösteren diagram, futbolcuların sağlığı ve yaygın sakatlıklar hakkında bilgi vb. eklenmeli. en ünlü/zengin futbolcuların listesi için madde açılıp bağlantı verilmeli. Futbolla hiç ilgilenmeyen birisi olarak bu kadar eksiklik fark ettim. Madde, SM olmak fazla yetersiz. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 14.15, 20 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Karşı Karşı Gerekçeden de anlaşılacağı gibi öylesine aday gösterilen bir madde.Sait* 17.27, 22 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Japonya bayrağı[kaynağı değiştir]

Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 22 gün 16 saat 30 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Birçok dilde halihazırda seçkin madde olan Japonya bayrağı maddesini Türkçe Vikipedi'de de seçkin hale getirmek için bir süredir maddeyi deneme tahtamda yazdım. Tamamladığım ve adaylığa hazır olduğunu düşündüğüm için aday gösteriyorum. Kurmanbek💬 23.02, 19 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum @Kurmanbek, maddeyi geliştirdiğiniz için ellerinize sağlık. Ancak maddede halen eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Örneğin türevler kısmının daha geliştirilmesi gerek. İngilizcesinde bu konuda daha çok bilgi bulunmakta. Ayrıca kaynaklar da yine bibliyografi ve mevzuat şeklinde düzeltilebilirse güzel olur. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 11.12, 25 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Merhaba. Yorumunuz için teşekkür ederim. Önerileriniz doğrultusunda içerik geliştirme ve kaynakça kısmını düzenledim. Tekrardan görüşlerinize sunarım. Kurmanbek💬 13.13, 25 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Madde artık SM kriterlerini büyük çoğunlukla karşılıyor. Birde kırmızılıklar da giderilirse, iki dipnot da eklenirse ve galeri kısmı da "packed" değilde İngilizcesindeki gibi çerçeveli şeklinde düzeltilirse tam olacak. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 15.02, 25 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Dipnot derken neyi kastettiniz anlayamadım. Ayrıca galeri için packed olarak gözüme daha derli toplu geldi, onun için öyle yaptım. Kurmanbek💬 14.38, 6 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Dipnottan kastım İngilizcesinde References kısmının altında Footnotes yani dipnotlar var. Her iki dipnotta da bayrağın kabul tarihi ile ilgili. Birde Tasarımı kısmında yer alan [68] kaynağın olmadığını farkettim, onunda düzeltilmesi gerek. Galeri için ise İngilizcesindeki bana daha düzenli gibi geliyor ama diğer kullanıcılar da packedi benimsiyorlarsa sorun yok. Yine de iki sıra halinde her sırada dört resim daha büyük boyutta olacak şekilde düzenlenebilir. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 17.02, 6 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Anladım, dipnotları ekleyip galeri işine bakacağım. Ayrıca 68 numaralı kaynak bizde 61 olarak geçmekte. Aynı kaynak. Kurmanbek💬 18.55, 6 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Dipnotlar ve galeri düzenlemeleri İstek yapıldı Yapıldı Kurmanbek💬 13.03, 17 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Üzerinde çokça çalışılmış bir madde, @Kurmanbek Eline sağlık. Madde içeriği yeterince açıklayıcı ve detaylı. Maddenin seçkin madde olabilmesinde herhangi bir engel göremiyorum. Kızıltoprak‬ (msg) 18.17, 21 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Hugo Pratt[kaynağı değiştir]

Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)

Uzun bir süredir uğraştığım İtalyan çizgi romancılar maddelerinin en kapsamlısı diyebilirim. İtalyanca ve İngilizce pek çok basılı kaynaktan faydalanarak yazdığım bu madde, çok sayıda İtalyan çizer ve çizgi roman dergisinin Türkçe maddelerine de iç bağlantı veriyor. Seçkin madde olarak kabul edilirse, kendimi onurlandırılmış addederim. Saygılarımla AliIsingor (mesaj) 20.54, 27 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Karşı Karşı Alt başlıklardaki çoğu paragrafta kaynak yok. Ayrıca anlatım bazı yerlerde "kurar" "eder" gibi sanki öykü anlatılıyormuş gibi yapılmış. Ne yazık ki bu haliyle SM kriterlerini karşılamıyor. ~stdoggoileti 04.17, 5 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Karşı Karşı @St. Doggo'nun dediğine ek olarak maddede birçok kırmızılık bulunmakta. Ayrıca Türkiye kısmı çıkarılmalı, tarafsız bakış açısı ilkesine uymamakta.--Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 11.37, 9 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Karşı Karşı Maddede kaynaksız bir çok anlatım var. Ödüllerin de tamamı kaynaklandırılmalı. Ayrıca KD isimlerin de maddeleri açılarak desteklenmeli. İmmortalance (mesaj) 15.15, 9 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Dinozor[kaynağı değiştir]

Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)

Ansiklopedik bir biçemle ve varsıl bir kaynakçayla madde sıfırdan kaleme alındı. Kaynakça büyük bir bölümüyle ingilizce makalelerden mürekkeptir. Seçkin madde adaylığı sürecinde çok daha gelişeceğine inancım tam. Historianengineer (mesaj) 20.22, 27 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum @Historianengineer, maddenin seçkin madde olabilmesi için önünde uzun bir yol var henüz maalesef. Kaynak sayısının azlığı (İngilizcesine kıyasla çok az), içerik bakımından da İngilizce sürümüne kıyasla birçok eksiklik barındırması gibi sorunlardan dolayı destek verebilmem mümkün değil. Maddenin adaylık sürecinde gelişmesi değil de, gelişmiş bir şekilde buraya gelip inceleme yapmamız lazım. Eğer maddeyi İngilizcesinden çevirdiysen, maddenin İngilizce içeriğindeki tüm bilgilere ve kaynaklara sahip olması ve hatta üstüne de bir şeyler koymuş olmamız gerekiyor. Şu aşamada maddeyi incelesek ve varsa çeviri ve biçimsel sorunlarının üzerinden geçsek dahi içerik açısından bir seçkin madde olması zor görünüyor. Tavsiyem, maddeyi önce İngilizcesinden doğru ve akıcı bir çeviriyle çevirmek, tüm kaynakların Türkçe sürümünde de var olduğundan emin olmak, varsa kendimizden de kaynaklı bilgiler eklemek ve akabinde adaylığa sunmak olur. Bunun bir örneğini benim çevirdiğim yerküre tarihi maddesinde görebilirsin.
Ellerine, emeğine sağlık, bunları emeğin boşa gitmesin diye yazdım. Bence maddenin daha çok işi var, adaylığın kapatılıp madde üzerindeki çalışmalar tamamlandıktan sonra aday göstermek daha doğru olur. Harald the Bard (mesaj) 10.51, 30 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Öncelikle merhaba yorumun için çok teşekkür ederim. Bu maddenin ingilizceden çevrilmesi doğru olabilirdi, ama tamamen bana özgü bir yöntemle kendim tez yazar gibi bu maddeyi yarattım. Yoksa çevirmek benim için oldukça kolay olurdu; ama o zaman kendi yöntemimizle kaynakları bulup hazırlamamış olurduk. Kapatılabilir adaylık, ben maddeyi kendi izleğinde geliştirmeye devam edeceğim.
Sağlıcakla. -Historianengineer (mesaj) 11.03, 30 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum @Historianengineer ve @Harald the Bard'ın dediği gibi böylesi geniş bir maddenin SM olması için oldukça geliştirilmesi gerekli. Ayrıca kaynakları SM olması için yeterli değil. Maddeyi geliştirdikten sonra ikinci bir kez aday gösterebilirsiniz.--Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 11.43, 9 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Öncelikle emeğine sağlık @Historianengineer, yoğun bir çalışma içerdiği ortada. Yukarıda belirtilen sebeplere katılıyorum. Bunların yanı sıra madde anlatımındaki dil zamanları arasındaki geçişlerin (geçmiş, geniş, şimdiki zaman gibi) uyumlarının düzenlenmesi, kırmızı bağlantıların azaltılması, başlıkların birbirini kapsamasına göre uyumlu takibi gibi konularında düzenlemeler arasında olması gerektiğini düşünüyorum. İyi Vikiler :) ᕓikiolog ♥෴ 12.13, 17 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Katsudō Shashin[kaynağı değiştir]

Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)

Maddeyi halihazırda SM olan İngilizcesinden çevirerek geliştirdim. Her ne kadar SM için kısa bir madde olmasına rağmen, İngilizcesi ile hemen hemen aynı büyüklükte ve hakkındaki bilgilerin çoğu maddede mevcut. Dört saniyelik bir film için yeterli. Ek olarak kırmızı bağlantılarda giderilerek maviye dönüştürüldü, bilgi kutusu ve görsel gibi birkaç öğe daha eklendi. Maddenin SM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 18.33, 27 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Eline sağlık @Beşiktaşlı48! Bilgiler 3 saniyelik bir film için gayet yeterli görünüyor ancak çevirisi üzerinde biraz daha çalışılması gerek diye düşünüyorum. Ben, giriş bölümündeki çeviri üzerinde biraz değişiklikler yaptım ama daha anlaşılır hale getirmek halen biraz daha düşünmek gerek. Aynı şekilde geri kalan çeviri üzerinde de biraz daha çalışılırsa çok güzel olacak.--Başak (mesaj) 15.55, 9 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Üzerinde ufak bir değişiklik yaptım, anlaşılması zor olan kısımları tam olarak söyleyebilirseniz güzel olur, onları düzeltmeye çalışırım. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 19.24, 9 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek - Selamlar. Öncelikler elinize sağlık. Açıkçası madde ilgi alanıma girdiği için merakla okudum ve Yukarıda da dendiği gibi 3 saniyelik bir film için yeterli görünüyor. Ancak önermek istediğim birkaç küçük şey var:
  • Giriş kısmı "Katsudō Shashin (Japonca: 活動写真; Türkçe: Hareketli Resimler) veya bazen Matsumoto fragmanı olarak da bilinen, en eski Japon animasyon çalışmasına ait film şerididir." şeklinde geliştirilebilir.
  • Meiji Dönemine ait olduğunu gösteren kanıtlar bir kaynakla desteklenebilir (ilk bölümde)
  • Belki film şeridinin tamamı da maddeye eklenebilir: Dosya:Katsudō Shashin (1907) filmstrip 2.jpg
Hayırlı olsun. Kurmanbek💬 17.36, 5 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Giriş kısmını dediğiniz şekilde düzelttim ve ayrıca film şeridi de eklendi. Bununla birlikte zaten Türkçe vikide olduğumuz için ayrıca bir "Türkçe:" yazılmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Meiji Dönemi'ne ait olduğunu gösteren kanıtlar ile ilgili kaynak zaten Yeniden keşfi kısmında mevcut. Teşekkürler. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 12.20, 6 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Emeğine sağlık @Beşiktaşlı48, tanımlama yeterince doyurucu. Küçük bir öneride bulunmam gerekirse; cümlelerdeki zaman geçişlerinin bazıları okurken tırmalıyor (Arkaplan kısmında), bazılarında da kopukluk oluyor gibi okurken (örneğin: Bu dönemde Japonya'da sinema salonları nadirdi; kanıtlar, Katsudō Shashin'in zengin ev projektörü sahiplerine satılmak üzere seri olarak üretildiğini göstermekteydi. Film şeridinin yaratıcısı bilinmemektedir; Matsumoto'ya göre nispeten düşük kalite ve teknolojiye sahip baskı tekniği, animasyonun muhtemelen daha küçük bir şirket tarafından hazırlandığını gösteriyordu). İyi Vikiler :) ᕓikiolog ♥෴ 12.39, 17 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
@Vikiolog, değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Tam olarak dediğiniz yerlerde zaman geçişlerinde pek bir sorun bulamadım, örnek verdiğiniz yerde söz konusu cümle ile birlikte kim tarafından ve kimler için üretilmiş olabileceğine dair ek açıklama yer almakta. Daha tam olarak açıklayabilirseniz güzel olur, onları düzelmeye çalışırım:) Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 13.32, 17 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Örnek verdiğim yeri düzenleyemeyince kaynağından eklemede bulundum, siz de okuyup düzeltirsiniz ikinci göz olarak. Bahsettiğim diğer kısımlar di'li geçmişten genişe, geçmişe geçişleriyle alakalıydı biraz ancak akıcılığı koruduğu için uygun duruyor madde geneli. ᕓikiolog ♥෴ 14.20, 17 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Açıklayıcı bir madde olmuş. Ayrıca ilginç bir konu olduğu için SM olmasını destekliyorum. Belki "Japon" ve "animasyon" ayrı bağlantılar yerine birlikte "anime" maddesine bağlantı verilebilir diye düşündüm. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 17.12, 21 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Ufak düzeltmeler yaptım ben de. Bence uygundur şimdi. Mors et Vita (mesaj) 08.18, 22 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Emek verenlerin eline sağlık.--Başak (mesaj) 01.45, 2 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Geniş çaplı bir düzenleme yaptım, genel anlamıyla yazım biçemlerinde oynamalarım oldu ancak bazı kısımlarda çeviride sorunlar ve anlam kayması da vardı. Yine de kontrol edersen sevinirim Beşiktaşlı48, sen konuya benden daha aşinasın neticede belki de ben yanlış anlamışımdır.
Arkaplan başlığını konuyla tam bağdaştıramadığımı da söylemem gerekiyor. Yani evet, film şeridi ve animasyonun geri planından bahsediyoruz ama sanki bu bilgileri maddenin ana konusuna bağlayacak bir cümle, ek bilgi ya da ifade biçimi gerekliymiş gibi hissediyorum. Arkaplan başlığı ile maddenin konusu arasında okurken oluşan kopukluk hissini giderebilecek bir önerin olur mu?
Ek olarak bu animasyonun, kabul edilip edilmediği, günümüzde sadece bir deneme olarak mı değerlendirildiği yoksa konumlandırılması konusunda bir gelişme olup olmadığı gibi bir araştırma yapabildin mi? Tartışmalı noktaları neler ve halen devam ediyorlar mı? Üzerine yeni bir keşif/yorum tarihsel açıdan daha belirgin bir keşif yapılmış mı? Bunları iki sebeple soruyorum :) İlki, çevirinin üzerine kaynaklardan alıntıladığın sadece bir cümle dikkatimi çekti (belki fazlası olabilir, görmemiş olabilirim) ve en.wiki de maddenin en son "elden geçtiği" tarih çok eski. ufak kozmetik değişiklikleri konuşmuyorum tabii, bilgi ekleme/çıkartma tarihi en son çok eski. Günceli yakaladın mı? Üzerine bir şey konuşulmamış/yapılmamış mı? sorusu aklıma takıldı :) İkincisi, animasyon da anime de severim, dolayısıyla konu da ilgimi çekti, bilmek isterim. :) ----anerka'ya söyleyin 12.38, 18 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
@Anerka, yorumunuz için teşekkürler. Arkaplan başlığında aslında animasyonun ve filmin yapımında kullanılan aletlerin nasıl Japonya'ya geldiğinden ve Japonya'da filmden sonraki gerçek anlamda animasyon olarak kabul edilen çalışmalara değinmekte (Katsudo Shashin'in animasyon mu yoksa deneme mi olduğuna dair tartışmalar bulunmakta). Onun dışında bu konuda şimdiye kadar herhangi bir gelişme bulunmamakta. Hakkındaki en son yazıda (1,5 yıl önce) yine animasyon yada deneme olup olmadığı konusunda bir tartışma belirtiyordu. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 13.11, 18 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
@LostMyMind sürenin bitmesine 22 saat kalmış ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 20.54, 26 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]