Vikipedi:Köy çeşmesi/2009/Haziran

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2009OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık


İstekler[kaynağı değiştir]

Şablon:Koor dms[kaynağı değiştir]

  • Bu şablonda hata var gibi geldi (kod hatası). İnceleyebilir misiniz?--Reality006 16:13, 24 Mayıs 2009 (UTC)

Başlık değişikliği isteği[kaynağı değiştir]

Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 10:26, 8 Haziran 2009 (UTC)

--joseph msj 19:46, 1 Haziran 2009 (UTC)

Aynı adlı dosya[kaynağı değiştir]

Ankara maddesine commonstaki bounce.jpg dosyasını eklemeye çalıştığımda bizdeki aynı isimli dosya ekleniyor. Yardım edebilirseniz sevinirim.--Abuk SABUK♫ ♫ 20:49, 5 Haziran 2009 (UTC)

Sorun düzeltildi (Dosya:Bounce.JPG). Teşekkürler, iyi çalışmalar.--Gökhan 17:20, 6 Haziran 2009 (UTC)
  • Çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 00:16, 8 Haziran 2009 (UTC)

Şablon birleştirme[kaynağı değiştir]

Kategori isimleri[kaynağı değiştir]

Merhaba. 1, 2, 3, 4 kategorilerinin isimlerinde yanlışlık var. Bunları bir hizmetlinin düzeltmesi mümkün mü? Teşekkürler, iyi günler. --Guzelonlu 16:43, 7 Haziran 2009 (UTC)

  • Merhaba, kategoriler düzeltildi. Hizmetlilerin bu konuda bir görevi yok ama adı düzeltilmiş yeni kategorinin açılmasından sonra adı hatalı eski kategoriyi silmek hizmetlilerin görevi...Bu tarz durumlarda en iyi yöntem hatalı adı kullanarak kategori yönlendirmesi yapmak yerine, doğru adla kategoriyi açmak, eski kategorideki madde/kategorileri buraya taşımak, boşalan eski adlı kategoriyi ise hızlı silme şablonu ile etiketlemektir. Bariz bir hatasını gördüklerinizi bu yöntemle kolayca düzeltebilirsiniz. Dünya vatandaşının Türkçesinin yeterli olmaması sebebiyle zaman zaman hatası olabiliyor. Nerdeyse vikipedinin kategorilendirme yükünü tek başına omuzladığından takip etmekte çok zor...Gördükçe ona yardımcı olmak lazım...Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi çalışmalar, hoşcakalın...Vikipedist 22:55, 7 Haziran 2009 (UTC)
Hatalı adlandırılmış kategoriler silindi. İlginiz için teşekkürler. --M.M. ileti 23:06, 7 Haziran 2009 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Teşekkürler. Muratsahinmesaj 00:34, 12 Haziran 2009 (UTC)

Türk Birliği[kaynağı değiştir]

  • Bu madde Türk Birliği'ni isteyen ve istemeyenlerin çatışma noktası haline gelmiş. Tarafsız düzeltme yapabilecek arkadaşlar maddeye el atarsa sevinirim.--Reality006 13:58, 14 Haziran 2009 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Teşekkürler. --Muratsahinmesaj 06:29, 17 Haziran 2009 (UTC)

Katkilarda bulunuruz siliyorsunuz.Elimde 50 ye yakin gondermek istedigim katki vardir,sildiginiz icin vazgectim.--ahlati 11:35, 17 Haziran 2009 (UTC)17 06 2009 ahlati

  • Merhabalar,
  • Katkılarınızın silinmesinin nedeni telif haklarına uygun olmamasıdır. Telifli bir katkıyı (içeriği) eklediğiniz takdirde silinir. Telif ile ilgili olarak şurada yazılanları okuyarak katkılarınızı silinmeden nasıl ekleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Resimlerle ilgili bir probleminiz varsa şu sayfayı okumanız gerekir. Teşekkürler, iyi çalışmalar. Tahribat 133619 11:25, 19 Haziran 2009 (UTC)

Dinle Şablonu Hizalama[kaynağı değiştir]

İngilizceden çevirmekte olduğum maddede mevcut olanTemplate Listen şablonunun yerine türkçe vikipedi'deki şablon:Dinle'yi kullandım . Listen şablonunda sayfanın sağına hizalamak(align) için kullanılan kod (pos = right) Dinle şablonunda mevcut değil yada ben bilmiyorum.Bu yüzden dinle şablonunu sayfanın sağ tarafına hizalayamadım, hizalamak için ne yapmam lazım?. Aşağıda bu iki şablonun kodlarını görebilirsiniz.--İnkanyezi 15:25, 19 Haziran 2009 (UTC)

{{Dinle
|dosya adı=Accordian chords-01.ogg
|başlık=Accordion chords
|açıklama=Chords being played on an accordion
|format=[[Ogg]]}
{{Listen
 |filename     = Frase de Neil Armstrong.ogg
 |title        = "One small step for a man..."
 |description  = First words spoken on the [[moon]].
 |type         = sound
 |pos          = right <-------------------------------- (buradaki kod)
 |header       = Recordings of this phrase:
}}
Dinle şablonundan önce {{Ses örneği sağ köşe}}, şablondan sonra ise {{Örnek kutusu son}} ekleyin. İnşallah çalışır. Hangi maddeyi çeviriyor sunuz? Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 15:32, 19 Haziran 2009 (UTC)

Başlık değişikliği[kaynağı değiştir]

Gladyatörler --> GladyatörPınar [m] 10:17, 24 Haziran 2009 (UTC)

Gulliver'in Gezileri (kitap) --> Gulliver'in GezileriPınar [m] 10:25, 24 Haziran 2009 (UTC)

  • Teşekkürler; değişiklikler yapıldı. Ancak gladyatör maddesinin biraz gelişmesi gerek gibi... --DsMuratileti 10:34, 24 Haziran 2009 (UTC)

Madde silme isteği[kaynağı değiştir]

Amerikan Güreşi maddesinde başlıkla içerik arasında hiçbir alaka yok. Bir hizmetli sayfayı silebilir mi? Tahribat 133619 08:14, 30 Haziran 2009 (UTC)

Wikipedia çok karmaşık ve anlaşılmaz[kaynağı değiştir]

Wikipedia çok karmaşık ve anlaşılmaz. Ben wikipediadan hiçbir şey anlamadım. Okumak dışında hiçbir şey yapamıyorum. Ben buraya kendim hakkında biyografi yazmak istiyorum. Gündür uğraşıyorum ama birtürlü yazamadım. bu mesajı cevaplayacak kişilerde cevabı özel mesaj olarak yollarsa sevinirim. çünkü başka şekilde okuyamıyorum bu yazı nereye gidecek onuda bilmiyorum. ...

Anime ve manga projesi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar Anime ve Manga Projesi[1]yle uzun zamandır ilgilenen olmamış. İlgili ve projeyi canlandırmak isteyen arkadaşlar bana mesajla ulaşırlarsa sevinirim.

İlginize[kaynağı değiştir]

Merhabalar, bu sayfayı ilk kez kullanıyorum umarım doğru yere yazıyorumdur. Amerika'nın idari sınıflandırma birimlerinden County tanımınının Türkçe karşılığını tam olarak bulamadım. Bu konuya açıklık getirsek iyi olur diye düşünüyorum. Bu sözcüğe karşılık olarak idari bölge adının konulmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Mesela Marin İdari Bölgesi, Kaliforniya gibi. --Kızıl Şaman 22:10, 22 Mayıs 2009 (UTC)

  • Açtığım ABD kentleri maddelerinde Hall County iline bağlı bulunan şehir... gibi garip ama izah etme amaçlı tabir kullanıyordum, değiştiriyorum... Eyaletlerin hemen hepsinde var ama Lousiana'da parish'ler, Alaska'da borough'lar var...County seat, county government kavramlarına da bir karşılık bulmak gerekir. Eyalet ile il arasında bir birim...İdari bölge güzel ama ABD'nin idari yapısını anlatan kapsamlı bir madde de gerekli...Vikipedist 07:44, 23 Mayıs 2009 (UTC)
  • Lafınızı balla kesiyorum ama bu konu Köy Çeşmesi için fazla özelleşmiş bir konu olduğu ve epey uzadığı (24 kb) için yukarıdaki ilk yazışmaları burada bırakıp, tartışmayı olduğu gibi Tartışma:ABD'nin idari yapısı sayfasına aktarıyorum. İlgililer orada devam edebilir. --İnfoCan 15:53, 8 Haziran 2009 (UTC)

Yine bir yenilik[kaynağı değiştir]

  • Bu kez Coolland'ın (teşekkürler) katkılarıyla: {{Hoşgeldiniz}}. İlginizi bekler.  Levent İleti Katkılar   19:55, 31 Mayıs 2009 (UTC)
    • Çok güzel oldu . Ama bence geleneksel Türk kıyafetlerini giyen bir Wikipe-tan'a ihtiyacımız var . Kıro-headmesajjj 20:00, 31 Mayıs 2009 (UTC)
    • Tamam o zaman, kaleminize diyebilirim, ya da klavyenize, mouse'unuza kuvvet :) olmazsa böyle kalsın?  Levent İleti Katkılar   21:24, 31 Mayıs 2009 (UTC)
      • Tabii. Ama yaptıramaz mıyız ? Wikipe-tanlar hepsi Japonca Vikipedi'deki Kasuga kullanıcısı tarafından yapıldı. Ona sorabiliriz belki? Ve inşallah bizim için yapar. Ama onun için fotoğraf gibi bir temel lazım. Türk Wikipe-tan'ımız tam ne giyebilir acaba ? Commons'ta geleneksel Türk kıyafetlerini giyen bir Türk kızı gösteren herhangi bir fotoğraf var mı? Kıro-headmesajjj 21:59, 31 Mayıs 2009 (UTC)
  • hevesinizi kursağınızda bırakmak istemem ama, türk kıyafeti' gibi öneriler bizim babil kulesinde milli yaklaşımlar olarak değerlendirilebilir. kasuga'nın şahane çizgilerinden ne olsa güzel olur o ayrı.. e, japon var da niye bizimki yok derseniz, wikipe-tan'ın standart görüntülerinden biri yer alabilir şablonda. başımıza yeni dertler açmayalım, şu geniş coğrafyada geleneksel kıyafet hangisidir diye bir tartışmaya pek ihtiyacımız olduğunu sanmam. :) hoşgeldin için elinize sağlık ayrıca, pek renkli olmuş. --ki bl 08:42, 1 Haziran 2009 (UTC)
  • Selamlar,

Gayet güzel olmuş, elinize sağlık ama başlıkta "Merhaba, Hoşgeldiniz, Vikipedi'ye Hoşgeldiniz" denmesi biraz tuhaf gelmedi mi size? Böyle demek yerine "Merhaba, Vikipedi'ye Hoşgeldiniz" denmesi bence daha iyi olur. Ama tabi sizin kararınıza bağlı. İyi günler. Tahribat 1 Haziran 2009, 11.23 (UTC+3)

O şablonun adı olduğu için öyle çıkıyor. Normal kullanıma dikkat ederseniz öyle değil.  Levent İleti Katkılar   18:22, 1 Haziran 2009 (UTC)
  • Güzel olmuş...Bir de bunu bot marifetiyle yollasak daha iyi olmaz mı?...Vikipedist 09:08, 1 Haziran 2009 (UTC)
Sanırım Khutuck o konuyu halledebilir.  Levent İleti Katkılar   18:22, 1 Haziran 2009 (UTC)
  • Oradaki Wikipe-tan, resmini şablonla çok alakasız görüyorum daha önceki HG şablonun da vardı, cidden yani o resim neden eklenir o şablona ben henüz bağını kuramadım. Ayrıca "Merhaba, Hoşgeldiniz, Vikipedi'ye hoş geldiniz." kısmı yerine sadece "Vikipedi'ye hoş geldiniz" dense.. Bu kadar Merhabalarla boğmasak kullanıcıyı. Eskisine oranla daha iyi görselliği de gayet yerinde renkler da ciks. Bu arada bir şey daha "yardım almak" (tam ne kastettiği anlaşılmıyor. "Ben var yardım almak") bunu biri düzeltirse yazdığım övgüler. tam yerine oturacak.--Hedda Gabler 16:10, 2 Haziran 2009 (UTC)
  • Wikipe-tan; sempatik bir görüntü içeriyor. Şu ana kadar sizden başka beğenmeyen çıkmadı. Bu, kaldırılmaz demek değildir, konu tartışmaya açık. Görselliğin önemini hepimiz biliyoruz. Ancak farklı bir konu var: Türkçe'yi koruyalım diye onca çırpınmamıza karşın; "renkler da ciks" sözleriniz burada fazla öne çıkıyor. Daha uygun sözcükler seçmekte özen gösterebiliriz. "Yardım almak" için de sadece beğenmemek yetmemeli, öneri de getirirseniz daha hoş olacak.  Levent İleti Katkılar   18:02, 2 Haziran 2009 (UTC)
  • Hmm, tabi burada konu çarpıtılacak (zatım tarafından) ama "renkler de ciks" demek ile Türkçenin doğru kullanımında sorun doğmuyor. (Yani sokak dili mi demeli buna, net dili mi bilemiyorum artık. Tabi Türkçenin doğru kullanımı derken dilbilgisi açısından mı yoksa anlam açısından mı doğru kullanım, o ayrı bir şey. DsMurat, bana "Vikipedi özgür kürsü değildir." diye mesaj çekmeden konuyu kapatmam gerek.) ama Türkçeyi doğru kullanmaya çalışıyorum her zaman. Ve konuya gelirsek, "Yardım almak" yerine "Yardım bilgisi" ya da "Yardım bilgileri" daha uygun olabilir. Wikipe-tan için aynı görüşteyim "Hoş geldin" mesajıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Kullanımı gereksizdir. Kolay gelsin.--Hedda Gabler 18:35, 2 Haziran 2009 (UTC)

IRC problemi[kaynağı değiştir]

  • Bunu Bilge bölümüne yazdım ama buraya da ekliyorum. IRC kanalı Java istiyor, bende var ama açılırken aynen şu yazı çıkıyor: "Startup error: java.lang.error: Unknown configuration property UseInfo". Nasıl düzelecek. İlgilenenlere teşekkürler. Tahribat 1 Haziran 2009, 11.40 (UTC+3)
Java yazılımınızı güncelleyin, düzelir.  Levent İleti Katkılar   18:22, 1 Haziran 2009 (UTC)
  • Çok soru sordum ama o nasıl olacak? Bu imzasız yazı Ravages (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Vikipedi:VikiProje Vikipedi Türkiye Buluşması[kaynağı değiştir]

Bu projeyle ilgilenebilecek gönüllü aranıyor. Ayrıca tüm Vikipedi üyelerini, görüşlerini paylaşmaları için tartışma sayfasına bekleriz ----Superyetkinileti 15:40, 1 Haziran 2009 (UTC)

Soykırım maddeleri[kaynağı değiştir]

  • I. Dünya savaşındaki Ermeni olaylarını anlatan maddesinin adı üzerine uzun tartışmalar oldu ve adı şu an Ermeni Kırımı. Sanırım diplomatik olarak yıllardır Türkiye'nin başını ağrıtan bir konu olduğu için Ermeni iddiaları vikipedistlerin ilgisini çekiyor ama İttihat ve Terakki yönetiminin I. Dünya Savaşı'nda Rumlara ve Süryanilere de soykırım uyguladığı iddia ediliyor. Diğer Vikipedilerde Pontus Soykırımı olarak adlandırılan maddenin adı bizde Pontus Soykırımı iddiaları (Ermeni soykırımı iddiaları başlığından taraflı olduğu gerekçesiyle vazgeçilmesine rağmen).
    Süryani iddiaları ile ilgili maddenin adı ise Süryani Soykırımı. (Bir kaç hafta önce açılmış kısa bir madde.)
    Artık Vikipedi'de soykırım kelimesinin nerede kullanılacağının ve kesin olarak belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum.--Oğuzhan 11:23, 2 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Soykırım sözcüğünün kullanımına ilişkin bir genelleme yapmak zor değilse imkânsız zira her bir katliamın soykırım olarak anılıp anılmaması başlı başına bir tartışma. Karşınızda Holodomor gibi dolaylı felâketlerden Nanking gibi savaş sürecindeki toplu kırım ve tecavüzlere kadar tarihin her bir sayfasında, ayrı etnik kökenleri, ayrı dinî grupları, ayrı tarihsel süreçleri vs. ilgilendiren olay var. Hepsi için bir çözüme ulaşmamız mümkün değil. Bu sebeple her bir madde kendi başına ele alınıyor. Bir maddenin adında sorun olduğunu düşünüyorsanız o maddenin adını tartışmaya açmanız çözüme ulaşılması için ilk adım. Pontus meselesi ile ilgili maddenin adındaki ibareler TBA'ya aykırı olduğu hususunda (daha önce yapılan beyanların da bağlamında) haklısınız - değiştirilmesi lazım. Süryani soykırımı maddesi ile de ilgili bir tartışma açılabilir. Bu soykırım tartışmalarına salt Türkiye ile ilgili olanlarla bakmak başlı başına hata; her etnik grupla ilgili her coğrafyadan sayısız örnek bulunabilir bu tip tartışmalara... yani sonları kolay kolay gelmeyecek. Şu an uyguladığımız yöntem bilimsel kaynaklarca ve resmî otoritelerce (bununla kasıt meclisler değil - uluslararası mahkemeler, BM gibi kurumlar vs.) yasal olarak soykırım diye adlandırılanlara sadece bu terimi kullanmak. Kalanlarına ise katliam veya kırım gibi nört ifadeleri tercih ediyoruz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 04:11, 3 Haziran 2009 (UTC)

Hizmetli!!!![kaynağı değiştir]

Bir hizmetli acilen Kobra Takibi maddesine bakması lazım. Vikipedi'nin en büyük maddelerinden birisi, fakat öyle bir vaziyette ki anlatamam. Kıro-headmesajjj 23:27, 2 Haziran 2009 (UTC)

Madde incelemeleri için hizmetli olmak gerekmiyor; herkes bir maddeyi okuyup düzenleyebilir, eğer telif hakkı şüphesi varsa telif hakkı ihlâli var mı diye kontrol edebilir. Lütfen bu tip işlerin Vikipedi'deki herkesin görevi olduğunu, hizmetlilerin bu açıdan diğer herhangi bir kullanıcıdan daha sorumlu olmadığını unutmayalım. Hizmetlilik yükümlülükleri zaten fazlalaşıyor, cidden bu yükün altında eziliyoruz - herkesin el atması şart. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 03:44, 3 Haziran 2009 (UTC)

Birisi KM olan "Sinek kuşu" maddesini "Arı Kolibrisi" başlığına taşıdı, ve bu isim değişikliğini geri alamıyorum. Lütfen bir hizmetli bunu yaparbilir mi? Kıro-headmesajjj 10:54, 3 Haziran 2009 (UTC)

  • tamam alındı. ancak yukardaki bilgilendirmeyi tekrarlıyorum. bu bir hizmetli işi değil. yardım isterken bunu vurgulamazsanız sevinirim. --ki bl 11:05, 3 Haziran 2009 (UTC)
  • Üfff, ama ben yapamıyorum, o yüzden soruyorum. Tamam, Kobra Takibi şeyi yapabilirdim aslında, ama ben şuradaki sorunu halletmek için "Sinek kuşu" başlığını silmem gerekirdi, ve ben hizmetli olmadığım için onu yapamazdım. Herhangi bir kötü niyetim yoktu, lütfen kusura bakmayın. Kıro-headmesajjj 11:32, 3 Haziran 2009 (UTC)
  • ah evet, öyleymiş.. sen kusura bakma bu seferlik :) --ki bl 11:37, 3 Haziran 2009 (UTC)
Bu tip isteklerin yeri istekler olmalı...Vikipedist 11:46, 3 Haziran 2009 (UTC)

85.179.246.74, uyarıya rağmen Mehmetbeyli,_Sorgun maddesinde vandalizm yapmaya devam etmektedir. İlginize --M. Yalçın Yalhı ileti 18:56, 4 Haziran 2009 (UTC)

  • İlgilenildi, teşekkürler. Bu tür olayları şikâyet sayfasında bildirirseniz, daha çabuk müdahale edebiliriz. Kolaylıklar efendim... --DsMuratileti 19:02, 4 Haziran 2009 (UTC)

yeni bahar maddeleri için..[kaynağı değiştir]

  • bu sayfayı farklı konularda maddelerle şenlendiren, anlamsızca açılan sayfalarla karşılaşmaktan bunalan gönlümüzü ferahlatan eski-yeni bütün vikipedistlere teşekkürler. elinize sağlık.. :) --ki bl 21:02, 4 Haziran 2009 (UTC)
Evet bu bahar aylarında açılmış Ferah Nehri bunalanlar için önerilebilir... Bu işin şakası :). Herkesin eline sağlık.--temaileti 21:15, 4 Haziran 2009 (UTC)
  • Türkçe Vikihaber hakkında sevindirici bir haberi paylaşmak istiyorum. Türkçe Vikihaber Projesi bugün 100. haberine ulaştı. Şu sıralar Vikipedi'de 130.000 maddesine ulaşmak üzere. Nice 100. maddelere, nice 130.000 maddelere.--Reality006 12:27, 5 Haziran 2009 (UTC)
    • Bu arada Türkçe Vikihaber'e bağlantı veren Incubator şablonlarından 1'i dışında hepsi kaldırıldı.--Reality006 19:21, 5 Haziran 2009 (UTC)

Farklı bir bakış açısı[kaynağı değiştir]

Tartışma:Ermeni Kırımı'na tekrar bir göz atmanızı rica ederim.--вяí¢αи76ileti 16:00, 5 Haziran 2009 (UTC)

Agathoclea adlı kullanıcı İngilizce Vikipedi'deki Mehmet Reşat maddesi üzerinde yapılan son değişiklikleri biçem ve içerik yönünden doğrulatmak istiyor. Zamanı olan bir Vikipedist bu konuyla ilgilenebilir mi? Teşekkürler. ----Superyetkinileti 22:13, 5 Haziran 2009 (UTC)


Gizli vandalizm[kaynağı değiştir]

[2] ve [3]'ın yaptığı gizli vandalizmlerle Grand Theft Auto gibi maddeler birbirine girmiş durumumda. Bu maddelerin piyasa çıkmış farklı sürümleri de olduğundan tarihler konusunda hangisi doğrudur karar veremedim, bu konularda uzman arkadaşların düzenleme yapması ve kararlı sürüm budur diye not düşmesi iyi olabilir. Maddeleri şimdilik korumaya da alıyorum. Bilginize. Cat msj 07:03, 6 Haziran 2009 (UTC)

  • bu 'gizli'lik seven vatandaşın karıştırdığı tek madde bu değil. birçok müzisyen maddesinin tarihleri karşılaştırılmaya, doğrulanmaya muhtaç. cat'in dediği gibi not düşülürse, engelleme yapılırken mutlaka yanına, gizli, sinsi benzeri ibareler atılırsa iyi olur. --ki bl 07:44, 6 Haziran 2009 (UTC)

Maddede fotoğrafçılıkla ilgili terimler var,nasıl çevireceğimi bilmiyorum.Fotoğrafçılıkla ilgilenen vikipedistlerin yardımlarını bekliyorum----Coollandİletişim 11:28, 6 Haziran 2009 (UTC)

Bilgi Kutusu v2[kaynağı değiştir]

Fransıza Vikipedi'de Infobox/V2 diye bir proje gördüm.Bilgi kutuları görünüş açısından çok çok iyi bir hale gelmiş.Bu adresten bakabilirsiniz.----Coollandİletişim 12:19, 6 Haziran 2009 (UTC)

  • Evet çok güzeller daha önce tesadüfi bir şekilde İspanyolca Vikide görmüştüm ve orada kullanılmaya başlandı. ben de biz de deneyeyim dedim "infobox_v2" kodunu {{film}} şablonuna ekledim, hiç bir etkisi olmadı. Galiba bizdeki kodlarla uyumlu hale getirilmemiş (ya da bunun için böyle bir şeye gerek yok ben uyduruyorum.). Ayrıca Fransızcadaki bu bilgi kutuları IE6'da pek görüntüye hitap etmiyor. Resmin arka kısmı beyaz oluyor fakat İspanyolcakiler IE6'ya tam uyduramasalar da çözüm bulmuşlar. Darısı bizim Vikinin başına.--Hedda Gabler 15:01, 6 Haziran 2009 (UTC)
Merhaba, bu bilgi kutuları için medyavikiye birkaç ek yapılması gerekiyor, şablonu doğrudan aktarmak bir işe yaramaz. Teşekkürler.--Gökhan 15:21, 6 Haziran 2009 (UTC)

IP engellemesi muafiyeti[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Vikipedi tartışma:Hizmetliler sayfasında hizmetlilerin sahip olduğu genel kullanıcıları da içeren IP engellemelerinden belirli kullanıcıları muaf tutabilmek fonksiyonuna dair bir başlık açılmıştır. Lütfen fikir belirtiniz... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:14, 6 Haziran 2009 (UTC)

Grafik Laboratuvarı[kaynağı değiştir]

Selamlar. Vikipedi:Grafik Laboratuvarı açılalı bir hayli zaman oldu ve çok az istek geldi. Bu projenin canlanması amacıyla bu yazıyı yazıyorum. (sonra kaldırılmasın:D) Grafik isteklerinizi Vikipedi:Grafik Laboratuvarı/İstekler bölümünde dile getirebilirsiniz. Herkese iyi çalışmalar.--Gökçє Yörük mesaj 16:44, 6 Haziran 2009 (UTC)

Uçak kazaları[kaynağı değiştir]

Uçak kazası isimlerimizin standart olmadığını fark ettim. Bu konuda fikir birliğine varsak şık olur. Seçenekler ve görüşlerim aşağıda:

Benim görüşüm açıkça son iki seçenekten yana. Saygılar, Filanca 13:17, 7 Haziran 2009 (UTC)

  • Öncelikle "XX'in" demek pek doğru gelmiyor. Belirtili isim tamlamasının tamlayanı da olsa "XX" demek daha doğrudur. örneğin "kapının kolu" demekle "kapı kolu" demek aynıdır ama ansiklopedik açısından "kapı kolu" demek daha uygun gelir. İlk harfler büyük yazılması gerekiyor bana göre. Bilmiyorum bunlar özel isim midir değil midir, ama sefer sayıları tek olduğu için özel isimmiş gibime geliyor ve büyük harflerle yazılırsa daha uygun olur. Yanılmıyorsam (yanılıyorsam dürtün) İngilizcede "XX Airlines Flight 123" gibi bir şeyler yazılıyor. (biliyorum her şeyi İngilizce Vikiyle karşılaştırmamak gerek). Yani demem o ki "Oceanic Hava Yolları 815 Sefer Sayılı Uçuşu".--Hedda Gabler 13:28, 7 Haziran 2009 (UTC)

"Kapı kolu" veya "XXX Havayolları uçuşu" derken gramer hatası olmuyor, tamam. Ama "XXX Havayolları YYY sayılı uçuşu" deyince durum farklı. "Kapı pirinç kolu" demek gibi hatalı oluyor, "kapının pirinç kolu" deme ihtiyacı doğuyor. Filanca 13:50, 7 Haziran 2009 (UTC)

  • Yeni Zelanda Hava Yolları'nın 901 sefer sayılı uçuşu maddesinin adını ben değiştirmiştim ve Türkçe dil bilgisi kuralları açısından bu şekilde bir tamlama olmasını doğru buluyorum. Diğer tamlamalar yabancı dillerden bire bir çeviri gibi ve Türkçeye fazla uymuyor. Ayrıca bu konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkürler, iyi çalışmalar... --DsMuratileti 13:52, 7 Haziran 2009 (UTC)
  • Ne zamandır bu konunun bir kullanıcı tarafından dile getirilmesini bekliyormuşum meğerse :) Filanca'ya teşekkür ediyorum. Evet, birebir Türkçeleştirmelerin ne kadar kulak tırmalayıcı olduğu aşikâr hakikaten.. O nedenle, benim de şahsi görüş ve önerim (bir standart oluşturacaksak), bunun Yeni Zelanda Hava Yolları'nın 901 sefer sayılı uçuşu'ndaki gibi olmasından yanadır. Saygılar, sevgiler, --M.M. ileti 14:07, 7 Haziran 2009 (UTC)

Ana Sayfanın tartışma sayfasında bir yorum bıraktım, fakat izleme listelerinizde görünmez çünkü benim ardından başkası vandalizm yaptı. Neyse, bakarsanız sevinirim. Raning-friciz-rulcall me, I'm yours 14:08, 8 Haziran 2009 (UTC)

Steve Vai maddemiz çok hoştu, maalesef geri almak zorunda kaldım :) Khutuckmsj 14:32, 8 Haziran 2009 (UTC)

  • Tam komediymiş haaa . --DsMuratileti 20:36, 8 Haziran 2009 (UTC)
  • Epey uğraşmış.  Brk ileti 00:02, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • ..konusuyla ilgili maddeleri seven, ilgilenen arkadaşların dikkatine; (tabii ilgisi olmayan arkadaşlar dışlanmış değil) yeni bir şablon: İyi ve adil günlerde kullanılması dileğiyle.  Levent İleti Katkılar   19:38, 8 Haziran 2009 (UTC)


  • Güzel şablon olmuş elinize sağlık ancak bu konudaki şablonun maddelere eklenmesinden çok, İngilizce Vikipedi'deki gibi maddelerin tartışma sayfalarına eklenmesi taraftarıyım. Gerekirse maddenin altına ufak bir uyarı yazısı eklenebilir bence. --DsMuratileti 19:40, 8 Haziran 2009 (UTC)
  • Şablon için teşekkürler. Bunun dışında şablonun tartışma sayfalarına eklenmesi konusunda Murat'a katılıyorum. --Gökhan 19:46, 8 Haziran 2009 (UTC)
  • Artık iş benden çıkmıştır diyorsun yani Levent Abi . Biraz daha baktım da İngilizce Vikipedi'ye, mesela şu şu tartışma sayfasında var böyle bir şablon. Tartışma sayfasında kullanılacaksa eğer ti kutusuna göre de düzenleyebiliriz. Eksikliği hissedilen bir konuydu gerçekten. Kolay gelsin, iyi çalışmalar... --DsMuratileti 19:48, 8 Haziran 2009 (UTC)
  • Faydalı bir şablon, ellerinize sağlık...Ayrıca ekleyeyim; tartışma sayfasına sıradan bir internet okuyucusunun bakma/inceleme olasılığı çok düşük maalesef...Tıpkı "Tıp" maddelerinde olduğu gibi uyarının madde metninin en başında yer alması düşüncesindeyim...Vikipedist 20:35, 8 Haziran 2009 (UTC)

Yardım talebi[kaynağı değiştir]

Internet sitelerinde birçok resmi bulunmasına rağmen Vikipedi'deki "Serpil Örümcer" maddesinde resmi yok. Telif ihlalinden çekindiğim için ben koyamıyorum. Bu konuda bilgili arkadaşlardan yardımlarını rica ederim. Bir sohbet sırasında, kendi çekimim olan 28 Eylül 2006 tarihli yaşlılık resmini koyacağım. Ancak, gençlik yıllarındaki güzel resimleri olmadan yalnızca hasta ve yaşlılık resmini, saygısızlık olur düşüncesiyle koyamıyorum. İlginiz rica olunur. --M. Yalçın Yalhı ileti 23:20, 8 Haziran 2009 (UTC)

Patrol fonksiyonu etkinleştirildi[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Arkadaşlar hatırlarsanız geçen yıl bugzilla'ya başvurarak patrol özelliğini etkinleştirmelerini rica etmiştik. Meraklısı arşivlenmiş şu Köy Çeşmesi tartışmasına bakabilir: [4]. Bugzilla'dan geçenlerde mesaj geldi, bizim kararlaştırdığımız kriterler vardı (VP:OY kriterleri ile aynı), bu kriterlere uyan kişilere otomatik verilmesini arzu ediyorduk... bunu yapamayacaklarını ama kriterlere göre verme işlemini bürokratlara aktarabileceklerini söylediler. Sonuçta şu anda bu fonksiyon etkinleştirildi. Bürokrat arkadaşlar patrol fonksiyonunu talep eden ve ilgili kriterleri (yani VP:OY kriterlerini) sağlayan kullanıcılara bu fonksiyonu doğrudan verebilirler. Herhangi bir oylama veya tartışma olmayacak.
  • Bu arada fonksiyonun ismi hâlâ İngilizce - uygun bir isim de artık bulabilir, belki ufak bir yönerge de yazabiliriz ki yeni gelenler ne olduğunu nasıl işlediğini daha rahat anlayabilsinler. Yanılmıyorsam zamanında Mach şemalar falan da çizmişti kullanımını anlatmak için (Köy Çeşmesi arşivlerinden bakılabilir) - bunları da kullanabiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 14:23, 9 Haziran 2009 (UTC)
  • Bürokrat arkadaşlarımıza büyük yük düşüyor. Onlara kolay gelsin, Vikipedimize de hayırlı olsun... --DsMuratileti 16:06, 9 Haziran 2009 (UTC)
  • Türkçe isim konusunda Madde kontrolü, Madde denetleme ya da Madde onaylama denebilir. Bu işle yetkilendirilmiş kullanıcılara buna paralel olarak Madde kontrol elemanı, Madde denetleyicisi-Madde denetleme elemanı, Madde onaylayıcısı denebilir. --Karduelismsj 20:35, 13 Haziran 2009 (UTC)
  • Hâli hazırda "kontrol edilmiş olarak işaretle" diye çevirmiştik kontrol etme/"patrol" etme bağlantısını. "Madde kontrol elemanı" veya kısaca "kontrolör" diyebiliriz... aslında denetleme daha hoş ama denetleme ve denetçi checkuser faaliyetleri için zaten kullanılan terimler; bunun için de kullanırsak kafa karışıklığına neden olabiliriz. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:30, 13 Haziran 2009 (UTC)
  • Etkinleştirilmesini dört gözle beklediğim bir fonksiyondu. Hayırlı olsun... Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 22:43, 13 Haziran 2009 (UTC)

Kıbrıs Harekâtı[kaynağı değiştir]

Merhabalar, sevgili vikipedistlerin Tartışma:Kıbrıs Harekâtı'na bakmaları mümkün mü? Madde ismi konusunda bir tartışma var ve önerilerinizi bekliyor. Saygılarla, iyi çalışmalar.--Muratsahinmesaj 12:14, 10 Haziran 2009 (UTC)

Viki şablonlarında manga karakterleri[kaynağı değiştir]

Manga karakterlerinin çok sevimli olduğu konusunda ben de birçok vikipedist ile hemfikirim ancak bunların şablonlara vs. eklenmesi durumunun bir ansiklopedide çok da uygun olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda bir yönerge var mı ve genel uygulama açıkçası nedir bilmiyorum ancak böyle bir uygulama varsa bile, okul defteri kenarı süslemekten farklı olmayan bu modanın ve uygulamanın tekrar tartışmaya açılmasını öneriyorum, saygılar.--Abuk SABUK♫ ♫ 20:33, 12 Haziran 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Belirli bir yönerge yok; özgür olduğumuz noktalardan biri bu - tartışıp karar vereceğimiz noktalardan... şahsî fikrimse: belirli bir ölçüde kullanılmalarına karşı değilim fakat her konudaki her şablona yapıştırılmaları bence de hoş değil... Örneğin bir telif hakları uyarısında karakterin cidden işi yok. Daha dikkatli kullanılmasında yarar var; fazla şeker kaplı bir Vikipedi imajı bana da uygunsuz geliyor. Tabii bu kişisel zevklerimizden ve estetik anlayışımızdan da olabilir biraz ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:33, 13 Haziran 2009 (UTC)
  • Şablonları bot marifetiyle ya da Vikipedi adına göndermediğimiz için bunun bir sıkıntı oluşturduğunu düşünmüyorum. Neticede maddelere eklenen şablonlar Vikipedi adına ekleniyor, ancak kullanıcılara gönderilen mesajların altında bizim imzamız bulunuyor. Abartılı süse gerek yok, ama insanların zihnindeki kâğıt ansiklopedi havasının da bir şekilde kırılması gerek. Bu konuda çeşitli alternatif şablonlar üretilebilir ve isteyen istediğini kullanabilir bence. --DsMuratileti 22:55, 13 Haziran 2009 (UTC)
  • Şablon oluşturmanın çok basit ve kısa sürede oluşturduğundan herkes belirli sınırlar dahilinde istediğini kullanabileceğini düşünüyorum.--Aycanileti 09:50, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Öncelikle mangalartı "alakasız" şablonlara eklemek amiyane tabirle "kel alaka". Vikipedi kulanıcılarına gönderilen uyarı vs. şablonlarda yer alması doğru değil. Birine "hoş geldiniz" diye bir mesaj atıyorsunuz ve orada bir anime resmi var. Sonra kullanıcı o mesajı okuyor ve mesaj ile içeriği biribiriyle uyumlu görmüyor. İnsanın aklından geçer "bu içerikle bu resim, ne alaka?". Aycan demiş ki " herkes belirli sınırlar dahilinde istediğini kullanabileceğini düşünüyorum" ciddden olay bu mudur? Herkes bir şablona istediği resmi kullabilir mi? Yoksa o resmin o şablona uyması mı gerekir? Uymuyorsa kullanmak olmaz. Resim eklemek görselliğe katkı sağlayabilir ama alakasız bir resim eklemek ne görselliğe ne mantığa katkı sağlar. Benim fikrimce şablonlardaki (animeyle ilgili olanlar dışında) animeler çıkarılmalıdır.--Hedda Gabler 16:38, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Aslında tercih meselesi olup ansiklopediye uygun olup olmaması da göreceli. Zaten birkaç çeşit uyar şablonu mevcuttur. İstediğini kullanıyorlar. Şahsen Wikipe-tan'ın yumuşatıcı fonksyonunun olduğunu düşünüyorum. Bir resimin uygun olup olmaması da kişiye göre değişir ve ilgilenenler arasında konuşarak halledilebilir. Karakterli ve karaktersiz şablonları isteklerine göre kullanılabir. Burası Özgür ansiklopesi. Takabeg ileti
  • Merhabalar. Yapılan şablonları herkes kullanıyor ve bu mesajları alan özellikle deneyimsiz kullanıcılar "Vikipedi'nin standart şablonları" olduklarını düşünüyorlar. Kendi yazdığımız mesajların yanına istediğimiz resmi [[resim.jpg|thumb]] şeklinde koyabiliriz. Örneğin lütfen sayfaları boşaltmayınız, kenarda ise bir "kara şimşek" ya da "kelebek" resmi. Bu mesajı alan kişi olsa olsa biraz tuhaf olduğumuzu düşünecektir. Ama mesele şablonlara eklemeye geldi mi bence standart belirlemeliyiz. Örneğin bir iki gün önce {{denizcilik-taslak}} şablonunun sağ tarafından "denizci subayı kız mangası" çıkardım. Hem çok uzun ve inceydi, hem gayriresmi bir hava veriyordu, hem de şablondaki son derece uygun olan dümen resmiyle uyumsuzdu. Bu manga modası geçicidir. Yani, yarın bir gün transformers modası başlayabilir. Herşeyin yanına robotçuklar eklemeye başlayabiliriz. Bu durumun özgürlükle açıklanması doğru olmaz. Özgürlükten kasıt Vikipedinin bağımsız olması ve herkesin edit edebilmesidir. Ne şekilde edit edebileceğimiz konusunda yüzde yüz özgür değiliz. Vikipedideki muhtemelen en sık kullanılan şablon olan hoşgeldiniz şablonundaki Vikipetan'ın da ne kadar alakalı olduğunu Hedda çok güzel açıklamış. Neyi "yumuşatmaya" neden çalışıyoruz. Saygılar.--Abuk SABUK♫ ♫ 18:36, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Yanlış anlaşılma olmasın... kimse A kişisinin kendi zevkiyle hazırladığı ve yeni kullanıcılara gönderdiği kendi hoş geldin şablonunda manga karakteri kullanmasına karşı değil. Bireysel olarak bunu garip bulabiliriz ama bu elbette yasaklanamaz. Sorun daha standart olan ve daha tenik olan, herkesin kullandığı ortak şablonlarda bunun yapılması. Abuk'un verdiği taslak şablonu örneği doğru bir örnek mesela; taslak şablonlarında (anime, manga vb. konularla ilgili taslak şablonları hariç) Wikipe-tan'ın kullanılması cidden gereksiz. Bir kısıtlama da zaten ancak bu tip teknik, standart ve herkes tarafından kullanılan şablonlar bağlamında getirilebilir. Yoksa herkes kendine özel uyarı, hoş geldin vs. şablonlarını istediği gibi süslesin. Ama ortak şablonlarda ortak fikirbirliği, herkesin içinin rahat etmesi önemli. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 19:03, 14 Haziran 2009 (UTC)
Paniğe gerek yok, herkese yetecek kadar pirincimiz var
  • Bugün ÖSS'ye girecek pek çok Vikipedist arkadaşımız olduğunu biliyorum. Hepsine tek tek ulaşmak yerine, dileklerimi buradan iletmek istedim. Kendileri şu anda muhtemelen uyuyor ya da uyumuyorlarsa da uyumalılar çünkü saat Türkiye saatiyle 2:20. Dolayısıyla bu yazıyı sınavdan sonra okuyacaklar. Buradan sınava girecek tüm arkadaşlara başarılar diliyorum, umarım haklarında hayırlısı olur. Öğrenci arkadaşlara not: İsteyenler yandaki pirinçlerden alabilir . --DsMuratileti 23:27, 13 Haziran 2009 (UTC)
  • Yazmamışsın ama okunmuş pirinç bunlar, değil mi? Ve ÖSS'ye girecek arkadaşlara başarılar. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 23:31, 13 Haziran 2009 (UTC)
  • Geçmiş olsun herkese, darısı 27'sinde benim başıma (tabi mutlu bir sonuçla).--Hedda Gabler 18:45, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Başlığı şimdi gördüm. Ben de o gün sınava girdim. Bu başlığı sınavdan önce görseydim belki de daha iyi geçerdi sınavım Teşekkürler. --Veritas ileti 16:00, 22 Haziran 2009 (UTC)

Merhaba Sayın Vikipedistler. resmi şu an hemen tüm il ve ilçe maddelerinde kullanılıyor ancak gerçek sınırları içermiyor, kıyılar yanlış gösteriliyor ve adalarımız gösterilmiyor. Bunu değiştirmek ve bundan daha kaliteli ve gerçek sınırları gösteren bir harita ile Türkiye illeri sayfalarını donatmak istiyorum. adlı dosya önerdiğim tarafımdan tasarlanmış yeni dosyadır. Kabul ederseniz bu dosya daha yüksek kalitede ve .svg formatında üretilecektir. Lütfen görüşünüzü belirtiniz. İyi günler.

 The Emirr İletiKatkılarTasarılar 12:30, 14 Haziran 2009 (UTC)

  • Tek başına üstesinden gelebilceksen şimdiden tebrik ederim yenilik ve değişiklik her zaman güzeldir.--Aycanileti 09:48, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Süper olmuş. Tebrikler.--Gökçє Yörük mesaj 09:50, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Ben şahsen kim en kaliteli,en ayrıntılı harita kimin ise onu seçerim. Elinize sağlık. --Zoologist 2009 13:21, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Kesinlikle süper olmuş. Haritaların devamını dilerim. --F-22 Raptor 13:24, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Haritanız mükkemmel. Çok sevdim. --F-16 Fighting Falcon 13:26, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Kesinlikle onaylıyorum. --Oceanic 815 13:27, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Elinize sağlık, tebrik ve teşekkürler--Merube 89msj 13:54, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Vikipedi'nin genel kalitesini yükseltecek bu yeniliğe tam destek veriyorum. Elinize sağlık. ----Superyetkinileti 15:54, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Diğerine göre daha net...Güzel olmuş...Vikipedist 21:58, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Diğer haritaya göre ezici kalite üstünlüğü var. Bence sizin yaptığınız haritayı eskisiyle değiştirmeli. Çok harika olmuş. --Boldness 17:45, 15 Haziran 2009 (UTC)
  • Harika olmuş bence bu harita kesinlikle kullanılmalı. Tebrik ederim. Elinize sağlık. --Prestige2009 06:43, 17 Haziran 2009 (UTC)
  • Güzel olmuş. Bence de değiştirmek lazım. --Küçük fanatik 06:46, 17 Haziran 2009 (UTC)

Lütfen ilgilenir misiniz?[kaynağı değiştir]

Latmos-Pidasa İttifak Metni maddesinin ilgi beklediği kanısındayım. Neyin nesi olduğunu anlayamadım. Olur ki kültür eksikliğimdendir. Yardımlarınız rica olunur. --M. Yalçın Yalhı ileti 18:19, 14 Haziran 2009 (UTC)

  • tarihi bir belge. dolayısıyla vikikaynak'ta yer alması gerekiyor ve de zaten mevcut olduğu için silindi. --ki bl 21:07, 14 Haziran 2009 (UTC)

Biyografi.info sitesinin telif hakkı durumu[kaynağı değiştir]

J. R. R. Tolkien maddesi Thunderbolt tarafından açılarak, biyografi.info sitesinden bir biyografi eklendi (00:24, 2 Ağustos 2005). Nosferatü, bilginin telifinin serbest olmadığı gerekçesiyle bilgiyi sildi (18:37, 4 Şubat 2009). Şunu farkettik, biyografi.info sitesi sitedeki herhangi bir adet biyografinin kaynak göstermek koşuluyla serbestçe kullanımına izin veriyor. Sitenin anasayfasında (aslında her sayfasında) sayfanın en altında izin yazısını görebilirsiniz. Şimdi, bu izinden dolayı Tolkien biyografisini geri eklemeyi düşünüyoruz. Bu iş telif hakkının neresine düşer? Ayrıca, bilgi serbest telifli olduğunda birebir kopyalamak Vikipedi'nin herhangi bir yönergesine aykırı mıdır merak ediyorum.--Tuleytula 20:52, 14 Haziran 2009 (UTC)

  • Sayfada © Copyright 2004-2009 ifadesi mevcut. Bunun yanı sıra, Dilediğiniz makaleyi sitenizde, kaynak göstererek kullanabilirsiniz demişler ama,
    - Ticari kullanıma açık mı?
    - Değiştirilmesine izin veriliyor mu?
    gibi önemli konulara açıklık getirmemişler. Sadece kullanılabilir denmesi, içeriğin GÖBL veya Creative Commons kapsamında yayımlanmasına izin veriyor mu? Şüpheli, yani serbest telifli denmesi mümkün değil. Kullanım şartları açıkça belirtilmemiş olduğu için Vikipedi'ye bire bir kopyalanması hatalı olur. İyivikiler... [ho? ni!] 21:02, 14 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Biyografi.info sitesinin sahibi bir süre Vikipedi'ye de katkıda bulunmuştu; GÖBL lisansını çok beğenerek sitesini çoklu lisansa geçirmişti - benzeri paylaşım altında GÖBL ile kullanabiliyordunuz fakat telif hakkı saklı bir biçimde tekrar kullanmanız yasaktı - o noktada telif hakları saklı gibi işlem görüyordu. İçerik kullanımı sayfasında sanırım bu ayrıntılı bir biçimde açıklanıyordu. Fakat şu anda göz attığımda içerik kullanımı sayfasına erişemedim; ana sayfadaki ibare ise kullanabilmemiz için yeterli değildir. Sitenin sahipleri lisansını değiştirmiş olabilirler, e-posta atıp sormakta yarar var. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 02:47, 15 Haziran 2009 (UTC)

Merhaba değerli vikipedistler. Az önce uzun zamandan beridir sonuçlanmayı bekleyen seçkin resim adaylarının oylamalarını kapattım. Resimleri aday gösteren kullanıcılara sonuçları tek tek bildirmem hayli vaktimi alacağından buradan haber vermek istedim (gerçekten pek vaktim yok, daha doğrusu yoruldum kusura bakmayın lütfen). Aşağıdaki bağlantılarda Mayıs ve Haziran ayında aday gösterilen ve sonuçlanan resimleri görebilirsiniz.

Bundan sonra arayı bu kadar açmayıp adayları zamanında sonuçlandırmaya çalışacağım ve resimleri aday gösteren kullanıcılarıda önceden olduğu gibi mesajla haberdar edeceğim. Bilginize. Mızrakmsj 03:09, 16 Haziran 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Aslında salt sizin zamanınız olup olmaması değil... aday gösteren kullanıcılar sonucu pekâla kontrol edebilirler; ayrıca mesaj almalarına gerek yok. Nitekim zaman zaman bir anda birçok aday gösteren kullanıcılara salt tek bir yanıt atıldığı da olmuştu. Yani her kullanıcıya tek tek "şu adayınız şöyle sonuçlandı" mesajı atmayı bırakalım bence; seçkin içeriklerle ilgilenen kullanıcılara boşuna iş yükünden, gereksiz bürokrasiden başka bir şey değil bence ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 17:53, 16 Haziran 2009 (UTC)
  • Vakit varsa eklenmesinin iyi olduğu düşüncesiyim. Çünkü unutup gidiyoruz bir süre sonra, böylece en azından akibetinin ne olduğunu kolayca öğrenebiliyoruz. Ayrıca mesaj arşivlerini incelerken de güzel bir hatıra oluyor bence . --DsMuratileti 17:57, 16 Haziran 2009 (UTC)

Nou, fikriniz aslında çok iyi. Gerçekten son dönemlerde Vikipedi'de sadece SMA, SRA, KMA ile ilgileniyorum. Katkılarımda incelenirse maddelerle eskisi gibi ilgilenemiyorum. Bazen maddelerle de uğraşmak istiyorum ama vaktim kısıtlı olduğundan bunu yapamıyorum. Ancak Murat gibi düşünen Vikipedistlerde çıkarsa kullanıcılara resimlerin sonuçlarıya ilgili mesajlar atarım. --Mızrakmsj 22:14, 18 Haziran 2009 (UTC)

  • Sedece resmi üreten Vikipediste, SR ödülü içeren bir mesaj atılabilir belki.--Gökhan 22:33, 18 Haziran 2009 (UTC)
  • Bahsettiğim şey fırsat olduğunda mesaj gönderilmesi. Fırsat ve zaman olup, bilgilendirme yazılırsa iyi olabilir. Yani "illa yazılmalı" diye bir şey söz konusu değil.
    Gökhan'ın bahsettiği de güzel bir fikir. Hatta SR'leri çeken/üreten Commons/diğer Vikipedi kullanıcılarına da İngilizce mesaj gönderilebilir bence. --DsMuratileti 22:41, 18 Haziran 2009 (UTC)

Gökhan'ın bahsettiğini yapacak biri çıkarsa iyi olur. Ancak bu bilgilendirme mesajları Noumenon'un da bahsettiği gibi gereksiz iş yükü ve zaman kaybıdır. Fırsat buldukça, vaktim oldukça mesajla kullanıcıları haberdar edebilirim. Herkese kolay gelsin. --Mızrakmsj 01:47, 19 Haziran 2009 (UTC)

Kars maddesinin tartışma sayfasında işgal kelimesinin TBA'ya uygun olup olmaması ile ilgili bir tartışma var. Bakarsanız sevinirim. Mızrakmsj 03:50, 16 Haziran 2009 (UTC)

Vertical Şablonlar[kaynağı değiştir]

Selamlar. Çok önemli gördüğüm bir konuya değinmek ve tüm Vikipedist arkadaşlarımın bu konu ile ilgilenmelerini istiyorum. Bilindiği üzere Vikipedimizde birçok şablon var. Fakat bazı şablonlar varki gerçekten canımı sıkıyor. Bu şablonların sayfa düzenini bozduğunu düşünüyorum. Bu şablonlar vertical yani dikey şablonlar. Bir de bunların açılıp kapananları var ki, daha da kötü. Bu şablonların neden oldukları sorun şu, örneğin Dağ Yahudileri maddesinde Şablon:Musevilik adlı şablon var. Zaten sayfanın içinde az bir yazı var. Bu şablon da dikeyine uzun. Bu yüzden sayfaya kötü bir görüntü veriyor. Sayfanın içinde birçok boş alan kalıyor. Hele bir de bu şablonu açtığımızda sayfa temelli berbatlaşıyor. Bir de içinde uzun yazılar bulunan maddelere gelelim. Örneğin Balıkesir (merkez) maddesi. Oradaki dikey açılıp kapanan şablona bir bakın. O şablonu bir açtığımızda sayfa düzeni nasıl bozuluyor, yazılar aşağı kaçıyor. Bilgi kutularına bir şey demiyorum. Onlar gerekli ve sorun çıkarmıyor. Benim önerim bu şablonları Şablon:Amerika ülkeleri şeklinde yani horizontal biçimde yeniden düzenleyip sayfanın en altına aktarmak. Böyle yaptığımızda sayfalar daha iyi görünecektir. Herkese iyi çalışmalar. Yorumlarınızı bekliyorum...--Gökçє Yörük mesaj 13:47, 16 Haziran 2009 (UTC)

  • Merhabalar,
  • Musevilik şablonunu ve benzeri sosyal konulu bazı şablonları yatay sürümlere sokabiliriz sanırım. Bununla birlikte özellikle gizli/gösterli olduklarında çok sorun teşkil ettiklerini şahsen düşünmüyorum. Çünkü zaten kullanıcılar tamamen açarak şablonu maddeyi okumuyorlar; şablondan belirli bir başlığı gösterip ilgili bağlantıya tıklıyorlar veya geri gizliyorlar. Ben de şahsen yatay şablonları daha fazla seviyorum madde düzeni açısından ama dikey şablonların birçok kişinin hoşuna gittiğini de biliyorum (nitekim hâlâ diğer Vikipedilerde de kullanılıyorlar). Bir de bazı dikey şablonlar dikey olmak zorunda; yerleşim birimi, ülke, taksonomi bilgisi vb. bilgier veren şablonlar gibi... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 17:59, 16 Haziran 2009 (UTC)
  • Ama şablonlar açılmadığı durumlarda da zaten iyi gözükmüyor. Dediğim gibi özellikle kısa maddelerde. Ayrıca zaten yukarıda da dediğim gibi bilgi kutularını (yerleşim birimi, ülke, taksonomi bilgisi vb.) kaldırmak niyetinde değilim.--Gökçє Yörük mesaj 10:49, 17 Haziran 2009 (UTC)
  • Kısa maddede kullanılırsa hele birde resim koyunca çok kötü bir durum oluşuyor.Az önce @ işaretinin maddesinde de bunu gördüm.----Coollandİletişim 16:17, 30 Haziran 2009 (UTC)

Fikrinizi alıyım[kaynağı değiştir]

Eskişehirspor 2008-2009 Sezonu : Özellikle futbola ilgisi olanların düşüncesini alabilrisem çok sevinirim. Sezon başından beri uğraştığım bir madde bu kategoride de bir seçkin maddemiz olmasını isterim son haftalar ilgilenemediğim içim biraz daha ilgelenilmesi gerekiyor eksiklerin neler oldğu hakkında fikirlerinizi belirtip ayrıca katkıda da bulunursa çok hoş olur --Aycanileti 17:49, 16 Haziran 2009 (UTC)‎

  • Tebrik ederim son derece güzel bir madde SM için aday olmalı bence. Eksiği varmı diye aradım-taradım fakat bulamadım.--Reality006 18:21, 16 Haziran 2009 (UTC)
  • Benim de aklıma sadece içindeki tüm siyah futbolcu maddelerinin mavileştirilmesi geliyor...--вяí¢αи76ileti 21:07, 16 Haziran 2009 (UTC)
  • Öncelikle SM değil de madde ancak SL olabilir çünkü içerik liste. Ayrıca bağlantı verilmeyen oyuncular "kayda değer" değillerse illaki açılmalarının anlamı yok. İlgili takım hakkında bilgi sahibi kişiler maddede gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra maddeyi SLA'da görmek ümidiyle.--Hedda Gabler 13:50, 18 Haziran 2009 (UTC)

Aişe mi, Ayşe mi?[kaynağı değiştir]

  • İslam dini ve tarihi açısından önemli bir kişi olan, Hazreti Muhammed'in eşi ve Ebu Bekir'in kızı Ayşe'yi konu edinen maddenin adında "Aişe" mi yoksa "Ayşe" mi kullanılacağı konusunda maddenin tartışma sayfasında bir tartışma başlatılmıştır. Görüş paylaşımları olursa iyi olabilir. Saygılar... --DsMuratileti 18:18, 16 Haziran 2009 (UTC)

Vikipedi'nin telif durumu[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi'nin telif durumu bri süre önce değişti bildiğim kadarıyla. Örneğin İngilizce Vikipedi'nin sayfa altında "Text is available under the Creative Commons Attribution/Share-Alike License; additional terms may apply." yazıyor; bizde ise "Metin GNU Özgür Belgeleme Lisansı kapsamındadır." yazıyor. Peki telif haklarında bu değişiklik ne anlama geliyor ve neden yapıldı? Bu konu hakkında anlaşılır ve ayrıntılı bir bilgi verebilecek olan var mıdır? Vikipedi topluluğunun aydınlatılması adına... --DsMuratileti 20:55, 16 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Vikipedi 2001 yılında yola çıktığında Creative Commons lisansları henüz yoktu; bu lisans sistemi yanılmıyorsam 2002 yılında ortaya çıkmıştır. Sorun şu ki GFDL/GÖBL özünde bu tip bir proje için oluşturulmuş bir lisans değildi; GNU Özgür Belgeleme Lisansı adından da anlaşılabileceği gibi belgeleme/dokümantasyon için üretilmiş bir lisanstır: yazılım projelerinin belgelendirilmesi/dokümante edilmesi sonucu oluşan belgeler ve dokümantasyon için ortaya çıkmış bir lisans.
    1. Bu sebeple GÖBL'ün bu amaç uğruna çeşitli kısıtlayıcı özellikleri vardır. Bunlardan en çok tekrar edileni örneğin GÖBL tanım metni/lisans sözleşmesinin GÖBL ile lisanslanmış herhangi bir içerik kullanıldığında mutlaka içeriğin kullanıldığı yerde belirtilmesi gereğidir. Örneğin bir site bizden içerik mi altı, sayfasının sonunda salt bize atıfta bulunmak zorunda değil ayrıca bir de en azından GÖBL'ü açıklayan bir sayfaya bağlantı vermek zorundadır. Bu tip birçok kısıtlama vardır.
    2. Creative Commons Atıf/Benzer-Paylaşım lisansları GÖBL'e oranla daha az kuralcı; ufak tefek ayrıntı kısıtlamaları yok denebilir. Ek olarak şu anda cidden çok yaygın bir lisanslandırma ve yazılım belgelendirilmesi için üretilmiş değil. Bugün internetteki metin dahil medya içerikte en yaygın özgür lisans CC lisansları desek yalan olmaz.
  • Dolayısıyla Vikipedi CC Atıf/Benzer-Paylaşım lisanslarına geçerek ayrıntılarda lisansımız biraz daha esnek kılıyor ve aynı zamanda hâli hazırda oldukça bilinen, yaygın bir lisansa geçmiş oluyor. Ayrıca şu anda çift lisanslıyız ve çift lisanslama öyle çalışıyor ki bir durumda CC Atıf/Benzer-Paylaşım lisansları daha esnek bir uygulama sunuyorsa (ki birçok durumda bu doğru/mümkün) GÖBL yerine CC Atıf/Benzer-Paylaşım lisansı geçerli olacak (yani önceliği var diyebiliriz daha esnek olmasından dolayı).
  • Umarım bunlar yeterince açıklayıcı olmuştur ^_^ İlgili uyarı mesajlarımızı yenilemedik; haklısınız yenilememiz lazım.
  • Son olarak: ben hiçbir şey anlamadım aslında çok ilgilenmiyorum da diyen olabilir - merak etmeyin, madde yazarları açısından çok fazla bir şey değişmedi, ana kurallar (atıfta bulunulmasının gerekliliği, telif hakkı içeriklerin kullanılamaması vs.) hâlâ aynı ^_^ Benim çok ilgimi çekti daha fazla bilgiyi nereden bulabilirim? diyen olursa da şu bağlantılara göz atabilir: Meta: resmî lisans güncellemesi duyuru metni, Meta: çifte lisanslama ile ilgili soru-cevap bölümü, resmî beyan, Creative Commons resmî web sitesi. Ayrıca lisansların beyan metinlerini karşılaştırarak o küçük ayrıntı farkların neler olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz - fakat uyarıyorum hiç de kısa metinler değiller ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 22:52, 17 Haziran 2009 (UTC)
  • Ayrıntılı açıklama için teşekkürler. Gerekli düzeltmeleri Vikipedimizde de en kısa sürede yapmaya çalışalım. Bu arada lisans güncellemesi hakkındaki bilgilendirmeyi Srhat arkadaşımız şurada Türkçeye çevirmiş. --DsMuratileti 16:04, 18 Haziran 2009 (UTC)

Vikipedi:Vikipediler[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Vikipediler sayfası düzenlendi. Artık şimdiki veriler ile geçmişteki verileri daha rahat bir şekilde karşılaştırabilirsiniz.--Reality006 21:54, 17 Haziran 2009 (UTC)

Ninja Kaplumbağalar (anlam ayrımı)[kaynağı değiştir]

  • Bu sayfayı Türkçeleştirecek Vikipedist aranıyor. Sadece birkaç kelime kaldığı için Tercüme İsteklerine koymadım.--Reality006 21:25, 19 Haziran 2009 (UTC)

Tarihlere iç bağlantı[kaynağı değiştir]

  • Herkese merhaba. Arkadaşlar bildiğiniz gibi çoğu sayfalarda tarihlere iç bağlantı verilmiş. Şöyle bir göz gezdirdim ve bu bağlantı verilen tarihlerin çoğu vandalizme maruz kalmış. Acaba artık bu tarihlere sıkça bağlantı vermesek nasıl olur? Özellikle bilgi kutusu şablonlarında bu durum çok fazla. İngilizce viki de bu bağlantıları birkaç ay önce çıkarmış. Örnek bilgi kutusu olarak: Tom Hanks - Tom Hanks. Sizce biz de bunu yapmalı mıyız? Önerilerinizi almak istedim. Teşekkürler...Myrat ileti 23:29, 19 Haziran 2009 (UTC)

Bağlantı hastalığı[kaynağı değiştir]

  • Myrat'a teşekkürler; önemli bir konuyu anımsattığı ve gündeme getirdiği için. Maddelerde aşırı iç ya dış bağlantı verme takıntısına dikkat çekmek istiyorum: Biyografi yazıyor, doğum yerine, tüm tarihlere bağlantı veriliyor. Eğer doğduğu yer "xxx" ise bağlantı vermeye gerek yok. "xxx" şehrine bağlantı verilebilecek bir madde, o yer ile doğrudan ilgili bir madde olmalı. Tarihler içinde aynı şey geçerli. Aslında kısacası madde içinde bağlantı verilecek yerler, sadece maddeyi ilgilendiren bağlantılar verilmeli. Örnek ve ayrıntılı bilgiler burada.  Levent İleti Katkılar   10:17, 21 Haziran 2009 (UTC)

yok mu aktaran..[kaynağı değiştir]

  • şu oylamaya göz atıp aktaran ve de bizi mayıs ayının hâlâ arşivlenememesinden kurtaran yok mu? :) --ki bl 08:30, 20 Haziran 2009 (UTC)
Aktarıldı. Takabeg ileti 08:37, 20 Haziran 2009 (UTC)
teşekkürler.. --ki bl 08:37, 20 Haziran 2009 (UTC)

bir çağrı[kaynağı değiştir]

Vikipedi MSN Grubu[kaynağı değiştir]

  • bunu bir madde olarak barındıramayız. m6'dan silindi. --ki bl 20:20, 21 Haziran 2009 (UTC)
  • Madde silinmiş. Peki Vikipedi:Vikipedi MSN Grubu diye bir sayfa olabilir miydi?--Reality006 21:03, 21 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Resmî bir grup oluşması pek mümkün değil... arzu eden Vikipedistlerin aralarında yapması sanırım sorun olmaz; isterseniz deneme sayfası olarak açabilirsiniz. Bununla birlikte IRC kanalı çalışıyor ve Vikipedi'nin resmi iletişim merkezi de orası... Kişisel fikrimi sorarsanız gereksiz buluyorum: birebir konuşmak isteyenler "kullanıcıya e-posta gönder" bağlantısından birbirlerine e-posta atabilir, gerekirse MSN bilgilerini değiş tokuş ederek görüşebilirler, geri kalanlar bir soruları olduğunda IRC'ye gelebilir veya o anda çevrim içi olan bir deneyimli Vikipedistin kullanıcı mesaj sayfasına not bırakabilirler. İletişim grupları çoğaldıkça iletişimsizlik de artıyor. Ayrıca, burada elbette arkadaşlar bulabiliriz ama Vikipedi'nin ana amacı ansiklopedi oluşturmak, Facebook tarzı bir yer değil sonuçta burası... Diğer Vikipedilerde bu tip bir uygulama görmedim... dediğim gibi gayrî resmî mümkün; ama resmî bir Vikipedi MSN grubu mümkün değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 01:09, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • IRC kanalı çalışıyorsa bence de gereksiz.--Reality006 12:07, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Vikipedistlerin birbirini tanıması açısından faydalı bence.irc e girdim bikaç kere ama pek fazla giren kişi yoktu.Msn çoğu bilgisayarda var ve kullanılan bir şey,bence msn daha iyi olur----Coollandİletişim 12:14, 22 Haziran 2009 (UTC)
IRC için özel bir programa ihtiyacınız yok; tarayıcınızla girebiliyorsunuz. Yani "yaygın olabilme" potansiyeli MSN'den daha büyük - buna rağmen ilgi az... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 15:14, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • IRC için Java programı (?) gerekiyor. Yanılmıyorsam güncellenmiş şekli ile IRC açılıyor. Bende Java istiyor, güncelleştirince denerim. Ama denildiği üzere MSN grubu oluşturulması bence de iyi. Ama IRC çalışıyorsa MSN grubu oluşturulmasına gerek yok. Mesajla da görüşülebiliyor. Noumenon'un da dediği gibi MSN grubu gayrî resmi şartlarda mümkün olabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar. Tahribat 133619 17:12, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Sandığınız gibi bir yer değil. sadece bir kişi ekledi zaten, bana bir şablonda yardım etti sağolsun. IRC benim iki bilgisayarımda da açılmıyor. farklı tarayıcılarla da denedim. kullanmak isteyen arkadaşlar bana ulaşabilirler. Kıdemli 18:07, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar. Bence de bu grubun Vikipedi'de resmî olarak bulunması uygun değil. Zaten hepimiz buraya katkı yapmak için giriyoruz. Çoğumuz kendi adımızla değil, seçtiğimiz takma adlarla üye oluyoruz; kişisel bilgilerimizi paylaşmayı tercih etmiyoruz. Acil haberleşme için IRC kanalı, birbirini tanımak isteyenler için de e-posta gönderme servisi yeterlidir. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 19:01, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Zaten Internet son zamanlarda son derece yaygın. Bu yüzden de neredeyse her vikipedistin msn adresi vardır herhalde. Bu yüzden e-posta atıp da iletişim kurabiliyoruz. IRC programı için Java'yı yüklemeniz gerekiyor. Bu sayfada "Requirements" bölümünde de yazdığı gibi Java 1.4 (yanılmıyorsam Java v6.13) gerektiriyor. Bir de Javascript gerektiriyor. Bunları sağladığınız zaman IRC açılır. Bu yüzden de MSN grubuna gerek olmadığını düşünmekteyim. Ama tabi isteyenler kendi aralarında oluşturabilirler. Vikipedi'de örneğin Vikipedi:Vikipedi MSN grubu gibi bir grup oluşturmak zor olur. IRC bence yeterlidir. Teşekkürler, iyi çalışmalar. Tahribat 133619 08:04, 25 Haziran 2009 (UTC)

Vikipedi:Çeviri grubu/İstekler[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Çeviri grubu/İstekler sayfasına bir süre önce İngilizcesi Red Mercury, Türkçesi Kızıl Civa olan bir çeviri isteği eklemiştim. Gönüllü yok mudur? Aslında çok ilginç bir madde bir ara Grundig'in bazı televizyonlarında bu maddeden olduğu ve Grundig'in 100.000 $'a bu televizyoları aldığı duyurulmuştu (belki de söylentidir ama bu madde kesinlikle kayda değer).--Reality006 21:06, 21 Haziran 2009 (UTC)

Türk Lirası[kaynağı değiştir]

Merhaba Vikipedistler. Türk Lirası maddesinde resimlerin eksikliğini gidermek için. Şablon:PD-TR maddesini açtım. Çevirisine yardım etmenizi istiyorum. Teşekkürler, iyiçalışmalar... --Kerem233 09:34, 22 Haziran 2009 (UTC)

Muğla Anadolu Öğretmen Lisesi maddesi hakkında bilgisi olanların yardımlarını bekliyorum----Coollandİletişim 10:22, 22 Haziran 2009 (UTC)

Galiba kayda değerlik sorunu var? Filanca 19:33, 25 Haziran 2009 (UTC)
  • VP:Okul da 8. ve 1. maddeyi sağlıyor,en az ikisini sağlayınca kayda değerlik sorunu ortadan kalkıyor diye bilyorum----Coollandİletişim 12:18, 30 Haziran 2009 (UTC)

Portal şablonları ve maddeler..[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar, Kullanıcı:Levent'in bir katkıma mesajı nedeniyle O'nun da mesaj sayfasına bıraktığım bir düşünceyi paylaşmak istiyorum.. Düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.. --Boyalikus 19:10, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar. Ben de aynı düşüncedeyim. Portal şablonları yerine maddenin sağ üst köşesinde ilgili portala bağlantısı olan bir resim çok güzel olur - aynı şeçkin maddelerde, kaliteli maddelerde, Nobel Ödüllü kişilerin maddelerinde olduğu gibi. Teşekkürler, iyi çalışmalar.  Brk ileti 19:56, 22 Haziran 2009 (UTC)
    • Merhaba, Brk'in yine madde içerisinde bir bağlantı olması gerektiği görüşünün Nihan tarafından istenmeyen durumdan temelde bir farkı yok, sadece yeri alttan üste geçiyor. Gördüğüm kadarıyla Nihan madde içerisinde portal şablonu bulunmasını eleştiriyor. Tiyatro, sinema, sanat vs minik şablonlarının madde içerisinde bağlantısının anonim internet okuruna faydası olacağını düşünüyorum. Vikipedi projesinin içerisinde küçük projeler olan portalların internet okurunca tanınmasına ve belki de bu portallara katkıda bulunulmasına önayak olacağını düşünüyorum. Sadece portal çerçevesinde başlatılmış maddeler olarak düşünmeyelim, sonradan geliştirilmesi beklenen/planlanan maddelerde de minik şablon olabilir. Maddeyi ekleyen kullanıcı ya da bir başka kullanıcı tarafından şablonun eklenmesinin zararlı bir davranış olduğunu düşünmüyorum...Anonim kullanıcılara her fırsatta vikipediyi/projelerini tanıtarak, kaliteli/özverili kayıtlı vikipedi kullanıcısı sayısını artırmak amacıyla dikkat edilebilecek hususlardan biri olabilir diye düşünüyorum...Vikipedist 20:23, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • Bir şahıs aynı anda hem tiyatro, hem edebiyat, hem sinema vs. gibi dallarda önemli olabilir, üstüne bir de millet, dil vb. ile ilgili özellikleri dolayısıyla önemli olduğu noktaları düşününce rahatlıkla aynı şahsın 5-10 portal için önemli olduğu duruma dönüşebilirsiniz. Sorun şu ki bizde portal şablonları abartıralarak kullanılıyor. Eskiden ana madde dışında portal şablonu madde içine eklenmezdi; örneğin Mitoloji maddesine ancak Mitoloji Portalı şablonu eklenir, Din maddesine ancak Din portalı şablonu eklenirdi... yani bir portalın doğrudan ana maddesi veya çok alâkalı nihai bir-iki maddesine. Bu da aynı maddenin birden çok portala konu olması durumu sorununu büyük ölçüde gideriyordu - salt bizde değil diğer Vikipedi projelerinde de uygulanan buydu. Ben hâlen diğer Vikipedi projelerinin maddelerinde portal şablonları görmüyorum; varsa bile kullanımda az veya eski usûl devam ediyor. *En doğrusu, "illâ ekleyelim onlarsız olmaz" deniliyorsa (ki bence onlarsız pekalâ olur), maddelerin tartışma sayfalarına eklemektir. Maddenin ana metin sayfası okuyucuya yönelik sayfadır - ister sağ üst tepede olsun ister sayfa altında olsun onu doğrudan gerekli olmayan şeylerle kalabalıklaştırmamızı uygun bulmuyorum. Bugüne kadar bu sorun olmadı ve hâlen de olmuyor çünkü portal sayımız az; ama yarın üzerine yapıştırma gibi 10-15 portal etiketi yapıştırılmış maddelerimizin olması çok da muhtemel. Şimdiden bir çözüm bulmamız en doğrusu. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:25, 22 Haziran 2009 (UTC)
    • Bu durumda ne madde metnine ne de tartışma sayfasına 10-15 minik şablon eklemenin gereği/faydası yok...Bu bağlantıların toptan kaldırılması da bir yol...Vikipedist 21:38, 22 Haziran 2009 (UTC)
Ana maddeler dışında bence de toptan kaldırılmalı; tartışma sayfasına eklenmesini tabiri caizse ehveni şer olarak gördüğümden öneriyorum ^_^ İllâ olacaksa orada olsun... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:55, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Ben zararlı olduğunu söylememiştim. Başka şablonlarla birleşince çok dağınık bir hâl alıyor. Tartışma sayfası bence makul olan noktadır. Fakat portal sayısının azlığı bu hâlde önemsiz (1 tanesi bile yeterli yani). Özellikle, edebiyat ve tiyatro portallarının şablonları madde içerisine çok ekleniyor. SM projesindeki gibi minik bir resmin, amblem halini alıyor çünkü zamanla, en tepeye eklenmesinin hem okuyucuya zararı olmadığını düşündüğüm, hem de portalla uğraşan arkadaşların şevkinin kırılmasını istemediğim için önerdim. Anonim kullanıcılar konusunda ise olaya bu kadar hassas bakmıyorum açıkçası. Vikipedi bir ilgi, alaka meselesi ve bence ismi yeterince duyulmuş, tanınmış. Yoksa bu kadar çalıp, çırpılmazdı bu platformdan :) Açıkçası burada önceliklinin okuyucu olduğunu da düşünmüyorum. Ben yaptığım hiç bir çalışmayı okuyucu ne anlayacak ne anlamayacak diye yapmıyorum. Başından beri de bu düşünceye karşıyım. Ne anlarsa anlasın, anlamıyorsa sorsun, anlamaya çalışsın...Hoşlandığım için burdayım. Burada hepimiz bu nedenle burdayız sanırım. Bu nedenle kaliteli 3 vikipedist (yazsın, karalasın, düzeltsin vs.) kazanacağız diye, kaliteli 10 okuyucunun konforunu bozmak mantıksız geliyor. Bu konuda takdir vikipedi ahalisine kalmıştır, sadece bir öneriydi. İyi çalışmalar. --Boyalikus 22:39, 22 Haziran 2009 (UTC)
    • Açıkçası eklediğim çoğu maddeleri internet okurunu gözeterek ekliyorum, vikipedinin herşeyden önce bir ansiklopedi olduğunu aklımdan çıkarmadan bir ansiklopediden beklendiği kadar anlaşılır olmasına gayret ediyorum...Vikipediye yazmak zorunluluk değil gönüllülük elbette herkesin hoşuna gidiyor olsa gerek...Bu şablonların ileride artabileceği endişesiyle ana maddeler dışında toptan kaldırılması görüşünü destekliyorum...İyi çalışmalar...Vikipedist 22:52, 22 Haziran 2009 (UTC)
  • Portal şablonları konusunda Noumenon'la hemfikirim. Aslında "portal" konusunu tartışmamız gerek. Vikipedi:Hızlı silme ölçütlerinde şöyle bir madde var:
Katılımcısı az olan, etkin olmayan portallar, eğer aşağıdaki kriterlerden herhangi birine uymuyorsa silinebilir:
  • Taslak olmayan bir başlık maddesine sahip olan bir konuyu ele almak ve portalın konusuyla ilgili en azından on tane taslak olmayan maddenin bulunması, veya
  • En azından son 2 ay içerisinde güncellenmiş olması.
  • Bu ibareden yola çıkarak daha önce bu işe ele atmıştım; fakat tepki çekti. Şu anda bi'dolu portal atıl durumda. Bunlar tek tek tespit edilerek silinmelidir. --DsMuratileti 17:06, 23 Haziran 2009 (UTC)
  • Merhabalar,
  • İşin bir de o yönü var... kullanılmayan portal çok. Silme kriterine uyanlar pekalâ silinebilirler (daha sonra bu portalı canlandırmak isteyenler olur da gerekli bir "baz kadro" oluşursa portal geri getirilebilir) - fakat silerken bir de etrafa yayılmış portal şablonlarını toplamamız, kaldırmamız gerekecek... Yeni portal açılması olayını bir türlü belirli bir sisteme oturtamadık; ondan kaynaklanıyor bu biraz da... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 18:09, 23 Haziran 2009 (UTC)

Köy maddeleri[kaynağı değiştir]

  • Köy maddelerinin durumu şuan felaket. Dikkat ettiyseniz bunu yapanlar genellikle Anonim Ip'ler oluyor. Bu sebepten ötürü köy maddelerini Anonim Ip'lere karşı korumak için ne yapılabilir.--Reality006 22:19, 23 Haziran 2009 (UTC)
  • Şu bağlantıda geçmişte tartışılmıştı, hatırlatmakta fayda var...Köy maddelerinin toptan silinmesinden, şu anki durumlarının aynen olduğu gibi bırakılmasına dair görüşlerde mevcuttu...İyi çalışmalar...Vikipedist 22:23, 23 Haziran 2009 (UTC)
  • Tartışmaları inceledim. Buna göre durumu çok kötü olanları aradaki sürümleri göz ardı edilerek ilk haline almak sakıncalı olur mu?--Reality006 20:22, 24 Haziran 2009 (UTC)
  • Hiç bir sakıncası yok, zaten anonim kulanıcının eklediği bilginin çoğunun belli bir kaynağı yok, sadece bu sebeple bile düzgün bir sürüme dönülebilir...Vikipedist 20:25, 24 Haziran 2009 (UTC)

Bir telif ihlali daha[kaynağı değiştir]

Merhaba, bu sayfadan görüleceği gibi ilgili site aynen birebir bizim UFO maddemizden alıntı yapmış ancak bunu belirtmemiştir. Ben mail atacak durumda değilim ancak içinizden biri sitenin ilgililerini uyarırsa iyi olur. Herkese kolay gelsin, --Manco Capac 10:50, 24 Haziran 2009 (UTC)

  • Yeterli değil tabii ki, ama yazının sonuna "(Wikipedia)" yazmışlar. --DsMuratileti 11:10, 24 Haziran 2009 (UTC)
  • Malesef internet aleminde bu şekilde davranmayan bir internet sitesi yok. Neden bir emek var deyip bir bağlantı vermeye üşenirler ki? Olsun biz yine de özgür dünyamızı yaratmaya devam edelim. Özgür dünya, mutlu dünya.. :) İyi çalışmalar.--Muratsahinmesaj 12:12, 24 Haziran 2009 (UTC)
  • Evet dün yazının altına yorum yerine telif haklarına saygılı olup ve haberi vikipediden kopyaladıklarından dolayı gerekli şekilde bunu belirtmeleri gerektiğini yazmıştım. Heralde etkili oldu ki Wikipedia yazmışlar. Ner yapalım buna da şükür diyelim. --Manco Capac 07:18, 25 Haziran 2009 (UTC)

İç bağlantı ≠ Telifsiz[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Ne yazık ki rutin "Yeni maddeler" turlarımda gittikçe daha fazla iç bağlantısı bol, vikileştirmesi "mükemmel" telif hakkı saklı içerik görüyorum. Bunun sebebi yeni kullanıcı sayısındaki artış olabilir bilemiyorum görünen o ki birçok kullanıcı telif hakkı konusunu fark etmeden madde açıyor - normal olarak upuzun telif hakları politikası okunmadan kısa olan vikileştirme yardım sayfaları okunuyor. Bu normal, fakat deneyimli Vikipedistlerin gidip bu tip maddelere taslak şablonu eklemesi, kaynaksız eklemesi, yeri geldiğinde düzensiz bir kısım varsa düzensiz eklemesi sorun.
  • Bir maddenin iç bağlatı sahibi olması, kategorilendirilmiş olması, formatının düzgün gözükmesi o maddeyi telifsiz kılmaz. Gün geçtikçe ve kullanıcı sayımız arttıkça bu tip durumlarla daha sık karşılaşır olacağız. Bu sebeple arkadaşlar; lütfen yeni eklenen her maddeyi, buna üç cümlelik taslaklar dahil, en azından Google taramasından geçirelim. Ek bir not: eğer bir maddenin sonunda "Kaynak: bilmemne kitabı/sitesi/dergisi" tarzı bir not varsa %99.99 metin o ilgili kaynaktan kopyadır. Altına "kaynak şudur" denilerek telif hakkı saklı materyallerin kullanılabileceği inancı yaygın bir hurafe - buna özellikle dikkat etmemiz lazım. Eğer kaynak olarak gösterilen bir kitapsa ve erişimimiz yoksa kibar ve uygun bir şekilde kullanıcıya ilgili kaynağı nasıl kullandığı örneğin içeriğin nasıl aktardığı sorulabilir, doğrudan içerik aktarımının yasak olduğu anlatılabilir.
  • Bu çok ama çok önemli bir sorun. Bu yüzden belki de neredeyse her 2 ayda 1 genel not düşüyoruz bu hususta. Zira, bu tip vikileştirilmiş, düzenle, taslak vs. şablonu eklenmiş, deneyimli kullanıcıların üzerinde oynadığı maddeler daha sonra tekrar kontrol edilmiyor, o telifli içeriğin üzerine yeni içerik ekleniyor, sonra 3-4 saat içerisinde bize eklenen her içerik nete yayılmış oluyor - gerçekten telif hakkı ihlâli mi yoksa bizden mi alıntı, bizdeki mi sorunlu onlardaki mi? İçinden çıkılamayacak bir noktaya varıyoruz. Bu yüzden, lütfen - önemli olan bir gün içerisinde kaç maddeye düzenle, sil eklediğimiz değil - önemli olan az sayıda da olsa maddeleri nitelikli bir şekilde incelememiz; şu iki şeyi unutmayalım: nitelik Vikipedi'de nicelikten önce gelir, telif hakkı ihlâli ise hırsızlıktır. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 14:52, 25 Haziran 2009 (UTC)
  • Google taraması bir dereceye kadar telif hakkı ihlalini saptayabilir. Burada, burada ve burada tartışılmıştı. Anonim bir kullanıcının işaret ettiği gibi Sadece yeni açılan maddelere değil şüpheli genişleyen maddelere de ihtiyatlı yaklaşılmalıdır. Daha önce de dediğim gibi kontrol esnasında vikipedinin mi diğer siteden, diğer sitenin mi vikipediden kopyaladığının tespitine dikkat etmek gerekiyor...Noumenon'un belirttiği gibi üzerinde eski kullanıcılarla değişiklik yapılmış bir maddenin telif sorunu maalesef gözden kaçabiliyor...Hızla gelişen veya yeni maddelere taslak, düzenle vs. şablonları ihtiyatla eklemeliyiz...Vikipedist 18:48, 25 Haziran 2009 (UTC)
  • Telifli maddelerle ilgili bir diğer sıkıntıda işaretlenmesi ile silinmesi arasındaki sürede geçiyor. Son zamanlarda sık sık bir maddeyi telif sebebiyle işaretlememin ardından, maddeyi hazırlayan kullanıcıların bu maddelerdeki sil şablonunun çıkartıp telifli içerikli maddeyi vikileştirmeye devam etmelerine şahit oluyorum. Hatta telifi fark etmeyen tecrübeli kullanıcılar da maddeyi düzenleyebiliyor ya da düzenle şablonu ekleyebiliyorlar. Böylece telifli içerik Vikipedi'ye tamamen yerleşmiş oluyor. Bu yüzden sil şablonu ekleyen vikipedistlerin maddeyi izlemeye de almasında büyük fayda olduğunu düşünüyorum. İyi günler, kolay gelsin. --Guzelonlu 06:46, 26 Haziran 2009 (UTC)
  • Noumenon demiş ki "Ek bir not: eğer bir maddenin sonunda "Kaynak: bilmemne kitabı/sitesi/dergisi" tarzı bir not varsa %99.99 metin o ilgili kaynaktan kopyadır. Altına "kaynak şudur" denilerek telif hakkı saklı materyallerin kullanılabileceği inancı yaygın bir hurafe - buna özellikle dikkat etmemiz lazım". Şimdi benim aklıma bu ifade takıldı. Nasıl yani elde edilen bilgi direkt alıntıysa ve kaynak gösterilmişse yine telifli ihlali mi olur? Bu konuda bir açıklama getirilirse iyi olur ya da ben yanlış algılamadım olayı. Çünkü bir bilgi kaynaktan aynen aktarılabilir ki telif hakkı saklı da olsa (tabi bu alıntı bilginin hepsini değil belli bir oranını içerebilir). Ben genelde aldığım cümleyi (tabi bilimsel bir ifadeyse) aynen kopyalayıp kaynak gösteriyorum, bu telif ihlalii midir?--Hedda Gabler 15:05, 26 Haziran 2009 (UTC)
Bu yanlış anlama hep oluyor - ben çok uzatmamak için kısa yazmıştım, yanlış anlamada payım var yani: özür... Kastımı şöyle açıklayayım:
Bir maddede bir konuyu ele alırken, diyelim o konuyla ilgili bir üçüncü kayda değer şahsın kayda değer fikrini belirtirken, o fikri doğrudan ilgili kaynaktan alıntılayıp, altına kaynak vermeniz o maddeyi sizin yazmış olduğunuz, o maddenin telif hakkının size ait olduğunu değiştirmez; kaydet tuşuna bastığınızda sizin kendi yazmış olduğunuz, telif hakkı kendinizde olan metni Vikipedi'ye koyarak, telif hakkınızdan vazgeçip GÖBL-CC ile lisanslandırırsınız. Benim kastettiğim bu değil. Benim kastettiğim şu: Britannica'nın Türkçe bir baskısından bir maddeyi tamamen kopyalarak altına "Kaynak: Britannica, falanca sayfa." demeniz sizi o maddenin sahibi yapmaz, o içeriğin telif hakkı sizde olmaz - Britannica'dadır. Bu yüzden bu şekilde bir metni Vikipedi'ye ekleyemezsiniz - zira telif hakkı başka bir kurumda/kişide saklı olan bir şeyi ekliyorsunuzdur.
Bunu şöyle de örneklendirebilirim: akademik tez yazarken sıklıkla ilgili konu hakkındaki daha önce yazılmış başka tezlere, kitaplara atıfta bulunursunuz, alıntılar yaparsınız, bunları da güzel bir şekilde kaynaklandırırsınız yani kaynaklarını belirtirsiniz - bu normal olandır, bu tezin telif hakkını etkilemez, "sizin" tezinizdir. Fakat başkasının tezini alıp, kaynağını da belirtim sunduğunuzda bu "sizin" teziniz olmaz.
Umarım aradaki fark şimdi daha iyi anlaşılmıştır; benim o cümleyle kastettiğim ikinci tarz kopyalama idi, birincideki normal kaynak gösterme eylemi değil. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:27, 26 Haziran 2009 (UTC)
Açıklama için sağ olun.--Hedda Gabler 16:08, 27 Haziran 2009 (UTC)

Türkiye'de idari yapı[kaynağı değiştir]

Tekrardan selamlar. Bir konu hakkında konuşmak istiyorum. Gören herkes ilgilenebilirse çok iyi olur. Çünkü bu konu bugünlerde çok önemli. Hem Emirr adlı arkadaşımızın uğraştığı haritalar, hem de Veritas'ın uğraştığı Ankara maddesi için çok büyük yarar sağlayacağını düşünüyorum.

  • Türkiye'nin en büyük yönetim birimi tabiki de il. İller ise 2 çeşit. Büyük şehir içeren iller ve normal iller. Öncelikle Normal illerden bahsedelim. Örneklerim için Balıkesir'i ele alıyorum.
  1. Balıkesir ili -> Türkiye'nin 81 ilinden biri. Susurluk, Havran vs. gibi illeri kapsıyor. Vali tarafından yönetiliyor.
  2. Balıkesir ilçesi -> Balıkesir ilinin 19 ilçesinden biri. Balıkesir şehri, Konakpınar bucağı ve Pamukçu beldesi gibi üç çeşit yönetim birimini kapsıyor. Belediye başkanı tarafından yönetiliyor.
  3. Havran ilçesi -> Yine Balıkesir ilinin 19 ilçesinden biri. Havran şehri, diğer bucaklar ve beldeleri içeriyor.
  4. Balıkesir (merkez) -> Balıkesir ilçesinin merkezi olan şehir. Yine belediye başkanı tarafından yönetiliyor. Kendisine bağlı bir takım köy bağlı. Bucak durumunda ama merkez bucağı olduğu için gerçek bir bucak değil.
  5. Konakpınar bucağı -> Köy değil, çevre köyler ona bağlı. Bucak. Nahiye müdürnce yönetiliyor.
  6. Pamukçu Beldesi -> Belde. Kendine özgü bir belediye başkanı var.
  • Görüldüğü gibi şuan Vikipedi'deki il-ilçe-bucak durumu berbat. Şuan bizde Balıkesir (il) ve Balıkesir (merkez) adlı iki madde var. Oluşturulacak yeni maddeler.
  1. Balıkesir ili -> Şuanki Balıkesir. İlçeleri kapsıyor.
  2. Balıkesir ilçesi -> Balıkesir (merkez) içinde. Yeniden açılacak. Belde, bucak ve merkez şehrini kapsıyor.
  3. Balıkesir (merkez) -> Merkezdeki şehir.
  • Balıkesir'e bağlı Havran ilçesi ise şöyle olacakç
  1. Havran ilçesi -> Şimdiki Havran, Balıkesir içinde. Belde, bucak ve Havran şehrini kapsıyor.
  2. Havran (merkez) -> Şimdiki Havran, Balıkesir içinde. Merkezdeki şehir.
  • Pamukçu Beldesi ise;
  1. Pamukçu Beldesi -> Şimdiki Pamukçu, Balıkesir. Balıkesir ilçesi'nin beldesi.
  • Konakpınar Bucağı ise;
  1. Konakpınar Bucağı -> Şimdiki Konakpınar, Balıkesir. Balıkesir ilçesi'nin bucağı.
  • Bu Vikipedi için bir devrim olacak. Yorumları bekliyorum.--Gökçє Yörük mesaj 20:30, 26 Haziran 2009 (UTC)
  • Çok güzel olmuş, böylece şehir maddeleri belli bir düzene sokulabilir. Böyle bir fikir ortaya koyduğunuz için tebrikler ve teşekkürler. Yalnız bir sorum olacak, büyük şehir beldiyesi olan şehirler için nasıl bir uygulama olacak? Mesela Ankara, İstanbul gibi. İyi vikiler, iyi çalışmalar--Merube 89msj 20:45, 26 Haziran 2009 (UTC)
  • Devrim mi ??? Orasını bilmem:) Temel olarak size katılıyorum. Bence biraz zor iş olacaktır. Yoksa robotla halletmeyi mi düşünüyorsunuz ? Birde günümüzde de il maddelerinde ilçe, şehir, belde, bucak, kasaba ve köyle ilgili bilgiler dolu. Bunun tersi de söz konusu. Güzelce ve sıkça kontrol etmek zorunda kalacağız. Mesele vakit ve kabiliyet. Takabeg ileti 20:48, 26 Haziran 2009 (UTC)
  • Bence devrim. Baksanızza çok zor iş olacak. Bu sayfaların bu hali berbar. Uğraşmalıyız. Büyük şehir beldiyesi olan şehirler için de bir çözümüm var. Kısa zamanda buraya yazacağım. İyi çalışmalar. Diğer yorumları bekliyorum.--Gökçє Yörük mesaj 20:53, 26 Haziran 2009 (UTC)

  • Merhaba,
  • Herşeyden önce ilgili kullanıcıların Vikipedi:VikiProje Türkiye Yerleşim Birimleri projesini bir kontrol etmelerini arzu ediyorum, yerleşim yeri maddelerinin ansiklopedik değerini arttırmak için bu projedeki uğraşıyı bir düzene sokmak gereklidir. Fikirlerin bu proje kapsamında kurallaştırılması ve Vikipedi:Adlandırma kuralları içerisinde yerleşim yerlerine dair bir vikipedi politikası oluşturulması daha doğru olur. Daha evvelden bu konunun bir kaç kez dile getirildiği ve tartışıldığı da vikipedi kayıtlarında mevcuttur...
  • Teklife dönersek; merkez/şehir ayrımlarında bir eşgüdüm gerekli olduğu bariz...Ancak, örneğin; Konakpınar, Gürün ve Konakpınar, Balıkesir maddelerini ayırdetmek gerektiğinde yine bağlı oldğu birime atıfta bulunmak gerekeceği görülüyor...Yerleşim yerleri anlam ayrımı sayfalarının sayısı şu an 1832 adet, ancak bir o kadar veya daha fazla anlam ayrımı oluşturulması gerekli madde olduğunu tahmin ediyorum.
  • Madde metinlerinin ansiklopedik olmaması ile maddelerin adlandırılması farklı işler...Resmi bir vikipedi politikası haline getirilmemiş bir adlandırma oybirliğinin bilhassa vikipedide yaklaşık 40 bin yerleşim yeri maddesi olması nedeniyle bir düzen sağlamasının zor olacağı görülüyor. Önce; bir yerleşim yerleri adlandırma politikası oluşturulması gereklidir, ilgili kullanıcılar projede fikir alışverişinde bulunabilir...
  • Çabayı takdir etmekle birlikte işin özünün adlandırma yönergesi oluşturmaktan geçmesi gerektiğini hatırlatırım...
  • İyi çalışmalar...Kolay gelsin...Vikipedist 22:17, 26 Haziran 2009 (UTC)

  • Örneğin Balıkesir'in adlandırması şöyle olsun.
  1. Balıkesir ili
  2. Balıkesir ilçesi
  3. Balıkesir (şehir)
  • İlçeler
  1. Havran ilçesi, Balıkesir (ili diyelim mi?)
  2. Havran (şehir)
  • Bucaklar
  1. Konakpınar bucağı, Balıkesir (ilçesi diyelim mi?)
  • Beldeler
  1. Pamukçu beldesi, Balıkesir (yine burada ilçesi diyelim mi?)--Gökçє Yörük mesaj 15:20, 27 Haziran 2009 (UTC)
  • Burada Balıkesir üzerinde örnek verilmiş; o hâlde ben de onun üstünden gideyim. Balıkesir'i il ve ilçe olarak ayrı ayrı ele almışsınız; ancak örneğin Balıkesir ilinin valisi varken, Balıkesir ilçesinin bir kaymakamı var mı? --DsMuratileti 20:38, 27 Haziran 2009 (UTC)
Evet Balıkesir ilini vali yönetiyor, Balıkesir ilçesini kaymakam, Balıkesir şehrini de belediye başkanı yönetiyor.--Gökçє Yörük mesaj 11:53, 28 Haziran 2009 (UTC)
  • Afedersiniz. Balıkesir ilçesi merkez ilçesi olduğu için kaymakam tarafından yönetilmiyor. Direkt vali bakıyor.--Gökçє Yörük mesaj 15:20, 28 Haziran 2009 (UTC)
    • Olayı tam kavrayamadım ama benim düşüncem de şöyle: *Balıkesir ili olarak adlandırılmasını doğru buluyorum. Ama Balıkesir ilçesi ve Balıkesir (şehir) diye ikiye ayırmaya gerek yok; direkt biri il sınırlarını kapsayan Balıkesir ili, diğeri de şehir merkezi olan Balıkesir olmalı diye düşünüyorum. İlçede de tek madde ve aynı kelimeli başka yer yoksa örneğin Havran, Balıkesir yerine Havran olmalı. Velhasıl ingilizce vikipedide olduğu gibi...Myrat ileti 22:52, 27 Haziran 2009 (UTC)
Havran, Balıkesir yerine Havran konusunda bir şey diyemeyeceğim ama Balıkesir il, ilçe ve şehir olarak ayrılmalı. Çünkü Balıkesir ili ilçeleri içeriyor, Balıkesir ilçesi bucakları içeriyor ve Balıkesir (şehir) de merkez bucağı yani şehiri konu alacak. Balıkesir ilçesi ile Balıkesir (şehir) maddelerini bir arada tutmak yanlış.--Gökçє Yörük mesaj 15:20, 28 Haziran 2009 (UTC)
  • Merkez ilçe konusu il maddelerinde ele alınmalı. İdare konusunda vali yetkili olduğu için böyle değerlendirilmesi daha doğru olur. Fazladan kafa karıştırmaya gerek yok. --DsMuratileti 16:59, 28 Haziran 2009 (UTC)
  • Peki öyle olsun diyeceğim de Balıkesir ili adı altında mı olacak? Bir de normal ilçelerde, örneğin Havran ilçesi, Balıkesir ve Havran (şehir) diye iki tane madde olmalı. Çünkü birini kaymakam yönetiyor, içinde diğer bucaklar da var. Diğeri ise sadece merkez bucağı. Maddeler için adlandırma kuralı hazırlamayı düşünüyorum. Oylama yaparız.--Gökçє Yörük mesaj 18:20, 28 Haziran 2009 (UTC)

Adlandırma kuralı[kaynağı değiştir]

Selamlar. Yeni bir adlandırma kuralı hazırladım. Normal iller için.

  • Önce ilden başlayayım. Örneğim yine Balıkesir.
  1. Balıkesir İli -> 81 ilden biri, vali tarafından yönetiliyor.
  2. Balıkesir İlçesi -> 19 ilçeden biri, merkez ilçesi olduğu için kaymakam tarafından değil vali ve belediye başkanı tarafından yönetiliyor. Bucaklar ve onlara bağlı köyler ile Balıkesir şehrini kapsıyor. Dsmurat "fazladan kafa karıştırmaya gerek yok" dedi ama bence bu da olmalı. Çünkü böyle bir ilçe var. Kendi kafamıza göre bir il ile ilçeyi birleştirmek doğru olmaz. Çünkü örneğin Sakarya ilinin merkez ilçesi Adapazarı. Bu iki madde birleştirilemeyecek. Bu yüzden Balıkesir ilçesi de kalmalı.
  3. Balıkesir (şehir) -> Balıkesir ilçesinin merkezindeki şehir. Belediye başkanı ve vali yönetiyor. Bucaklara bağlı köyler dışındaki diğer köyler direkt bu şehire bağlı.
  • İlçeler için yine Edremit'ı örnek alıyorum.
  1. Edremit İlçesi, Balıkesir -> Türkiye'de Edremit 2 tane olduğu için bölye oldu. Örneğin Havran Türkiye'de tek. Bu yüzden Havran İlçesi şeklinde kalmalı. İngilizce viki de öyle yapmış. Edremit yine Balıkesir'in 19 ilçesinden biri. Kaymakam ve belediye başkanı tarafından yönetiliyor.
  2. Edremit (şehir), Balıkesir -> Yine bilindiği gibi Türkiye'de Edremit şehri 2 tane. Edremit (şehir), Edremit diyemeyeceğimize göre ikinci sıraya ili koyuyorum. Edremit ilçesinin merkezindeki şehir. Belediye başkanı ve kaymakam yönetiyor. Bucaklara bağlı köyler dışındaki diğer köyler direkt bu şehire bağlı.
  • Bucaklar için Konakpınar'ı örnek alıyorum.
  1. Konakpınar, Balıkesir -> Balıkesir'e bağlı bucak. Türkiye'de adı tek ise tek kalmalı.

Oylama: Bu oylamadan sonra Büyük Şehir içeren illere geçeceğim.--Gökçє Yörük mesaj 10:27, 29 Haziran 2009 (UTC)

Destek Destek[kaynağı değiştir]

  • Destek Destek Mantıklı geliyor. --♪♫Berkay0652|ileti 11:28, 29 Haziran 2009 (UTC)
  • Destek Destek --SelimMesaj Sayfam 18:42, 29 Haziran 2009 (UTC)
  • Destek Destek Yalnız, il ve ilçe kelimelerinin ilk harflerinin küçük olması daha doğru olur diye düşünüyorum.--Oğuzhan 18:47, 29 Haziran 2009 (UTC)
  • Destek Destek Böyle daha iyi olur bence----Coollandİletişim 19:07, 29 Haziran 2009 (UTC)
  • Destek Destek Belli bir standart olmalı yanlız üstesinden gelmek için ekip olarak çalışılmalı--Aycanileti 01:07, 30 Haziran 2009 (UTC)

Karşı Karşı[kaynağı değiştir]

  • Karşı Karşı Bunun benzerini Hollandaca vikide birisi topluluğa danışmadan yapmıştı. Ben onu uyardığımda ne dediğini tam olarak hatırlamasam da ana hatlarıyla en doğrusunun bu olduğunu belirtmişti. Ancak ben fazla karışıklığa yol açmaması için bunu uygun görmüyyorum. Nitekim, Britannica ve Larousse gibi ansiklopedilerin Türkçe yayınlarında bunun belirtilmemesini karışıklığa yol açmak istememeleri şeklinde yorumluyorum...--вяí¢αи76ileti 10:55, 29 Haziran 2009 (UTC)
    • Yorum Yorum Karışıklık olmayacak ki? Asıl karışıklık şimdi var. Bizim Britannica ve Larousse'a bakarak bir şeyler yapmamız gerekmez. Asıl önemli olan doğru şeyi yapmaktır. Britannica ve Larousse'un doğru yaptığını nereden biliyorsunuz ki? Şuanki durum gerçekten yanlış. İlçe ile şehiri bir arada tutamayız. İlçe Türkiye Cumhuriyeti'nin kurduğu yönetim birimi. Ama şehir öyle değil. Biri devlet kurumu diğeri ise bir şehir. Birleştirilemez. İlçenin içinde köyler ve bucaklar, beldeler ve şehirler var. Şehir ise tek başına. Bunlar dahil değil. Biz de dahil edemeyiz. Oradaki yorumunuzda kullanıcıya "sizden daha iyi biliyorum" demişsiniz. Ben de açıkladım. Biliyorsanız rica ediyorum siz de açıklayın.--Gökçє Yörük mesaj 11:05, 29 Haziran 2009 (UTC)
      • Yorum Yorum İlçe yönetim birimiyken ilçenin merkezi olan şehir de hemen hemen birçok yerde ilçeyle özdeşik bir şekilde geçmektedir. Ben bir ilçe maddesini ilçe ve şehir olarak ikiye ayrılmasını viki icadı olarak görüyorum. Ayrıca en nihayetinde bir ansiklopediyiz. Sanal bir ansiklopedinin birtakım kuralları bazı farklılıklar olsa da geçmişte çıkarılmış Britannica ve Larousse gibi ansiklopedilere dayanmaktadır.--вяí¢αи76ileti 11:40, 29 Haziran 2009 (UTC)
        • Yorum Yorum İlçe merkezi ve şehir birçok yerde birleştiriliyor diyorsunuz, kaynaklar sağlam mı? Örneğin Tuik merkez ilçesini bucaklara ayırmış. Bunun dışında daha geçen gördüğüm Balıkesir Valiliği yayını olan Balıkesir Tarih ve Coğrafyası adlı kitapta da öyle. Ayrıca Viki İcadı ne demek? Kendimiz hiçbir yerde görülmeyen bir şeyler üretip de burada kullanırsak buna viki icadı denilir. Bunun neresi viki icadıdır acaba? Şehir için ayrı madde yazmak viki icadı mı? İlçe ile şehir, ilçe ile il bir arada mı tutulmalı? İsterseniz kendi yorumunuzu savunmak yerine doğruyu görmeye çalışın. Nasıl olur? Yani bu durumu açıklayabilecek söz bulamıyorum. Şehir ile ilçe nasıl bir arada durabilir? Kişisel saldırı yapmak istemiyorum amma hiç mi düşünmüyorsunuz?--Gökçє Yörük mesaj 11:48, 29 Haziran 2009 (UTC)

Yorum Yorum Karşı Karşı Bence oldukça karışık zaten Balıkesir ili ve Balıkesir diye ayırdığımızda biri il genelini diğeri il merkezini kapsıyor. Ancak ilçeleri böyle ayırmaya gerek yok. Merkezide köyleride tek madde kapsayabilir. Aksi takdirde çok kötü bilgi kirliliği oluşur. Oylama yapmakta şu durumda yanlış.--Kadirmesaj sayfam 13:14, 29 Haziran 2009 (UTC)

  • Karşı Karşı Hiçbir vikide olmayan bir şeyi uygulamaya geçirerek zaten berbat haldeki yerleşim birimleri maddelerini iyice karıştırmayı doğru bulmuyorum.--Veritas ileti 13:07, 29 Haziran 2009 (UTC)
    • Yorum Yorum Dayatıcı olmak istemiyorum ama en doğru yol bu. Hollandaca Vikipedi'dekiler de Sabri'nin dediği gibi bunu düşünmüş. Hem hiçbir vikide yok diye bunu yapmamalıyız dememiz doğru değil. Türkçe Vikipedi'de böyle yanlış bir düzen kurulduktan sonra onlar da bunu benimsemiş. Sonuç olarak Türkçe Vikipedi'ye katkı yapanların çoğunluğu Türk ve Türkiye'den. Bizim daha doğru düşündüğümüzü düşünmüş olacaklar ki bizim gibi yapmışlar. Ayrıca İngilizce Vikipedi'deki Gürcistan yönetim birimlerine bakalım. Kvemo Kartli bölgesine bağlı Dmanisi District ile Dmanisi şehri birleşik değil. Yani bu düzenin Türkçe Vikipedi'den gittiği belli. Bana inanın maddelerin bu haliyle kalması yanlış. Gönüllülerin de olup bunun uygulamaya geçmesiyle herşeyin düzeleceğine inanıyorum. Pekâlâ bu çalışma kafa karıştırıcı, bu şekilde durması sizce daha mı iyi? Balıkesir ili kapsıyor, ama Balıkesir ilçesi ile Balıkesir şehrini bir arada tutmamız yanlış. Burayı galiba anlatamıyorum biri şehir, diğeri Türkiye Cumhuriyeti'nin kurmuş olduğu ilçe. Balıkesir şehri Türkiye Cumhuriyeti'nin kurduğu ilçeye ve ile adını vermiş. İl ve ilçe birer kurum ve şehir ile bir arada tutulamaz. Tekrar söylüyorum kişisel saldırıya gitmesin ama arkadaşlar lütfen yorum yapmadan veya oy kullanmadan önce anlattıklarımı okuyun. Lütfen. Yani sürekli anlattığım şeyleri tekrar açıklamak zorunda kalıyorum.--Gökçє Yörük mesaj 18:32, 29 Haziran 2009 (UTC)
  • Karşı KarşıDestek Destek Vikipedi bir her şey hakkında bir madde bulundurmak zorunda değildir, bazı ilgili kavramları aynı madde altında birleştirebiliyoruz, eğer aksi halde oluşacak bir madde en fazla birkaç cümleden ibaret olacaksa. Saat (alet) maddesini açtıktan sonra akrep (saat kolu) ve yelkovan (saat kolu) maddelerini açmayız, bu kavramlar ana madde altında incelenir. Keza, örneğin, Balıkesir ilçesi hakkında yazılabilecek şeyler bence çok sınırlıdır ve bu bilgilerin Balıkesir şehri içine konması yeterlidir. Böyle kısa maddeler açarak madde enflasyonuna gitmeyelim. --İnfoCan 15:47, 30 Haziran 2009 (UTC)
    • Yorum Yorum Köy maddeleri var. Hepsi kısa ve düzensiz. Ama hepsi duruyor. Bu proje ile hepsi düzene girecek. Madde sayısı artacak diye böyle bir projeden kaçınmanızı ve bu konuda oy kullanmanızı doğru bulmuyorum açıkçası. Yani şehir ile ilçe bir arada tutulamaz ki. Böyle bir şey oldukça saçma. Saat ile yelkovan ve akrep örneğinin bu konuyla ilgisi yok. Sonuçta akrep de yelkovan da bir makinanın parçası. Eğer derseniz şehir de ilçenin parçası, şehirlerin yüzyılları aşkın geçmişleri var tarihleri var. Bir sürü uygarlık hakim olmuş kimilerine. Ama ilçe sadece bir kurum ve adını merkezindeki bu şehirden alıyor. İçine köyleri alıyor diğer şehirleri alıyor. Hollandaca Viki bile böyle yapmış. En doğru yolu bu.--Gökçє Yörük mesaj 16:07, 30 Haziran 2009 (UTC)
    • Yorum Yorum İlçe şehrin parçası demiyorum, şehirle yakından ilgili diyorum. Kaymakamın adını yazacaksınız, 10 tane belediye veya köy adı sıralayacaksınız ve madde bitecek. Böyle durumlarda bu konunun daha geniş bir bağlam içinde işlenebileceğini öne sürüyorum. İlçe şehrin varlığından dolayı sonradan yaratılmış bir kurum olduğuna göre, şehir bağlamında ilçenin işlenmesi bana mantıklı ve yeterli geliyor.--İnfoCan 17:08, 30 Haziran 2009 (UTC)
Bu Viki icadı olacak. Türkiye Cumhuriyeti'ne göre de bunlar ayrı şeyler. Sırf çok madde olur, içerik de kısa olur diye buna göz yumup da kendi düşüncemize göre maddeleri düzenlememiz doğru değil. İlçenin içeriğinin o kadar kısa olacağını düşünmüyorum. Örneğin il maddelerinde ilçeler hakkında özetlerden oluşan bilgileri sıralıyoruz. İlçe genelinin tarihinden coğrafyasından bahsedilebilir. İstenirse daha da uzatmak mümkün.--Gökçє Yörük mesaj 17:22, 30 Haziran 2009 (UTC)
Aslında bu öneri gerçekten de Viki icadı, bu konudaki yönergeler Türkçe Vikipedi'ye çevrilmemiş olsa da en:Wikipedia:Merging sayfasında belirtilmiş. Konuya ben o açıdan bakıyorum. Orada, eğer iki madde büyük ölçüde örtüşüyorsa birleştirilmesi öneriliyor. Ayrıca kısa madddenin tam olarak anlaşılabilmesi için gerekli bağlam başka bir maddede yer alıyorsa gene birleştirilme öneriliyor. Gökçe Yörük'ü destek verecek bir kıstas ise, iki maddenin tamamen ayrı kavramlar hakkında olması durumunda, biri çok kısa kalmak zorunda kalsa dahi ayrılması gerektiği. Ben hiç bir ilçe maddesi açılmasın demiyorum, sadece içindeki şehir ile özdeşleşmiş ilçe maddelerinin ilgili şehir maddesi ile birleştirilmesini öne sürüyorum. Örneğin Balıkesir Merkez ilçesinin tarihi coğrafyası Balıkesir şehrinkinin aynı olacaktır. Bu bilgileri iki ayrı maddede aynı tutmakla uğraşmak bir zorluk yaratackatır, onun yerine iki maddeyi birleştiririz, madde girişinde (şu anda yazdığı gibi) "Balıkesir, Balıkesir ilinin merkez ilçesi ve ile ismini veren şehirdir" olur. Alt başlıklardan biri de Balıkesir ilçesi hakkında bilgiler verir (kaymakam, belediyeler vs.). Tabii Balıkesir (ilçe) maddesinden Balıkesir (şehir) maddesine yönlendirme verilir. Her ilçe için böyle yapılsın demiyorum, eğer bir ilçe ile bir şehir büyük ölçüde özdeş değilseler ayrı maddeler açılır. Bu konuda başka görüş sahibi olan yok mu? --İnfoCan 18:30, 30 Haziran 2009 (UTC)
Bir şey söylemek istiyorum. Benim önerdiğim proje Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmiş yapının ta kendisi. Sizce Viki icadı bu mudur, en:Wikipedia:Merging sayfasındaki sayfa kısalığına ve içerik yetersizliğine göre bir devlet kurumu olan ilçe ile mazisi yüzyıllar öncesine dayanan şehiri birleştirme kuralı mıdır? Önce bu soruma cevap vermenizi diliyorum. İkincisi böyle kısa maddeler her Viki'de mevcut. Yine tekrarlıyorum Hollandaca Vikipedi şuan benim önerdiğim projeyi kullanıyor. İngilizce Viki'de, en:Districts of Serbia'ya bakın. Örneğin Bor İlçesi ne kadar kısa. en:Bor, Serbia sayfasına dahil edilebilirdi. Şuan ilçe sayfalarını açsak uzunluğu Bor İlçesi'ni ne kadar geçer biliyor musunuz? Ayrıca bazı ilçelerin bulunup bazılarının bulunmaması daha berbat ve karışık bir durum. Ben bu proje hayata geçtikten sonra çok başarılı olacağına inanıyorum. Madde sayıları artacak ve yeni maddeler açmak zor olacak. Fakat gönüllüler ile bunun üstesinden gelebilirim. Olcaksa olsun olmayacaksa olmasın. Bazı ilçeler bulunup bazı ilçelerin bulunmaması daha kafa karıştırıcı bir durum.--Gökçє Yörük mesaj 09:37, 1 Temmuz 2009 (UTC)
Bu konuyu biraz daha düşündükten sonra itirazımı geri çekmeye karar verdim. Araştırınca bir ilçe maddesinde o ilçeye özgün pekçok bilgi olabileceğini farkettim:
  • ilçenin idarî tarihçesi (örneğin 1983 tarihinde oluşan yeni ilçeler bu ilçenin sınırlarını nasıl etkiledi),
  • ilçe idaresinin sorumluluğunda olan kurumlar (hapishane, devlet hastanesi, spor tesisleri, meslek lisesi, halk kütüphanesi, emniyet müdürlüğü, müftülük, milli eğitim müdürlüğü, vs. (bunların varsa Web sitelerine dış bağlantı da verilebilir),
  • son seçim sonuçları,
  • ilçe düzeyinde örgütlenmesi olan siyasi partiler
hakkında yazılabilir. Bu konuların şehir bağlamında verilmesinin mantıksız olur. Bunlar dışında ilçenin tarihi coğrafyasına çok az değinilip bunların daha derinlemesine işlendiği maddelere bağlantı verilebilir. Bu konuda yukarıda da Gökçe'ye hak vermiştim, bazı durumlarda kısa da olsa bir maddenin birleştirilmeyip ayrı olarak açılması gerekli olabilir, sonuçta ilçe maddelerinin bu durumlardan olduğuna ikna oldum. --İnfoCan 14:59, 1 Temmuz 2009 (UTC)
  • Sonunda bana katıldığınız için teşekkür ediyorum. Diğer arkadaşlarım da bir daha düşünürlerse iyi olur.--Gökçє Yörük mesaj 10:46, 2 Temmuz 2009 (UTC)

Yorum: Neden oylama yapılıyor anlamadım? Öncellikle hedefimiz tartışmak olmalıdır. Yorum yapılmadan destek veya karşı oy kullanmak doğru değil.

Bende şimdi bu konudaki yorumumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncellikle mevcut uygulama doğrudur. Yapılan öneri bana viki icadı gibi geldi.

Örnekte Balıkesir ilçesi verilmiş, resmi olarak böyle bir ilçe yoktur. Balıkesir maddesinde Balıkesir il geneli anlatılır. Buraya bağlı ilçelere ve Balıkesir merkezine bu maddede kısa bir şekilde yer verilebilir. Ayrıntıya fazla girilmemelidir. Çünkü bu ilçelerin kendi maddeleri zaten var. Birde Balıkesir (merkez) maddesi vardır. Burası valiliğin bulunduğu yerdir. Balıkesir merkezine bağlı köyler ve bucaklar vardır. Bu bucaklar ve köylere kısa bir şekilde bu maddede yer verilmelidir. Ayrıntıya girmek gereksiz, çünkü bu köylerin veya bucakların da zaten kendi maddeleri vardır.

Örneğin Kars maddesinin girişinde şöyle bir cümle var:

Rakımı bakımından Türkiye'nin en yüksek il merkezlerinden biri olan Kars, köyleri ile birlikte nüfusu yüz bini aşan şehirlerden birisidir (Şehir merkezi: 76.992, toplam: 110.443).

Buradaki köyler bu şehre bağlıdır. Burası il genelinin merkezi olduğundan buraya merkez ilçesi denilmektedir. Ama resmi olarak Kars ilçesi diye bir isim yoktur. Burayı diğer ilçelerden ayıran bir sınır var. Bu hudutların içersinde yer alan köyler Kars'a bağlıdır.

Balıkesir (ilçe) (böyle bir ilçenin olmadığını tekrar vurgulamak istiyorum) ile Balıkesir (merkez) ayrımı yapamayız. Yaparsak bu kesinlikle viki icadı olur.

İstanbul haricindeki büyükşehirlere gelelim. Ankara ilinin örn. 25 (sayıdan tam emin değilim) ilçesi olsun, bunlardan 18'i büyükşehir belediyesine bağlı ise bu onsekiz ilçeye Ankara (şehir) maddesinde ayrıntıya girmeden yer verebiliriz. Örneğin Şereflikoçhisar ilçesine Ankara il maddesinde değinebiliriz ama Ankara şehir maddesinde değinemeyiz. Ama Çankaya ilçesine her iki maddede yer verebiliriz.

İstanbul'da durum çok farklı, İstanbul ilinin 39 ilçesi bulunmaktadır. Bu 39 ilçenin hepside büyükşehir beldiyesine bağlıdır. Asıl tartışmamız gereken İstanbul ve İstanbul (şehir) maddelerine eklenen/eklenecek konular olmalıdır. İstanbul geneli ile ilgili tüm bilgilere şehir maddesinde değinebiliriz. İl maddeside doğal olarak çok kısa bir madde olarak kalır. Ama bu maddeyi çok kısa olduğu içinde silemeyiz veya başka bir maddeyle birleştiremeyiz. Zira böyle bir il vardır.

--Mızrakmsj 18:18, 5 Temmuz 2009 (UTC)

  • Balıkesir (ilçe) diye bir ilçe var. Bu tür ilçeler her yerde merkez ilçesi diye geçer. (Oylamaya gelince ben de yanlış olduğunu anladım) Ayrıntıya inersek işin doğrusunu yapmış oluruz. İl ve merkez ilçesi vali tarafından yönetilir. Merkez ilçesini belediye başkanı da yönetir. Merkez ilçesi beldeleri, merkezdeki şehri, bu şehre bağlı köyleri, bucaklar ve onlara bağlı köyleri kapsar. Şehir maddesi ile ilçe bir arada tutunca bu şehir bucakları da kapsıyor gibi oluyor. Ayrıca neye göre viki icadı? Merkez ilçesi yok diye mi? TUİK vs. devlet kurumlarında herzaman Merkez ilçesi diye geçer. Şehir köyleriyle diğer ilçelerden belirli sınırlar ile ayrılır demek viki icadının ta kendisi dir ki böyle bir şey söz konusu bile olmamalı.--Gökçє Yörük mesaj 20:15, 5 Temmuz 2009 (UTC)

Merhabalar. Evet Balıkesir merkez ilçesi vardır. Burayla ilgili bilgiler Balıkesir (merkez) maddesinde geçmektedir. Ama Balıkesir (ilçe) diye bir şey yoktur. Ben bunun için viki icadı diyorum. Mızrakmsj 21:59, 12 Temmuz 2009 (UTC)

Haydi seçkin madde yazmaya![kaynağı değiştir]

Yeni seçkin maddelere!

Değerli Vikipedi kullanıcıları, şuradan da görülebileceği gibi üçer beşer SM seçtiğimiz o görkemli günler geride kalmış, seçkin maddelerimizin boynu bükülmüş gibi görünüyor. Nisan'da bir, Mayıs'ta bir SM seçilmiş. Özellikle ana sayfamız için birbirinden farklı pek çok konuda diğer vikilerden çeviri ya da özgün seçkin maddelere ihtiyacımız var. Hızımız kesilmişken hatırlatıp dikkat çekmek istedim. Seçkin maddelerimize çeşitlilik gelmesi dileğiyle, ilgileneceklere şimdiden teşekkürler. --Yabancımsj 18:39, 28 Haziran 2009 (UTC)

  • Can-ı gönülden destek --Aycanileti 20:39, 28 Haziran 2009 (UTC)
  • Aslında son aylarda başarısız sayısının artmasının nedeni SM krtiterlerinden yoksun maddelerin adaylığa sunulmasıdır. Bu da görsel olarak "vay bee, epey bir aday var." havasını yaratıyor ve psikolojik olarak da insanda "SMlerimiz çok olacak" duygusunu oluşturuyor. Bu nedenle, çoğu kişi SM için pek uğraşmıyor. Örneğin şuanki adayların çoğu kriterlerden yoksun bir şekilde adaylığa başvurulmuş durumda. SM oluşturma aslında zor değil, bir grup oluşturulursa ve bu grup hafta 1 tane maddeyi SM yapabilir (tabi çeviri için, özgün bir madde oluşturmak oldukça zaman alıyor.). Bence SM oluşturma timleri kurulabilir, böyle 5-6 kişilik gruplar kendi istekleri ya da ilgilendikleri alanlarda birleşerek bir maddeyi SM yapabilir. Örneğin 3 grup oluşturulursa ve bu gruplar, ayda 2 adaylık çıkarırsa toplamda 6 aday olur. Yılda 36 aday. Oldukça iyi. Gerçi Viki'de çoğu kullanıcı madde sayısı artırma hevesinde olduğu için bu tür çalışmalar zamanla aksayabiliyor fakat bu işte gönüllük olduğu için aksama ihtimali de oldukça az. Bir de adaylık öncesi oluşturulan bir grup da maddeleri SM kriterleri açısından incelerse bu kadar gereksiz SM adayları olamayacak ve insanlar oy vererek zamanlarını boş yere harcamayacaktır.--Hedda Gabler 09:41, 29 Haziran 2009 (UTC)
  • FarCry 2, Crysis 2 maddelerini sil baştan oluşturdum ve Crysis'i rusça ve ingilizceden , Makin Muharebesi'ni ingilizceden çevirdim çalışmaları sürüyor, bi inceleyin isterseniz Durkin 10:53, 29 Haziran 2009 (UTC)
  • İngilizcemin yettiği düzeyde çeviriye devam ediyorum----Coollandİletişim 15:02, 29 Haziran 2009 (UTC)

Babalarımızın vikide yer alması için sanayici olmaları yeterli mi?[kaynağı değiştir]

Bakınız Hüsamettin Yalhı.

Babam eski bir sanayicidir. Onu da örnekteki gibi vikiye girebilir miyim? İyi günler. 85.110.229.217 15:50, 29 Haziran 2009 (UTC)

Bana kalsa girsin ama diğerleri ne diyecek Durkin 19:01, 29 Haziran 2009 (UTC)

  • Merhaba. Bir kişi hakkında Vikipedi'de madde yapılmasının sebebi o kişinin birinin ebeveyni olup olmaması değil, ansiklopedik olmasıdır. Kişilerin ansiklopedikliğine karar verebilmek için VP:KİŞİ linkine bakabilirsiniz. Eğer yukarıdaki madde ile ilgili bir rahatsızlığınız ya da şüpheniz varsa bunu köy çeşmesi yerine silinmeye aday sayfalarda yazabilirsiniz/yazmalısınız. Herhangi bir maddenin geçerliliğini burada değil, orada tartışmanın daha doğru olacağı kanısındayım. Sanırım siz de bana katılırsınız. Öte yandan sizin babanınızın ansiklopedik olması ya da olmaması, diğer üçüncü şahısların ansiklopedikliği ile ilgili değildir. Başka maddelerin geçerliliği/geçersizliği ile babanızı kıyaslamanız doğru bir yaklaşım değil. Eğer babanız VP:KİŞİ gerekliliklerini sağlıyorsa maddesinin açılmasına kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum. İyi günler, kolay gelsin. --Guzelonlu 19:19, 29 Haziran 2009 (UTC)
  • Guzelonlu arkadaşımız konuyu güzel bir biçimde açıklamış. Ben de ufak bir ekleme yapmak istiyorum: Hüsamettin Yalhı maddesi iki kez silinmeye aday gösterilmiş; fakat son olarak yapılan görüş paylaşımında kayda değerlik ölçütlerini karşıladığı düşünülerek silinmemiştir. Bu nedenle maddeye hızlı sil şablonu koyulması doğru değildir. Kayda değerlik ölçütleri açık ve net olduğundan, kayda değerliği sağlayan her türlü ansiklopedik bilgiyi Vikipedi'de bulundurabiliriz. Kayda değerliği sağlıyorsa, buna sizin babanız da dahildir. Saygılar... --DsMuratileti 19:23, 29 Haziran 2009 (UTC)

Terms Of Use[kaynağı değiştir]

Değiştir sayfasındaki
By saving, you agree to irrevocably release your contribution under the Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 and the GFDL. You agree to be credited by re-users, at minimum, through a hyperlink or URL to the page you are contributing to. See the Terms of Use for details.
yazısının türkçe açıklaması nerden bulunabilir?pek fazla bişey anlamadım da.Bi de değiştir sayfasında alt tarafta bulunan ve kolaylık sağlayan karakterler ortadan kayboldu,bu telif olayları ile mi alakalı?----Coollandİletişim 12:15, 30 Haziran 2009 (UTC)

  • "Sayfayı kaydetmekle katkınızı geri dönülmez şekilde Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 ve GFDL ile lisanslamayı kabul etmiş olacaksınız. Böylece içeriği daha sonra kullananların size en azından katkıda bulunduğunuz sayfanın url cinsinden bağlantısıyla atıfta bulunacağını da kabul etmiş olursunuz. Ayrıntılar için Kullanım Koşulları'na bakınız." Metnin hızlıca çevirisi böyle. Alt kısımdaki kaybolan menü neyle ilgili bilemiyorum. Metal metada yapılan değişikliklerin sonucu olabileceği görüşünde. Teşekkürler. --Yabancımsj 12:36, 30 Haziran 2009 (UTC)

Betavikide yapılan değişiklik nedeniyle bu yazı çıkıyor türkçesiyle değiştirdim. Bir kaç gün içerisinde sisteme girer. --Karduelismsj 17:12, 30 Haziran 2009 (UTC)

Menüyü ekledim, eskisinden farklı bir görünüm oldu, fırsat buldukça geliştirmeye çalışacağım şimdilik idare eder sanırım. --Karduelismsj 18:26, 30 Haziran 2009 (UTC)

  • Ellerine sağlık Karduelis. Daha önce Medyaviki:Copyrightswarning deki içerik çıkıyordu edit penceresinin altında. Fakat bugün ne olduysa görünmez oldu. Az önce senin medyaviki:edittools ile uğraştığını görünce aynı içeriği oraya ekledim ve çalıştı. Aslında dikkat edersen edittools un Mach' den önceki sürümü de çalışıyormuş fakat nedense Mach, anlamadığım bir nedenle o sürümü kapatmış. Teşekkürler, kolaylıklar. --M.M. ileti 18:55, 30 Haziran 2009 (UTC)

Halihazırda bir menünün eklenmesi iyi oldu, açıkçası geçmişine bakmadım, ayrıca önceki menüde bulunmayan bazı karakterleride ekledim. --Karduelismsj 19:00, 30 Haziran 2009 (UTC)