Millî kütüphaneler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ulusal kütüphaneler listesi sayfasından yönlendirildi)
Jump to navigation Jump to search

Ulusal kütüphanelerin listesi:

A[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Kütüphane Şehir Resmi ağ kümesi
Abhazya → Diğer ülkeler
Afganistan Afganistan Afganistan Ulusal Kütüphanesi Kabil
Åland Adaları → Finlandiya
Andorra Andorra Andorra Ulusal Kütüphanesi (Biblioteca Nacional d'Andorra) Andorra la Vella [1]
Angola Angola Angola Ulusal Kütüphanesi (Biblioteca Nacional de Angola) Luanda [2]
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda
Arjantin Arjantin National Library of the Argentine Republic (Biblioteca Nacional de la República Argentina) Buenos Aires [3]
Arnavutluk Arnavutluk National Library of Albania (Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë) Tiran [4]
Aruba → Hollanda
Avustralya Avustralya National Library of Australia Canberra [5]
Avusturya Avusturya Austrian National Library (Österreichische Nationalbibliothek) Viyana [6]
Azerbaycan Azerbaycan Azerbaycan Millî Kütüphanesi (Azərbaycan Milli Kitabxanası, Axundov adına Azərbaycan Milli Kitabxanası) Bakü [7]

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Bahamalar Bahamalar College of The Bahamas Library (de facto) Nassau [8]
Bahreyn Bahreyn Shaikh Isa bin Salman Al Khalifa National Library (inşa hâlinde) Manama [9]
Bangladeş Bangladeş Central Public Library (কেন্দ্রীয় গণগ্রন্থাগার) Dhaka [10]
Barbados Barbados National Library Service of Barbados Bridgetown [11]
Beyaz Rusya Beyaz Rusya The National Library of Belarus (Национальная библиотека Белоруссии) Minsk [12]
Belçika Belçika Royal Library of Belgium (Koninklijke Bibliotheek van België = Bibliothèque royale de Belgique) Brüksel [13]
Belize Belize National Library Service of Belize Belize City [14]
Benin Benin National Library of Benin (Bibliothèque nationale du Bénin) Porto Novo [15]
Bermuda → United Kingdom
Bhutan Bhutan National Library of Bhutan Thimphu [16]
Bolivya Bolivya National Library and Archive of Bolivia (Biblioteca y Archivo Nacional de Bolivia) Sucre [17]
Bosna-Hersek Bosna-Hersek National and University Library of Bosnia and Herzegovina (Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine) Saraybosna [18]
* Sırp CumhuriyetiRepublika Srpska National and University Library of the Republic of Srpska (Народна и универзитетска библиотека Републике Српске) Banja Luka [19]
Botsvana Botsvana National Library Service of Botswana Gaborone [20]
Brezilya Brezilya National Library of Brazil (Fundação Biblioteca Nacional) Rio de Janeiro [21]
British Virgin Islands → United Kingdom
Brunei Brunei Dewan Bahasa dan Pustaka Library (Dewan Bahasa and Pustaka Brunei Library) Bandar Seri Begawan [22]
Bulgaristan Bulgaristan SS. Cyril and Methodius National Library (Народна Библиотека Св. Св. Кирил и Методий) Sofya [23]
Burkina Faso Burkina Faso National Library of Burkina Faso (Bibliothèque nationale du Burkina Faso) Ouagadougou [24]
Myanmar Myanmar National Library of Myanmar Yangon [25]
Burundi Burundi National Library of Burundi (Bibliothèque nationale du Burundi) Bujumbura

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Kamerun Kamerun National Library of Cameroun (Bibliothèque nationale du Cameroun) Yaounde [26]
Kanada Kanada Library and Archives Canada ( = Bibliothèque et Archives Canada) Ottawa [27]
Canada Institute for Scientific and Technical Information ( = Institut canadien de l'information scientifique et technique) Ottawa [28]
* QuebecQuebec National Library and Archives of Quebec (Bibliothèque et Archives nationales du Québec) Montreal [29]
Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları National Library of Cape Verde (Biblioteca Nacional de Cabo Verde) [30]
Catalonia → Spain
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti [national library created in legislation but does not exist yet] Bangui
Cezayir Cezayir National Library of Algeria (Bibliothèque nationale d'Algérie

= المكتبة الوطنية الجزائرية)

Cezayir (şehir) [31]
Çad Çad National Library of Chad (Bibliothèque nationale du Tchad) N'Djamena [32]
Şili Şili National Library of Chile (Biblioteca Nacional de Chile) Santiago [33]
Çin Çin National Library of China (中国国家图书馆) Pekin [34]
* Hong KongHong Kong Hong Kong Central Library (香港中央圖書館) Hong Kong [35]
* MakaoMakao Macau Central Library (Biblioteca Central de Macau, 澳門中央圖書館) Makao [36]
Republic of China (Taiwan) → Other states
Kolombiya Kolombiya National Library of Colombia (Biblioteca Nacional de Colombia) Bogotá [37]
Komorlar Comores National Centre for Documentation and Scientific Research (Centre National de Documentation et de Recherche Scientifique) Moroni [38]
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti People's National Library (Bibliothèque nationale populaire) Brazzaville [39]
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti National Library of the Democratic Republic of Congo (Bibliothèque nationale de la République démocratique du Congo) Kinşasa
Cook Islands → New Zealand
Kosta Rika Kosta Rika National Library "Miguel Obregon Lizano" of Costa Rica (Biblioteca nacional "Miguel Obregón Lizano" de Costa Rica) San José [40]
National Library of Health and Social Security (Biblioteca Nacional de Salud y Seguridad Social) San José [41]
Fildişi Sahili Fildişi Sahili National Library of Côte d'Ivoire (Bibliothèque nationale de Côte d'Ivoire) Abidjan
Hırvatistan Hırvatistan National and University Library Zagreb (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) Zagreb [42]
Küba Cuba National Library José Martí (Biblioteca Nacional José Martí) Habana [43]
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti Cyprus Library (Κυπριακή Βιβλιοθήκη) Lefkoşa [44]
Northern Cyprus → Other states
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti National Library of the Czech Republic (Národní knihovna České republiky) Prag [45]

Ç[değiştir | kaynağı değiştir]

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Danimarka Danimarka Danish Royal Library, The National Library of Denmark and Copenhagen University Library (Det Kongelige Bibliotek) Kopenhag [46]
State and University Library (Statsbiblioteket) Aarhus [47]
* Faroe AdalarıFaroe Islands National Library of the Faroe Islands (Føroya landsbókasavn) Tórshavn [48]
* GrönlandGreenland Public and National Library of Greenland (Det Grønlandske Landsbibliotek = Nunatta Atuagaateqarfia) Nuuk [49]
Cibuti Cibuti National Documentation Centre of Djibouti (Centre national de documentation de Djibouti) Cibuti
Dominika Dominika Public Library Roseau
Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti National Library Pedro Henríquez Ureña (Biblioteca Nacional Pedro Henríquez Ureña) Santo Domingo [50]

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Doğu Timor Doğu Timor
Ekvador Ekvador National Library of Ecuador (Biblioteca Nacional del Ecuador) Quito [51]
Mısır Mısır Egyptian National Library and Archives Cairo [52]
Egyptian National Agricultural Library Giza [53]
El Salvador El Salvador National Library of El Salvador (Biblioteca Nacional de El Salvador) San Salvador [54]
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi Ministry of Education and Sciences (Ministerio de educación y ciencia) Malabo [55]
Eritre Eritre Research and Documentation Center of Eritrea Asmara [56]
Estonya Estonya National Library of Estonia (Eesti Rahvusraamatukogu) Tallinn [57]
Ermenistan Ermenistan National Library of Armenia (ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԱԶԳԱՅԻՆ ԳՐԱԴԱՐԱՆ) Erivan [58]
Etiyopya Etiyopya National Archives and Library of Ethiopia Addis Ababa [59]

F[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Faroe Islands → Denmark
Fiji Fiji Library Service of Fiji Suva
Finlandiya Finlandiya National Library of Finland (Kansalliskirjasto = Nationalbibliotek) Helsinki [60]
* ÅlandÅland Islands Mariehamn's Library (Mariehamns stadsbibliotek) Mariehamn [61]
Fransa Fransa Bibliothèque nationale de France [Fransa Ulusal Kütüphanesi] Paris [62]

G[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Gabon Gabon Gabon National Library (Direction générale des Archives nationales, de la Bibliothèque nationale et de la Documentation gabonaise, DGABD) Libreville [63]
Gambiya The Gambia National Library of The Gambia Banjul [64]
Gürcistan Gürcistan National Parliamentary Library of Georgia Tiflis [65]
Almanya Almanya German National Library (Deutsche Nationalbibliothek) Frankfurt a.M., Leipzig, Berlin [66]
German National Library of Science and Technology (Technische Informationsbibliothek) Hannover [67]
Gana Gana George Padmore Research Library (division of Ghana Library Board) Accra [68]
Yunanistan Yunanistan National Library of Greece (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος) Atina [69]
Greenland → Denmark
Grenada Grenada Grenada Public Library St. George's
Guatemala Guatemala National Library of Guatemala (Biblioteca Nacional de Guatemala) Guatemala City [70]
Gine Gine National Library of Guinea (Bibliothèque nationale de Guinée) Conakry [71]
Gine-Bissau Gine-Bissau National Institute for Studies and Research (Instituto Nacional de Estudos e Pesquisa, INEP) Bissau [72]
Guyana Guyana National Library of Guyana Georgetown [73]

H[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Haiti Haiti National Library of Haiti (Bibliothèque nationale d'Haïti) Port-au-Prince [74]
Honduras Honduras National Library of Honduras (Biblioteca Nacional de Honduras) Tegucigalpa [75]
Hong Kong → People's Republic of China
Macaristan Macaristan National Széchényi Library (Országos Széchényi Könyvtár) Budapeşte [76]

I[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
İzlanda İzlanda National and University Library of Iceland (Landsbókasafn Íslands Háskólabókasafn) Reykjavík [77]
Hindistan Hindistan National Library of India Calcutta [78]
National Science Library of India New Delhi [79]
National Institute of Science Communication and Information Resources (NISCAIR) New Delhi [80]
Endonezya Endonezya National Library of Indonesia (Perpustakaan Nasional Republik Indonesia) Central Jakarta [81]
İran İran İran Ulusal Kütüphanesi (Ketabkeneh -e- Melli -e- Iran) Tahran [82]
Malek National Library (Ketabkeneh -e- Melli -e- Malek) Tahran [83]
Irak Irak Iraq National Library and Archive Bağdat [84]
İrlanda İrlanda National Library of Ireland = Leabharlann Náisiúnta na hÉireann Dublin [85]
Isle of Man → United Kingdom
İsrail İsrail National Library of Israel (הספרייה הלאומית) Kudüs [86]
İtalya İtalya National Central Library (Florence) (Biblioteca Nazionale Centrale Firenze) Floransa [87]
National Central Library (Rome) (Biblioteca Nazionale Centrale di Roma) Roma [88]
Vittorio Emanuele III National Library (Biblioteca Nazionale "Vittorio Emanuele III" di Napoli) Napoli [89]

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

J[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Jamaika Jamaika National Library of Jamaica Kingston [90]
Japonya Japonya National Diet Library Tokyo [91]
Jersey → United Kingdom
Ürdün Ürdün National Library of Jordan Amman [92]

K[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Kazakistan Kazakistan National Library of Kazakhstan (Национальная библиотека Республики Казахстан) Almatı [93]
Kamboçya Kamboçya National Library of Cambodia Phnom Penh [94]
Kenya Kenya National Library Service of Kenya Nairobi [95]
Kiribati Kiribati National Library and Archives of Kiribati Bairiki [96]
Kuzey Kore Kuzey Kore Grand People's Study House Pyongyang [97]
Güney Kore Güney Kore National Library of Korea (국립중앙도서관) Seul [98]
National Digital Library [99]
National Library for Children and Young Adults (국립어린이청소년도서관) [100]
Kosovo → Other states
Kuveyt Kuwait National Library of Kuwait Kuwait [101]
Kırgızistan Kırgızistan National Library of the Kyrgyz Republic (Кыргыз Республикасынын Улуттук Китепканасы) Bishkek [102]

L[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Laos Laos National Library of Laos Vientiane [103]
Letonya Letonya National Library of Latvia (Latvijas Nacionālā bibliotēka) Riga [104]
Lübnan Lübnan Lebanon National Library (Bibliothèque Nationale du Liban) Beirut
Lesotho Lesotho Lesotho National Library Maseru [105]
Liberya Liberya National Library of Liberia Monrovia
Libya Libya National Library of Libya Bingazi [106]
Lihtenştayn Liechtenstein Liechtenstein State Library (Liechtensteinische Landesbibliothek) Vaduz [107]
Litvanya Litvanya Martynas Mažvydas Litvanya Ulusal Kütüphanesi (Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka) Vilnius [108]
Lüksemburg Lüksemburg Lüksemburg Ulusal Kütüphanesi (Bibliothèque nationale de Luxembourg = Lëtzebuerger Nationalbibliothéik = Nationalbibliothek Luxemburg) Lüksemburg [109]

M[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Macau → People's Republic of China
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya Cumhuriyeti National and University Library St. Kliment Ohridski (Nacionalna i univerzitetska biblioteka "Sv. Kliment Ohridski") Üsküp [110]
Madagaskar Madagascar National Library of Madagascar (Bibliothèque nationale de Madagascar) Antananarivo
Malavi Malavi National Library Service of Malawi Lilongwe
Malezya Malezya National Library of Malaysia (Perpustakaan Negara Malaysia) Kuala Lumpur [111]
Maldivler Maldives National Library of the Maldives Galolhu Malé [112]
Mali Mali National Library of Mali (Bibliothèque nationale du Mali) Bamako
Malta Malta National Library of Malta Valetta [113]
Marshall Adaları Marshall Islands Alele Museum, Library and National Archives Majuro [114]
Moritanya Moritanya National Library of Mauritania (Bibliothèque nationale de Mauritanie) Nouakchott [115]
Mauritius Mauritius National Library of Mauritius Port Louis [116]
Meksika Meksika National Library of Mexico (Biblioteca Nacional de México) Meksiko [117]
National Newspaper and Periodicals Library of Mexico (Hemeroteca Nacional de México) [118]
Mikronezya Federal Devletleri Micronesia
Moldova Moldova National Library of Moldova (Biblioteca Naţională a Republicii Moldova) Kişinev [119]
Monako Monako Louis Notari Library (Bibliothèque Louis Notari) Monako [120]
Moğolistan Moğolistan National Library of Mongolia Ulaanbaatar [121]
Karadağ Karadağ Karadağ Cumhuriyetinin Merkez Milli Kütüphanesi (Centralna narodna biblioteka Republike Crne Gore) Cetinje [122]
Fas Fas General Library and Archives (Bibliothèque Générale et Archives
= المكتبة الوطنية للمملكة المغربية)
Rabat ve Tétouan [123]
Mozambik Mozambik National Library of Mozambique (Biblioteca Nacional de Moçambique) Maputo [124]

N[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Namibya Namibya National Library of Namibia Windhoek [125]
Nauru Nauru
Nepal Nepal National Library of Nepal Pulchowk, Lalitpur [126]
Hollanda Hollanda Koninklijke Bibliotheek [National Library of the Netherlands or Dutch Royal Library] Lahey [127]
* ArubaAruba Aruba National Library (Biblioteca Nacional Aruba) Oranjestad [128]
Yeni Zelanda Yeni Zelanda National Library of New Zealand = Te Puna Mātauranga o Aotearoa Wellington [129]
* Cook AdalarıCook Islands Cook Islands Library and Museum Society Rarotonga [130]
Nikaragua Nicaragua National Library of Nicaragua Rubén Darío (Biblioteca Nacional de Nicaragua Rubén Darío) Managua [131]
National Health Library (Biblioteca Nacional de Salud) Managua [132]
Nijer Niger Direction of the National Archives of Niger (Direction des Archives nationales du Niger) Niamey
Nijerya Nigeria National Library of Nigeria Lagos [133]
North ... → under the second word
Norveç Norveç National Library of Norway (Nasjonalbiblioteket) Oslo ve Mo i Rana [134]

O[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Umman Umman Sultan Qaboos University Library Muscat [135]

Ö[değiştir | kaynağı değiştir]

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Pakistan Pakistan National Library of Pakistan Islamabad [136]
Palau Palau Palau Community College Library Koror [137]
Panama Panama National Library of Panama (Biblioteca Nacional de Panamá) Panama City [138]
Papua Yeni Gine Papua New Guinea National Library of Papua New Guinea Boroko [139]
Paraguay Paraguay National Library and Archives of Paraguay (Biblioteca y Archivo Nacional de Paraguay) Asunción [140]
National Library of Agriculture (Paraguay) (Biblioteca nacional de Agricultura) Asunción [141]
Peru Peru Biblioteca Nacional del Perú [National Library of Peru or Peruvian National Library] Lima [142]
Filipinler Filipinler National Library of the Philippines Manila [143]
Polonya Polonya Polonya Ulusal Kütüphanesi [Biblioteka Narodowa] Varşova [144]
Jagiellonian Library [Biblioteka Jagiellońska] Cracow [145]
Portekiz Portekiz Biblioteca Nacional de Portugal [National Library of Portugal or Portuguese National Library] Lizbon [146]

Q[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Katar Katar National Library of Qatar Doha [147]
Quebec → Canada

R[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Romanya Romanya National Library of Romania (Biblioteca Naţională a României) Bükreş [148]
Rusya Rusya Russian State Library (Российская Государственная Библиотека) Moskova [149]
National Library of Russia (Российская Национальная Библиотека) Sankt-Peterburg [150]
* TataristanTatarstan National LIbrary of the Republic of Tatarstan (Татарстан Республикасы Милли китапханәсендә) Kazan [151]
Ruanda Rwanda National Library of Rwanda (Bibliothèque nationale du Rwanda) Kigali [152]

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts and Nevis Charles A. Halbert Public Library Basseterre
Saint Lucia Saint Lucia Central Library of Saint Lucia Castries [153]
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent and the Grenadines
Samoa Samoa Nelson Memorial Public Library Apia
San Marino San Marino National Library and Book Patrimony (Biblioteca di Stato e Beni Librari) San Marino
São Tomé ve Príncipe São Tomé and Príncipe Library of the National Assembly (Assembleia Nacional Biblioteca) São Tomé
Suudi Arabistan Suudi Arabistan King Fahad National Library Riyad [154]
Scotland → United Kingdom
Senegal Senegal National Library of Senegal (Bibliothèque nationale du Sénégal, Bibliothèque des Archives nationales du Sénégal) Dakar [155]
Sırbistan Sırbistan National Library of Serbia (Народна библиотека Србије) Belgrad [156]
Library of Matica srpska (Biblioteka Matice srpske) Novi Sad [157]
Seyşeller Seychelles National Library of the Seychelles Mahé [158]
Sierra Leone Sierra Leone Sierra Leone Library Board Freetown [159]
Singapur Singapur National Library, Singapore Singapur [160]
Slovakya Slovakya Slovak National Library (Slovenská národná knižnica) Martin [161]
Slovenya Slovenya Narodna in univerzitetna knjižnica [National and University Library] Ljubljana [162]
Solomon Adaları Solomon Islands National Library Service of the Solomon Islands Honiara [163]
Somali Somalia National Library of Somalia Mogadishu [164]
South... → under the second word, with the exception below
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Cumhuriyeti National Library of South Africa = Nasionale Biblioteek van Suid Afrika Pretoria ve Cape Town [165]
İspanya İspanya Biblioteca Nacional de España Madrid [166]
* KatalonyaCatalonia National Library of Catalonia (Biblioteca de Catalunya) Barselona [167]
Sri Lanka Sri Lanka National Library of Sri Lanka Colombo [168]
Republika Srpska → Bosnia and Herzegovina
Sudan Sudan National Library of Sudan Hartum [169]
Surinam Surinam [No national library] [170]
Svaziland Swaziland Swaziland National Library Service Mbabane [171]
İsveç İsveç National Library of Sweden (Kungliga biblioteket) Stockholm [172]
İsviçre İsviçre Swiss National Library (Schweizerische Nationalbibliothek = Bibliothèque nationale suisse = Biblioteca nazionale svizzera = Biblioteca naziunala svizra) Berne [173]
Suriye Suriye Al-Assad National Library Damascus [174]

T[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Taiwan → Other states
Tacikistan Tajikistan Republican Firdoussi Library (Республиканская библиотека имени Фирдоуси) Dushanbe [175]
Tanzanya Tanzanya National Central Library / Tanzania Library Services Board = Bodi Ya Huduma Za Maktaba Tanzania Dar es Salaam [176]
Tatarstan → Russia
Tayland Tayland National Library of Thailand (หอสมุดแห่งชาติ) Bangkok [177]
Togo Togo National Library of Togo (Bibliothèque nationale du Togo) Lomé [178]
Tonga Tonga
Trinidad ve Tobago Trinidad and Tobago National Library and Information System Port of Spain [179]
Tunus Tunus National Library of Tunisia (Bibliothèque nationale de Tunisie

= المكتبة الوطنية التونسية)

Tunis [180]
Türkiye Türkiye Millî Kütüphane Ankara [181]
Türkmenistan Türkmenistan Türkmenistanin Devlet Kütüphane Aşkabat [182]
Tuvalu Tuvalu National Library and Archives of Tuvalu Funafuti [183]

U[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Uganda Uganda National Library of Uganda Kampala [184]
Ukrayna Ukrayna Vernadsky National Library of Ukraine (Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського) Kiev [185]
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri Cultural Foundation National Library Abu Dhabi [186]
Birleşik Krallık Birleşik Krallık British Library Londra ve Boston Spa (Wetherby) [187]
* İskoçyaScotland National Library of Scotland Edinburgh [188]
* GallerGaller National Library of Wales = Llyfrgell Genedlaethol Cymru Aberystwyth [189]
* BermudaBermuda Bermuda National Library Hamilton [190]
* Britanya Virjin AdalarıVirgin Islands, British Library Services Department Road Town [191]
* Man AdasıMan Adası National Library and Archives (Manx National Heritage) Douglas [192]
* JerseyJersey Jersey Library Saint Helier [193]
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi (de facto) Washington, D.C. [194]
National Library of Medicine Bethesda [195]
National Agricultural Library Beltsville [196]
National Library of Education Washington, D.C. [197]
Uruguay Uruguay Uruguay Ulusal Kütüphanesi (Biblioteca Nacional del Uruguay) Montevideo [198]
Özbekistan Özbekistan National Library of Uzbekistan Tashkent [199]

V[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Vanuatu Vanuatu National Library of Vanuatu Port Vila [200]
Vatikan Vatican City Vatican Library (Biblioteca Apostolica Vaticana) Vatican City [201]
Venezuela Venezuela National Library of Venezuela (Biblioteca Nacional de Venezuela) Caracas [202]
Vietnam Vietnam National Library of Vietnam Hanoi [203]

W[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Wales → United Kingdom

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Yemen Yemen National Library of Yemen Aden

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Zambiya Zambiya Zambia Library Service Lusaka [204]
Zimbabve Zimbabve National Archives of Zimbabwe Library Harare? [205]

Diğer ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Country Library City Official website
Abhazya Abhazya I.G. Papaskir National Library of Abkhazia Sohum
Kosova Kosova National and University Library of Kosovo (Biblioteka Kombëtare dhe Universitare e Kosovës) Priştine [206]
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti National Library of Northern Cyprus (Millî Kütüphane) Lefkoşa [207]
Çin Tayvan (Çin) Bureau of International Exchange of Publications (also known as the National Central Library, 國家圖書館) Taipei [208]