Manado mutfağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manado, Endonezya'nın 'Kuzey Sulawesi' eyaletinin başkentidir ve Sulawesi'nin, Makassar'dan sonra ikinci büyük şehridir.

Manado, Endonezya'nın 'Kuzey Sulawesi' eyaletinin başkentidir ve Sulawesi'nin, Makassar'dan sonra ikinci büyük şehridir. Şehir, Manado Körfezi'nin bitişiğinde yer alır ve dağlık bir alanla çevrilidir ve zengin bir mutfağı vardır.

Manado'ya özgü yiyecekler arasında çeşitli sebzelerden oluşan Tinutuan bulunur. Tinutuan, şimdiye kadar insanların Manado lapası olarak söylediği gibi bir kıvamda değildir. Tinutuan'a ek olarak, tütsülenmiş bir skipjack olan Cakalang Fufu, roa balığı, orman / Beyaz fare etinden elde edilen yiyecek olan Kawok yer alır. Paniki ve Rinte Wuuk, köpek etinin yerel adıdır. Domuz, genellikle partilerde servis edilir. Babi Putar, Domuz etinden manado baharatları ile karıştırılmış ve bambuda yakılmış rulodur. Ayrıca Manado bölgesine özgü tipik bir içki de vardır: daha sonra fermente edilen enau / aren ağacından (Arenga pinnata) elde edilen bir tür şarap veya palmiye şarabı olan saguerdir. Saguer, alkol içeriğine sahiptir. Cap Tikus ise saguer'in damıtma işleminden türetilen, ortalama % 40 daha fazla etil alkol içeriğine sahip yüksek alkollü bir içkidir, Minahasa'nın farklı köylerindeki teknikler ile çeWoku, Endonezya'nın Kuzey Sulawesi kentindeki Manado mutfağında bulunan bir tür "bumbu" (baharat karışımı) vardır. Zengin aroması ve baharatlı bir tada sahiptir. Woku, öğütülmüş baharat hamurundan oluşur; kırmızı zencefil, zerdeçal, candlenut ve kırmızı acı biber; doğranmış arpacık soğanı, yeşil soğan, domates, limon veya turunçgil yaprağı ve zerdeçal yaprağı, limon fesleğen yaprağı ve çürük limon otu ile karıştırılır. Ana malzemeler, tuz ve limon suları ile ovalanır ve 30 dakika marine edilir. Bu konuda oldukça ünlü Manado şehrinin bir diğer tipik yemeği olan çakalang, rika balığı ile çivilenmiş ve şekerli palmiye yaprakları kullanılarak koli içinde sunulması nedeniyle tadı ilginç bulunur. Ayrıca ızgara balık kavurma da bu mutfakta bulunmaktadır. Dabu-dabu, kırmızı biber, kırmızı biber, dilimlenmiş kırmızı soğan ve taze doğranmış domates karışımından yapılan ve sonunda bir soya sosu karışımı verilen çok popüler bir Manado sosudur.

Popüler diğer yemekler arasında Panada, Nasi Jaha, Klappertaart, Tinu’tuan (Bubur Manado), Ayam Rica-Rica, Garo Bunga Pepaya, Cakalang Fufu, Mouthwatering Satay bulunur.

Panada, Latin Amerika Empanadasına benzer. Manadolular baharatlı yiyecekleri sevdiği için, bu kızarmış ekmek paketlerine kendi ögelerini eklediler ve şimdi Panada olarak bilinen baharatlı orkinos ile doldurdular.

Nasi Jaha, muz yapraklarıyla kaplı bambu tüplerde pişirilmiş yapışkan pirinç, zencefil (jahe veya jaha), pandan yaprakları, hindistan cevizi sütü, limon otu ve ıhlamur yaprağının bir kombinasyonu olan geleneksel bir Manado atıştırmalığıdır. Doldurulan bambular daha sonra doldurma tamamlanana veya kavrulana kadar az yanan odun ateşinin üzerine yerleştirilir. Nasi Jaha daha sonra kaplara dilimlenir ve Cakalang ile servis edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]